Ζωηφόρος

Νέα άρθρα σχετικά με την υπόθεση του Γέροντα Εφραίμ,

Νέα άρθρα σχετικά με την υπόθεση

του Γέροντα Εφραίμ


***

«Πυρά» από Αλεξανδρουπόλεως Άνθιμο για προφυλάκιση Ηγ. Εφραίμ

του Γιώργου Θεοχάρη

Ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, Τραϊανουπόλεως και Σαμοθράκης κ. Άνθιμος

στο agioritikovima.gr

«Δεν είναι όλα πολιτική και διπλωματία. Στην Διαρκή Ιερά Σύνοδο επρυτάνευσε η άποψη ότι προέχει το να αναπαύσουμε τις συνειδήσεις των χριστιανών μας σχετικά με το (από πολιτικούς και δικαστικούς) αμφιλεγόμενο της προφυλακίσεως του Ηγουμένου π. Εφραίμ», εξήγησε μιλώντας αποκλειστικά στο agioritikovima.gr ο Ιεράρχης.

«Με σεβασμό, έπειτα, αναφερθήκαμε στους θεσμούς, όπως έχουμε δικαίωμα ως Δάσκαλοι και Ποιμένες του λαού και του τόπου. Αυτήν την ευθύνη ας μην την απεμπολούμε μήτε να την τορπιλίζουμε κατασκάπτοντας τα θεσμικά μας θεμέλια», συμπλήρωσε.

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/4755-pura-apo-aleksanntroupole%CE%BF-anthimo-gia-profulakii-ig-efraim

***

ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΚΑΙ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΠΟΙΗΣΗ

του Πέτρου Κορμικιάρη

Δεν είναι η πρώτη φορά που η Ορθοδοξία στη χώρα μας βρίσκεται στην αιχμή της επιθετικότητας απο ντόπιους συστημικούς εντολοδόχους των επικυρίαρχων. Πριν λίγα χρόνια ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος βρέθηκε στη δίνη του κυκλώνα λόγω της αντίθεσής του στο καταστροφικό πόλεμο της Σερβίας και του αγώνα του για την ιδιοπροσωπία των ελλήνων.

Ήταν τόσο και τέτοιο το μίσος των εχθρών του που δεν έβλεπαν το μείζον την ενορχηστρωμένη, δηλαδή επίθεση εναντίον του από νεοταξίτες και διαπλεκόμενους αλλά το έλασσον τις "ενοχές" του δήθεν για ορισμένους από τους συνεργάτες του.

Το ίδιο επαναλαμβάνεται σήμερα με τον ηγούμενο Εφραίμ. Στο πρόσωπό του χτυπιέται το ράσο και η Ορθοδοξία. Εκείνο που έχουμε καταλάβει από την "αδιάφορη και αδέκαστη" δικαιοσύνη είναι ότι ο μοναχός έγινε εγκληματίας επικίνδυνος για το τόπο!! Κι αυτό με φόντο τις διαχειριστικές ανάγκες ενός μεγάλου μοναστηριακού ιδρύματος με ιστορικές περγαμηνές στο διάβα των αιώνων. Κι ας έχει διατρανώσει πρόσφατα η ελληνική βουλή ότι δεν προέκυψαν επιβαρυντικά στοιχεία για κανένα μέλος της και άρα η σκανδαλολογία δεν έχει βάση στο θέμα της μοναστηριακής περιουσίας του ιδρύματος. Ο εχθρικός πάντως τρόπος με τον οποίο αντιμετώπισαν τον γέροντα Εφραίμ τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και κυρίως αυτά της διαπλοκής(mega, antena κ.λ.π.) δεν αφήνει αμφιβολία. Τέτοια αφηνιασμένη γελοιοποίηση του ράσου και τόσο υστερικός χλευασμός και κακουργηματική επίθεση εναντίον της Ορθοδοξίας και των συμβόλων της μοναχά ξεδιάντροποι σκευωροί θα μπορούσαν να κάνουν. Μιλάμε για καραμπινάτη σκευωρία που έχει βγάλει τελεσίδικα δικαστική καταδίκη για το γέροντα δίχως να έχει αποδειχτεί ακόμα τίποτα!

Την ίδια ώρα στο παρασκήνιο αυτής της εξέλιξης διαγράφεται αδρά η εικόνα μιας Ελλάδας περιπεπλεγμένης στον ιστό της διαμάχης Ρωσίας-ΗΠΑ δεδομένης της ασφυκτιούσης Ρωσίας από τις επιδιώξεις της παγκοσμιοποίησης και της ζωτικής της ανάγκης για απελευθέρωση και διέξοδο στα βαλκάνια και την Μέση Ανατολή.

Σ' αυτό το σημείο δεν μπορούμε παρά να επισημάνουμε ότι το πρότυπο του πνευματικού ανθρώπου που προβάλλει η Ορθοδοξία και έχει ως στόχο την τελική υπέρβαση του υλικού γήινου κόσμου και ως εκ τούτου - ο πνευματικός άνθρωπος-αντλεί νόημα ζωής από την έφεσή του για αυτογνωσία, πνευματική αφύπνιση και προσφορά αγάπης και υπηρεσίας στους συνανθρώπους του και σ' όλα τα όντα δεν συνάδει με τις επιδιώξεις της νέας τάξης, η οποία θέλει τον άνθρωπο καταναλωτή και τίποτε περισσότερο.

Γνωρίζουν οι εντολοδόχοι της παγκοσμιοποίησης ότι ο πνευματικός άνθρωπος εστιάζεται στη δημιουργία όσο το δυνατό καλύτερων συνθηκών αφύπνισης, τόσο για τον ίδιο όσο και για τους συνανθρώπους του. Γνωρίζουν ότι βασικές εξωτερικές συνθήκες για την εκτέλεση πνευματικού έργου είναι η υγεία, η αξιοπρεπής διαβίωση, η ελευθερία, η ειρήνη, η ασφάλεια, η γνώση, η τέχνη, το αρμονικό περιβάλλον και οι σωστές ανθρώπινες σχέσεις. Ότι δηλαδή στοχοθέτησαν να διαλύσουν παντί τρόπω και να εξοβελίσουν από την ελληνική κοινωνία.

Η Ορθοδοξία είναι στο στόχαστρο για ένα ακόμη λόγο. Είναι το μόνο θρησκευτικό δόγμα στο κόσμο που διασαφηνίζει ότι σκοπός του ανθρώπου δεν είναι μοναχά η ηθική του καλυτέρευση, το να γίνει απλά καλύτερος ως άνθρωπος αλλά είναι η κατ' εικόνα θέωσή του, να μοιάσει δηλαδή με το Θεό και να ενωθεί μαζί του. Ενοχλεί η σημασία που δίνει η Ορθοδοξία στην έννοια της ατομικότητας και του προσώπου το οποίο και θεωρεί αναντικατάστατο στη Δημιουργία.

Χαρακτηριστικό είναι ότι αυτή η εξέλιξη λαμβάνει χώρα σε μια περίοδο που όλα έδειχναν ότι η υπόθεση της Μονής Βατοπαιδίου έχει παρέλθει και αρχειοθετηθεί λόγω της υποτιθέμενης αδυναμίας του πολιτικού συστήματος "να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στην απόδοση ευθυνών". Τελικά προέκυψε αποπροσανατολιστικά η επιδεικτική σύλληψη, εν μέσω Χριστουγέννων, του Γέροντα Εφραίμ...

Αναρωτιόμαστε θα μπορούσαν να λιθοβολήσουν με τέτοιο υστερικό μένος το κοράνιο;

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.com/2012/01/blog-post_3731.html

***

Γράμμα εις Δεσμώτην Καθηγούμενον

Ηγαπημένε μου Γέρων,

Της καρδίας μου συγγενή και εξ αίματος του Κυρίου ,αδελφέ και πάτερ. Λόγον ισάξιον ου δύναμαι προφέρω ο αδαής ,ίνα εκφράσω ο ελάχιστος τον πόνον της καρδίας μου και της ψυχής μου, το απερίγραπτον άλγος.

Αντί επί του γεροντικού σας , καθηκόντως θρόνου, ως λαχταρούσε η ψυχή μου , την δια ζώσης και εκ του σύνεγγυς συνάντησή μας, σήμερον, τα βήματα μου έσυρα σιδηρόδετα , εις χώρον , προσομοιάζοντα του φρικτού γολγοθά , σε σωφρονιστικόν τινά ίδρυμα, το οποίον αναμφιβόλως θα μετατραπεί εις   καθολικόν του εν Αθήναις νέου Άθωνος.

Παρηγορίαν ποιαν να δώσω, ο ναυαγός της ταλαιπώρου ζωής μου της αθλίας, ορών Σίμωνα Κηρηναίον ,έφορτον πόνον καρδιών ανα τα πέρατα της οικουμένης, ανερχόμενον επί γολγοθά φέροντα , τον ειδικόν του πλέον μεγαλόσταυρον , βαδίζοντας εκουσίως σιωπών, και στέφανον εξ νομοθετημάτων φέροντα, εν δάκρυσι προσευχόμενον , το” Κύριε Σώσον τους Ασεβείς”…..

Δρόσος , πλημμύρησεν , την καρδία μου εις θέαν , ειρηνηκού γέροντος που διαβιεί το υπόλοιπον του μοναχικού του βίου , από άλλη φαρέτρα.. Εξομολογών, λειτουργών και προσευχόμενος..

Εκ νέου παρακαλώ την προσευχητικήν σας αγάπην, μη εις λήθην παραπέσει, η μνημόνευσή του ονόματός μου, δια το έλεος του Πατρός και Κυρίου…

Μνάσων ο Παλαιός Μαθητης

Πηγή: http://vatopaidi.wordpress.com/2012/01/17/%ce%b3%cf%81%ce%ac%ce%bc%ce%bc%ce%b1-%ce%b5%ce%b9%cf%82-%ce%b4%ce%b5%cf%83%ce%bc%cf%8e%cf%84%ce%b7%ce%bd-%ce%ba%ce%b1%ce%b8%ce%b7%ce%b3%ce%bf%cf%8d%ce%bc%ce%b5%ce%bd%ce%bf%ce%bd/

***

ΘΕΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΘΕΣΕΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ

Μητροπολίτης της Πελοποννήσου βρέθηκε, προ έτους περίπου, στα ονομαστήρια αδελφού του ιεράρχη στην ακριτική Θράκη.

Στην εορτή προσήλθε και αγιορείτης γέροντας για να ευχηθεί στον εορτάζοντα ποιμενάρχη. Ο οικοδεσπότης θεώρησε καθήκον του να συστήσει στον μητροπολίτη τον αγιορείτη, που εκείνος, όπως είπε, δεν γνώριζε.

Κατά την ανταλλαγή του χαιρετισμού ο γέροντας ρώτησε ευγενικά τον σεβασμιώτατο αν επισκέφθηκε το Άγιον Όρος, για να εισπράξει μπροστά στα έκπληκτα μάτια όλων, σε απότομο ύφος, την απάντηση:

- Ούτε πήγα στο Άγιον Όρος ούτε πρόκειται να πάω!

Ξαφνιασμένος από την «ευγενική» απάντηση του δεσπότη, ο ηλικιωμένος γέροντας του ανταπάντησε:

- Καλά, Δεσπότη μου, να ’ναι ευλογημένο! Εγώ μια και για πρώτη φορά συναντιέμαστε και συστηθήκαμε θεώρησα ευγενικό εκ μέρους μου να σου κάνω αυτή την πρόσκληση. Ποτέ ας μην έρθεις! Άλλωστε στο Όρος της Παναγίας μας έρχονται τόσοι και τόσοι πατριάρχες, δεσποτάδες και πολλοί άλλοι κληρικοί. Δεν χάθηκε ο κόσμος αν δεν θέλεις να μας επισκεφθείς κι εσύ!

Ο “φιλοαγιορείτης” ιεράρχης κατά καιρούς “βγαίνει” στο εκκλησιαστικό προσκήνιο από την αφάνεια, προσπαθώντας να κάνει αισθητή την παρουσία του.

Είναι άξιο περιέργειας να δει κανείς και να αξιολογήσει μερικές από τις κατά καιρούς ενέργειες και παρεμβάσεις του.

Κληρικός καταρχήν Χαλκίτη μητροπολίτη του λεκανοπεδίου, και εξαρχής, υποτίθεται, στο πλευρό του Οικουμενικού Θρόνου, έσπευσε, με την εκλογή του αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου, να γίνει μέλος της αυλής και στενός συνεργάτης του.

Είναι εκείνος, λένε, που στην “κόντρα” με το Φανάρι το 2004 πρωτοστάτησε αφανώς στο πλευρό του αρχιεπισκόπου, συντάσσοντας σχετικά κείμενα, ως “ειδικός”, υποστηρίζοντας και “τεκμηριώνοντας” τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδας. Ως “αμοιβή” του εισέπραξε, λίγο αργότερα, την ανύψωσή του σε δεσπότη, για να απαγοητεύσει ευθύς αμέσως, με τη συμπεριφορά του, τον ευεργέτη του. Μετά την κοίμηση του Χριστόδουλου, κατά την περίοδο της εκλογής νέου αρχιεπισκόπου, φάνηκε άλλη όψη του χαρακτήρα, με τις δήθεν πιέσεις που έλεγε ότι δέχτηκε από υποψήφιο για το αξίωμα μητροπολίτη, οι οποίες αποδείχτηκαν τελικά… φούσκες.

Από τότε κατά καιρούς ξεσπά ως κεραυνός εν αιθρία. Εμφανίζεται ξανά ως αμύντορας του πάνσεπτου θεσμού του Οικουμενικού Πατριαρχείου, θιγόμενος από την παρέμβαση και ανακοίνωση της προϊσταμένης του αρχής, για την συμπαράστασή της προς ένα αγιορείτη προφυλακισμένο ηγούμενο, γιατί φρόντισε να νοικοκυρέψει, όπως είχε καθήκον, την περιουσία του διαλυμένου μοναστηριού που παρέλαβε.

Διερωτιέται ο καθένας μας, ποιά είναι η σταθερή στάση, τα αληθινά αισθήματα και το εκκλησιαστικό φρόνημα του ιεράρχη για θεσμούς ιερούς, όπως το Οικουμενικό Πατριαρχείο και το Άγιον Όρος; Το Όρος που η ελλαδική Εκκλησία τροφοδοτεί με έμψυχο υλικό και το περιβάλλει με στοργή, χωρίς ποτέ να αμφισβητεί την κανονική εποπτεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Το Όρος που με την ευεργετική επίδραση της παρουσίας του ζωογονεί την εκκλησιαστική ζωή της Ελλάδας.

Πηγή: http://agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/4716-theei-kai-antitheei-mitropoliti

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel