Ζωηφόρος

«Σχίσμα» για τον Εφραίμ - Η ηγεσία της ΕΚΥΟ στη Μόσχα,

«Σχίσμα» για τον Εφραίμ

Η πρώτη επί Ιερωνύμου δημόσια διαφωνία της Αθήνας με το Φανάρι,

που πρώτη φορά εγκαλεί τόσο σκληρά τη Μόσχα

της Μαρίας Αντωνιάδου


από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ της Κυριακής», 15/1/2012

Σε τεντωμένο σχοινί μοιάζει να ισορροπούν οι σχέσεις τουλάχιστον τριών ορθοδόξων εκκλησιών. Κωνσταντινούπολη, Μόσχα και Αθήνα δείχνουν να βρίσκονται με το χέρι στη σκανδάλη για την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου κ. Εφραίμ. Και μπορεί τα πυρά μεταξύ Κωνσταντινούπολης και Μόσχας να φαντάζουν άσφαιρα, είναι όμως η πρώτη φορά από το 2009, οπότε και ο κ. Κύριλλος αναρρήθηκε στον πατριαρχικό θρόνο της Εκκλησίας της Μόσχας, που δημοσίως καλείται από τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο να μην επεμβαίνει στα εσωτερικά άλλης ορθόδοξης εκκλησίας. Και είναι ταυτόχρονα και η πρώτη φορά από την ημέρα εκλογής του κ. Ιερώνυμου στον αρχιεπισκοπικό θρόνο, το 2008, που η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει δημόσια μια εκ διαμέτρου αντίθετη γνώμη και θέση από την Ιερά Σύνοδο του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Η ομοφωνία

Με μια ομόφωνη απόφαση της το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος τάραξε τα ύδατα στις σχέσεις της με το Φανάρι. Εξέφρασε την ευχή να αποφυλακιστεί σύντομα ο κ. Εφραίμ, αφού προηγουμένως, όπως σημείωνε, επικρατήσει ψυχραιμία στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, και άφησε αιχμές για ρωγμές που έχουν παρουσιαστεί κατά το παρελθόν στις αποφάσεις της Δικαιοσύνης.

«Δικαιολογώντας» εμμέσως πλην σαφώς και την τοποθέτηση της σε ζητήματα κυριαρχίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, στη δικαιοδοσία του οποίου υπάγεται το Αγιον Όρος, η Ιερά Σύνοδος αναφέρεται στα προβλήματα που προκάλεσε στο κύρος της Εκκλησίας η προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου, ενώ φροντίζει να υπενθυμίσει ότι τα γεγονότα εκτυλίσσονται στο εσωτερικό της ελληνικής επικράτειας. Ταυτόχρονα όμως τείνει να «αλληθωρίζει» και προς την πλευρά της Μόσχας δείχνοντας ότι κατανοεί τη στάση της. «Το γεγονός τούτο» σημειώνεται χαρακτηριστικά «έχει καίρια πλήξει το κύρος της Εκκλησίας μας και δικαιολογημένως έχει βαθύτατα λυπήσει το ορθόδοξο πλήρωμα της Ελλάδος και πέραν των ορίων αυτής».

Οι συντάκτες

Η τοποθέτηση της Ιεράς Συνόδου, όπως λένε μητροπολίτες, ήταν καλά μελετημένη και προετοιμαζόταν από τις αρχές της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύνταξη και στην έκδοση της ανακοίνωσής της πρωτοστάτησαν οι μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος - υπηρέτησε ως μοναχός στο Αγιον Ορος , Πατρών κ. Χρυσόστομος και Γλυφάδας κ. Παύλος, ο οποίος έχει επανειλημμένα επισκεφθεί τον κ. Εφραίμ στις φυλακές Κορυδαλλού. Μάλιστα, όπως τονίζεται, ουδείς από τους 12 συνοδικούς μητροπολίτες έδειχνε να ανησυχεί για το ενδεχόμενο εμπλοκής των σχέσεων της Εκκλησίας της Ελλάδος με το Οικουμενικό Πατριαρχείο αλλά και τα τυχόν προβλήματα που θα μπορούσε να προκαλέσει μια τέτοια ανακοίνωση σας σχέσεις της με την ελληνική Δικαιοσύνη ή μέρος της κοινής γνώμης.

Η αδελφή Εκκλησία

Η προφυλάκιση του κ. Εφραίμ προκάλεσε άμεση σύγκρουση σης σχέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με το Πατριαρχείο Μόσχας, αφού μετά τις δεκάδες παρεμβάσεις της ρωσικής πολιτικής και εκκλησιαστικής ηγεσίας υπέρ της αποφυλάκισης του η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κωνσταντινούπολης στο ανακοινωθέν της φρόντισε να αποστείλει αυστηρά μηνύματα. «Το Οικουμενικόν Πατριαρχείον, εξ αφορμής γενομένων δηλώσεων εκ μέρους αδελφής Ορθοδόξου Εκκλησίας, υπενθυμίζει ότι το Αγιον Όρος, κανονικόν έδαφος αυτού, αποτελείται μεν από ορθοδόξους μοναχούς διαφόρων εθνοτήτων, τούτο όμως ουδόλως προσδίδει εις αυτό πανορθόδοξον χαρακτήρα επιτρέποντα την οιασδήποτε μορφής επέμβασιν εις αυτό άλλων Αυτοκεφάλων Εκκλησιών» δήλωνε το Φανάρι 48 ώρες πριν από την ανακοίνωση της Εκκλησίας της Ελλάδος και αναφερόμενο σαφέστατα στη Μόσχα.

Η ανακοίνωση προκάλεσε αίσθηση στη Ρωσία και στελέχη του Πατριαρχείου δήλωναν στις κατ' ιδίαν συζητήσεις τους ότι πρόκειται για μια ακόμη και φραστικά απαξιωτική αναφορά, αφού η Εκκλησία της Μόσχας περιγράφεται αλλά δεν καταγράφεται. Και τόνιζαν ότι ποτέ κατά το παρελθόν και παρά τις κατά καιρούς εντάσεις το Φανάρι με δημόσια δήλωσή του δεν απευθύνθηκε τόσο σκληρά στη Μόσχα. Τα δύο τελευταία χρόνια, μάλιστα, ενώ υπήρξαν πολλές εντάσεις, ο κ.κ. Βαρθολομαίος απέφευγε, τουλάχιστον δημοσίως, να εκφράζει τις εντάσεις του. Και αυτό διότι, όπως εκτιμούν πολλοί θεολόγοι, επιθυμούσε πάση θυσία τη σύγκληση της Πανορθοδόξου Συνόδου.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=8090

***

Η ηγεσία της ΕΚΥΟ στη Μόσχα αναζητώντας επενδυτές

του Νίκου Παπαχρήστου

Στην Ρωσική πρωτεύουσα βρίσκονται από την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπολίτης Ελασσώνος Βασίλειος και ο Γενικός Διευθυντής της ίδια υπηρεσίας, Αρχιμ.Αντώνιος Αβραμιώτης για διερευνητικές επαφές με επιχειρηματίες και επενδυτές. Οι επαφές γίνονται στο πλαίσιο των προσπαθειών για αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.

Νωρίτερα σήμερα, Σάββατο, οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας της Ελλάδος συναντήθηκαν μεταξύ άλλων και με τον Μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, Πρόεδρο του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το ταξίδι γίνεται στον απόηχο της ανακοινώσεως της ΔΙΣ για την στήριξη του προφυλακισμένου ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ.Εφραίμ, για την κατάσταση του οποίου έχει δείξει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η Εκκλησία και η Κυβέρνηση της Ρωσίας.

Πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=8087

Αγιολογιο

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel