Ζωηφόρος

Κύμα συμπαράστασης Μητροπολιτών και κληρικών για το Γέροντα Εφραίμ - Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου,

Κύμα συμπαράστασης Μητροπολιτών και κληρικών

για το Γέροντα Εφραίμ

-       Ανακοίνωση του Οικουμενικού Πατριαρχείου

(Όλες οι νέες δηλώσεις)


***

Ανακοινωθέν του Οικουμενικού Πατριαρχείου

για την υπόθεση του Γέροντα Εφραίμ

Συνῆλθε, σήμερον, 10 Ἰανουαρίου 2012, ὑπὸ τὴν προεδρείαν τῆς Α.Θ. Παναγιότητος, τοῦ Οἰκουμενικοῦ Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, ἡ Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος εἰς τακτικὴν συνεδρίαν αὐτῆς, κατὰ τὴν ὁποίαν, μεταξὺ ἄλλων, συνεζήτησε καὶ τὸ ἀνακῦψαν θέμα τῆς προφυλακίσεως τοῦ Καθηγουμένου τῆς Ἱ. Μονῆς Βατοπαιδίου Ἐφραίμ. Ἐπὶ τοῦ θέματος τούτου ἀνακοινοῦνται τὰ ἑξῆς:

1. Ἡ Α.Θ.Παναγιότης καὶ ἡ περὶ Αὐτὴν Ἁγία καὶ Ἱερὰ Σύνοδος ἐκφράζουν τὴν λύπην αὐτῶν διὰ τὴν οὑτωσὶ διαμορφωθεῖσαν κατάστασιν ὡς πρὸς τὴν ἐν λόγῳ ὑπόθεσιν.

2. Τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, κατὰ παγίαν τακτικὴν αὐτοῦ, σεβόμενον τὴν ἀνεξαρτησίαν τῆς Δικαιοσύνης, ἀποφεύγει πάντοτε πᾶσαν ἀνάμειξιν εἰς ἐκκρεμούσας δικαστικὰς ὑποθέσεις, δοθέντος, ἄλλωστε, ὅτι ἀγνοεῖ τὸ περιεχόμενον τῆς σχετικῆς δικογραφίας.

3. Τὸ Οἰκουμενικὸν Πατριαρχεῖον, ἐξ ἀφορμῆς γενομένων δηλώσεων ἐκ μέρους ἀδελφῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας ἐπὶ τοῦ ὡς ἄνω θέματος, ὑπενθυμίζει ὅτι τὸ Ἅγιον Ὄρος, κανονικὸν ἔδαφος αὐτοῦ, ἀποτελεῖται μὲν ἀπὸ Ὀρθοδόξους μοναχοὺς διαφόρων ἐθνοτήτων, τοῦτο ὅμως οὐδόλως προσδίδει εἰς αὐτὸ πανορθόδοξον χαρακτῆρα ἐπιτρέποντα τὴν οἱασδήποτε μορφῆς ἐπέμβασιν εἰς αὐτὸ ἄλλων Αὐτοκεφάλων Ἐκκλησιῶν.

Ἐν τοῖς Πατριαρχείοις, τῇ 10ῃ Ἰανουαρίου 2012

Ἐκ τῆς Ἀρχιγραμματείας τῆς Ἁγίας καὶ Ἱερᾶς Συνόδου

***

ΚΑΠΙΤΩΛΙΑΔΟΣ ΗΣΥΧΙΟΣ: «ΠΟΛΙΤΙΚΗ Η ΔΙΩΞΗ ΤΟΥ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ»

του Γιώργου Θεοχάρη

«Ο γέροντας Εφραίμ από τη στιγμή που ανέλαβε το μοναστήρι το έκανε παράδεισο από ερείπιο που το βρήκε. Η ενέργεια της σύλληψης του είναι αντικανονική και απάνθρωπη, δεν μπορεί να το σκάσει από το μοναστήρι ένας μοναχός. Κακώς μπήκε μέσα η αστυνομία να τον συλλάβει και ιδιαίτερα τις άγιες μέρες των Χριστουγέννων. Είναι δυνατόν να κρυφτεί ο ηγούμενος; υπογραμμίζει στο agioritikovima.gr ο Ιεράρχης από τα Ιεροσόλυμα.

Και συπληρώνει κατηγορηματικά «Η αιτία της δίωξης του είναι καθαρά πολιτική».

Εξηγώντας την σύλληψη του ηγουμένου Εφραίμ ο μητροπολίτης είπε «Όταν θέλει να αποφύγει κάποιος κληρικός να αποφύγει την σύλληψη κλείνετε στην Εκκλησία και δεν έχει δικαίωμα να μπει κανένας να τον συλλάβει». Ούτε ο εισαγγελέας ακόμα μπορούσε να μπει. Ο γέροντας Εφραίμ, δεν το έκανε».

Παράλληλα δηλώνει την έκπληξη του λέγοντας «Για όνομα του Θεού, χαρακτηρίζουν επικίνδυνο τον γέροντα Εφραίμ!».

«Πολύς κόσμος είναι αγανακτισμένος με αυτή τη δυσάρεστη εξέλιξη, μας το εκφράζει καθημερινά.

Αντί να πιάσουν τους εγκληματίες που κυκλοφορούν ελεύθεροι κυνηγάνε ένα διακεκριμένο και ενάρετο μοναχό που λειτούργησε για το καλό του μοναστηριού, όπως και ο ίδιος υποστηρίζει και αποδεικνύει το έργο του» καταλήγει ο Ιεράρχης.

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/4625-iuchio

***

Φθιώτιδος Νικόλαος «Οι χριστιανοί μας είναι πληγωμένοι

για την προφυλάκιση ενός διακεκριμένου ηγουμένου»

«Πληγώθηκαν οι χριστιανοί από την αυστηρότατη ενέργεια που δικαιολογείται μόνο σε κακούργους και όχι για έναν διακεκριμένο μοναχό με πιστοποιητικά γνησιότητας όπως είναι ο ο καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου γ.Εφραίμ» εξήγησε o μητροπολίτης Φθιώτιδος Νικόλαος μιλώντας στο agioritikovima.gr

Και συμπληρώνει «Βεβαίως στον ορθόδοξο κόσμο η εξέλιξη αυτή δημιούργησε μεγάλη αναταραχή, το ερώτημα που μας θέτει ο λαός είναι γιατί να υπάρχει ιδιαίτερη μεταχείριση για έναν μοναχό και να ευρίσκοντο στο απυρόβλητο πολιτικοί που ζημίωσαν, κατά την ομολογία τους, το ελληνικό κράτος.»

Καταλήγοντας ο Ιεράρχης σημειώνει κατηγορηματικά «Με την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ δημιουργήθηκε κρίση στις σχέσεις της Ελλάδας με ομόδοξους λαούς στις οποίες έχουμε ανάγκη πάντοτε, ιδιαιτέρως δε στην εποχή μας των μεγάλων ανατροπών και την κοινωνικής καταρρεύσεως.»

Πηγή: http://www.agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/4611-fthi%CE%BFtinto-nikolao-oi-chritianoi-ma-einai-plig%CE%BFmenoi-gia-tin-profulakii-eno-ntiakekrimenou-igoumenou

***

Γόρτυνος, Μεσογαίας και Αλεξανδρουπόλεως στον Κορυδαλλό

Τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαίδιου, Αρχιμ. Εφραίμ ο οποίος βρίσκεται προφυλακισμένος στις φυλακές Κορυδαλλού επισκέφθηκαν σήμερα άλλοι τρεις Μητροπολίτες.

Το κατώφλι των φυλακών πέρασε πρώτα ο Σεβ. Μητροπολίτης Γόρτυνος και Μεγαλουπόλεως κ. Ιερεμίας, ο οποίος εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του προς τον Ηγούμενο.

«Είστε ομολογητής, σηκώνεται μεγάλο σταυρό», φέρεται να είπε σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο Μητροπολίτης Γόρτυνος στον Γέροντα Εφραίμ.

Επίσης τον Ηγούμενο Εφραίμ, επισκέφθηκαν και οι Σεβ. Μητροπολίτες Μεσογαίας κ. Νικόλαος και Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος.

Να σημειωθεί ότι οι δύο Ιεράρχες έφτασαν μαζί, στις φυλακές του Κορυδαλλού λίγο μετά τις 19.00.

Τόσο ο Μητροπολίτης Νικόλαος, όσο και ο Μητροπολίτης Άνθιμος ανέφεραν προς τον Γέροντα ότι βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό του.

Τέλος τα μάτια όλων είναι στραμένα στην αυριανή σύγκληση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, όπου σύμφωνα με πληροφορίες πολλοί Αρχιερείς θα θίξουν το θέμα της προφυλάκισης.

Μην ξεχνάμε ότι οι Μητροπολίτες Γλυφάδας, Πατρών, Μεσογαίας και Αλεξανδρουπόλεως είναι συνοδικοί και έχουν ήδη επισκεφθεί τον Ηγούμενο....

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10557:2012-01-09-18-07-14&catid=13

***

Κύμα συμπαράστασης Μητροπολιτών στον Εφραίμ

Ζητούν την αποφυλάκισή του και καταγγέλλουν πολιτικά παιχνίδια

του Παναγιώτη Σουρέλη

Την αποφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ ζητούν ανοιχτά δεκάδες Μητροπολίτες σε όλη τη χώρα. Ενδεικτικές είναι οι δηλώσεις τεσσάρων Μητροπολιτών, οι οποίοι χαρακτηρίζουν άδικη και παράνομη την προφυλάκισή του, ενώ χαρακτηρίζουν πρόκληση το γεγονός, ότι οδηγήθηκε στις φυλακές τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Μητροπολίτης Αιτωλίας: «Να ανακληθεί η απόφαση προφυλάκισης»

Για χτύπημα κατά της Ορθόδοξης Εκκλησίας κάνει λόγο ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας, κ. Κοσμάς, ενώ ζητεί την ανάκληση της απόφασης για την προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ. «Απίστευτη και ανέλπιστη είναι η απόφαση να προφυλακισθεί ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου και μάλιστα μέσα στις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων. Ελευθέρωσαν την Πατρίδα μας όλοι αυτοί οι πολέμιοι από τόσους κακοποιούς, από τόσους επιζήμιους και επικίνδυνους, οι οποίοι κυκλοφορούν ανενόχλητοι και λυμαίνονται τον τόπο μας και έμεινε μόνο ο π. Εφραίμ ως επικίνδυνος για τη χώρα μας; Λυπούμαστε και αποδοκιμάζουμε την απόφαση αυτή και παρακαλούμε τους πολλούς συνειδητούς και πιστούς δικαστές μας, να υψώσουν αγωνιστική φωνή για να ανακληθεί η συγκεκριμένη απόφαση, κατά του π. Εφραίμ. Η ελληνική Δικαιοσύνη δεν πρέπει να ανεχθεί άλλο τον πόλεμο κατά της αμωμήτου πίστεώς μας. Αρκετά χρησιμοποίησαν το "τέχνασμα" Βατοπεδίου για να χτυπήσουν την Εκκλησία του Χριστού».

Μητροπολίτης Βεροίας: «Ο Εφραίμ θύμα πολιτικών παιχνιδιών»

Θύμα πολιτικών παιχνιδιών χαρακτηρίζει τον Εφραίμ ο Μητροπολίτης Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας, κ.Παντελεήμων. Μάλιστα, παρομοιάζει το «Γολγοθά» του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου με εκείνον που ανέβηκε ο Άγιος Στέφανος. «Ενώ οι δήμιοι του πρωτομάρτυρος Στεφάνου έβλεπαν στο πρόσωπο του αγίου την αγνότητα, την καθαρότητα της ζωής του, δεν δίστασαν να τον εκτελέσουν, διότι είχαν δεχτεί αυτήν την εντολή "άνωθεν". Κάτι τέτοιο, λοιπόν, φαίνεται να συμβαίνει και με τον Γέροντα Εφραίμ, του οποίου η ζωή είναι καθαρή, γεμάτη αγαθοεργίες, προσευχή και άσκηση. Κάποιοι λοιπόν θέλουν σαν άλλοι δήμιοι να τον "θανατώσουν", εκτελώντας εντολές "άνωθεν»". Ο Γέροντας Εφραίμ είναι το θύμα όλων αυτών των πολιτικών παιχνιδιών που κρύβονται από πίσω, ο Γέροντας Εφραίμ υπομένοντας όλη αυτή την κατάσταση θα έχει επουράνιο μισθό, αλλά αλίμονο σε όλους αυτούς που εις βάρος του Γέροντα, του Αγίου Όρους, της Εκκλησίας προσπαθούν να επωφεληθούν είτε οικονομικά, είτε πολιτικά».

Μητροπολίτης Ναυπάκτου: «Δεν έγινε το ίδιο σε κρατικά όργανα»

Δύο μέτρα και δύο σταθμά καταγγέλλει, ότι ακολουθήθηκαν στην περίπτωση του ηγουμένου Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Ναυπάκτου Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου κ.Ιερόθεος. Οι πολιτικοί ξέπλυναν τις αμαρτίες τους στην Κολυμπήθρα του Σιλωάμ, ενώ ο Αρχιμανδρίτης οδηγήθηκε στις φυλακές του Κορυδαλλού. «Δεν θέλω να αναμειχθώ στη δικαστική αυτή υπόθεση, ούτε στην κρίση των Δικαστών, αλλά η έκδοση εντάλματος σύλληψης του Ηγουμένου π. Εφραίμ για τους λόγους που ανακοινώθηκαν και μάλιστα παραμονές των Χριστουγέννων, ενώ δεν έγινε το ίδιο σε κρατικά όργανα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση αυτή και που έχουν μεγαλύτερες ευθύνες, μου μοιάζει προβληματική. Από όσα έχω ακούσει, πρόκειται για μια αστική υπόθεση η οποία έλαβε ποινική διάσταση, που δεν μπορώ να κατανοήσω. Θεωρώ ότι θέματα που σχετίζονται με το Άγιον Όρος πρέπει όλοι μας να τα αντιμετωπίζουμε με σοβαρότητα, διότι το Άγιον Όρος αποτελεί έναν μεγάλο θησαυρό της Εκκλησίας και του Γένους μας, παγκοσμίου ακτινοβολίας. Τελικά πιστεύω, ότι ο π. Εφραίμ θα αντιμετωπίσει την περίπτωση αυτή εκκλησιαστικώς και πνευματικώς, οι δε νομικοί του σύμβουλοι θα πράξουν τα δέοντα».

Μητροπολίτης Σάμου: «Συγκαλύπτουν ευθύνες άλλων»

Αποτέλεσμα σκοπιμοτήτων χαρακτηρίζει την προφυλάκιση του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο Μητροπολίτης Σάμου, Ικαρίας και Κορσέων, κ.Ευσέβιος. «Στοχοποιείται και κατηγορείται μόνον ένας και μάλιστα Κληρικός, με σκοπό απὸ τη μία μεριά να συγκαλυφθούν ευθύνες άλλων και απὸ την άλλη να χτυπηθεί στὸ πρόσωπό του π.Εφραίμ όλη η Εκκλησία, ο ιερὸς Κλήρος, ο Μοναχισμὸς και ο ευσεβὴς Λαός, κατὰ τις ημέρες μάλιστα της Μητροπόλεως των εορτών, που είναι τα Χριστούγεννα, φαινόμενο σύνηθες κατὰ τις μεγάλες εορτές. Στο διάβα τόσων αιώνων η Εκκλησία μας γνώρισε και την φυλακὴ και την εξορία και τα βασανιστήρια και τον θάνατο ακόμη, κι όμως μέσα απὸ αυτὰ δοξάζεται, καθώς έτσι συμμετέχει στον Σταυρὸ του Χριστού, τον οποίον ακολουθεί η Ανάστασή Του».

Πηγή: http://www.newsbomb.gr/koinwnia/story/105788/kyma-symparastasis-mitropoliton-ston-efraim

***

Επιστολή προς την Ελληνική πολιτική και δικαστική ηγεσία

από την Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσσίας

για την άδικη προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ

 

Πατριαρχείο Μόσχας

Ορθόδοξη Εκκλησία της Λευκορωσσίας

Επαρχία του Βίτεμπσκ

Ν°. 07 εκ 5 Ιανουαρίου 2012

Προς

τον Πρωθυπουργό της Κυβέρνησης κ. Λουκά Παπαδήμο,

τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια,

τον Υπουργό Δικαιοσύνης κ. Μιλτιάδη Παπαιωάννου,

τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Ιωάννη Τέντε

Εντιμότατοι κύριοι!

Η επαρχία του Βίτεμπσκ της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Λευκορωσσίας στο πρόσωπο του διοικούντος την επαρχία Αρχιεπισκόπου Βίτεμπσκ και Όρσα Δημητρίου, βοηθού επισκόπου Ντρούτσκ Πέτρου, όλου του κλήρου, μοναχών και λαϊκών, παρόλο το σεβασμό μας προς την αυτοκυριαρχία της Ελλάδος και την δικαστική της εξουσία, θεωρούμε απαραίτητο να εκφράσουμε τη λύπη και τη διαφωνία μας στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Δεν γνωρίζουμε την αιτιολογία του Δικαστικού Συμβουλίου. Γνωρίζουμε όμως την ζωή του καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και την πνευματικότητά του. Πριν όχι πολύ καιρό, στις 13-14 Νοεμβρίου εμείς υποδεχτήκαμε τον ηγούμενο της μονής Βατοπαιδίου στην πόλη Βίτεμπσκ. Στις 14 Νοεμβρίου έγινε συνάντηση του ηγουμένου της μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Άθω αρχιμανδρίτη Εφραίμ με την διοίκηση της περιφερειακής εκτελεστικής επιτροπής και της εκτελεστικής επιτροπής του Δήμου Βίτεμπσκ. Στα πλαίσια της επίσκεψης έγιναν συναντήσεις με τους φοιτητές και καθηγητές του κρατικού Πανεπιστημίου του Βίτεμπσκ ονόματι Π. Μασέροβ, με τους φοιτητές και καθηγητές των θεολογικών σεμιναρίου και σχολής, με τον κλήρο, τους μοναχούς και λαϊκούς της επαρχίας Βίτεμπσκ, έγινε επίσκεψη στη παιδική εκπαιδευτική αποικία Ν°1 στο Βίτεμπσκ. Σ’ όλους, όσοι είχαν χαρά να επικοινωνήσουν με τον πνευματοφόρο γέροντα, έμειναν οι πιο θερμές και ψυχωφελείς αναμνήσεις. Ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ σε δύο μέρες επικοινωνίας κατάφερε να ζεστάνει και παρηγορήσει πλήθος ανθρώπων, να αφήσει τις καλύτερες εντυπώσεις στα επίσημα πρόσωπα της πόλης και της περιφέρειας, να απαντήσει τις πιο δύσκολες ερωτήσεις της πνευματικής ζωής που είχαν υποβάλει όσο πιστοί τόσο οι εκπροσώποι των μέσων μαζικής ενήμερωσης.

Είμαστε βέβαιοι ότι ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ όντας βαθειά πνευματικός και νομοταγής άνθρωπος, ούτε διέπραξε ούτε μπορεί να διαπράξει κανένα αδίκημα, αλλά ούτε έχει διάθεση να κρυφτεί από τη δικαιοσύνη. Είναι αδιανόητο να εξομοιώνεται η προσωπικότητα του Γέροντα με καθ’ έξη και επικίνδυνους εγκληματίες του κοινού ποινικού δικαίου.

Βαθειά είναι η λύπη μας για την άδικη δοκιμασία του αρχιμανδρίτη Εφραίμ και Σας παρακαλούμε να λάβετε υπ’ όψη αιτήματα, διαμαρτυρίες και μεσιτίες τόσο των προκαθημένων των τοπικών Εκκλησιών, όσο και των πολλών αρχιερέων και εκατοντάδων χιλιάδων πιστών σ’ όλη την οικουμένη και προκειμένου να αποκατασταθεί η νομιμότητα και η ηθική τάξη να αναιρέσετε την άνω απόφαση του Συμβουλίου Εφετών, η οποία, κατά τη γνώμη μας μειώνει την διεθνή υπόληψη του ελληνικού νομικού πολιτισμού και αντιλαμβάνεται σαν όχι τίποτα άλλο παρά φανερός διωγμός κατά της Ορθοδοξίας.

Εκ μέρους όλου του κλήρου, μοναχών και λαϊκών της επαρχίας Βίτεμπσκ

Ο Διοικών της επαρχίας Βίτεμπσκ

(+ Δημήτριος)

Αρχιεπίσκοπος Βίτεμπσκ και Όρσα

Πηγή: http://agioritikesmnimes.blogspot.com/2012/01/533.html

***

Επιστολή συμπαράστασης στον Ηγ. Εφραίμ από την Αδελφότητα των Δανιηλαίων

Ιερόν Ησυχαστήριον Αδελφότητος Δανιηλαίων

630 87 Κατουνάκια, Άγιον Όρος

Εν Κατουνακίοις Αγίου Όρους

τη 20η /12/2011

Τω Πανοσιολογιωτάτω Καθηγουμένω της Ιεράς και Σεβασμίας Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου κ.κ. Εφραίμ

Σεβαστέ Άγιε Καθηγούμενε κ. Εφραίμ,

«Επιβαλούσιν εφ’ υμάς τας χείρας αυτών και διώξουσι, παραδίδοντες εις συναγωγάς και φυλακάς….»

Ου Λόγος, ούδέ κάλαμος γραμματέως οξυγράφου δύναται καταγράψαι το άλγος της πολυωδύνου ημών ψυχής επί των επισυμβαινόντων Υμίν παντοίων οδυνών και θλίψεων αΐτινες ωσεί θρόμβοι λιθοσχήμου χαλάζης δέρουσι ανηλεώς το Παναγιοφρούρητον και αγιόλεκτον Μοναστικόν παγκράτιον της γεραράς και παλαιφάτου Υμών Μονής. Μέγα ει το δεινόν. Όντως φοβερώτατα τα του διωγμού ακόρεστα παφλάζοντα κύματα, άτινα επιζητούν αδηφάγα και λυσσώδη όπως καταποντίσωσι την γεραράν και άτρωτον κιβωτόν της μονήρους και θεοφιλούς ημών βιοτής.

Θλιβερόν το γενόμενον (κατ άνθρωπον), αλλ’ οίδαμεν πάντες ότι τοις αγαπώσι τον Θεόν πάντα συνεργεί εις αγαθόν. Ως εκ τούτου ουδείς αμφιβάλλει ότι εκ της επισυμβάσης τοιαύτης δοκιμασίας, επί του ασφαλούς θα προσπορισθείτε μέγα τι το αγαθόν και ωφέλιμον, τόσον δι Υμάς προσωπικώς, όσον και διά την ολβίαν Υμών συνοδίαν, την φέρουσαν επί τοις ώμοις αυτής άπαν το βάρος του πατρικού σταυρού.

Έπίσταται η Υμετέρα Πανοσιολογιότης ότι καθώς οι Άγιοι της Εκκλησίας Πατέρες εντέλλονται, αι δοκιμασίαι προάγουσιν τους αθλητάς αγωνιστάς εις μείζονα τελειότητα και ουδείς «αδοκίμαστος ευδόκιμος» κατά την ρήσιν του εν Αγίοις Πατρός ημών Νεκταρίου εις τον αείμνηστον και αγιώτατον πάππον ημών γέροντα Δανιήλ τον Κατουνακιώτην.

Ουδείς αδοκίμαστος πολύαθλε Γέρον και παμφίλτατε αδελφέ, υψούται ύπερθεν του γεώδους επιπέδου, εάν μετά μαρτυρικού φρονήματος δεν ακολουθήσει το εσφαγμένον αρνίον όπου αυτό υπάγει. Αι τοιαύται δοκιμασίαι ως πάντες γινώσκομεν, εις τους αγαπώντας τον Θεόν αποβαίνουσι παιδευτήρια εκπαιδεύοντα την ψυχήν προς υψίστην φιλοσοφίαν. Την τοιαύτην θεόθεν φιλοσοφίαν εγκολπώθησαν άπαντες οι της Εκκλησίας θεοείκελοι Πατέρες οίτινες την υψοποιόν υπομονήν δουλεύσαντες και τον δίαυλον αυτής αόκνως διανύσαντες, ενόησαν χάριτι Θεού, ότι ο υπομείνας γενναίως διά την αγάπην του Εσταυρωμένου Ιησού, ουχί μόνον δεν ολιγωρεί και αποδυσετεί αλλά και θαρρεί και αγάλλεται και χαίρει κατά τον Ευαγγελικόν μακαρισμόν, «χαίρετε και αγαλλιάσθε ότι πολύς ο μισθός υμών εν τοις ουρανοίς».

Υπομείνατε Άγιε Καθηγούμενε μετ αφάτου δοξολογίας και η αγάπη του Θεού και Πατρός, θέλει εκχυθεί εις την πεπυρωμένην και πάλλουσαν καρδίαν Σας, ως δρόσος αποστάζουσα ουχί εκ των ορέων της Σιών αλλ’ εκ της παλλεύκου αθωνικής κορυφής, ην κατέκτησαν θριαμβευτικώς τοσούτοι ερασταί του Πνεύματος, ως αι αναρίθμηται φαειναί λαμπάδες, ας ειδεν ο Όσιος Γρηγόριος ο Σιναΐτης εν τω οράματι Αυτού.

Ιδού ίσταται ενώπιον Σας, άπασα η του όρους πληθύς η ευαρεστήσασα την Κυρίαν Θεοτόκον μεθ’ ων εις περίπτυστον θέσιν, άπαντες οι εν ασκήσει και αθλήσει διαλάμψαντες Βατοπαιδινοί φαεσφόροι Πατέρες, με σημειοφόρον τον Άγιον Μάξιμον τον Γραικόν, όστις τους χρόνους Αυτού εν φυλακή διήλθεν, και ούτοι άπαντες, στεντορεία τη φωνή ανακραυγάζουσιν γοερώς προς την Άνασσαν του Αγιωνύμου τούτου Όρους: «Σύ υπέσχου Παρθένε προπολεμείν πάντοτε, πάντων των εν τώδε τω όρει αράντων πόλεμον, προς τον πολέμιον τον τοις βροτοίς πολεμούντα, όθεν ΠΛΗΡΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ ΤΗΝ ΣΗΝ ΥΠΟΣΧΕΣΙΝ». (Εκ της Ακολουθίας των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων).

Αυτήν την υπόσχεσιν φέροντες προ οφθαλμών μας και ημείς, οι εν τοις ακρωτηρίοις του Άθωνος ενασκούμενοι μοναχοί εν τοις σπηλαίοις και ταις οπαίς της γης και δη εν τω ταπεινώ ημών ησυχαστηρίω, των εν Άθω Οσίων Πατέρων, καταθέτομεν εν τη παρούση ημών αλγώδη επιστολή, την αμέριστον ημών Κυρηναίαν αγάπην και φιλομόναχον συμπαράστασιν, εύελπιστούντες πως η Κυρία Θεοτόκος, η Παραμυθία, η Βηματάρισσα, η Έσφαγμένη, η Αντιφωνήτρια, η Παντάνασσα, η Ελαιοβρύτισσα και δή η χάρις της Πανακηράτου Θεομητορικής Αγίας Ζώνης, συν πάση τη χορεία των Οσίων Αγιορειτών Πατέρων, θέλει συντρέξει και απαλλάξει Υμάς από πάσης επηρείας του αντικειμένου και έτσι δοξασθεί πάλιν και πολλάκις το Πανάγιον όνομα του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού, του λέγοντος εν τω Αγίω και Ιερώ Αυτού Ευαγγελίω: «Μη φοβηθείτε από των αποκτενόντων το σώμα, την δε ψυχήν μή δυναμένων αποκτείναι» και αλλαχού: «Ιδού έρχεται ώρα και νυν ελήλυθεν, ίνα σκορπισθείτε έκαστος εις τα ίδια και εμέ μόνον αφήτε. Και ουκ ειμί μόνος, ότι ο Πατήρ μετ εμού έστι. Ταύτα λελάληκα υμίν ίνα εν εμοί ειρήνην έχητε. Εν τω κόσμω θλίψιν έξετε, ΑΛΛΑ ΘΑΡΣΕΙΤΕ ΕΓΩ ΝΕΝΙΚΗΚΑ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟΝ» (Ιω. 16, 32-33).

Μετά της εν Κυρίω γνησίας και υπερμάχου αγάπης

Ιερομ. Γρηγόριος Δανιηλίδης

και Συνοδία.

Πηγή: http://agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/4615-ntipla-ton-igefraim-i-antelfotita-t%CE%BFn-ntaniilai%CE%BFn

***

Γερόντισσα Ανυσία: "Ανόητη η προφυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ"

Ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου προφυλακίζεται!!

Η αιτία; Άγνωστος… Όσα ακούμε ανοησίες.

Τι συμβαίνει;

Πως όλα αυτά για έναν άνδρα με παγκόσμια εμβέλεια; Για ένα πνευματικό ανάστημα του ορθοδόξου μοναχισμού, που γεννάει εκατοντάδες ψυχές για τον Παράδεισο;

Που ανακαίνισε και αναστήλωσε την ερειπωμένη και ισοπεδωμένη Μονή Βατοπαιδίου και την ανέδειξε πύργο της Ορθοδοξίας και παλάτι της Παναγίας!!!!!!

Που έγινε πόλος έλξεως σε δεκάδες παιδιά επιστήμονες που έσχισαν πτυχία

και περγαμηνές και μπήκαν κάτω από την υπακοή του Γέροντος.

Αρχηγοί κρατών επισκέπτονται την Μονή και κάτω από το πετραχήλι του Γέροντος εναποθέτουν το βάρος των ψυχών των.

Αποφυλακίζονται εκατοντάδες άνθρωποι εξ αιτίας πενιχρών ποσών που χρεωστούσαν.

Δεκάδες άπορες οικογένειες στέκονται στα πόδια τους βοηθούμενες από την Μονή .

Ιδρύονται κέντρα αποτοξίνωσης για παιδιά τοξικομανή,συσίτια ενισχύονται,ψυχές οικοδομούνται………………..

Σε ερωτώ ένδοξη Ελλάδα.

Γιατί έτσι λειτουργεί η Δικαιοσύνη σου απέναντι στα ευεργετικά κύτταρα της κοινωνίας; Ανατρέχω στην δικαιοσύνη του παρελθόντος σου.

Γιατί εξόρισες τον δίκαιο Αριστείδη;

-Δεν ανεχόμουν να τον φωνάζουν Δίκαιο.

Γιατί φυλάκισες τον σοφό Σωκράτη και τον ανάγκασες να πιεί το κόνιο για να πεθάνει;

-Δεν ανεχόμουν τα καινά δαιμόνια της διδασκαλίας του, δηλαδή ότι « πρέπει να κατεβεί ένας Θεός από τον ουρανό για να σώσει τον κόσμο».

Γιατί φυλάκισες τον μέγα ελευθερωτή σου τον Κολοκοτρώνη;

-Διότι με ήλεγχε και ήταν βαρύς και βλεπόμενος.

Γιατί σκότωσες τον πρώτο κυβερνήτη σου τον Καποδίστρια ;

-Διότι δεν άντεχα την δικαιοσύνη του,την ακτημοσύνη του,τήνανιδιοτέλεια του.

Τελικά η Ιστορία λέει πως δεν αντέχουμε τους δυνατούς πνευματικά άνδρας!!!!!!!

Υπομονή άγιε Γέροντα Εφραίμ, την έχετε! όμως μέχρι τέλους, για την δόξα του Θεού και της Εκκλησίας.

Όλος ο ευσεβής λαός απανταχού της γης κλήρος και μοναχισμός είναι κοντά σας με διαμαρτυρίες και προπάντων με πύρινες προσευχές.

Να έχουμε την ευχή σας.

Έρρωσθε.

Ελαχίστη δούλη Χριστού

Καθηγουμένη

Ανυσία μοναχή.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10561:-q-q&catid=43:2011-04-16-11-54-50

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel