Logo
Print this page

Υπόθεση Γέροντα Εφραίμ-Τα νεότερα άρθρα

Υπόθεση Γέροντα Εφραίμ-Τα νεότερα άρθρα

***

Χριστούγεννα χαρμολύπης στο Βατοπαίδι

του Κώστα Στυλιανού

Lemesou1Σήμερα στο Αγιώνυμο Όρος είναι η γιορτή των Χριστουγέννων. Έτσι με την ευκαιρία της εορτής επισκεφθήκαμε και φέτος το Βατοπαίδι για να συνεορτάσουμε και να συμπανηγυρίσουμε μαζί με τους πατέρες και επισκέπτες αυτό το γεγονός, την ενανθρώπηση του Θεού Λόγου.

Με όλα αυτά τα γεγονότα που προηγήθηκαν τις τελευταίες μέρες, εννοώ την προφυλάκιση του Ηγούμενου της μονής, του γέροντα Εφραίμ, δεν σας κρύβω την αγωνία που είχα ως επισκέπτης, πώς άραγε θα είναι τα πράγματα στο μοναστήρι.

Την Πέμπτη το πρωί μόλις μπήκαμε στο μοναστήρι μάς καλοδέχτηκαν με αγάπη και φιλόξενη διάθεση οι Πατέρες. Πάντα με σκλάβωνε η ανιδιοτελής και «επιθετική» τους αγάπη στο να διακονούν οποιονδήποτε. Πληροφορηθήκαμε ότι βρισκόταν εκεί από την Τετάρτη ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος. Βρισκόταν στη μονή για να συμπαρασταθεί στους πατέρες στη δύσκολη αυτή περίοδο της δοκιμασίας. Από ότι κατάλαβα τις μέρες που βρέθηκα στο μοναστήρι, οι πατέρες αντιμετωπίζουν αυτήν τη θλίψη, αυτόν τον πειρασμό που επέτρεψε ο Θεός, με πνευματική αρχοντιά ενωμένοι και αγαπημένοι.

Το απόγευμα μετά τον Εσπερινό έγινε το Μυστήριο του Ευχελαίου «εις ίασιν ψυχής τε και σώματος», όπως συνηθίζεται πριν τις μεγάλες Δεσποτικές και Θεομητορικές εορτές.

Την Παρασκευή το πρωί διαβάστηκαν οι Μεγάλες Ώρες.

και μετά ακολούθησε ο Εσπερινός με την Θεία Λειτουργία του Μεγάλου Βασιλείου.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας περίπου στις 1:00 μ.μ. είχαμε την «αλάδωτη» τράπεζα όπως γίνεται συνήθως την παραμονή των Χριστουγέννων. Όμως από την κούραση και την πείνα που είχαμε, μόνο αλάδωτο δεν μάς φάνηκε το φαγητό. Μετά ξεκουραστήκαμε αρκετά για την πολύωρη αγρυπνία των Χριστουγέννων.

esperinos1Είμασταν 150 προσκυνητές αν και περίμεναν όπως μου είπαν οι πατέρες στο Αρχονταρίκι πάνω από 300 προσκυνητές. Όμως εξαιτίας της κακοκαιρίας και του απαγορευτικού που είχε την Παρασκευή και το Σάββατο και από τις δύο πλευρές εισόδου στο Άγιο Όρος, δεν μπόρεσαν να έρθουν οι προσκυνητές στην εορτή.

Η αγρυπνία άρχισε στις 9 το βράδυ με το Μεγάλο Απόδειπνο, ακολούθησε η Λιτή όπου οι πατέρες έψαλλαν πολύ ωραία χορωδιακά το μάθημα «Ο ουρανός και η γη». Μέσα στην εκκλησία επικρατούσε ηρεμία, γαλήνη και ακατάπαυστη προσευχή από μοναχούς και λαϊκούς.

Μια κατάσταση χαρμολύπης με διακατείχε, από την μία πλευρά χαιρόμουν όλη αυτήν την πανδαισία την πνευματική των Χριστουγέννων και την μοναδική ομορφιά της κατανυκτικής ακολουθίας με τις ψαλμωδίες των πατέρων και από την άλλη πλευρά η απουσία του Ηγουμένου της μονής που άδικα βρίσκεται στην φυλακή. Η δοκιμασία αυτή του γέροντα Εφραίμ πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει τον ίδιο σε υψηλότερα πνευματικά μέτρα και θα δώσει μεγάλη ευλογία στη μονή. Από τον ίδιο τον Χριστό μακαρίζονται όσοι διώκονται για την αγάπη Του, «μακάριοι οι δεδιωγμένοι ένεκεν δικαιοσύνης» (Ματθ. 5,10).

Η αγρυπνία συνεχίστηκε πανηγυρικά με ψαλμωδίες, με κατσία και φωταψίες. Η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στην οποία προΐστατο ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος άρχισε περίπου στις 3:00 π.μ. και μαζί με την Τράπεζα τελείωσε στις 6:00 π.μ.

trapeza1«Ο Λόγος σαρξ εγένετο» για να αναγεννήσει όλο τον κόσμο. Εμείς ζώντας σε εποχή αλλότρια, που χαρακτηρίζεται από τον ευδαιμονισμό και τον παραλογισμό, άραγε αποδεχόμαστε πρακτικά το μήνυμα των Χριστουγέννων;

Πηγή: http://vatopaidi.wordpress.com/2012/01/08/%cf%87%cf%81%ce%b9%cf%83%cf%84%ce%bf%cf%8d%ce%b3%ce%b5%ce%bd%ce%bd%ce%b1-%cf%87%ce%b1%cf%81%ce%bc%ce%bf%ce%bb%cf%8d%cf%80%ce%b7%cf%82-%cf%83%cf%84%ce%bf-%ce%b2%ce%b1%cf%84%ce%bf%cf%80%ce%b1%ce%af/

***

Συνεχίζονται οι επισκέψεις Ιεραρχών στον Ηγούμενο Εφραίμ

Συνεχίζονται οι επισκέψεις συμπαράστασης στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο οποίος βρίσκεται στις φυλακές Κορυδάλλου μετά από απόφαση προφυλάκισης.

Τον Ηγούμενο επισκέφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες αυτές τις ημέρες ο Σεβ. Μητροπολίτης Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιος, ο οποίος του εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του.

Τον Γέροντα Εφραίμ επισκέφθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος, ο οποίος περιέβαλε τον Ηγούμενο με πολλή αγάπη για τον Σταυρό που κουβαλάει τον τελευταίο καιρό.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, χθες Παρασκευή το κατώφλι των φυλακών πέρασε και ο Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Μάξιμος Παπαγιάννης.

Ο Πρωτοσύγκελλος μετέφερε στον Ηγούμενο την συμπαράσταση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου, ενώ του ευχήθηκε να λήξει σύντομα ο πειρασμός αυτός.

Τέλος τον Ηγούμενο επισκέφθηκαν Ηγούμενοι Μονών από ολόκληρη την Ελλάδα, οι οποίοι από την πρώτη στιγμή βρίσκονται στο πλευρό του.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10533:2012-01-07-13-18-30&catid=25:2009-12-18-08-37-46

***

Επίσκεψη του Προέδρου της «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» κ. Μ. Ηλιάδη

στον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.

Αθήνα, 7 Ιανουαρίου 2012

Αρ. Πρωτ. 03

Την Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2012 το πρωί, ο Πρόεδρος της Παρατάξεως «ΚΟΙΝΩΝΙΑ» κ. Μιχάλης Ηλιάδης επισκέφθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού, τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ.

Η επίσκεψη έγινε τόσο για πνευματικούς και ανθρωπιστικούς λόγους, όσο και για να καταδείξει την έμπρακτη συμπαράσταση της Παρατάξεως στην παντελώς άδικη απόφαση προφυλάκισης του Καθηγουμένου, τις Άγιες ημέρες των Χριστουγέννων.

Κατά την επίσκεψη, ο Πρόεδρος κ. Ηλιάδης ζήτησε να πληροφορηθεί δια στόματος του Αρχιμ. Εφραίμ τα της υποθέσεως της Ι.Μονής Βατοπαιδίου, δεδομένου ότι οι μέχρι σήμερα δημοσιογραφικές πληροφορίες και ανακοινώσεις είναι αντιφατικές, μυθώδεις και αλληλοσυγκρουόμενες.

Είναι ενδεικτικό της σαθρότητος του πολιτικού συστήματος της Χώρας μας το γεγονός ότι δια μεν τους πολιτικούς η παραγραφή των αδικημάτων τους είναι πολύ σύντομη ενώ για τους απλούς πολίτες η παραγραφή γίνεται μόνο μετά την παρέλευση 25ετίας!

Η Παράταξή μας εκφράζει για μια ακόμη φορά τον αποτροπιασμό της για το αμοραλιστικό μόρφωμα που λέγεται «νόμος περί ευθύνης υπουργών», ενός νόμου που ουσιαστικά, όχι μόνο νομιμοποιεί τις πολιτικές παρανομίες αλλά παρακινεί τους πολιτικούς να παράγουν διαφθορά!

Γραφείο Τύπου

Πολιτικής Παράταξης ΚΟΙΝΩΝΙΑ

***

Τα ισχυρά ρωσικά συμφέροντα στο Άγιον Όρος και οι επιδιώξεις του Εφραίμ

Από την εφημερίδα “Τύπο της Κυριακής”

Έχουν οι Ρώσοι συμφέροντα στο Αγιον Όρος; Για να γίνουν ίσως πιο κατανοητές οι αντιδράσεις από τη Ρωσία για τη σύλληψη, αλλά και οι εκφράσεις περί επίθεσης στον Αθω, αξίζει να δει κανείς, ιστορικά, τη ρωσική προσέγγιση στο Αγιον Ορος. Είναι αλήθεια πως επί εκατοντάδες χρόνια, κυρίως στην εποχή της Τουρκοκρατίας, το Αγιον Ορος ήταν σε φθίνουσα κατάσταση, συχνά και στα όρια πείνας, εξαθλίωσης. Σε πολλές περιπτώσεις οι Ρώσοι τσάροι και οι προύχοντες μεγαλοτσιφλικάδες ήταν αυτοί που συνέτρεχαν τους μοναχούς, έδιναν χρήματα, έκαναν δωρεές…

Στα όρια του Βατοπαιδίου, το 16ο αιώνα, έκτισε ο Ρώσος μοναχός μια μικρή μονή που αργότερα πήρε το όνομά του, Ανδρέα του πρωτοκλήτου. Εκείνος προσείλκυσε από την τσαρική Ρωσία πολλούς μοναχούς αλλά και χρήμα, χρυσό και υλικά αναγκαία για τη διαβίωση των μοναχών. Στη σημερινή Ρωσία, το ύψιστο μετάλλιο τιμής που επιδίδει κάθε χρόνο η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία σε παράγοντες που διακρίνονται για την ενίσχυση του πνεύματος της Ορθοδοξίας φέρει το όνομά του. Μετάλλιο του Ανδρέα Πρωτοκλήτου.

Η μεγαλοπρέπεια για την οποία ξεχωρίζει στο Αγιον Ορος το ρωσικό μοναστήρι, Αγιος Παντελεήμων, μαρτυρά όχι μόνο τον πλούτο της τότε Αγίας Ρωσίας, αλλά και το ενδιαφέρον της ύπαρξης χώρου που να αποτελεί ένα παγκόσμιο κέντρο Ορθοδοξίας. Η ανάδειξη της εξουσίας των μπολσεβίκων στη Ρωσία το 1917 άφησε ανεκπλήρωτα πολλά εκ των ορθοδόξων επιδιώξεων της Μόσχας. Το ρωσικό μοναστήρι στον Αθω πέρασε στην παρακμή, αν και πάντα εκεί υπήρχαν μοναχοί Ρώσοι, αλλά και από την Ουκρανία, τη Λευκορωσία…

Η σύσφιγξη των σχέσεων Αθήνας –Μόσχας και η υπογραφή συμφωνίας για την ανάπτυξη προσκυνηματικού τουρισμού μπορεί για μας να είχαν στόχο μόνο την προσέλκυση περισσοτέρων τουριστών από τη Ρωσία, για κείνους αποδείχτηκε πως ήταν κάτι παραπάνω. Χιλιάδες Ρώσοι επισκέφθηκαν το Αγιον Ορος τα τελευταία χρόνια, αφήνοντας εκεί «γερό» οβολόν τους.

Όπως μαθαίνουμε μετά την επίσκεψη Πούτιν, το 2005, μια πλειάδα Ρώσων υπουργών, κυβερνητών περιοχών, μεγαλοεπιχειρηματιών, καλλιτεχνών κ.ά. θεωρεί απαραίτητο στις μεγάλες γιορτές της Ορθοδοξίας να επισκεφθεί το Αγιον Όρος. Ο Εφραίμ, προφανώς, «έπιασε το μήνυμα» και το Βατοπαίδι είναι ένα από τα μοναστήρια που επισκέπτονται πιο συχνά οι Ρώσοι προσκυνητές. Ισως, για δικούς του λόγους, να συνέβαλε σε αυτό που οι Ρώσοι έτειναν τους προηγούμενους αιώνες και ατόνησε την περίοδο της σοβιετικής εξουσίας. Τη μετατροπή σε παγκόσμιο κέντρο Ορθοδοξίας. Κάτι τέτοιο, σύμφωνα με τους Ρώσους υποστηρικτές του Εφραίμ, προκάλεσε αντιδράσεις στην Ε.Ε., όπου η κυριαρχία του Καθολικισμού είναι οφθαλμοφανής. Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ιδρύματος «Φίλων του Βατοπαιδίου» Σεργέι Ρούντοφ, δύο είναι οι αιτίες σύλληψης. Η πρώτη είναι η παλιά γραμμή πλεύσης της Ε.Ε. να πείσει την Ελλάδα να «ξεμπερδεύει με το Αγιον Ορος» και να ανοίξει τα σύνορα, να απαλείψει τις βίζες και να καταργήσει την ιερή κοινότητα στο Αγιον Ορος. Η δεύτερη αιτία, υποστηρίζει, είναι το συνεχώς αυξανόμενο κύρος των Ρώσων στο Αγιον Ορος.

Το ναυάγιο Παπανδρέου με Ρωσία έφερε την οργή για Εφραίμ

Όσον αφορά τους ισχυρισμούς ότι πίσω από τις σκληρές αντιδράσεις στη σύλληψη Εφραίμ βρίσκεται ο Βλαντιμίρ Πούτιν επειδή ενοχλήθηκε γιατί, ενώ συνομιλούσε με τον ηγούμενο του Βατοπαιδίου, λίγες μέρες μετά εκείνος βρέθηκε στη φυλακή, αυτοί απορρίπτονται από ρωσικούς κύκλους, που χαρακτηρίζουν επιφανειακή και υποκειμενική μία τέτοια προσέγγιση.

Ο Πούτιν, διευκρινίζουν οι Ρώσοι, συνάντησε τον Εφραίμ δύο φορές κατά την πολυήμερη περιοδεία του και έκανε δηλώσεις για την εμβάθυνση της κατανόησης και της συνεργασίας ανάμεσα στις δύο χώρες.

Λόγια τα οποία θα έπρεπε να απευθύνει όχι σε έναν μοναχό, αλλά στον Έλληνα πρωθυπουργό και την πολιτική ηγεσία της χώρας. Όμως οι ελληνορωσικές σχέσεις τα τελευταία δύο χρόνια μπήκαν σε «αγρανάπαυση» και οι επαφές περιορίστηκαν στα τουριστικά ταξίδια Γερουλάνου!

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στην αυστριακή «Προφίλ» ο Γ. Παπανδρέου ανέφερε πως κατανόησε το πόσο χάλια ήταν η οικονομία τον Φεβρουάριο του 2010. Η Ελλάδα, όπως προκύπτει από αυτή την παραδοχή, χρειαζόταν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο άμεσα χρήματα. Τότε ακριβώς που πραγματοποιήθηκε η επίσκεψη του τέως πρωθυπουργού στη Μόσχα. Μια επίσκεψη, κατά γενική ομολογία, πρόχειρα οργανωμένη χωρίς ουσία. Πολύ αργότερα, από διπλωματικούς κύκλους έγινε γνωστό πως ο Πούτιν, μετά τις συνομιλίες με τον Παπανδρέου, αναρωτήθηκε «τι ήρθε να κάνει στη Μόσχα ο Παπανδρέου;». Το Κρεμλίνο ήταν διατεθειμένο να βοηθήσει οικονομικά και τα ανταλλάγματα δεν ήταν τίποτα άλλο παρά η υπόσχεση της κυβέρνησης στην Ελλάδα ότι θα τιμήσει τις ενεργειακές συμφωνίες που υπέγραψε η υπό τον Καραμανλή προηγούμενη. Για τους ειδικούς είναι κατανοητό τι θα σήμαινε, μέσα στον Φεβρουάριο, μια συμφωνία δανειοδότησης με 15-25 δισ. ευρώ, τρεις μήνες πριν από το σύρσιμο της χώρας στη λαιμητόμο του Μνημονίου. Αντί αυτού είχαμε μεγαλοστομίες περί «μακραίωνων ιστορικών και πολιτικών σχέσεων».

Δεύτερη φορά ο Πούτιν, τον Αύγουστο 2010, επιδίωξε να αναθερμάνει τον ουσιαστικό διάλογο ανάμεσα στις δύο πρωτεύουσες. Με επιστολή του πρότεινε στον Παπανδρέου την υλοποίηση της συμφωνίας αγοράς των αρμάτων μάχης (BMP), με αποπληρωμή αγροτικά προϊόντα, η οποία εκτός των άλλων θα συνέβαλε στην ενίσχυση των ελληνικών εξαγωγών. Δύο βδομάδες αργότερα και προφανώς αφού είχε ολοκληρώσει τις διακοπές του, ο Γ. Παπανδρέου απάντησε με ευγένεια ότι έλαβε το μήνυμα και… εκτιμά ιδιαίτερα το επίπεδο των διμερών σχέσεων!

Στο μεταξύ, ο Παπανδρέου είχε φροντίσει να στείλει την Τίνα Μπιρμπίλη στη Μόσχα για συμμετοχή σε ενεργειακό φόρουμ. Με την ευκαιρία, η κ. Μπιρμπίλη είδε και τον αρμόδιο Ρώσο υπουργό. Και στη συνάντηση αυτή διαπιστώθηκαν οι «πολύ καλές σχέσεις», πλην όμως ο Ρώσος επίσημος της τα «έψαλε» για την ευθύνη του πλήρους παγώματος των ενεργειακών συμφωνιών.

Οι Ρώσοι, μετά και την παταγώδη αποτυχία του ελληνορωσικού φόρουμ στην Αθήνα, τον Μάιο 2011, δεν είχαν καμιά αμφιβολία πως με κυβέρνηση Παπανδρέου οι διμερείς σχέσεις μπήκαν στον αυτόματο πιλότο σε μια κατιούσα πορεία.

Η θέρμη με την οποία οι Ρώσοι πιστοί υποδέχτηκαν την Αγία Ζώνη, τον περασμένο Οκτώβριο, έδειξε περίτρανα πόσο βαθιά ριζωμένα στη συνείδηση των απλών ανθρώπων είναι ο σεβασμός και η αγάπη για τη χώρα μας. Είναι εξηγήσιμη, εν πολλοίς, η αντίδραση του απλού κόσμου στη σύλληψη του Εφραίμ και πολύ λίγοι είναι εκείνοι που μπορεί να έχουν εικόνα για τα έργα και ημέρες του ηγουμένου. Το Κρεμλίνο, η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία έχουν εικόνα και αντιδρούν έτσι όπως αντιδρούν, επιδιώκοντας να αφήσουν όσο μπορούν πιο εκτεθειμένη την ελληνική κυβέρνηση, με την οποία τίποτα θετικό δεν έγινε στη διάρκεια της δίχρονης θητείας της σε διμερές επίπεδο. Αξίζει να δώσει προσοχή κανείς στις ειδήσεις που έρχονται από τη Μόσχα αναφορικά με τις αλλεπάλληλες πικετοφορίες έξω από την ελληνική πρεσβεία. Αυτές ελέγχονται αυστηρά ώστε να μην είναι μαζικές -γίνεται λόγος για μερικές δεκάδες διαδηλωτών-, με τη μέγιστη όμως προβολή στα ρωσικά ΜΜΕ. Σαφώς δεν επιθυμούν να αναλώσουν το βάθος των διμερών σχέσεων στις αντιδράσεις για την προφυλάκιση του Εφραίμ.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2012/01/07/141959/

***

Το Άγιον Όρος μπροστά σε κρίσιμο σταυροδρόμι

Το Άγιον Όρος βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι της υπερχιλιετούς ιστορίας του.

Θα ακολουθήσει τον Κύριο στον Γολγοθά η θα υποταχτεί στα κελεύσματα της παγκοσμιοποίησης και της αποστασίας από τον Θεό;

Το ελληνικό Κράτος, αυτοδιοίκητο μέρος του οποίου αποτελεί το ΆγιονΌρος κατά το πατροπαράδοτο καθεστώς που προστατεύεται από το ελληνικό Σύνταγμα και διεθνείς συνθήκες, αδυνατεί να βοηθήσει αφού έχει ήδη υποταχτεί.

Αυτός ήταν ο σκοπός της ουσιαστικής πτώχευσης και υποταγής στο Δ.Ν.Τ.

Το πλήρως αποτυχημένο πρόγραμμα, που θα μας οδηγήσει μετά από δέκα χρόνια λιτότητας και ύφεσης σε χρέος 120%... (εκεί δηλαδή που είμαστε το 2009) δείχνει ότι οι δανειστές αποβλέπουν να πληρωθούν αγοράζοντας φτηνά τις τεράστιες πλουτοπαραγωγικές πηγές της Χώρας (πετρέλαιο, φυσικό, αέριο, ουράνιο κ.ο.κ.-βλ. άρθρο «Ρωσία και Ισραήλ ζητούν άμεση έναρξη γεωτρήσεων νότια της Κρήτης» στο «Αντίβαρο» της 29.12.2011 ).

Όχι μόνο δεν μπορεί να βοηθήσει το ελληνικό Κράτος αλλά και εκτελεί πιστά τις εντολές της παγκοσμιοποίησης που θεωρεί την Ορθοδοξία αντίπαλη δύναμη (βλ. Σαμουήλ Χάντιγκτον, Η σύγκρουση των πολιτισμών).

Οι παραβιάσεις του Καταστατικού Χάρτη, του Συντάγματος και διεθνών συνθηκών στη περίπτωση της φορολόγησης του Αγίου Όρους, η καθυστέρηση προώθησης από το ελληνικό Κράτος οποιασδήποτε χρηματοδότησης του Ε.Ε., ακόμη και όπου δεν υπάρχει οικονομική υποχρέωση του ελληνικού Κράτους, η παράνομη προφυλάκιση και σύλληψη του Γέροντα Εφραίμ αυτό δείχνουν. Ήδη γίνεται λόγος για οικονομικό έλεγχο που σκοπό έχει να εκβιάσει το Άγιον Όρος ώστε να άρει το πατροπαράδοτο άβατο καθεστώς και να δεχτεί έτσι ουσιαστικά την κατάργηση του Αγίου Όρους ως ακρόπολης της Ορθοδοξίας.

Αν και η δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου περιορίζεται στα πνευματικά θέματα, και δεν επεκτείνεται στα διοικητικά, ούτε το Οικουμενικό Πατριαρχείο μπορεί να βοηθήσει το Άγιον Όρος. Η Μεγάλη Εκκλησία είναι πάντα εν αιχμαλωσία. Όχι μόνο στο τουρκικό Κράτος, αλλά και στο ελληνικό και στο αμερικανικό, Κράτη από τα οποία εξαρτάται πολιτικά και οικονομικά. Η εκκωφαντική σιωπή του Οικουμενικού Πατριαρχείου ακόμη και όταν παραβιάζεται από το ελληνικό Κράτος ο Καταστατικός Χάρτης και η δικαιοδοσία του Οικουμενικού Πατριαρχείου αυτό δείχνει (βλ. άρθρο μου «Η εκκωφαντική σιωπή του Φαναρίου» στο «Αντίβαρο» της 31.12.2011). Είναι απορίας άξιο πως και γιατί τα κράτη αυτά επέτρεψαν στο Πατριαρχείο να «διεκδικήσει τα δικαιώματα του» στην αντίθεση με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο!

Επομένως, το Άγιον Όρος θα ακολουθήσει τον Κύριο στον Γολγοθά, όπως έκανε για περισσότερα από χίλια χρόνια. Μαζί του θα πορευθεί και ο πιστός λαός. Και για αυτό τον λόγο, το Άγιον Όρος οφείλει να παραμείνει ενωμένο, αλλά και να προστατεύσει την περιουσία του. Τίθεται δε το ερώτημα τι θα γίνει με την περιουσία που το Άγιον Όρος έχει ήδη δώσει στο ελληνικό Κράτος (1.3 εκ. στρέμματα γης).

Νομίζω ότι το Άγιον Όρος οφείλει να διεκδικήσει όποια περιουσία δόθηκε χωρίς αντάλλαγμα. Μια τέτοια δωρεά είναι παράνομη, αφού απαγορεύεται από τον Καταστατικό Χάρτη. Αλλά είναι και ανήθικη.

Η περιουσία του Αγίου Όρους ανήκει στο σύνολο της Ορθοδοξίας. Και ήδη με την αχαριστία του προς το Άγιον Όρος το ελληνικό Κράτος αποδεικνύει ότι δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα σε αυτή την περιουσία.

Εάν χρειαστεί, το Άγιον Όρος οφείλει να στραφεί στα αρμόδια ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και στα ορθόδοξα Πατριαρχεία και Κράτη, για να υπερασπιστεί την Ορθοδοξία που η παγκοσμιοποίηση ήδη θέτει σε διωγμό.

Πηγή: http://www.antibaro.gr/node/3623

***

ΥΠΟΘΕΣΗ π. ΕΦΡΑΙΜ…

ΜΙΑ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΨΥΧΗΣ 12 ΧΡΟΝΙΑ ΜΕΤΑ…

ΠΩΣ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΟΝΤΑΙ ΤΑ "ΣΚΑΝΔΑΛΑ"

του π. Τιμοθέου Ηλιάκη

Πρακαολουθώ κι εγώ με θλίψη τις εξελίξεις στην υπόθεση της Ι.Μ.Μονής Βατοπαιδίου που έχει συγκλονίσει την Χώρα μας και γενικότερα την Ορθοδοξία μετά την ΑΔΙΚΗ και αρκετά ΠΑΡΑΝΟΜΗ προφυλάκιση του σεβαστού Καθηγουμένου της Ι.Μονής, Αρχιμανδρίτου π.Εφραίμ. Σήμερα που στο ΄Αγιο Όρος γιορτάζουν την Γέννηση του Θεανθρώπου, αισθάνομαι την ανάγκη, αφ ενός μεν, για μια ακόμα φορά, να λάβω να λάβω δημόσια θέση στο σοβαρό αυτό θέμα που γέμισε θλίψη τον Ορθόδοξο κόσμο και αφ ετέρου, να δημοσιοποιήσω κάποια γεγονότα που τα κρατούσα δέκα επτά ολόκληρα χρόνια σφαλισμένα στο σκευοφυλάκιο της μνήμης και που αφορούν την προσωπικότητα του αγίου Καθηγουμένου αλλά και την ευκολία κατασκευής σκανδάλων στην πατρίδα μας για ευτελείς σκοπούς και εξυπηρέτηση πρόσκαιρων συμφερόντων, χωρίς, πολλές φορές, υπευθυνότητα αλλά και σκέψη για το κακό που μπορεί αυτά να δημιουργήσουν τόσο στην Ελλάδα ,όσο και στην Ορθοδοξία.

Η αμφισβήτηση, για παράδειγμα των Αυτοκρατορικών χρυσοβούλων και των σουλτανικών φιρμανίων, που με τόση ευκολία είδαμε να γίνεται στην πολύκροτη υπόθεση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος της Βιστωνίτιδος λίμνης, θέτει σε μεγάλο κίνδυνο τα δικαιώματα των Πρεσβυγενών Πατριαρχείων Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων όπως αυτά έχουν καταχωρηθεί μέσα από Αυτοκρατορικά χρυσόβουλα αλλά και φιρμάνια των κατά καιρούς Σουλτάνων. Είναι επικίνδυνο να σκεφθούμε πως οι κατά καιρούς Κυβερνώντες δεν γνωρίζουν, για παράδειγμα, πως η κυριότητα των Ελλήνων επί του Παναγίου Τάφου οφείλεται στον περίφημο AHTNAME του Σουλτάνου Ομάρ ( 636 μ.Χ. ).

Αν λοιπόν εμείς με τόση ευκολία αμφισβητούμε την ισχύ τους, δίνουμε η δεν δίνουμε την ευκαιρία στους Ισραηλινούς η τους Τούρκους να πράξουν το ίδιο χωρίς βέβαια μετά να έχουμε την δυνατότητα της όποιας αντίδρασης;

Κάτι παρόμοιο συνέβη και με την εντός του Αγίου ΄Ορους σύλληψη του Καθηγουμένου Εφραίμ όπου παραβιάσθηκαν Διεθνείς Συνθήκες αλλά και αυτό ακόμα το Σύνταγμα της Ελλάδος και έδωσαν την αφορμή τόσο στην Ρωσία όσο και στις άλλες χώρες που έχουν σχέση με το 'Αγιο ΄Ορος να παρέμβουν δυναμικά και να ζητήσουν σεβασμό στο αυτοδιοίκητο ,στους Κανόνες και στα συμφωνηθέντα. Και το αστείο της υποθέσεως είναι πως το Ελληνικό ΥΠ ΕΞ απάντησε σε αυτές της καθ όλα δικαιολογημένες αντιδράσεις με εκείνο το περίφημο "δεν δεχόμαστε υποδείξεις" !!!!. 'Οταν φίλοι του ΥΠ ΕΞ δεν ξέρετε το αντικείμενο που σας πληρώνουμε να υπηρετείτε, καλύτερα να πάτε στα σπίτια σας.

Δεν μπορεί στο όνομα των όποιων σκοπιμοτήτων να θέτουμε σε κίνδυνο τα Εθνικά μας συμφέροντα. Αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να το καταλάβουμε και να πάψουμε να αναζητάμε ευθύνες για τις ήττες μας "εκτός των τειχών".

Η ΑΓΙΑ ΖΩΝΗ Μ. ΜΑΞΙΜΟΥ ΜΕ ΤΟΝ Α. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΑΙ ΤΟΝ π. ΕΦΡΑΙΜ

Τον π.Εφραίμ τον γνώρισα τον Ιανουάριο του 1995,όταν,ύστερα από ευγενική πρόσκληση της συζύγου του τότε Πρωθυπουργού, αείμνηστου Ανδρέα Παπανδρέου, κ. Δήμητρας Λιάνη- Παπανδρέου, παρέστην σε μια καθαρά ιδιωτική επίσκεψη του Γέροντα στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου το πρωθυπουργικό ζεύγος να προσκυνήσει την Αγία Ζώνη της Παναγίας μας την οποία είχε μεταφέρει ιδιωτικά στην Αθήνα ο π.Εφραίμ. Στο περιθώριο αυτής της συναντήσεως παρακάλεσα τον άγιο Καθηγούμενο να φέρει και επίσημα το πολύτιμο αυτό ιερό κειμήλιο στην Αθήνα και συγκεκριμένα στον Ιερό Ναό της Διακονίας μου, στον ΄Αγιο Κοσμά Ν.Φιλαδέλφειας. Το σκεπτικό μου ήταν να δοθεί η ευκαιρία στον ευσεβή Λαό και ιδιαίτερα στις γυναίκες, που ως γνωστό δεν μπορούν να πάνε να προσκυνήσουν στο Άγιο Όρος, να γνωρίσουν το σεβαστό κειμήλιο, καθώς και η βοήθεια στην Αποπεράτωση του Ι. Ναού από τα όποια φιλότιμα προσέφεραν οι πιστοί.

Ο Γέροντας δέχθηκε περισσότερο για τον λόγο πως ο Ναός τιμάται στο όνομα του μεγάλου Εθναπόστολου και Εθνοιερομάρτυρα Κοσμά του Αιτωλού και πως θα πρέπει να υπάρχει στην Πρωτεύουσα του Ελληνικού Κράτους ένας Ναός αντάξιος, εν μέρει, των τεράστιων προσφορών του στο Γένος. Κι έτσι ύστερα από τις σχετικές διαδικασίες η Αγία Ζώνη ήρθε στην Αθήνα για το χρονικό διάστημα 25 έως 29 Μαΐου 1995.' Έγινε η προβλεπόμενη υποδοχή με τιμές Αρχηγού Κράτους στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτου και στην συνέχεια στην είσοδο της πόλεως της Ν.Φιλαδέλφειας. Πλήθη Λαού άρχισαν να καταφθάνουν προκειμένου να προσκυνήσουν την Χάρη της Παναγίας και να ακούσουν λόγους ενισχυτικούς στον αγώνα τους από τον π.Εφραίμ. Αυτό ενόχλησε ορισμένους μόνιμους επικριτές της Εκκλησίας που άρχισαν να σχολιάζουν αρνητικά την παρουσία του ιερού κειμηλίου στην Ν. Φιλαδέλφεια, γράφοντας πως "όλα γίνονται για το χρήμα", ενώ μόλις το ιερό κειμήλιο επισκέφθηκε για να προσκυνήσει και η σύζυγος του τότε Πρωθυπουργού. άρχισαν και την πολιτική εκμετάλλευση γράφοντας και λέγοντας ότι ο καθ ένας ήθελε. Εδώ και επειδή γράφουμε ιστορία, θα πρέπει να πω ότι τον πόλεμο τον ξεκίνησε δυστυχώς ένας τώρα κεκοιμημένος Ιεράρχης που έφτασε στο σημείο να βγει στην τηλεόραση με μια ταμπέλα που έγραφε" Μην ρίχνετε χρήματα" !!!

Ενώ ένας ,επίσης κεκοιμημένος τώρα καθηγητής της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, έφτασε στο έσχατο σημείο να μας αποκαλέσει "μάγους" με το σκεπτικό πως η Αγία Ζώνη δεν είναι ιερό αλλά ...μαγικό κειμήλιο!!!!!

Την σκυτάλη μετά την παρέλαβαν οι εσωκομματικοί αντίπαλοι του Ανδρέα Παπανδρέου που άρχισαν να φωνάζουν γιατί ο τότε Πρωθυπουργός δέχθηκε να προσκυνήσει το ιερό κειμήλιο και πως "αυτά όλα είναι ...αναχρονιστικά" !!!!( Σήμερα βιώνουμε όλοι τα αποτελέσματα των δικών τους εκσυγχρονιστικών αντιλήψεων).

Ο θόρυβος αυτός είχε σαν αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των πιστών που έφθανε πλέον από όλη την Ελλάδα για να προσκυνήσει την Παναγία μας.

Οι κακόβουλοι όμως δεν σταμάτησαν και λαϊκίζοντας άρχισαν να μιλάνε για τεράστια κέρδη που πάνε στις ..τσέπες των παπάδων και των καλογήρων που μεταφέρουν τα κειμήλια σε "εμποροπανηγύρια". Κανείς δεν έδωσε σημασία στις επίσημες ανακοινώσεις μας για ελεύθερο έλεγχο των εσόδων από το προσκύνημα , ούτε βέβαια στην διάθεση αυτών των εσόδων.

Και τώρα η αλήθεια που την έπνιξαν στον βωμό των συμφερόντων.

Τα έσοδα που αναλογούσαν στην Ι.Μονή Βατοπαιδίου ήταν 10.000.000 δρχ., τα οποία παρέλαβε ο π. Εφραίμ και από αυτά ΔΙΕΘΕΣΕ 5.000.000 δρχ. ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ και τα άλλα 5.000.000 δρχ. ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΚΑΡΔΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ.

Κανείς "ελεύθερος" δημοσιογράφος δεν το έγραψε ποτέ αυτό,όπως δεν έγραψε πως με τα έσοδα από το προσκύνημα σχεδόν αποπερατώθηκε ο Ι.Ναός που ήταν γιαπί όταν ήρθε η Αγία Ζώνη. Ενώ από αυτά τα έσοδα διαθέσαμε 500.000 δρχ.υπέρ των σεισμοπλήκτων του Αιγίου και άλλες 500.000 δρχ. υπέρ των σεισμοπλήκτων των Γρεβενών.(Εννοείται πως ούτε αυτό ενδιαφέρει τους "υπέρμαχους της ελεύθερης δημοσιογραφίας").

Έτσι κατασκευάζονται τα "σκάνδαλα" στην σύγχρονη Ελλάδα. 'Ετσι καταρρακώνονται θεσμοί και βιάζονται προσωπικότητες.

Κάπως έτσι στήθηκε και το "σκάνδαλο" Βατοπαιδίου, όπου τον πρώτο λόγο για την διαλεύκανση του δεν είχε και δεν έχει, δυστυχώς, η Δικαιοσύνη αλλά τα κατευθυνόμενα Μ.Μ.Ε.

Έπρεπε να θυσιαστεί κάποιος στον βωμό των συμφερόντων και το εύκολο θύμα βρέθηκε στο πρόσωπο του π.Εφραίμ. Από όλους τους κατηγορουμένους για αυτή την υπόθεση μόνο ο Γέροντας κρίθηκε "ύποπτος φυγής" και διατάχθηκε η προφυλάκιση του, αδιαφορώντας για την καταρράκωση των θεσμών του Αγίου Όρους και της Διεθνούς προσβολής της πατρίδος μας που για μια ακόμα φορά φαίνεται να " σκοτώνει τα παιδιά της". Αν η Μονή Βατοπαιδίου, με τα ανεκτίμητα ιερά και εθνικά κειμήλια είχε καταρρεύσει από την αδιαφορία του Ηγουμένου της θα φωνάζαμε πως πρέπει ο ανίκανος να καεί, τώρα που διασώθηκαν τα πάντα και η Μονή έγινε κέντρο ακτινοβολίας του Αγιορείτικου Μοναχισμού από το ανύστακτο ενδιαφέρον του Ηγουμένου της, τον κλείνουμε στην φυλακή σαν κακούργο και ύποπτο φυγής!

Δεν θέλω να ξύσω πληγές, όμως δεν μπορώ να μην ρωτήσω τους άρχοντες της ανεξάρτητης Δικαιοσύνης γιατί δεν δείχνουν το ανάλογο ζήλο στην εφαρμογή των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας τόσο για την Ι.Μονή Εσφιγμένου του Αγίου Όρους, όσο και για θέματα της Ελληνικής Εκκλησίας;

Δεν μπορώ να μην ρωτήσω τι θα γίνει με τους πολιτικούς που εμπλέκονται στο "σκάνδαλο" και που η Βουλή τους παρέδωσε λευκούς στην κοινωνία;

Δεν περιμένω απάντηση από κανένα. Εκείνο που περιμένω είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη και ο π. Εφραίμ να είναι σύντομα κοντά στα Πνευματικά του παιδιά στο Μοναστήρι του. Τώρα να κάποιος του ζητήσει συγνώμη για όλη αυτή την ταλαιπωρία είναι καθαρά θέμα αγωγής αυτών που των κατακρεούργησαν χωρίς ίχνος ντροπής.

Πηγή: http://ektimotheou.blogspot.com/2012/01/12.html

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR