Ζωηφόρος

Όλα τα νεότερα άρθρα για το Γέροντα Εφραίμ,

Όλα τα νεότερα άρθρα για το Γέροντα Εφραίμ

***

Μολδαβίας: "Οδυνηρό και θλιβερό το γεγονός της προφυλάκισης"

Επιστολή συμπαράστασης προς τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας κ. Θεοφάνης.

Ο κ. Θεοφάνης εκφράζει προς τον Ηγούμενο της αμέριστη συμπαράστασή του, ενώ κάνει λόγω για μυστήριο γύρω από την προφυλάκιση του.

Η επιστολή έχει ως εξής:

Λίγο πριν την εορτή της Γέννησης του Κυρίου μας πληροφορήθηκα σχετικά με την απόφαση των ελληνικών δικαστικών αρχών για την προφυλάκιση της πανοσιολογιότητός σας, πνευματικός πατέρας των πάνω από 100 αδελφών της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου.

Είχα την ελπίδα ότι πρόκειται για ένα δικαστικό λάθος που θα λυθεί σύντομα και εσείς θα συνεχίζετε ανεμποδίστως την αποστολή σας ως ηγούμενος της Μονής.

Δυστυχώς, τελικά πραγματοποιήθηκε η προφυλάκιση και η φυλακή είναι ο τόπος στον οποίο περάσατε την δοξασμένη γιορτή της Γέννησης του Κυρίου καθώς και την Πρωτοχρονιά.

ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΕΙ

Κατά τις λίγες μέρες που πέρασα στη Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, πρόσεξα τους εκατοντάδες προσκυνητές που καθημερινά φιλοξενούνταν στην μεγάλη λαύρα.

Βεβαρυμμένοι από τις δυσκολίες της ζωής, οι προσκυνητές, που έρχονται από την Ελλάδα ή άλλες χώρες, βρίσκουν στην Μονή που κατευθύνετε ένα χώρο πνευματικής ανάπαυσης, εσωτερικής ελευθερίας, καταστάσεις τόσο αναγκαίες σε ένα κουρασμένο και ποικίλως δεδουλωμένο κόσμο.

Η πνευματική βοήθεια στους προσκυνητές και η φιλοξενία αυτών χρειάζονται μια ακατάπαυστη συμβολή του ηγουμένου, κόπος που, με το έλεος του Κυρίου, αναλαμβάνετε εσείς ο ίδιος με αγάπη και θυσία.

ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙ

Πανοσιολογιώτατε Γέροντα Εφραίμ,

Σε αυτές τις μέρες, που συνδέονται με την Γέννηση του Κυρίου και την Πρωτοχρονιά του 2012, εσείς βρίσκεστε φυλακισμένος.

Οδυνηρό, άδικο και θλιβερό. Γιατί γίνεται αυτό που γίνεται; Τι μυστήριο είναι τούτο; Τι θυσία τελείται;

Ο Θεός μόνος γνωρίζει τον λόγο αυτής της καταστάσεως, άδικη και οδυνηρή για σας, για την αδελφότητα, για όλο το Άγιον Όρος, για όλους που σας γνωρίζουν, σας εκτιμούν, σας αγαπούν και προσεύχονται για γρήγορη απελευθέρωση.

Η αμηχανία και η ανησυχία πολλών χριστιανών είναι μεγάλη όσον αφορά τα γεγονότα που σας συμβαίνουν, από την προοπτική δύο ερωτήσεων που περιμένουν απάντηση.

Γιατί χρειάστηκε προφυλάκιση στην περίπτωση ενός προσώπου που δεν παρουσιάζει ούτε το ελάχιστο κίνδυνο για κανένα;

Και γιατί, άραγε, αυτή η προφυλάκιση πραγματοποιήθηκε στην παραμονή της εορτής της Γεννήσεως του Κυρίου μας;

Είναι πράγματα που δημιουργούν σοβαρές ανησυχίες στις ψυχές μας.

Γι΄ αυτόν τον λόγο, μαζί με την συμπόνια που αισθανόμαστε για την Πανοσιολογιότητά σας, Γέροντα, διερωτόμαστε εάν δεν είμαστε μάρτυρες σε μια πρωτόγνωρη πράξη αδικίας απέναντι στην Ορθόδοξη Εκκλησία, όταν ένας σημαντικός αντιπρόσωπος του Αγίου Όρους αντιμετωπίζεται με αυτόν τον τρόπο στην χώρα του.

Ερώτηση, που απασχολεί τις ψυχές πολλών ανθρώπων, είμαστε δίπλα σας, Γέροντα Εφραίμ, με τις προσευχές μας, στην δύσκολη δοκιμασία στην οποία βρίσκεστε.

Εύχομαι στους μοναχούς της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου να βρουν το πνευματικό και ομολογιακό θάρρος, δίπλα στον σεβαστό καθηγούμενό τους, με την ελπίδα της κατά Θεόν δικαιοσύνης.

Μητροπολίτης Μολδαβίας και Μπουκοβίνας

† Θεοφάνης

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10485:-q------q&catid=25:2009-12-18-08-37-46

***

                                   Γέροντας Εφραίμ - (Ο και δέσμιος ελευθεριάζων)

του Σάββα Αλεξάνδρου

Θεολόγου βοηθού διευθυντή, Α΄ συνεργάτη Ιεράς Μητρόπολης Λεμεσού.

Από την εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 04/01/2012

Στην ιστορία της Εκκλησίας, δεν ήταν σπάνιες οι φορές που κορυφαίες πνευματικές παρουσίες, υπήρξαν στόχος άδικων κοσμικών αρχόντων, οι οποίοι πολεμώντας με διάφορους τρόπους ή φυλακίζοντας πνευματικούς ηγέτες ήθελαν ουσιαστικά να πλήξουν την Εκκλησία και να τη μειώσουν (έτσι τουλάχιστον πίστευαν) στα μάτια των ανθρώπων. Χαρακτηριστική υπήρξε η περίπτωση του Μεγάλου Αγιορείτου Θεολόγου και μεγάλου διδασκάλου της Εκκλησίας μας, του Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά, ο οποίος για τέσσερα ολόκληρα χρόνια ήταν φυλακισμένος, γιατί κρίθηκε ένοχος στην κατηγορία ότι τάχα ήταν συνωμότης και εχθρός της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας. Ο Άγιος Φιλόθεος ο Κόκκινος, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως και βιογράφος του Αγίου Γρηγορίου, κακίζοντας τη μικρότητα των τότε κρατούντων, που τους χαρακτηρίζει δούλους των παθών τους, αντιπαραβάλλει την πνευματική φυσιογνωμία και ανωτερότητα του μεγάλου Αγιορείτου Θεολόγου, τον οποίο χαρακτηρίζει ως ελεύθερο πνευματικά άνθρωπο παρόλο που ήταν φυλακισμένος. «Ο και δέσμιος ελευθεριάζων», κατά την έκφρασή του.

Δεν θα μπορούσε λοιπόν να αποτελέσει εξαίρεση ο Ηγούμενος της Μονής Βατοπεδίου, Γέροντας Εφραίμ. Μια μορφή που, όπως διαφάνηκε καθαρά, έχει μια πανορθόδοξη εμβέλεια.

Αποφάσισαν λοιπόν οι κρατούντες και η ελληνική «Δικαιοσύνη», να οδηγήσουν στη φυλακή, έναν άνθρωπο που ανάλωσε τη ζωή του για την αγάπη του Χριστού και της Εκκλησίας. Μάλιστα δε αποφασίστηκε να γίνει αυτό παραμονές Χριστουγέννων.

Εμείς τουλάχιστον στην Κύπρο τις μέρες των γιορτών έχουμε συνηθίσει να βλέπουμε να δίνεται χάρη από την Πολιτεία σε ανθρώπους με βεβαρημένο ποινικό μητρώο, δηλαδή σε φυλακισμένους. Στην προκειμένη περίπτωση είδαμε να συμβαίνει το αντίθετο. Ένας Αγειορίτης ηγούμενος να οδηγείται στις φυλακές με τη συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, ως και να επρόκειτο για τον πιο μεγάλο και πιο επικίνδυνο εγκληματία του κόσμου.

Κατά κοινή ομολογία, ο Γέροντας ανέπτυξε μια σπουδαία ποιμαντική δράση, ουσιαστικά αναλισκώμενος στη διακονία του πλησίον. Εξομολογούσε χιλιάδες προσκυνητές, αποφορτίζοντάς τους από το βάρος των αμαρτιών αλλά και δίνοντάς τους λύσεις στα διάφορα προβλήματα που αντιμετώπιζαν. Μ΄αυτόν τον τρόπο ο Γέροντας επιβεβαίωνε πλήρως την έννοια της κοινωνικότητας, που είναι ταυτόσημη με τη μοναχική ιδιότητα και πολιτεία. Το γεγονός ότι στήριζε ανδρόγυνα που είχαν προβλήματα, το ότι έγινε αιτία πολλοί νέοι άνθρωποι να αποφύγουν ή και να απαλλαγούν από τα ναρκωτικά, το ότι απέτρεπε με τον λόγο και την αγάπη του πολλούς απελπισμένους ανθρώπους από την αυτοκτονία, όλα τούτα φανερώνουν πως ο Γέροντας είναι γνήσιος συνεχιστής και εκφραστής της ορθόδοξης μοναχικής παράδοσης που θέλει τον μοναχό, κατά πως λέει ο Άγιος Νείλος, ένας μεγάλος φιλοκαλικός Πατέρας, να είναι «από πάντων χωρισθείς και πάσιν συνηρμοσμένος».

Προσωπικά γνώρισα τον Γέροντα ως φοιτητή στο Πανεπιστήμιο και ως συγκάτοικό μου στο οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος. Ήταν ο άνθρωπος που με έφερε σε επαφή με τον αείμνηστο Γέροντα και κατοπινά πνευματικό μου, Πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο, του οποίου ο ίδιος ήταν πιστό πνευματικό τέκνο.

Ουσιαστικά ήταν ένας παιδαριογέρων και πρόσωπο ιδιαίτερα σεβαστό από όλους εμάς τους συμφοιτητές του. Κρατώντας το κομποσχοίνι του διαρκώς προσευχόταν. Ήταν πρώτος στις αγρυπνίες που γίνονταν σε διάφορους ναούς των Αθηνών. Σηκωνόταν όρθρου βαθέως γύρω στις τρεις το πρωί και αποσυρόταν σε ένα δωμάτιο του οικοτροφείου, όπου προσευχόταν «μόνος μόνω τω Θεώ», μέχρι την ώρα που εμείς οι υπόλοιποι φοιτητές κατεβαίναμε στην τραπεζαρία για το πρόγευμα.

Η ασκητική βιωτή του, ενώ ακόμα ήταν λαϊκός φοιτητής, με έκανε να τον αποκαλώ γέροντα.

Κάποτε ταπεινά διαμαρτυρήθηκε γι΄ αυτό στον αείμνηστο μακαριστό πατέρα Επιφάνιο Θεοδωρόπουλο λέγοντας: «Γέροντα ο Σάββας με αποκαλεί γέροντα και γίνεται αιτία ώστε και άλλοι να με αποκαλούν έτσι και στενοχωριέμαι γι΄αυτό.

Πέστε του να σταματήσει».

Ο τρόπος που το είπε ήταν τέτοιος ώστε ο αείμνηστος γέροντας, που σημειωτέον ιδιαιτέρως τον αγαπούσε, να του πει χαριτολογώντας: «Βασίλη, έτσι που αντιδράς, δείχνεις ότι είσαι ένας αληθινός γέροντας».

Αυτός λοιπόν είναι ο άνθρωπος που οδηγήθηκε στις φυλακές Κορυδαλλού. Καθώς παρακολουθούσα από την τηλεόραση τη σκηνή της μεταφοράς του, έντονα ψυχικά φορτισμένος μέσα από τα βάθη της ψυχής μου, φώναξα στους αίτιους αυτής της περιπέτειας και δοκιμασίας του γέροντα, ντροπή σας.

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2012/01/blog-post_2791.html

***

Μήπως το σκάνδαλο Βατοπεδίου είναι η δήλωση υποταγής στις ΗΠΑ;

Το "σκάνδαλο" Βατοπεδίου έχει κάποιες παραμέτρους που τις λαμβάνω σοβαρά υπόψη μου πριν καταλήξω σε κάποια αξιολογική κρίση επ΄αυτού.

Και γίνομαι πιο συγκεκριμένος.

Η Ελλάς επί Καραμανλή νεότερου, αποφάσισε να ενισχύσει τους πολιτικούς, οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τη Ρωσία του Πούτιν. Ως πολιτική επιδίωξη ήταν θεμιτή.

Η Ρωσία, ως (α) πρώην αντίπαλο δέος για τη Δύση (ή μήπως όχι μόνο πρώην αλλά και νυν;) και (β) ως η πολυπληθέστερη Ορθόδοξη χώρα επιδιώκει διαρκώς κάθοδο ή πολιτικό έλεγχο στις Θερμές Θάλασσες και ειδικά στη Μεσόγειο αλλά ταυτόχρονα και υποστηρίζει τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Μόσχας σε σχέση με το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Πολιτική επιδίωξη θεμιτή και αυτή, για τους Ρώσους, ιδιαίτερα αν λάβει κανείς υπόψη ότι ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος μολονότι ευαισθητοποιημένος με την Οικολογία, δεν τον βλέπω και τόσο ενεργό ως προς την προάσπιση του ρόλου του ως Οικουμενικού Ποιμενάρχη. Και μη μου πεις ότι για αυτό φταίει ότι η Έδρα του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως είναι (προσωρινά) σε τουρκικό έδαφος. Άλλο φταίει...!

Το Βατοπέδι, ως μια Μονή με ιδιαίτερο Σλαβικό ενδιαφέρον, από την απαξία του παρελθόντος και την οικονομική του δυσπραγία, επιδίωξε την εκμετάλλευση της περιουσίας του και την οικονομική του αυτοτέλεια. Επιδίωξη και αυτή θεμιτή.

Το Βατοπέδι έπαιξε για μένα ρόλο στις πολιτικές εξελίξεις της περιόδου 2004 – 2009 διότι κατά τη γνώμη μου πολλάκις διαδραμάτισε το ρόλο του διαμεσολαβητή και του αγγελιοφόρου μεταξύ Ελλάδος – Ρωσίας σε καιρούς που η Δύση είχε σκυλιάσει με την προσέγγιση Καραμανλή με Ρωσία. Δεν είναι τυχαίο που σε ανύποπτο χρόνο πολιτικοί παράγοντες τόσο από την Ελλάδα όσο και από την Ρωσία επισκέπτονταν το Βατοπέδι για προσκύνημα σε

άσχετες μεταξύ τους χρονικές περιόδους πλήν όμως ημερολογιακά κοντινές. Πότε ανέβαινε ο Ρουσόπουλος, μετά ακολουθούσε ο Ρώσος πρέσβης, μετά ο Καραμανλής, μετά ο Αντιπρόεδρος της Ρωσικής Κυβάρνησης κ.ο.κ. Κανονική δηλαδή μεσολαβητική δραστηριότητα. Έχω καταλήξει στο συμπέρασμα ότι πολλές από τις κρυφές πτυχές της ελληνορωσικής προσέγγισης της περιόδου (κυρίως σε θέματα άμυνας, οικονομίας και εσωτερικής ασφάλειας) έχουν διαμορφωθεί ή επικοινωνηθεί μέσα από τους τοίχους και τα κελιά της χιλιόχρονης Μονής.

Το ελληνικό κράτος στο πλαίσιο της εξυπηρέτησης των πολιτικών του αναγκών αλλά και των αναγκών διατήρησης μιας Μονής τόσο σημαντικής σε πολιτικό επίπεδο για την πολιτική επιδίωξη της συνεργασίας με τη Ρωσία, αποφάσισε και ορθώς κατ΄εμέ, να στηρίξει οικονομικά τη Μονή. Οι ανταλλαγές είχαν σκοπό την οικονομική ενίσχυση της Μονής και την εξυπηρέτηση των οικονομικών αναγκών των προσκυνημάτων της και της παγκόσμιας παρουσίας της σε όλο τον κόσμο ακόμη και τον μη Ορθόδοξο.

Επομένως, σε πολιτικό επίπεδο όλοι ήταν ευχαριστημένοι.

Οι Ελλάδα, διότι προσέγγιζε μια αναδυόμενη και πολλά υποσχόμενη χώρα που ευρισκόμενη πλησίον μας αλλά και πλησίον του μεγαλύτερου εχθρού μας εξ Ανατολών, εξασφάλιζε προστασία και οικονομική προοπτική.

Η Ρωσία, διότι μετά από δεκαετίες (για να μη πω αιώνες) απομόνωσης στον Βορρά της Ευρώπης είχε μια μοναδική ευκαιρία να ξανακατέβει εμμέσως στις θερμές θάλασσες και να ασκήσει οικονομική και στρατιωτική πολιτική σε χώρους που στο πρόσφατο παρελθόν ήταν αποκλεισμένη προωθώντας παράλληλα και τα συμφέροντα του Πατριαρχείου Μόσχας.

Το Βατοπέδι, διότι "εξαργυρώνοντας" τον διαμεσολαβητικό του ρόλο στην υπόθεση, εξασφάλισε οικονομική στήριξη και διατήρηση της παρουσίας του εξαιτίας αυτής σε μια περίοδο που ήταν αναγκαία προκειμένου να αναστραφεί η απαξία της Μονής στην οποία είχε περιέλθει προ δεκαετιών.

Όλα αυτά θεμιτά για μένα.

Αν όμως στα παραπάνω εμφιλοχώρησαν (α) προσωπικές επιδιώξεις φιλοχρήματων ανθρώπων ακόμη και ενδεδυμένων το σχήμα του ράσσου, (β) πολιτικές επιδιώξεις καιροσκόπων πολιτικών που βρήκαν την ευκαιρία να "τσιμπήσουν" ένα κομμάτι δόξας ή περιουσίας, (γ) δραστηριότητες πρεσβειών και λοιπών διπλωματικών παραγόντων με σκοπό τον τορπιλισμό των όποιων συμφωνιών και την αναδίπλωση της πολιτικής της Ελλάδος σε σχέση με τη Ρωσία ακόμη και με πολιτική εξόντωση του πρώην Πρωθυπουργού της με χρήση ψευδών ή άλλων πληροφοριών και κατάλληλης προβολής τους μέσω ελεγχόμενων ΜΜΕ, θα συμφωνήσω ότι είναι απολύτως αναγκαίο, αν υπάρχει ακόμη ανεξάρτητη ελληνική δικαιοσύνη, να διερευνηθεί σε ανακριτικό και εφόσον απαιτηθεί και σε δικαστικό επίπεδο.

Απλώς υποπτεύω, ότι εφόσον το σκεπτικό μου είναι σωστό, οι πολιτικές πτυχές της υπόθεσης δεν θα δουν ποτέ το φώς της δημοσιότητας και απλώς θα εξαντληθούμε στο να ασχολούμαστε με τον Γέροντα. Βλέπετε, ο Καραμανλής πήγε σπίτι πίνοντας το αμίλητο νερό, οι πολιτικοί της κυβέρνησής τους είναι λάδι, άλλοι μέσω παραγραφής και άλλοι διότι δεν τους καταλογίστηκε κάτι μεμπτό, η Ελλάδα ξανανήκει πλέον από το 2009 εις την Δύση, και μας έμεινε μόνο ο Εφραίμ και ο Αρσένιος...!

Ιεροφάντης

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2012/01/blog-post_4857.html

***

Ο Ψωμιάδης έξω, ο Εφραίμ μέσα!

Βρε κάτι απορίες που έχει ο αναγνώστης....:

Άλλο γιος παπά και άλλο ...παπάς! Ε; Τι είχε πει για τον Αγαπούλα ο εισαγγελέας;

1 σχόλια:

NewNeuromancer είπε...

Το διαφορετικό σκεπτικό στην περίπτωση του Ψωμιάδη μπορούμε να το συμπεράνουμε από τη μελέτη του «έξοχου» σκεπτικού την ανακρίτριας Ειρήνης Καλού:

Για τον «Αγαπούλα» δεν προκύψαν σοβαρές ενδείξεις ενοχής:

1) Διότι ο «Αγαπούλας» δεν ήταν καθηγούμενος αγιορείτικης μονής με παγκόσμια ακτινοβολία, αλλά ένας ταπεινός παράγοντας μιας μικρής ΠΑΕ περιορισμένης εθνικής εμβέλειας που δεν θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή του την ιδιότητα για τον επηρεασμό πολιτικών προσώπων, υπουργών και υφυπουργών, καθώς και ανώτερων κρατικών λειτουργών

και υπαλλήλων. Κανένας πρόεδρος ΠΑΕ δεν γίνεται πρόεδρος για να εξυπηρετεί τα προσωπικά του συμφέροντα, γίνεται για τη φανέλα.

2) Εξάλλου η επί μακρόν τέλεση των πράξεων (του «Αγαπούλα»), προσιδιάζει στην επιχειρηματική ιδιότητα του λαμόγιου και την πνευματική του αποστολή.

3) Η πρόκληση ιδιαίτερα μεγάλης ζημιάς σε βάρος της δημόσιας περιουσίας δεν έχει αποδειχθεί στην περίπτωση του «Αγαπούλα».

Τέλος, οι δικαστές δεν θεώρησαν πως είναι πιθανόν ο κατηγορούμενος «Αγαπούλας», στον οποίο το κατηγορητήριο δεν αποδίδει κεντρικό ρόλο, να διαπράξει και νέα αδικήματα, διότι στο βλέμμα του διέκριναν την ειλικρινή μεταμέλειά του, επίσης οι δικαστές έλαβαν υπόψη τους τον πρότερο έντιμο βίο του: καθώς ουδέποτε διετέλεσε ηγούμενος μονής.

Αυτή είναι «Δικαιοσύνη» κυρίες και κύριοι: της δεξιάς, της κεντρώας και της αριστερής νομενκλατούρας. Περαστικά σας!

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2012/01/blog-post_8056.html

***

Σχόλια από το facebook:

Σκάνδαλο Βατοπαιδίου δεν υφίσταται.

Το μονο σκάνδαλο είναι η προφυλάκιση

του καθηγουμένου της μονής Γέροντα Εφραίμ. . .

Τώρα για τον Γέροντα Εφραιμ μιλούν οι στίχοι του κατά Λουκάν Αγίου Ευαγγελίου "Μακάριοι έστε, όταν ονειδίσωσιν υμάς καί διώξωσιν καί ειπωσιν πάν πονηρόν ρήμα καθ' υμών ψευδόμενοι ένεκεν εμού. Χαίρετε καί άγαλλιάσθε, ότι ό μισθός υμών πολύς εν τοις ούρανοίς"

Ενώ για τους σκανδαλοποιούς, σκευωρούς μιλουν οι εξής στίχοι: "ἀνένδεκτον ἐστιν τοῦ τὰ σκάνδαλα μὴ ἐλθεῖν, πλὴν οὐαὶ δι' οὗ ἔρχεται• λυσιτελεῖ αὐτῷ εἰ λίθος μυλικὸς περίκειται περὶ τὸν τράχηλον αὐτοῦ καὶ ἔρριπται εἰς τὴν θάλασσαν ἢ ἵνα σκανδαλίσῃ τῶν μικρῶν τούτων ἕνα."

***

Anargyros Filotas 2 Ιανουάριος 1:56 μ.μ.

Δεκάδες Ιεράρχες έχουν πάρει θέση για το Γέροντα Εφραίμ, από την Ελλάδα (συμπεριλαμβανομένης της Κρήτης και των νησιών) την Κύπρο, το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, τη Ρωσία, τη Βουλγαρία κλπ. Από αυτούς οι περισσότεροι εκφράστηκαν υπέρ του Γέροντα Εφραίμ και όλοι κατά της απόφασης προφυλάκισής του (ακόμη και ο Μητροπολίτης Ξάνθης), εκτός από έναν, τον Μητροπολίτη Πέτρας.

Παρ' όλα αυτά τα ΜΜΕ έδωσαν βάρος μόνο σ' αυτή τη μία και μοναδική έκφραση απόψεων από Μητροπολίτη κατά του Γέροντα Εφραίμ, που δικαιώνει τον αισχρό και αδικαιολόγητο αγώνα που διεξάγουν εναντίον του, και αγνόησαν έως προσπάθησαν να εξαφανίσουν ή να λοιδορήσουν όλες τις άλλες.

Είναι αυτό αντικειμενική (ή έστω υποκειμενική) παρουσίαση ειδήσεων ή βιομηχανία κατασκευής ειδήσεων, όποτε και όπως βολεύει τους εντολοδόχους τους;

Η μεγαλύτερη όμως απορία μου δεν βρίσκεται στο γεγονός του ξεπουλήματος όλων των ΜΜΕ σε διάφορα συμφέροντα και η συστηματική κατά παραγγελίαν ψευδολογία, αλλά ότι υπάρχουν ακόμη Έλληνες, και ιδιαίτερα Χριστιανοί, που δίνουν ακόμη σημασία σε όσα λέγονται από τους κύκλους αυτούς χάλκευσης ειδήσεων.

***

Γέροντος, Καθηγούμενου

θλιβερή αυτή η ιστορία

και δείγματα, άπειρα έδωσε

σε μας, χωρίς οικονομία...

Από τα κτίσματα σωρό

παρόμοιες ιστορίες.

Αγιολόγια κοίταξε

αν έχεις απορίες...

Είναι ποίημα στη γιορτή του

με περίσεμα αγάπης

και με έμπονη τη θλίψη

που χτυπάνε, δίχως τύψεις.

Μα η φιλόστοργη Μαρία

με το Ωμοφόριο Της

θα καλύψει το παιδί Της.

Είναι γη και αυτός, δική Της..

 

   

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel