Ζωηφόρος

Ιεράρχες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι για την υπόθεση του Γέροντα Εφραίμ (Όλα τα νέα άρθρα),

Ιεράρχες, πολιτικοί, δημοσιογράφοι

για την υπόθεση του Γέροντα Εφραίμ

(Όλα τα νέα άρθρα)


***

«Χαίρε Δημοκρατία για την ισοπολιτεία σου !!!»

του Γρηγόρη Σολωμού

Μια επιστολή καταπέλτης του Πατρινού πρώην Υπουργού Υγείας

κ. Γρηγόρη Σολωμού για την «υπόθεση Εφραίμ»…

κ.Γρηγόρης Σολωμός, πρώην Υπουργός Υγείας επί ΠΑΣΟΚ, αλλά μέ λόγια σταράτα καί ξεκάθαρα σήμερα γιά τήν υπόθεση Εφραίμ...

«Αξιότιμε κε Διευθυντά.

Ειλικρινά απορώ με τη σπουδή, που όλοι ρίπτουν τον λίθο του αναθέματος εναντίον του ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Εφραίμ. Με εξαίρεση βέβαια την Αγιορείτικη κοινότητα και κάποιες εκατοντάδες φίλων του Αγ. Όρους, που τον περίμεναν έξω από τη ΓΑΔΑ, για να τον στηρίξουν ψυχολογικά και ηθικά, ύστερα από τη γενική διαπόμπευση που του επιφυλάχθηκε…

Όμως, δεν μπορώ να μην ρωτήσω και πρώτον τους ταγούς της Δικαιοσύνης στην πατρίδα μας, τα συνδικαλιστικά όργανα των οποίων ξεσπάθωσαν για να διακηρύξουν την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και την αξιέπαινη αδέκαστη κρίση της, την οποία και δεν αμφισβητώ:

α) Γιατί καθυστερήσατε κοντά τρία χρόνια για να προφυλακίσετε τον Εφραίμ;

Μήπως δεν άρεσε σε κάποιους η πρόσφατη επίσκεψη του στη Ρωσία, κατά την οποία προσκύνησαν 4 εκατομμύρια Ρώσων την «Αγία Ζώνη» και γιατί τον δέχθηκε και ο Πούτιν στο Κρεμλίνο;

Εν τέλει είναι τυφλή η Δικαιοσύνη, ή μισοκλείνει πρός τα κάπου το μάτι της;

β ) Χωρίς να υπεισέρχομαι στη διαδικασία απονομής της Δικαιοσύνης, απορώ γιατί κάποιοι άλλοι, που διέπραξαν κακουργηματικές πράξεις δεν προφυλακίστηκαν (ονόματα δεν αναφέρω αλλά σ' όλους μας είναι γνωστα…) και ο Εφραίμ προφυλακίσθηκε;

γ) Για να κάνει ο Εφραίμ την κακουργηματική πράξη της ανταλλαγής κάποιων στρεμμάτων λίμνης με μεγάλης αξίας οικόπεδα του Δημοσίου, θα έπρεπε:

Πρώτον, ο συμβολαιογράφος και οι παριστάμενοι κατά τη δικαιοπραξία δικηγόροι να σταματήσουν τη διαδικασία της ανταλλαγής, διότι η Λίμνη δεν ανήκε - ως ισχυρίζονται - στη Μονή.

Και δεύτερο, γιατί οι αξίες των απαλλασσομένων αντικειμένων δεν ταυτίζονταν, και η ανταλλαγή συνιστούσε σκάνδαλο και πράξη διαβλητή.

Τα είπαν;

Όχι!

Τι έκανε λοιπόν η Δικαιοσύνη για τους συντελεστέςτης δικαιοπραξίας;

Απολύτως τίποτα!

Συμβολαιογράφος και δικηγόροι είναι ελεύθεροι.

Και ο Εφραίμ φυλακή!

Έγινε έρευνα για να μάθουμε πώς και γιατί ο γνωστός υπουργός του ΠΑΣΟΚ έκανε επί Σημίτη τον νόμο, που έδωσε τη δυνατότητα στον Εφραίμ να προτείνει την ανταλλαγή;

Και ακόμη, προφυλακίζεται ο Ηγούμενος της Μονής, γιατί ζημίωσε το Δημόσιο.

Εκείνος που υπέγραψε το συμβόλαιο εκ μέρους του Δημοσίου, διώκεται;

Και δεύτερον, θέλω να ρωτήσω, πόσο ευτυχείς (άραγε) νιώθουν οι πολιτικοί που ενεπλάκησαν στις κακουργηματικές πράξεις, για τις οποίες κατηγορείται ο Εφραίμ, και δεν διώχθησαν αυτοί, με τη συνδρομή συνταγματικής διάταξης, που παραγράφει το αδίκημα;

Εδώ φταίει δηλαδή;

Ο Κ. Καραμανλής και η Ν. Δημοκρατία, γιατί δεν παρέπεμψαν τους υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, που προώθησαν προς ψήφιση στην Βουλή τον νόμο, που επέτρεψε την ανταλλαγή οικοπεδικών εκτάσεων, και ο Γ. Παπανδρέου με το ΠΑΣΟΚ, που αδιαφόρησαν, αν και γνώριζαν το σκάνδαλο του Βατοπαιδίου προ των εκλογών του 2009 και δεν παρέπεμψαν στο Ειδικό Δικαστήριο τους παρανομήσαντες υπουργούς της Ν. Δημοκρατίας.

Γι αυτό, κανείς από τους υπουργούς της Κυβέρνησης και κανένας από τους πρώην υπουργούς του ΠΑΣΟΚ και της Ν. Δημοκρατίας δεν θα έπρεπε να βγαίνουν στα παράθυρα και να μας μιλάνε για ισότητα έναντι του νόμου και «κούτσουρα δαυλιά καμένα», όπως μας έλεγε ο κ. Σηφουνάκης.

Για ποια ισότητα μας λένε όταν οι πολιτικοί δεν διώκονται;

Θα έπρεπε να ντρέπονται και ιδιαίτερα οι συνταγματολόγοι, γιατί με τα νομοθετήματα των ασέλγησαν επί της Δημοκρατίας.

Και

δ) θυμάμαι τη στάση της Δικαιοσύνης και της Κυβέρνησης Μητσοτάκη όταν ο Α. Παπανδρέου δεν παρουσιάστηκε ούτε στην ανάκριση ούτε κατά την εκδίκαση του σκανδάλου Κοσκωτά, στο Ειδικό Δικαστήριο.

Κανείς δεν τον ενόχλησε.

Προχθές όμως έστειλαν εισαγγελέα για πρώτη φορά στο Άγιο Όρος για να συλλάβει και προσάξει τον Ηγούμενο με κουστωδία στις φυλακές.

Χαίρε Δημοκρατία για την ισοπολιτεία σου!!!

3.1.12 (εφημ. « Πελοπόννησος»)

Πηγή: http://patrablog.blogspot.com/2012/01/blog-post.html#more

***

Μαντζαρίδης: "Σκάνδαλο είναι η άδικη φυλάκιση του Ηγουμένου Εφραίμ"

Μεγάλη θλίψη και έκπληξη προκάλεσε η άδικη προφυλάκιση του Γέροντος Εφραίμ. Ένας καταξιωμένος Καθηγούμενος, που ανόρθωσε κυριολεκτικά την καταρρέουσα μεγάλη αγιορείτικη Μονή του Βατοπαιδίου προφυλακίζεται, χωρίς να έχει δικαστεί και να καταδικαστεί από την δικαιοσύνη.

Ποιος κινδυνεύει από τον Γέροντα Εφραίμ, για να κλειστεί αυτός στις φυλακές ως επικίνδυνος εγκληματίας;

Μήπως υπάρχει κίνδυνος να ανορθώσει άλλη αδελφότητα σαν αυτήν που συγκρότησε στο Βατοπαίδι με τους εκατόν είκοσι χαριτωμένους μοναχούς, που φιλοξενούν και διακονούν καθημερινά δεκάδες ή και εκατοντάδες ακόμα προσκυνητές με πλήρη αυταπάρνηση;

Μήπως δεν έπρεπε να φροντίσει για την πνευματική αλλά και την υλική υποστήριξη της μονής του ως ηγούμενος;

Ο ηγούμενος μιας κοινοβιακής μονής, και μάλιστα τόσο μεγάλης σε κτίσματα και μοναχούς, αλλά και με τόσο πολλές ανάγκες, δεν είναι ένας απλός ερημίτης που έχει να φροντίσει μόνο για το κελλί του.

Είναι ταυτόχρονα ένας διαχειριστής μιας ανεκτίμητης θρησκευτικής και εθνικής παρακαταθήκης με παγκόσμια ακτινοβολία, που οφείλει να την διαφυλάσσει και να την προασπίζεται με υπευθυνότητα ενώπιον Θεού και ανθρώπων.

Ο ηγούμενος Εφραίμ έχει αδιαμφισβήτητο εκκλησιαστικό ήθος, απόλυτη ακτημοσύνη και απεριόριστη αγάπη προς τους συνανθρώπους του, ακόμα και προς τους εχθρούς του.

Ο ίδιος δεν διαχειρίζεται προσωπική αλλά δημόσια περιουσία, με πολύ ευρύτερη και σημαντικότερη σπουδαιότητα από πολλές άλλες περιουσίες δημοσίου δικαίου.

Πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος αυτός να κατηγορείται ότι έβλαψε το Δημόσιο;

Η άδικη και προκλητική προφυλάκισή του είναι σε τελική ανάλυση τίτλος τιμής γι̕ αυτόν, αλλά και κρίμα αδικίας για τους επικριτές του.

Σκάνδαλο είναι η άδικη προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ. Αυτό είναι το μεγάλο σκάνδαλο του Βατοπαιδίου.

Γεώργιος Μαντζαρίδης

Ομότιμος Καθηγητής

Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10476:-q-------q&catid=43:2011-04-16-11-54-50

***

Πατριάρχης Ηλίας: "Λυπηρό γεγονός η προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ"

«Είμαστε θλιμμένοι για το γεγονός της προφυλάκισης του Ηγουμένου Εφραίμ», ανέφερε από τον Πατριαρχικό Ναό της Αγίας Τριάδος Τιφλίδος ο Πατριάρχης Γεωργίας.

Ο Πατριάρχης Γεωργίας στο κήρυγμά του, μεταξύ άλλων τόνισε: «…Θέλω να σας μεταφέρω ένα δυσάρεστο νέο. Σε μας φιλοξενήθηκε από το Άγιον Όρος ο π. Εφραίμ, έλληνας, ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου. Μάλλον θα έχετε δει στις τηλεοράσεις ότι αυτός έφερε και το τεμάχιο της Αγίας Ζώνης της Παναγίας Θεοτόκου στη Ρωσσία, στη Μόσχα και εκατομμύρια, μερικά εκατομύρια άνθρωποι ήρθαν να την προσκυνήσουν.»

«Τώρα μάθαμε ότι ο γέροντας Εφραίμ έχει φυλακιστεί. Είναι ένα λυπηρό γεγονός. Σας παρακαλώ όλους να προσεύχεστε για τον π. Εφραίμ να τον ελευθερώσει ο Κύριος. Ελπίζουμε ότι ο Κύριος θα εισακούσει τις προσευχές μας», πρόσθεσε ο Πατριάρχης.

Επίσης ανέφερε ότι «είμαστε θλιμμένοι για αυτό το γεγονός. Αυτός ο πνευματικός, γέροντας Εφραίμ είναι προσωπικότητα ιδιαίτερα πνευματική.»

«Στη μονή Βατοπαιδίου μονάζουν και γεωργιανοί μοναχοί. Εμείς εκφράζουμε τη συμπάθειά μας σ΄ αυτούς και σ΄ολη την αδελφότητα», υπογράμμισε ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Γεωργίας.

Ο Πατριάρχης αναφερόμενος στην Ελληνική Κυβέρνηση, σημείωσε: «Σήμερα πάλι πρέπει να σκεφτούμε για το πόσο δύσκολη είναι η ζωή του ανθρώπου. Ποιός θα φανταζόταν ότι η ελληνική κυβέρνηση έναν Ηγούμενο θα τον έβαζε στη φυλακή και θα τον τοποθετούσε μαζί με τους ληστές και κλέπτες.»

«Αλλά ο Θεός είναι ελεήμων και ο Θεός θα τον ελευθερώσει. Σας εύχομαι ειρήνη, χαρά. Να αγαπάτε τους ανθρώπους. Όχι μόνο αυτούς που σας κάνουν καλό αλλά πρέπει να αγαπούμε και τους εχθρούς. Είναι δύσκολη η υπόθεση αυτή. Αν δεν μπορείς να αγαπάς, τουλάχιστον να προσεύχεσαι γι΄αυτούς…», ανέφερε κλείνοντας ο κ. Ηλίας.

Τέλος να σημειωθεί ότι ο Πατριάρχης Γεωργίας, τις επόμενες ημέρες θα κάνει και επίσημη δήλωση συμπαράστασης για την άδικη προφυλάκιση του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10473:--q------q&catid=13

***

Επιστολή Μπορίσοβ Βενιαμίν σε Παπούλια, Παπαδήμο και Τέντε

Επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια, τον Πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο και τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου κ. Τέντε, απέστειλε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μπορισόβ κ. Βενιαμίν (Λευκορωσία), με την οποία εκφράζει την διαφωνία του για την απόφαση προφυλάκισης του Ηγουμένου Εφραίμ.

Η επιστολή του Επισκόπου Βενιαμίν έχει ως εξής:

Εντιμότατοι κύριοι!

Το Νοέμβριο του 2011 τη Λευκορωσσική Δημοκρατία κατόπιν της προσ­κλήσεως του Σεβασμιωτάτου Φιλαρέτου, Μητροπολίτη Μίνσκ και Σλούτσκ, Πα­τριαρχικού Εξάρχου πάσης Λευκορωσσίας, επισκέφτηκε ο ηγούμενος της μονής Βατοπαιδίου αρχιμανδρίτης Εφραίμ και η συνοδεία του. Σ΄εμένα, τον επίσκοπο Βενιαμίν, βοηθό της επαρχίας του Μίνσκ, ανατέθηκε να συνοδεύσω την αποστολή.

Μέχρι τώρα στη χώρα μας πολλοί άνθρωποι με θέρμη και ευγνωμοσύνη ενθυμούνται την επίσκεψη του Ηγουμένου της Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ στη Λευκορωσσία: τη σύννουν ευλαβή παράστασή του κατά την προσευχή (λειτουργία), το φλογερό και εμπνευσμένο κήρυγμά του, τις σύντομες και ταυτόχρονα εύστοχες αποκρίσεις του, τους λόγους παρακλήσεως, ενθαρρύνσεως και αγάπης, ακόμα και τη συμπαθητική του σιωπή.

Και ο ίδιος έγινα μάρτυς εκφράσεων των αγαθών αρετών της ψυχής του Βατοπαιδινού ηγουμένου, οι οποίες καθόλου δεν συνάδουν με τις κατηγορίες που παρουσιάζονται τώρα κατ΄αυτού.

Μέχρι τελευταίας στιγμής νόμιζα ότι όλα αυτά θα διαλυθούν και η άδικη κατηγορία θα αναιρεθεί, αλλά δυστυχώς εξελίχτηκαν με τέτοιο τρόπο που λυπήθηκαν πολλές χιλιάδες ορθόδοξοι σ΄ όλη την οικουμένη, συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας.

Σχετικά με το θέμα θεωρώ καθήκον μου, μ΄ όλο μου το σεβασμό στο Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας και άλλων δικαστικών οργάνων της Ελλάδος, που ασχολήθηκαν με την υπόθεση, να εκφράσω τη διαφωνία μου στην απόφαση προφυλάκισης του γέροντα Εφραίμ.

Εντιμότατοι κύριοι! Με πολύ σεβασμό, Σας παρακαλώ να επηρεάσετε την κατάσταση, να δείξετε πνευματική σοφία, ευσπλαχνία και χριστιανική ευγένεια, αναιρώντας την απόφαση και αναθεωρώντας την υπόθεση μιμούμενοι τη δικαιοσύνη του Θεού.

Σας παρακολουθεί όλος ο Ορθόδοξος κόσμος! Παραμείνατε στο ύψος Σας!

Επίσκοπος Μπορίσοβ Βενιαμίν

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10479:2012-01-03-12-59-59&catid=13

***

Ο Εφραίμ μέσα και οι Mητροπολίτες έξω... φρενών!

Ξεσηκωμός για τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου που από το κελί του μοναστηριού κατέληξε στο κελί του Κορυδαλλού

Οι πολιτικοί σιωπούν, οι Ρώσοι γκρινιάζουν και οι Mητροπολίτες,

με εξαίρεση το Οικουμενικό Πατριαρχείο, μιλούν για χτύπημα στην Εκκλησία

Θύελλα διαμαρτυριών σε εκκλησιαστικό επίπεδο και ένα… πέπλο σιωπής σε πολιτικό ξεσήκωσε η απόφαση της προφυλάκισης του ηγουμένου Εφραίμ, παραμονή των Χριστουγέννων.

Οι πολιτικοί, με εξαίρεση τoν ΛΑΟΣ και τον Κ. Μητσοτάκη, απέφυγαν κάθε (νέα) ανάμειξη στην υπόθεση. Τα μεγάλα κόμματα επισήμως σιώπησαν. Ορισμένοι από τα μικρότερα ξεσπάθωσαν, βγάζοντας το, σταθερό πια, αντιεκκλησιαστικό τους πνεύμα, δίχως να μπουν στην ουσία της υπόθεσης. Οι ιεράρχες όμως, ο ένας μετά τον άλλο, δήλωναν την αντίθεσή τους στην προφυλάκιση ενός μοναχού που αποδεδειγμένα, όπως έλεγαν, «ούτε κίνδυνος να το σκάσει στο εξωτερικό υπήρχε ούτε να διαπράξει αδικήματα».

Στον εκκλησιαστικό χώρο, η απόφαση της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου, κατά κάποιο τρόπο, έστρεψε τα φώτα της δημοσιότητας περισσότερο στον ηγούμενο Εφραίμ παρά στη γιορτή των Χριστουγέννων! Σε κάθε ναό και Μητρόπολη το θέμα συζήτησης ήταν η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών. «Πώς γίνεται να είναι τόσοι πολιτικοί και επιχειρηματίες σκανδαλωδώς έξω από τη φυλακή και ο ηγούμενος Εφραίμ να έχει τέτοια τύχη;» έλεγαν οι Μητροπολίτες συζητώντας μεταξύ τους.

Αντιδράσεις

Κάθε ημέρα που περνούσε οι Μητροπολίτες έβγαιναν και καταδίκαζαν -άλλοι ανοικτά και άλλοι πιο διστακτικά- τόσο τον χρόνο που επελέγη να ανακοινωθεί το ένταλμα για προφυλάκιση όσο και την ίδια την απόφαση των δικαστών. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος δεν έκρυψε σε συνεργάτες του τον προβληματισμό του για τη χρονική συγκυρία της έκδοσης του βουλεύματος, αφήνοντας υπονοούμενα ότι υποκρύπτει σκοπιμότητες. Σύσσωμη η κοινότητα του Αγίου Όρους έβγαλε ανακοίνωση κατά της «ανάλγητης απόφασης» και εξέφρασε τη συμπαράσταση και την αγάπη της στον ηγούμενο. Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης δήλωσε έκπληκτος από τον ξεσηκωμό που προκάλεσε αυτή η απόφαση στις τάξεις της Εκκλησίας, αφού μέσα σε λίγες ώρες μέσω διαδικτύου συγκεντρώθηκαν εκατοντάδες άτομα έξω από το Εφετείο και τον Κορυδαλλό υπέρ του Εφραίμ. Δεν σχολίασε την απόφαση των δικαστών, αλλά δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο έργο και την προσωπικότητα του ηγουμένου. Σχεδόν όλοι οι ιεράρχες της Εκκλησίας της Ελλάδος «διάβασαν» την απόφαση προφυλάκισης μέσα στα Χριστούγεννα ως χτύπημα στην ίδια την Εκκλησία, που φαίνεται ότι έχει μπει στο μάτι της εξουσίας με το φιλανθρωπικό της έργο (συσσίτια, βοήθεια στους αδύναμους και τους άνεργους, στους αναξιοπαθούντες) και τη σκληρή αντιμνημονιακή της γραμμή. Τόνιζαν πάντως πως το «μαρτύριο» του Εφραίμ καλό τού κάνει και όχι κακό και είναι… πολύ τιμητικό για τον ίδιο. Ο Μεσογαίας, ο Καστορίας, ο Λαρίσης, ο Κερκύρας και ο Κονίτσης μίλησαν για πλήγμα και δίωξη της Εκκλησίας, ο Σάμου για «σκοπιμότητες», ενώ ο Γόρτυνος αποκάλεσε τον ηγούμενο «μάρτυρα». Ο Φθιώτιδος αναφέρθηκε στις «σκοτεινές δυνάμεις που θέλουν να χτυπήσουν το Άγιο Όρος», ο Αργολίδος σε ανθρώπους που με «έπαρση αδίκησαν τον Εφραίμ» και ο Σιατίστης δήλωσε πως όλοι δείχνουν με το δάχτυλο την Εκκλησία «για να μη στραφούν κατά των πολιτικών για όσα έχουν κάνει». Εντύπωση προκάλεσε η στάση σιωπής που κρατά το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην υπόθεση, αν και θεωρείται η «προϊσταμένη αρχή» του ηγουμένου. Τη στάση του Φαναρίου καταδίκασε ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων Αμβρόσιος. Κυπριακής καταγωγής ο Εφραίμ, όμως ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου είπε μόνο πως δεν είναι ευχάριστη η παραμονή ενός ηγουμένου στο κελί της φυλακής και πέταξε το «καρφί» του, λέγοντας πως οι κληρικοί και οι μοναχοί «πρέπει να παραμένουν στα εκκλησιαστικά και να μην προχωρούν σε επιχειρηματικές δοσοληψίες», είχε όμως τους λόγους του αφού ο Εφραίμ είχε υποστηρίξει τον αντίπαλό του, τον Μητροπολίτη Λεμεσού, στη μάχη για την εκλογή Αρχιεπισκόπου.

Ρωσικές γκρίνιες

Το θέμα της προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου εξαπλώθηκε και εκτός των τειχών και συγκεκριμένα στη Ρωσία, προκαλώντας την αντίδραση πολιτικών και δικαστικών για τις έξωθεν γκρίνιες και «συμβουλές». Την ορθόδοξη χώρα είχε επισκεφθεί με την Αγία Ζώνη ο ηγούμενος καταφέρνοντας να συγκεντρώσει εκατοντάδες χιλιάδες ρώσους πιστούς και να γίνει ισότιμος συνομιλητής με τους ηγέτες της χώρας Μεντβέντεφ και Πούτιν. Η προφυλάκισή του προκάλεσε από την πρώτη στιγμή την έντονη αντίδραση των πολιτικών και θρησκευτικών αρχών της Ρωσίας. Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε την ανησυχία του που «παρά την εύθραυστη υγεία του αποφασίστηκε η κράτησή του», χωρίς να πάρει θέση για τη δικαστική απόφαση, προκαλώντας την άμεση αντίδραση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών. Ομοίως και το Πατριαρχείο Μόσχας, μέσω του αρμόδιου Μητροπολίτη για τις εξωτερικές σχέσεις, δήλωσε πως η απόφαση κατά του Εφραίμ «αποτελεί εχθρική επίθεση κατά του αγιορείτικου μοναχισμού και της Ορθοδοξίας». Η εξέλιξη της υπόθεσης αναμένεται με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και προκαλεί μεγάλες αναταράξεις όχι μόνο σε εκκλησιαστικό επίπεδο, αλλά και σε πολιτικό και διπλωματικό.

Πηγή: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=73265&colid=&catid=26&dt=2012-01-01%200:0:0

***

ΣΙΩΠΑ ΤΟ ΦΑΝΑΡΙ ή ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΗΔΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ;

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Πολύς λόγος - ως μη όφειλε - γίνεται για την υποτιθέμενη σιωπή - "εκκωφαντική σιωπή" μάλιστα - του Φαναρίου για την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ.

Καταρχήν πώς γνωρίζουν όσοι διατυπώνουν αυτές τις θέσεις ότι το Φανάρι σιωπά; Γιατί είναι τόσο βέβαιοι ότι το Πατριαρχείο δεν ενήργησε ήδη παρασκηνιακά και μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας για να δοθεί λύση προς την ορθή κατεύθυνση;

Τι περίμεναν δηλαδή; Να δημιουργήσει ο Πατριάρχης ιστοσελίδα Vartholomaiosarchontonis.blogspot.com για να συγκεντρώνει υπογραφές υπέρ της αποφυλάκισης του π. Εφραίμ; Μήπως τον πέρασαν για τον Γιωργάκη;

΄Η μήπως ανέμεναν να συνέλθει η Αγία και Ιερά Σύνοδος του Οικουμενικού Θρόνου - σε μεταμεσονύχτιο συνεδρία - για να εκδώσει Ανακοινωθέν που να υποδεικνύει στην Ελληνική Δικαιοσύνη τι να πράξει; Καλά είναι σοβαροί οι άνθρωποι;

ΤΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ ΕΝΗΡΓΗΣΕ ΗΔΗ ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΑΚΑ

Προσωπικα δεν έχω καμία αμφιβολία ότι το Πατριαρχείο άσκησε ήδη τη δέουσα πίεση παρασκηνιακά προς κάθε κατεύθυνση αλλά ασφαλέστατα έκανε ότι έκανε με τρόπο που δεν προκαλεί τις Αρχές της Ελληνικής Δικαιοσύνης και δεν δημιουργεί προβλήματα στην πατρίδα μας στο Ελληνικό κράτος. Εκτός φυσικά από τα προβλήματα που παρουσιάζονται πάντοτε όσων έχουν μονίμως τρικυμία εν κρανίω.

ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΣΚΕΙΜΕΝΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ

Από πού συνάγεται το συμπέρασμα ότι το Πατριαρχείο ενήργησε ήδη διακριτικά; Από το ότι διέρρευσε η πληροφορία από λίαν φιλικά προς τον Γέροντα Εφραίμ πρόσωπα - και στην Ελλάδα και στην Κύπρο - ότι η αποφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ είναι θέμα χρόνου και εξάντλησης της διαδικασίας ώστε να μη δοθεί η εντύπωση ότι η Ελληνική Δικαιοσύνη χειραγωγείται εξαιτίας πολιτικών ή άλλων αντιδράσεων από το εξωτερικό ή από την Ελλάδα ή ότι παραβιάζεται ο χωρισμός των τριών εξουσιών που πρέπει να υπάρχει σε ένα σύγχρονο ευνομούμενο κράτος.

Η ΚΡΑΥΓΑΛΕΑ ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΠΡΟΙΚΟΝΝΗΣΟΥ

Από πού αλλού συνάγεται το συμπέρασμα το Πατριαρχείο ενήργησε παρασκηνιακά; Από το γεγονός ότι ο λίαν εγγύς προς τον Παναγιότατο διαπρεπής Ιεράρχης του Οικουμενικού Θρόνου - Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Προικοννήσου κ. Ιωσήφ - εξεδήλωσε - για πολλοστή φορά - δημόσια την υποστήριξή του προς τον Γέροντα Εφραίμ και τον επισκέφθηκε μάλιστα στις φυλακές για να του εκφράσει την συμπαράστασή του. Θα ήταν δυνατόν ο Σεβασμιότατος να υποστηρίζει τόσο ανοιχτά τον π. Εφραίμ αν ο Παναγιότατος μελετούσε κακά κατά του Γέροντα Εφραίμ; Μόνον ένας ασυγχώρητα αφελής θα μπορούσε να πιστέψει κάτι τέτοιο!

ΤΑ ΜΜΕ ΕΒΑΖΑΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ

ΕΠΕΙΔΗ ΔΕΝ ΚΑΘΑΙΡΟΥΣΕ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΕΦΡΑΙΜ

Να υπενθυμίσω σε όσους έχουν επιλεκτική μνήμη ότι τα ΜΜΕ έβαζαν πυρ ομαδόν εναντίον του Πατριάρχη όταν ξέσπασε το σκάνδαλο επειδή δεν καθαιρούσε τον Γέροντα Εφραίμ. Και ότι, όταν μετά από μήνες ο Παναγιότατος κάλεσε για εξηγήσεις στη Βασιλεύουσα τον π. Εφραίμ και τον π. Αρσένιο, τα ΜΜΕ τον σφυροκοπούσαν ανελέητα επειδή δεν τον καθαίρεσε, αλλά τον άφησε ουσιαστικά κυρίαρχο του παιγνιδιού.

Και όχι μόνον αυτό! Κατηγορούσαν - χωρίς ίχνος ντροπής - τον Πατριάρχη ότι τα “κονόμησε” από το Βατοπαίδι για να κάνει τα στραβά μάτια. Ο γράφων ενθυμείται πάρα πολύ καλά τον διάσημο άνκορμαν κ. Χατζηνικολάου να λέγει χωρίς περιστροφές και ειρωνικότατα στην εκπομπή του με τον κ. Τράγκα, τον κ. Τριανταφυλλόπουλο και ορισμένους άλλους ότι το Φανάρι δεν καθαίρεσε τον Γέροντα Εφραίμ επειδή είναι θεσμός με πολλές οικονομικές ανάγκες.!!!

Αυτά τα ξέχασαν όσοι βάζουν κατά του Πατριαρχείου;

Φταίει ο Πατριάρχης επειδή η ανακρίτρια και το Συμβούλιο Εφετών έκριναν προφυλακιστέο τον π. Εφραίμ; Ή ζήτησε τη γνώμη του Παναγιότατου ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου που αρνήθηκε να ακυρώσει το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών;

Πηγή: http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2012/01/blog-post_7918.html

***

Μια φαινομενικά «άσχετη ιστορία»:

ονοματολάτρες, βατοπεδινά δικαιώματα, ισλανδικές βόλτες

του Πάνου Θεοδωρίδη

Η Ελλάδα, ελευθερώνοντας το Αγιον Ορος το 1912, βρίσκει τους πολυάριθμους Ρώσους μοναχούς σε αναστάτωση. Είναι χωρισμένοι σε «ονοματολάτρες» (Imiaslavtsy) και «ονοματοδιώκτες» (Imiabortsy). H ελληνική επικράτηση στο Αιγαίο τούς ενοχλεί. Μισού αιώνος αγώνες, διπλωματικές και στρατηγικές κινήσεις πάνε στράφι. Αγωνίστηκαν να γεμίσουν τον Αθωνα πεπαιδευμένους, αφοσιωμένους καλόγερους, ξόδεψαν τεράστια ποσά σε χρήματα, υπηρεσίες και εξοπλισμό (ακόμη και ειδική ταχυδρομική υπηρεσία διέθεταν στον Αθω από το 1910) και τώρα, ένα βιβλίο με τίτλο Na Gorakh Kavkaza («εκ του Ορους Καυκάσου»), που έγραψε ένας μεγαλόσχημος μοναχός που έζησε ως στάρετς στα βουνά, δημιούργησε μέγα σχίσμα στη Ρώσικη Εκκλησία.

Ονοματολάτρες

Ο συγγραφέας του βιβλίου Ιλαρίων υποστήριζε, απλά, αυτό που περιείχε τόσο ο πλατωνισμός όσο και η Καμπάλα, ακόμη και επιστημολογικές θεωρίες συνδεδεμένες με τα μαθηματικά: ο Θεός είναι το όνομά του.

Η θεωρία δεν ήταν πρωτοφανής, αλλά αγρίεψε, και άρχισαν συζητήσεις και εντάσεις στη Ρώσικη Ιερά Σύνοδο. Ο επιφανέστερος ονοματολάτρης ήταν ένας ευγενής Ουσάρος, ο Αλέξανδρος Μπουλάτοβιτς, αργότερα μοναχός Αντώνιος, που έζησε ένα διάστημα στην Αιθιοπία, βοηθώντας τους εντόπιους εναντίον των Ιταλών και νωρίς έγινε καλόγερος και ήρθε στο Ρωσικό.

Η διαμάχη

Οι Ρώσοι δεν άλλαξαν το αίτημά τους στις δαιδαλώδεις διαπραγματεύσεις του Λονδίνου, το 1913. Ηθελαν να διοικηθεί το Αγιον Ορος από τις έξι ορθόδοξες εκπροσωπήσεις ως διεθνώς κατοχυρωμένο ανεξάρτητο κρατίδιο, με προεδρεύουσα τη ρωσική πλευρά. Εχοντας το 60% του αριθμού των μοναχών, ήλπιζαν να κερδίσουν ως μονές τις πελώριες ρώσικες σκήτες που δεν μπορούσαν να μετατραπούν σε κάτι καλύτερο με την υπάρχουσα ρύθμιση. Αλλά αντιτάχθηκαν λυσσαλέα οι ρωμαίικες μονές, που έστειλαν αντιπροσωπείες στο Λονδίνο. Η ίδια η Ελλάδα το συζητούσε χωρίς πάθος, αφού εκείνους τους μήνες είχε τον μπελά της Βουλγαρίας. Οι μεγάλες δυνάμεις απέρριψαν αυτήν την πρόδηλη επιθυμία αδάπανης επιρροής, στη Μεσόγειο, της ρωσικής πλευράς. Οι Ρώσοι μάλλον το περίμεναν. Αλλά η βασική συνέπεια ήταν καταστροφική γι' αυτούς. Οι σκήτες δεν μπορούσαν να είναι αδέσποτες ή ομοδέσποτες. Η μεγάλη σκήτη του Αγίου Ανδρέα, το λεγόμενο Σαράι, υπαγόταν πλέον στη μονή Βατοπεδίου. Σε λίγα χρόνια δεν υπήρχε «ρωσικός κίνδυνος» στο Ορος. Ολα τα ξεκίνησε το ρωσικό πολεμικό «Ντόνετς», που μαζί με άλλα τρία μεταφορικά πλοία κατέφθασε στο Ορος με τον αρχιεπίσκοπο Χερσώνος Νίκωνα. Ο στολίσκος στάθμευσε στην Πόλη και σε ελάχιστο διάστημα, φτάνοντας στο Ρωσικό, επιτέθηκε στους ονοματολάτρες με γυμνές ξιφολόγχες. Ηξεραν ποιοι ήταν, διότι είχε προηγηθεί μια εσωτερική ψηφοφορία.Τέσσερις νεκροί και σαράντα οκτώ τραυματίες που έμειναν στο νοσοκομείο και εκατοντάδες ονοματολάτρες που οδηγήθηκαν στη Ρωσία, αποσχηματίστηκαν και έμειναν εκεί. Ας σημειωθεί ότι οι εχθροί των ονοματολατρών απαξιώθηκαν, η σύνοδος που είχε συγκληθεί για να επιλυθεί το θέμα τους δεν έγινε ποτέ λόγω Οκτωβριανής Επανάστασης και ότι το βιβλίο του Ιλαρίωνα κυκλοφόρησε πάλι το 1999, πρώτη φορά από το 1907, και οι ονοματολάτρες δε διώκονται μήτε θεωρούνται επισήμως αιρετικοί στη Ρωσία.

Τι σχέση έχουν οι ονοματολάτρες με το σήμερα;

Εχουν σχέση με την προσέγγιση των σημερινών Ρώσων στον Εφραίμ, ηγούμενο της μονής Βατοπεδίου. Οπως γράφει ένας σπουδαστής που έκανε μάστερ για το ζήτημα: (http://www.samizdat.com/imiaslavtsy.html) «Η σκήτη του αγίου Ανδρέα υπήχθη στο ελληνικό μοναστήρι του Βατοπεδίου, κι έτσι κάθε σημαντική ενέργεια, όπως η αντικατάσταση ηγουμένου της σκήτης, απαιτούσε την επίσημη έγκριση του ηγουμένου της Βατοπεδίου».

Με τη θερμή φιλία και υποστήριξη προς τον Εφραίμ, ιδίως του Ιδρύματος «Αγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος», που έχει αναλάβει μεταξύ άλλων και τον ορθόδοξο διάλογο με τις άλλες θρησκείες, ακόμη και το Σαράι μπορεί να «εποικισθεί» παλι με Ρώσους μοναχούς (αφού στον Αγιο Παντελεήμονα οι μοναχοί δεν είναι Ρώσοι αλλά Ουκρανοί). Δεκάδες σκήτες ορθοδόξων από τα ρώσικα κράτη μπορούν να διαμορφωθούν, υπαγόμενα στο Βατοπέδι, χωρίς να μπορεί να παραβιαστεί από την Ιερά Σύναξη το αυτοδιοίκητο της Βατοπεδίου. Αυτό το Ιδρυμα είναι γνωστό παγκοσμίως και μάλιστα, στην ιστοσελίδα του, έχει προαναγγείλει θεολογικό συνέδριο στο Βόλο (24-27 Μαΐου 2012: Εκκλησιολογία και Εθνικισμός στη μεταμοντέρνα Εποχή).

Τι γυρεύεις στο Ρέικιαβικ, εσύ, ένας Κύπριος;

Εξάλλου σε φιλικό προς το Ιδρυμα site (Voices from Russia) όπως και σε πολλά ακόμη ρώσικα, η ειδησεογραφία υπέρ του Εφραίμ και εναντίον των Αμερικανών καλά κρατεί. Ενα μέλος των «Λύκων της Νύχτας», ονόματι Βλαδισλάβ, που γνωρίζει προσωπικά τον πατέρα Εφραίμ, μίλησε για την ασκητική ζωή του και εξήγησε ότι ο πραγματικός λόγος για τον κατατρεγμό του είναι «η απόπειρα της ΕΕ να απογυμνώσει τον Αθω από το θείον, να τον καταστρέψει ως Αγιον Τόπο, να τον μετατρέψει σε τουριστικό κέντρο αναψυχής και να τιμωρήσει τον ηγούμενο Εφραίμ για τη ρωσοφιλία του και για την πίστη του στην Ορθόδοξη Ανασυγκρότηση της Ρωσίας». Δε λείπουν και «πληροφορίες» όπως «η υπόθεση μοιάζει με την περίπτωση των αμερικάνικων ραδιουργιών εναντίον του Πατριάρχη Μάξιμου Βαπορτζή το 1948. Οι Αμερικανοί έστειλαν το «δικό τους» υποψήφιο στο Φανάρι με το προσωπικό αεροπλάνο του προέδρου Τρούμαν». Ο Βαπορτζής ήταν Οικουμενικός Πατριάρχης για δυο χρόνια. Οι συντάκτες εννοούν τον διάδοχό του Αθηναγόρα και ο «αμερικάνικος» ρόλος του Οικουμενικού Πατριαρχείου είναι πρόδηλος. Δεν ανατυπώνω το κλίμα και την εξαγριωμένη προπαγάνδα ενάντια στην «πουλημένη» ελληνική ηγεσία, αλλά ανάμεσα σε διάφορα τραγικά και δύσκολα βγαίνει και μια ενδιαφέρουσα ειδησούλα: τον περασμένο Αύγουστο ήταν στο Ρέικιαβικ της Ισλανδίας ο Εφραίμ αυτοπροσώπως! Προσευχήθηκε υπέρ της ανέγερσης ορθόδοξου ναού στο Ρέικιαβικ στο παρεκκλήσιο του Αγίου Νικολάου, του Πατριαρχείου της Μόσχας εκεί. Οταν λέμε ρωσόφιλος, το εννοούμε εμπράκτως. Εως τα Φράατα και τους Υπερβορείους. Τελικά, ποιος αποφάσισε για τη Ρωσία; Ο «ρωσόφιλος» ή ένα βαθέως κοιμώμενον «κλίμα Κωνσταντινουπόλεως», που νομίζει πως γιορτάζουμε την πρωτοχρονιά του «Χατ-ι-Χουμαγιούν»;

Σύνοψη

Ο Εφραίμ, που έγινε ηγούμενος το 1990 (χρονολογία επίσης της ίδρυσης του Ιδρύματος «Αγιος Ανδρέας ο Πρωτόκλητος»), κατέχει κάτι πολύτιμο για τους Ρώσους, λόγω της ηγουμενίας του: τη διαδικασία αποκατάστασης των ρωσικών σκητών που ανήκουν στο Βατοπέδι, χωρίς παρέμβαση της ελληνικής Πολιτείας ή άλλων μονών. Σε συνδυασμό με την εκ νέου εκλογή του Πούτιν, την καταγγελία ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο ακολουθεί τα βήματα των Αμερικανών και με τη δόμηση μιας πολιτικής κίνησης τύπου Ναπαίων, από αποσπάσματα του ΛΑΟΣ και ομάδων εναντίον του Οικουμενισμού, προδήλως αντιτουρκικών, σε συνδυασμό και με μη θρησκευτικές κινήσεις από Ρώσους πολίτες ελληνικής καταγωγής.

Η Ελλάδα πληρώνει πανάκριβα την ανοησία της στρατιωτικής της επέμβασης, ως απολειφάδι της Αντάντ, στην Ουκρανία. Από πτωχαλαζονεία και βλακώδη αίσθηση πως είναι καλύτερα να είσαι ακόλουθος μιας αποικιακής δύναμης, παρά αντίπαλός της. Αυτά που σημειώνω δεν έχουν καμία μορφή καταγγελίας. Απλώς ζητώ ως πολίτης από το ελληνικό Δημόσιο και την ιερή κοινότητα του Αγίου Ορους να εγκύψει στο ζήτημα, αφήνοντας στην άκρη την αιδήμονα σιωπή και τα λανθασμένα μετρήματα σε σχοινία και μοδίους. Ο ελληνικός πολιτικός λόγος, ειδικά στην εξωτερική πολιτική, πρέπει να καταστεί επειγόντως δημόσιος, διότι από την πολλή μυστικοπάθεια γνωρίζουν τις προθέσεις μας οι αγρότες της Βανδέας και κτηνοτρόφοι Γκαγκαούζοι, αλλα όχι, φοβούμαι, οι καλόγεροι που τιμούν τον Αθωνα και τα νέα παιδιά του υπουργείου του εξωτερικού Φλοιού.

Πηγή: http://www.agelioforos.gr/default.asp?pid=7&ct=10&artid=124380

***

Τρεις τελίτσες, Εφραίμ! Οτι δεν λένε στα media!!

Μετά το εσπευσμένο κλείσιμο της Βουλής όταν ήταν πρωθυπουργός ο Κ. Καραμανλής και την παραγραφή όλων των πολιτικών ευθηνών από τους άμεσους πολιτικούς υπεύθυνους, της γκεμπελικής προπαγάνδας κατά του Εφραίμ και της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου ήρθε και η προφυλάκιση...

Δεν θα εξετάσουμε την αθωότητα ή την ενοχή του Ηγουμένου, άλλωστε για αυτό υπεύθυνη είναι η δικαιοσύνη και όχι εμείς...

Εμείς απλά θα παραθέσουμε κάποια γεγονότα που δεν πρόκειται να τα διαβάσετε κάπου αλλού...

Εδώ και χρόνια οι Ρώσοι ρίχνουν γέφυρες φιλίας προς την Ελλάδα όταν τους δίνεται η ευκαιρία ...

Δυστυχώς όμως αυτή η περίοδος έχει τελειώσει μια και σήμερα ανακοίνωσαν ότι στρατηγικός τους σύμμαχος είναι η Τουρκία(!) γυρνώντας την πλάτη στην ορθόδοξη Ελλάδα.

Όλα ξεκίνησαν πριν λίγα χρόνια επί διακονίας του μακαριστού Χριστοδούλου Αρχιεπισκόπου Ελλάδος, του Αρχιεπισκόπου Σερβίας ,του Αρχιεπισκόπου Ρωσίας, του Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρείας και φυσικά του Ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ.

Είχε ξεκινήσει μια συνεργασία σε θρησκευτικό επίπεδο που αργότερα εξελίχθηκε και σε πολιτικό με τις γνωστές συνέπειες που όλοι θυμόμαστε....

Είχε δημιουργηθεί ένας ορθόδοξος άξονας που σκοπό είχε να βοηθήσει την Ελλάδα να κάνει το «μεγάλο μπάμ» και να γίνει μια υπολογίσιμη δύναμη στην Μεσόγειο και τα Βαλκάνια....

Ως ένα σημείο τα κατάφεραν πάρα πολύ καλά.

Από εκεί αρχίζουν θάνατοι και δολοφονίες....

ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδος πεθαίνει από καλοζούσα μορφή καρκίνου, το ίδιο ο Σερβίας και της Ρωσίας, και κατίπον η τραγική κατάληξη του ελικοπτέρου που μετέφερε τον Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας Πέτρο Ζ’ , από την Αίγυπτο προς το Άγιο Όρος και συγκεκριμένα με προορισμό την Ι.Μ.Βατοπεδίου...τυχαία είναι όλα;;

Σε έκρηξη είπαν οφειλόταν η πτώση του ελικοπτέρου Σινούκ η οποία στοίχισε τη ζωή στον Αρχιεπίσκοπο Αλεξανδρείας Πέτρο και σε άλλα 17 μέλη της συνοδείας του στις 11/9/2004, χωρίς ποτέ να διερευνηθεί ολοκληρωμένα το θέμα και να καταλογιστούν ευθύνες. Το πόρισμα ήταν ελλιπές και αντιφατικό και η κατασκευάστρια εταιρεία BOEING αρνήθηκε να παράσχει τα στοιχεία των πειραματικών στοιχείων του ελικοπτέρου (Crash Tests)

Τώρα μετά από όλα αυτά ήρθε και η προφυλάκιση του Ηγουμένου της Μονής.

Σήμερα δύο ρωσικές εταιρίες και μία ισραηλινή ζήτησαν την άδεια της ελληνικής κυβέρνησης για εξόρυξη πετρελαίου και φυσικού αερίου νότια της Κρήτης ,με δική τους ευθύνη χωρίς περαιτέρω έρευνες από ελληνικής πλευράς και όπως ανακοίνωσαν χωρίς να καταβάλει η Ελλάδα ούτε ένα σεντς!!!

Μία απο τις ρωσικές εταιρίες που θέλει να συμμετέχει είναι η γνωστή σε όλους Gazprom. Φυσικά ο κ.Παπακωνσταντίνου και η παρέα του σφυρίζουν αδιάφορα λέγοντας ότι θα περάσουν πολλά χρόνια για να ξεκινήσει η εξόρυξη!!!

Τελικά το συμπέρασμα που βγαίνει είναι ότι αν δεν κάνεις τα χατίρια των Αμερικανών η θα σε φάει το μαύρο χώμα ,η θα γνωρίσεις το κορυδαλλό (από μέσα) η θα φεύγεις νύχτα και θα κρατάς το στόμα σου κλειστό για να γλιτώσεις εσύ και η οικογένεια σου...

* O Specialistas, είναι Ειδικός Συνεργάτης των AegeanTimes σε στρατιωτικά ζητήματα!

Πηγή: http://www.aegeantimes.gr/

***

Βατοπαίδι über alles

του Βασιλείου Μπαλάφα

Από την εφημερίδα "ΣΗΜΕΡΑ" του Σαββάτου, 31 Δεκεμβρίου 2011, σελίδα 7.

Στις φετινές εορτές φαίνεται ότι επέστρεψε στις πρώτες επιλογές των πολιτών ένα δώρο που ήταν χαμηλά στη σχετική τους λίστα. Το βιβλίο. Η επιλογή του να δωρίσεις ένα βιβλίο είναι – ευτυχώς – ακόμα οικονομικά ανεκτή και πολύ εύστοχη, δεδομένου ότι στις μέρες μας η «μόδα» επιτάσσει «fast track» ενημέρωση, τίτλους τριών λέξεων, βίντεο δύο λεπτών και σχολιασμό κατά το δοκούν. Λείπει δηλαδή η εμβάθυνση, η ενδελεχής εξέταση των γεγονότων, η μετάδοση του αντικειμενικού γεγονότος, η κριτική σκέψη, η αυτόνομη προσπάθεια για δημιουργία προσωπικής άποψης μετά από μελέτη και ανάλυση.

Οι πληροφορίες από βιβλιοπωλεία που επισκέφθηκα λένε ότι ο κόσμος δειλά δειλά έχει αρχίσει πάλι να διαβάζει, να ψάχνει το καλό βιβλίο, να αναζητά πρωτογενές υλικό για σκέψη και προβληματισμό. Αυτό είναι κάτι πολύ ελπιδοφόρο, σε μια περίοδο που για περισσότερα από 4 χρόνια η χώρα αποδέχθηκε ως τροχιοδεικτικές γραμμές του πολιτικού κυρίως βίου της τα παχιά γράμματα στα πρωτοσέλιδα, τους πομπώδεις τηλεοπτικούς τίτλους, τα «fast food» και προκάτ συμπεράσματα, τις «καταδίκες» σε χρόνο χύτρας.

Είχα την ευκαιρία να διαβάσω τρία βιβλία το τελευταίο διάστημα. Του Σταύρου Λυγερού, του Παύλου Τσίμα και του Μανώλη Κοττάκη, δημοσιογράφοι και οι τρείς. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να εντοπίζεις πως αλλάζει η οπτική των δημοσιογράφων επί των γεγονότων, όταν έχει παρέλθει ένα χρονικό διάστημα από την τέλεσή τους, όντας απαλλαγμένοι από την αδυσώπητη πίεση του χρόνου της εβδομαδιαίας ή καθημερινής αρθρογραφίας. Είναι πολύ διαφορετική η νηφαλιότητά τους, το κριτικό τους πνεύμα και μερικές φορές ακόμα και η τοποθέτησή τους επί των γεγονότων.

Υπάρχει ένα σημείο που μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση, ενθυμούμενος τη στάση τους την περίοδο που εκτυλίσσονταν τα γεγονότα στα οποία αναφέρονται. Και στα τρία βιβλία υπάρχει μια σύγκλιση σε έναν κοινό παρανομαστή σε ό,τι αφορά την έναρξη της περιδίνησης της χώρας σε αυτό που ονομάζουμε σήμερα παγκόσμια οικονομική κρίση. Ότι το 2008, έτος που η Lehman Brothers βάρεσε το μεγάλο κανόνι ξεκινώντας το γαϊτανάκι της κρίσης, στην Ελλάδα το ρολόι είχε σταματήσει στην υπόθεση του Βατοπαιδίου και έμεινε εκεί για περισσότερο από ενάμιση χρόνο ! Την ώρα δηλαδή που σε παγκόσμιο επίπεδο οι οιωνοί γι’ αυτό που ερχόταν ήταν κάτι παραπάνω από ξεκάθαροι, εμείς εδώ, βλέπαμε πρώτο και κύριο θέμα στα δελτία μια υπόθεση σαφώς δευτερεύουσα σε σχέση με αυτό που απασχολούσε το παγκόσμιο στερέωμα.

Το χειρότερο είναι ότι η τότε αντιπολίτευση του Παπανδρέου, πρωτοστατώντας και συμμετέχοντας ακόμα και με μέλη της (Πεταλωτής – Ξυνίδης) στην αντιδικία Μονής – Δημοσίου, ενώ είχαν προηγηθεί ακόμα και υπογραφές δικών της μελών (Δρυς – Φωτιάδης) στην αναγνώριση κυριότητας και στις γνωμοδοτήσεις Νομικού Συμβουλίου του Κράτος και του Συμβουλίου Δημοσίων Κτημάτων, από το 2003, επέμενε ότι η κρίση που ερχόταν στην Ελλάδα ήταν καθαρά εγχώριο φαινόμενο που δεν είχε καμία σχέση με τις διεθνείς αγορές και οικονομικές συγκυρίες. Το «Βατοπαίδι» για το ΠΑΣΟΚ τότε, ήταν μια υπόθεση «über alles» που δεν επέτρεπε καμία συναίνεση στη λήψη αποφάσεων για να θωρακιστεί η χώρα ενόψει όσων έρχονταν. Όλοι θυμούνται άλλωστε την απόρριψη των προσκλήσεων για ελάχιστη συμφωνία σε 5 άξονες για την οικονομία, εκείνη την εποχή.

Η κοινή γνώμη, την ώρα που ο υπόλοιπος κόσμος έβλεπε το παγόβουνο να έρχεται – και με ευθύνη των τριών προαναφερθέντων συγγραφέων μεταξύ πολλών άλλων – ξημεροβραδιαζόταν παρακολουθώντας «αποκαλύψεις» για μια υπόθεση που ήταν γνωστή από το 1994 (!!!) και ως συνήθως στην Ελλάδα είχε ξεκινήσει να μπαίνει στα γρανάζια των δικαστηρίων. Θα επιχειρήσω παρακάτω μια προωθημένη διαπίστωση που δεν έχει τύχει να διαβάσω κάπου και η οποία κατά τη γνώμη μου αποτελεί την «καρδιά» του θέματος, απλά δεν τολμούν γενικώς να την αγγίξουν.

Η ουσία είναι ότι 3 χρόνια μετά, οι περισσότεροι συμφωνούν ότι στην Ελλάδα η κοινή γνώμη εγκλωβίστηκε σε ένα θέμα που μπορεί να ήταν σοβαρό, αλλά δεν μπορούσε να ήταν το μείζον. Και έμεινε εκεί. Αυτές τις μέρες δε, έχω την αίσθηση ότι το ίδιο πράγμα επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, έχοντας και πάλι σοβαρές παράπλευρες συνέπειες που μάλλον μετά από κάποια χρόνια θα τις διαβάσουμε στα βιβλία των ίδιων ή άλλων δημοσιογράφων …

Η ιστορία των χρυσόβουλων

Διαβάζοντας σχετικά με την υπόθεση «Βατοπαιδίου», αλλά και όμοιες αυτής, διαπιστώνω ότι ο κεντρικός πυρήνας του ζητήματος εστιάζεται στην ισχύ, την ερμηνεία και την εγκυρότητα των περίφημων χρυσόβουλων. Ας μην ξεχνάμε ότι ανάλογη υπόθεση υφίσταται και στην Κορινθία, όπως και σε πολλές περιοχές της Ελλάδας αλλά και του εξωτερικού.

Το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, ήδη από την εποχή του Ελευθερίου Βενιζέλου και τούδε, με νόμους, αναγνωρίζει τα χρυσόβουλα και την ισχύ τους επί της ιδιοκτησίας. Αυτό θα το συναντήσει κανείς σε όλη σχεδόν τη βιβλιογραφία. Εκφράζονται διαφορετικές απόψεις ως προς το τι δυνατότητες έχουν αυτοί οι τίτλοι, αλλά η ουσία παραμένει, ότι δηλαδή αναγνωρίζονται.

Το θέμα λοιπόν είναι απλό. Θέλει και πρέπει η ελληνική πολιτεία να αναθεωρήσει τη στάση της ως προς τα χρυσόβουλα, 100 και πλέον χρόνια μετά; Τι επιπτώσεις θα είχε κάτι τέτοιο ως προς τις διαχρονικές διπλωματικές της θέσεις και την κτήση εδαφών σε περιοχές του εξωτερικού; Οφείλει να επανεξετάσει το σύνολο του νομικού πλαισίου σε θέματα απαλλοτριώσεων και αποζημιώσεων για διάφορες κατηγορίες εκτάσεων;

Τέλος, υπάρχει και ένα ηθικό ζήτημα. Είναι συμβατό και ηθικό σε μια δικαστική διαμάχη διάδικοι ή αντίδικοι να έχουν, ταυτόχρονα, αξιώματα όπως του Υπουργού Δικαιοσύνης (Πεταλωτής) ή του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης (Ξυνίδης, ο αδελφός του είναι επίσης εκ των βασικών κατηγόρων);

Το ζήτημα λοιπόν είναι διαχρονικά πολιτικό και κυρίως νομοθετικό, άρα κοινοβουλευτικό. Αν πάρει ο καθένας θέση πρώτα επί αυτών, τότε εύκολα θα καταλάβει τι συνέβη με το «Βατοπαίδι».

Scripta manent

Τα γραπτά μένουν και γι’ αυτό είναι σχετικά τολμηρή η παραπάνω ανάλυση, μιας και πιστεύω ότι θέτει το θέμα στην πραγματική του διάσταση. Γιατί όσες έρευνες και εκτιμήσεις έγιναν από ανεξάρτητες εταιρείες σχετικά με τις ανταλλαγές των εκτάσεων, δεν έδειξαν ότι υπήρξε ζημιά του δημοσίου.

Στις εξεταστικές που έγιναν στη Βουλή, σε κανένα πόρισμα δεν υπήρξε ούτε καν η υπόνοια ότι διακινήθηκε χρήμα σε λογαριασμούς πολιτικών προσώπων ή υπήρξαν «μίζες». Αν και διάφοροι «καλοθελητές» μιλούν για «σκάνδαλο» μεγαλύτερο από εκείνο του Κοσκωτά, προσπαθώντας κάθιδροι να δικαιώσουν μάλλον τις προσωπικές τους πολιτικές επιλογές, θα πρέπει να ξέρουν ότι τελικά η υπόθεση «Βατοπαιδίου» είχε έναν κύκλο εργασιών που αναφερόταν σε περίπου 60 εκ. ευρώ συνολικά, ενώ η υπόθεση της Ferostaal με τα υποβρύχια, ας πούμε, αναφερόταν σε σύμβαση ύψους 1,8 δις ευρώ και μίζες 36 εκ. ευρώ το 2000, που καταμαρτυρήθηκαν στο γερμανικό δικαστήριο το οποίο καταδίκασε την εταιρεία σε βαρύ πρόστιμο λόγω των πρακτικών της αυτών.

Να σημειωθεί ότι ακόμη και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ δεν ψήφισαν στη Βουλή τα πορίσματα που συντάχθηκαν από το κόμμα τους για το «Βατοπαίδι», ενώ ακόμα αναμένεται η νέα έρευνα που υποτίθεται ότι παρήγγειλε η κυβέρνηση Παπανδρέου για την εκτίμηση της υποτιθέμενης ζημιάς του δημοσίου.

Θεωρώ ότι δαπανήθηκε υπερβολικά πολλή φαιά ουσία και μελάνι σχετικά με την όλη υπόθεση, που αν είχε δαπανηθεί για να προετοιμαστεί η χώρα ενόψει του τσουνάμι της κρίσης, δεν θα ήμασταν εδώ που βρισκόμαστε σήμερα. Καλή χρονιά !

Δείτε το απόκομμα της εφημερίδας στο scribd, εδώ.

Πηγή: http://vbalafas.blogspot.com/2012/01/uber-alles.html

Πηγή: http://dexiextrem.blogspot.com/2012/01/uber-alles.html

***

Ἐφ΄ ὅσον ὁ ἡγούμενος....

του Γιάννη Ηλιοπούλου

Ἐφόσον ὁ Ἡγούμενος τῆς Μονῆς Βατοπαιδίου -σύμφωνα μὲ τὸ πόρισμα τῆς σεβαστῆς κυρίας ἀνακρίτριας, ἀλλὰ καὶ τῶν ἀξιοσεβάστων δικαστῶν τοῦ Δικαστικοῦ Συμβουλίου ποὺ δέχθηκαν τὴν ἄποψή της- εἶναι ἄτομο μὲ ροπὴ στὸ ἔγκλημα, ἐπικίνδυνος γιὰ τὴν τέλεση καὶ ἄλλων ἐγκλημάτων, ἀφοῦ:

-εὔκολα ἔπεισε (μόνος του, προφανῶς) περίπου 150 κρατικοὺς λειτουργοὺς (ὑπουργούς, ὑφυπουργούς, γενικοὺς γραμματεῖς, νομικοὺς συμβούλους τοῦ κράτους, βουλευτές, δικαστές, νομάρχες, δημάρχους κ. ἄ. καὶ τῶν δύο κυβερνησάντων κομμάτων), πράγμα ποὺ μπορεῖ νὰ ἐπαναλάβει ἀνὰ πᾶσα στιγμή,

ἐνῶ ταυτόχρονα:

-ἔχει ἀνοικτὸ δίαυλο προσωπικῆς ἐπικοινωνίας μὲ τὸν Πούτιν καὶ τὸν Μεντβέντεφ,

-ἐπηρεάζει καὶ ἐλέγχει σημαντικοὺς ἐπιχειρηματίες σὲ Ἑλλάδα, Κύπρο, Ρωσία, Γεωργία κ. ἄ.,

-ἐλέγχει τὴν πολιτικὴ ζωὴ στὴν Κύπρο καὶ ἀνατρέπει τὸ σχέδιο Ἀνὰν τῶν Η.Π.Α.,

-παρεμβαίνει στὴ ζωὴ τῆς Κυπριακῆς Ἐκκλησίας,

-παραπλανᾶ τοὺς ἡγουμένους ὅλων τῶν Μονῶν τοῦ Ἁγίου Ὄρους,

-ἐξαπατᾶ 120 μορφωμένους ἄνδρες, τοὺς πείθει νὰ γίνουν μοναχοὶ καὶ νὰ ζοῦν ἔγκλειστοι, μὲ νηστεία, ἀγρυπνία καὶ προσευχή,

-ἐπενδύει ἑκατομμύρια σὲ μετοχὲς καὶ ἀκίνητα χωρὶς νὰ μπορεῖ κανεὶς ἀπὸ τοὺς εἰδικούς, ποὺ ἐρεύνησαν ἐπὶ δύο ἔτη μὲ ἐντολὴ τῆς κυβέρνησης καὶ τῆς Βουλῆς, νὰ ἀνακαλύψει τὶς παρανομίες του, χωρὶς κανεὶς νὰ καταφέρει νὰ ξεσκεπάσει τὸ μεγαλοφυὲς σχέδιό του,

Ἐφόσον ὅλα αὐτὰ ἰσχύουν (καὶ προφανῶς ἰσχύουν, ἀφοῦ αὐτὸ βεβαιώνει ἡ ἀνεξάρτητη, ὑψηλοῦ ἐπιπέδου, πρόσφατη δικαστικὴ ἀπόφαση τῶν σεβαστῶν κυρίων δικαστῶν), προτείνω:

-νὰ ἀνακηρυχθεῖ ὁ Γέροντας Ἐφραὶμ πρόσωπο τῆς χρονιᾶς γιὰ τὰ ἔτη 2000-2011,

-νὰ ἀποφυλακιστεῖ σήμερα καὶ νὰ τοῦ ζητηθεῖ μὲ τὸν πλέον ἐπίσημο τρόπο συγγνώμη γιὰ τὴν ταλαιπωρία ποὺ ἔχει ὑποστεῖ,

-νὰ ἐκλεγεῖ, μὲ διακομματικὴ συναίνεση, Πρωθυπουργὸς τῆς χώρας, ἐπικεφαλῆς ὀλιγομελοῦς κυβέρνησης τεχνοκρατῶν.

Εἶμαι βέβαιος ὅτι ἐντός τοῦ τρέχοντος ἔτους θὰ ἔχει καταφέρει:

-νὰ πείσει τὴν κυρία Μέρκελ νὰ καταβάλει στὴν Ἑλλάδα τὶς ὀφειλόμενες κατοχικὲς ἀποζημιώσεις, ὕψους περίπου 1.000 δισεκατομμυρίων, σύμφωνα μὲ Γερμανοὺς εἰδικούς,

-νὰ ἐξοφλήσει ἔτσι τὸ σύνολο τοῦ κρατικοῦ χρέους καὶ νὰ ἐπαναφέρει τοὺς μισθοὺς καὶ τὶς συντάξεις στὰ πρὸ τῆς κρίσης ἐπίπεδα,

-νὰ προσελκύσει μεγάλες ἐπενδύσεις ἀπὸ τὴ Ρωσία, τὴν Ἀμερικὴ καὶ τὴν Κίνα,

-νὰ βαπτίσει Ὀρθόδοξο τὸν Πρόεδρο Ὀμπάμα, καὶ στὴ συνέχεια τουλάχιστον 20.000.000 Ἀμερικανούς,

-νὰ βαπτίσει τοὺς γνωστοὺς κρυπτοχριστιανοὺς Γκιοὺλ καὶ Ἐρντογάν, καὶ στὴ συνέχεια τουλάχιστον 5.000.000 Τούρκους,

(μὲ ὅ,τι αὐτὰ συνεπάγονται γιὰ τὴν ἐξωτερικὴ πολιτικὴ τῆς χώρας μας)

-νὰ ὑπογράψει τριμερῆ συμφωνία Ἑλλάδος, Ἰσραὴλ καὶ Τουρκίας γιὰ τὴν ἀπὸ κοινοῦ ἐκμετάλλευση τῶν ἀπέραντων κοιτασμάτων πετρελαίου καὶ φυσικοῦ ἀερίου ποὺ κρύβει τὸ Αἰγαῖο.

-νὰ ἐπιβάλει τὴν ἀξιοκρατία, τὴ δικαιοσύνη, τὴ διαφάνεια, καὶ τὴν ἀποτελεσματικότητα στὸ Δημόσιο, σύμφωνα μὲ τὸ ὑπόδειγμα διοίκησης τῆς Μονῆς Βατοπαιδίου,

-νὰ ἀναδιοργανώσει τὴν Παιδεία, τὴν Ὑγεία, τὴν Ἄμυνα, τὴν Οἰκονομία τῆς χώρας μας,

-νὰ πείσει τουλάχιστον 1.000.000 φιλήσυχους οἰκονομικοὺς μετανάστες νὰ ἐπιστρέψουν στὶς χῶρες τους, προκειμένου νὰ μεταλαμπαδεύσουν ἐκεῖ τὸν ἀρχαῖο καὶ σύγχρονο ἑλληνικὸ πολιτισμό.

Ὅλα αὐτὰ θεωροῦνται ἀπολύτως βέβαια, ὑπὸ τὴν προϋπόθεση φυσικὰ ὅτι ἰσχύουν οἱ ἐπιστημονικὰ τεκμηριωμένες ἀπόψεις τῶν σεβαστῶν κυρίων δικαστῶν, βάσει τῶν ὁποίων διετάχθη ἡ προφυλάκισή του.

Γιατί ἀλλιῶς, ἐὰν δηλαδὴ ὁ Γέροντας Ἐφραὶμ δὲν διαθέτει αὐτὲς τὶς ἱκανότητες, θὰ ἀρχίσω νὰ ὑποθέτω:

-ὅτι πρόκειται γιὰ σκευωρία,

-ὅτι ὑπουργοὶ καὶ βουλευτὲς συνωμότησαν γιὰ νὰ στήσουν μιὰν ἀνύπαρκτη ἱστορία,

-ὅτι δημοσιογράφοι πληρώθηκαν γιὰ νὰ γράψουν ὅσα ἔγραψαν,

-ὅτι δικαστὲς δὲν ἄντεξαν στὶς πιέσεις καὶ ἐξέδωσαν ἀνυπόστατες ἀποφάσεις,

-ὅτι ἡ κοινὴ γνώμη σκοπίμως παραπλανήθηκε,

-ὅτι κάποιοι, ἀκόμη καὶ σήμερα, πολεμοῦν τὴν Ἐκκλησία.

Πράγματα σχεδὸν ἀδιανόητα, δηλαδή...

Πηγή: http://www.agiazoni.gr/article.php?id=62311566711896013529

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel