Ζωηφόρος

Ιεράρχες, πολιτικοί, πολίτες στηρίζον τον Γέροντα Εφραίμ – Καταδικάζουν την άδικη προφυλάκισή του(Νέες δηλώσεις και άρθρα),

Ιεράρχες, πολιτικοί, πολίτες

στηρίζουν τον Γέροντα Εφραίμ

– Καταδικάζουν την άδικη προφυλάκισή του


***

Επισκέψεις Ιεραρχών στο Κορυδαλλό για τον Ηγούμενο Εφραίμ

Το κατώφλι των φυλακών Κορυδαλλού πέρασε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο οποίος έφτασε στην Αθήνα το πρωί της Δευτέρας.

Ο Μητροπολίτης Λεμεσού κατά τη διάρκεια του επισκεπτηρίου εξέφρασε την αμέριστη συμπαράστασή του, στον Καθηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου Γέροντα Εφραίμ.

«Όλη η Κύπρος είναι στο πλευρό σας», φέρεται να είπε στον Γέροντα ο Μητροπολίτης Λεμεσού.

Επίσης τον Ηγούμενο Εφραίμ επισκέφθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Αργολίδος κ. Ιάκωβος, ο οποίος και αυτός από την πλευρά του ανέφερε ότι βρίσκεται συνεχώς στο πλευρό του Γέροντα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μητροπολίτης Αργολίδος, κατά τη διάρκεια της συνάντησης δεν μπόρεσε να συγκρατήσει τα δάκρυα του….

Τέλος τον Ηγούμενο επισκέφθηκε και ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο οποίος για ακόμη μια φορά εξέφρασε την αμέριστη συμπαράσταση στο πρόσωπο του Γέροντα Εφραίμ.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10471:2012-01-02-21-28-48&catid=25:2009-12-18-08-37-46

***

Κωνσταντίας Βασίλειος: "Η περίπτωση Εφραίμ έχει ευρύτερες διαστάσεις"

Στη προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αρχιμ. Εφραίμ, αναφέρθηκε ο Σεβ. Μητροπολίτης Κωνσταντίας κ. Βασίλειος.

Ο Μητροπολίτης Βασίλειος μεταξύ άλλων τόνισε: «Να μου επιτραπεί όμως αυτή την ώρα παρότι απέφυγα μέχρι τώρα να διαπιστώσω οτιδήποτε για το θέμα, να εκφράσω τη συμπάθεια και τη στήριξη μου στον δοκιμαζόμενο Άγιο Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου πατέρα Εφραίμ για τη δοκιμασία που διέρχεται αυτή την περίοδο και να ευχηθούμε σύντομα να λήξει αυτό το δράμα.»

«Δυστυχώς η περίπτωση του Καθηγουμένου Εφραίμ της Μονής Βατοπαιδίου έχει ευρύτερες διαστάσεις. Δυστυχώς ο Καίσαρας έτεινε πτέρνα εναντίον της Εκκλησίας η οποία μέχρι τώρα στάθηκε η ευεργέτης του έθνους και θέλει να φιμώσει τη φωνή της θέλει να εξοβελίσει την παρουσία της από την κοινωνία και θέλει να έχει υποχείρια την Εκκλησία στις βουλήσεις του Καίσαρα», πρόσθεσε ο κ. Βασίλειος.

Κλείνοντας ο Πανιερώτατος ανέφερε: «Είναι πράγμα το οποίο δεν μπορεί να είναι αποδεκτό γιατί η εκκλησία πρέπει να επιτελεί απερίσπαστη το έργο της και οποιοδήποτε έργο επιτελεί η εκκλησία δεν το κάνει προς δόξαν προσώπων αλλά προς δόξαν του Θεού και τη σωτηρία του λαού του.»

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10467:--q-----q&catid=13

***

Την έκκληση απελευθέρωσης Εφραίμ υπέγραψε

ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης

H συλλογή υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Δεκεμβρίου.

Την έκκληση απελευθέρωσης του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, υπέγραψε ο κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης, Γκεόργκι Πολτάφτσενκο. Μάλιστα, σύμφωνα με τα ρωσικά πρακτορεία ειδήσεων, που μεταδίδουν την είδηση, το ανακοίνωσε ο ίδιος μέσω Twitter.

H συλλογή υπογραφών βρίσκεται σε εξέλιξη από τις 24 Δεκεμβρίου και η έκκληση, σύμφωνα με την ομάδα πρωτοβουλίας που συντονίζεται από το «Σύνδεσμο Φίλων της Μονής Βατοπεδίου» και το Ίδρυμα Αγίου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου, απευθύνεται στον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο, και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ιωάννη Τέντε.

Ο κ. Πολτάφτσενκο υπήρξε στο παρελθόν προεδρικός αντιπρόσωπος στην Περιφέρεια του Λένινγκραντ και στην Κεντρική Περιφέρεια της Ρωσικής Ομοσπονδίας και είναι πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Ρωσικού Αθωνικού Συνδέσμου, μέσω του οποίου προωθούνται και συντονίζονται πολλά προγράμματα συνεργασίας της ρωσικής κυβέρνησης και ρωσικών φορέων με το Άγιον Όρος.

Εκτενές τηλεοπτικό ρεπορτάζ για την υπόθεση μετέδωσε σήμερα το δορυφορικό τηλεοπτικό δίκτυο «Σογιούζ», το οποίο ειδικεύεται σε θρησκευτικά ζητήματα και καλύπτει την επικράτεια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σύμφωνα με την ημερήσια επισκόπηση του Γραφείου Τύπου της ελληνικής πρεσβείας στη Μόσχα. Στο ρεπορτάζ γίνεται λόγος για τη συγκέντρωση υπογραφών υπέρ της απελευθέρωσης του ηγουμένου Εφραίμ στη Λευκορωσία και αρνητικές κρίσεις για την ελληνική ηγεσία «που δεν επιθυμεί καν να εισακούσει τη φωνή του δικού της λαού και κλήρου», προβάλλοντας σκηνές πρόσφατων διαδηλώσεων στην Ελλάδα.

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_02/01/2012_420702

***

Μήνυμα στον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών

Μακαριώτατε, την πρωτοχρονιά επισκεφθήκατε τον κατοχικό Πρωθυπουργό της Χώρας μας.

Τον αδελφό σας Γέροντα Εφραίμ -ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου που αδίκως βρίσκεται στις φυλακές Κορυδαλλού- δεν πρέπει να τον επισκεφθείτε;

Λαμβάνουμε καθημερινά εκατοντάδες μηνύματα πιστών στο blog μας, που μας ζητούν να σας θέσουμε δημόσια τα ανωτέρω ερώτημά τους. Δεν αναμένουμε απάντησή σας, αλλά περιμένουμε έμπρακτα έργα σας υπακούοντας στην προτροπή του Χριστού που είπε ότι: «ήμουν στην φυλακή και με επισκεφθήκατε».

Είστε Αρχιεπίσκοπος έργων, έτσι σας προβάλλουν τα ΜΜΕ. Αναμένουμε λοιπόν αθόρυβα και χωρίς τα κανάλια να επισκεφθείτε τον αθώο και ομολογητή ηγούμενο Εφραίμ. Αυτό ζητά τα ποίμνιο σας, αυτό ζητά η Αγάπη, αυτό ζητά κλήρος και λαός στα μηνύματα που λαμβάνουμε.

Με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας

Το «ΠΕΝΤΑΠΟΣΤΑΓΜΑ»

ΠΗΓΗ: http://www.pentapostagma.gr/2012/01/blog-post_6899.html#ixzz1iKZW5awC

***

Σ. Δήμας για επιστολή Αγιορειτών: "Απελθέτω..."

"Σφυρίζει αδιάφορα" το υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με την επιστολή των Αγιορειτών, όπου διαμαρτύρονται για την συμπεριφορά της ελληνικής διοίκησης στο πρόσωπο του ηγούμενου της ΜΟνής Βατοπαδείου Εφραίμ και κατά την διάρκεια της επίσκεψής του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο υπουργός Εξωτερικών, Σταύρος Δήμας ανέφερε πως δεν είναι θέμα της αρμοδιότητάς του το εν λόγω ζήτημα:

«Αυτό το οποίο είπα και στον κύριο Πρόεδρο της Δημοκρατίας είναι ότι ο ελληνικός λαός είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στα θέματα Ορθοδοξίας, αλλά αναμφίβολα το θέμα αυτό, το οποίο έχει ανακύψει, δεν είναι της αρμοδιότητος του Υπουργείου Εξωτερικών», δήλωσε με νόημα, ενώ ήταν σαφής η προσπάθειά του να κλείσει το θέμα πριν αναγκαστεί να πει περισσότερα

Kαλώς η κακώς βέβαια, είναι αρμοδιότητος του υπουργείου Εξωτερικών το θέμα γιατί δεν πρόκειται για περιοχή της ελληνικής επικράτειας, αλλά για περιοχή που διοικείται από το ελληνικό κράτος με διορισμό διοικητή από το υπουργείο Εξωτερικών...

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=31029&Itemid=172

***

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΘΕΟΛΟΓΩΝ

Χαλκοκονδύλη 37. 10432 ΑΘΗΝΑ

Τηλ. 2105224180-FAX. 2105224420

Iστοχώρος: www.petheol.gr

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

     &   : This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

«ΣΥΜΒΟΛΗ» ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

   Στις τελευταίες δεκαετίες όταν πλησιάζουν οι μεγάλες γιορτές ή των Χριστουγέννων ή του Πάσχα, πάρα πολλές φορές εκδηλώθηκαν επιθέσεις της μαχόμενης αθεΐας, με ιδιαίτερη συνήθως ένταση ενάντια στο δόγμα, στη ζωή, στην πίστη της Εκλησίας του Χριστού, με στόχο πάντοτε να κλονιστούν οι δεσμοί του πιστού κόσμου με την ίδια τη ζωντανή Εκκλησία - όχι απλά με τή διοίκησή της. Με το Σώμα του Χριστού, όπως λέμε οι θεολόγοι. Θυμόσαστε βέβαια γιά παράδειγμα το ευαγγέλιο του Ιούδα. Την «ανακάλυψη» του τάφου κάποιου Ιησού. Τον «Κώδικα Ντά Βίντσι» κι άλλα πολλά. Αλλά και το πότε ακριβώς ρίχτηκαν σαν κεντρίσματα στην κοινή γνώμη.

   Φαίνεται ότι εφέτος κάτι άλλο αποφάσισαν να κάνουν κάποια «κέντρα αποφάσεων». Πολύ ενδιαφέρον θα ήταν να γινόταν να μάθουμε, ποιός ή ποιοί αποφάσισαν να προφυλακιστεί ένας ηγούμενος αγιορειτικάς μονής δυό- τρείς μέρες πρίν απ' τα Χριστούγεννα, πάντως όμως μέσα στις μέρες της γιορταστικής ατμόσφαιρας της Εκκλησίας.

   Εμείς όπως και όλη η ελληνική κοινή γνώμη, δεν θέλουμε, δεν μπορούμε, αλλά και δεν πρέπει να θεωρήσουμε αθώο ή ένοχο τον π. Εφραίμ. Αυτό θα το κάνει η ελληνική δικαιοσύνη. Και θέλουμε να πιστεύουμε, και περιμένουμε, και ελπίζουμε ότι θα αποδώσει το δίκαιο. Και βέβαια γιά όλους τους συνδεομένους με την υπόθεση. Όλους και όχι μόνο γι' αυτούς που της το επιτρέπουν να μιλήσει - να αποφασίσει. Έστω και αν δεν τιμωρηθούν εμείς θα περιμένουμε να μάθουμε με απόφαση της ελληνικης δικαιοσύνης, αν στην υπόθεση της Βιστωνίδας υπήρξαν αδικήματα και ποιά; Τα ονόματα όλων όσων ευθύνονται γι' αυτά - όλων όμως. Όποιοι κι' αν είναι. Αλλά και αν δεν υπήρξαν αδικήματα, όπως πολλοί ( και έγκριτοι νομικοί) υποστηρίζουν.

   Ακούσαμε ακόμη ( νομικός το είπε) ότι το μέτρο της προφυλάκισης πρέπει να εφαρμόζεται με προσοχή και με φειδώ. Πόσο λειτούργησε η αρχή αυτή στην περίπτωση του π. Εφραίμ θα μπορούσαμε να το κρίνουμε ( όλοι κρίνονται) όταν σκεφθούμε ότι οι δύο ( ανακριτής και ε'σαγγελέας) διαφωνούσαν, όμως οι πολλοί (τό Συμβούλιο) συμφώνησαν γιά να γίνει η προφυλάκιση και μάλιστα τούτες τις μέρες. Όταν σκεφθούμε ότι η προφυλάκιση γίνεται (καθώς έγινε γνωστό) γιά να μην διαφύγει ο υπό κατηγορίαν στο εξωτερικό. Όμως ο ηγούμενος του Βατοπαιδίου επέστρεψε, ακριβώς τις ημέρες της απόφασης, από τη Ρωσία. Τι φοβήθηκε λοιπόν το Συμβούλιο; Ίσως ( θα μού πείτε) το ότι η προφυλάκιση γίνεται γιά να μη διαπράξει νέα αδικήματα, μένοντας ελεύθερος, ο υπό κατηγορίαν; Μήπως, αυτό ακριβώς φοβήθηκαν οι εφέτες μας ότι θα κάνει ο π. Εφραίμ; Και μάλιστα τούτες τις ημέρες; Γι' αυτό και δεν ανέβαλαν και τη σύλληψή του έστω και γιά τις ημέρες των εορτών;

   Αλλ' ακούστηκε και κάτι άλλο. Ότι το Αγιο Όρος, με την παλαιοημερολογιτική διαφορά των 14 ημερών, δεν βρίσκεται στο χρονικό διάστημα των εορτών και συνεπώς...γιατί φωνάζουμε εμείς;

   Νομίζω ότι η όλη υπόθεση δεν πήρε καμμιά αναβολή, όχι επειδή απευθυνόταν στο Αγιον Όρος, αλλά επειδή απευθύνεται στον κόσμο της Ελλάδας. Στους Έλληνες Ορθοδόξους.

   Γιατί στην Ελλάδα έπρεπε να «βουίξει ο κόσμος γιά τα σκάνδαλα των παπάδων». Και φοβάμαι πώς υπάρχει μεθόδευση γι' αυτό. Όχι βέβαια από τα ίδια τα όργανα της δικαιοσύνης. Ίσως από πηγές που μπορούν να παραπλανούν τους πάντες και να καθοδηγούν την ζωή μας «ανεπαισθήτως».

   Η πολιτική, και μάλιστα παγκοσμιοποιημένη, έχει τεράστια δύναμη.

   Ας ευχόμαστε ο Παντοδύναμος Θεός να την περιστείλει.

Πηγή: http://www.petheol.gr/

***

ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΠΑΡΑΝΟΜΗ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Το Συμβούλιο Εφετών - το μόνον αρμόδιο θεσμικό όργανο - έκρινε ότι ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ πρέπει να προφυλακιστεί και ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου - ο μόνος αρμόδιος να αναιρέσει την απόφαση του Συμβουλίου Εφετών - αρνήθηκε να αναστείλει ή να τερματίσει την προφυλάκιση. Γι’ αυτό ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτης Εφραίμ βρίσκεται στον Κορυδαλλό.

Επομένως δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι όσοι διέταξαν την προφυλάκιση του π. Εφραίμ είναι οι μόνοι νόμιμοι και αρμόδιοι θεσμοί.

Το ερώτημα είναι αν ενήργησαν κατά το δοκούν ή σύμφωνα με το νόμο. Η απάντηση είναι ότι ενήργησαν έξω από το γράμμα και το πνεύμα του νόμου.

ΠΑΡΑΒΙΑΣΤΗΚΕ Ο ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΧΑΡΤΗΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΟΡΟΥΣ

Καταρχήν επειδή παραβιάστηκε ο Καταστατικός Χάρτης του Αγίου Ορους, κατά τη σύλληψη του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος προβλέπει την παρουσία του Διοικητή του Αγίου Ορους και της Ιεράς Επιστασίας για να επιληφθούν τόσο δραστικών μέτρων. Κάτι που δεν συνέβηκε κατά τη σύλληψη του Γέροντα Εφραίμ.

Αλλά το Σύνταγμα της Ελληνικής Δημοκρατίας δεν επιβάλλει το σεβασμό του Καταστατικού Χάρτη με το οποίο διοικείται το Αγιον Ορος;

Άρα πώς δεν παραβίασαν οι Αρχές τους νόμους του κράτους, αλλά και το Σύνταγμα, κατά τη σύλληψη του π. Εφραίμ;

Αλλά δεν είναι μόνον αυτή η παρανομία που έγινε με την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ. Ασφαλώς το αρμόδιο σώμα που διατάζει προφυλακίσεις κατηγορουμένων είναι ο ανακριτής, ο εισαγγελέας ή το Συμβούλιο Εφετών, αλλά όχι αυθαίρετα. Μόνον εφόσον συντρέχουν οι προυποθέσεις που διαλαμβάνουν οι νόμοι.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΤΗΚΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΝΟΧΟΙ;

Το επιχείρημα ότι είναι παράνομη η προφυλάκιση του π. Εφραίμ επειδή έχει τρωθεί το αίσθημα δικαίου δεν ευσταθεί. Αν ορισμένοι που διέπραξαν αξιόποινες πράξεις δεν προφυλακίστηκαν, παρόλον ότι αποδεδειγμένα είναι επικίνδυνοι κακοποιοί και είχαν την πρόθεση να φυγοδικήσουν, όπως και έκαναν σε ορισμένες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι λόγος για να μην προφυλακιστεί ο π. Εφραίμ. ΑΝ (επαναλμβάνω ΑΝ) υπήρχαν βάσιμοι λόγοι που επέβαλλαν την προφυλάκισή του έπρεπε να προφυλακιστεί.

Το Σύνταγμα δεν επιτρέπει την ειδική μεταχείριση για κανένα, ισχυρίζονται οι υποστηρικτές της προφυλάκισης. Σωστά! Αλλά ο λόγος που ζητούμε την αποφυλάκιση του π. Εφραίμ ΔΕΝ είναι επειδή επιθυμούμε να εξαιρεθεί του νόμου επειδή είναι ιερωμένος, αλλά επειδή οι λόγοι που επικαλέστηκε το Συμβούλιο Εφετών για να τον προφυλακίσει δεν ευσταθούν.

ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΑΠΟΔΡΑΣΕΙ;

Ήταν επικίνδυνο να φύγει, ισχυρίστηκε το βούλευμα και γι’ αυτό προφυλακίστηκε!!! Να φύγει; Και να πάει πού; Να καταστεί φυγόδικος; Και μετά πώς θα μπορούσε να σταθεί στην ηγουμενία; Συνειδητοποιούν όσοι διέταξαν την προφυλάκιση του Ηγουμένου ότι είναι πνευματικός πατέρας 120 μοναχών; Έχουν την εντύπωση ότι ένα μοναστήρι - και μάλιστα με τόσο πολυμελή συνοδεία - μπορεί να σταθεί χωρίς τον Γέροντά του;

Θα αντιταχθεί ίσως ότι αυτό είναι πολύ θεολογικό θέμα για να ενδιαφέρει τους ανακριτές, τους δικαστές και τους εισαγγελείς. Με συγχωρείτε αλλά τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Φέρνω ένα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή. Αν το Συμβούλιο Εφετών χειρίζεται την υπόθεση μιας χήρας μητέρας πέντε παιδιών που κατηγορείται λ.χ. για κλοπή θα διέτασσε την προφυλάκισή της; Όχι βέβαια! Θα εξαντλούσε κάθε επιείκεια που παρέχει ο νόμος.

ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΕΦΑΡΜΟΣΤΗΚΑΝ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΠΟΥ ΙΣΧΥΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΟΝΑΧΟ ΑΡΣΕΝΙΟ

Επιπλέον. Αφού ο νόμος έδινε τη δυνατότητα να τεθούν τα ίδια περιοριστικά μέτρα για τον Ηγούμενο της Μονής Βατοπαιδίου που τέθηκαν για τον μοναχό Αρσένιο, ο οποίος μάλιστα κατηγορήθηκε από τα ΜΜΕ ως πολύ πιο επιθετικός στη διεκδίκηση της Βιστωνίδας, από ότι ο Γέροντας Εφραίμ, βάσει ποιας λογικής δεν αρκέστηκε η ανακρίτρια και ακολούθως το Συμβούλιο Εφετών να θέσει το ίδιο περιοριστικό μέτρο και για τον π. Εφραίμ; Γιατί επέμεναν στη προφυλάκισή του; Και γιατί την απόφαση αυτή δεν την αναίρεσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου;

Η δίκη δεν έχει ολοκληρωθεί. Άρα γιατί όλη αυτή η σπουδή να τον προφυλακίσουν;

Η ΧΡΟΝΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗΣ

Η χρονική στιγμή που διέταξαν την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ δεν έχει ουσιαστική νομική σημασία. Εχει μόνον ηθική, συναισθηματική και επικοινωνιακή σημασία. ΑΝ ΟΝΤΩΣ ο π. Εφραίμ σκόπευε να καταστεί φυγόδικος τότε ορθά τον προφυλάκισε το Συμβούλιο Εφετών. Καμιά απολύτως σημασία δεν έχει αν αυτό έγινε λίγες μέρες προ των Χριστουγέννων. Αν τον προφυλάκιζαν δηλαδή λίγες μέρες πριν ή μετά το Πάσχα ή τα Θεοφάνεια ή της Παναγίας ή την Καθαρά Δευτέρα ή την Πεντηκοστή κτλ. θα ήταν ορθή η προφυλάκιση;

Οι λόγοι που παρακαλούμε τα αρμόδια θεσμικά όργανα να αναθεωρήσουν την απόφαση της προφυλάκισης του Γέροντα είναι ουσιαστικοί και καθαρά νομικοί. Ακριβώς επειδή ΔΕΝ ΕΙΧΕ ΟΥΤΕ ΚΑΤΑ ΔΙΑΝΟΙΑΝ ΠΟΛΛΩ ΜΑΛΛΟΝ ΚΑΤΑ ΤΕΚΜΗΡΙΟ πρόθεση να καταστεί φυγόδικος ο π. Εφραίμ, ούτε έδωσε ποτέ το δικαίωμα σε οιονδήποτε να πιστέψει κάτι τέτοιο, γι’ αυτό η προφυλάκισή του ήταν εντελώς αχρείαστη και ουσιαστικά παράνομη.

“ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΕΙ ΝΑ ΑΔΙΚΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ”

Αλλά δεν τελειώνει εδώ το κομπολόι της παρανομίας. Ο π. Εφραίμ προφυλακίστηκε επειδή είναι κατ’ έξιν εγκληματίας απεφάνθη το Συμβούλιο Εφετών και ως εκ τούτου - κατά το βούλευμα πάντοτε - είναι δυνατόν να επαναλάβει τα ίδια εγκλήματα σε βάρος του Δημοσίου που διέπραξε στο παρελθόν.

Αλλά τα υποτιθέμενα εγκλήματα και η απάτη του π. Εφραίμ σε βάρος του Δημόσιου έγιναν - αν έγιναν - επειδή το μοναστήρι είχε αξιώσεις νομιμοποίησης της κυριότητας της Βιστωνίδας. Δεν είναι έτσι;

Εδώ και τρία χρόνια όμως, όχι μόνον η λίμνη Βιστωνίδα, αλλά όλα τα περιουσιακά στοιχεία της Μονής έχουν δεσμευθεί. Επομένως πώς θα εξαπατούσε ο π. Εφραίμ το Δημόσιο ακόμη και αν είχε αυτήν πρόθεση; Ποια συναλλαγή θα μπορούσε να μετέλθει αφού ούτε περιουσιακά

στοιχεία μπορεί να διαχειριστεί, ούτε και υπάρχει Δημόσιος φορέας με τον οποίο μπορεί να έλθει σε συνδιαλλαγή;

Είναι φανερόν ότι ΚΑΘΟΛΟΥ δεν κινδυνεύει το Δημόσιο από την μη προφυλάκιση του π. Εφραίμ! Επομένως γιατί προφυλακίστηκε;

ΣΑΒΟΝΑΡΟΛΑ, ΚΑΛΒΙΝΟΣ, ΙΕΡΑ ΕΞΕΤΑΣΗ

Και ερχόμαστε σε ένα άλλο πολύ σοβαρό νομικό στοιχείο που παραβιάστηκε με την προφυλάκιση του Γέροντα Εφραίμ. Το βούλευμα του Συμβουλίου Eφετών αναφέρει ότι ο π. Εφραίμ προφυλακίζεται επειδή η πολιτεία του ως ορθόδοξου μοναχού δεν είναι συμβατή με τα ορθόδοξο ιδεώδες του μοναχισμού.

Λυπάμαι να παρατηρήσω ότι ΑΚΟΜΑ και ΑΝ αυτό αληθεύει δεν είναι καθόλου δουλειά της ανακρίτριας ή του Συμβουλίου Εφετών να αποφανθούν - πολλώ μάλλον να προφυλακίσουν - ένα ηγούμενο επειδή, κατά την άποψή τους, δεν είναι καλός μοναχός.!!! Αν όντως δεν είναι καλός μοναχός θα το κρίνει ο Θεός, θα το κρίνει η συνείδηση της Εκκλησίας, θα το κρίνουν τα αρμόδια όργανα: Η Σύναξη και η Γεροντία της Μονής Βατοπαιδίου, η Ιερά Επιστασία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Οχι οι ανακριτές, οι εισαγγελείς και οι δικαστές. Αλίμονον αν ποινικοποιήσουμε την πνευματικότητα των μοναχών.

Οι ανακριτές, οι εισαγγελείς και οι δικαστές είναι αντιπρόσωποι της Ελληνικής Δικαιοσύνης ενός ευρωπαικού σύγχρονου κράτους δικαίου και όχι εκπρόσωποι του Σαβαναρόλα στη Φλωρεντία, του Καλβίνου στη Γενεύη και Ιεροεξεταστές του βασιλιά της Ισπανίας στην Ιβηρική χερσόνησο. Εργο τους δεν είναι να μας πουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι - κατά την άποψή τους - ο κακός και ο καλός μοναχός, αλλά ΜΟΝΟΝ αν από τη δικογραφία τεκμαίρεται ότι ο Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου διέπραξε αξιόποινες πράξεις και αν εξαιτίας αυτών των πράξεων υφίστανται οι λόγοι για να προφυλακιστεί.

Και ενώ το βούλευμα του Συμβούλιου Εφετών απέτυχε καθ’ ολοκληρίαν να πείσει ότι υπάρχουν οι προυποθέσεις που επιβάλλουν την προφυλάκιση του π. Εφραίμ το έριξε στο κατηχητικό για το ποια πρέπει να είναι η κατά Θεόν πολιτεία των μοναχών.!!!

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΝΑ ΤΕΡΜΑΤΙΣΤΕΙ Η ΠΡΟΦΥΛΑΚΙΣΗ ΤΟΥ π. ΕΦΡΑΙΜ

Ελπίζουμε ότι όταν οι συνήγοροι του π. Εφραίμ προσφύγουν στην ανακρίτρια για να ζητήσουν αναψηλάφηση της υπόθεσης, ότι θα εκδώσει απόφαση άμεσου τερματισμού της προφυλάκισης του π. Εφραίμ και αν το κρίνει απαραίτητο ας του επιβάλει τα ίδια περιοριστικά μέτρα που επεβλήθηκαν στον μοναχό Αρσένιο. Ανέκαθεν υπήρχε τμήμα της χωροφυλακής στη Μονή Βατοπαιδίου. Τι φοβάται η κυρία ανακρίτρια; Ούτως ή άλλως - ακόμη και αν αποφυλακιστεί - θα φρουρείται διακριτικά ο Γέροντας Εφραίμ.

Πηγή: http://panayiotistelevantos.blogspot.com/2012/01/blog-post_02.html

***

Η απόφαση κατά Εφραίμ ανοίγει την πόρτα της φυλακής για… όλους

Μήπως η προφυλάκιση Εφραίμ είναι η επίσημη εκκίνηση της χούντας στην προφυλάκιση πολιτών. Και αναρωτιόμαστε: Μήπως η απόφαση προφυλάκισης του Εφραίμ αποτελεί την διελκυστίνδα για μελλοντικές αποφάσεις, οι οποίες θα λαμβάνονται κατά το δοκούν δικαστών και όχι κατά το γράμμα που ορίζει ο νόμος; Μήπως, δηλαδή, αυτή ακριβώς η απόφαση αποτελεί την έναρξη μίας νέας περιόδου για την Ελληνική Δικαιοσύνη, η οποία θα λειτουργεί και θα διατάσσει προφυλακίσεις πολιτών τους οποίους ο ανακριτής εισαγγελέας ή οποιοσδήποτε δικαστικός θα θεωρεί ως υπεύθυνους φυγής στο εξωτερικό ή και ως πιθανούς πρωταγωνιστές εγκληματικών πράξεων; Με απλά λόγια, μήπως η απόφαση της προφυλάκισης του Εφραίμ, δημιουργεί ένα δικαστικό προηγούμενης απόφασης, με βάση το οποίο θα μπορεί να προφυλακίζεται κάποιος για κάτι που δεν έχει κάνει, αλλά θα θεωρείται (προφανώς με βάση το νόμο των πιθανοτήτων) ικανός να το κάνει;

Για όσους δεν έχουν ακόμη κατανοήσει το έγκλημα κατά της Δικαιοσύνης, το οποίο διέπραξαν δικαστικοί (μαζί με τον κύριο Πεταλωτή, ο οποίος συμμετείχε στην απόφαση και φέρεται να έχει πολιτικό συμφέρον από την συγκεκριμένη προφυλάκιση του ηγουμένου Εφραίμ) εις βάρος της Δικαιοσύνης και της Δημοκρατίας, αφού από τούδε και στο εξής ο κάθε πολίτης θα δύναται να προφυλακίζεται επειδή θα προδικάζεται ως ένοχος πιθανού μελλοντικού εγκλήματος.

Ατόπημα η προφυλάκιση Εφραίμ

Του Σταύρου Τσακυράκη

Η προφυλάκιση του κ. Εφραίμ αποτελεί άλλο ένα ατόπημα της ελληνικής δικαιοσύνης. Παραβιάζει τη θεμελιώδη αρχή του κράτους δικαίου που υπαγορεύει ότι κανείς δεν στερείται της ελευθερίας του παρά μόνο μετά από απόφαση νόμιμα συνιστάμενου δικαστηρίου. Η προσωρινή κράτηση αποτελεί παρέκκλιση από αυτή την βασική αρχή γιατί διατάσσεται χωρίς κάποιο δικαστήριο να έχει αποφανθεί για την ενοχή κάποιου προσώπου και γι’ αυτό δικαιολογείται μόνον σε ακραίες περιπτώσεις, όταν ο κατηγορούμενος είναι ύποπτος φυγής ή είναι πολύ πιθανόν να διαπράξει νέα αδικήματα.

Ο νόμος που ρυθμίζει την προσωρινή κράτηση (άρθρο 282 ΚΠΔ) είναι λεπτομερής και απολύτως σύμφωνος με τον έκτακτο χαρακτήρα που έχει το μέτρο. Απαιτεί όχι απλώς ο κατηγορούμενος να είναι ύποπτος διαφυγής αλλά να έχει προχωρήσει και σε προπαρασκευαστικές ενέργειες φυγής. Όχι να είναι απλώς πιθανόν να διαπράξει νέα αδικήματα αλλά πολύ πιθανόν ότι θα τα διαπράξει. Ο κ. Εφραίμ ύποπτος διαφυγής δεν είναι, τα δε αδικήματα για τα οποία κατηγορείται προϋποθέτουν τη σύμπραξη κάποιων κρατικών οργάνων ή λειτουργών. Δεν είναι επομένως πολύ πιθανόν μετά από όλο τον σάλο που δημιουργήθηκε η διάπραξη νέων αδικημάτων. Με αυτά τα δεδομένα η προφυλάκισή του είναι τελείως αυθαίρετη και δεν έχει κανένα έρεισμα στο νόμο.

Δεν είναι ο κ. Εφραίμ το μόνο θύμα της δικαστικής αυθαιρεσίας που στέλνει ανθρώπους στη φυλακή χωρίς δικαστική απόφανση περί της ενοχής τους, μόνο επειδή ο ανακριτής και ο εισαγγελέας τους θεωρούν ενόχους. Για δύο από αυτούς, για την κ. Α. Σωτηροπούλου και την κόρη κατηγορούμενου για το σκάνδαλο της Ζιμενς έχω δημόσια διαμαρτυρηθεί στο παρελθόν. Οι δικαστές μας, όμως, δεν φαίνεται να δίνουν σημασία. Εξακολουθούν να θεωρούν την προφυλάκιση ως μέσο εξουσίας που τους επιτρέπει να φυλακίζουν κάποιον κατηγορούμενο κατά το δοκούν και όχι κατά το νόμο. Η αγωνία των περισσότερων κατηγορουμένων στην Ελλάδα δεν είναι η δίκη (που κανείς δεν ξέρει πότε θα διεξαχθεί) αλλά η αποφυγή της προφυλάκισης. Σε αυτό το στάδιο παίζονται όλα τα παιχνίδια μεταξύ δικηγόρων, δικαστών και κατηγορουμένων ενώ κανονικά δεν υπάρχουν από το νόμο περιθώρια για συναλλαγές.

Κι όταν μιλώ για συναλλαγές εννοώ και τις διάφορες πιέσεις που ασκούνται από τη κοινή γνώμη. «Δεν θα πάει κανένας φυλακή για τα σκάνδαλα» φωνάζει ο κόσμος. Φυσικά και πρέπει να πάει αλλά αφού πρώτα διαπιστώσει την ενοχή του κάποιο δικαστήριο κι όχι επειδή το επιθυμεί κάθε δημόσιος κήνσορας τύπου Λαζόπουλου. Στις μέρες μας που η αγανάκτηση για την ατιμωρησία των επιφανών είναι δικαιολογημένη είναι κρίσιμο να καταλάβουμε ότι η απόδοση ευθυνών μόνο με διαδικασίες δικαιοσύνης αξίζει. Όλα τα άλλα προσβάλλουν το κράτος δικαίου και συμβάλλουν στη υποβάθμιση του πολιτισμού μας.

*Ο Σταύρος Τσακυράκης είναι αναπληρωτής καθηγητής του Συνταγματικού Δικαίου στη Νομική Αθηνών. Υπήρξε ακαδημαϊκός επισκέπτης στα πανεπιστήμια Harvard, Columbia και New York University όπου επιδόθηκε στην έρευνα και μελέτη των ατομικών δικαιωμάτων. Ως δικηγόρος έχει υποστηρίξει με επιτυχία πολλές προσφυγές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει γράψει τρία βιβλία: «Οι καταβολές του φιλελευθερισμού στο έργο του Hobbes και Locke» (1992), «Η ελευθερία του λόγου στις ΗΠΑ» (1997), «Θρησκεία κατά Τέχνης» (2005). Εκτός από τα ατομικά δικαιώματα τα ενδιαφέροντά του περιλαμβάνουν ζητήματα πολιτικής και ηθικής φιλοσοφίας.

Η καλή πλευρά της απόφασης

Το καλό, όμως, με την συγκεκριμένη απόφαση, είναι πως στο μέλλον (κοντινό ή μακρινό, εμείς οι πολίτες θα το αποφασίσουμε) είναι δυνατόν να υπάρξει εφαρμογή της κατά πρώην πολιτικών, οι οποίοι θα προφυλακίζονται με το σκεπτικό διαφυγής τους στο εξωτερικό ή για εγκληματικές πράξεις που τέλεσαν ή που πρόκειται να τελέσουν…

Ουσιαστικά, αν και η χούντα Παπαδήμου δείχνει αρκετά αποφασισμένη να επιβάλει την κυβερνοτρομοκρατία μέσω της «Δικαιοσύνης», στην πραγματικότητα ανοίγει νομικά την «πόρτα» εκείνη που θα οδηγήσει στην φυλακή με συνοπτικές διαδικασίες μεγάλο αριθμό πολιτικών ή διαχειριστών του δημοσίου πλούτου. Το προηγούμενο της δικαστικής απόφασης δεν θα μπορεί να εξαιρεθεί, αφού δεν ακολουθείται ο νόμος, αλλά η κατά το δοκούν η μετάφραση του νόμου από τον εκάστοτε δικαστικό.

Θα υπάρξει, άραγε, δικαστικός που θα έχει την ψυχική δύναμη να οδηγήσει στην φυλακή πολιτικούς (και άλλους πολλούς), βασιζόμενος σε αποφάσεις συναδέλφων του; Με βάση την μέχρι στιγμής στάση της Ελληνικής Δικαιοσύνης, είναι πάρα πολλοί αυτοί που αμφιβάλουν για την ποιότητά της. Όμως, στατιστικά, είναι δυνατόν να γίνει και μάλιστα έχοντας στόχο ακόμη και δικαστικούς οι οποίοι προτίμησαν προσωπικές μεταφράσεις του νόμου, παραβιάζοντας το νόμο με πρόφαση την… υπεράσπισή του…

Βέβαια, από εμάς τους υπόλοιπους, που παρακολουθούμε απαθείς από τους καναπέδες των σπιτιών μας, εξαρτώνται οι ό,ποιες εξελίξεις υπάρξουν. Πάντως, από σήμερα και με βάση την απόφαση κατά του ηγουμένου Εφραίμ όλοι μας είμαστε εν δυνάμει εγκληματίες και πιθανοί κάτοικοι κάποιου σωφρονιστικού ιδρύματος, ελέω μετάφρασης του νόμου ή ελέω του εκάστοτε δικαστικού και των πιθανών φιλοδοξιών του. Εν κατακλείδι, η συγκεκριμένη απόφαση βραχυπρόθεσμα φέρεται να λειτουργεί κατά της Δημοκρατίας, όμως μεσοπρόθεσμα μάλλον λειτουργεί ως καταλυτικός παράγοντας για την απόδοση της δικαιοσύνης με... συνοπτικές διαδικασίες. Και ίσως αυτό θα έπρεπε να απασχολήσει πρώτα από όλους εκείνους που εξέδωσαν την συγκεκριμένη "απόφαση"...

Καληνύχτα Ελλάδα και καλό "ξημέρωμα"… Ένας νέος χρόνος έρχεται και σε καμία περίπτωση δεν θα είναι ίδιος με αυτόν που πέρασε. Όπως όλα δείχνουν, θα έχει μεγάλες διακυμάνσεις και θα προσφέρει σε όλους μας μεγάλες ποσότητες τρόμου. Ακόμη και στους κυβερνώντες μας, ακόμη και στους δικαστές μας…!

Κωνσταντίνος

ΥΓ: Η έκδοση αποφάσεων από τους δικαστικούς σύμφωνα με το νόμο ή σύμφωνα με την οποιαδήποτε μετάφραση παράφραση ή εν γένει αντίληψη και "απόδοση" αυτού από τον εκάστοτε δικαστικό, αποτελεί ένα δικαίωμα που δίνεται στους δικαστές από τον ίδιο το νόμο. Όμως, θέλουμε να θυμίσουμε στους δικαστές (εμπλεκόμενους με την απόφαση και μη) πως υπάρχει και μία ακόμη λεπτομέρεια που αναγράφεται στα περί απόφάσεων των δικαστών και η οποία αναφέρεται στο "περί κοινού δικαίου αίσθημα"... Οι συγκεκριμένες ακροβασίες της Δικαιοσύνης περισσότερο την βυθίζουν, παρά την εξυψώνουν στα μάτια των πολιτών.

1 σχόλια for Η απόφαση κατά Εφραίμ ανοίγει την πόρτα της φυλακής για… όλους

maximos

26 Δεκεμβρίου 2011 7:58 μ.μ.

Ο αείμνηστος αντιεισαγγελεύς του Αρείου Πάγου Χοϊδάς είχε πει ότι: “ αι αποφάσεις των δικαστηρίων είναι κτήμα του λαού και υπόκεινται στην κρίση του κάθε πολίτη και έτσι πρέπει να γίνεται γιατί η κριτική είναι το θεμέλιο της δημοκρατίας”

Ετσί και εμείς κρίνουμε μία απόφαση που στέλνει στην φυλακή τον Εφραίμ, όταν τα λαμόγια που πήραν τα υποβρύχια που γέρνουν, οι παράγοντες της ποδοσφαιρικής παράγκας κυκλοφορούν ελεύθεροι, ο Χριστοφοράκος πήρε το αεροπλάνο ανενόχλητος και την κοπάνισε, τα ονόματα των πληρωμένων από την Siemens δημοσιoγράφων σβήστηκαν με blanko, οι παραδικαστικοί παραμένουν άφαντοι. Η δικαιοσύνη δεν αρκεί να παριστάνει την ανεξάρτητη και αδέκαστη, αλλά πρέπει και να είναι. Ο πατήρ Εφραίμ πληρώνει το ΟΧΙ του στο σχέδιο Ανάν. Πέταξε έξω απο το γραφείου του τον μεσολαβητή του ΟΗΕ, Υποδέχθηκε τον Πούτιν, τον έφερε σε επαφη με τον Καραμανλή και τώρα πρέπει να πληρώσει. Τον ρόλο του τιμωρού ανάλαβε η ελληνική δικαιοσύνη. Ο Τερτσέτης και ο Πολυζωίδης θα γυρνάν στους τάφους τους.

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2011/12/blog-post_2246.html

***

Βάλθηκαν μερικοί να μην μείνει τίποτα όρθιο

Mοναχός π. Μωυσής Αγιορείτης  

Το να μην παρασυρθείς από την κατακραυγή των μέσων και το λιθοβολισμό του πλήθους δεν είναι σήμερα τόσο εύκολο.

Θα επιχειρήσουμε το τόλμημα απτόητα και άφοβα χάρη της αλήθειας. Δεν θα εισέλθουμε στην ουσία του θέματος, την οποία βέβαια δεν γνωρίζουμε, Θα μιλήσουμε για κάποιες παραμέτρους, για κάποιες δηλώσεις που έγιναν, για κάποιες υπόνοιες που έχουμε και για ένα κλίμα που επικρατεί.

Πρόκειται για το θέμα της μονής Βατοπεδίου. Καταρχάς η μονή Βατοπεδίου θεωρείται και είναι μία από τις σπουδαιότερες μονές της Ορθοδοξίας.

Έχει υπερχιλιόχρονη λαμπρή ιστορία, ανέδειξε αγίους, διαθέτει μεγάλο κειμηλιακό πλούτο, αριστοτεχνική αρχιτεκτονική, 35.000 τ.μ. οικοδομών συνολικά, 2.000 πορτοπαράθυρα, 100 μοναχούς, οι περισσότεροι νέοι και μορφωμένοι, περισσότερους από 150 εργαζόμενους, αρχιτέκτονες, μηχανικούς, εργολάβους, τεχνίτες και εργάτες, που μαζί με τους φιλοξενούμενους σημαίνει περίπου 600 πιάτα φαγητό ημερησίως.

Η σημερινή αδελφότητα, υπό τον ηγούμενο αρχιμανδρίτη Εφραίμ, θεολόγο από την Κύπρο, μετέτρεψε το ιδιόρρυθμο μοναστήρι σε κοινόβιο, το οργάνωσε καλά, το ανακαίνισε,

συντήρησε και κατέγραψε τα κειμήλια, εξέδωσε σειρά αξιόλογων βιβλίων, διοργάνωσε σημαντικά συνέδρια και ανέπτυξε πλούσια φιλανθρωπική δράση.

Την περιουσία της μονής οι μοναχοί τη βρήκαν και ήταν υποχρεωμένοι να τη διαφυλάξουν. Η περιουσία αυτή είναι από αιώνων. Ευσεβείς βυζαντινοί αυτοκράτορες και βαλκάνιοι ηγεμόνες πρόσφεραν κτήματα δι’ επισήμων εγγράφων με διαρκή και απαραχάρακτη νομική ισχύ προς αιώνια μνημόνευσή τους.

Η μονή Βατοπεδίου πρόσφερε χιλιάδες στρέμματα σε ακτήμονες μετά τη μικρασιατική καταστροφή στη Χαλκιδική και αλλού. Όλο το Άγιον Όρος πρόσφερε 1.500.000 στρέμματα στους πρόσφυγες.

Πολλά βατοπεδινά μετόχια στη Ρουμανία και τη Ρωσία δημεύθηκαν και χάθηκαν. Ας σημειωθεί ότι όλη αυτή τη μεγάλη περιουσία τη σεβάστηκαν και αυτοί οι τούρκοι κατακτητές, φοβούμενοι να πειράξουν τα βακούφια.

Από το 1998, σε συνεννόηση με την τότε κυβέρνηση, συζητήθηκε και αργότερα πραγματοποιήθηκε η ανταλλαγή των στρεμμάτων της λίμνης Βιστωνίδας (Μπουρού), παρά την Ξάνθη, με άλλα κτήματα σε διάφορα μέρη. Τις τιμές ανταλλαγής των στρεμμάτων δεν τις όρισε η μονή, αλλά οι επί τούτω αρχές και υπηρεσίες του κράτους. Εμείς ποτέ δεν θα υποστηρίξουμε ό,τι το παράνομο και άδικο.

Ό,τι παράτυπο μπορεί και πρέπει να διορθωθεί με όποιο κόστος, όπου υπάρχει και αν υπάρχει. Η διαφάνεια, η αλήθεια, η τιμιότητα αξίζει και πρέπει να λάμψει.

Είναι αρκετά λυπηρό όμως για τους Αγιορείτες να βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορούν Αγιορείτες δημόσια και εύκολα. Με προσοχή, σύνεση, σοβαρότητα, γνώση, υπομονή και νηφαλιότητα θα πρέπει να ιδωθεί το πρόβλημα. Δεν θα πρέπει τόσο σοβαρά θέματα να αντιμετωπίζονται πρόχειρα και επιπόλαια. Σήμερα δυστυχώς οι πάντες έχουν γνώμη επί παντός επιστητού.

Ήδη άρχισαν να αναφέρονται ονόματα και άλλων αγιορείτικων μονών. Δηλαδή τι συμβαίνει, έχει αρχίσει το πλιάτσικο κάθε μοναστηριακής και εκκλησιαστικής περιουσίας;

Φοβάμαι ότι υπάρχει μια καλά ενορχηστρωμένη προσπάθεια κατά της εκκλησίας και του Αγίου Όρους. Τόσο κακό έκανε η εκκλησία σε αυτόν τον τόπο; Έγιναν δηλώσεις ότι, ακόμη και αν είναι νόμιμες οι ανταλλαγές, θα πρέπει να παρθούν από τις μονές τα ακίνητα. Επιστρέφουμε δηλαδή σε αρπαγές άλλων καιρών;

Δεν υπάρχουν νόμοι, κράτος, δικαίωμα περιουσίας και κυριότητας; Γίνεται ένας συναγωνισμός ποιος θα κτυπήσει πιο σκληρά. Αν κάποιοι θέλουν να ρίξουν την κυβέρνηση, για να επισπεύσουν τη σύμπραξη και το συνασπισμό προς πλήρη διαχωρισμό εκκλησίας και κράτους, ας κάνουν υπομονή και ας μη νομίζουν ότι με τη διόγκωση, τις υπερβολές, τις κραυγές και τη σκανδαλοθηρία θα τα καταφέρουν σύντομα.

Κι εκείνοι που χρησιμοποιούσαν την εκκλησία απογοήτευσαν. Το δημιουργούμενο από οργανωμένες μειοψηφίες αντιεκκλησιαστικό μένος δεν θα βγει σε καλό για τον τόπο μας.

Επίσης πιστεύω πως, επειδή το Άγιον Όρος έχει πλούσια ιστορία, μεγάλη προσφορά και σημαντική παρουσία στο παρόν, γίνεται προσπάθεια να διαβληθεί, για να υποτονιστεί η πνευματικότητά του. Βάλθηκαν μερικοί να μη μείνει τίποτα το ιερό όρθιο.

Αξίζει να προστατεύσουμε με κάθε τρόπο το Άγιον Όρος από εμπαθή, ανίερα βέλη. Είναι ένα τελευταίο οχυρό αντιστάσεως. Για τα όποια λάθη υπάρχει διόρθωση και μετάνοια.

Το Άγιον Όρος έχει πολλά να προσφέρει σε έναν κόσμο ανοημάτιστο και αγχώδη, ανέραστο και περιπετειώδη. Το Άγιον Όρος δεν φοβάται, μόνο λυπάται για το σκανδαλισμό και προσεύχεται για το φωτισμό όλων. Μην τα ισοπεδώσουμε όλα, προς Θεού!

Ο φθηνός λαϊκισμός και τα πυροτεχνήματα-σλόγκαν δεν θα φέρουν την προσδοκώμενη διαφάνεια. Ο ιερός Χρυσόστομος λέει: Πρόσεξε μήπως κτυπώντας την αμαρτία κτυπήσεις τον αμαρτωλό.

Ας σεβαστούμε την ιερότητα των προσώπων, όποια και αν είναι. Όλοι είμαστε αμαρτωλοί. Καταντήσαμε χώρα ανθρωποφάγων. Ας συνέλθουμε. Σήμερα κερδίζει όποιος πιο χυδαία βρίζει.

Ο Χριστιανισμός σήμερα στις χώρες των χθεσινών παραδείσων του υλισμού ανθεί. Η εκκλησία δεν φοβάται το μαρτύριο. Συγχωρεί τους σταυρωτές. Πονά για τον παρασυρμό τους και ελπίζει.

Το Άγιον Όρος μπορεί να ζήσει δίχως περιουσία, ο κόσμος όμως δεν μπορεί να ζήσει δίχως την εκκλησία.

Πηγή: http://www.pemptousia.gr/2011/02/%CE%B2%CE%AC%CE%BB%CE%B8%CE%B7%CE%BA%CE%B1%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BA%CE%BF%CE%AF-%CE%BD%CE%B1-%CE%BC%CE%B7%CE%BD-%CE%BC%CE%B5%CE%AF%CE%BD%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CE%AF%CF%80%CE%BF%CF%84%CE%B1/?mid=56

***

ΠΕΡΙΕΡΓΕΣ ΣΥΜΠΤΩΣΕΙΣ...

Του ΝΙΚΗΤΑ ΚΑΚΛΑΜΑΝΗ

τέως δημάρχου Αθηναίων

Και ξαφνικά, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μετά τρία χρόνια, επανέρχεται στην επικαιρότητα.

Κατά σύμπτωση, όταν η κυβέρνηση Παπαδήμου διάγει τις χειρότερες μέρες της, μόλις έπειτα από ενάμιση μήνα θητείας, και ο δοτός πρωθυπουργός έχει χάσει κάθε έλεγχο στον συντονισμό της.

Κατά σύμπτωση, όταν το 2012 ξημερώνει με νέα φοροεισπρακτικά μέτρα, που θα συνθλίψουν, οριστικά, τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, τη μεσαία τάξη.

Κατά σύμπτωση, όταν ο Γιώργος Παπανδρέου παλεύει «με νύχια και με δόντια», για να κερδίσει χρόνο και να παρατείνει τον πολιτικό του βίο, μέσω του ΠΑΣΟΚ.

Κατά σύμπτωση, όταν η ανεργία έχει χτυπήσει «κόκκινο» και οι άστεγοι, μόνο στην Αθήνα, αυξάνονται συνεχώς...

Κατά σύμπτωση, όταν οι μισθοί στο Δημόσιο μειώνονται στα 600 ευρώ «καθαρά» και μετατρέπονται σε «φιλοδώρημα» προς τους υπαλλήλους του κράτους.

Κατά σύμπτωση, όταν κρίσιμα εθνικά θέματα παραμένουν, ακόμα, ανοιχτά.

Όλες οι παραπάνω συμπτώσεις δεν αθωώνουν, φυσικά, τον Εφραίμ, ο οποίος αφού κρίθηκε, κατ' αρχάς, ότι είναι ένοχος, σωστά πρέπει να τιμωρηθεί. Ουδείς το αμφισβητεί αυτό, όπως άλλωστε και την ανεξαρτησία της ελληνικής Δικαιοσύνης.

Το ζήτημα, όμως, είναι η χρονική στιγμή που έρχεται το θέμα του Βατοπεδίου στην επιφάνεια και άμεσα τοποθετείται στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας.

Την ώρα που οι Έλληνες πρέπει να ξεχάσουν ότι:

- Πρωθυπουργός τους είναι ένας τραπεζίτης, μέλος της περίφημης Τριμερούς Επιτροπής (αντίπαλο δέος της λέσχης Μπίλντεμπεργκ).

- Το 2012 θα κληθούν να πληρώσουν χαράτσια επί χαρατσιών, την ώρα που οι μισθοί τους έχουν συρρικνωθεί σε επίπεδα 1981.

- Οι άνεργοι θα κοντεύουν να ξεπεράσουν τους εργαζόμενους.

Τούτη, δυστυχώς, είναι η πικρή αλήθεια και όποια διάσταση καν δοθεί για το ζήτημα του Βατοπεδίου, ουδείς από τους πολίτες της –υπό (γερμανογαλλικής) κατοχής– χώρας μας μπορεί να αγνοήσει τα πραγματικά του προβλήματα.

Δηλαδή, ότι η πατρίδα χρειάζεται το συντομότερο εκλογές, ώστε να προκύψει μια κυβέρνηση με σθένος και όχι υποτακτική των ξένων συμφερόντων, όπως αυτή του κ. Λουκά Παπαδήμου.

Μια κυβέρνηση που θα χαράξει κάποιες, έστω, «κόκκινες γραμμές» απέναντι στους υπαλλήλους των διεθνών τοκογλύφων και θα βοηθήσει τον λαό να δει μια μικρή αχτίδα φωτός στο ατελείωτο τούνελ που έβαλε την Ελλάδα ο Γιώργος Παπανδρέου.

Τα όποια επικοινωνιακά παιχνίδια, όπως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου, μπορεί να ξεγέλασαν τους Έλληνες και να κόστισαν ακριβά στην κυβέρνηση Καραμανλή, αλλά ανήκουν στο παρελθόν και δεν ενδιαφέρουν κανέναν πια, όταν «μέρα-νύχτα» παλεύει για την επιβίωσή του.

Πηγή: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=73135&colid=37&catid=34&dt=2012-01-01 0:0:0

***

Μήπως ο π. Εφραίμ θα ήταν άριστος πρωθυπουργός;

Το ερώτημα του τίτλου είναι δυνατόν να ξενίζει ορισμένους (χριστιανούς και μη), όμως είναι αποτέλεσμα του σκεπτικού με το οποίο ο ηγούμενος της Ι.Μ. Βατοπεδίου Εφραίμ, οδηγήθηκε στον Κορυδαλλό.

Διαβάζουμε στο περίφημο πόρισμα της χαρισματικής δικαστικού λειτουργού πως λαμβάνει ιδιαιτέρως υπ' όψη της τόσο η ίδια όσο και το δικαστικό συμβούλιο την... ικανότητα ”επιτηδευμένης πειθούς σε πλήθος ετερόκλητων δημοσίων προσώπων”!

Τί θέλει να πει με αυτό το δικαστικό έγγραφο; Μήπως ότι ο Ηγούμενος Εφραίμ διαθέτει αυτή την εξαιρετική δύναμη επιτηδευμένης πειθούς ("πληθους ετερόκλητων δημοσίων προσώπων”, μεταξύ των οποίων υπουργοί, υφυπουργοί, εμπειρογνώμονες, δικαστές, νομικά συμβούλια κτλ. κτλ.) κι έτσι επηρεάζει σημαντικούς ανθρώπους;

Μα, αν αυτό συμπέρανε η ανακρίτρια (προφανώς με σπουδές και διδακτορικό στην ψυχολογία...!), τότε ο ηγούμενος Εφραίμ είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται η χώρα. Είναι ο άνθρωπος που πρέπει να στείλουμε στους δανειστές μας, στους τοκογλύφους, στην Ευρώπη και όπου δη, προκειμένου να τους πείσει πως είναι άδικοι με την Ελλάδα ή -στην καλύτερη για εμάς περίπτωση- να τους πείσει πως η Ελλάδα δεν τους χρωστάει ούτε σεντ...

Αφού, λοιπόν, έχουμε έναν τόσο χαρισματικό άνθρωπο, που πείθει τους ισχυρούς του πλανήτη (ακόμη και τον Πούτιν, αν υπολογίσουμε τις αντιδράσεις του Ρώσου ηγέτη, για την προφυλάκιση του Εφραίμ), τότε γιατί τον φυλακίζουμε; Με το σκεπτικό της ανακρίτριας, στερούμε από την Ελλάδα τις υπηρεσίες ενός χαρισματικού ανθρώπου...

Βέβαια, εάν ήταν όντως χαρισματικός (που δεν αμφιβάλουμε διόλου) τότε θα είχε πείσει και την ανακρίτρια - ψυχολόγο να μην τον προφυλακίσει. Εκτός και εάν η ανακρίτρια δεν μπορούσε να πράξει διαφορετικά λόγω θρησκευτικών πεποιθήσεων, λόγω άνωθεν πιέσεων ή λόγω πανίσχυρης μοναδικής προσωπικότητας σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Τελικά, μήπως η Δικαιοσύνη πρέπει να συμμαζέψει τα κομμάτια της ή να περάσει σε κάποια φάση αυτο-επιδιόρθωσής της, πριν γίνει (αν δεν έγινε ήδη...) ρεντίκολο των σκυλιών;

Κωνσταντίνος

Πηγή: http://kostasxan.blogspot.com/2011/12/blog-post_5076.html


Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel