Ζωηφόρος

Για το Γέροντα Εφραίμ, του Β. Δ. Μακρυπούλια,

Για το Γέροντα Εφραίμ

του Β. Δ. Μακρυπούλια


Το Άγιο Όρος κείται στο όρος του Άθω συμβολίζοντας έναν ολόκληρο πολιτισμό ο οποίος ζητεί το σεβασμό διότι ανεξίτηλος συνεχίζει το διαχρονικό ταξείδι του προσφέροντας τεράστια πνευματική ωφέλεια σε όσους μετέχουν της χάριτος και της ευλογίας του. Η μεταχείριση του Γέροντος Εφραίμ σημαίνει σαφέστατα έλλειψη σεβασμού κατ΄ αρχήν στον ΕλληνοΧριστιανικό Πολιτισμό που αναπτύσσεται και διαχρονικά συμβολίζεται διά του Αγίου Όρους. Είναι μία συνέχεια της Ευρωπαϊκής μεταχείρισης του Βυζαντίου όπου σχεδόν οι Ευρωπαίοι δεν θα είχαν πρόβλημα να διαγράψουν αυτή την περίοδο από προσώπου γής. Ένα μίσος που δικαιολογείται εάν σκεφθούμε ότι ο Ελληνοχριστιανικός πολιτισμός παράγει τον άνθρωπο που ως χριστιανός Σωκράτης ελευθερώνεται και εσωτερικά αλλά και επαγωγικά προχωρεί την προσωπικότητά του προς το Αγαθό. Ο σημερινός μαζάνθρωπος δεν πρέπει να έχει σχέση με αυτόν τον άνθρωπο μιάς ανώτερης πίστης και βούλησης.

Αλλά ας πάμε και σε ένα πιο κυριολεκτικό επίπεδο. Η περιουσία του Αγίου Όρους έχει ένα σημαίνον χαρακτηριστικό. Υπήρξε πρίν το Νέο Ελληνικό Κράτος και θα υπάρχει και μετά από αυτό. Αυτό το τελευταίο είναι που η εξουσία αυτού του κόσμου φοβείται. Ποιός δεν ξέρει ότι σε εποχές όπου το Ελληνικό κράτος δεν μοίραζε τα δημόσια κτήματα επειδή πολύ απλά λίγο μετά την επανάσταση του 1821 ήταν δεσμευμένα στους διεθνείς τοκογλύφους των πρώτων δανείων, η περιουσία του Αγίου Όρους –και λόγω του διαφορετικού καθεστώτος που υπόκεινται οι μοναστικές πολιτείες-ήταν κάτι που ανήκε στις μονές; Άρα το Άγιο Όρος συμβολίζει ότι αυτό που κατέχει κανείς δεν μπορεί να το πειράξει, συμβολίζει μέρος της Ελληνικής επικράτειας που ουδείς τώρα μπορεί να ξεπουλήσει στους τοκογλύφους που έρχονται σαν κοράκια να διαλύσουν την Πατρίδα μας.

Από την άλλη πλευρά δεν ευθύνεται το Άγιο Όρος που ποτέ το Ελληνικό κράτος δεν μοίρασε τα 6000000 στρέμματα σε ακτήμονες ,δεν φταίει το Άγιο Όρος που το Ελληνικό κράτος δύο αιώνες τώρα στάθηκε ανάξιο να συνεχίσει την έννοια του Ελληνικού Έθνους καθιστώντας τους Έλληνες ευημερούντες στην πατρίδα τους. Ίσα-ίσα το Άγιο Όρος –και σύμφωνα με τον καθηγητή Βακαλόπουλο βοήθησε ως κιβωτός κατά τη διάρκεια της τουρκοκρατίας άσβεστη να διατηρηθεί η ταυτότης του Ελληνικού Έθνους. Τώρα εάν μέσα από χρυσόβουλα και σιγίλια το Άγιο Όρος κατέχει την περιουσία του αυτό είναι κάτι που το Ελληνικό κράτος το ρύθμισε και όποιοι το αντιπαλεύουν ας προτάξουν τα ανύπαρκτα επιχειρήματά τους. Συγκεκριμένα ο αστικός νόμος 2783/1941 αποδέχθηκε πώς η απόκτηση κυριότητος ή άλλου εμπράγματος δικαιώματος πριν την εισαγωγή του Αστικού Κώδικος κρίνεται κατά το δίκαιο όταν έγιναν τα πραγματικά γεγονότα της ανταλλαγής. Άρα όσα έγιναν επί Βυζαντίου –χρυσόβουλα και σιγίλια-και απέδωσαν στους Αγιορείτες τα περιουσιακά τους στοιχεία σύμφωνα με νόμους του συγχρόνου Ελληνικού κράτους είναι απολύτως νόμιμα. Η περιουσία του Αγίου Όρους είναι απολύτως νομιμη.

Και όχι μόνο αυτό. Ο νόμος 1198/1981 επέτρεψε την εκποίηση ή ανταλλαγή ακινήτων των Μονών εφόσον γίνεται για προφανή ωφέλεια ή για θεραπεία σοβαρής ανάγκης της μονής. Κάτι που από όσο καταλαβαίνω καλύπτει τη μονή Βατοπεδίου. Από όσα ξέρω. Όμως σε εποχές όπου ο Ελληνισμός διώκεται και ο πολύς όχλος κάτω από την αχλύ των προβλημάτων παραπλανάται οι ανθέλληνες άνετα χτυπούν τις κοιτίδες του Ελληνικού πολιτισμού. Ποιός πολιτισμός ευτελίσθηκε όπως ο Γέροντας Εφραίμ; Όμως οι πολιτικοί διέλυσαν το Ελληνικό κράτος. Επίσης οι αριστεροί ρίχνουν κροκοδείλεια δάκρυα για τα αναπαλλοτρίωτα δημόσια κτήματα όταν στέλνουν αντιπροσωπείες στα σκόπια προκειμένου να πούν ότι έχουν κάθε δικαίωμα να λέγονται μακεδονία και όταν σε αριστερές εφημερίδες το όνομα μακεδονία για τα σκόπια υπερήφανο φιγουράρει. Άνθρωποι που δεν θα είχαν πρόβλημα να δώσουν Ελλάδα προκειμένου να μην υπάρχει πρόβλημα με τους γείτονες δείχνουν ενοχλημένοι με τον Εφραίμ που όπως είδαμε νόμιμα-όπως εγώ το καταλαβαίνω έδρασε. Όταν γνωστή πολιτικός είπε ότι θα δώσουμε αναγκαστικά εθνική περιουσία κανείς δεν ομίλησε, κανείς δεν πέρασε τον Κορυδαλλό. Ο Εφραίμ μας πείραξε. Όχι, ο υπερήφανος Ελληνισμός που ακόμα αντέχει υλικά και πνευματικά στο Όρος ενοχλεί.

Από την άλλη πλευρά γιατί δεν απλώνεται το ενδιαφέρον σε όλους τους εκκλησιαστικούς Πατέρες; Διάβασα ότι το Κατάρ ενδιαφέρεται να ανεγείρει πολυτελές ξενοδοχείο σε έκταση 85 στρεμμάτων στο Λαιμό Βουλιαγμένης όπου στεγάζεται το Εκκλησιαστικό Ορφανοτροφείο Βουλιαγμένης .Λέγεται ότι το συγκεκριμένο project μονοπώλησε την πρόσφατη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και του σεΐχη Αλ Θανί στο Κατάρ(!!!). Σαν να λέμε σε ένα ξενοδοχείο όπου θα μπορούσε να ονομασθεί σόδομα και γόμορα και θα βάλει την υπογραφή του επίσημος εκκλησιαστικός ανήρ κανείς δεν βλέπει πρόβλημα. Διότι η εκκλησία της Ελλάδος σε επίπεδο ηγεσίας έχει να πεί στους κατατρεγμένους Έλληνες πολύ λιγότερα από ό,τι έχει να πεί το πολυδοξασμένο Άγιο Όρος. Ξέρουν ποιο κέντρο να λακτίσουν.

Βέβαια το Όρος είναι πέρα από την ανθρώπινη λογική υπακούον στη θεία λογική. Το 1432 ο σουλτάνος Μουράτ και το 1568 ο Σελίμ ο Β δήμευσαν την περιουσία του Όρους. Το Άγιο Όρος επιβίωσε διότι και στη γη και στον ουρανό έχει προστάτες. Εάν επιβίωσε τότε θα επιβιώσει και σήμερα. Η λογική είναι η ίδια. Φθηνή κρατική προπαγάνδα που αγνοεί την ιστορία. Δεν φταίει το Άγιο Όρος που τα χρυσόβουλα και τα σιγίλια είναι συγκεκριμένα. Φταίει το επίσημο Ελληνικό κράτος που βύθισε τους Έλληνες και τα παιδιά τους στην έσχατη δυστυχία.

Από την άλλη πλευρά αυτοκρατορικά χρυσόβουλα και τα σουλτανικά φιρμάνια είναι αυτά που καθορίζουν και την περιουσία του Αγίου Όρους (στην Ελλάδα)αλλά και της Ελληνικής μειονότητας και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στην τουρκία. Φαντασθείτε όπως πολλοί θέλουν αυτά να καταργηθούν στην Ελλάδα να καταργηθούν και στην τουρκία. Αυθορεί και παραχρήμα οι Έλληνες της Πόλης και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα απολέσουν το σύνολο της περιουσίας τους. Εκτός και εάν η όλη ιστορία της λίμνης Βιστωνίδος και της ιεράς μονής Βατοπεδίου είναι ένα ακόμη επεισόδιο πονηρό στην ευρύτερη περιοχή της Θράκης από τους γνωστούς που επιδιώκουν τα γνωστά. Συζητάμε ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς της λίμνης είναι λυμένο από το 1930 –ανήκει στη μονή Βατοπεδίου-με βάση αυτοκρατορικά χρυσόβουλα και σουλτανικά φιρμάνια όπου η λίμνη ονομάζεται Μπουρού γκιόλ. Εάν κρύβεται το γνωστό παιχνίδι με τη Θράκη πίσω από όλα αυτά τότε το εθνικό-όπως έχει παραδοθεί μέσα από τα χρυσόβουλα- τίθεται πάνω από το δημόσιο και το θέμα πρέπει να κλείσει διότι οι ασκοί του Αιόλου είναι γνωστό τι προκάλεσαν στον Οδυσσέα. Ούτως ή άλλως το Άγιο Όρος ξέρει πώς να επιβιώνει μέσα στους αιώνες κρατώντας αναλλοίωτη την ταυτότητά του.

Σε καθαρά υλική βάση οι ιερές Μονές και γενικότερα η Εκκλησία της Ελλάδας συντηρεί ανάμεσα σε άλλα και τα εξής:20 βρεφονηπιακούς σταθμούς,84 γηροκομεία,10 νοσοκομεία,195 συσσίτια,45 σχολές αγιογραφίας,150 περίπου σχολές βυζαντινής μουσικής κ.ο.κ. Είναι απολύτως σημαντικό και για λόγους ιστορικής επιβίωσης και παραγωγής έργου οι μονές να διασφαλίσουν την περιουσία τους που διαχρονικά τους ανήκει. Κανείς δεν συζητά μαζί με τον Παίσιο πόσους ανθρώπους τρέφει το Άγιο Όρος ,πόσα χρήματα χρειάζονται για να φιλοξενούν τόσο κόσμο ,πόση κοινωνική βοήθεια πρόσφεραν οι μονές και προσφέρουν. Η αλήθεια είναι ότι ερχόμενοι οι διεθνείς τοκογλύφοι να αρπάξουν την πατρίδα μας, ειδικά κάποιες περιοχές επιθυμούν πολύ να τις αρπάξουν διότι με αυτόν τον τρόπο θα καταφέρουν να συνθέσουν την Βαλκανική όπως τη θέλουν –τέτοια είναι η λίμνη Βιστωνίδα κέντρο του δήθεν σκανδάλου του Βατοπεδίου.

Από εκεί και πέρα σε καθαρή φιλοσοφική βάση όταν δεν απαριθμείς τα καλά κάποιου άφησέ τον ήσυχα ,μην συζητάς ούτε τα άσχημά του. Κανείς απροκατάληπτος ακροατής δεν θα σε πιστέψει. Το να κατηγορούν τον Εφραίμ άνθρωποι που δεν έχουν πατήσει το πόδι τους στο Όρος, άνθρωποι που δεν ξέρουν ότι η Αθωνιάδα σχολή στο Βατοπέδι εξέθρεψε γενεές και γενεές Ελλήνων ,ομοιάζει με το να συζητά το κοράκι με το θύμα του. Το κοράκι μόνο να φάει θέλει, άλογα και παράφρονα.

Όσοι πιστοί ας φωτίσουμε και ας φωτισθούμε ,ενάντια σε όσους θα προσπαθήσουν όλα να τα αρπάξουν ,εκτός από την Ελληνική ψυχή το μόνο θεμέλιο της αιώνιας Ελλάδος.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel