Logo
Print this page

Νέες δηλώσεις συμπαράστασης προς τον Γέροντα Εφραίμ από Ιεράρχες,

Νέες δηλώσεις συμπαράστασης

προς τον Γέροντα Εφραίμ από Ιεράρχες


***

Ιλαρίων: "Η απόφαση αποτελεί εχθρική επίθεση κατά του Αγίου Όρους"

Στη σύντομη συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτορείο «Interfax-Religion» παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ κ. Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας.

Ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ σχολίασε τις ενέργειες των Ελληνικών αρχών, για την απόφαση προφυλάκισης του Ηγουμένου Εφραίμ

Διαβάστε τις δηλώσεις του κ. Ιλαρίωνα:

Σεβασμιώτατε, πληροφορηθήκαμε τη σύλληψη από τις Ελληνικές αρχές του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος συνόδευσε την Τιμία Ζώνη της Παναγίας κατά την πρόσφατη περιφορά της στη Ρωσία. Παρακαλώ, το σχολιό Σας;

Δεν έχουμε ούτε είμαστε σε θέση να έχουμε γνώση όλων των λεπτομερειών των κατηγοριών, οι οποίες διατυπώνονται σε βάρος του πατρός Εφραίμ και μιας ακόμη σειράς προσώπων σε σχέση με τις ανταλλαγές, στις οποίες προέβη κατά το παρελθόν η Μονή Βατοπαιδίου.

Ο έλεγχος νομιμότητας αυτών ανήκει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής δικαιοσύνης, όπου δε μπορούμε να παρεμβαίνουμε.

Και όμως είναι εντελώς σαφές ότι η εφαρμογή του μέτρου της προφυλάκισης για έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν παρουσιάζει καμία απολύτως απειλή, όπως είναι ο Αρχιμαδρίτης Εφραίμ, χωρίς την εξέταση στην ουσία της υποθέσεως και χωρίς τη δικαστική απόφαση επ΄ αυτής, αποτελεί έναν γεγονός έκτακτο, το οποίο προκαλεί μεγάλη απορία.

Ο μοναδικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο οποίος κρίθηκε απαραίτητα να φυλακισθεί, είναι ένας ηλικιωμένος και φορτωμένος με τις ασθένειες κληρικός.

Αυτή η απόφαση προβληματίζει έντονα τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, καθιστά επιφυλακτική την Ιεραρχία της και οδηγεί σε στοχασμό για τους πραγματικούς λόγους, στους οποίου οφείλεται.

Προ ολίγων ημερών η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους συμμερίσθηκε τον προβληματισμό της Ρωσικής Εκκλησίας σχετικά με τη διαμορφωθείσα γύρω από τον πατέρα Εφραίμ κατάσταση, επιβεβαιώνοντας έτσι το κύρος του σεβαστού Γέροντος...

Γνωρίζουμε ότι κάποτε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ευρίσκετο σε πολύ άθλια κατάσταση, ενώ με τον Καθηγούμενο Εφραίμ βίωσε καθολική αναγέννηση.

Ο πατήρ Εφραίμ έχει προσφέρει τα μέγιστα στον αγιορειτικό μοναχισμό, πράγμα το οποίο τονίσθηκε και με τη αλληλεγγύη, την οποία δήλωσε υπό αυτές τις συνθήκες η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους.

Όμως ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ τυγχάνει ευρύτερα γνωστός, πέρα από την Ελλάδα, σε όλη την Ορθοδοξία, ως πνευματικός καθοδηγητής, ως ένθερμος υποστηρικτής της οργάνωσης του μοναχικού πολιτεύματος σύμφωνα με την μακραίωνη παράδοση.

Κάθε επισκεπτόμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου έζησε εκείνο το πνεύμα της φιλοξενίας, το οποίο επικρατεί στη Μονή και με το οποίο περιβάλλουν εκεί αδιακρίτως κάθε προσκυνητή.

Ο πατήρ Εφραίμ έγινε πλέον ιδιαίτερα αγαπητός σε πολλά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας μετά από την περιφορά για ένα ολόκληρο μήνα στη Ρωσία της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, ενός μεγάλου ιερού κειμηλίου, το οποίο συνόδευσε και το οποίο προσκύνησαν εκατομμύρια πιστοί Ρώσοι.

Τώρα αυτοί απορούν πώς είναι δυνατό ο Καθηγούμενος της μεγαλύτερης και μπορούμε να πούμε υποδειγματικής Αγιορειτικής Μονής επανερχόμενος μετά από το ταξίδι αυτό εις τα ίδια, συνελήφθη σε μια Ορθόδοξη χώρα όπως είναι η Ελλάδα και μάλιστα τις ημέρες των Χριστουγέννων, που εορτάζει.

Η απορία τους είναι πλέον κατανοητή καθώς και τα αισθήματα πολλών Ελλήνων Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι πιστεύουν, πως η απόφαση σε βάρος του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ αποτελεί εχθρική επίθεση κατά του αγιορείτικου μοναχισμού και της εν γένει Ορθοδοξίας.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10404:-q--------q&catid=13

***

Εφραίμ δέσμιος...

του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου κ. Ιγνατίου

Ειλικρινά θλιβόμαστε που το Συμβούλιο Εφετών έκρινε προφυλακισταίο τον Ηγούμενο της Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους, τον Αδελφό π. Εφραίμ. Έναν άνθρωπο που με την έως τώρα πορεία του στην Αγία μας Εκκλησία και την αγία βιωτή του ενέπνευσε υπέρ τους εκατό νέους άνδρες και τον ακολούθησαν στην ασκητική οδό, και ζουν μαζί του στο Ιστορικό Μοναστήρι του Βατοπαιδίου, συνεχιστές των μεγάλων Πατέρων και ασκητών που κοσμούν την ιστορική πορεία αυτής της Μονής και του Αγιορειτικού Μοναχισμού.

Έναν άνθρωπο ο οποίος δίνει καθαρά και ξάστερα τα εχέγγυα ότι δεν θα γινόταν ποτέ δραπέτης και δεν θα φοβόταν να δει κατάματα το μαρτύριο μιάς καταδικαστικής αποφάσεως. Έναν άνθρωπο που οι συγκυρίες τον έφεραν σ’ αυτόν τον κρημνό, που ίσως είναι η δόξα του. Είναι ο Σταυρός του. Είναι κι αυτός απ’ τα λίγα τα πρόσωπα στην Εκκλησιαστική μας ζωή και ιστορία που «εφύλαξαν οδούς σκληρούς» δια τον λόγον του Κυρίου. Κι όμως αυτός ο άνθρωπος, μ’ αυτό τον ιταμό τρόπο σύρεται στη φυλακή. Καταδικάζεται σε προφυλάκιση λοιπόν αυτός ο αδελφός μας; Δεν μπόρεσαν οι Εφέται Διακασταί που περιελαμβάνοντο στη σύνθεση αυτού του Οργάνου να καταλάβουν ούτε αυτό το αυτονόητο; Θα έχαναν τον Εφραίμ; Πού θα πήγαινε; Πού θα πήγαινε ο Αγιορείτης Ηγούμενος; Κι αν ακόμη πλανήθηκε, που εμείς βεβαίως δεν το πιστεύουμε, για μερικά οικονομικά θέματα στα οποία εμείς οι κληρικοί είμαστε συνήθως άπραγοι και αδόκιμοι, δεν σημαίνει ότι ξαφνικά έγινε ο επικίνδυνος εγκληματίας, ο οποίος πρέπει να εγκλεισθεί στις φυλακές. Να φύγει από την Αδελφότητά του, να εξουθενωθεί στα μάτια των μυριάδων πνευματικών παιδιών του, κληρικών, μοναχών και λαϊκών, να ευτελισθεί στα μάτια του πιστού λαού, για να πληρωθεί το γράμμα του Νόμου; Πιστεύουμε στους Νόμους της Πολιτείας μας.

Σεβόμαστε τη Δικαιοσύνη της Χώρας μας και είμαστε ειλικρινώς ευγνώμονες προς αυτήν, διότι με πολλές αποφάσεις της μας έδειξε ότι στέκει στο ύψος της. Πολλές φορές μάλιστα μας ανέψηξε με τις αποφάσεις της και μας έδειξε ότι απαρτίζεται από υγιή πνευματικώς μέλη τα οποία βλέπουν ολοκάθαρα την αλήθεια. Εξ άλλου, το Σώμα των Δικαστών της Χώρας μας είναι ένα Σώμα το οποίο στο μεγαλύτερο ποσοστό του ζει την Εκκλησιαστική ζωή συνειδητά και μας ενθαρρύνει με τη συμπαράστασή του. Παρακαλούμε πολύ, στην πρώτη αίτηση αποφυλακίσεως του Γέροντος να πουν το μεγάλο ναι. Θα μας ενθαρρύνουν. Και όταν έλθει η ώρα της δίκης, ας κρίνουν τον άνθρωπο που θα έχουν εμπρός τους, έχοντας υπ’ όψιν ότι αυτός ο κληρικός είναι ένα «σκεύος ιερόν», αφιερωμένον εξ απαλών ονύχων στον Κύριο, είναι ένας άνθρωπος που αρπάζει ψυχές και τις δίνει στο Θεό. Είναι ένας καταξιωμένος Αγιορείτης Ηγούμενος, κι αυτά τα λέμε μετά λόγου γνώσεως, ενώπιον όλου του λαού του Θεού, και ενώπιον των Αγγέλων που απογράφουν του καθενός μας τους λογισμούς, τους λόγους και τα έργα. Κι ας έχουν υπ’ όψη τους ότι αυτό το βαρύ κατηγορητήριο δεν αρμόζει σ’ αυτό τον άνθρωπο, όσο κι αν νομίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία τούς αναγκάζουν να προβούν σε αποδοχή του. Παρακαλούμε και κατά τη δίκη να αξιολογήσουν με επιείκεια αυτό το βαρύ κατηγορητήριο, κρίνοντες τον άνθρωπο αυτό ως μέγεθος πνευματικό στον Ορθόδοξο χώρο, που απολαμβάνει της αποδοχής όλου του Ορθοδόξου πληρώματος ως άνθρωπος δίκαιος, άμεμπτος, ευλαβής. Κι αν εις μερικά εσφάλη, ας ενθυμηθούν τον έντιμο και άγιο βίο του κι ας το βάλλουν ως προμαχώνα της δίκης του.

Τώρα όμως, πριν από τη δίκη, θεωρούμε, και να μας συγχωρούν οι δικαστές μας, αν δεοντολογικά δεν δικαιούμεθα να το λέμε αυτό, ότι οι εκδώσαντες αυτό το βούλευμα υπερέβαλαν. Έπληξαν την Εκκλησία. Κάθε τι που γίνεται, γράφει την ιστορία του. Ευχόμαστε ο Θεός να τους συγχωρέσει. Χριστούγεννα, και να σύρεται ο φίλος και αδελφός μας στη φυλακή.

Χριστούγεννα, και να συνοδεύει η Αδελφότητα του Βατοπαιδίου τον Γέροντά της στα κρατητήρια. Ας είναι δοξασμένο το όνομα του Θεού που επιτρέπει τόσες δοκιμασίες στην Ιερατική μας και στην Αγιορειτική οικογένεια. Είθε ο Κύριος της Δόξης να του δώσει δύναμη να αντέξει αυτό το μαρτύριο, είθε ο εν Τριάδι Άγιος Θεός να φωτίσει τους δικαστές μας να δικαιώσουν τον Αδελφό μας.

Πηγή: http://www.imlarisis.gr/index.php?dispatch=news.view&news_id=167

***

Κερκύρας Νεκτάριος: Όσοι αρνούνται το Χριστό,

σήμερα έχουν θέσει την Εκκλησία έν διωγμώ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

24 Δεκεμβρίου 2011

Απόδειξη του διωγμού, στον οποίο βρίσκεται στην πράξη η Εκκλησία από μερίδα της κοινωνίας στην οποία επικρατούν οι αντίθεες δυνάμεις χαρακτήρισε την πρωτοφανή δικαστική απόφαση προφυλάκισης του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κερκύρας κ. Νεκτάριος, μιλώντας απόψε στον Εσπερινό των Χριστουγέννων στο Ιερό Προσκύνημα του Αγίου Σπυρίδωνος.

Αφορμώμενος από την άρνηση των ισχυρών της εποχής να αποδεχθούν το Χριστό, ο Μητροπολίτης Κερκύρας τόνισε ότι αποτελεί τουλάχιστον πρόκληση να επιθυμούν με εμμονή τον διωγμό και τον κοινωνικό στιγματισμό της Εκκλησίας όλοι αυτοί που επέτρεψαν την αυτο-αθώωση σε όσους προκάλεσαν την κοινή γνώμη οδηγώντας τη χώρα στην παρακμή. Τους ενόχλησε η προσπάθεια ενός ηγουμένου να διαφυλάξει την ιδιοκτησία της ιστορικής Ιεράς Μονής την οποία διακονεί, με σκοπό την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο σε μία εποχή κρίσεως και ξεσπούν και πάλι το μένος εναντίον της Εκκλησίας.

Όμως ο λαός θα αντιδράσει, γιατί βλέπει τελικά πού οδεύουμε. Ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε πρόκληση προς το θρησκευτικό συναίσθημα του ελληνικού λαού την στάση των εξουσιών και επεσήμανε ότι κάθε φορά που εορτάζει η πατρίδα μας μεγάλες εκκλησιαστικές εορτές, όπως τα Χριστούγεννα και το Πάσχα, οι κύκλοι που μάχονται την Εκκλησία προσπαθούν να προκαλέσουν θόρυβο και να σπιλώσουν πρόσωπα και συνειδήσεις. Ματαιοπονούν όμως, επεσήμανε ο Σεβασμιώτατος. Η Εκκλησία θα αντέξει και τα πρόσωπα θα βγούνε από τις περιπέτειες αυτές πιο δυνατά και με ενισχυμένη την αγάπη των ανθρώπων.

Ο Σεβασμιώτατος είχε την ευκαιρία μετά τον Εσπερινό, στον οποίο κύριος ομιλητής ήταν ο Αρχιερατικός Επίτροπος Πρωτ. Σπυρίδων Προβατάς, ο οποίος μίλησε για την κοινωνία της παρακοής στο θέλημα του Χριστού και την ανάγκη επιστροφή στην κοινωνία με τον Γεννηθέντα Κύριο στην ευχαριστιακή τράπεζα της Εκκλησίας, να ακούσει τα παραδοσιακά κερκυραϊκά κάλαντα, αλλά και χριστουγεννιάτικες μουσικές από τις Φιλαρμονικές και τις χορωδίες της Κέρκυρας, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως, καλώντας μικρότερους και μεγαλύτερους να μη μείνουν στη συναισθηματική προσέγγιση του γεγονότος της Ενανθρωπίσεως, αλλά να αφήσουν το Χριστό να αλλάξει τις καρδιές τους και να δώσει μετάνοια, σε μια εποχή όπου όσοι ρύθμιζαν τον πολιτισμό και τις ζωές μας οδηγώντας τα πράγματα μακριά από το Θεό απέτυχαν παταγωδώς.

Πηγή: http://aktines.blogspot.com/2011/12/blog-post_4341.html

***

Καστορίας Σεραφείμ: "Αυτή η απόφαση στρέφεται κατά της Εκκλησίας"

Από την πρώτη στιγμή που πληροφορήθηκε την προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, σύμφωνα με πληροφορίες της Romfea.gr, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Σεραφείμ, του έστειλε γράμμα συμπαραστάσεως, αλλά είχε και τηλεφωνική επικοινωνία μαζί του, εκφράζοντας και προφορικά τις ολοκάρδιες ευχές του για γρήγορη κατάληξη της δοκιμασίας, τονίζοντας πως μετά το Σταυρό έρχεται η Ανάσταση.

Και δημοσίως όμως στο κήρυγμά του στην Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Δρυόβουνου στις 27 Δεκεμβρίου 2011, συλλειτουργώντας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, κατέθεσε τη δική του αγωνία και τον δικό του προβληματισμό και απορία "πώς τις παραμονές των μεγάλων δεσποτικών εορτών, παίρνεται μια απόφαση για την προφυλάκιση ενός Καθηγουμένου της Αγιορειτικής Πολιτείας και ηγείται μιας αδελφότητας που αριθμεί πάνω από 120 μοναχούς και που μέχρι σήμερα στάθηκε με πολύ αγάπη στον παράγοντα άνθρωπο τόσο στο Μοναστήρι του όσο και εκτός της Μονής".

Βέβαια, είπε ο Μητροπολίτης Καστορίας, όπως έγραψαν και εκφράστηκαν και άλλα σεβαστά μέλη της Ιεραρχίας της Εκκλησίας μας, η απόφαση αυτή, αποτελεί πράξη που στρέφεται κυρίως εναντίον της Εκκλησίας και, φυσικά, και εναντίον του Αγίου Όρους και του μοναχισμού, προς μεγάλη χαρά των Εκκλησιομάχων.

Και κατέληξε ο σεβαστός Επίσκοπος της Καστοριάς εκφράζοντας την εύλογη σε όλους μας απορία, γιατί κάθε φορά τόσο μίσος απέναντι στους ιερούς θεσμούς της Εκκλησίας μας, κυρίως τις ημέρες των Χριστουγέννων και του Πάσχα;

Τέλος, ευχήθηκε ο Θεός να φωτίσει του κρατούντας ώστε να υπάρχει ειρήνη και γαλήνη στους Χριστιανούς μας που χειμάζονται σήμερα.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10406:--q------q&catid=26:2009-12-18-08-38-40

***

Νικόδημος: "Ντρέπομαι ως Επίσκοπος για την σύλληψη του Εφραίμ"

Με καυστικό τρόπο σχολίασε την απόφαση προφυλάκισης του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμ. Εφραίμ, ο Σεβ. Μητροπολίτης Ιερισσού, Αρδαμερίου και Αγίου Όρους κ. Νικόδημος.

Ο Μητροπολίτης Ιερισσού μεταξύ άλλων τόνισε: «Θεωρώ μεγάλη ντροπή αυτό που έγινε από την πλευρά του επισήμου κράτους…»

«Και τι εννοώ; Εννοώ ότι επί τρία χρόνια το κράτος τούτο διαλέγεται και ύστερα από τρία χρόνια τώρα βγάζει την απόφαση, την βγάζει την παραμονή των Χριστουγέννων», πρόσθεσε ο κ. Νικόδημος.

Επίσης ο Μητροπολίτης Ιερισσού υπογράμμισε ότι «έστειλαν τον Εισαγγελέα, την Αστυνομία και τα ΜΑΤ, και περιφρουρούσαν το Όρος και την Ουρανούπολη λες και θα δραπετεύσει ο Ηγούμενος..Που ακούστηκε ποτέ αυτό!»

«Σήμερα στη χώρα αυτή βρίσκονται κλέφτες, άρπαγες, ληστές και δεν τους έχει συλλάβει κανένας! Ενώ από την άλλη πλευρά άνθρωποι που έκλεψαν το δημόσιο, άλλοι που έκλεψαν το χρήμα του λαού έμειναν ανέπαφοι», σημείωσε χαρακτηριστικά ο Μητροπολίτης κ. Νικόδημος.

Κλείνοντας ο Μητροπολίτης Ιερισσού, ανέφερε: «Η σύλληψη του Ηγουμένου με κάνει να ντρέπομαι ως Επίσκοπος και ως απλός πολίτης, ντρέπομαι για το χάλι αυτής της χώρας. Έχουμε γίνει ρεζίλι και στο εξωτερικό!»

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10421:-q-q&catid=13

***

Άνθιμος υπέρ Εφραίμ

Μιλώντας στον ΣΚΑΙ, σήμερα το πρωί, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος υπενθύμισε ότι στην υπόθεση της μονής Βατοπεδίου εμπλέκονται πάνω από 32 άτομα, μερικά εκ των οποίων πολιτικά, ωστόσο ο μόνος που οδηγήθηκε στη φυλακή είναι ο ηγούμενος της Μονής. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά...

«ο λαός μας αναρωτιέται μήπως είναι εξιλαστήριο θύμα ο Εφραίμ».

Ο μητροπολίτης Άνθιμος επισήμανε, ακόμα, ότι οι δικαιοπραξίες που έγιναν για τις εκτάσεις δεν έχουν πουθενά προσωπικό στοιχείο ιδιοτέλειας του ηγουμένου και αυτό είναι σημαντικό.

Τέλος, σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος δεν θα τοποθετηθεί επί της ουσίας της υπόθεσης. «Υπάρχει το πρόβλημα αναμίξεως σε θέματα της δικαιοσύνης και η εκκλησία είναι τελείως χωριστή από το κράτος» είπε.

Πηγή: http://taxalia.blogspot.com/2011/12/2_28.html

***

Ο Μητροπολίτης Ταμασού Ησαϊας για την απόφαση Εφραίμ

Με θλίψη παρακολουθούμε τις εξελίξεις, σχετικά με την προφυλάκιση του Ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αρχιμανδρίτη Εφραίμ. Χιλιάδες χριστιανοί και δεκάδες μοναχοί και μοναχές της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας ζητούν εναγωνίως τη γνώμη μας για τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Πρόθεσή μας δεν είναι να παρέμβουμε στο έργο της δικαιοσύνης, αλλά, αναντίλεκτα, μας προβληματίζει ο χρόνος και η υποτιθέμενη (αχρείαστη) αναγκαιότητα προφυλάκισης του Γέροντα Εφραίμ, παραμονές των Μεγάλων Εορτών των Χριστουγέννων, κατά τις οποίες πρέπει να επικρατεί η αγάπη και η συγκατάβαση μεταξύ των ανθρώπων.

Η υπόθεση Βατοπαιδίου χρονίζει, γι’ αυτό και προκαλεί υποψίες και πολλά ερωτηματικά για τα πραγματικά αίτια, που την προκάλεσαν.

Εμείς προσευχόμαστε για το αίσιο πέρας της όλης υπόθεσης και συμπαραστεκόμαστε στη δεινά δοκιμαζόμενη Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους.

Η παλαίφατος αυτή Μονή στη συντριπτική της πλειοψηφία αποτελείται από συμπατριώτες μας, που είναι πραγματικά αγνοί ορθόδοξοι αγωνιστές μοναχοί.

Καλούμε τους πιστούς μας να μην σκανδαλίζονται, να παραμείνουν στερεωμένοι στην πίστη μας και να προσεύχονται, ώστε σύντομα να διαλάμψει η αλήθεια και να επικρατήσει η δικαιοσύνη.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10399:2011-12-28-07-49-35&catid=24:2009-12-18-08-37-24

***

Νευροκοπίου Ναθαναήλ: "Σκληρόν συ προς κέντρα Λακτίζειν"

Επιστολή συμπαράσταση στον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου Αρχιμ. Εφραίμ, απέστειλε ο Σεβ. Μητροπολίτης Νευροκοπίου κ. Ναθαναήλ (Πατριαρχείο Βουλγαρίας).

Παρακάτω ολόκληρη η επιστολή:

Σεβαστέ και αγαπητέ μου Γέροντα Εφραίμ,

Με ανάμεικτα συναισθήματα να παλεύουν μέσα μου Σας απευθύνω αυτή την επιστολή. Είναι αισθήματα χαράς και ανθρώπινης λύπης.

Το αίσθημα χαράς πηγάζει από την βεβαιότητα ότι Εκείνος που επέτρεψε αυτήν την δοκιμασία θα δείξει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο την αλήθεια και θα ανταμείψει τον πόνο που προκαλεί η ανθρώπινη σκληροκαρδία και απερισκεψία.

Δεν διάβασαν, φαίνεται, οι πολέμιοι ποτέ την Αγία Γραφή και εκείνο που είπε στον Παύλο ο ίδιος ο Κύριος « Σκληρόν συ προς κέντρα λακτίζειν ».

Έχω όμως και λύπη διότι οι ανθρωπότητα απομακρύνεται με ταχείς ρυθμούς από τον Θεό. Περιφρονεί τον Θεό και ανακηρύσσει θεό τον εαυτό του.

Έχω λύπη διότι, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε άλλες χώρες που υπάρχει αγωνιζόμενη Ορθοδοξία, ο μισόκαλος με τα όργανά του προσπαθεί να προκαλέσει πλήγματα και να κλονίσει την πίστη των ανθρώπων στην Ορθόδοξή Εκκλησία, για να μπορεί, όπως πιστεύει, ανενόχλητος να επιτελεί το καταστρεπτικό του έργο.

Δοκίμαζόμεθα σκληρά και Εσείς αλλά και εμείς εδώ στην Βουλγαρία.

Ο αγώνας είναι σκληρός και δύσκολος διότι το κακό έχει με το μέρος του όλα τα μέσα επικοινωνίας και η χειραγώγηση της κοινής γνώμης γίνετε πολύ πιο εύκολη γι αυτούς.

Όμως η αλήθεια είναι χρυσός και ο χρυσός όπου και αν βρίσκετε λάμπει.

Να είσθε βέβαιος ότι η δοκιμασία αυτή θα είναι ο έπαινος της Εκκλησίας και ο δικός Σας στέφανος από τον Κύριό μας.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι ο μισόκαλος διάλεξε αυτές τις άγιες ημέρες για να αρχίσει το καταστροφικό του έργο. Δεν είναι τυχαίο ότι τέτοιες ημέρες που όλες οι υπηρεσίες αργούν υπάρχει αυτή η σπουδή για να ταπεινώσουν, στο πρόσωπο ενός αγωνιστή της πίστεως, την Εκκλησία του Θεού.

Τους απαντούμε και πάλι «Σκληρόν συ προς κέντρα Λακτίζειν ».

Αγαπητέ μου π. Εφραίμ,

Γνωρίζω τον πόνο και την θλίψη Σας, όχι για την δοκιμασία που περνάτε όσο για τον άδικο πόλεμο που στόχο έχει την Εκκλησία. Γνωρίζω την βαθειά πίστη Σας και την μεγάλη υπομονή Σας και είμαι βέβαιος ότι μέσα από αυτήν την δοκιμασία θα ωφεληθούν πολλές ψυχές.

Εμείς συμπαριστάμεθα δια της προσευχής μας και δια της ενημερώσεως του πιστού λαού μας ο οποίος με αγωνία μας ερώτα και θέλει να μάθει γιατί συμβαίνουν όλα αυτά.

Ευχόμεθα ολόψυχα ο Κύριος που επέτρεψε αυτήν την δοκιμασία να δώσει και την δύναμη να την αντιμετωπίσετε. Να είσθε βέβαιος ότι χιλιάδες ορθοδόξων σε όλον τον κόσμο προσεύχονται για να έχετε δύναμη και κουράγιο και για να λάμψει η αλήθεια.

Με αγάπη Χριστού και ολόθερμες ευχές

Ο Μητροπολίτης

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10416:nathanail&catid=25:2009-12-18-08-37-46

***

Χριστουγεννιάτικες προκλήσεις.

π Λάμπρος Φωτόπουλος

Τά κοσμικά Χριστούγεννα ἐφέτος δέν εἶναι μόνον χωρίς Χριστό ἀλλά καί «κόντρα» στό Χριστό. Δυό μέρες πρίν ἀπό τά Χριστούγεννα καί ἐνῶ ἡ κλυδωνιζόμενη Ἑλληνική Κοινωνία καί ὅλος ὁ κόσμος, ζητᾶ μέ χίλιους τρόπους νά βρεῖ λίγη ἀγάπη καί παρηγοριά, τό Συμβούλιο Ἐφετῶν τῆς Ἀθήνας μέ μιά «ἀνήκουστη, πρωτοφανῆ, ἄδικη καί ἐξωφρενική ἀπ’ ὅλες τίς ἀπόψεις ἀπόφασή» του, πού ἐκδόθηκε χθές, μόλις δύο ἡμέρες πρίν ἀπό τά Χριστούγεννα, ἀναστατώνει ὅλες τίς χριστιανικές συνειδήσεις καί ὄχι μόνον.

Τό Συμβούλιο Ἐφετῶν, ἀκολουθώντας τήν πεισματική θέση τῆς Ἀνακρίτριας Καλοῦ, ἔκρινε ὡς προφυλακιστέο τόν ἡγούμενο τῆς Μονῆς Βατοπαιδίου π. Ἐφραίμ, γιά τή γνωστή, καί ἤδη πολύπαθη ὑπόθεση ἀνταλλαγῆς ἀκινήτων τῆς Μονῆς μέ τό ἑλληνικό δημόσιο…

Τό σκεπτικό τῆς ἀποφάσεως πού ἐπιχειρεῖ νά δικαιολογήσει τά ἀδικαιολόγητα, πῶς δηλαδή ἀποφασίστηκε νά ὁδηγηθεῖ στή φυλακή ὁ ἡγούμενος Ἐφραίμ , ἔχει ὡς ὑποτιθέμενη αἰτιολογία τό… «νά μήν κάνει καί ἄλλα ἀδικήματα». Πρόκειται, δηλαδή, γιά ἕνα ἀπαράδεκτο ἐπιχείρημα, τό ὁποῖο ἐγείρει τεράστια ἐρωτήματα, καθότι πρόκειται γιά ἕναν ἄνθρωπο πού κυκλοφορεῖ τρία χρόνια ἐλεύθερος καί διερωτᾶται κανείς πῶς μπορεῖ νά θεωρεῖται τώρα ξαφνικά ὅτι εἶναι ἐπικίνδυνος καί νά κλείνεται στή φυλακή.

Κανείς δέν ἐφαντάζετο ὅτι οἱ πνευματικές ἐμπειρίες πού ἀποκόμισε ὅλος ὁ κόσμος μέσω τηλεοράσεως ἀπό τήν θαυματουργική καί θριαμβευτική πορεία τῆς Τιμίας Ζώνης τῆς Θεοτόκου, μέ τήν ὁποία ὁ ἡγούμενος Ἐφραίμ, κυριολεκτικά ὄργωσε ὅλη τή Ρωσική Γῆ καί ἔσπειρε τήν ἐλπίδα σέ πολλά ἑκατομμύρια προσκυνητῶν, θά ὑπονομευόταν ἀπό τίς ἑλληνικές ἀρχές μάλιστα παραμονή τῆς μεγάλης γιά τήν Χριστιανοσύνη Γιορτῆς.

Γνωρίζουμε ὅτι ὁ ἀνθρωποκτόνος Διάβολος ἀναστατώνεται αὐτές τίς μέρες μέ τίς πολλές εὐλογίες πού ἀποκομίζουν οἱ Χριστιανοί ἀπό τήν ὑπέρ ἔννοια Ἐνανθρώπιση τοῦ Θεοῦ Λόγου καί ἐπιχειρεῖ μέ τά ὄργανά του νά ἀποδυναμώσει τή Θεία Χάρη. Δημιουργεῖ ταραχές, προβλήματα, κοινωνικές ἐντάσεις καί ὅ,τι ἄλλο τό δαιμονικό του μυαλό τοῦ ὑπαγορεύει.

Εἶναι ἄξιο ἀπορίας πῶς αὐτά δέν τά γνωρίζουν διακεκριμένοι πολιτικοί καί δικαστές ὥστε, ὄχι μόνον νά μή τροφοδοτοῦν ταραχές ἀλλά, ἀντίθετα, καί νά συμβάλλουν μέ τίς ἀποφάσεις τους στήν ἐπιβαλλόμενη Κοινωνική Εἰρήνη κατά τίς ἅγιες αὐτές ἡμέρες.

Ἡ ἀπόφαση τοῦ Συμβουλίου Ἐφετῶν δέν εἶναι μόνον πρόκληση στό Ἅγιον Ὅρος ἀλλά κυρίως εἶναι πρόκληση πρός ὅλους τους Χριστιανούς σέ ὅλο τό Κόσμο καί ἰδιαιτέρως τῆς Ἑλλάδος γιατί ἐπιχειρεῖ νά ἀναστατώσει τό θρησκευτικό συναίσθημα μία μέρα μόλις πρίν ἀπό τήν Μεγάλη Γιορτή.

Τί θά ζημιωνόταν ἡ Δικαιοσύνη ἄν περίμενε 5 μέρες γιά νά ἐκδόσει αὐτή, τήν ἀπό πάσης ἀπόψεως διάτρητη, ἀπόφαση; Τρία χρόνια πέρασαν καί δέν δραπέτευσε ὁ Ἡγούμενος. Τί φοβοῦνται τώρα;

Καί τό θέμα δέν σταματᾶ ἐδῶ. Ἡ πρόκληση τῶν συνειδήσεων συνδέεται μέ ἕνα, ἄγνωστο μέχρι τώρα, ἀντιμοναχικό μένος. Μέ τίς ὁδηγίες τῆς Κυβέρνησης καί εἰδικότερα τοῦ Ὑπουργείου Δικαιοσύνης ΠΕΝΗΝΤΑ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟΙ ΠΕΡΙΚΥΚΛΩΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ καί τήν Μονή Βατοπαιδίου ΟΠΛΟ­ΦΟΡΟΥΝΤΕΣ μέ στόχο τόν ΔΙΑΣΥΡΜΟ τῆς Ἁγιώνυμης Πολιτείας.

Σκέφτηκαν ἄραγε οἱ Ἐντιμότατοι Ὑπουργοί καί Ὑφυπουργοί καί Ἐφέτες, τί θά γινόταν ἄν παραμονές τοῦ Μουσουλμανικοῦ Ραμαζανιοῦ καλοῦσαν κάποιο Μουφτή, ὄχι γιά προφυλάκιση, ἀλλά γιά ἐξηγήσεις; Ἤ κανένα ποδοσφαιρικό παράγοντα παραμονή μεγάλης ποδοσφαιρικῆς ἡμέρας τῆς ὁμάδας του; Ἤ κανένα ὑπουργό παραμονή ἐκλογῶν; Ἡ κοινή λογική φαίνεται ὅτι συχνά ἀπουσιάζει ἀπό αὐτό τόν τόπο καί ἀφήνει χῶρο γιά τήν ἱκανοποίηση τυφλῶν ἐπιδιώξεων.

Σήμερα παραμονή τῶν Χριστουγέννων ὁ Εἰσαγγελέας μέ δύο ἀστυνομικούς βρίσκεται στή Μονή Βατοπαιδίου γιά νά συλλάβουν τόν ἡγούμενο Ἐφραίμ. Σύμφωνα μέ πληροφορίες ἀπό χθές τό βράδυ ὁ γέροντας Ἐφραίμ ἔχει ὑψηλό πυρετό καί ἀπορρύθμιση Σακχάρου.Γιά αὐτό τό λόγο στή Μονή Βατοπαιδίου βρισκεται καί ἰατροδικαστής γιά νά ἐξετάσει τήν κατάσταση τῆς ὑγείας του. Μεθοδεύεται ἔτσι ὥστε ὁ ἡγούμενος νά μήν παραδοθεῖ αὐτοβούλως, ὅπως ἤθελε, στήν ἀστυνομία τῶν Καρυῶν. Δέν μποροῦν νά περιμένουν! Θέλουν νά δοῦν πάση θυσία τόν ἡγούμενο Ἐφραίμ στή φυλακή. Ἐνῶ ὁ ἴδιος εἶπε ὅτι θά παραδοθεῖ αὐτοβούλως, διά τῶν δικηγόρων του, οἱ ἁρμόδιες ἀρχές… δέν ἔδειξαν ὑπομονή καί αὐτοσυγκράτηση.

Ἄλλωστε ἁρμόδιος γιά τίς φυλακές εἶναι ὁ βασικός κατήγορος στήν ὑπόθεση Βατοπαιδίου Γιῶργος Πεταλωτής. Στοιχειώδης πολιτική εὐθιξία ἀπαιτεῖ ἀπό τόν ὑφυπουργό νά παραιτηθεῖ σήμερα πρίν κατακλύσουν τόν τόπο ἀνεξέλεκτες ὑποψίες καί κατηγορίες γιά τόν τρόπο πού ἄσκησε τίς ἐξουσίες του στό συγκεκριμένο ζήτημα.

Ἡ θύελλα τῶν ἀντιδράσεων ἔχει φτάσει σέ κάθε μέρος τῆς Ἑλλάδος καί σέ ὅλο τό Κόσμο. Ἤδη ἔφτασαν τά πρῶτα μηνύματα. Ἄμεση παρέμβαση στό θέμα τοῦ ἡγούμενου Ἐφραίμ ἔκανε ὁ πρώην πρωθυπουργός καί ἐπίτιμος πρόεδρος τῆς Ν.Δ. Κωνσταντῖνος Μητσοτάκης μέ δήλωσή του στό ΑΠΕ-ΜΠΕ. Σέ ἐρώτηση πῶς σχολιάζει τήν ἀπόφαση νά κριθεῖ ὁ ἡγούμενος τῆς Μονῆς Βατοπεδίου κ. Ἐφραίμ, προφυλακιστέος δήλωσε: Μένω κατάπληκτος γιά τήν ἀπόφαση πού πάρθηκε. Ἰδιαίτερα γιά τή στιγμή πού διάλεξαν νά τήν πάρουν. Ὑπενθυμίζω τήν παλιά ρήση πού εἶναι πάντοτε σέ ἰσχύ, ὅτι “καί οἱ κρίνοντες, κρίνονται”

Ἡ Ρωσία ἔχει ἀναστατωθεῖ. «Βαθιά ἀνησυχία» σχετικά μέ τήν ἀπόφαση τοῦ Συμβουλίου Ἐφετῶν γιά προφυλάκιση τοῦ ἡγουμένου τῆς Μονῆς Βατοπεδίου Ἐφραίμ ἐκφράζει μέ ἀποψινή του ἀνακοίνωση τό ρωσικό Ἵδρυμα τοῦ Ἀποστόλου Ἀνδρέα τοῦ Πρωτοκλήτου, χαρακτηρίζοντας τό γεγονός «ἀνεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μίας δικαστικῆς ἀπόφασης».

Τό Ἵδρυμα, μάλιστα, ἐπικεφαλῆς τοῦ ὁποίου εἶναι ὁ πρόεδρος τῶν Ρωσικῶν Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ἕνας ἀπό τούς ἰσχυρότερους παράγοντες στό περιβάλλον τοῦ Κρεμλίνου καί προσωπικά τοῦ Ρώσου πρωθυπουργοῦ Βλαντίμιρ Πούτιν, προχωρᾶ στήν αὐστηρά ἐπικριτική ἐκτίμηση ὅτι «παρόμοιες δικαστικές ἀποφάσεις μποροῦν νά ἐξηγηθοῦν μόνο ἀπό τίς πολιτικές δεσμεύσεις ὁρισμένων κύκλων τῆς ἑλληνικῆς διοίκησης, οἱ ὁποῖοι ἐπιθυμοῦν κατ’ αὐτόν τόν τρόπο νά ἐπιδείξουν στή Δύση τήν ἑτοιμότητά τους νά προχωρήσουν στήν ἄρνηση τῶν ἀρχῶν ὀργάνωσης τῆς πνευματικῆς ζωῆς, πού ἔχουν κατοχυρωθεῖ στό ἑλληνικό Σύνταγμα».

Ἡ Ἑλληνική Κυβέρνηση μέσω τῶν ἁρμοδίων Ὑπουργῶν της δείχνει σήμερα τήν πρόθεσή της γιά ἕνα ἀφανῆ διωγμό τῆς Ὀρθόδοξης Ἐκκλησίας. Σπέρνει ἀνέμους καί πρέπει νά περιμένει θύελλες. Ἤδη ἡ ἀρχή τῆς ἀνακινήσεως τῆς ὑποθέσεως Βατοπαιδίου καί τοῦ κατά τῆς Ἐκκλησίας πολέμου ἀπό τά ΜΜΕ στό παρελθόν σηματοδότησε τήν ἔναρξη τῶν οἰκονομικῶν ἀδιεξόδων στόν τόπο μας. Ἡ προφυλάκιση τοῦ Ἡγουμένου καί ὁ ἀπειλούμενος διωγμός κατά τῆς Ἐκκλησίας σηματοδοτεῖ σήμερα τήν πιθανή ὁλική κατάρρευση τοῦ κοινωνικοῦ ἱστοῦ καί κατ’ ἐπέκταση καί τῆς ἑλληνικῆς Οἰκονομίας. Ἡ ἱστορία εἶναι ἀδιάψευστος μάρτυρας τέτοιων γεγονότων.

Ὁ Θεός δέν ἐμπαίζεται οὔτε ἀπό ὡραία λόγια οὔτε ἀπό συρραφή κάποιων λογικοφανῶν δῆθεν ἀποφάσεων ἐπισήμων κριτῶν ἤ δικαστῶν αὐτοῦ του μάταιου κόσμου. Ἡ γέννηση τοῦ Χριστοῦ ἀπέπνιξε τό δόλιο δράκοντα καί ὅλους τούς ἀκολουθοῦντες αὐτόν δρακοντοειδεῖς…

Πηγή: http://anavaseis.blogspot.com/2011/12/blog-post_7330.html

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR