Ζωηφόρος

Διπλωματικό … επεισόδιο Ελλάδας – Ρωσίας προκαλεί η προφυλάκιση Εφραίμ!!!

Διπλωματικό … επεισόδιο Ελλάδας – Ρωσίας

προκαλεί η προφυλάκιση Εφραίμ!!!

H Ρωσία κατηγορεί την Ελλάδα

για παραβίαση των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

- Αντιρωσική θέση από ΥΠΕΞ (Βίντεο)


***

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για την απόφαση Εφραίμ

Επίσημη δήλωση εξέδωσε πριν από λίγα λεπτά το Υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας, μέσω του επισήμου εκπροσώπου του κ. Α. Λουκάσεβιτς.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών «Romfea.gr» δημοσιεύει αποκλειστικά, την δήλωση του Υπουργείου στα Ελληνικά.

Υπουργείο Εξωτερικών Ρωσικής Ομοσπονδίας:

Τον τελευταίο καιρό πολλοί στη Ρωσία ανησυχούν σχετικά με τις πληροφορίες από την Ελλάδα για την τύχη του ηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου στο Άγιον Όρος, του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Όπως είναι γνωστό, ο αρχιμανδρίτης Εφραίμ πρόσφατα επισκέφτηκε τη χώρα μας ως μέλος μιας αντιπροσωπείας αγιορείτων μοναχών.

Συνόδευαν την κιβωτό με την Αγία Ζώνη της Παναγίας, η οποία διατηρείται στη Μονή Βατοπαιδίου.

Η περιφορά της Αγίας Ζώνης διοργανώθηκε από το Ίδρυμα του Αγίου αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

Ένα από τα σημαντικότερα κειμήλια της Ορθοδοξίας για πρώτη φορά επισκέφτηκε τη Ρωσία.

Κατά τη διάρκεια της 40μερης περιφοράς της Αγίας Ζώνης σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών μπόρεσαν να προσκυνήσουν το ιερό κειμήλιο, το οποίο μόνο κατ' εξαίρεση μπορεί να φύγει προσωρινά από το Άγιον Όρος.

Είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι αισθάνονται βαθιά ευγνωμοσύνη στην Ιερά Σύναξη του Αγίου Όρους, στους αδελφούς της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου και στον Καθηγούμενό τους για τη δυνατότητα να ασπαστούν το κειμήλιο αυτό.

Όσον αφορά στην πρόσφατη έκδοση από το ελληνικό δικαστήριο απόφασής σύλληψης του Ηγουμένου Εφραίμ, γνωρίζουμε, ότι στην Ελλάδα συνεχίζεται μια μεγάλης κλίμακας έρευνα, η οποία άρχισε το 2008 για τις συναλλαγές ακινήτων μεταξύ της Μονής Βατοπαιδίου και του Ελληνικού Δημοσίου το 2007.

Παρ' όλα αυτά, λαμβάνοντας υπόψη τη δηλωμένη από τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ προθυμία να συνεργαστεί με τις ανακριτικές αρχές και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση αυτή των ελληνικών δικαστικών αρχών να τεθεί υπό κράτηση μέχρι τη δίκη, η οποία δεν υπολογίζει τις αποφάσεις και τις συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10401:ypex-rosias-gia-efraim&catid=34:2009-12-18-08-37-58

***

Νέα δήλωση υπέρ του Εφραίμ από το Πατριαρχείο Μόσχας

Νέες δηλώσεις εκκλησιαστικού αξιωματούχου υπέρ του ηγούμενου Εφραίμ και προειδοποίηση για διαδήλωση διαμαρτυρίας στην ελληνική πρεσβεία στη Μόσχα.

Την ελπίδα ότι «η σύλληψη του αρχιμανδρίτη Εφραίμ δεν έχει πολιτικά κίνητρα», καθώς και ότι θα είναι «αντικειμενική» η ανακριτική διαδικασία, εξέφρασε ο γραμματέας διορθόδοξων σχέσεων του Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, πρωθιερέας Ίγκορ Γιακιμτσούκ, επαναλαμβάνοντας τις ήδη διατυπωμένες θέσεις του σε νέες δηλώσεις του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων ΡΙΑ-Νόβοστι.

Όπως είπε ο αρμόδιος εκπρόσωπος της ρωσικής Εκκλησίας, στην ευρεία κοινή γνώμη της Ρωσίας «δεν είναι σαφές ποια είναι η ουσία των κατηγοριών, που αποδίδονται στον αρχιμανδρίτη Εφραίμ, η ανάκριση για την υπόθεση αυτή διεξήχθη επί πολλά χρόνια και εκείνος ήδη μία φορά δικαιώθηκε».

«Θα θέλαμε να ελπίζουμε στην αντικειμενικότητα της ανάκρισης και στο ότι δεν σχετίζεται με τον πολιτικό παράγοντα», είπε ο κ. Γιακιμτσούκ, εκτιμώντας ότι «η όξυνση της κατάστασης συνέβη την ημέρα της επιστροφής του καθηγούμενου της μονής Βατοπεδίου από τη Ρωσία, που ήταν θριαμβευτική και μπορεί να πρόκειται για απλή σύμπτωση, όμως αυτό το γεγονός δεν μπορεί να μην προκαλεί ερωτήματα».

Σύμφωνα με τον κ. Γιακιμτσούκ, «στο Πατριαρχείο Μόσχας αντιμετωπίζουν τον αρχιμανδρίτη Εφραίμ με συμπάθεια και σεβασμό», καθώς και «ως επιφανή παράγοντα της ορθόδοξης Εκκλησίας και καθηγούμενο μιας από τις μονές του Άθου με τη μέγιστη επιρροή».

Ο Ρώσος εκκλησιαστικός αξιωματούχος, πάντως, απέφυγε να τοποθετηθεί επί της δίωξης, που έχει ασκηθεί και συνολικά επί της υπόθεσης, δηλώνοντας ότι «δεν μπορούμε να πούμε τίποτε, διότι δεν διαθέτουμε την απαραίτητη γι' αυτό πληροφόρηση».

Το πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, που καλύπτει με συνεχείς ανταποκρίσεις από την Αθήνα, αλλά και τη Μόσχα τις εξελίξεις στην υπόθεση, αναφέρεται εκτενώς στις εκκλησιαστικές και πολιτικές αντιδράσεις κατά της σύλληψης του ηγουμένου Εφραίμ, τόσο στη Ρωσία, όσο και στην Ελλάδα, όπως άλλωστε και πολλά ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνει, δε, ότι «ωστόσο το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως, στο οποίο υπάγεται ο Άθως, μέχρι στιγμής δεν σχολίασε την κατάσταση».

Μιλώντας στο πρακτορείο «Ιντερφάξ-Ρελίγκια», ο Γεβγκένι Νικίφοροφ, πρόεδρος μιας από τις γνωστότερες ορθόδοξες οργανώσεις της Ρωσίας «Ράντονεζ», που έχει διαμορφωθεί γύρω από τον ομώνυμο ραδιοφωνικό σταθμό, ανακοίνωσε ότι «οι ορθόδοξες κοινωνικές οργανώσεις της Μόσχας θα διοργανώσουν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας στην Πρεσβεία της Ελλάδας».

Κατά το τηλεγράφημα, ο Νικίφοροφ «γνωρίζει καλά την κατάσταση στη μονή Βατοπεδίου» και είναι μία από τις πηγές πληροφόρησης για τα ρωσικά ΜΜΕ.

«Ανησυχία» του ρωσικού υπ. Εξωτερικών για τη φυλάκιση Εφραίμ

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ, εκτιμώντας ότι δεν γίνονται σεβαστές από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας οι αποφάσεις και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Τη δήλωση αυτή έκανε ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, ο οποίος σημειώνει ότι είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007, «την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπ' όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ., που δημοσιοποιήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και αναμεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις, που φθάνουν από την Ελλάδα σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος Άθως αρχιμανδρίτου Εφραίμ».

Εν συνεχεία ο κ. Λουκασέβιτς υπενθυμίζει ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

«Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Άγιον Όρος Άθως», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠ.ΕΞ., στην οποία προστίθεται ότι «είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους Άθως, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο».

Έκκληση του Ιδρύματος Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου

Έκκληση στους ορθοδόξους πολίτες να υποστηρίξουν τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, απευθύνει ο επικεφαλής του Ιδρύματος του Αγίου Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου και πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων, Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ο οποίος χαρακτηρίζει άδικες τις ενέργειες των ελληνικών δικαστικών αρχών.

«Απευθυνθήκαμε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, στον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στους προκαθημένους όλων των κατά τόπους Εκκλησιών, σε όλους τους ορθόδοξους ανθρώπους. Θεωρούμε ότι πραγματοποιείται μια κατάφωρη αδικία και πρέπει όχι μόνο να προσευχηθούμε, αλλά και να δείξουμε ότι με αυτήν την αδικία δεν πρόκειται να συμβιβαστούμε», είπε στο ρωσικό τηλεοπτικό δίκτυο «Κουλτούρα» ο κ. Γιακούνιν, το Ίδρυμα του οποίου είχε οργανώσει την υποδοχή της Αγίας Ζώνης και του ηγουμένου Εφραίμ στη Ρωσία το φθινόπωρο και τον είχε προσωπικά συνοδεύσει στην κατοικία του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, με τον οποίο θεωρούνται από τα ρωσικά ΜΜΕ και προσωπικοί φίλοι.

Σε νεότερη ανακοίνωσή του το Ίδρυμα αναφέρει ότι «η μεθοδικότητα και η επιμονή, που επιδεικνύεται στη δίωξη του αθωνίτη γέροντα, μας επιτρέπουν άλλη μια φορά να υποθέσουμε ότι η μεμονωμένη νομική αντιδικία της Μονής Βατοπεδίου με το ελληνικό κράτος καθίστανται αφορμή επίδρασης στις βάσεις των αξιών της ευρωπαϊκής κοινωνίας και επίθεσης στην παγκόσμια Ορθοδοξία, πνευματικό κέντρο της οποίας είναι το Άγιον Όρος Άθως» και εκφράζει την έκπληξή του γιατί «οι δικαστικές Αρχές της Ελλάδας αγνόησαν την ομόφωνη έκκληση της Ιεράς Κοινότητας του Αγίου Όρους προς υποστήριξη του ιερωμένου, καθώς και αυτή που εκφράστηκε από δεκάδες χιλιάδες ορθοδόξους ανθρώπους στα κοινωνικά δίκτυα του Διαδικτύου».

Η ανακοίνωση του ρωσικού Ιδρύματος καταλήγει με έκκληση προς τους πιστούς «να επιδείξουν την αγανάκτησή τους από τις απάνθρωπες αποφάσεις του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών και ακολουθώντας το παράδειγμα των ορθοδόξων πολιτών της Ρωσίας και της Κύπρου να οργανώσουν διαμαρτυρίες στις Πρεσβείες της Ελλάδας και τις αντιπροσωπείες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε διάφορα κράτη».

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_28/12/2011_420150

***

Διπλωματικό … επεισόδιο Ελλάδας – Ρωσίας προκαλεί η προφυλάκιση Εφραίμ!!!

(Ανανεωμένο). «Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις» για θέματα Δικαιοσύνης και διάκρισης των εξουσιών, είναι η απάντηση του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας μετά τις παρεμβάσεις σχετικά με την υπόθεση της προφυλάκισης του ηγούμενουΕφραίμ.

Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης. Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις. Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».

Προηγουμένως το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε, με ανακοίνωση που ανήρτησε στην επίσημη ιστοσελίδα του, την «βαθιά ανησυχία» του για την απόφαση προφυλάκισης του αρχιμανδρίτη Εφραίμ.

Σε δήλωσή του, ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς σημείωσε πως είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007. «Την ίδια στιγμή», τονίζει, «λαμβάνοντας υπ’ όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην ανακοίνωση που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου, και αναμεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις που φθάνουν από την Ελλάδα, σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Αγιον Όρος ’θως αρχιμανδρίτου Εφραίμ».

Ο κ. Λουκασέβιτς δεν παραλείπει να υπενθυμίσει ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου. «Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Αγιον Όρος Άθως», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ που καταλήγει ως εξής:

«Είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους Αθως, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο.

Πηγή: http://www.antinews.gr/2011/12/28/140669/

***

Πλήρης ρήξη σχέσεων Μόσχας-Αθήνας - Αντιρωσική θέση από ΥΠΕΞ (upd)    

(Ανανεώση 15.14): Σε πλήρη ρήξη των σχέσεων με την Ρωσία προχωρά η κυβέρνηση Παπαδήμου, καθώς πριν λίγο ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας, απαντώντας στην δήλωση του εκπροσωπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών για "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την Ελλάδα στην περίπτωση της προφυλάκισης του Εφραίμ απάντησε ξερά ότι "Η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις".

Ολόκληρη η δήλωση που επισημοποιεί την πλήρη διάρρηξη των ελληνορωσικών σχέσεων που έτσι ή αλλιώς ήταν "παγωμένες" μετά τις εκλογές που έφερε την κυβέρνηση Παπανδρέου στην εξουσία, έχει ως εξής:

«Η Ελλάδα και η Ρωσία συνδέονται με βαθιά σχέση φιλίας και συνεννόησης η οποία εδράζεται στις κοινές πνευματικές και πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών. Οι δύο λαοί, μετέχοντας στην κοινή παράδοση της Ορθοδοξίας, που μεταλαμπαδεύθηκε από το Βυζάντιο στη Ρωσία, έχουν αναπτύξει ισχυρούς μεταξύ τους δεσμούς, που μεταφράσθηκαν στο πέρασμα των αιώνων σε άρρηκτη σχέση εμπιστοσύνης και αδελφοσύνης.

Η Ελλάδα είναι κράτος δικαίου με μακρά δημοκρατική παράδοση και σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όπου υπάρχει απόλυτος σεβασμός στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και σαφής διάκριση των εξουσιών. Για τα ανωτέρω θέματα η Ελλάδα δεν δέχεται υποδείξεις.

Παραμένουμε προσηλωμένοι στη διαρκή ενίσχυση και εμβάθυνση των ελληνο-ρωσικών σχέσεων».

Φυσικά κατόπιν των ανωτέρω, είναι πρακτικώς αδύνατον όσο υπάρχει αυτό το αντιρωσικό πνεύμα στην Αθήνα (κυβέρνηση Παπαδήμου, αλλά υπουργός Εξωτερικών ο αντιπρόεδρος της Ν.Δ.), να υπάρξει όχι ενίσχυση, αλλά και εμβάθυνση των σχέσεων αυτών.

Γεγονότα που έρχονται σε συνέχεια του "παγώματος" της αμυντικής συνεργασίας του σαμποταρίσματος του αγωγού Μπουργκάς- Αλεξανδρούπολης από την κυβέρνηση Παπανδρέου κλπ. Απλά, πλέον σαφώς και εντυπωσιάζει η αντιρωσική θέση που λαμβάνουν κορυφαία στελέχη της Ν.Δ. κατά της Ρωσίας, προφανώς υπό το πρίσμα της αναχαίτισης της επιστροφής του Κ.Καραμανλή στον οποίο χρεώνουν την φιλορωσική πολιτική που είχε ακολουθήσει.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

(Αρχικό κείμενο): Για "παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" κατηγόρησε επίσημα για πρώτη φορά στην ιστορία των ελληνορωσικών σχέσεων η Μόσχα την Αθήνα, στην υπόθεση της προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ και φαίνεται ότι πλέον το ελληνορωσικό ρήγμα ή καλύτερα το ρήγμα των κυβερνήσεων Παπανδρέου και Παπαδήμου με την Ρωσία είναι πολύ πιο βαθύ απ’ό,τι φαίνεται.

Συγκεκριμένα το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του εξέφρασε «Βαθιά ανησυχία για την απόφαση προφυλάκισης του ηγούμενου Εφραίμ, που καταδεικνύει ότι δεν γίνονται σεβαστές από τις δικαστικές αρχές της Ελλάδας οι αποφάσεις και οι συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα»!

Στην δήλωσή του ο επίσημος εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Αλεξάντρ Λουκασέβιτς, σημειώνει ότι «Είναι γνωστή η διερεύνηση της υπόθεσης για τις ανταλλαγές ακίνητης περιουσίας μεταξύ Μονής Βατοπεδίου και ελληνικού κράτους, που έγιναν το 2007. Την ίδια στιγμή, λαμβάνοντας υπ' όψη τη δεδηλωμένη ετοιμότητα του αρχιμανδρίτη Εφραίμ να συνεργαστεί με τα ανακριτικά όργανα και την κατάσταση της υγείας του, μας προκαλεί βαθιά ανησυχία η απόφαση των δικαστικών αρχών της Ελλάδας για φυλάκισή του πριν τη δικαστική διερεύνηση, η οποία δεν συμβαδίζει με τις αποφάσεις και συστάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τα ανθρώπινα δικαιώματα».

Στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, που αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα του υπουργείου και αναμεταδίδεται από τα ρωσικά ΜΜΕ, σημειώνεται επίσης ότι «το τελευταίο διάστημα μεγάλος αριθμός ανθρώπων στη Ρωσία ανησυχεί για τις ανακοινώσεις, που φθάνουν από την Ελλάδα σχετικά με την τύχη του ηγουμένου της μονής Βατοπεδίου στο Άγιον Όρος Άθως αρχιμανδρίτου Εφραίμ».

Εν συνεχεία ο κ. Λουκασέβιτς υπενθυμίζει ότι ο κ. Εφραίμ βρέθηκε στη Ρωσία πρόσφατα ως μέλος αντιπροσωπείας μοναχών του Αγίου Όρους, οι οποίοι συνόδευσαν την Τίμια Ζώνη της Θεοτόκου, τη μεταφορά της οποίας διοργάνωσε το Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου.

«Ένα από τα μεγαλύτερα χριστιανικά λείψανα για πρώτη φορά βρέθηκε στα όρια της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατά την 40ήμερη παραμονή του σε πολλές ρωσικές πόλεις εκατομμύρια ορθοδόξων πιστών κατόρθωσαν να προσκυνήσουν το ιερό αυτό λείψανο, το οποίο μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις απομακρύνεται από το Άγιον Όρος Άθως», σημειώνεται στην ανακοίνωση του ρωσικού ΥΠΕΞ, στην οποία προστίθεται ότι «είναι κατανοητό ότι πολλοί Ρώσοι τρέφουν βαθιά ευγνωμοσύνη προς την Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους Άθως, την αδελφότητα της Μονής Βατοπεδίου και τον καθηγούμενό της για τη δυνατότητα που τους δόθηκε να προσεγγίσουν αυτό το λείψανο».

Για να φτάσει στο σημείο η Μόσχα να κατηγορεί τις ελληνικές αρχές για παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων την ίδια στιγμή που διακυβεύονται μεγάλα συμφέροντα των ρωσικών εταιρειών ενέργειας και άμυνας στην Ελλάδα δείχνει ότι εντείνει την πολιτική περιφρόνησης των κυβερνήσεων της χώρας μετά το 2009.

Αλλά και ότι δεν θεωρεί σε καμία περίπτωση βιώσιμο το νυν κυβερνητικό σχήμα, το οποίο σε οποιαδήποτε περίπτωση το θεωρεί περίπου ως «κατοχική κυβέρνηση» αφού ευθέως ο Β.Πούτιν είπε ότι η Ελλάδα έχει απωλέσει την εθνική της κυριαρχία λόγω χρεών.

Από εκεί και πέρα η υπόθεση Εφραίμ, φαίνεται ότι εξελίσσεται πολύ αρνητικά για τους εμπνευστές της, που δεν είναι άλλοι από το «βαθύ κράτος» της προηγούμενης «καθαρής» κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ που προσπάθησε να ξυπνήσει μνήμες 2008-2009 για καθαρά πολιτικά οφέλη.

Έχουμε ήδη σημειώσει ότι δεν είναι δυνατόν να απαλλάσσονται οι πολιτικοί που υπέγραψαν και όλες οι εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων να λένε ότι «Δεν υπάρχει ζημία για το δημόσιο από τις ανταλλαγές» και να συνεχίζεται η υπόθεση για τον προτείνοντα την ανταλλαγή. Βέβαια, να σημειώσουμε και την αποχή δηλώσεων από πλευράς Ν.Δ. για το θέμα. Κάποιοι έχουν πείσει τον Α.Σαμαρά ότι η υπόθεση αποτελεί ανάχωμα σε τυχόν σκέψεις επιστροφή του Κ.Καραμανλή και όχι δεν υπάρχει κανένας λόγος να αναμιχθεί η Ν.Δ. σε κάτι που την έστειλε στην αντιπολίτευση πριν από δύο χρόνια, έστω και αν πλέον αποδεικνύεται ότι η υπόθεση δεν ήταν και τόσο σκάνδαλο…

«Πολλή κουβέντα» για να το πούμε κομψά αφού απαγορεύεται ο σχολιασμός των δικαστικών αποφάσεων, σηκώνει και το σκεπτικό προφυλάκισης του ηγούμενου από την εφέτη ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού

Κατά την άποψη της ανακρίτριας, οι σοβαρές ενδείξεις ενοχής σε βάρος του κατηγορούμενου ενισχύονται από τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των πράξεών του και συγκεκριμένα:

- Πρώτον, από την εκμετάλλευση της ιδιότητάς του ως καθηγούμενου αγιορείτικης Μονής παγκόσμιας ακτινοβολίας που μπορούσε να επηρεάσει πολιτικά πρόσωπα και κρατικούς αξιωματούχους.

- Δεύτερον, από την επί μακρό χρόνο τέλεση των αξιοποίνων πράξεων που δεν προσιδιάζουν στο μοναχικό του σχήμα και την πνευματική του αποστολή

- Τρίτον από την προκλητικά μεγάλη ζημία σε βάρος του δημοσίου.

Στο δια ταύτα της πρότασής της η δικαστική λειτουργός καταλήγει επισημαίνοντας ότι αν ο ηγούμενος Εφραίμ αφεθεί ελεύθερος είναι πιθανό να διαπράξει νέα αδικήματα.

Πόθεν προκύπτει η «μεγάλη ζημιά σε βάρος του δημοσίου»; Και γιατί δεν κρίθηκαν ένοχοι οι πολιτικοί που υπέγραψαν; Επίσης μήπως πρόκειται για ετυμηγορία η χρήση τέτοιων εκφράσεων όπως «επί μακρό χρόνο τέλεση αξιόποινων πράξεων»;

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=30644&Itemid=139

***

Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Εχθρική επίθεση κατά του αγιορειτικού μοναχισμού και της εν γένει Ορθοδοξίας η σύλληψη του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ

Στο τέλος της περασμένης εβδομάδας το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας αποφάσισε την προφυλάκιση του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους π. Εφραίμ λόγω της μεγάλης κλίμακος έρευνας, η οποία άρχισε να διενεργηθεί ακόμα από το έτος 2008 σχετικά με τις λεπτομέρειες της υπόθεσης των ανταλλαγών μεταξύ της Μονής και του Ελληνικού Δημοσίου. Το Σαββατοκύριακο οι δυνάμεις της αστυνομίες έφτασαν στη Μονή Βατοπαιδίου για τη σύλληψη του πατρός Εφραίμ. Όμως μετά την ιατρική εξέταση αποφασίσθηκε για λόγους υγείας να μείνει ο εριημένος κληρικός στη Μόνη. Ενώ την Τρίτη έγινε γνωστό ότι ο πατήρ Εφραίμ συνελήφθη και μεταφέρθηκε από το Άγιο Όρος.

Στη σύντομη συνέντευξη στο ειδησεογραφικό πρακτωρείο «Interfax-Religia» ο Μητροπολίτης Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνας, Πρόεδρος του Συνοδικού Τμήματος Εξωτερικών Εκκλησιαστικών Σχέσεων, σχολίασε τις ενέργειες των Ελληνικών αρχών.

Σεβασμιώτατε, πληροφορηθήκαμε τη σύλληψη από τις Ελληνικές αρχές του Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος συνόδευσε την Τιμία Ζώνη της Παναγίας κατά την πρόσφατη περιφορά της στη Ρωσία. Παρακαλώ, το σχολιό Σας;

- Δεν έχουμε ούτε είμαστε σε θέση να έχουμε γνώση όλων των λεπτομερειών των κατηγοριών, οι οποίες διατυπώνονται σε βάρος του πατρός Εφραίμ και μιας ακόμη σειράς προσώπων σε σχέση με τις ανταλλαγές, στις οποίες προέβη κατά το παρελθόν η Μονή Βατοπαιδίου. Ο έλεγχος νομιμότητας αυτών ανήκει στην αρμοδιότητα της Ελληνικής δικαιοσύνης, όπου δε μπορούμε να παρεμβαίνουμε. Και όμως είναι εντελώς σαφές ότι η εφαρμογή του μέτρου της προφυλάκισης για έναν άνθρωπο, ο οποίος δεν παρουσιάζει καμία απολύτως απειλή, όπως είναι ο Αρχιμαδρίτης Εφραίμ, χωρίς την εξέταση στην ουσία της υποθέσεως και χωρίς τη δικαστική απόφαση επ΄αυτής, αποτελεί έναν γεγονός έκτακτο, το οποίο προκαλεί μεγάλη απορία. Ο μοναδικός κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο οποίος κρίθηκε απαραίτητα να φυλακισθεί, είναι ένας ηλικιωμένος και φορτωμένος με τις ασθένειες κληρικός. Αυτή η απόφαση προβληματίζει έντονα τους πιστούς της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας, καθιστά επιφυλακτική την Ιεραρχία της και οδηγεί σε στοχασμό για τους πραγματικούς λόγους, στους οποίου οφείλεται.

- Προ ολίγων ημερών η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους συμμερίσθηκε τον προβληματισμό της Ρωσικής Εκκλησίας σχετικά με τη διαμορφωθείσα γύρω από τον πατέρα Εφραίμ κατάσταση, επιβεβαιώνοντας έτσι το κύρος του σεβαστού Γέροντος…

- Γνωρίζουμε ότι κάποτε η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου ευρίσκετο σε πολύ άθλια κατάσταση, ενώ με τον Καθηγούμενο Εφραίμ βίωσε καθολική αναγέννηση. Ο πατήρ Εφραίμ έχει προσφέρει τα μέγιστα στον αγιορειτικό μοναχισμό, πράγμα το οποίο τονίσθηκε και με τη αλληλεγγύη, την οποία δήλωσε υπό αυτές τις συνθήκες η Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους. Όμως ο Αρχιμανδρίτης Εφραίμ τυγχάνει ευρύτερα γνωστός, πέρα από την Ελλάδα, σε όλη την Ορθοδοξία, ως πνευματικός καθοδηγητής, ως ένθερμος υποστηρικτής της οργάνωσης του μοναχικού πολιτεύματος σύμφωνα με την μακραίωνη παράδοση. Κάθε επισκεπτόμενος της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου έζησε εκείνο το πνεύμα της φιλοξενίας, το οποίο επικρατεί στη Μονή και με το οποίο περιβάλλουν εκεί αδιακρίτως κάθε προσκυνητή.

Ο πατήρ Εφραίμ έγινε πλέον ιδιαίτερα αγαπητός σε πολλά τέκνα της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Ρωσίας μετά από την περιφορά για ένα ολόκληρο μήνα στη Ρωσία της Τιμίας Ζώνης της Παναγίας, ενός μεγάλου ιερού κειμηλίου, το οποίο συνόδευσε και το οποίο προσκύνησαν εκατομμύρια πιστοί Ρώσοι. Τώρα αυτοί απορούν πώς είναι δυνατό ο Καθηγούμενος της μεγαλύτερης και μπορούμε να πούμε υποδειγματικής Αγιορειτικής Μονής επανερχόμενος μετά από το ταξίδι αυτό εις τα ίδια, συνελήφθη σε μια Ορθόδοξη χώρα όπως είναι η Ελλάδα και μάλιστα τις ημέρες των Χριστουγέννων, που εορτάζει. Η απορία τους είναι πλέον κατανοητή καθώς και τα αισθήματα πολλών Ελλήνων Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών, οι οποίοι πιστεύουν, πως η απόφαση σε βάρος του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ αποτελεί εχθρική επίθεση κατά του αγιορειτικού μοναχισμού και της εν γένει Ορθοδοξίας.

Митрополит Волоколамский Иларион: Арест архимандрита Ефрема — враждебный выпад против афонского монашества и православия в целом - mospat.ru

Πηγή: http://www.mospat.ru/gr/2011/12/28/news55756/

 

Βίντεο: Εκπρόσωπος Ρώσικου ΥΠΕΞ για ηγούμενο Εφραίμ

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel