Ζωηφόρος

Πρωτοφανής αντίδραση της Μόσχας κατά της "ελληνικής διοίκησης" για τον Γέροντα Εφραίμ,

Πρωτοφανής αντίδραση της Μόσχας

κατά της "ελληνικής διοίκησης"

για τον Γέροντα Εφραίμ


***

Το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα καλεί Πατριάρχες για τον Ηγούμενο Εφραίμ

Γράφει RIA Novosti, Olga Lipich

(Μετάφραση από τα Ρωσικά / Romfea.gr)

Το Ίδρυμα του Αγίου Ανδρέα, κάλεσε τους Ορθοδόξους Πατριάρχες, να υποστηρίξουν από κοινού τον ηγούμενο της Μονής Βατοπεδίου, Αρχιμανδρίτη Εφραίμ, ο οποίος κρίθηκε προφυλακιστέος σε σχέση με την εκδίκαση της υπόθεσης της ανταλλαγής ακινήτων μεταξύ της Μονής και των αρχών της Ελλάδας.

Το ελληνικό εφετείο αποφάνθηκε την Παρασκευή ότι ο Ηγούμενος Εφραίμ πρέπει να προφυλακιστεί, μετά από επιμονή της ανακρίτριας και σε αντίθεση με τη γνώμη του εισαγγελέα ο οποίος ήταν πρόθυμος να τον αφήσει ελεύθερο με καταβολή μεγάλης χρηματικής εγγύησης.

"Θα θέλαμε να απευθύνουμε λόγια υποστήριξης προς την Ιερά Κοινότητα, προς τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Κύριλλο, προς όλους τους επικεφαλής των Ορθοδόξων Εκκλησιών και προς όλους τους Ορθοδόξους με μια πρόταση να υπερασπιστούν τον γέροντα Εφραίμ, ο οποίος βρίσκεται υπό διωγμό, δυσανάλογο με την επίσημη αιτία της ποινικής διαδικασίας" - λέει στη δήλωσή του το Ίδρυμα.

Το Ίδρυμα ενήργησε ως ο διοργανωτής της επίσκεψης της Αγίας Ζώνης στη Ρωσία. Η Αγία Ζώνη ένα ιδιαίτερα σεβαστό κειμήλιο του χριστιανικού κόσμου.

Σε δήλωσή του το Ίδρυμα σημειώνει ότι η απόφαση του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών για την κράτηση του Αρχιμανδρίτη Εφραίμ ελήφθη λίγο μετά την επιστροφή του από τη Ρωσία.

"Αυτές οι ενέργειες των δικαστικών αρχών μιας χώρας, της οποίας το σύνταγμα την καθιστά ορθόδοξη, θεωρείται ως απαράδεκτη πολιτικοποίηση της δικαστικής απόφασης. Πιστεύουμε ότι τέτοιες αποφάσεις μπορεί να επεξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές προκαταλήψεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής ελίτ, που επιθυμούν να αποδείξουν στη Δύση ότι είναι προετοιμασμένοι να αρνηθούν των αρχών της οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που κατοχυρώνονται στο ελληνικό Σύνταγμα », - αναφέρει η δήλωση.

"Οι δικαστικές ενέργειες στρέφονται κατά ενός πνευματικού δασκάλου, ενός από τους πιο σεβαστούς ανθρώπους του Αγίου Όρους, ενός ανθρώπου ηλικιωμένου και πάσχοντος από πολλές ασθένειες. Την ανησυχία για την τύχη του "μοιράζουν εκατομμύρια Ορθόδοξοι Χριστιανοί."

Το Ίδρυμα παρότρυνε τις ελληνικές αρχές και το κοινό «να δείξουν αλληλεγγύη και να σταματήσουν την άσκοπη και χωρίς κίνητρα απόφαση για την κράτηση ενός ατόμου που ποτέ, βάσει της αποστολής του και πνευματικών αρχών, δεν απέφευγε την ελληνική δικαιοσύνη όντας απολύτως βέβαιος για την ορθότητα της θέσης του."

"Απαιτούμε να αποτραπεί η παραβίαση των αρχών της τίμιας, δίκαιης και δημοκρατικής διαδικασίας», - αναφέρει η δήλωση.

«Καλούμε τον λαό της Ελλάδας να δείξει ενότητα παρά τις αντιξοότητες και να μην επιτρέψει τη διάβρωση των πνευματικών θεμελίων της κοινωνίας», - καταλήγει η δήλωση.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=10339:2011-12-24-18-12-37&catid=25:2009-12-18-08-37-46

***

Πρωτοφανής αντίδραση της Μόσχας κατά της "ελληνικής διοίκησης"

Η πρώτη "απότομη" αντίδραση της Μόσχας στα συμβαίνοντα τα τελευταία δύο χρόνια στην χώρα, ήρθε με αφορμή την προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, ο οποίος πρόσφατα έγινε δεκτός με τιμές αρχηγού κράτους στην Ρωσίας και περιόδευσε σε ολόκληρη την χώρα προκαλώντας "πυρετό ορθοδοξίας" απ'όπου και αν περνούσε.

Η αντίδραση ήρθε από το πανίσχυρο "Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου" το οποίο εξέφρασε την «βαθιά ανησυχία» του σχετικά με την προφυλάκιση, με αποψινή ανακοίνωση, αλλά προχώρησε και ακόμα περισσότερο με μία παρέμβαση που μπορεί δείχνει ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη εφεξής να λέει «τα σύκα, σύκα και την σκάφη, σκάφη»: χαρακτήρισε το γεγονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης».

Το Ίδρυμα- που είναι εξαιρετικά ισχυρό στην Μόσχα, με μεγάλη επιρροή στο Κρεμλίνο και θεωρείται ότι εκφράζει προσωπικά τον Ρώσο πρωθυπουργό Β.Πούτιν, ασκώντας κατ'αυτό τον τρόπο μεγάλη επιρροή στα εκκλησιαστικά και ιδεολογικά πράγματα της μετασοβιετικής Ρωσίας – αναφέρει στην ανακοίνωση-κεραυνό ότι «παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ' αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα».

Η ανακοίνωση, είναι σαφές ότι αναφέρεται στην πολιτική εκχώρησης των πάντων στα δυτικά κέντρα και της πλήρους εξάρτησης "ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης" να προχωρήσουν σε "συνταγματικές εκπτώσεις" για να εξυπηρετήσουν δυτικούς κύκλους1

Το ρωσικό Ίδρυμα απευθύνεται στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στους προκαθημένους όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και όλους τους ορθοδόξους, ζητώντας τους να υπερασπιστούν τον ηγούμενο Εφραίμ, «ο οποίος υφίσταται διώξεις δυσανάλογες» της δικαστικής διαδικασίας.

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι αυτές ακολούθησαν αμέσως μετά την επιστροφή του ηγουμένου Εφραίμ από τη Ρωσία, όπου είχε συνοδεύσει την Τίμια Ζώνη, η οποία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία, έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος του Αποστόλου Ανδρέου και την προσκύνησαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ρώσοι πιστοί.

Στη σχετική ανακοίνωση, καλείται η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές Αρχές να εγγυηθούν «αντικειμενική, απροκατάληπτη, έντιμη και δημοκρατική δίκη», ζητώντας να γίνουν σεβαστοί και οι ανθρωπιστικοί λόγοι της κλονισμένης υγείας του ηγουμένου Εφραίμ.

Τα παραπάνω είναι πρωτοφανή και δείχνουν ότι με αφορμή την προφυλάκιση του ηγούμενου Εφραίμ, έρχεται στην επιφάνεια μια τεράστια γεωστρατηγική σύγκρουση, επί ελληνικού εδάφους, μεταξύ της Ρωσίας και Δύσης. Η επάνοδος του Β.Πούτιν στην εξουσία θα αλλάξει πολλά και αυτό άρχισε ήδη να φαίνεται...

Πηγή: http://www.defencenet.gr/defence/index.php?option=com_content&task=view&id=30382&Itemid=52

***

Πατριαρχείο Μόσχας: «Πρωτοφανή αγριότητα» η απόφαση προφυλάκισης Εφραίμ

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΣΤΗ ΡΩΣΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ ΘΑ ΚΛΙΜΑΚΩΘΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΜΕΡΕΣ,ΕΚΤΙΜΟΥΝ ΠΗΓΕΣ ΤΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΜΟΣΧΑΣ.

«Βαθιά ανησυχία» εκφράζει το Ρωσικό Ίδρυμα του Αποστόλου Ανδρέα του Πρωτοκλήτου σχετικά με την απόφαση για προφυλάκιση του ηγουμένου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ, χαρακτηρίζοντας το γεγονός «ανεπίτρεπτη πολιτικοποίηση μιας δικαστικής απόφασης».

Το Ίδρυμα, μάλιστα, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρόεδρος των Ρωσικών Σιδηροδρόμων Βλαντίμιρ Γιακούνιν, ένας από τους ισχυρότερους παράγοντες στο περιβάλλον του Κρεμλίνου και προσωπικά του Ρώσου πρωθυπουργού Βλαντίμιρ Πούτιν, προχωρά στην αυστηρά επικριτική εκτίμηση ότι «παρόμοιες δικαστικές αποφάσεις μπορούν να εξηγηθούν μόνο από τις πολιτικές δεσμεύσεις ορισμένων κύκλων της ελληνικής διοίκησης, οι οποίοι επιθυμούν κατ’ αυτόν τον τρόπο να επιδείξουν στη Δύση την ετοιμότητά τους να προχωρήσουν στην άρνηση των αρχών οργάνωσης της πνευματικής ζωής, που έχουν κατοχυρωθεί στο ελληνικό Σύνταγμα».

Το ρωσικό Ίδρυμα απευθύνεται στην Ιερά Κοινότητα του Αγίου Όρους, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, τον Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλο, στους προκαθημένους όλων των κατά τόπους Ορθοδόξων Εκκλησιών, καθώς και όλους τους ορθοδόξους, ζητώντας τους να υπερασπιστούν τον ηγούμενο Εφραίμ, «ο οποίος υφίσταται διώξεις δυσανάλογες» της δικαστικής διαδικασίας.

Αναφέρεται επίσης στο γεγονός ότι αυτές ακολούθησαν αμέσως μετά την επιστροφή του ηγουμένου Εφραίμ από τη Ρωσία, όπου είχε συνοδεύσει την Τίμια Ζώνη, η οποία μεταφέρθηκε για πρώτη φορά στη Ρωσία, έπειτα από πρωτοβουλία του Ιδρύματος του Αποστόλου Ανδρέου και την προσκύνησαν περισσότεροι από τρία εκατομμύρια Ρώσοι πιστοί.

Στη σχετική ανακοίνωση, που αναμεταδίδεται από πολλά ρωσικά ΜΜΕ, καλείται η ελληνική κυβέρνηση και οι ελληνικές Αρχές να εγγυηθούν «αντικειμενική, απροκατάληπτη, έντιμη και δημοκρατική» δίκη, ζητώντας να γίνουν σεβαστοί και οι ανθρωπιστικοί λόγοι της κλονισμένης υγείας του ηγουμένου Εφραίμ και της μοναχικής του ιδιότητας, που δεν του επιτρέπει οποιαδήποτε αποφυγή της ελληνικής δικαιοσύνης.

Το ρωσικό Ίδρυμα, που έχει μεγάλη επιρροή στα εκκλησιαστικά και ιδεολογικά πράγματα της μετασοβιετικής Ρωσίας, χαρακτηρίζει την Ελλάδα «φορέα των ιστορικών και πνευματικών παραδόσεων του Βυζαντίου», διαπιστώνει ότι Ρώσους και Έλληνες «συνδέουν δεσμοί πνευματικής συγγένειας, οι ιστορικές πηγές της Ορθοδοξίας», εκφράζει την ανησυχία του «για τις δύσκολες καταστάσεις, που εμφανίζονται στην Ελλάδα» και καλεί τον ελληνικό λαό «να επιδείξει ενότητα ενώπιον των ταλαιπωριών και να μην επιτρέψει την αλλοίωση των πνευματικών βάσεων της ζωής της κοινωνίας».

Πηγές του Πατριαρχείου Μόσχας εκτιμούν ότι οι αντιδράσεις «τόσο στη ρωσική όσο και στην παγκόσμια Ορθοδοξία» θα κλιμακωθούν τις επόμενες ημέρες και χαρακτηρίζουν «πρωτοφανή αγριότητα» την απόφαση προφυλάκισης ενός μοναχού παραμονές Χριστουγέννων.

Πηγή: http://agioritikovima.gr/2011-07-14-22-28-56/4334-%CE%A0%CE%91%CE%A4%CE%A1%CE%99%CE%91%CE%A1%CE%A7%CE%95%CE%99%CE%9F-%CE%9C%CE%9F%CE%A3%CE%A7%CE%91%CE%A3-%CE%A0%CE%A1%CE%A9%CE%A4%CE%9F%CE%A6%CE%91%CE%9D%CE%97%CE%A3-%CE%91%CE%93%CE%A1%CE%99%CE%9F%CE%A4%CE%97%CE%A4%CE%91-%CE%97-%CE%A0%CE%A1%CE%9F%CE%A6%CE%A5%CE%9B%CE%91%CE%9A%CE%99%CE%A3%CE%97-%CE%95%CE%A6%CE%A1%CE%91%CE%99%CE%9C

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration