Ζωηφόρος

Πλήθος κόσμου και εκδηλώσεις αγάπης για το Γέροντα Εφραίμ στην Κατερίνη,

ef006Πλήθος κόσμου

και εκδηλώσεις αγάπης

για το Γέροντα Εφραίμ

στην Κατερίνη


***

Ομιλία του Καθηγουμένου της Ι.Μ.Μ. Βατοπαιδίου Αγίου Όρους με θέμα "Η Ουσία του Μοναχισμού" στη Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κατερίνης στις 15-12-2011.

ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ:

-Πνευματικό Κέντρο Ι.Μ.Κίτρους & Κατερίνης

-Γ.Ε.Χ.Α. Κατερίνης

-Σύλλογος Προσκυνητών Αγίου Όρους "Παναγία η Πορταίτισσα".

***

Ο γέροντας Εφραίμ ενθουσίασε το ακροατήριο της Σχολής Γονέων ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΚΑΤΕΡΙΝΗΣ μέσα σε κλίμα κατάνυξης και ψυχικής ευφορίας. Με τον καθαρό και ανεπιτήδευτο λόγο του μετέφερε στις καρδιές των ακροατών το πνεύμα και την ομορφιά του Αγίου Όρους

    ef007 Την 15-12-2011 η σχολή Γονέων -Ανοικτό Πανεπιστήμιο Κατερίνης- εκτάκτως ημέρα Πέμπτη (είχε ομιλητή τον π. Εφραίμ, καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου Αγίου Όρους με θέμα “H ουσία του Μοναχισμού”. Μέσα σε μία κατανυκτική ατμόσφαιρα το πολυπληθές ακροατήριο άκουσε με προσοχή τον γέροντα να μιλά για τους μοναχούς, το έργο και την κλήση τους καθώς και για το Περιβόλι της Παναγίας γενικότερα.

   Ο ομιλητής πήρε αφορμή στην αρχή της ομιλίας του από τα αναρίθμητα κειμήλια που υπάρχουν στις μονές και ιδιαίτερα στο Βατοπαίδι και κυρίως για την τιμία ζώνη της Παναγίας και το πρόσφατο προσκύνημά της από τους Ρώσους. Με την προσκύνηση αυτή των 3.500.000 Ρώσων σε 15 πόλεις, με ουρές χιλιομέτρων κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες φάνηκε ο σεβασμός μέσω του κειμηλίου προς την Παναγία και τον αγιορείτικο μοναχισμό. Ο συμβολισμός της τιμίας ζώνης για την αγνότητα, την παρθενία, την υπακοή και την καθαρότητα είναι μαζί και με την ακτημοσύνη οι αρχές του μοναχού.

   Ο άνθρωπος γίνεται μοναχός όχι από κάποια απογοήτευση αλλά επειδή έλκεται από τη χάρη του Χριστού. Δεν απορρίπτει το ανθρώπινο πρόσωπο αλλά το αρρωστημένο πνεύμα του κόσμου. Μάλιστα οι μοναχοί, περισσότερο από τον καθένα, είναι δίπλα στον άνθρωπο κι η κοινωνία αγάπης διαχέεται μεταξύ τους και στους φιλοξενουμένους της μονής που αναπαύονται ύστερα από επισκέψεις σε μοναστήρια. Κατά τον γέροντα Σιλουανό ο αληθής μοναχός νοιάζεται για όλους και συμπάσχει-η οικουμενικότητα του μοναχισμού.

   Ο μοναχός αφοσιώνεται και μιμείται τον Χριστό. Χριστοκεντρική η όλη πορεία του και εκούσια η υπακοή κι η απομάκρυνση από πάθη και επιθυμίες. Ακόμη κι ο υποτακτικός δεν είναι είλωτας αλλά μαθητής του θελήματος του Θεού. Η Θεογνωσία ακολουθεί την αυτογνωσία κι ο άνθρωπος γνωρίζει στη συνέχεια την αλήθεια εμπειρικά και βιωματικά. Κατά συνέπεια ο συνειδητός χριστιανός είτε λαϊκός είτε μοναχός απελευθερώνεται από τα πάθη του, ταπεινούται, εισέρχεται στο ταμείο της καρδιάς του και προσεύχεται. ef008Δεν υπάρχει μεγαλύτερος ευεργέτης από τον αδιαλείπτως προσευχόμενο.

   Αυτή η πνευματικότητα των μοναχών μαζί με τα άγια λείψανα, που αποτελούν φορείς της χάριτος, έχουν ως αποτέλεσμα τα προσκυνήματα των πιστών στις μονές που είναι οάσεις πνευματικές. Κι οι μοναχοί μαζί με το κύριο έργο τους –την άσκηση-είναι υποχρεωμένοι να φροντίζουν τη μονή και τα κειμήλιά της και πάνω από όλα να δίνουν το μήνυμα στην κοινωνία ότι και σήμερα βιώνεται το ευαγγέλιο του Χριστού. Οι μοναχοί είναι όπως ο φάρος στα μανιασμένα κύματα της άγριας θάλασσας.

       Στην δεύτερο μέρος της εκδήλωσης όπως γίνεται κάθε φορά, δόθηκε ο λόγος σε αρκετούς ακροατές να απευθύνουν ερωτήματα στον γέροντα Εφραίμ ο οποίος με τις απαντήσεις του διαφώτισε το κοινό το οποίο έφυγε κατενθουσιασμένο. Ο γέροντας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις πρόσφατες ανακρίσεις και στον μεγάλο πειρασμό που δοκιμάζει η Ιερά Μονή Βατοπαιδίου, αλλά όπως είπε χαρακτηριστικά οι πειρασμοί, αλλά περισσότερο ο τρόπος διαχείρισης των είναι αυτός που σώζει, καταλήγοντας ότι όλοι μας (άλλος στα 20, άλλος στα 30 άλλος στα 50, άλλος στα 70) θα γευτούμε πειρασμό. Με την υπομονή, την καρτερία, την προσευχή και την σκέψη μας στον Κύριο ημών Ιησού Χριστό θα βγούμε τελικώς νικητές.

Από τη Σχολή Γονέων - Ανοικτό Πανεπιστήμιο της Κατερίνης

ef009

ef010ef011ef012ef013ef014ef016ef017ef018ef019

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Register

User Registration