Ζωηφόρος

Οι βατοπαιδινοί επιμένουν για τη Βιστωνίδα,

Οι βατοπαιδινοί επιμένουν για τη Βιστωνίδα

Ποιος είπε πως έκλεισε αυτή η ιστορία του Βατοπαιδίου και των «χρυσών» ανταλλαγών για τη λίμνη Βιστωνίδα. Μπορεί να τελείωσε, όπως τελείωσε, για τους πολιτικούς, όμως το ζήτημα παραμένει ανοιχτό για τον ηγούμενο Εφραίμ και το μοναχό Αρσένιο. Στις αρχές του καλοκαιριού θα πρέπει να απολογηθούν στην ανακρίτρια Ειρήνη Καλού για τις ανταλλαγές με όλα τα ενδεχόμενα (και τα χειρότερα με το κλίμα που έχει δημιουργηθεί) ανοιχτά.

Παράλληλα παραμένουν δεσμευμένοι οι λογαριασμοί του μοναστηριού με τους πάνω από 100 μοναχούς και τους εκατοντάδες προσκυνητές (ναι, όσο κι αν φαίνεται απίστευτο, η κίνηση των προσκυνητών παρά το σκάνδαλο παραμένει μεγάλη), με αποτέλεσμα να υπάρχουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα. Τις τελευταίες ημέρες πληθαίνουν οι πληροφορίες και τα δημοσιεύματα τόσο στον Τύπο της Θεσαλονίκης («Θεσσαλονίκη) όσο και σε ειδικές εκκλησιαστικές ιστοσελίδες («Amen.gr») επιμένουν πως υπάρχει μια αυξημένη κινητικότητα από την πλευρά του μοναστηριού για να επιτευχθεί μια συμβιβαστική λύση που ουσιαστικά θα επαναφέρει τα πράγματα στην κατάσταση που ήταν πριν γίνουν οι ανταλλαγές, με μικρές έστω απώλειες για τη μονή.

Αναφέρεται μάλιστα πως στην υπόθεση αυτή ο ηγούμενος Εφραίμ ζήτησε και τη μεσολάβηση μεγαλοπαράγοντα των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης με ισχυρούς δεσμούς με το Άγιον Όρος. Στη διάρκεια των επαφών των βατοπαιδινών στην Αθήνα τους ειπώθηκε πως πρέπει να επιστρέψουν όχι μόνο τα ακίνητα αλλά και τη λίμνη. Για το πρώτο οι μοναχοί δεν έχουν αντίρρηση. Και πώς θα μπορούσαν άλλωστε εδώ που έφτασαν τα πράγματα μετά το σάλο που προκλήθηκε. Όμως εμφανίζονται κάθετα αρνητικοί στο ενδεχόμενοι να παραιτηθούν από την κυριότητα στη λίμνη. Το θεωρούν απεμπόληση δικαιωμάτων πολλών αιώνων που θα μπορούσαν να σταθούν ακόμη και σε διεθνή δικαστήρια. Επισείουν επίσης και τον «μπαμπούλα» του αρνητικού αντίκτυπου, της ζημιάς που θα είχε μια τέτοια εξέλιξη στις υποθέσεις του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την τουρκική κυβέρνηση ιδιαίτερα σε μια στιγμή που το Φανάρι κερδίζει στα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια όλες τις δίκες για την κατοχύρωση των δικαιωμάτων του σε περιουσίες της Πόλης με χαρακτηριστικότερο παράδειγμα το Ορφανοτροφείο της Πριγκήπου.

Και σε αυτό το ζήτημα οι βατοπαιδινοί έχουν τη συμπαράσταση όλων των άλλων μοναστηριών του Αγίου Όρους. Όπως είναι γνωστό, τα περισσότερα μοναστήρια στον Άθω διεκδικούν ή βρίσκονται σε αντιπαραθέσεις και με το κράτος για μεγάλες εκτάσεις κυρίως στη Χαλκιιδική και τα νησιά των Σποράδων. Και πάντα με τα ίδια επιχειρήματα και ντοκουμέντα, βυζαντινά χρυσόβουλα των αυτοκρατόρων, χοτζέτια και φετφάδες των οθωμανών…

Πηγή: http://www.paraskevi13.com/?p=19536

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel