Ζωηφόρος

Συμβιβασμό θέλει το Βατοπέδι-Επιδιώκεται συνεννόηση με την κυβέρνηση, του Νίκου Ηλιάδη,

Συμβιβασμό θέλει το Βατοπέδι

Επιδιώκεται συνεννόηση με την κυβέρνηση

του Νίκου Ηλιάδη

***

Άτυπες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις μεταξύ ιεράς μονής και κυβέρνησης. Ποιος είναι ο βασικός διαμεσολαβητής και ποιες οι προτάσεις που εξετάζονται. Πού φαίνεται να συμφωνούν οι δύο πλευρές, ποια τα αγκάθια που παρεμποδίζουν την τελική συμφωνία. Σε οικονομική ασφυξία το Άγιον Όρος, δραματική επιστολή προς τον πρωθυπουργό, από τον οποίο ζητείται να παρέμβει.

Μία έντιμη και καθαρή λύση, ώστε να κλείσει διά παντός η υπόθεση του Βατοπεδίου, η οποία στην πλειονότητα της κοινής γνώμης έχει καταγραφεί ως σκάνδαλο, αναζητείται εδώ και περίπου δύο μήνες.

Την πρωτοβουλία ανέλαβε η ίδια η ιερά μονή, η οποία επιδιώκει με τη βοήθεια διαμεσολαβητών να έλθει σε συνεννόηση με την πολιτική ηγεσία και ιδιαιτέρως με την κυβέρνηση. Σκοπός είναι να δοθεί ένα τέλος στην πολύκροτη αυτή υπόθεση, η οποία έβλαψε ανεπανόρθωτα την εικόνα όχι μόνον της μονής αλλά και του συνόλου της Αθωνικής Πολιτείας.

Πέραν αυτού η ιερή κοινότητα οδηγείται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς κυβερνητικοί και κρατικοί αξιωματούχοι αλλά και σημαντικοί υπηρεσιακοί παράγοντες αντιμετωπίζουν πλέον με μεγάλη καχυποψία τους εκπροσώπους του Αγίου Όρους, με αποτέλεσμα να έχουν παγώσει οι κάθε λογής κοινοτικές ή άλλου είδους χρηματοδοτήσεις.

Ο διαμεσολαβητής.

Η αναζήτηση έντιμης και καθαρής λύσης άρχισε να ωριμάζει στους κόλπους της μονής εδώ και περίπου δύο χρόνια. Το δρόμο του συμβιβασμού έδειχναν προς τους Βατοπεδινούς, με έμμεσο και διακριτικό τρόπο, και οι υπόλοιποι της Αθωνικής Πολιτείας. Η πρώτη ουσιαστική πρωτοβουλία αναλήφθηκε από τον ίδιο τον Εφραίμ αμέσως μετά τις εθνικές εκλογές του 2009 και την κυβερνητική αλλαγή. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Θ” ο ηγούμενος του Βατοπεδίου επισκέφθηκε στο σπίτι του στην Αθήνα γνωστό εκδότη, ο οποίος διατηρεί άριστες σχέσεις με όλα τα στελέχη του Αγίου Όρους, και του ζήτησε να μεσολαβήσει, για να υπάρξει συμβιβασμός με την πολιτεία. Σε εκείνη την πρώτη συζήτηση ο Εφραίμ απέφυγε να διαμορφώσει μία τελική πρόταση συμβιβασμού και ζήτησε από το συνομιλητή του αυτό να γίνει από κοινού, αμέσως μετά τις επαφές του τελευταίου με τα κυβερνητικά στελέχη. Ο εκδότης άκουσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις θέσεις του ηγούμενου και του συνέστησε να μη βιαστεί, “καθώς η υπόθεση είναι λεπτή και η διευθέτησή της απαιτεί χρόνο”. Του είπε επίσης ότι “καλό είναι να περιμένουμε και την εκλογή νέου αρχηγού στη Νέα Δημοκρατία”, καθώς η όποια λύση δοθεί πρέπει να έχει τη -σιωπηλή έστω- συναίνεση και του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Δώστε τα όλα πίσω.

Οι δραματικές εξελίξεις που ακολούθησαν στον τομέα της οικονομίας μετέθεσαν χρονικά κάθε προσπάθεια διαμεσολάβησης, καθώς ουδείς από την κυβέρνηση ήταν διατεθειμένος εκείνο το διάστημα να ασχοληθεί με την υπόθεση Βατοπεδίου. Έτσι η διαμεσολάβηση του πολύπειρου εκδότη καθυστέρησε σημαντικά και οι πρώτες επαφές του με υψηλόβαθμα κυβερνητικά στελέχη έγιναν προς το τέλος του 2010. Όταν στις αρχές του 2011 ο κύκλος των διαβουλεύσεων ολοκληρώθηκε, έγινε νέα συνάντηση, στη διάρκεια της οποίας ο διαμεσολαβητής είπε στον ηγούμενο ότι κατά τη γνώμη του “η μόνη έντιμη και καθαρή λύση, για να κλείσει η υπόθεση, είναι να επιστρέψει η μονή στο κράτος ό,τι πήρε ως αντάλλαγμα για τη Βιστωνίδα και να παραχωρήσει και την κυριότητα επί της λίμνης”. Αυτό πρακτικά θα σήμαινε ότι το Βατοπέδι θα επέστρεφε στην πολιτεία την κυριότητα των επτά ακινήτων που του απέμειναν από τις ανταλλαγές (σε Λαύριο, Γραμματικό, Άγιο Αθανάσιο, Καλαμαριά, Ουρανούπολη), τα περίπου 50 εκατ. ευρώ που πήρε από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου στην Αθήνα, ενώ υπό διαπραγμάτευση θα ήταν η ζημία του δημοσίου από την απώλεια των ακινήτων, τα οποία μεταβιβάστηκαν στον επιχειρηματία Πάπιστα και εν συνεχεία πωλήθηκαν σε τρίτους. Σύμφωνα με την πρόταση του εκδότη “καλό θα ήταν η μονή να αποζημιώσει την πολιτεία και γι’ αυτά τα ακίνητα, μιας και το κόστος θα ήταν μικρό”.

Απερρίφθη η πρόταση.

Η ανωτέρω πρόταση συζητήθηκε διεξοδικά στους κόλπους της μονής, αλλά απερρίφθη, καθώς, όπως εξήγησε στη “Θ” κορυφαίο στέλεχός της, “θεωρήθηκε ως μία καθαρή, πλην όμως όχι και τόσο έντιμη λύση”, καθώς τυχόν αποδοχή της θα οδηγούσε τη μονή σε δυσχερέστερη θέση και από αυτήν στην οποία βρισκόταν πριν από τις ανταλλαγές, αφού θα έχανε και την κυριότητα επί της λίμνης. Στα ηγετικά κλιμάκια της μονής υπάρχουν πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις όσον αφορά το περιεχόμενο της τελικής πρότασης συμβιβασμού. Σε αρκετά σημεία οι προτάσεις συγκλίνουν. Για παράδειγμα η συντριπτική πλειονότητα των μοναχών φαίνεται να συμφωνεί με την ιδέα να επιστραφούν στο κράτος και τα επτά ακίνητα που απέμειναν στη μονή από τις ανταλλαγές, καθώς και να εκχωρηθεί η κυριότητα επί της Βιστωνίδας. Από εκεί και πέρα υπάρχουν διαφορετικές απόψεις σχετικά με την επιστροφή των χρημάτων τα οποία πήρε η μονή από την πώληση του ολυμπιακού ακινήτου (άλλοι τάσσονται υπέρ της επιστροφής, άλλοι κατά και υπάρχουν και ορισμένοι οι οποίοι προτείνουν να επιστρέψει η μονή τα 40 εκατ. που ήταν η εμπορική αξία του ακινήτου και να κρατήσει τα άλλα περίπου 10 εκατ. τα οποία έδωσε στη μονή ο αγοραστής ως δωρεά). Διαφωνίες, αλλά ήσσονος σημασίας, υπάρχουν και για το εάν η μονή πρέπει να επιστρέψει τα χρήματα που πήρε από την πώληση των οικοπέδων σε Πανόραμα και Νέα Ραιδεστό, τα οποία έχτισε και μεταπούλησε ήδη ο Πάπιστας.

Η επίσκεψη Καρατζαφέρη.

Στους κόλπους της μονής υπάρχει απαισιοδοξία ως προς την τύχη της απόπειρας συμβιβασμού που επιδιώκει η δική τους πλευρά. “Η πολιτεία δεν φαίνεται να διαθέτει πολιτική βούληση, για να κλείσει η υπόθεση”, επισημαίνει εξέχον στέλεχος της μονής, εκ των πλέον μετριοπαθών. “Εμείς είμαστε διατεθειμένοι να συζητήσουμε τα πάντα, αρκεί να έχουμε απέναντί μας έναν αξιόπιστο και καλόπιστο συνομιλητή”, συμπληρώνει ο ίδιος.

Το κλίμα αυτό μεταφέρθηκε και στον Γιώργο Καρατζαφέρη κατά την πρόσφατη επίσκεψή του, στις 5 Μαρτίου, στο Βατοπέδι. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ είναι ο πρώτος πολιτικός που επισκέπτεται τη μονή μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου, σπάζοντας έτσι ένα ιδιότυπο εμπάργκο που είχε επιβληθεί εκ μέρους του πολιτικού κόσμου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Καρατζαφέρης είπε στους μοναχούς ότι “ήρθα, επειδή θεωρώ ότι αδίκως δυσφημίζεται το ιστορικό μοναστήρι”. Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ ενημερώθηκε για την προσπάθεια συμβιβασμού που καταβάλλεται εκ μέρους του Βατοπεδίου και υποσχέθηκε πως θα βοηθήσει και εκείνος προς αυτήν την κατεύθυνση. “Θα το έχω στο μυαλό μου και θα κάνω ό,τι περνά από το χέρι μου”, φέρεται να δήλωσε προς την ηγεσία της μονής.

Η κυβέρνηση.

Διαφορετικές προσεγγίσεις και διαθέσεις υπάρχουν και στους κυβερνητικούς κύκλους. Υπάρχουν υπουργοί οι οποίοι απορρίπτουν κάθε εξωδικαστικό συμβιβασμό και υποστηρίζουν πως “όλα πρέπει να κριθούν στη δικαιοσύνη”. Αντιθέτως υπάρχει και μερίδα κυβερνητικών στελεχών που λένε πως πρέπει να αξιοποιηθεί η πρωτοβουλία του Βατοπεδίου και να κλείσει εδώ η υπόθεση. “Αρκεί”, υπογραμμίζουν, “η λύση που θα δοθεί να μην αφήνει κανένα περιθώριο αμφισβήτησης ότι το δημόσιο θα χάσει έστω και ένα ευρώ”.

Σε οικονομική ασφυξία η μονή.

Τριάμισι χρόνια μετά το ξέσπασμα του σκανδάλου και στους κόλπους της μονής Βατοπεδίου φαίνεται να έχει εδραιωθεί η πεποίθηση ότι “έγιναν πολλά λάθη και από εμάς αλλά κυρίως από την τότε πολιτική ηγεσία, τα οποία έπλασαν μία παντελώς λανθασμένη και άδικη εικόνα για το ιστορικό μοναστήρι”, παραδέχεται μία εκ των ηγετικών μορφών της μονής. Εξηγεί ότι “η πολιτεία, η οποία αμφισβητεί σήμερα τα χρυσόβουλα βάσει των οποίων η λίμνη Βιστωνίδα ανήκει στο Βατοπέδι, ήταν εκείνη που με νομοθετική πράξη το 1924 αναγνώρισε την ισχύ τους σε αντάλλαγμα της παραχώρησης εκ μέρους της μονής εκτάσεων περίπου 38.000 στρεμμάτων στη Χαλκιδική για την εγκατάσταση των προσφύγων από τη Μικρά Ασία. Οι εκτάσεις αυτές, οι οποίες εκτείνονται στο παραλιακό μέτωπο από τα Μουδανιά μέχρι τη Νέα Καλλικράτεια, αξίζουν σήμερα δισεκατομμύρια ευρώ”, αναφέρει, προσθέτοντας ότι “η αξία των ακινήτων που πήρε το μοναστήρι σε ανταλλαγή με τη Βιστωνίδα είναι ψίχουλα μπροστά σε αυτά που παραχώρησε κατά το παρελθόν”. Έτερο στέλεχος με γνώση επί των οικονομικών του Βατοπεδίου επισημαίνει ότι “η μονή βρίσκεται σε οικονομικό αδιέξοδο, καθώς έχουν παγώσει όλοι οι λογαριασμοί της πλην ενός που μας εξυπηρετεί για τα στοιχειώδη λειτουργικά μας έξοδα”. Τονίζει ότι “πλην αυτών η μονή έχει ανάγκη από χρήματα για τη συντήρηση των κτιρίων αλλά και των χιλιάδων πολύτιμων κειμηλίων της”. Επιπλέον η μονή εδώ και περίπου μία τριετία έχει συνάψει τραπεζικό δάνειο ύψους περίπου 100 εκατ. ευρώ, με σκοπό να τα χρησιμοποιήσει για την αξιοποίηση των ακινήτων που πήρε από τις ανταλλαγές. “Και αυτό το ποσό είναι δεσμευμένο, αλλά οι τόκοι και τα τοκοχρεολύσια τρέχουν και κανείς δεν γνωρίζει πώς και πότε θα αποπληρωθούν”, σημειώνει το ίδιο στέλεχος. 

--------------------------------------------------------------------------------

Το Άγιον Όρος πληρώνει ακριβά το Βατοπέδι

Απώλειες δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ από το πάγωμα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, τη μη καταβολή κοινοτικών ενισχύσεων και τα φωτοβολταϊκά, ενώ casus belli αποτελεί η φορολόγηση των ιερών μονών

 

Το σκάνδαλο του Βατοπεδίου εκτός του ότι έπληξε το κύρος του Αγίου Όρους προκάλεσε και σοβαρότατα οικονομικά τραύματα στην Αθωνική Πολιτεία, η οποία στο διάστημα αυτό απώλεσε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ. Εδώ και περίπου τέσσερα χρόνια σταμάτησε η καταβολή όλων των κοινοτικών επιδοτήσεων που αφορούν τα οικοπάρκα, ενώ έχουν παγώσει και όλα τα έργα που επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν από το ΕΣΠΑ. Ακόμη και η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών για την ενεργειακή αυτονομία των ιερών μονών φαντάζει αδύνατη. Τον οικονομικό στραγγαλισμό ήρθε να επιτείνει η φορολόγηση των εισοδημάτων που έχουν οι ιερές μονές από την αξιοποίηση των εκτός Αγίου Όρους ακινήτων. Ειδικότερα:

1. ΕΣΠΑ. Η Ιερά Κοινότητα έχει υποβάλει προς έγκριση για ένταξη στο ΕΣΠΑ ώριμες μελέτες, οι οποίες αφορούν έργα προϋπολογισμού περίπου 60 εκατ. ευρώ. Πρόκειται στην πλειονότητά τους για έργα αναστήλωσης, καθώς και την ανέγερση νέων κτιρίων. Παράλληλα είναι έτοιμες προς υποβολή και νέες μελέτες για έργα προϋπολογισμού άλλων περίπου 20 εκατ. ευρώ. Ωστόσο εδώ και περίπου οκτώ μήνες κανένα αρμόδιο όργανο δεν έχει συνεδριάσει, για να αξιολογήσει αυτές τις προτάσεις. Οι περισσότερες υποθέσεις έχουν εγκλωβιστεί σε μία ατέρμονη υπηρεσιακή διένεξη μεταξύ των ιθυνόντων του Κέντρου Διαφύλαξης Αγιορείτικης Κληρονομιάς (ΚεΔΑΚ) και των αρμόδιων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού με ορατό τον κίνδυνο οριστικής απώλειας των κοινοτικών πόρων.

2. Οικοπάρκα. Μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου του Βατοπεδίου σταμάτησε η καταβολή των κοινοτικών ενισχύσεων που αφορούν τα οικοπάρκα τα οποία διαθέτει η Αθωνική Κοινότητα σε εκτάσεις περίπου 28.500 στρεμμάτων εκτός Αγίου Όρους. Πρόκειται για προγράμματα αγρανάπαυσης, εικοσαετούς διάρκειας, τα οποία άρχισαν το 1997 και έως το 2007 το κράτος κατέβαλε κανονικά τις κοινοτικές ενισχύσεις. Μετά το Βατοπέδι όμως, στη δικαιοδοσία του οποίου ανήκουν περίπου 5.000 από τα 28.500 στρέμματα, διεκόπη χωρίς καμία αιτιολογία η καταβολή των ενισχύσεων, παρότι έγιναν επανειλημμένοι έλεγχοι. “Όταν απευθυνθήκαμε στην αρμόδια υπηρεσία, ο υπεύθυνος γι’ αυτά μας είπε ‘λυπάμαι, αλλά, εάν σας πληρώσω, θα με γράψουν αύριο οι εφημερίδες’”, εξηγεί στη “Θ” εξέχον στέλεχος της Αθωνικής Πολιτείας. Την ίδια τύχη είχαν και οι επιδοτήσεις οι οποίες αφορούν βιολογικές καλλιέργειες επτά μονών του Αγίου Όρους. Το συνολικό ύψος των οφειλομένων κοινοτικών ενισχύσεων υπολογίζεται σε περίπου 3 εκατ. ευρώ.

3. Φωτοβολταϊκά. Άλλα 20 εκατ. ευρώ κινδυνεύει να χάσει η Ιερά Κοινότητα από το ΕΣΠΑ εξαιτίας της αδράνειας της πολιτείας να εγκρίνει τη μελέτη για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών. Σύμφωνα με τη μελέτη τα φωτοβολταϊκά θα εγκατασταθούν σε 293 σημεία πέριξ των μονών, καταλαμβάνοντας περί τα 65 στρέμματα σε σύνολο περίπου 234.000 στρεμμάτων που καταλαμβάνει το Άγιο Όρος. Με τα φωτοβολταϊκά θα παράγεται ισχύς γύρω στα 3 μεγαβάτ, ποσότητα που αντιστοιχεί περίπου στο 40% των ενεργειακών αναγκών των 20 μονών αλλά και των περίπου 500 υπολοίπων κτισμάτων. Η μελέτη έχει κολλήσει στο ΚεΔΑΚ, το οποίο, με τον ισχυρισμό ότι οι υπάλληλοί του έχουν δύο χρόνια να πληρωθούν τα εκτός έδρας, αρνούνται να μεταβούν στο Άγιο Όρος, για να εγκρίνουν την εγκατάσταση των φωτοβολταϊκών. Παράλληλα εντός του ΚεΔΑΚ υπάρχουν ήδη αντιρρήσεις περί ενδεχόμενης αλλοίωσης του φυσικού τοπίου, σε περίπτωση που υλοποιηθεί η μελέτη.

4. Φορολογία. Το μεγαλύτερο πρόβλημα ωστόσο αφορά τη φορολόγηση των εισοδημάτων που έχουν οι μονές από την ενοικίαση των ακινήτων τα οποία διαθέτουν εκτός του Αγίου Όρους. Η φορολόγηση θεσπίστηκε από την παρούσα κυβέρνηση και ανέρχεται (μαζί με το χαρτόσημο) περίπου στο 26%. Σύμφωνα με έναν πρόχειρο υπολογισμό της Ιεράς Κοινότητας ο ετήσιος φόρος που θα κληθεί να πληρώσει θα είναι άνω των 6 εκατ. ευρώ. Έως σήμερα οι μονές έχουν πληρώσει μόνον το χαρτόσημο, ενώ εκκρεμεί η καταβολή του φόρου.

--------------------------------------------------------------------------------

Δραματική έκκληση προς τον πρωθυπουργό

Τι λέει η επιστολή η οποία εστάλη την Πέμπτη στον Γ. Παπανδρέου

Η οικονομική ασφυξία στην οποία έχει περιέλθει η Αθωνική Πολιτεία εξανάγκασε την Ιερά Κοινότητα να συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο της Διπλής Ιεράς Σύναξης, στην οποία μετέχουν οι είκοσι μόνιμοι αντιπρόσωποι των μοναστηριών και οι ηγούμενοι. Η σύνοδος συνήλθε την περασμένη Πέμπτη και εξέτασε τα τρία πλέον καυτά και επείγοντα θέματα (φορολόγηση, ΕΣΠΑ, φωτοβολταϊκά). Αμέσως μετά το πέρας της συνόδου συντάχθηκε και εστάλη προς τον πρωθυπουργό τετρασέλιδη επιστολή, η οποία χαρακτηρίζεται από δραματικούς τόνους αλλά και σκληρές επικρίσεις, ιδιαιτέρως προς τους αρμόδιους υπουργούς, καθώς και προς υπηρεσιακούς παράγοντες.

Χαρακτηριστικό του ύφους της επιστολής είναι όσα αναφέρονται στη δεύτερη κιόλας παράγραφο: “Ευρισκόμεθα εις την δυσάρεστον θέσιν όπως εκφράσωμεν την κοινήν αγιορειτικήν απογοήτευσιν, ανησυχίαν και, εν τέλει, έντονον διαμαρτυρίαν διά την πρωτοφανή απαξίωσιν διά της οποίας εξακολουθεί να αντιμετωπίζηται η υπερχιλιετής Αθωνική Πολιτεία κατά τρόπον όλως απάδοντα εις την ιστορικήν, πνευματικήν και κοινωνικήν θέσιν του Αγίου Όρους παγκοσμίως, ου μην αλλά και λίαν επικίνδυνον διά την απρόσκοπτον συνέχισιν της πορείας αυτού εις το μέλλον”.

Τα μέλη της Διπλής Ιεράς Σύναξης απασχόλησε ιδιαιτέρως το θέμα της φορολόγησης, καθώς λόγω της μη καταβολής των φόρων επικρέμονται απειλές προστίμων και ποινικών κυρώσεων σε βάρος των οικονομικών διαχειριστών. Στην επιστολή της η Ιερά Κοινότητα επικαλείται τη συνταγματική πρόνοια “για φορολογικά και τελωνειακά πλεονεκτήματα” της Αθωνικής Πολιτείας, τα οποία, όπως σημειώνει, έχουν αναγνωριστεί και από τα κοινοτικά όργανα. Τονίζει ότι επί δεκαετίες ολόκληρες η Αθωνική Πολιτεία καλύπτει με ίδιους πόρους όλες τις απαιτούμενες δαπάνες για τη συντήρηση των κτιρίων, των κειμηλίων, όλα τα λειτουργικά έξοδα, καθώς και τα έξοδα φιλοξενίας των χιλιάδων επισκεπτών. Και καλεί την πολιτεία να κάνει σύγκριση κόστους-οφέλους των προσδοκώμενων εισπράξεων από τη φορολογία, που ανέρχονται περίπου στα 6,5 εκατ. ευρώ, έναντι των χρημάτων που υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να καταβάλει το ελληνικό δημόσιο για την κάλυψη όλων των προαναφερθεισών αναγκών, που εκτιμώνται στα 28,5 εκατ.

“Αυτό το οποίον συντελείται σήμερον επιχειρείται διά πρώτην φοράν υπό της Ελληνικής Πολιτείας από της ψηφίσεως του καταστατικού χάρτη του Αγίου Όρους το 1926”, αναφέρεται στην επιστολή, διά της οποίας διατυπώνεται και έμμεση προειδοποίηση για προσφυγή στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, γεγονός που, όπως επισημαίνουν, ενδέχεται να οδηγήσει σε διασυρμό της χώρας.

Επιπλέον τα μέλη της Διπλής Ιεράς Σύναξης ζητούν από τον Γιώργο Παπανδρέου να παρέμβει, για να επιλυθούν και οι υπόλοιπες εκκρεμότητες που αφορούν τα φωτοβολταϊκά και την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Η επιστολή καταλήγει με μία εξόχως δηκτική επισήμανση: “Θεωρούμεν αμφοτέρας τας περιπτώσεις χαρακτηριστικάς ενδείξεις απαραδέκτου αμελείας και εκφράζομεν την επί τούτω δυσφορίαν του Αγίου Όρους, διαχωρίζοντας τας ευθύνας ημών”.

Εκτός της επιστολής προς τον κ. Παπανδρέου η Διπλή Ιερά Σύναξη πρόκειται να στείλει διαβήματα προς τις ηγεσίες των χωρών που έχουν συνυπογράψει τον καταστατικό χάρτη του Αγίου Όρους (Ρωσία, Βουλγαρία, Κύπρος, Ρουμανία, Τουρκία), με τα οποία θα ενημερώνει για την απόπειρα άρσης της οικονομικής αυτοτέλειας της Αθωνικής Πολιτείας.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/politics/71305/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel