Ζωηφόρος

Παραγράφεται το Βατοπαίδι - Ολοκληρώνεται η νομική διαδικασία,

Παραγράφεται το Βατοπαίδι

Σε παραγραφή οδηγείται, σύμφωνα με όλα τα δεδομένα, το σκάνδαλο του Βατοπεδίου στο οποίο εμπλέκονται οι πρώην υπουργοί της ΝΔ Πέτρος Δούκας, Αλέξανδρος Κοντός και Ευάγγελος Μπασιάκος, αφού με πρότασή του στο δικαστικό συμβούλιο ο αρμόδιος εισαγγελέας Μ. Ανδρειωτέλλης τάσσεται υπέρ της παραγραφής των αδικημάτων των πρώην υπουργών.

Σύμφωνα με την εισαγγελική πρόταση, τα αδικήματα των πρώην υπουργών κυρίων Μπασιάκου, Δούκα και Κοντού, έχουν ήδη παραγραφεί και κακώς η Βουλή παρέπεμψε στη Δικαιοσύνη τη συγκεκριμένη υπόθεση.

Τον τελικό λόγο για την παραγραφή ή μη της υπόθεσης του Βατοπεδίου έχει - σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών - το Δικαστικό Συμβούλιο το........ οποίο θα αποφανθεί επί της πρότασης του κ. Ανδρειωτέλλη.

Το Δικαστικό Συμβούλιο απαρτίζεται από τον πρόεδρό του, αρεοπαγίτη Α. Αθηναίο, τους αρεοπαγίτες Π. Κομνηνάκη και Ι. Γιαννακόπουλο (ανακριτής), τον πρόεδρο του Συμβουλίου Επικρατείας Παν. Πικραμμένο και τη σύμβουλο Επικρατείας Μαρίνα Παπαδοπούλου. Ολα τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου κληρώθηκαν από τη Βουλή στις αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου.

Το βούλευμα του Δικαστικού Συμβουλίου δεν υπόκειται σε κανένα ένδικο μέσο και θα εκδοθεί στους κατηγορουμένους και στον πρόεδρο της Βουλής μέσα σε προθεσμία δέκα ημερών από την έκδοσή του. Το βούλευμα επιδίδεται και στον εισαγγελέα του Ειδικού Δικαστηρίου.

Επίσης, το Δικαστικό Συμβούλιο θα αποφανθεί εάν η δικαστική έρευνα για τα υπόλοιπα εμπλεκόμενα στην υπόθεση του Βατοπεδίου μη πολιτικά πρόσωπα (μοναχοί, συμβολαιογράφοι, κ.λπ.) θα κριθεί από την τακτική Δικαιοσύνη ή θα παραμείνει στην αρμοδιότητα του Δικαστικού Συμβουλίου. Πάντως, όπως όλα δείχνουν, η υπόθεση θα επιστραφεί στην εφέτη ανακρίτρια Ειρήνη Καλού προκειμένου να συνεχίσει την ανάκριση για τα μη πολιτικά πρόσωπα.

Αντίδραση ΝΔ

«Κόλαφο για το ΠΑΣΟΚ» χαρακτηρίζουν κοινοβουλευτικοί κύκλοι της ΝΔ, την πρόταση του εισαγγελέα προς το Δικαστικό Συμβούλιο που εξετάζει την παραπομπή τριών υπουργών της ΝΔ για την υπόθεση της Μονής Βατοπεδίου και της λίμνης Βισθωνίδας.

Σχετικά με τη θέση του εισαγγελέα, πως η Βουλή θα έπρεπε να είχε ήδη διαπιστώσει την παραγραφή των ενδεχόμενων αδικημάτων και να μην παραπέμψει τους τρεις υπουργούς στο δικαστικό συμβούλιο, οι κύκλοι της ΝΔ, παρατηρούν πως «η παραβίαση του Συντάγματος από την κυβερνητική πλειοψηφία, προκειμένου να υλοποιηθεί στο ακέραιο η σκευωρία, έπεσε στο κενό».

«Η κυβέρνηση επεχείρησε θεσμική εκτροπή. Η ΝΔ εξ αρχής την κατήγγειλε. Η σημερινή πρόταση του αρμοδίου δικαστικού λειτουργού, αποτελεί δικαίωση της ΝΔ, της θεσμικής τάξης και της κοινής λογικής. Αποκαλύπτεται περίτρανα πλέον, ο πολιτικός αμοραλισμός και ο λαϊκισμός, απ’ τον οποίον διακατέχεται η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους, οι κύκλοι της ΝΔ.

Αναρτήθηκε από kafeneio

Πηγή: http://anemistiras.blogspot.com/2011/01/blog-post_9469.html

***

Ολοκληρώνεται η νομική διαδικασία για το Βατοπέδι

- Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου θα έχει αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο

Αντίστροφα αρχίζει να μετρά ο χρόνος για τις τυχόν ποινικές ευθύνες πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Ιεράς Μονής Βατοπεδίου.

Μέχρι το τέλος Ιανουαρίου αναμένεται να έχει αποφασίσει το δικαστικό συμβούλιο αν η ανακριτική διαδικασία θα προχωρήσει από τον Άρειο Πάγο για τους πρώην υπουργούς που παρέπεμψε η Βουλή στη δικαιοσύνη ή αν ο φάκελος θα κλείσει οριστικά λόγω παραγραφής.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι το σύνολο σχεδόν του νομικού κόσμου υποστηρίζει ότι τα αδικήματα που αποδίδονται στους πολιτικούς έχουν παραγραφεί καθώς έχουν συμπληρωθεί δύο κοινοβουλευτικές σύνοδοι πριν επιληφθεί η Βουλή της υπόθεσης. Σε περίπτωση που και οι ανώτατοι δικαστές καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα, τότε η έρευνα θα συνεχιστεί μόνο για τα μη πολιτικά πρόσωπα, πολλά από τα οποία έχουν ήδη απολογηθεί στην εφέτη- ειδική ανακρίτρια Ειρήνη Καλού.

Ο κύκλος των απολογιών των μη πολιτικών προσώπων θα κλείσει με τις απολογίες του ηγούμενου της Μονής Βατοπεδίου Εφραίμ και το μοναχού Αρσένιου, οι οποίοι είχαν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο στις ιερές ανταλλαγές μεταξύ της Μονής και του ελληνικού δημοσίου.

Πηγή: http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/106125/oloklironetai-i-nomiki-diadikasia-gia-to-vatopedi-/

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/01/blog-post_5506.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration