Ζωηφόρος

Η λατρεία του απόλυτου, του Μόσχου Ε. Λαγκουβάρδου,

Η λατρεία του απόλυτου

του Μόσχου  Ε. Λαγκουβάρδου

«Όταν αγαπώ την ανθρωπότητα

μισώ τον άνθρωπο»

Φεοντόρ Ντοστογιέφσκι

             Στη  λατρεία του απόλυτου οι πιστοί λατρεύουν τις μεγάλες , γενικές ιδέες, σε οποιοδήποτε τομέα π.χ. στη θρησκεία, στα πολιτεύματα, στην οικονομία κλπ.  Η λατρεία του απόλυτου είναι λατρεία στις μεγάλες γενικές ιδέες. Όλες οι θρησκείες, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, είναι λατρείες του απόλυτου. Με αυτήν την έννοια η Ορθόδοξη Πίστη δεν είναι θρησκεία, διότι δεν είναι πίστη στο απόλυτο, αλλά είναι πίστη στον Θεάνθρωπο Ιησού. Ο Παπισμός ως θρησκεία , (ο Πάπας υποκατέστησε τον Ιησού στη Γη) ,  είναι  μια επίσης  λατρεία του απόλυτου.

          Ο Παπισμός ,  ενώ συγγενεύει με όλες τις  θρησκείες του κόσμου, ακόμα και με τις ανατολικές θρησκείες (βουδισμός, ινδουισμός κ.α) ,  δεν συγγενεύει με την Ορθοδοξία, για το λόγο που προαναφέραμε. Η  λεγόμενη  «Ένωση των Εκκλησιών» για την οποία τόση προσπάθεια καταβάλλεται από τους θιασώτες της και τόσα χρήματα, που βγαίνουν με ιδρώτα και αίμα, ξοδεύονται , είναι επίσης μια γενική ιδέα, (δηλαδή ένα ψέμα), διότι η πραγματικότητα είναι ότι μόνο μία Εκκλησία υπάρχει, αυτή που ίδρυσε ο Θεάνθρωπος Ιησούς Χριστός. 

           Ως  «Ένωση  των Εκκλησιών», λοιπόν,  οι ζηλωτές της δεν  εννοούν  την ενότητα της πίστης, αλλά ένα είδος συμβολαίου μεταξύ των «αρχηγών» Ο «αρχηγός της  Ορθοδοξίας) ,( ένα είδος «Πάπα» της Ορθοδοξίας) ,  θα υποκαταστήσει στη Γη τον Θεάνθρωπο και θα υπογράψει ως «Αρχηγός της Ορθοδοξίας» το συμβόλαιο της Ένωσης  με τον  Πάπα των Καθολικών. Με αυτόν τον τρόπο η Ορθοδοξία θα επαναλάβει την πτώση του Πάπα, που είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πτώση του ανθρώπου, μετά την πτώση του Αδάμ!

            Κρίμα στον όψιμο ζήλο της  μικράς ελίτ των  ορθοδόξων κληρικών και πανεπιστημιακών προς τον παπισμό!  «Ο κόσμος το  ’χει τούμπανο  κι  αυτοί κρυφό καμάρι», ότι ο παπισμός έχει χάσει το ζήλο των δικών του εδώ και αιώνες . Με τα λάθη του ( Αλάθητο του Πάπα, Σταυροφορίες,  Ιερά Εξέταση, Εγκλήματα κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, άσκηση κοσμικής εξουσίας κ.α.)  ευθύνεται για την απομάκρυνση του Δυτικού Κόσμου από την εκκλησία (ο Θεός απέθανε).

            Ανατολικές θρησκείες, απολυταρχισμός,  ολοκληρωτικά καθεστώτα,  αναρχισμός, κινήματα της Τέχνης (μοντέρνα τέχνη, υπερρεαλισμός κ.α.), είναι λατρεία σε μεγάλες γενικές ιδέες. «Κάθε γενική ιδέα είναι ψέμα» (Καμύ).

  « Έχουν στο μυαλό τους » γράφει ο Ισπανός ποιητής Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα γι΄  αυτούς που λατρεύουν μεγάλες γενικές ιδέες, « τη μάταιη αστρονομία της βίας».

Δεν στηρίζονται στην πραγματικότητα, αλλά στην πίστη  στις ιδέες τους.  Συλλαμβάνουν με το νου τους μάταιες ιδέες, περί  Θεού, περί ενώσεως των « εκκλησιών», περί ισότητας κλπ. , τις οποίες επιβάλλουν στους άλλους ακόμα και  με τη βία. 

           Θυμηθείτε  τα λόγια των διωκτών του Ιησού: «Συμφέρει να χαθεί ένας άνθρωπος ( ο Ιησούς) , για να σωθεί ο λαός» , δηλαδή συμφέρει να χαθεί ένας άνθρωπος  για την γενική ιδέα του λαού.

           Μια απλή γυναίκα από τη Δεσκάτη Γρεβενών, στον ανταρτοπόλεμο (ή εμφύλιο) είχε ένα γιο στρατιώτη κι ένα γιο αντάρτη. Η μητέρα αυτή είχε συνειδητοποιήσει ότι η αλήθεια είναι η πραγματικότητα και όχι οι  γενικές ιδέες για ισότητα  και για εξόντωση του Κακού, για να μείνουν μόνον οι «καλοί» και να τρώνε με χρυσά κουτάλια.! «Αυτοί δεν αγαπούν το Χριστό» έλεγε στο γιο της τον αντάρτη,

 (εννοώντας αυτούς που τους έβγαλαν στα βουνά) και θα αγαπήσουν εμάς;».

             Η Ορθοδοξία είναι πίστη στον Θεάνθρωπο Ιησού. Όπως είπε, εάν τούτο ποιήσετε σε έναν από τους αδερφούς μου, τους ελαχίστους, σε εμένα το εποιήσατε. Αυτό σημαίνει ότι η πραγματικότητα είναι η αλήθεια του Χριστού και όχι οι μεγάλες , γενικές ιδέες, στο όνομα των οποίων έγιναν  και γίνονται τα μεγαλύτερα εγκλήματα εις βάρος της ανθρωπότητας.

             Μια  ιδέα για την «ένωση των εκκλησιών (!!)» είναι ότι  ο Παπισμός δε διαφέρει απ΄  την Ορθοδοξία. Η μόνη διαφορά τους είναι ποιος θα είναι ο «Αρχηγός»!!

            Το Ευαγγέλιο γράφει ότι ο άρχοντες καταδυναστεύουν τους λαούς. Το Ψαλτήριο γράφει, «μην πιστεύετε σε άρχοντες, σε υιούς ανθρώπων». Υπάρχουν επίσκοποι που ζήλεψαν τους κοσμικούς άρχοντες; «Μη δος την δόξαν σου λαώ αλλοτρίω»!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel