Ζωηφόρος

Η Εκκλησία της Κύπρου αποφάσισε…!!! Κύπρου Χρυσόστομος,

Η Εκκλησία της Κύπρου αποφάσισε…!!!

Κύπρου Χρυσόστομος

Το θέμα για την επικείμενη συνάντηση είναι κλειστό.

Από 16 μέχρι 23 Οκτωβρίου, στην Εκκλησία της Κύπρου θα πραγματοποιηθεί στην Πάφο, η Συνέλευση της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής για το Θεολογικό Διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Παπικών.

Το θέμα των εργασιών της Συντονιστικής Επιτροπής αποφασίσθηκε από την Ολομέλεια στη Ραβέννα της Ιταλίας, το κείμενο δε που προετοίμασε η Επιτροπή για την προσεχή φάση του διαλόγου έχει ως θέμα «Το Πρωτείο του Επισκόπου Ρώμης και ο ρόλος του κατά την πρώτη χιλιετία».

Η τελευταία συνάντηση της Συντονιστικής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου πραγματοποιήθηκε από 27 Σεπτεμβρίου μέχρι 4 Οκτωβρίου 2008 στην Ιερά Μητρόπολη Πέτρας και Χερσονήσου Κρήτης.

Μάλιστα όπως αναφέρουν οι Παπικοί η πορεία από την Κρήτη στην Κύπρο άρχισε με συμπροσευχές.

Η ολομέλεια της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου συνεδρίασε συνολικά δέκα φορές μέχρι σήμερα:

1. Στην Πάτμο και τη Ρόδο το 1980.

2. Στο Μόναχο, το 1982 και εξέδωσε το κείμενο με θέμα «Το Μυστήριον της Εκκλησίας και της Ευχαριστίας υπό το φως του Μυστηρίου της Αγίας Τριάδος».

3. Στο Κολυμπάρι των Χανίων, το 1984, με θέμα «Πίστις, μυστήρια και ενότης της Εκκλησίας»

4. Στο Bari της Ιταλίας το 1987 με θέμα «Πίστις, μυστήρια και ενότης της Εκκλησίας»

5. Στο Νέο Βάλαμο της Φινλανδίας, το 1988, με θέμα «Το μυστήριον της ιερωσύνης εν τη μυστηριακή δομή της Εκκλησίας και ιδία η σπουδαιότης της αποστολικής διαδοχής δια τον αγιασμόν και την ενότητα του λαού του Θεού».

6. Στο Freising της Γερμανίας, το 1990, είχε ως αρχικό θέμα «Εκκλησιολογικαί και Κανονικαί Συνέπειαι της Μυστηριακής Φύσεως της Εκκλησίας – Συνοδικότης και Αυθεντία», αλλά, λόγω του φορτισμένου κλίματος εξαιτίας της ουνιτικής δράσης, η Μικτή Επιτροπή συζήτησε το θέμα της Ουνίας.

7. Στο Balamand του Λιβάνου, το 1993, με θέμα «Η Ουνία, μέθοδος ενώσεως του παρελθόντος και η σημερινή αναζήτηση πλήρους κοινωνίας».

8. Στη Βαλτιμόρη Η.Π.Α., το 2000.

9. Στο Βελιγράδι το 2006 με θέμα «Η θεολογία της κοινωνίας (πρωτείο τού Ρώμης και το συναφές ζήτημα των ανατολικών καθολικών εκκλησιών)».

10. Στη Ραβέννα της Ιταλίας, το 2007, με θέμα «Εκκλησιολογία και κανονικαί συνέπειαι της μυστηριακής φύσεως της Εκκλησίας, Εκκλησιαστική Κοινωνία, Συνοδικότης και Εξουσία».

Εξάλλου, στην Ιερά Σύνοδο της Κύπρου που συνεδρίασε την Τρίτη και Τετάρτη 29 & 30 Σεπτεμβρίου 2009, έγινε προσπάθεια από ιεράρχη να συζητηθεί η επικείμενη συνάντηση στην Κύπρο της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου. Σύμφωνα με πληροφορίες ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι το θέμα είναι κλειστό, γιατί η Εκκλησία της Κύπρου προ διετίας αποφάσισε να φιλοξενήσει τη συνάντηση αυτή.

Η συνάντηση της Κύπρου όμως όπως αναφέρει ο Μητροπολίτης Ιωαννουπόλεως και Πρετορίας κ. Σεραφείμ αποτελεί απειλή για την Ορθόδοξη Ενότητα γι΄αυτό και ζητά αναβολή της συναντήσεως άχρι καιρού.

«Δεν χωρεί συγκατάβασις εις τα της πίστεως» Άγ. Μάρκος ο Ευγενικός.

πηγή: http://aktines.blogspot.com/2009/10/blog-post_04.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel