Ζωηφόρος

Το "αγκάθι" της Ουνίας, του Αντώνη Τριανταφύλλου,

Το "αγκάθι" της Ουνίας

στις διμερείς επαφές Μόσχας Βατικανού.

Στην Αγία Έδρα ο Βολοκολάμσκ Ιλαρίων

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Η επέκταση και εδραίωση της «Ουνίας» στις χώρες της ανατολικής Ευρώπης συνεχίζει να αποτελεί το «αγκάθι» στις διμερείς σχέσεις του Πατριαρχείου Μόσχας με το Βατικανό. Η δραστηριότητα των αποκαλούμενων «Ελληνόρυθμων», πιστών που ακολουθούν το ελληνορθόδοξο λειτουργικό τυπικό αλλά αναγνωρίζουν ως κεφαλή της Εκκλησίας τον Πάπα της Ρώμης, αποτελεί πρόβλημα πέντε αιώνων στις σχέσεις της Ορθόδοξης Ανατολής με τη Ρωμαιοκαθολική Δύση, κυρίως δε του Πατριαρχείου Μόσχας με το Βατικανό. 

Η δράση της «Ουνίας» σε περιοχές που ανήκουν και στη δικαιοδοσία του Πατριαρχείου της Μόσχας βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας των διερευνητικών επαφών του επικεφαλής της Διεύθυνσης Εξωτερικών Σχέσεων του Πατριαρχείου Μόσχας, Αρχιεπισκόπου Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα του Πατριαρχείου Μόσχας με εκπροσώπους του Βατικανού.

Ο ισχυρός άνδρας της Ρωσικής Εκκλησίας σε δηλώσεις του το μεσημέρι της Παρασκευής από την Αγία Έδρα υπογράμμισε ότι τα προβλήματα μεταξύ των Ορθοδόξων και των Ελληνόρυθμων Ουνιτών στην Ουκρανία παραμένουν δυσεπίλυτα στο διάλογο μεταξύ της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και των Ρωμαιοκαθολικών. 

«Πρέπει να αποδεχθούν τις βαθιές ιστορικές και πολιτικές ρίζες του προβλήματος» ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων προτρέποντας την πλευρά των Ρωμαιοκαθολικών «Να μην επιχειρήσουν να αφαιρέσουν το ζήτημα αυτό από την ατζέντα των διμερών σχέσεων».

Πατριαρχείο Μόσχας και Βατικανό, όπως μεταδίδουν ιταλικά και ρωσικά μέσα ενημέρωσης, συμφώνησαν βέβαια να ανανεώσουν τις εποικοδομητικές διαπραγματεύσεις με τη συμμετοχή όλων των εμπλεκόμενων μερών.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων βρίσκεται αυτές τις ημέρες στην Αγία Έδρα και χθες συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό του Βατικανού καρδινάλιο Ταρτίσιο Μπερτόνε.

Μιλώντας με τον Καρδινάλιο Μπερτόνε, ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Μόσχας σημείωσε πως την ώρα που η Ρωσική Εκκλησία -  σε αντίθεση με το Βατικανό -  δεν είναι υποκείμενο του Διεθνούς Δικαίου, δουλεύει ενεργά στο εξωτερικό και εκπροσωπεί τα συμφέροντα των ενοριών του σε διαφορετικές χώρες που ανήκουν στην παραδοσιακή δικαιοδοσία του.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων εξέφρασε την ελπίδα ότι το Βατικανό  κατά τη διενέργεια της αποστολής του στην αναφερόμενες χώρες, θα διεξάγει τακτικές διαβουλεύσεις με τις τοπικές δομές του Πατριαρχείου Μόσχας. Ο ιεράρχης προσφέρθηκε επίσης να ακολουθήσουν το υπάρχον μοντέλο συμπεριφοράς  της Ρωσικής Εκκλησίας στις παραδοσιακά καθολικές χώρες, καθώς διατηρεί φιλικές και παραγωγικές επαφές με τις τοπικές Καθολικές Επισκοπές.

Ο Καρδινάλιος Μπερτόνε από τη δική του πλευρά σημείωσε ότι οι επικεφαλής του Βατικανού «Πάντα αναγνώριζαν το μεγάλο κύρος και επιρροή του Πατριαρχείου Μόσχας στη διεθνή σκηνή».

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=622

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel