Ζωηφόρος

Ο Ιερός Αυγουστίνος πηγή διαλόγου, του Ευστάθιου Χ. Λιανού-Λιάντη,

Ο Ιερός Αυγουστίνος πηγή διαλόγου

στο 11ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο

του Ευστάθιου Χ. Λιανού-Λιάντη

Στην καρδιά της Δυτικής Χριστιανοσύνης, στην πόλη της πρεσβυτέρας Ρώμης, λαμβάνει από την Πέμπτη χώρα το 11ο Διαχριστιανικό Συμπόσιο που διοργανώνουν από κοινού το Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Φραγκισκανό Ινστιτούτο Πνευματικότητος του Ποντιφικικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης. Θέμα του εφετινού συμποσίου είναι «Ο Ιερός Αυγουστίνος στη Δυτική και Ανατολική Παράδοση».

Ο θεσμός του Διαχριστιανικού Συμποσίου αποτελεί τόπο θεολογικού διαλόγου μεταξύ των δύο κυριοτέρων ομολογιών του Χαλκηδόνιου Χριστιανισμού, ο οποίος συμβάλλει στην επικοινωνία και γνωριμία θεολογικών ρευμάτων και απόψεων όπως αυτά εκφράζονται από κορυφαίους εκπροσώπους και των δύο παραδόσεων.

Η αποστολή του Τμήματος Θεολογίας του Α.Π.Θ. αφίχθη στη Ρώμη την Τρίτη 2 Σεπτεμβρίου και την επόμενη μέρα έγινε δεκτή σε ακρόαση από τον Πάπα Ρώμης Βενέδικτο ΙΣΤ΄, ενώ ο Πρόεδρος του Τμήματος, Καθηγητής κ. Δημήτριος Καϊμάκης, είχε ιδιαίτερη συνομιλία μαζί του.

Το πρωί της 3ης Σεπτεμβρίου τελέσθηκε Θεία Λειτουργία κατά το ρωμαϊκό τυπικό στο ναό της Μονής των Τεσσάρων Εστεμμένων, προεξάρχοντος του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας κ.κ. Ιωάννη Σπιτέρη. Το λειτουργικό ανάγνωσμα του Αποστόλου ανέγνωσε, τιμητικώς, στην ελληνική ο Καθηγητής της Βιβλικής Θεολογίας κ. Μιλτιάδης Κωνσταντίνου. Στο τέλος της ακολουθίας οι εξ Ελλάδος μετέχοντες έψαλλαν το απολυτίκιο του Ιερού Αυγουστίνου.

Μετά το πέρας της Λειτουργίας οι σύνεδροι μετέβησαν στο Διεθνές Κολλέγιο του Αγίου Λορέντζο Βρινδησίου, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή έναρξης του Συμποσίου. Χαιρετισμό απηύθυναν ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Antonianum, π. Francesco Bravi, ο Κοσμήτορας της Θεολογικής Σχολής Α.Π.Θ. κ. Ιωάννης Κογκούλης, εκ μέρους των δύο τμημάτων της Σχολής, ο Διευθυντής του Φραγκισκανού Ινστιτούτου Πνευματικότητος, π. Paolo Martinelli και ο Πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας κ. Δημήτριος Καϊμάκης.

Εκ μέρους του Πάπα Ρώμης Βενεδίκτου ΙΣΤ’ ανέγνωσε χαιρετισμό ο Υπογραμματέας του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Χριστιανικής Ενότητας, Monsignor Eleuterio Fortino ενώ από πλευράς του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β΄, ο Πρωτοπρεσβύτερος και Καθηγητής της Καινοδιαθηκικής Θεολογίας π. Ιωάννης Σκιαδαρέσης. Επίσης ο Πανοσ. Αρχιμανδρίτης π. Ειρηναίος Δελιδήμος μετέφερε τα μηνύματα των Σεβ. Μητροπολιτών Ιωαννίνων, Βεροίας, Δημητριάδος και Σύρου. Την εισαγωγή στο θέμα του Συμποσίου έκανε ο Σεβ. Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Κερκύρας κ.κ. Ιωάννης Σπιτέρης και κατά την απογευματινή συνεδρία ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους οι καθηγητές Γεώργιος Μαρτζέλος (Νους και βούληση κατά τον ιερό Αυγουστίνο και την ανατολική πατερική παράδοση) και Johannes B. Freyer, OFM (Ο Άγιος Αυγουστίνος στην φραγκισκανική παράδοση).

Στη πρωινή συνεδρία της Παρασκευής μίλησαν οι καθηγητές Nello Cipriani, OSA (Οι τριαδολογικές απόψεις του Αγίου Αυγουστίνου), Παναγιώτης Σκαλτσης – Παναγιώτης Υφαντής (Η γλυκύτητα του Θεού στον Αυγουστίνο Ιππώνας. Παράλληλες αναγνώσεις – Ορθόδοξες λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν του ιερού Αυγουστίνου), Vittorino Grossi, OSA (Η θεολογική εξέλιξη της αυγουστινιανής ανθρωπολογίας) και Φώτης Ιωαννίδης (Η θεία χάρη στον ιερό Αυγουστίνο και στην Ανατολική Παράδοση). Την απογευματινή συνεδρία άνοιξαν με κοινή εισήγηση οι καθηγητές Πέτρος Βασιλειάδης  και Μιλτιάδης Κωνσταντίνου (Αυγουστίνος - Παύλος – Προφήτες: Το πρόβλημα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας) και ακολούθησε ο διευθυντής του Αυγουστινιανού Πατρολογικού Ινστιτούτου του Λατερανού Πανεπιστημίου, π. Robert Dodaro, OSA (Η πνευματική τελείωση κατά τον Αυγουστίνου).

Σήμερα, Σάββατο, θα πραγματοποιηθεί στο Αυγουστινιανό Πατρολογικό Ινστιτούτο με εισηγήσεις των καθηγητών Maria Grazia Mara (Ο Αυγουστίνος και μερικοί Έλληνες Πατέρες), Άννας Κόλτσιου - Χρήστου Αραμπατζή (Ελληνικές μεταφράσεις έργων του ιερού Αυγουστίνου: κίνητρα και σκοποί - Το κύρος και η αυθεντία του ιερού Αυγουστίνου στην μεταβυζαντινή γραμματεία), Basilio Petrà (Το θέμα της πλάνης στον Άγιο Αυγουστίνο υπό το φως της σύγχρονης ηθικής) και Νίκου Μαγγιώρου (Ο ιερός Αυγουστίνος στην κανονική παράδοση της Ανατολής). Οι εργασίες του Συμποσίου θα ολοκληρωθούν το απόγευμα του Σαββάτου με την έκθεση των Συμπερασμάτων. Ακολούθως θα τελεστεί Εσπερινός στον ορθόδοξο ναό των Αγίων Θεοδώρων της Ρώμης. Οι εκδηλώσεις της διαχριστιανικής συνάντησης θα κλείσουν με κονσέρτο εκκλησιαστικής μουσικής στο ναό της Αγίας Μαρίας του Καπιτωλίου.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=552

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel