Ζωηφόρος

Χαιρετίζει το διαχριστιανικό Συμπόσιο της Ρώμης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, του Χάρη Ανδρεόπουλου,

Χαιρετίζει το διαχριστιανικό Συμπόσιο

της Ρώμης ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος 

του Χάρη Ανδρεόπουλου

Συνδιοργανώνεται από τα Τμήματα Θεολογίας του ΑΠΘ και το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο «Antonianum», με θέμα «Ο Αγιος Αυγουστίνος στη Δυτική και την Ανατολική Παράδοση» 

Με «ιδιαίτερη χαρά» χαιρετίζει ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος το ΙΑ’ (11ο) διαχριστιανικό Συμπόσιο που ξεκινά μεθαύριο Πέμπτη, 3 Σεπτεμβρίου 2009, τις εργασίες του στη Ρώμη με θέμα «Ο Αγιος Αυγουστίνος στη Δυτική και Ανατολική Παράδοση» («Sant’Agostino nella tradizione occidentale e orientale»), με συνδιοργανωτές του Τμήμα Θεολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Φραγκισκανό Ινστιτούτο Πνευματικότητας του Ποντιφικού Πανεπιστημίου Antonianum της Ρώμης.

Πρόκειται για το 11ο κατά σειρά επιστημονικού χαρακτήρα διαχριστιανικό συμπόσιο που συνδιοργανώνουν εν είδει θεσμού, κατ’ έτος,  τα τελευταία ένδεκα χρόνια το Τμήμα Θεολογίας του  ΑΠΘ και το Ποντιφικό Πανεπιστήμιο «Antonianum» της Ρώμης (Istituto Francescano Di Spiritualita della Pontificia Universita «Αntonianum» di Roma), σε συνεργασία, φέτος, με το Πατρολογικό Ινστιτούτο «Augustianum» της Ρώμης (Ιstituto Patristico «Augustianum» di Roma),  και το οποίο θα διαρκέσει μέχρι και το Σάββατο, 5 Σεπτεμβρίου.

ΘΕΤΙΚΟΣ ΣΤΟ ΔΙΑΛΟΓΟ

Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, μέσω του Μηνύματος που απέστειλε και το οποίο θα αναγνωσθεί στους συνέδρους, εμφανίζεται ιδιαίτερα θετικός σε παρόμοιες επιστημονικές πρωτοβουλίες, σαν αυτές των δύο πανεπιστημιακών θεολογικών Τμημάτων, της Θεσσαλονίκης και της Ρώμης που έχουν σαν στόχο τη θεολογική διερεύνηση των διαφορετικών παραδόσεων της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας. Ο κ. Ιερώνυμος, μάλιστα, θεωρεί ότι τα συμπεράσματα τέτοιων επιστημονικών συμποσίων είναι δυνατόν να αποβούν επωφελή και για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ των Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών, ενώ ειδικά για τη περίπτωση του Επισκόπου Ιππώνος Αγίου Αυγουστίνου - ενός κοινού Αγίου των δύο Εκκλησιών – ο Αρχιεπίσκοπος θεωρεί  ότι  η μελέτη της θέσης και του έργου στη Δυτική και την Ανατολική παράδοση παρουσιάζεται εξόχως σημαντική για την ίδια τη σχέση μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

TO ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΑΘΗΝΩΝ ΙΕΡΩΝΥΜΟΥ

Ολόκληρο το Μήνυμα του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου έχει ω ακολούθως:

«Με ιδιαίτερη χαρά χαιρετίζω το ΙΑ’ Διαχριστιανικό Συμπόσιο που διοργανώνει από κοινού του Τμήμα Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και το Φραγκισκανικό Ινστιτούτο Πνευματικότητας  «Antonianum» της Ρώμης, στο πλαίσιο της επιστημονικής και τεκμηριωμένης προσέγγισης των εκδηλώσεων της πνευματικότητας στην Παράδοση της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας.

Το θέμα του παρόντος Συμποσίου, «Ο Αγιος Αυγουστίνος στη Δυτική και την Ανατολική Παράδοση», έχει ιδιαίτερη και κρίσιμη σημασία για τη θεολογική διερεύνηση των διαφορετικών παραδόσεων της Ανατολικής και της Δυτικής Εκκλησίας. Οι εργασίες και τα συμπεράσματα του Συμποσίου αυτού  είναι δυνατό να αποβούν επωφελή και για τον θεολογικό διάλογο μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαικαθολικών.

Ο Αγιος Αυγουστίνος, Επίσκοπος της Ιππώνος, είναι κοινός Αγιος και η μνήμη του τιμάται αδιαλείπτως. Το λαμπρό παράδειγμα της μετάνοιας και μεταστροφής του στη χριστιανική πίστη, ο εντυπωσιακός όγκος των συγγραφών του, η αντίληψή του για την «Πολιτεία του Θεού» ως πρώτη ολοκληρωμένη πρόσταση για την κατανόηση της ιστορίας στη Δύση, η σχεδόν νεωτερική στροφή του προς την εσωτερικότητα και τα αβυσσαλέα βάθη του ανθρώπινου υποκειμένου, οι θεολογικές του θέσεις για την ενότητα του Θεού και τον απόλυτο προορισμό, η μεγάλη του επίδραση όχι μόνο στην κατοπινή σχολιαστική Θεολογία του Μεσαίωνα, αλλά παραδόξως και στις θεωρητικές επιστήμες των Νέων Χρόνων, ερμηνεύουν την τεράστια απήχηση της προσωπικότητας και του έργου του στο δυτικό χριστιανικό κόσμο. Πράγματι ο λατινικός μεσαιωνικός πολιτισμός της χριστιανοσύνης οφείλει  εν πολλοίς τη διαμόρφωσή του στον ιερό Αυγουστίνο.

Ωστόσο, το έργο του σηματοδοτεί, ήδη από τον 5ο αιώνα, την προϊούσα αποξένωση μεταξύ της λατινόφωνης Δύσης και της ελληνόφωνης Ανατολής. Η αποξένωση αυτή αφορούσε στην γλώσσα, στην Θεολογική νοοτροπία και σταδιακά στον ίδιο τον πολιτισμό. Ο Αγιος Αυγουστίνος δεν γνώρισε την πλούσια θεολογική σκέψη των Ελλήνων Πατέρων του 4ου αιώνα, όπως δεν γνώριζε και την ελληνική γλώσσα. Από τον 5ο αιώνα έως τον 9ο αιώνα η λατινική Δύση δεν έχει καμιά επαφή απευθείας με την ελληνική σκέψη. Η αποξένωση αυτή ερμηνεύει και το γεγονός ότι οι μεταφράσεις έργων του ιερού Αυγουστίνου στην Ελληνική είναι πενιχρές, μολονότι στην ύστερη περίοδο του Βυζαντίου παρατηρείται σημαντικό ενδιαφέρον στους κύκλους των Βυζαντινών λογίων και θεολόγων.

Συνεπώς, η έρευνα και η μελέτη της θέσης και του έργου του ιερού Αυγουστίνου στη Δυτική και την Ανατολική παράδοσηπαρουσιάζεται εξόχως σημαντική για την ίδια τη σχέση μεταξύ της Ορθόδοξης και της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Εύχομαι στην Οργανωτική Επιτροπή και στους Συνέδρους του ΙΑ’ Διαχριστιανικού Συμποσίου καλη επιτυχία στις εργασίες του.

                                     Ο Αθηνών Ιερώνυμος, Πρόεδρος»

* Σύμφωνα με πληροφορίες του «amen.gr» ανάλογο χαιρετιστήριο Μήνυμα προς τους συνέδρους – στο ίδιο πνεύμα, δηλ. υπέρ του διαχριστιανικού διαλόγου - αναμένεται να αποστείλει και ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος.

ΚΑΙ ΣΤΟ BOSE

Eπίσης, αξίζει να υπομνησθεί ότι, όπως έγραψε το “amen.gr” (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=410)  εκπροσώπηση της Εκκλησίας της Ελλάδος θα υπάρχει και στο 17ο Διεθνές Οικουμενικό Συμπόσιο για την Ορθόδοξη πνευματικότητα, που διοργανώνει σε συνεργασία με Ορθόδοξες Εκκλησίες η Ρωμαιοκαθολική Μονή του Μπόζε (Bose) στη βόρεια Ιταλία (κοντά στο Τουρίνο), το τετραήμερο από τις 9 έως τις 12 του ερχομένου Σεπτεμβρίου με θέμα τον πνευματικό αγώνα στην Ορθόδοξη παράδοση («Spiritual Struggle in the Orthodox Tradition»). Στο συνέδριο αυτό την Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπήσει, με απόφαση της ΔΙΣ, ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης και ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πρεβέζης, π. Σάββας Δημητρέας.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ TΟΥ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ ΤHΣ ΡΩΜΗΣ

Στις εργασίες του Συμποσίου της Ρώμης από ελληνικής πλευράς θα συμμετάσχουν, στο προεδρείο ο πρόεδρος του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ κ. Δημ. Καϊμάκης και ο καθηγητής κ. Ανέστης Κεσσελόπουλος και  με σχετικές εισηγήσεις τους οι καθηγητές του Τμήματος κ.κ. Πέτρος Βασιλειάδης, Μιλτιάδης Κωνσταντίνου, Γεώργιος Μαρτζέλος, οι αναπληρωτές καθηγητές κ.κ.  Δήμητρα Κούκουρα και Παναγιώτης Σκαλτσής οι επίκουροι καθηγητές  κ.κ. Αννα Κόλτσιου – Νικήτα,  Νίκος Μαγγιώρος, Χρήστος Αραμπατζής,  Φώτης Ιωαννίδης και ο λέκτορας κ. Παναγιώτης Υφαντής. Αναλυτικά το πρόγραμμα των επιστημονικών εργασιών έχει ως εξής:

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου

09.00 Θεία Λειτουργία (κατά το ρωμαϊκό τυπικό) στο Μοναστήρι των αυγουστινιανών των Santi Quattro Coronati

Έναρξη του Συμποσίου

ΠΡΟΕΔΡΟΙ:  Ο Mons. ELEUTERIO FORTINO  και ο καθ. ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ

11.00 Χαιρετισμοί των ακαδημαϊκών αρχών

12.00  Σεβ. Αρχιεπ. Κέρκυρας κ. ΙΩΑΝΝΗΣ ΣΠΙΤΕΡΗΣ - Εισαγωγή στο θέμα του Συμποσίου

Πρώτη συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Οι καθ. PIETRO MESSA και AΝΕΣΤΗΣ ΚΕΣΣΕΛΟΠΟΥΛΟΣ

17.00 ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΤΖΕΛΟΣ: Νους και βούληση κατά τον ιερό Αυγουστίνο και την ανατολική πατερική παράδοση.

17.30 Johannes B. FREYER, OFM:  Ο Άγιος Αυγουστίνος στην φραγκισκανική παράδοση

18.00 Συζήτηση

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου

Δεύτερη συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Οι καθ. MARIA GRAZIA MARA και  ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ

09.00   Nello CIPRIANI, OSA: Οι τριαδολογικές απόψεις του Αγίου Αυγουστίνου

09.30 ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΚΑΛΤΣΗΣ – ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΥΦΑΝΤΗΣ: Η γλυκύτητα του Θεού στον Αυγουστίνο Ιππώνας¬. Παράλληλες αναγνώσεις – Ορθόδοξες λατρευτικές ακολουθίες προς τιμήν του ιερού Αυγουστίνου.

10.00 Συζήτηση

11.00 Διάλλειμα

11.30 VITTORINO GROSSI, OSA:  Η θεολογική εξέλιξη της αυγουστινιανής ανθρωπολογίας.

12.00   ΦΩΤΗΣ ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ: Η θεία χάρη στον ιερό Αυγουστίνο και στην Ανατολική Παράδοση

12.30 Συζήτηση

Τρίτη συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Οι καθ. PIERLUIGI CARMINATI και  ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΑΡΤΖΕΛΟΣ

17.00 ΠΕΤΡΟΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗΣ – ΜΙΛΤΙΑΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ: Αυγουστίνος - Παύλος – Προφήτες: Το πρόβλημα της ανθρώπινης σεξουαλικότητας

17.30   ROBERT DODARO, OSA: Η πνευματική τελείωση κατά τον Αυγουστίνου.

18.00 Συζήτηση

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου

Τέταρτη συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Οι καθ. ROBERT DODARO  και ΔΗΜΗΤΡΑ ΚΟΥΚΟΥΡΑ

09.00 ]MARIA GRAZIA MARA: Ο Αυγουστίνος και μερικοί Έλληνες Πατέρες

09.30 ΑΝΝΑ ΚΟΛΤΣΙΟΥ - ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ: Ελληνικές μεταφράσεις έργων του ιερού Αυγουστίνου: κίνητρα και σκοποί - Το κύρος και η αυθεντία του ιερού Αυγουστίνου στην μεταβυζαντινή γραμματεία.

10.00 Συζήτηση

11.00 Διάλλειμα

11.30 BASILIO PETRÀ: Το θέμα της πλάνης στον Άγιο Αυγουστίνο υπό το φως της σύγχρονης ηθικής

12.00  ΝΙΚΟΣ ΜΑΓΓΙΩΡΟΣ: Ο ιερός Αυγουστίνος στην κανονική παράδοση της Ανατολής

12.30 Συζήτηση

Πέμπτη συνεδρία

ΠΡΟΕΔΡΟΙ: Οι πρόεδροι του Istituto di Spiritualità del P.U.A. & του Τμήματος Θεολογίας του ΑΠΘ, καθ. PAΟLO MARTINELLI και ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΪΜΑΚΗΣ

16.00 Συμπεράσματα

18.00   Εσπερινός κατά το βυζαντινό τυπικό στον Ι. Ν. των Αγίων Θεοδώρων της Ρώμης

21.00 Μουσική εκδήλωση:Concerto Ritratti di Maria eseguito dal coro Vocalia consort diretto da Marco Berrini, presso la Chiesa di s. Maria in Ara Coeli di Roma.

L’XI SIMPOSIO INTERCRISTIANO È SPONSORIZZATO DA:

Curia Generale dei Frati Minori Cappuccini

Provincia Veneta dei Frati Minori Cappuccini

Provincia di Foggia dei Frati Minori Cappuccini

Provincia di Roma dei Frati Minori Cappuccini

Τόπος Συμποσίου

3-4 Σεπτεμβρίου: Collegio Internazionale s. Lorenzo da Brindisi dei Frati Minori Cappuccini

G.R.A. Km. 65.050, 00166 Roma

Tηλ. 0039.06.660521 * Fax 0039.06.6616.2401

5 Σεπτεμβρίου: Istituto Patristico Augustinianum di Roma

Via Paolo VI 25,  00193 Roma

Tηλ. 0039.06.6800.6238 * Fax 0039.06.6800.6298

Πληροφορίες

FR. PAOLO MARTINELLI, OFMCAP  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it. * Κιν. 0039.3396608762

FR. LUCA BIANCHI, OFMCAP  This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  * Κιν. 0039.3487450245

ΕΠΙΚ. ΚΑΘ. NIKΟΣ MAΓΓΙΩΡΟΣ   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.   *  Κιν. 00306937604555

ΕΠΙΚ. ΚΑΘ. ΧΡΗΣΤΟΣ ΑΡΑΜΠΑΤΖΗΣ   This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.  * Τηλ. 00302310997023

Σημείωση: Ο Χάρης Ανδρεόπουλος είναι δημοσιογράφος – θεολόγος ΑΠΘ (This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.) ,  συνεργάτης της εφημερίδας «Ελευθερία» Λαρίσης, της Πύλης Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «amen.gr» και καθηγητής Β’/θμιας Εκπαίδευσης (Γυμνάσιο και Λύκειο Αρμενίου ν. Λαρίσης).

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=528

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel