Ζωηφόρος

Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί συζητούν στην Κύπρο,

Ορθόδοξοι και Ρωμαιοκαθολικοί

συζητούν στην Κύπρο

Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου

 «Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ της Κύπρου φιλοξενεί με αίσθημα ευθύνης το διάλογο Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών»,  δήλωσε ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος με την ευκαιρία της έναρξης σήμερα στην Πάφο των εργασιών της Μικτής Επιτροπής Θεολογικού Διαλόγου (ΜΕΘΔ).

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος επισημαίνει ότι είναι ανάγκη να συνδιαλεγόμαστε με σκοπό να βρούμε την κοινή πίστη και να πορευθούμε από κοινού το δρόμο της σωτηρίας, σύμφωνα και με την προσευχή του Χριστού «ίνα πάντες εν ώσι».

Σημειώνει επίσης ότι μόνιμος στόχος πρέπει να είναι η αναζήτηση με εντιμότητα της κοινής πίστης της αδιαίρετης Εκκλησίας της πρώτης χιλιετίας.

Ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δηλώνει ότι ο διάλογος διεξάγεται με απόφαση όλων των κατά τόπους αυτοκεφάλων Εκκλησιών και τονίζει ότι «αποτελεί εγωισμό το να θέτει κάποιος, είτε λαϊκός είτε κληρικός, τη γνώμη του πάνω από τη γνώμη και τις αποφάσεις των τοπικών συνόδων όλης της Ορθοδοξίας».

Η συνάντηση της ΜΕΘΔ στην Πάφο είναι η 11η, αφότου άρχισε ο Διάλογος το 1980. Θα ολοκληρωθεί την ερχόμενη Πέμπτη και συμμετέχουν 60 διακεκριμένοι εκπρόσωποι των ορθοδόξων και των ρωμαιοκαθολικών. Της ΜΕΘΔ συμπροεδρεύουν ο μητροπολίτης Περγάμου Ιωάννης και ο καρδινάλιος Βάλτερ Κάσπερ. Την Εκκλησία της Κύπρου εκπροσωπούν οι μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κωνσταντίας Βασίλειος.

Στην συνάντηση της αυτή η Επιτροπή θα συζητήσει το πρωτείο του πάπα κατά την πρώτη χιλιετία μ.Χ., δηλαδή την περίοδο πριν από το σχίσμα Ανατολής και Δύσης. Πρόκειται, όπως τονίζεται και από τις δύο πλευρές, για καίριο και αποφασιστικό ζήτημα.

Προχθες βράδυ οι εκπρόσωποι της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας τέλεσαν θεία λειτουργία στο ναό του Τιμίου Σταυρού στην Πύλη Πάφου της Λευκωσίας.

Χθες, Κυριακή, τελείται στον ιερό ναό Φανερωμένης Λευκωσίας θα τελεστεί αρχιερατικό συλλείτουργο από τον αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και ιεράρχες άλλων Ορθοδόξων Εκκλησιών. Στο τέλος της λειτουργίας ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα αναπτύξει τη θέση της Εκκλησίας της Κύπρου στο θέμα του θεολογικού διαλόγου με τους ρωμαιοκαθολικούς.

Η έναρξη της συνάντησης, χθες, σημαδεύτηκε με  διαδήλωση διαμαρτυρίας περίπου 100 ατόμων .Οι διαδηλωτές περίπου 100  άτομα,άνδρες , γυναίκες,  ιερείς και  μοναχοί , μέλη του Παγκυπρίου Χριστιανικού Ορθοδόξου Κινήματος (ΠΑ.Χ.Ο.Κ) , είχαν συγκεντρωθεί με πανό στην είσοδο του ξενοδοχείου «Άγιος Γεώργιος», όπου διεξάγονται οι εργασίες της συνάντησης. Λόγω της παρουσίας των διαδηλωτών  τα περίπου 60 μέλη της ΜΕΘΔ  δεν

μετέβησαν στον παρακείμενο ναό του Αγίου Γεωργίου.

Τα πανό μεταξύ άλλων έγραφαν: «Εάν ξεπουλήσουμε την Ορθοδοξία μας, τότε θα χάσουμε και την Ελευθερία μας», «Αγάπη χωρίς Χριστό δεν είναι αγάπη, αλλά απάτη», «Προδοσία της Πίστεως δεν επιλύει το Κυπριακό», «Τρεις οι τρομερότερες πτώσεις στην Ιστορία:Του Αδάμ, του Ιούδα, του Πάπα».

Επίσης, διένειμαν τετρασέλιδο φυλλάδιο  του ηγουμένου της Μονής Γρηγορίου του Αγίου Όρους  Γεώργιου Καψάνη με κριτικές θέσεις κατά του διαλόγου .

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, που βρισκόταν την ώρα της διαδήλωσης στο ξενοδοχείο, κάλεσε τους ιερείς τη Δευτέρα στο γραφείο του. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του  προέδρου της Φιλορθόδοξης Ένωσης «Κοσμάς Φλαμιάτος»  από την Ελλάδα, ο οποίος  είπε στον Αρχιεπίσκοπο «δεν μπορεί μια ειρηνική ομολογία πίστεως να γίνεται αιτία εκτόξευσης απειλών από ένα προκαθήμενο».

Η εργασίες της συνάντησης , που γίνονται κεκλεισμένων των θυρών,άρχισαν άρχισαν  με την «Δοξολογία» και άλλους ύμνους της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Επίσης απαγγέλθηκαν το «Βασιλεύ Ουράνιε» και το «Πάτερ Ημών». Ακολούθησαν ομιλίες από τους συμπροέδρους, Μητροπολίτη Περγάμου Ιωάννη και Καρδινάλιο Βάλτερ Κάσπερ.

Το ουσιαστικό μέρος των συζητήσεων θα αρχίσει από τη Δευτέρα πάνω σε προσχέδιο εγγράφου για το πρωτείο του Πάπα στην εκκλησία και στην κοινωνία κατά την πρώτη χιλιετία της αδιαίρετης Εκκλησίας.

Στην αντιπροσωπεία του Οικουμενικού Πατριαρχείου μετέχει ο Μητροπολίτης Σασσίμων  Γεννάδιος καθώς και ο Επίσκοπος  Διοκλείας Κάλλιστος  Γουέαρ, γνωστός στην Ευρώπη  θεολόγος και συγγραφέας. Το Πατριαρχείο Μόσχας εκπροσωπεί  ο αρχιεπίσκοπος Ιλαρίων, ο οποίος προΐσταται της Επιτροπής Διορθοδόξων και Διεκκλησιαστικών σχέσεων

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=776

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel