Ζωηφόρος

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου και οι αντιδράσεις,

Η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

για την επίσκεψη του Πάπα

και οι αντιδράσεις

***

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου για την επίσκεψη του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ΄

  "Ο Πάπας είναι προκαθήμενος Εκκλησίας και αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη, αλλά θέση του συνόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία δέχεται ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι αδελφή και κάνει μαζί της θεολογικό διάλογο", υπογραμμίζει ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος σε αποκλειστική συνέντευξη του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

    Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου χαρακτηρίζει ως "υψίστης σημασίας" την επίσκεψη του Πάπα Βενεδίκτου ΙΣΤ' στην Κύπρο από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου και δηλώνει ότι η φιλοξενία του είναι και μια ευκαιρία να "αποδείξουμε έμπρακτα ότι δεν είμεθα εσωστρεφείς και ότι η Εκκλησία της Κύπρου διαδραματίζει ρόλο αγάπης και συναντίληψης". 

    Αναφέρει ότι στη συνάντηση του το Σάββατο με τον Πάπα, ο οποίος επισκέπτεται την Κύπρο ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, θα ζητήσει τη βοήθεια του Ποντίφηκα στις προσπάθειες για βιώσιμη λύση στο Κυπριακό και για διάσωση και συντήρηση των συλημένων ναών και άλλων μνημείων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.

    Δύο μέρες πριν από την άφιξη του Πάπα στην Κύπρο, και ενώ αύριο συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τονίζει ότι για την Ορθόδοξη Εκκλησία ο Πάπας "είναι κανονικός Επίσκοπος της Πρεσβυτέρας Ρώμης". Ειδικά τον Πάπα Βενέδικτο τον χαρακτηρίζει "διαπρεπή θεολόγο" και "δημιουργικό εκκλησιαστικό ηγέτη".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θεωρεί ότι ο Μητροπολίτης Λεμεσού "πιέστηκε πολύ από το περιβάλλον του", για αυτό εξέφρασε δημόσια τη διαφωνία του. Οι λόγοι της δημόσιας διαφωνίας του Μητροπολίτη Κυρηνείας λέει ότι είναι διαφορετικοί, αλλά αποφεύγει να επεκταθεί.

    Για τη δήλωση του περί ενδεχόμενης αποβολής Ιεραρχών από τη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος εξηγεί ότι εννοούσε πως "όποιος δεν σέβεται τις αποφάσεις της Συνόδου, θα πρέπει ο ίδιος να επιλέξει κατά πόσο θα συνεχίσει να είναι μέλος της".

    Επίσης, ο Κύπρου Χρυσόστομος δηλώνει ότι είναι καιρός να αρχίσει διάλογος μεταξύ του Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου και του Πάπα Βενέδικτου.

    Το πλήρες κείμενο της αποκλειστικής συνέντευξης του Αρχιεπισκόπου Κύπρου είναι το ακόλουθο:

    ΕΡ: Μακαριώτατε, ποια σημασία αποδίδετε στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ';

    ΑΠ: Είναι υψίστης σημασίας, διότι θέλουμε τη συμπαράσταση του στις προσπάθειες για δίκαιη λύση του Κυπριακού και διότι ως Εκκλησία Κύπρου θέλουμε να έχουμε άριστες σχέσεις πρώτα με τις κατά τόπους Ορθόδοξες Εκκλησίες και δεύτερο με την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, με την οποία η Ορθόδοξη από ετών βρίσκεται σε θεολογικό διάλογο, αλλά και με τα άλλες ομολογίες και θρησκείες. Ο 21ος αιώνας είναι αιώνας του διαλόγου. Πρέπει να πρυτανεύσει η αγάπη, η οποία είναι εντολή του Θεού. Το θέλημα του Θεού είναι να αγαπάμε τους εχθρούς μας, πόσο μάλλον τους εν Χριστώ αδελφούς μας.

    Εξάλλου, στην εποχή μας δεν νοείται να είμεθα εσωστρεφείς και απομονωμένοι. Η Εκκλησία της Κύπρου κινείται σε αυτό το πλαίσιο Πιστεύω ότι η επίσκεψη του Πάπα είναι και μια ευκαιρία να το αποδείξουμε έμπρακτα ότι η Εκκλησία της Κύπρου διαδραματίζει ρόλο αγάπης και συναντίληψης. Για το λόγο αυτό θα κάνουμε ότι μπορούμε για να είναι η επίσκεψη του Πάπα επιτυχής.

    ΕΡ: Ο Πάπας έχει και ποίμνιο εδώ στην Κύπρο, τους Μαρωνίτες και Λατίνους, που είναι τμήμα του κυπριακού λαού, αλλά και χιλιάδες αλλοδαπών που ζουν στο νησί μας

    ΑΠ: Είναι ορθή η παρατήρηση σας. Εμείς έχουμε ανοικτή την πόρτα μας με πολύ αγάπη προς όλους τους συμπατριώτες μας και τους ξένους.

    ΕΡ: Ο Πάπας έρχεται με πρόσκληση του προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και εσείς δεν τον είχατε προσκαλέσει, όταν κάνατε το 2007 την πρώτη επίσκεψη προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου στο Βατικανό;

    ΑΠ: Η δική μου πρόσκληση ήταν από τότε και ήταν ανοικτή. Της δικής μου πρόσκλησης είχε προηγηθεί πρόσκληση του αειμνήστου Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου. Πέρσι τον Σεπτέμβριο, όταν ο Πάπας κατ' αρχάς αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του Προέδρου Χριστόφια, ήλθε και με είδε ο Αποστολικός Νούτσιος και μου ανέφερε ότι ο Πάπας, πριν δώσει την οριστική του απάντηση, θα ήθελε να έχει τη συγκατάθεση της Εκκλησίας της Κύπρου.

    ΕΡ: Αυτό σας ελέχθη προφορικώς ή σας επιδόθηκε και επιστολή του Πάπα;

    ΑΠ: Ο Νούτσιος ήταν κομιστής και σχετικής επιστολής του Πάπα. Εξέφρασα τη χαρά μου, γιατί ο Πάπας αποφάσισε να έλθει στην πατρίδα μας.

ΔΙΑΠΡΕΠΗΣ ΘΕΟΛΟΓΟΣ

    ΕΡ: Ποια η εκτίμηση σας για την προσωπικότητα και το έργο του;

    ΑΠ: Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ' αναγνωρίζεται ευρύτατα ως στοχαστής και διαπρεπής θεολόγος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, υπερασπιστής της ειρήνης και δικαιοσύνης και ως δημιουργικός εκκλησιαστικός ηγέτης. Παράλληλα, είναι ένθερμος υποστηρικτής της προσεγγίσεως μεταξύ των χριστιανών, αλλά και μεταξύ των άλλων θρησκειών. Επίσης, εργάζεται για να αρθούν τα προβλήματα και εμπόδια χιλιετιών, ώστε να καταστεί δυνατή η πλήρης κοινωνία μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών. Το εγχείρημα αυτό δεν είναι εύκολο, αλλά ο Πάπας Βενέδικτος έχει εκδηλώσει τη βούληση του να εργαστεί για να φθάσουμε κάποτε Ορθόδοξοι και Καθολικοί με τη χάρη του Αγίου Θεού, χωρίς αυτή τίποτε δεν μπορεί να επιτευχθεί, στην ενότητα και στην πίστη και στην μυστηριακή κοινωνία.

    ΕΡ: Βέβαια, πρόσφατα δέχεται έντονες επικρίσεις για σκάνδαλα παιδεραστίας κληρικών

    ΑΠ: Έχει καθήκον ως προκαθήμενος να αντιμετωπίσει αυτό το ζήτημα και πιστεύω ότι το αντιμετωπίζει καταλλήλως.

    ΕΡ: Στην πρόσφατη επίσημη επίσκεψή σας στο Φανάρι συζητήσατε με τον Οικουμενικό Πατριάρχη και για την επίσκεψη του Πάπα;

    ΑΠ: Ανταλλάξαμε κάποιες απόψεις και για το θέμα αυτό

ΜΟΣΧΑ- ΒΑΤΙΚΑΝΟ

    ΕΡ: Τελευταία φαίνεται να υπάρχει μια προσπάθεια για εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ της Εκκλησίας της Ρωσίας και του Βατικανού. Πώς βλέπετε να προχωρά το θέμα αυτό;

    ΑΠ: Πάντοτε πίστευα και πιστεύω ότι ο διάλογος απαλύνει και πολλές φορές κλείνει πληγές. Εκτιμώ ότι έφθασε ο καιρός να συναντηθούν ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος και ο Πάπας Βενέδικτος και να αρχίσουν διάλογο.

    ΕΡ: Εσείς διαδραματίζετε κάποιο ρόλο προς αυτήν την κατεύθυνση;

    ΑΠ: Τώρα όχι. Στο παρελθόν επί του μακαριστού Πατριάρχη Αλέξιου είχα κάνει κάποια προσπάθεια, αλλά δυστυχώς δεν έφερε αποτέλεσμα. Επαναλαμβάνω ότι η απομόνωση δεν βοηθά και δεν λύνει προβλήματα. Σήμερα αντιλαμβάνομαι ότι και οι δύο πλευρές έχουν αντιληφθεί ότι πρέπει να συνομιλήσουν.

ΟΙ ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

    ΕΡ: Ας έλθουμε στα δικά μας σε σχέση με την επίσκεψη του Πάπα. Οι Μητροπολίτες Λεμεσού Αθανάσιος, με συνέντευξη του, και Κυρηνείας Παύλος, με άρθρο του, δημοσιοποίησαν την έντονη διαφωνία τους με την επίσκεψη του Πάπα και με συμμετοχή σε εκδηλώσεις για τον Ποντίφικα. Εσείς πού αποδίδετε το γεγονός ότι, αφού συμφώνησαν για την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, στη συνέχεια εξέφρασαν δημόσια τη διαφωνία τους;

    ΑΠ: Εκτιμώ ότι άλλοι είναι οι λόγοι για τον Μητροπολίτη Λεμεσού και άλλοι για τον Κυρηνείας. Κατά τη γνώμη μου, ο Μητροπολίτης Λεμεσού πιέστηκε πολύ από το περιβάλλον του και ίσως από το Άγιο Όρος. Εξάλλου σε ομιλίες και κηρύγματα του κατά καιρούς αποφαίνεται ότι όλοι οι άλλοι, εκτός από τους Ορθοδόξους, είναι αιρετικοί. Δικαίωμα του να πιστεύει έτσι και το σεβόμαστε. Εκεί που διαφωνώ είναι ότι ήταν αχρείαστη η δημόσια τοποθέτηση του, μετά την ομοφωνία στη Σύνοδο αναφορικά με το περιεχόμενο της εγκυκλίου, που αναγνώστηκε στους Ιερούς Ναούς.

    ΕΡ: Για τον Μητροπολίτη Κυρηνείας ποίοι είναι οι λόγοι;

    ΑΠ: Νομίζω ότι είναι διαφορετικοί, αλλά δεν θα ήθελα να επεκταθώ.

    ΕΡ: Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας στο άρθρο του υποστηρίζει ότι όλα ήταν τετελεσμένα και ότι στη Σύνοδο τους ενημερώσατε, ενώ θα έπρεπε πριν δοθεί η συγκατάθεση της Συνόδου για την επίσκεψη να ρωτηθούν οι Ιεράρχες κατά πόσον συμφωνούν. Ποιο είναι το σχόλιο σας;

    ΑΠ: Ο Άγιος Κυρηνείας εξέφρασε τις έντονες διαφωνίες του, τις οποίες σεβόμεθα. Άλλωστε, για το λόγο αυτό είπαμε ότι όποιος δεν θέλει, είναι ελεύθερος να μην έρθει στις εκδηλώσεις για τον Πάπα.

    ΕΡ: Την Πέμπτη, παραμονή της επίσκεψης του Πάπα, συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος με θέμα τον προϋπολογισμό της Εκκλησίας. Θα συζητηθεί εκ νέου και το θέμα της επίσκεψης;

    ΑΠ: Η Σύνοδος για το θέμα της επίσκεψης αποφάσισε και εξέδωσε σχετική εγκύκλιο. Όμως προτίθεμαι να καλέσω όλους του αδελφούς να αφήσουν τις προσωπικές του απόψεις και να συμπεριφερθούν ορθά και θα ζητήσω εξηγήσεις από τους δύο Μητροπολίτες για τη στάση τους μετά την εγκύκλιο της Συνόδου.

    ΕΡ: Σε δηλώσεις σας μιλήσατε ακόμα και για το ενδεχόμενο αποβολής Ιεραρχών από τη Σύνοδο. Είσαστε αποφασισμένος, αν χρειαστεί, να προχωρήσετε προς αυτή την κατεύθυνση;

    ΑΠ: Μάλλον δεν έγινε αντιληπτό, τι ακριβώς είπα. Απαιτώ από όλα τα Μέλη της Συνόδου να σέβονται τις αποφάσεις της, ανεξαρτήτως των προσωπικών τους απόψεων, οι οποίες, επαναλαμβάνω, είναι απόλυτα σεβαστές. Όμως, όποιος δεν σέβεται τις αποφάσεις της Συνόδου, θα πρέπει ο ίδιος να επιλέξει κατά πόσο θα συνεχίζει να είναι μέλος της. Αν δεν σεβόμεθα τις αποφάσεις της Συνόδου, τότε γιατί να είμεθα μέλη της;

    ΕΡ: Ο κόσμος ακούει τους δύο αυτούς Ιεράρχες, αλλά και άλλους θεολόγους, να λένε ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία δεν είναι Εκκλησία, αλλά αίρεση και ότι ο Πάπας είναι αρχηγός αίρεσης. Αληθεύει αυτό;

    ΑΠ: Ο Πάπας είναι προκαθήμενος Εκκλησίας και αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη, αλλά θέση του συνόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία δέχεται ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι αδελφή και κάνει μαζί της θεολογικό διάλογο, στον οποίο μετέχουμε και εμείς, με στόχο να φθάσουμε στην ενότητα της πρώτης μετά Χριστό χιλιετίας. Άρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει την Ρωμαιοκαθολική ως Εκκλησία και τον προκαθήμενο της ως κανονικό Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης. Όταν ανταλλάσουμε εόρτιες επιστολές και άλλα γράμματα, αποκαλούμε τον Πάπα " Αγιότατο Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης και αγαπητό αδελφό".

    ΕΡ: Υπάρχει απόφαση Συνόδου της Ορθοδοξίας ότι ο Ρωμαιοκαθολικισμός είναι αίρεση;

    ΑΠ: Εξ' όσον γνωρίζω δεν υπάρχει κάτι τέτοιο. Η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία αποσχίστηκε, ξέφυγε από το Ορθό Δόγμα.

ΤΙ ΘΑ ΣΥΖΗΤΗΣΩ ΜΕ ΠΑΠΑ

    ΕΡ: Έχετε δηλώσει ότι στη συνάντηση σας με τον Πάπα θα του θέσετε το Κυπριακό και ιδιαίτερα το θέμα της σύλησης των Εκκλησιών και της παρεμπόδισης στην άσκηση των λατρευτικών δικαιωμάτων των Χριστιανών στα κατεχόμενα. Αυτά τα ζητήματα τα είχατε θέσει προ διετίας στο Βατικανό. Τι έκανε ο Πάπας αυτή τη διετία που πέρασε;

    ΑΠ: Θα ρωτήσω να μάθω, αλλά πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι η Άγκυρα δεν έχει ανταποκριθεί στις επίμονες εκκλήσεις και του σημερινού και του προηγούμενου αμερικανού Προέδρου να ανοίξει τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης. Αντιλαμβάνεστε ότι πολύ περισσότερο δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει τον Πάπα. Στην Αρχιεπισκοπή θα έχω ιδιαίτερη συνομιλία με τον Πάπα, θα του παραθέσω γεύμα και θα επισκεφθεί το Βυζαντινό Μουσείο.

    ΕΡ: Στο Βυζαντινό Μουσείο υπάρχει και η έκθεση για τη λεηλασία των ναών από τον Τούρκο αρχαιοκάπηλο Αϊντίν Ντικμέν. Πολλά από τα συληθέντα, αν και κατασχέθηκαν εδώ και αρκετά χρόνια από τη Γερμανία, βρίσκονται ακόμη στην αστυνομία του Μονάχου και η Εκκλησία της Κύπρου δίνει δικαστική μάχη για τον επαναπατρισμό τους. Δεδομένου ότι ο Πάπας είναι Γερμανός, θα τον παρακαλέσετε να αναλάβει κάποιο ιδιαίτερο ρόλο προς τη Γερμανία για να έχει αίσιο τέλος η υπόθεση αυτή;

    ΑΠ: Για το θέμα αυτό είχα παρακαλέσει προσωπικά την κυρία Μέρκελ, θα παρακαλέσω τώρα και τον Πάπα.

    ΕΡ: Να υποθέσω ότι θα θέσετε στον Πάπα και την ανάγκη συντήρησης της Μονής του Αποστόλου Ανδρέα και το αίτημα σας να δοθεί άδεια στον Ηγούμενο και την αδελφότητα του Αποστόλου Βαρνάβα να τους επιτραπεί να εγκατασταθούν στη Μονή τους;

    ΑΠ: Το σκέφτομαι και αυτό.

    ΕΡ: Εσείς θα προσφωνήσετε τον Πάπα στη Στήλη του Αποστόλου Παύλου στην Πάφο;

    ΑΠ: Μάλιστα.

    ΕΡ: Μετά τη συνάντηση σας στην Αρχιεπισκοπή θα εκδοθεί κοινή δήλωση;

    ΑΠ: Όχι, αυτό δεν προβλέπεται

πηγή: Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων

αναδημοσίευση από; http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2515

***

Φιλοπαπικός οίστρος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

Ολόκληρη η συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων είναι γεμάτη προσωπικές του απόψεις που δεν απηχούν το πνεύμα και τη διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας. Το χειρότερο ίσως από όλα είναι η απάντηση που δίνει στο ερώτημα αν ο Πάπας είναι αρχηγός αίρεσης. Λέει ο Αρχιεπίσκοπος:

«Ο Πάπας είναι προκαθήμενος Εκκλησίας και αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη, αλλά θέση του συνόλου της Ορθοδόξου Εκκλησίας. Η Ορθοδοξία δέχεται ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι αδελφή και κάνει μαζί της θεολογικό διάλογο, στον οποίο μετέχουμε και εμείς, με στόχο να φθάσουμε στην ενότητα της πρώτης μετά Χριστό χιλιετίας. Άρα, η Ορθόδοξη Εκκλησία αναγνωρίζει την Ρωμαιοκαθολική ως Εκκλησία και τον προκαθήμενο της ως κανονικό Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης. Όταν ανταλλάσουμε εόρτιες επιστολές και άλλα γράμματα, αποκαλούμε τον Πάπα "Αγιότατο Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης και αγαπητό αδελφό».

Όλη η απάντησή του είναι πολύ σωστή αρκεί να..... αντικαταστήσει κανείς τη φράση «Ορθόδοξη Εκκλησία» με τον όρο «οι Οικουμενιστές». Όσα θεωρεί αποδοχές και διδασκαλία της Ορθόδοξης Εκκλησίας ο Κύπρου Χρυσόστομος δεν είναι παρά οι θέσεις των οικουμενιστών που ασφαλώς πόρρω απέχουν από την πατερική ορθόδοξη θεολογία, πρακτική και ζωή.

Και επειδή είναι απαραίτητο να επαναλαμβάνουμε τα αυτονόητα:

1. Ο Πάπας δεν είναι «προκαθήμενος Εκκλησίας» αλλά αρχηγός αίρεσης.

2. Η Ορθοδοξία δεν δέχεται ότι «η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι αδελφή». Κάτι τέτοιο δέχονται μόνο οι υπηρέτες της παναίρεσης του Οικουμενισμού.

3. Στόχος του διαλόγου δεν (πρέπει να) είναι «η ενότητα» αλλά η επιστροφή των Παπικών στη Μία αδιάσπαστη Εκκλησία.

4. Ασφαλώς η Ορθοδοξία δεν αναγνωρίζει τον Πάπα ούτε «ως κανονικό Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης», ούτε ως «αδελφό», ούτε ως «Αγιότατο Πάπα». Εν τοιαύτη περιπτώση θα επρόκειτο για κοινωνία μεταξύ Ορθοδόξων Εκκλησιών. Αλλ’ ο Πάπας δεν είναι ούτε «κανονικός επίσκοπος» ούτε καν «επίσκοπος» αφού στερείται της Θείας Χάριτος και δεν μετέχει των Μυστηρίων, ούτε ασφαλώς και της χειροτονίας.

Ο φιλοπαπικός οίστρος του Αρχιεπισκόπου Κύπρου τον παρασύρει σε δηλώσεις που τον εκτρέπουν έξω από τα όρια της Ορθόδοξης Εκκλησιολογίας και Θεολογίας.

Τελειώνουμε μεταφέροντας την παραπάνω απάντηση του Αρχιεπισκόπου με αντικατάσταση του όρου «Ορθόδοξη Εκκλησία» με τον όρο «οι Οικουμενιστές» ώστε η απάντηση να λάβει πραγματικά ορθόδοξο περιεχόμενο:

«Ο Πάπας είναι προκαθήμενος Εκκλησίας και αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη, αλλά θέση του συνόλου των Οικουμενιστών. Οι οικουμενιστές δέχονται ότι η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία είναι αδελφή και κάνουν μαζί της θεολογικό διάλογο, στον οποίο μετέχουμε και εμείς, με στόχο να φθάσουμε στην ενότητα της πρώτης μετά Χριστό χιλιετίας. Άρα, ο Οικουμενισμός αναγνωρίζει την Ρωμαιοκαθολική ως Εκκλησία και τον προκαθήμενο της ως κανονικό Επίσκοπο της Πρεσβυτέρας Ρώμης. Όταν ανταλλάσουμε εόρτιες επιστολές και άλλα γράμματα (οι Οικουμενιστές), αποκαλούμε τον Πάπα "Αγιότατο Πάπα της Πρεσβυτέρας Ρώμης και αγαπητό αδελφό».

***

ΠΟΘΕΝ ΑΡΞΟΜΑΙ ΘΡΗΝΕΙΝ;

Η ΝΕΑ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΚΥΠΡΟΥ

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Η συνέντευξη του Μακαριότατου που δημοσιεύθηκε στη σημερινή έκδοση του “Φιλελεύθερου” δείχνει πεντακάθαρα αυτό που λέγαμε από καιρό αναφορικά με τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου. Ουκ οίδεν δυστυχώς ούτε α λέγει ούτε περί ών διαβεβαιείται! Είναι αδελφή Εκκλησία ο Παπιμός ισχυρίζεται!!! Οχι αίρεση γι’ αυτό κάνουμε διάλογο μαζί του!!!

ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ

ΚΑΙ ΜΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΑΙΡΕΣΗ

Μακαριότατε μου, αν είναι αδελφή Εκκλησία και κάνουμε διάλογο για να βρούμε μαζί τους σε δογματικές διαφορές τότε πώς να το κάνουμε Δέσποτά μου; ΔΕΝ είναι Εκκλησία. Αίρεση είναι, έστω και αν το αρνείστε στη συνέντευξή σας. Γίνεται να πιστεύουμε διαφορετικά πράγματα σε θέματα δόγματος (πίστεως δηλαδή) και να ανήκουμε στην ίδια Εκκλησία; Δεν γίνεται, Μακαριότατε, να είναι και Εκκλησία και αίρεση. Δεν γίνεται ο τοίχος να είναι βαμμένος με άσπρη μπογιά και να είναι μαύρος. Δεν γίνεται να πάρει η ευχή.

ΠΟΣΕΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ;

Αλλωστε, αν όπως λέτε στη συνέντευξή σας, ο Παπισμός είναι Εκκλησία τότε πόσες Εκκλησίες υπάρχουν; Περισσότερες από Μία προφανώς. Στο Σύμβολο της πίστεως που απαγγέλλουμε τόσες φορές κάθε μέρα, όμως, γιατί ομολογούμε πίστη εις ΜΙΑΝ Εκκλησίαν;

ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ ΜΗΝ ΞΑΝΑΔΩΣΕΤΕ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΓΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Μακαριότατε, τι τις θέλετε τις συνεντεύξεις για θεολογικά θέματα; Αστε να χαρείτε τον Αγιο Πάφου που ξέρει θεολογία να τα λέγει για να μη γινόμαστε ρεζίλι κάθε φορά που μελωδείτε εναρμόνιο μέλος θεολογίας. Και εσείς; Εσείς να μη λέτε τίποτα; Πώς να μη λέτε; Ασφαλώς και να λέτε! Μην οξειδωθεί η γλώσσα σας, σε τελευταία ανάλυση, από την πολλή αχρησία. Να μιλάτε, Δέσποτά μου, για το χρηματιστήριο. Τις μετοχές της Ελληνικής Τράπεζας. Τη συμφωνία ανέγερσης πολυκαταστήματος με το Κατάρ, τη σταθμισμένη ψήφο των εποίκων, το νέο καθεδρικό που θέλετε να χτίσετε και τα τοιαύτα. Ούτε οι πιο πετυχημένοι χρηματιστές της Γουώλ στριτ δεν τολμούν να αντιπαραβληθούν με τις γνώσεις σας σ’ αυτούς τους τομείς. Αλλά τα θεολογικά “έασον τούτα” όπως λέγει ο Αριστοφάνης στους “Βατράχους” του. Αστε τα σε αυτούς που το τελευταίο θεολογικό βιβλίο που διάβασαν δεν ήταν αυτό που είχαν για τις πτυχιακές τους εξετάσεις.

Μη για το Θεό παίρνετε στο στόμα σας τα θεολογικά θέματα επειδή μια κουβέντα λέτε σείς (και να ήταν μόνον μία!) και μετά σινδόνες χάρτου και μελανιού πρέπει να καταλύονται από κόσμο και κοσμάκη για να τα μαζέψουν.

ΓΙΑΤΙ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΙΑΛΟΓΟΙ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΔΟΓΜΑΤΙΚΕΣ ΔΙΑΦΟΡΕΣ;

Αν δεν έχουμε με τους Παπικούς δογματικές διαφορές, Μακαριότατε, τι τους θέλουμε τους διαλόγους; Ακριβώς γι’ αυτό γίνονται οι διάλογοι επειδή είναι ΕΚΤΟΣ Εκκλησίας (όχι Εκκλησία και μάλιστα Εκκλησία της “Πρεσβυτέρας Ρώμης” όπως διατείνεστε εσείς στη συνέντευξή σας και στην επιστολή πρόσκλησης που στείλατε στον Πάπα) αλλά αίρεση και γ’ αυτό οι διάλογοι γίνονται για να άρουμε τις διαφορές σε θέματα πίστεως με κοινή συμφωνία. Αυτό σημαίνει προφανώς ότι τώρα ΔΕΝ υπάρχει συμφωνία σε θέματα πίστεως. Επομένως πώς είναι “αδελφή Εκκλησία” “η πρεσβυτέρα Ρώμη”; Πριν χίλια τόσα χρόνια ήταν πράγματι Εκκλησία και ο Πάπας της Ρώμης ο επίσκοπος της πρεσβυτέρας Ρώμης αλλά σήμερα; Σήμερα είναι αίρεση, Μακαριότατε, ΟΧΙ Εκκλησία.

Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΜΠΑΛΑΜΑΝΤ

Ολα τα άστοχα που είπατε στη συνέντευξή σας τα διατύπωσε η συμφωνία του Μπαλαμάντ μια προδοτική συμφωνία που απεφάνθη ότι ο Παπισμός είναι “αδελφή Εκκλησία” με έγκυρα μυστήρια. Η σύνοδος αυτή, Δέσποτά μου, ΔΕΝ έγινε ποτέ δεκτή από την Ορθοδοξία. Ούτε και από την Εκκλησία της Κύπρου. Επειδή προφανώς οι επενδυτικές σας δραστηριότητες, ο πυρετός της ανέγερσης ξενοδοχείων, η δημιουργία εργοστασίων κατασκευής πλαστικών σωλήνων, η εξεύρεση φτηνής άμμου για τις οικοδομές σας και άλλα παρεμφερή με τα οποία γρηγορείτε αλλά δεν προσεύχεσθε και εισέρχεσθε εις πειρασμόν από ενωρίς πρωίας μέχρι το μέσον της νυχτός δεν σας αφήνουν πολύ καιρό για θεολογικά θέματα. Ετσι δεν πήρατε, όπως φαίνεται, χαμπάρι ότι με εισήγηση του Σεβασμιότατου Κιτίου πριν εικοσαετίαν ολάκερη η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου (ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΨΗΦΟ) καταδίκασε τη συμφωνία του Μπαλαμάντ. Πώς γίνεται, λοιπόν, τώρα να την υιοθετείτε; Στο βαθμό που την υιοθετείτε βέβαια και που αντιλαμβάνεστε (για να ακριβολογούμε που ΔΕΝ αντιλαμβάνεστε) τις συνέπειες των λόγων σας.

ΑΛΛΑ ΛΕΤΕ ΣΤΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ

Και να ήταν μόνον εδώ η ασυνέπεια σας; Θα λέγαμε στα κομμάτια! Πού να θυμάται, θα παρηγορούσαμε τον εαυτό μας, ο Μακαριότατος, τι υπέγραψε και τι δεν υπέγραψε, τι ψήφισε και τι δεν ψήφισε πριν είκοσι χρόνια;

Αλλά η εγκύκλιος που υπογράψατε πριν λίγες μέρες και εξαπολύσατε παντί τω πληρώματι της Αγιοτάτης Εκκλησίας της Κύπρου δεν λέγει τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που λέτε στη συνέντευξή σας; Πώς γίνεται να υπογράφετε εγκύκλιο που λέγει ότι μας χωρίζουν δογματικές διαφορές, δηλαδή διαφορές πίστεως, με τους Παπικούς και ύστερα να μας διαβεβαιώνετε ότι ο Παπισμός είναι Εκκλησία όχι αίρεση και ο Πάπας επίσκοπος της “πρεσβυτέρας Ρώμης”;

Και γιατί αποφάσισε η Σύνοδος να διαβαστεί η εγκύκλιος δύο φορές στους ναούς και χθές την Κυριακή και πριν δεκαπέντε μέρες; Για να το μάθουν οι πιστοί ότι οι Παπικοί είναι αιρετικοί ή για να το ακούσει ο Μακαριότατος δυο φορές μπας και το αντιληφθεί επιτέλους ότι η συνοδική εγκύκλιος που πρώτος και καλύτερος ο ίδιος υπέγραψε λέγει τα ακριβώς αντίθετα με τη συνέντευξη που έδωσε πριν λίγες ώρες;

ΟΥΔΕΙΣ ΙΕΡΑΡΧΗΣ ΣΤΗΝ ΥΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑ!

Πατέρες και αδελφοί! Νομίζω ότι η ενασχόληση με τη θεολογική ανάλυση των δηλώσεων του Μακαριότατου είναι με τον επιεκέστερο δυνατόν χαρακτηρισμό ματαιοπονία. Εκείνο που μετρά, στο παρόν στάδιο, είναι να αντιληφθούν ΟΛΟΙ οι Αγιοι Συνοδικοί (του Αγίου Μόρφου και του Αγίου Νεαπόλεως μη εξαιρουμένων) ότι δεν είναι δυνατόν να συμμετάσχουν στην υποδοχή του Πάπα.

ΚΑΚΟΔΟΞΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΑΚΑΡΙΟΤΑΤΟΥ

Εστω και αν ο Μακαριότατος δεν αντιλαμβάνεται (και είναι προφανές ότι ΔΕΝ αντιλαμβάνεται) τις συνέπειες των λόγων του, λόγω της ψηλαφητής θεολογικής ανεπάρκειας που τον διακρίνει, είναι ηλίου φαεινότερον ότι, με τις δημόσιες άστοχες δηλώσεις του, δέχεται (ανεπιγνώστως έστω δεν το διαμφισβητώ!) τη θεολογία των “αδελφών Εκκλησιών” και των “δύο πνευμόνων”, τη “χωρισμένη Εκκλησία” και τη “θεωρία των κλάδων”. Και ο μεν Μακαριότατος όλα τα πιο πάνω όχι μόνον τα αγνοεί αλλά θα διερωτάται για ποια ακριβώς θέματα μιλάμε.

ΤΟ ΒΑΡΟΣ ΠΕΦΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΣΥΝΟΔΙΚΟΥΣ

Γι’ αυτό η ευθύνη των υπολοίπων συνοδικών καθίσταται, ως εικός, ΑΣΥΓΚΡΙΤΑ βαρύτερο. Και η παραμικρή συμμετοχή στην υποδοχή του Πάπα σημαίνει πια απροκάλυπτη υιοθέτηση στην πράξη των κακοδοξιών που διατυπώνει ο Μακαριότατος στη συνέντευξή του. Ουδείς πια έχει το δικαίωμα ή τη δυνατότητα να κρυβεί πίσω από το φύλλο της συκής περί προσκλήσεως του Πάπα εκ μέρους του Προέδρου, ότι δεν θα γίνουν θεολογικές συνομιλίες, κτλ. κτλ. Ας προσέξουν ιδιαίτερα όσοι θα υποδεχθούν τον Πάπα στην Αρχιεπισκοπή, επειδή εκεί αν δεν κάνω λάθος θα παρατεθεί τράπεζα. Ποιος θα ευλογήσει τα εδέσματα; Προφανώς ο “επίσκοπος” κατά το Μακαριότατο της “Πρεσβυτέρας” Ρώμης. Μιλάμε δηλαδή για προχωρημένη συμπροσευχή.

Αναμένουμε από όλους τους συνοδικούς να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Άγιε Κιτίου! Πώς μπορείτε να συμμετάσχετε στην υποδοχή του Πάπα, μετά τη συνέντευξη του Μακαριότατου, αφού με δική σας εισήγηση κατεδικάσθη συνοδικά η συμφωνία του Μπαλαμάντ;

***

Οἱ Μάσκες ἔπεσαν

ΦΙΛΟΡΘΟΔΟΞΟΣ ΕΝΩΣΙΣ ΚΟΣΜΑΣ ΦΛΑΜΙΑΤΟΣ

ΕΔΡΑ: ΒΑΣ. ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ 30, 546 24 ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΤΗΛ. 697-2176314

E-MAIL: KFLAMIATOS@YAHOO.GR, ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ: Τ.Θ. 135, 421 00 ΤΡΙΚΑΛΑ

ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ EΝΩΣΕΩΣ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΕ ΙΕΡΕΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ EΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ EΛΛΑΔΟΣ

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ 15#2010

Καταγγέλουμε τὸν Ἀρχιεπίσκοπο Κύπρου

γιὰ προαγωγὸ τῆς αἵρεσης τοῦ Οἰκουμενισμοῦ

Ὁ λατινόφρων  Ἀρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος

ὁμολογεῖ τὴν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ»

Ἡ Ἐκκλησία ξεκίνησε ὡς Μία καὶ μοναδική καὶ 20 αἰῶνες τώρα παραμένει ἡ ΜΙΑ, ὅπως ὁμολογοῦμε στὸ Σύμβολο τῆς Πίστεως, ἀφοῦ ἕνας εἶναι ὁ Χριστὸς καὶ μία εἶναι ἡ πίστη ποὺ Ἐκεῖνος παρέδωσε. Αὐτὸ εἶναι ἕνα θέμα ξεκάθαρο καὶ τόσο ἁπλὰ διατυπωμένο, ὥστε  τὸ καταλαβαίνουν οἱ ἁπλοὶ πιστοί, ἀλλὰ οἱ ἀπὸ μακρόθεν χριστιανοί: «Πιστεύω… εἰς ΜΙΑΝ, Ἁγίαν….Ἐκκλησίαν»!

Δὲν χρειάζεται νὰ παραθέσουμε ἐδῶ μερικὲς χιλιάδες κείμενα ἀπὸ Πατέρες τῆς Ἐκκλησίας, θεολόγους, μοναχούς, ἀκόμα καὶ ἀπὸ τοὺς πρὶν τὸ Σχίσμα Ὀρθόδοξους Πάπες, οἱ ὁποῖοι συμφωνοῦσαν ἀπόλυτα στὸ ὅτι ἡ Ἐκκλησία εἶναι ΜΙΑ, καὶ ὅτι ὅποιος προσθέτει στὴν Πίστη εἶναι ἐκτὸς Ἐκκλησίας.

Οὔτε ὑπάρχει περίπτωση νὰ δεχθεῖ ὁ Ὀρθόδοξος χριστιανὸς τὴ θέση, πὼς «σήμερα προοδεύσαμε, πρέπει ἀλλιῶς νὰ δοῦμε τὰ πράγματα», γιατὶ ὁ Χριστὸς ἔδωσε Ἐντολὴ κανείς νὰ μὴν ἀλλάξει οὔτε ἕνα κόμμα ἢ μιὰ ὑπογεγραμμένη ἀπὸ τὴν πίστη ποὺ ὁ Ἴδιος παρέδωσε καὶ ἡ Ἐκκλησία Του διαφυλάσσει καὶ θὰ διαφυλάσσει ἕως τὴ συντέλεια τοῦ κόσμου.

Ἂν πρὸς στιγμὴ δεχθοῦμε ὅτι ἐπιβάλλεται σήμερα, εἴκοσι αἰῶνες μετὰ Χριστόν, νὰ ἀλλάξουμε κάτι ἀπὸ τὴν πίστη (ὅπως ἔχουν κάνει οἱ Παπικοὶ ποὺ δημιούργησαν πάνω ἀπὸ 20 αἱρέσεις!), ἀμέσως διαψεύδουμε τὸ Χριστὸ καὶ ὁδηγοῦμε στὴν κατάρρευση τοῦ χριστιανισμοῦ, ἀφοῦ θὰ ἀποδείξουμε τὸ Χριστὸ ἀναξιόπιστο καὶ ἀνίκανο νὰ προβλέψει ὅτι ὁ κόσμος στὸν εἰκοστὸ αἰῶνα θὰ ἀλλάξει καί, ὅσα εἶπε τότε ὁ Χριστὸς δὲν θὰ ἔχουν ἰσχύ στὴν ἐποχή μας. Κάτι τέτοιο, μόνο ἕνας ἀντίχριστος θὰ μποροῦσε νὰ τὸ πεῖ.

Ἡ Ἐκκλησία, λοιπόν, παρέμεινε ΜΙΑ, ἀνάμεσα σὲ πολλὲς ἄλλες αἱρέσεις (ὅπως ὁ Παπισμός), ποὺ πολυτρόπως τὴν ταλαιπωροῦν καὶ φροντίζουν ἀνὰ τοὺς αἰῶνες, μὲ διωγμούς, μὲ σταυροφορίες, μὲ τὴν προπαγάνδα, μὲ «εἰρηνικοὺς» καὶ καλωσυνάτους σήμερα –πλὴν δολίες μεθόδους–, νὰ τὴν ἐξαφανίσουν ἢ νὰ τὴν ὑποτάξουν στὸ Παπικὸ Πρωτεῖο καὶ Ἀλάθητο. Καὶ ἔτσι, ἀλάθητος θὰ μείνει μόνο ὁ Πάπας, ὄχι καὶ ὁ Χριστός.

Παρότι αὐτὰ ἀπὸ πολλοὺς ἔχουν καταγγελθεῖ, ὅμως, οἱ μπροστάρηδες στὴν αἵρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ, δεκαετίες τώρα καὶ δειλὰ στὴν ἀρχή, ἄρχισαν νὰ ἀποκαλοῦν τὸ αἱρετικὸ Βατικανὸ ὡς «ἀδελφὴ Ἐκκλησία». Στὶς ἔντονες ἀντιδράσεις τῶν Ὀρθοδόξων Πατέρων, ποὺ ἐπεσήμαναν τὴν παγίδα τοῦ Βατικανοῦ, ἀπαντοῦσαν ὅτι:

«ἐφόσον διεξάγουμε διάλογο μὲ αὐτούς, δὲν μποροῦμε νὰ τοὺς ἀποκαλοῦμε αἱρετικούς, διότι ἔτσι εἶναι ὡσὰν νὰ τοὺς ὑβρίζουμε. Ἂν ἀποκαλοῦμε τὴν Ρώμη «ἀδελφὴ Ἐκκλησία», τὸ κάνουμε γιὰ λόγους ἁβροφροσύνης καὶ εὐγενείας καὶ κατ’ οἰκονομίαν καὶ ὄχι γιατὶ τὸ ἐννοοῦμε κατὰ κυριολεξία».

Οἱ ἀνθιστάμενοι –στὴν νοοτροπία αὐτὴ– πνευματικοί μας Πατέρες,  ἦσαν σίγουροι ὅτι ἐδῶ πρόκειται περὶ αἱρέσεως, καὶ καθὼς περνοῦσαν τὰ χρόνια καὶ αὐτὴ ἡ ἁβροφροσύνη κατέληγε σὲ συμπροσευχὲς καὶ συλλείτουργα, δηλαδὴ καταφανέστατη παράβαση τῶν Ἱερῶν Κανόνων καὶ φρικτὴ ἀσέβεια πρὸς τὶς Ἐντολὲς τοῦ Θεοῦ, δὲν εἶχαν καμιὰ ἀμφιβολία πλέον, ὅτι ἡ νεοφανὴς αὐτὴ αἵρεση, ὁ Οἰκουμενισμός, εἶναι μιὰ ὕπουλη παναίρεση, ὅπως τὴ χαρακτήρισε ὁ Ἅγιος Ἰουστῖνος Πόποβιτς,. Γι’ αὐτὸ ἐπέμεναν: δὲν πρέπει νὰ ἀποκαλοῦμε τὴν Ρώμη Ἐκκλησία οὔτε γιὰ λόγους εὐγενείας.

Καὶ νά, ποὺ τώρα οἱ μάσκες ἔπεσαν. Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου, προσθέτει τὸ ἕνα σφάλμα δίπλα στὸ ἄλλο, τὴν μία προδοσία δίπλα στὴν ἄλλη, γιατί πῶς ἀλλιῶς θὰ δικαιολογοῦσε τὴν πρόσκληση καὶ τὴν ὑποδοχὴ τοῦ Πάπα στὴν Κύπρο;

Εἶπε σήμερα (Λευκωσία, 02/06/2010, ΑΠΕ-ΜΠΕ, σὲ συνέντευξή του στὸν Α. Βικέτο):

«Ὁ Πάπας εἶναι προκαθήμενος Ἐκκλησίας καὶ αὐτὸ δὲν εἶναι προσωπική μου ἄποψη, ἀλλὰ θέση τοῦ συνόλου τῆς Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας. Ἡ Ὀρθοδοξία δέχεται ὅτι ἡ Ρωμαιοκαθολικὴ Ἐκκλησία εἶναι ἀδελφὴ καὶ κάνει μαζί της θεολογικὸ διάλογο».

Ἡ Φιλορθόδοξος Ἕνωσις «Κοσμᾶς Φλαμιᾶτος» ἐπανειλλημμένως ἔχει καταγγείλει τὸν Μακαριώτατο κ. Χρυσόστομο Β΄, τὸν καὶ «Πάπα» Κύπρου παριστάνοντα, ὅτι ἔχει παραδώσει τὴν ψυχή του στὴν παναίρεση τοῦ Οἰκουμενισμοῦ!...

Τώρα, ποὺ οἱ Μάσκες ἔπεσαν πλήρως, γιὰ νὰ δοῦμε: ὅλοι αὐτοὶ οἱ προοδετικοὶ θεολόγοι καὶ Ἐπίσκοποι, ποὺ μᾶς διαβεβαίωναν ὅτι μόνο γιὰ τεχνικοὺς λόγους ἀποκαλοῦμε Ἐκκλησία τὸ Βατικανό, θὰ ἀντιδράσουν;

Καὶ γιὰ νὰ δοῦμε: οἱ Ὀρθόδοξοι Ἐπίσκοποι, οἱ ὀρθόδοξες Ἀδελφότητες, οἱ συνιστῶντες τὴν ὑπακοὴ στοὺς Ἐπισκόπους πνευματικοί, τώρα ποὺ ὁλοκάθαρα, «γυμνῇ τῇ κεφαλῇ» κηρύσσεται αἵρεση, θὰ ζητήσουν ἐπιτέλους ἀπὸ τὴν Ἱεραρχία νὰ ἐπέμβει; Θὰ ζητήσουν νὰ συγκληθεῖ Σύνοδος ἡ ὁποία θὰ καταδικάσει τὴν αἵρεση καὶ θὰ κατονομάσει τοὺς αἱρετικούς;

Ὥστε, ἀφοῦ μάθουμε ποιοί εἶναι οἱ αἱρετικοὶ Οἰκουμενιστές, νὰ τοὺς ἀποφεύγουμε, νὰ παύσει ἡ μνημόνευση ὅσων προσκαλοῦν τὸν Πάπα καὶ τὸν ὑποδέχονται ὡς ἀρχηγὸ μιᾶς δεύτερης «ἐκκλησίας», ἡ ὁποία βρίσκεται ἐκτὸς τῆς Μίας Ἐκκλησίας τοῦ Χριστοῦ.

Θεσσαλονίκη, 2 Ἰουνίου 2010

Γιὰ τὴν «Φιλορθόδοξο Ἕνωσι “Κοσµᾶς Φλαµιᾶτος”»

Ὁ Πρόεδρος Λαυρέντιος Ντετζιόρτζιο

Ὁ Γραµµατέας Παναγιώτης Σηµάτης

***

Την Πέμπτη συνεδριάζει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου

Σύμφωνα με όσα αναφέρονται στη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων και τον Αριστείδη Βικέτο, την Πέμπτη, παραμονή της άφιξης του Πάπα στην Κύπρο θα συνεδριάσει η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Κύπρου. Αν και κύριο θέμα είναι ο προϋπολογισμός της Εκκλησίας, ωστόσο στη Σύνοδο ο Αρχιεπίσκοπος προτίθεται να καλέσει όλους τους Ιεράρχες να αφήσουν τις προσωπικές του απόψεις και να συμπεριφερθούν ορθά κατά της επίσκεψη του Πάπα αλλά και να ζητήσει εξηγήσεις από τους Μητροπολίτες Λεμεσού και Κυρηνείας για τη στάση τους. Έτσι η αυριανή σύγκληση της Συνόδου θα ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με το ποιοι Ιεράρχες θα υποκλιθούν τελικά στις αρχιεπισκοπικές εντολές απόδοσης τιμής στον αιρετικό Πάπα και ποιοι θα απέχουν κάθε εκδήλωσης όπως υποδεικνύει η ορθόδοξη επισκοπική τους υπευθυνότητα.

Εν τω μεταξύ....

ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος προσπάθησε στη σημερινή του συνέντευξη να «μαζέψει» την απειλή που εκτόξευσε μέσα στον ανεξέλεγκτο θυμό του εναντίον όσων Ιεραρχών θα απέχουν από τις τιμητικές για τον Πάπα εκδηλώσεις και δήλωσε: «Μάλλον δεν έγινε αντιληπτό, τι ακριβώς είπα. Απαιτώ από όλα τα Μέλη της Συνόδου να σέβονται τις αποφάσεις της, ανεξαρτήτως των προσωπικών τους απόψεων, οι οποίες, επαναλαμβάνω, είναι απόλυτα σεβαστές. Όμως, όποιος δεν σέβεται τις αποφάσεις της Συνόδου, θα πρέπει ο ίδιος να επιλέξει κατά πόσο θα συνεχίζει να είναι μέλος της. Αν δεν σεβόμεθα τις αποφάσεις της Συνόδου, τότε γιατί να είμεθα μέλη της;»

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_5168.html

***

Βατικανό: "Οι διαφωνίες ορισμένων επισκόπων

δεν θα επηρεάσουν την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο"

Λευκωσία, του Αριστείδη Βικέτου

Οι διαφωνίες και οι αντιδράσεις ορισμένων επισκόπων δεν θα επηρεάσουν την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο ούτε και το κλίμα, το οποίο αναμένεται να είναι εγκάρδιο, θερμό, φιλικό και ισχυρό. Αυτό δήλωσε ο Εκπρόσωπος του Βατικανού Φρεντερίκο Λομπάρτι στην ενημέρωσή του προς τους δημοσιογράφους, οι οποίοι θα καλύψουν την επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο.

Ο Εκπρόσωπος του Βατικανού έπλεξε το εγκώμιο του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, τον οποίο χαρακτήρισε ισχυρό ηγέτη που έχει αποδείξει ότι μπορεί να καθοδηγεί την Εκκλησία και είναι σε θέση να χειριστεί το θέμα με τους διαφωνούντες επισκόπους.

Οι θέσεις του Εκπροσώπου του Βατικανού αναφορικά με την πολιτική κατάσταση στην Κύπρο είναι ευθυγραμμισμένες με τις θέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Φρεντερίκο Λομπάρτι μίλησε για κατοχή, για ψευδοκράτος, για εποίκους και καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Ταυτόχρονα ανέφερε ότι το Βατικανό δεν ανησυχεί για διπλωματικές επιπλοκές με την Τουρκία λόγω της επίσκεψης του Πάπα στην Κύπρο και διέψευσε πληροφορίες για τουρκικές αντιδράσεις.

Αναφερόμενος στο οικουμενικό μέρος της επίσκεψης, ο Φρεντερίκο Λομπάρτι είπε ότι πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη του Πάπα σε ορθόδοξη χώρα και εξήρε τη συμβολή της Εκκλησίας της Κύπρου στον οικουμενικό διάλογο.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2518

***

Πρώτη φορά ένας Επίσκοπος Ρώμης στην Κύπρο

Συνέντευξη του Πρέσβη της Κύπρου στο Βατικανό

To εβδομαδιαίο περιοδικό Tempi δημοσίευσε συνέντευξη του δημοσιογράφου Rodolfo Casadei με τον Πρέσβυ της Κύπρου στην Αγία Έδρα κ. Γεώργιο Πουλίδη με τίτλο «Ο Βενέδικτος πηγαίνει στο ανατολικό μέτωπο. Στις αρχές Ιουνίου και για πρώτη φορά ένας Επίσκοπος Ρώμης θα επισκεφθεί την Κύπρο.  Η τουρκική κατοχή ευρωπαϊκού εδάφους. Οι σχέσεις με το Ισλάμ. Ο διάλογος καθολικών και ορθοδόξων. Μιλά ο Γεώργιος Πουλίδης, Πρέσβης της Λευκωσίας στην Αγία Έδρα».

 Για την επίσκεψη του Βενέδικτου 16ου στην Κύπρο (4-6 Ιουνιου) δεν γίνεται πολύς λόγος. Κι όμως, είναι η πρώτη φορά που ο διάδοχος του Ιωάννη Παυλου Β΄ επισκέπτεται μια χριστιανική ορθόδοξη χώρα και, σαν να μην έφτανε, ακριβώς εκεί θα δώσει στη δημοσιότητα το “Ιnstrumentum Laboris”, της Συνόδου για τη Μέση Ανατολή που θα συσκεφθεί τον Οκτώβριο στη Ρώμη. Χωρίς να παραλείπουμε ότι η Κύπρος αποτελεί το έσχατο ανατολικό σύνορο της ΕΕ. Μοχλός αυτής της νευραλγικής και υποτιμημένης αποστολικής επίσκεψης είναι ο Γιώργος Πουλίδης, Πρέσβυς της Κύπρου στην Αγία Έδρα από το 2003.

-Πρέσβυ κ. Πουλίδη, ποια είναι η κυπριακή πραγματικότητα την παραμονή της επίσκεψης του Πάπα;

-Η Κύπρος είναι χώρα μέλος της ΕΕ, βρίσκεται σε πλήρη οικονομική ανάπτυξη και διαθέτει εδραιωμένους δημοκρατικούς θεσμούς. Η ένταξη στην ΕΕ σήμανε την επίτευξη ενός μακροχρόνιου στόχου, την ένταξη της Κύπρου στους κόλπους της μεγάλης ευρωπαϊκής οικογένειας, στη θέση που της αξίζει φυσιολογικά χάρη στην ιστορία και τον πολιτισμό της. Οφείλω να προσθέσω ωστόσο ότι οι Κύπριοι δεν επεδίωξαν την ένταξη τόσο για οικονομικούς λόγους όσο για πολιτικούς. Ο λαός της Κύπρου διαβλέπει στην ένταξη στην Ευρώπη ένα πλαίσιο ασφαλείας που δυστυχώς άλλοι διεθνείς οργανισμοί δεν του προσέφεραν όταν είχε ανάγκη. Όπως γνωρίζετε, σχεδόν το ένα τρίτο του εδάφους της χώρας βρίσκεται από το μακρινό 1974 υπό τουρκική στρατιωτική κατοχή. Σε αυτό το χώρο οι στρατιωτικοί της Άγκυρας συγκέντρωσαν όλη την τ/κ μειονότητα (περίπου το 18% του πληθυσμού, που πριν ήταν διάσπαρτη σε όλο το έδαφος του νησιού), εκδίωξαν με τη βία τους ε/κ και όλους τους χριστιανούς, μετέφεραν εκεί από τη Μικρά Ασία εκατοντάδες χιλιάδες  εποίκους και τελικά ενορχήστρωσαν την αυτο-ανακήρυξη ενός ψευδοκράτους που αναγνώρισε μόνο η Τουρκία. Ήδη την στιγμή της ένταξης της Κύπρου το 2004, η ΕΕ τοποθετήθηκε για την ισχύουσα κατάσταση: όλη η Κύπρος εντάχτηκε στην ΕΕ και όλοι οι πολίτες της Κύπρου είναι Ευρωπαίοι πολίτες. Στα κατεχόμενα οι κοινοτικοί κανόνες αναστέλλονται, εν όψει της επανένωσης. Συχνά διαβάζω στον ιταλικό Τύπο ότι «οι ε/κ εντάχτηκαν στην ΕΕ, οι τ/κ όχι». Είναι λάθος. Και οι τ/κ έσπευσαν αμέσως να προμηθευτούν το διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας πετώντας στα σκουπίδια εκείνο του ψευδοκράτους. Κι ύστερα το έβαλαν στα πόδια για να ξεφύγουν από την «αδελφική προστασία» της Άγκυρας, μεταναστεύοντας στην Ευρώπη, κυρίως στη Βρετανία. Τα συναισθήματα, λοιπόν, των Κυπρίων είναι αυτά: είναι ευτυχείς για την ένταξη στην ΕΕ, επιθυμούν την επανένωση του νησιού και υποστηρίζουν τις προσπάθειες του Προέδρου Χριστόφια  ώστε να συνεχιστούν   οι διαπραγματεύσεις με την τ/κ πλευρά. Η ελπίδα είναι τελικά η Ευρώπη να πείσει την Άγκυρα να σεβαστεί τις υποχρεώσεις της, να αναγνωρίσει την Κυριακή Δημορκατία και να αφήσει τους Κυπρίους να αποφασίσουν μόνοι το μέλλον τους.

-Τί αναμένει η Κύπρος από την επίσκεψη του Βενέδικτου 16ου;

-Η επίσκεψη του Πάπα έχει ιστορική σημασία για την Κύπρο. Είναι η πρώτη φορά που ο Επίσκοπος Ρώμης επισκέπτεται τη χώρα μας και είναι η πρώτη επίσκεψη του Βενέδικτου 16ου σε μια ορθόδοξη χώρα. Η επίσκεψη αποτελεί την αποκορύφωση της μακροχρόνιας υποστήριξης που η Αγία Έδρα πάντα προσέφερε στην υπόθεση της Κύπρου. Η διπλωματία του Βατικανού δείχνει πάντα τη μεγαλύτερη προσοχή προς τη διεθνή νομιμότητα, άρα για τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και άλλων σημαντικών διεθνών οργανισμών, που ζητούν από την Τουρκία να αποσύρει τα στρατεύματά της από την Κύπρο. Η Αγία Έδρα πάντα μας υποστήριξε διότι η Κύπορος είναι μια μικρή χώρα που υφίσταται την επιθετικότητα ενός ισχυρού γείτονα. Διότι είναι ο αγώνας της λογικής ενάντια στη βία. Γι΄αυτό ο Πάπας Βενέδικτος αποδέχτηκε ευχαρίστως την πρόσκληση να επισκεφθεί το νησί που του απηύθυναν τόσο ο Πρόεδρος Χριστόφιας όσο και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄.

- Όπως είπατε, η μεγάλη πλειονότητα των Κυπρίων είναι χριστιανοί ορθόδοξοι και κατά την παραμονή του ο Πάπας θα συναντήσει πολλές φορές τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β΄. Πώς θα βοηθήσει τον οικουμενικό διάλογο η συνάντηση τους;

- Η επίσκεψη του Πάπα είναι σημαντική και από την άποψη του οικουμενικού διαλόγου. Η Εκκλησία της Κύπρου διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ανάμεσα στις ορθόδοξες Εκκλησλίες και από καιρό επιθυμούσε να διαδραματίσει έναν αντάξιο ρόλο και στον οικουμενικό διάλογο. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο νέος Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ θέλησε να επισκεφθεί το Βατικανό και εγκαινιάσει έτσι νέα εποχή στις σχέσεις με τους καθολικούς. Λίγους μήνες αργότερα ο Χρυσόστομος επισκέφθηκε ξανά την Ιταλία για να συμμετάσχει στις παγκόσμιες ημέρες προσευχής που οργάνωσε η Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου, με την παρουσία του Ποντίφηκα την πρώτη ημέρα των εργασιών. Ύστερα, το Νοέμβριο 2008, η ίδια αυτή εκδήλωση οργανώθηκε στην Κύπρο και λίγο αργότερα συνεδρίασε στην Πάφο η μικτή θεολογική επιτροπή ορθοδόξων καθολικών που εξετάζει το θέμα του παπικού πρωτείου. Χάρη στην ενεργό συμεμτοχή της Εκκλησίας της Κύπρου στον οικουμενικό διάλογο όχι μόνον όλες οι ελληνόφωνες Εκκλησίες και  Πατριαρχεία  συμμετέχουν πλήρως στον διάλογο με την καθολική Εκκλησία, αλλά η Κύπρος βοήθησε επίσης να ανοίξει ο δρόμος προς τις σλαβικές ορθόδοξες  Εκκλησίες, αφού πάντα διατήρησε άριστες σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας.

- Ποια είναι η άποψη σας για τις επιθέσεις που ορισμένα διεθνή δημοσιογραφικά όργανα εξαπέλυσαν εναντίον του Βενέδικτου 16ου, επικεντρωμένες στην προσπάθεια να συνδεθεί η μορφή του Πάπα με σεξουαλικά σκάνδαλα, ορισμένα πραγματικά, άλλα υποθετικά, που είχαν ως πρωταγωνιστές ορισμένους καθολικούς ιερείς κι επισκόπους;

-Οφείλω νε εκφράσω τον αποτροπιασμό μου για ορισμένα δημοσιεύματα και ορισμένες φανταστικές αναπαραστάσεις. Ο Καρδινάλιος Joseph Ratzinger ήταν πασίγνωστος για το θάρρος και την αυστηρότητα με την οποία κατήγγειλε και καταδίκασε αυτές τις ανάξιες συμπεριφορές. Είχε το θάρρος που έχουν  οι μεγάλοι άνδρες όταν επιλέγουν να διορθώσουν ό,τι πάει στραβά. Ο Ratzinger δεν θέλησε ποτέ να επικυρώσει κάποια πρακτική κουκουλώματος των καταγγελιών. Αντιθέτως, υπήρξε πρωταγωνιστής μιας σκληρής μάχης για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Κι αυτό είναι γνωστό σε οποιονδήποτε παρακολουθεί τι συμβαίνει στην καθολική Εκκλησία.

-Η εκλογή του Dervis Eroglu στα εδάφη της Κύπρου κατεχόμενα από τουρκικό στρατό φαίνεται να καθιστά πιο δύσκολες τις διαπραγματεύσεις για την επανένωση του νησιο΄πυ. Ποιος είναι ο δρόμος για να εξασφαλίσουμε λύση σε αυτή την κρίση που διαρκεί εδώ και 36 ΄’ετη;

   Eroglu εξελέγη από μια πλειοψηφία όχι τ/κ ψηφοφόρων αλλά Τούρκων εποίκων που βρίσκονται παρανόμως στην Κύπρο. Κατά την προεκλογική εκστρατεία έδειξε την αδιάλλακτη όψη του. Δήλωσε ότι δεν ήθελκε επανένωση μέσω της  μετεξέλιξης της Κυοριακής Δημορκατίας προς μια ομοσπονδιακή διζωνική και δικοινωτική μορφή, όπως συμφωνήθηκε πριν από πολλά χρόνια. Πρόσθεσε ότι ήθελε μια συνομοσπονδία δυο «κρατών», ότι δεν ήθελε την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων, ούτε των εποίκων. Όμως μετά τις εκλογές ο τόνος των δηλώσεων του άλλαξε. Δεσμεύτηκε να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις που ξεκίνησαν το Σεπτέμβριο 2008 μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του τότε τ/κ ηγέτη Talat, από το σημείο όπου είχαν φτάσει, διατηρώντας άρα τα στοιχεία σύγκλισης που είχαν προκύψει. Αυτό είναι θετικό. Μπορώ πάντως να σας διαβεβαιώσω ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θα σταματήσει τις προσπάθειες στην αναζ΄τηση μιας δίακιης και διαρκούς λύσης του Κυριακού προς συμφέρον όλων των Κυπρίων.

-Η ΕΕ βρήκε συμφώνησε τελικά για το σχέδιο υπσοτ’ήριξης της Ελλάδας, που έπεσε θπυμα μιας βαθιάς χρηματιστικής κρίσης του κρατικού προϋπολογισμού. Ποια είναι η άποψη σας για τη συμφωνία αυτή;

-Υπήρξε θετικό γεγονός. Μετά από μερικούς μήνες αβεβαιότητας, η ΕΕ επί ΄τελους εφοδιάστηκε με τα απαραότητα εργαλεία για να ρυθμίσει τη ροή του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος και να αμυνθεί ενάντια στην κερδοσκοπία. Η κυβέρνηση της Κύπρου πάντα υποστήιξε κάθε μέτρο που να ευνοεί μια πιο στενή ενοποίηση της Ευρώπης όχι μόνο στον τομέα της οικονομικής και νομισματικής πολιτικής, αλλά και σε εκείνον της εξωτερικής πολιτικής και της κοινής άμυνας.

-Η Κύπρος εντάχτηκε στην ευρωζώνη. Ήταν σωστή η απόφαση αυτή;

- Η ένταξη της Κύπρου στην ευρωζώνη την 1η Ιανουαρίου 2008 ήταν σημαντικό βήμα προς την ένταξη στον σκληρό πυρήνα της Ευρώπης. Υποήρξε επίσης επιβράβευση της οικονομίας μας , των προσπαθειών και των θυσιών μας  ώσπου να προσαρμοστούμε στους κανόνες της ΟΝΕ. Η ένταξη στο ευρώ διευκολύνει επίσης την οικονομική ενοποίηση με τους τ/κ συμπατριώτες μας, που προτιμούν  να χρησιμοποιούν το ευρωπαϊκό νόμισμα αντί για την τουρκική λίρα που επεβλήθη στα κατεχόμενα.

-Ποια είναι η πιο σημαντική συνεισφορά της Κύπρου στην ΕΕ;

-Η Κύπρος αποτελεί προπύργιο της ΕΕ στη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Ο ρόλος της έγινε εμφανής με σαφήνεια κατά την κρίση του Λιβάνου το καλοκαίρι του 2006, όταν υποστήριξε την αποστολή ευρωπαϊκής ειρηνευτικής δύναμης στα σύνορα μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου και έθεσε στη διάθεσή της μια σειρά από υποστηρικτικές δομές. Η Κύπρος όμως είναι σημαντική και για τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες που κοιτούν προς τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Εδώ και καιρό πολλές διεθνείς εταιρείες θέλησαν να εγκαταστήσουν τις διοικητικές κι επιχειρησιακές βάσεις τους στο νησί μας, που διαθέτει εξαίρετο δίκτυο τηλεπικοινωνιών, υποδομών και τοπικό προσωπικό υψηλού επιπέδου».   

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2520

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel