Ζωηφόρος

Αντιδράσεων συνέχεια για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο,

Αντιδράσεων συνέχεια

για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

***

Ιστορική για τους Ρωμαιοκαθολικούς η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

του Αριστείδη Βικέτου

Λευκωσία,

Δεν είναι σχήμα λόγου ότι η επίσκεψη , την Παρασκευή, του Αγίου Πατέρα, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄, στην Κύπρο είναι «ιστορική και πολυσήμαντη», μας  δήλωσε  στέλεχος της Γραμματείας του Βατικανού.Οι βασικοί  λόγοι , που αναδεικνύουν  τον  ιστορικό χαρακτήρα και τη μεγάλη σημασία της επίσκεψης, όπως μας επισημάνθηκε, είναι :

Α) Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο

Β) Η Κύπρος είναι η πρώτη Ορθόδοξη χώρα, την οποία ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ’ επέλεξε να επισκεφθεί από της αναρρήσεως του στο θρόνο το 2005

Γ) Πρόκειται για επίσημη και συνάμα προσκυνηματική  επίσκεψη τριών ημερών σε μια μικρή χώρα και όχι απλώς για ένα σταθμό στο πλαίσιο ευρύτερης περιοδείας

Εξάλλου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αγία Έδρα Γεώργιος Πουλίδης τονίζει   ότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο Πάπας αποφάσισε να ανταποκριθεί στην πρόσκληση του προέδρου Χριστόφια ειδικά φέτος , λίγους μήνες πριν από τη συμπλήρωση των 50 χρόνων από την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Επίσης, υπογραμμίζει ότι στα 50 χρόνια του βίου της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν έχει επισκεφθεί την Κύπρο άλλος ηγέτης ή προσωπικότητα του κύρους και της εμβέλειας του  Πάπα.

Ο πρέσβης Γ. Πουλίδης ανέφερε ότι η επίσκεψη αποτελεί μεγάλη επιτυχία του προέδρου Χριστόφια , ενώ σημειώνει και τη συμβολή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου.

Στην πραγματοποίηση της επίσκεψης, κατά την εκτίμηση του πρέσβη, συνέβαλαν η οργάνωση από την Εκκλησία της Κύπρου το 2008 του Συνεδρίου για τις Θρησκείες και τους Πολιτισμούς σε συνεργασία με την Κοινότητα του Αγίου Αιγιδίου και η φιλοξενία το περασμένο φθινόπωρο της 11ης συνάντησης του θεολογικού διαλόγου Ορθόδοξης και Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Αmen .gr » ο Πάπας θα συνοδεύεται από :

- Τον Γραμματέα του Κράτους ( πρωθυπουργό) , Καρδινάλιο Ταρσίζιο Μπερτόνε, τον Γραμματέα Γενικών Υποθέσεων, Αρχιεπίσκοπο Φερνάντο Φιλόνι, τον πρόεδρο του Ποντιφικιανού Συμβουλίου για την Χριστιανική Ενότητα, Καρδινάλιο Βάλτερ Κάσπερ, τον Υπεύθυνο για τις Ανατολικές Εκκλησίες, Καρδινάλιο Λεονάντρο Σάντρι, τον Καρδινάλιο Πάτρικ Φόλεϊ και τον Γενικό Γραμματέα της Συνόδου των Επισκόπων, Αρχιεπίσκοπο Νικολά Ετερόβιτς. Επίσης στη συνοδεία – σύνολο 36 πρόσωπα- περιλαμβάνονται ο ιδιαίτερος γραμματέας του Πάπα Γκεόργκ Γκένσγουίν, ο διεθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Έδρας πατήρ Φεντερίκο Λομπάρτι και ο διευθυντής της εφημερίδας «Ρωμαίος Παρατηρητής», η οποία είναι το επίσημο όργανο του Βατικανού.

Ο ΠΑΠΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

Στο ταξίδι του στην Κύπρο αυτήν την εβδομάδα αναφέρθηκε ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣΤ  στο κυριακάτικο κήρυγμά του στην Πλατεία του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό.

«Αυτήν την εβδομάδα πραγματοποιώ ένα Αποστολικό ταξίδι στην Κύπρο, για να συναντήσω και να προσευχηθώ με τους εκεί Καθολικούς και Ορθόδοξους πιστούς και να παραδώσω το Κείμενο Εργασίας (Instrumentum Laboris) για την ερχόμενη Ειδική Συνέλευση της Συνόδου των Επισκόπων της Μέσης Ανατολής», είπε .

Ο Πάπας Βενέδικτος κάλεσε το ποίμνιό του «να προσεύχεται για την ειρήνη και την ευημερία ολόκληρου του λαού της Κύπρου, καθώς επίσης και για τις προετοιμασίες της Ειδικής Συνέλευσης».

Το Κείμενο Εργασίας θα παραδοθεί από τον Πάπα στους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας που θα τελεστεί την Κυριακή, 6 Ιουνίου 2010, στα Κλειστό Στάδιο «Ελευθερία –Τάσσος Παπαδόπουλος».

Η Σύνοδος της Μέσης Ανατολής θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Θα συμμετάσχουν οι Επίσκοποι Κύπρου, Παλαιστίνης, Ισραήλ, Ιορδανίας, Λιβάνου, Συρίας, Ιράκ, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Κουβέιτ, Ομάν, Υεμένης, Μπαχρέιν, Σαουδικής Αραβίας, Αιγύπτου και Τουρκίας.

Σε εβδομαδιαίο άρθρο του στο ραδιόφωνο του Βατικανού, ο Διευθυντής του Γραφείου Τύπου της Αγίας Εδρας Φεντερίκο Λομπάρντι ανέφερε ότι πολλοί άνθρωποι διερωτούνται γιατί ο Πάπας θα επισκεφθεί την Κύπρο για να συναντήσει τους Επισκόπους της Μέσης Ανατολής και να τους επιδώσει κατευθυντήριες γραμμές, αναφορικά με τη Σύνοδο της Μέσης Ανατολής που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Οκτώβριο. Η απάντηση, λέει, είναι απλή. «Το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να διαβάσουμε τις Πράξεις των Αποστόλων, ο απολογισμός των πρώτων βημάτων στην κήρυξη του Ευαγγελίου στον κόσμο μετά την Ανάληψη του Ιησού».

Η Κύπρος, προσθέτει ο κ. Λομπάρντι, αναφέρεται τουλάχιστον έξι φορές. Ο Βαρνάβας κατάγεται από την Κύπρο, που ήταν από τους πρώτους που ενώθηκε με την κοινότητα των Αποστόλων στην Ιερουσαλήμ. Η Κύπρος είναι ο πρώτος σταθμός, τόσο επεισοδιακός όσο γόνιμος, στο πρώτο ιεραποστολικό ταξίδι των Παύλου και Βαρνάβα και του μετέπειτα Ευαγγελιστή Μάρκου. Ο Βαρνάβας επιστρέφει στην Κύπρο για να κηρύξει το Ευαγγέλιο μετά το χωρισμό του από τον Παύλο. Κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ο Παύλος περνά συχνά από τα παράλια της Κύπρου, ακόμη και κατά τη διάρκεια του τελευταίου ταξιδιού του προς τη Μάλτα και τη Ρώμη.

Επιπρόσθετα, συνεχίζει ο κ. Λομπάρντι, μόνο μια ματιά να ρίξουμε στο χάρτη θα διαπιστώσουμε ότι η Κύπρος είναι ένα στρατηγικό σταυροδρόμι, και ως εκ τούτου ένα πολιτιστικό και πνευματικό σταυροδρόμι, σε μία περιοχή με ιστορία που συνδέεται στενά με τους Αγίους Τόπους. Βρίσκεται στο δρόμο των Ιουδαίων και Χριστιανών προσκυνητών προς και από την Ιερουσαλήμ, ταξιδιωτών μεταξύ Ανατολής και Δύσης, μεταξύ Ασίας και Ευρώπης. «Ενώ από τη μια μας εκπλήττει το γεγονός ότι ο Πάπας Ιωάννης Παύλος ΙΙ ποτέ δεν επισκέφθηκε την Κύπρο, από την άλλη δεν είναι έκπληξη ότι ο Βενέδικτος ο 16ος έχει με χαρά αποδεχθεί πρόσκληση για να πάει εκεί, ως επισκέπτης και προσκυνητής, σε ένα ταξίδι που είναι μια ιδανική συνέχεια του επίσκεψής του στη Μάλτα, ταξιδεύοντας κατά μήκος της Μεσογείου προς την Ανατολή. Είναι επίσης ένα ταξίδι το οποίο μας θυμίζει το πολύ σημαντικό ταξίδι τον περασμένο χρόνο στους Αγίους Τόπους».

«Η Κύπρος, λοιπόν, μας προσκαλεί να κοιτάξουμε τριγύρω, να προσευχηθούμε και να εκφράσουμε την ελπίδα για τη διάδοση του Ευαγγελίου ότι είναι μία πηγή διαλόγου, εκκλησιαστικής κοινωνίας, ανθρώπινης ανάπτυξης και ειρήνης για όλους, σε μία περιοχή που είναι αγαπητή σε όλους τους πιστούς, αλλά που ακόμη δοκιμάζεται από πολύ πόνο και διχόνοια», καταλήγει στο άρθρο του ο κ. Λομπάρντι.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2507

***

Ο θρησκευτικός φανατισμός

του Νίκου Κληρίδη

Με αφορμή την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, έχει ξεσπάσει νέα κρίση στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου της Κύπρου και η κρίση αυτή απειλεί να πάρει διαστάσεις και να επεκταθεί για πρώτη φορά ακόμα και σε διαμάχη με Θρησκευτικές Ομάδες όπως οι Λατίνοι καθολικοί και οι Μαρωνίτες Κύπριοι, οι οποίοι ανήκουν σε Χριστιανικά Δόγματα με προκαθήμενο του Πάπα. Ο θρησκευτικός φανατισμός είναι έννοια συνώνυμη του ρατσισμού και της ξενοφοβίας αφού η βασική αιτιολογία και η ψυχολογία οποιαδήποτε μορφής φανατισμού είναι αφενός η πλήρης ταυτοποίηση με “τα δικά σου” πιστεύω και η πεποίθηση ότι ο “ξένος” και οι ξένες ιδέες αποτελούν “απειλή” και “κίνδυνο” για την ύπαρξη και ασφάλεια των δικών σου πεποιθήσεων και ιδεών που θα πρέπει να τις προστατεύσεις και να τις διασφαλίσεις, απορρίπτοντας καταπελτικά και καταπολεμώντας οτιδήποτε θεωρείς σαν αντίθετο ή ξένο με αυτές, αφού για σένα η μόνη απόλυτη αλήθεια είναι οι δικές σου πεποιθήσεις και μόνο.

Αυτός ο τρόπος σκέψης και συμπεριφοράς, εκτός του ότι είναι διαχωριστικός και δίνει τροφή στα πάθη, ενσπείροντας το μίσος, τη μισαλλοδοξία και τον τυχοδιωκτισμό, πόρρω απέχει επίσης από τη διδασκαλία του Χριστού και από κάθε Χριστιανική Ηθική, η οποία όχι μόνο δέχεται τον πλησίον με τις ιδέες και τη διαφορετικότητά του, αλλά και τον αγαπά σαν αδελφό.

Ο ίδιος ο Χριστός μάς δίδαξε δύο απλά πράγματα με τρόπο απόλυτα κατανοητό, ακόμα και σ' εμάς τους λαϊκούς και απλούς ανθρώπους, στους οποίους βέβαια απευθυνόταν χωρίς να χρειάζεται να ερμηνεύονται οι διδαχές Του από αρχιερείς ή Θεολόγους.

Μας δίδαξε πρώτα να αγαπούμε τον πλησίον μας όπως αγαπούμε τον εαυτό μας και όχι να τον μαυροπινακίζομε και να τον απορρίπτουμε με οποιουσδήποτε χαρακτηρισμούς, αρνούμενοι ακόμη και να τον συναντήσουμε επειδή οι ιδέες και η πίστη του είναι διαφορετικά από τα δικά μας.

Το δεύτερο πράγμα που είπε ο Χριστός αναφορικά με την κοσμική εξουσία, ήταν όταν ρωτήθηκε αν θα ’πρεπε οι Ιουδαίοι να πληρώνουν φόρο στον Καίσαρα της Ρώμης και απάντησε με τη φράση “απόδοτε ουν τα Καίσαρος Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ”.

Τι σημαίνει, όμως, αυτή η παραίνεση του Χριστού; Σημαίνει ότι καθήκον μας εμάς τους Χριστιανούς είναι να παραμείνουμε προσηλωμένοι στην πίστη μας στο Χριστό, και η Θεία Χάρις θα προστατεύσει και θα διασφαλίσει τα δικά μας πιστεύω, αφού είναι σύμφωνα με το Λόγο του Θεού και Υπεράνω κάθε κοσμικού Νόμου του οποιουδήποτε Καίσαρα… Δεν είναι ο οποιοσδήποτε Καίσαρας το πρόβλημά μας αλλά η δική μας ολιγοπιστία. Οι “Καίσαρες” υπήρχαν και θα υπάρχουν διαχρονικά και δεν αποτελούν καμία απειλή ή κίνδυνο αν εμείς έχουμε πραγματική πίστη και στηριζόμαστε σ’ αυτήν. Η αντίδραση του Μητροπολίτη Αθανασίου στην επίσκεψη του “Καίσαρα” του Βατικανού Πάπα Βενεδίκτου όχι μόνο δεν προάγει τη Χριστιανική Ηθική, αλλά διεγείρει πάθη και προάγει έκτροπα, πράγμα αντίθετο προς τη Χριστιανική Αλήθεια και το Λόγο του Θεού.

Δεν μπορεί ο Πανιερότατος να εξισώνει τον Πάπα με τον Ιούδα και να αναξέει σήμερα πληγές και δεινά που υπέστη ο Ορθόδοξος Χριστιανισμός της Κύπρου από τον Καθολικισμό πριν από 800 χρόνια, και να απέχει ακόμη από την προϋπάντησή του, συγχρόνως δε να λέει ότι καταδικάζει την καταφυγή σε έκτροπα.

Μα, Πανιερότατε, όταν εσείς χαρακτηρίζετε τον Πάπα ως “Ιούδα” και ως αιρετικό και τον “Καθολικισμό” ως τη μάστιγα του Κυπριακού Ορθόδοξου Ελληνισμού, δεν ενσπείρετε το μίσος και τη δημιουργία εκτρόπων από το λαό, ο οποίος είναι απλοϊκός και τους “Ιούδες” τούς “καίει” στη “λαμπρατζιά” κάθε Πάσχα;

πηγή:  http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/271778

***

Η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄

του Θανάση Τσώκου

Επίτροπου Αποδήμων και Ομογενών Δημοκρατικού Συναγερμού.

Η επίσκεψη του Προκαθήμενου της Ρωμαιοκαθολικής Eκκλησίας, Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄ στην Κύπρο, αποτελεί αναμφισβήτητα ιστορικό γεγονός για την Κυπριακή Δημοκρατία, την Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Κύπρου και τους Ρωμαιοκαθολικούς της Κύπρου. Ειδικότερα δε τους Μαρωνίτες και Λατίνους. Αποτελεί ύψιστης σημασίας γεγονός, για τις σχέσεις της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας με την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Ο Πάπας έρχεται στην Κύπρο, πρωτίστως για να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στο χώρο του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, στην Πάφο, αλλά και να επισκεφθεί τους Ρωμαιοκαθολικούς της Κύπρου. Η επίσκεψη του όμως αυτή, η οποία γίνεται ειδικά στην Κύπρο και όχι ως μέρος ευρύτερης περιοδείας του στην περιοχή, αποτελεί και μοναδική ευκαιρία για μια πληρέστερη ενημέρωσή του για το κυπριακό πρόβλημα. Αναπόσπαστο κομμάτι του οποίου αποτελεί και η προσφυγοποίηση, τον Ιούλη του 1974, του συνόλου της Μαρωνιτικής Κοινότητας του νησιού. Η καταπάτηση των ανθρωπίνων και θρησκευτικών δικαιωμάτων των μελών της.

Τα τέσσερα χωριά, της τρίτης σε πληθυσμό κοινότητας της Κύπρου, η παρουσία της οποίας στο νησί χρονολογείται από τον 7ο αιώνα, Ασώματος, Καρπάσσια, Αγία Μαρίνα και Κορμακίτης, βρίσκονται στο κατεχόμενο κομμάτι του νησιού. Με δύο από αυτά, την Αγία Μαρίνα και τον Ασώματο, να χρησιμοποιούνται ως στρατόπεδα του κατοχικού στρατού. Η εκκλησία της Αγίας Μαρίνας, αλλά και η καθολική Μονή του Προφήτη Ηλία έχουν βεβηλωθεί και καταστραφεί. Η λεηλασία της Μαρωνιτικής Πολιτιστικής κληρονομιάς, η βεβήλωση των θρησκευτικών τόπων λατρείας των Καθολικών Μαρωνιτών της Κύπρου, θα πρέπει να απασχολήσει και το κρατίδιο του Βατικανού. Αφού αποτελεί ακόμη μία ένδειξη των τακτικών, μεθόδων και μεθοδεύσεων της «ευρωπαϊκής» Τουρκίας σε βάρος των χριστιανών Καθολικών ή Ορθοδόξων.

Επιπλέον, ο Πάπας Βενέδικτος θα πρέπει να διαπιστώσει και ο ίδιος προσωπικά την ωριμότητα, καθώς και το ψηλό πνευματικό επίπεδο της δοκιμαζόμενης στους αιώνες Μαρωνιτικής Κοινότητας και Μαρωνιτικής Καθολικής Εκκλησίας της Κύπρου. Καθώς και το σημαντικό έργο που επιτελεί ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών και οι άλλοι κληρικοί στο νησί.

Στην ιστορική αυτή επίσκεψη, αντιδρούν ακραία στοιχεία. Τα υποκινούμενα αυτά στοιχεία, φαίνεται ότι προτίθενται να διαδηλώσουν την αντίθεσή τους στην επίσκεψη αυτή. Αποτελεί καθήκον της Κυπριακής Πολιτείας η λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, τα οποία θα διασφαλίζουν την καθόλα άψογη φιλοξενία του Ποντίφικα στην Κύπρο. Αποτελεί καθήκον του προκαθήμενου της Εκκλησίας της Κύπρου η αυστηρή τήρηση των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία έδωσε τη συγκατάθεσή της για την επίσκεψη αυτή του Πάπα Βενέδικτου. Αποτελεί απαράδεκτο γεγονός, στην πολυπολιτισμική Κύπρο του 21ου αιώνα, στην οποία διαβιούμε και συνυπάρχουμε μαζί με χιλιάδες καθολικούς συμπολίτες μας, να παρατηρούνται τέτοιου είδους ακραίας μορφής φαινόμενα θρησκευτικού φανατισμού, από ανεύθυνα στοιχεία.

Η Συνοδική Εγκύκλιος στις 16 Μαΐου 2010 -αναφέροντας ότι: α) δεν θα υπάρξουν συνομιλίες ή συζητήσεις για θεολογικά θέματα με τον Πάπα, β) ο Πάπας δεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα, γ) η επιρροή του Πάπα στους ισχυρούς της Γης είναι γνωστή και ότι προσδοκούμε στην ώθηση, από το Βατικανό, στις δίκαιες επιδιώξεις μας, δ) οι μεγάλες δογματικές και άλλης φύσεως διαφορές που μας χωρίζουν δεν παραγνωρίζονται, ούτε παραγνωρίζεται η εκκλησιολογική εκτροπή της Ουνίας, ε) ως κυπριακός λαός δεν ξεχνούμε τις καταπιέσεις, τους διωγμούς και τα μαρτύρια τα οποία είχαμε υποστεί κατά τους αιώνες της Λατινοκρατίας και ζ) ότι δεν μπορούμε να μένουμε δέσμιοι στο παρελθόν- θέτει την επίσκεψη αυτή στις ορθές της βάσεις και διασκεδάζει τις ανησυχίες και των πιο ακραίων στοιχείων της εκκλησίας μας.

Όπως εύστοχα αναφέρει ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Ιωσήφ Σουέιφ σε μήνυμά του προς την Καθολική Νεολαία των Μαρωνιτών, η επίσκεψη του Πάπα είναι μια ιστορική επίσκεψη. Είναι μια μοναδική ευκαιρία να ζήσουμε αυτές τις στιγμές προσευχής για την ενότητα και για να μαρτυρήσουμε την αγάπη εν Χριστώ όλοι μαζί. Όλοι οι χριστιανοί, μαζί με όλους τους ανθρώπους με καλή θέληση.

πηγή:  http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/271679

***

Το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης.

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και ο… Πάπας

του Νεάρχου Παναγή

Λεμεσός

Είναι πραγματικά γνώρισμα της δημοκρατίας , το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης σε μια ευνομούμενη κοινωνία. Όμως δυστυχώς είναι το μόνο που δεν βλέπουμε στον κόλπο της ιεράς συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου να συμβαίνει. Να το πω φίμωση, να το πω λογοκρισία , δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω.

Ειλικρινά λίγο με ενδιαφέρει αν θα έρθει ή όχι ο πάπας στην Κύπρο ως εθνοσωτήρας για να μας ‘λύσει’ το εθνικό μας πρόβλημα . Δεν θα ασχοληθώ και πολύ με αυτό.

Απαγορεύει, ο κατά τα άλλα αγαπητός μας Αρχιεπίσκοπος, την αντίθετη άποψη σε ποιους ; σε επισκόπους, όχι σε απλούς παπάδες αλλά σε αρχιερείς. Από ότι ξέρω και αυτός επίσκοπος είναι σαν τους άλλους απλώς προεδρεύει στην ιερά σύνοδο κ.λ.π Δεν έχει καμία δικαιοδοσία να απαγορεύει την έκφραση αντίθετης άποψης και ούτε να διατάσσει ή να καλεί σε σιωπή αρχιερείς. Μήπως είναι αυτή η δημοκρατία που πριν δυο μέρες μίλησε ότι υπάρχει; Δημοκρατία είναι όταν όλοι συμφωνούν μαζί του; Κάτι μου θυμίζει αυτό αλλά τι; Και λέει να δείξουμε ευγένεια, μήπως είπε κανείς ότι ο μητροπολίτης Αθανάσιος θα του ρίξει καν΄αυγό του πάπα ; Απλώς δεν θα πάει στην υποδοχή του πάπα. Τι να γίνει δηλαδή. Από τη στιγμή που τον ονόμασε αιρετικό ο αρχιεπίσκοπος, ο μητροπολίτης Πάφου (κακοδοξίες του πάπα) θα τολμήσουν να συμπροσευχηθούν. Εξ όσων γνωρίζω οι ιεροί κανόνες λένε ότι όποιος ιερέας ή αρχιερέας συμπροσευχηθεί με αιρετικό καθαιρείται. Μήπως θα αυτοκαθαιρεθούν; Είμαι περίεργος να δω.

Πληροφορήθηκα ότι απείλησε πέντε επισκόπους ότι αν δεν παραστούν στην υποδοχή του πάπα θα τους αποβάλει για ένα χρόνο από την ιερά σύνοδο. Αυτό είναι τιμωρία; Ειδικά για τον μητροπολίτη Αθανάσιο νομίζω ότι του κάνει και χάρη. Με τόσα που έχει στο κεφάλι του, τις επισκέψεις σε σχολεία, ιδρύματα, εξομολογήσεις… ίσως ηρεμήσει και λίγο. Μήπως καταφέρουμε και εμείς να τον ‘εκμεταλλευόμαστε’ περισσότερο. Όχι να τον χαίρεται ο πάπας!

Για να αντιλήφθητε τι οργασμός εξωραϊσμού των περιοχών από όπου θα περάσει ο πάπας υπάρχει θα σας αναφέρω ένα περιστατικό που μου συνέβη το περασμένο Σάββατο. Πήγα στην Πάφο και πέρασα να προσκυνήσω τον τόπο που μαστιγώθηκε ο Απόστολος Παύλος και είδα με έκπληξη μου περιφραγμένο με κάγκελα τον χώρο. Πετάχτηκα πάνω από τα κάγκελα η αλήθεια να λέγεται και με φώναξε ο φύλακας. Και όταν τον ρώτησα πως βρέθηκαν αυτά τα κάγκελα, μου είπε, ‘μα δεν άκουσες ότι θα έρθει ο πάπας;’ Και λέω άμα είναι έτσι, να τον περάσουν και μέσα από τη Λεμεσό μήπως και φτιάξουν κανένα δρόμο που είναι γεμάτοι λακκούβες.

Όσο για το ότι θα μιλήσει στους ηγέτες της Ευρώπης για την Κύπρο ήρθε δεύτερος. Εδώ τους επισκόπους του δεν μπορεί να ελέγξει με όλα αυτά τα σκάνδαλα παιδεραστίας (που ο ίδιος νομίζω δεν φταίει) και θα μας λύσει εμάς το πρόβλημά μας; Η επόμενη κίνηση ποια θα είναι , μήπως να καλέσουμε το Δαλάι Λάμα ή ξέρω’ γω κανένα αρχιμουφτή. Πού πάμε; Θα έρθει ο αλάθητος πάπας να μας βρει τα λάθη μας; Και πως είναι αλάθητος αφού παραδέχθηκε λάθη και ζήτησε συγνώμη από το Βυζάντιο για τους Καθολικούς σταυροφόρους, για την ανοχή της σφαγής των Εβραίων από τους Ναζί. Μας κοροϊδεύουν κανονικά; Ο πάπας Βενέδικτος είπε και το αμίμητο όταν εξελέγη πάπας ότι ‘σωτηρία μόνο στην Καθολική εκκλησία υπάρχει’. Ουδείς άλλος σώζεται. Δηλαδή εμείς την βάψαμε; Ο κινέζος που ζει στο χωριό του απομακρυσμένος από το πολιτισμό χωρίς να ακούσει για Χριστό φταίει; Υπάρχει μεγαλύτερη πλάνη να θεωρείς τον εαυτό σου αλάθητο;

Και το επιχείρημα, ότι οι καθολικοί είναι κατά πολύ περισσότεροι σε αριθμό άρα σωστοί δεν στέκει. Πήγατε ποτέ σε εκκλησία τους; Μείωσαν την ώρα της λειτουργίας τους σε μια-μιάμιση ώρα για να έρχεται κόσμος, για να μη βαριέται και κατάφεραν να την αδειάσουν περισσότερο. Σάμπως με το ζόρι πας στην εκκλησία και σου μειώνουν την ώρα για να μείνεις. Εδώ στην Γαλλία μετατρέπουν εκκλησίες σε ντισκοτέκ, μπαρ… Πνευματικότητα μηδέν. Πήγα σε εκκλησία τους στο Παρίσι από περιέργεια και στην είσοδο πωλούσαν Ορθόδοξες εικόνες , της Παναγίας της ελεούσας, της βρεφοκρατούσας, την φιλοξενία του Αβραάμ κ.λ.π Δηλαδή αυτοί κάτι θέλουν από εμάς αλλά ο εγωισμός τους δεν τους αφήνει να το παραδεχθούν.

Το ομολογώ ειδικός δεν είμαι, τα βλέπω από διαφορετική ματιά από ένα Θεολόγο π.χ και ούτε φανατικός είμαι. Και κακίζω τις πράξεις αποδοκιμασίας προς τον πάπα από όπου και να περάσει, αλλά όχι και να του στρώσουμε χαλί και να τον περιμένουμε ως Μεσσία. Και να έχουμε και τον Αρχιεπίσκοπό μας με τον πέλεκυ έτοιμο για καρατόμηση.

πηγή: http://vatopaidi.wordpress.com/2010/06/01

***

Αίρεση ή Σχισματική Εκκλησία;

του Ανδρέα Ν. Παπαβασιλείου

Διδάκτορα Θεολογίας

Η επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο προκάλεσε ήδη έντονες συζητήσεις και πολλές αντιπαραθέσεις μέσα στους κόλπους της Ορθόδοξης Εκκλησίας και κατέστη ένα αμφιλεγόμενης σημασίας γεγονός. Μία παράμετρος του γεγονότος τούτου αποτελεί η θεολογική συζήτηση, που προέκυψε εξ αφορμής δηλώσεων Ιεραρχών της Εκκλησίας μας και οι οποίες αφορούν στη «δογματική ταυτότητα» του Πάπα και κατ’ επέκταση του Παπισμού, αν δηλ. ο Πάπας είναι ηγέτης μιας αίρεσης ή μιας Σχισματικής Εκκλησίας. Και ο μεν Λεμεσού Αθανάσιος δήλωσε ότι «ο Παπισμός είναι αίρεση και πηγή πολλών άλλων αιρέσεων που ταλαιπωρούν την οικουμένη», ενώ ο Κύκκου Νικηφόρος δήλωσε ότι «δεν ασπάζεται τη θέση ούτε του Λεμεσού Αθανάσιου ούτε και των άλλων αδελφών που διαφωνούν με την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο» και γι’ αυτό είπε, ότι «ως επίσκοπος οφείλει μιαν απολογία στους αδελφούς Μαρωνίτες και Λατίνους που ζουν στην Κύπρο».

Στις δηλώσεις αυτές προστέθηκε και η δήλωση του Ταμασσού Ησαΐα, ότι «η επίσημη θέση της Ορθοδοξίας είναι ότι οι Καθολικοί είναι μία Σχισματική Εκκλησία, δεν είναι αιρετικοί» και ως λόγο προέβαλε την άποψη ότι «αναγνωρίζουμε το βάπτισμά τους κι επιτρέπουμε τους μεικτούς γάμους». Τα ίδια στοιχεία ισχύουν και στην περίπτωση των Αγγλικανών. Είναι μήπως και οι Αγγλικανοί Σχισματική Εκκλησία;

Αν είναι ο Παπισμός Αίρεση ή Σχισματική Εκκλησία και άρα αυτός που θα υποδεχθούμε είναι ένας Αιρεσιάρχης ή ένας Ηγέτης μιας μεγάλης Σχισματικής Εκκλησίας, θα αποφύγουμε την προσωπική απάντηση. Παραπέμπουμε κάθε ενδιαφερόμενο, μεταξύ άλλων, και στην υπ’ αριθμ. 188 Επιστολή του Μεγάλου Βασιλείου προς τον άγιο Αμφιλόχιο Ικονίου, η οποία είναι η «πρώτη Κανονική Επιστολή του Μεγάλου Βασιλείου».

Σ’ αυτήν ο Μέγας Βασίλειος σημειώνει και τα ακόλουθα: «Οι παλαιοί έκριναν ότι πρέπει να δεχόμαστε εκείνο το βάπτισμα που δεν παρεκκλίνει κατά τίποτε από την πίστη. Γι’ αυτό μάλιστα άλλες μεν πλάνες ονόμασαν αιρέσεις, άλλες δε σχίσματα, άλλες δε παρασυναγωγές. Αιρέσεις ονόμασαν τις ομάδες που συγκροτούν οι τελείως αποκομμένοι και αποξενωμένοι από αυτήν την ίδια την πίστη, σχίσματα δε τις ομάδες εκείνες τις οποίες αποτελούν όσοι απομακρύνθηκαν για λόγους εκκλησιαστικούς και για ζητήματα που μπορούν να διευθετηθούν με προσπάθεια αλληλοκατανόησης, ενώ παρασυναγωγές τις συνάξεις που πραγματοποιούνται από ανυπότακτους ιερείς ή επισκόπους και από απαίδευτους λαϊκούς». Και ο Μέγας Βασίλειος, για να γίνει σαφέστερος, δίδει τα ακόλουθα παραδείγματα:

«Αν κάποιος κληρικός, ο οποίος κρίθηκε ένοχος για κάποιο πταίσμα και έχασε το λειτούργημά του και δεν συμμορφώθηκε στους κανόνες, αλλά διεκδίκησε για τον εαυτό του την προεδρία της επισκοπής και την εποπτεία, μαζί δε με αυτόν εγκατέλειψαν την καθολική (= ορθόδοξη) Εκκλησία και μερικά μέλη, αυτό είναι παρασυναγωγή. Σχίσμα είναι η διαφωνία στο θέμα της μετάνοιας με τους ανήκοντες στην Εκκλησία. Αιρέσεις δε είναι οι ομάδες, όπως των Μανιχαίων, των Ουαλεντινιανών, των Μαρκιωνιστών και των Πεπουζηνών.

Η διαφωνία τους ανάγεται κατ’ ευθείαν στην πίστη για τον Θεό» (βλ. PG 32, 665 AB και Ε.Π.Ε., τόμ. 1, σελ. 184 ).

Για όσους μιλούν για φανατικούς και έξαλλους «περί την πίστιν», τους προτρέπουμε να διαβάσουν όσα ο Χριστός υπέδειξε στον άγιο Ιωάννη, τον Ευαγγελιστή, να γράψει στον άγγελο της εκκλησίας της Λαοδίκειας: «Ξέρω καλά τα έργα σου, δεν είσαι ούτε κρύος ούτε ζεστός. Μακάρι να ήσουν κρύος ή ζεστός! Επειδή όμως δεν είσαι ούτε κρύος ούτε ζεστός, αλλά χλιαρός, γι’ αυτό θα σε ξεράσω από το στόμα μου» (Αποκ. 3, 15 - 16). Στα θέματα της πίστεως δεν χωρούν ευγένειες, κοινωνικές αβρότητες, εκπτώσεις και σκοπιμότητες. Αν αυτό ίσχυε, διερωτώμαστε τι είδους χριστιανική πίστη θα είχαμε εμείς σήμερα, δυο χιλιάδες χρόνια μετά την εμφάνιση του Χριστού στον κόσμο;

πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/271771

***

                            Κοινά σημεία» Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου με το Βατικανό

Σε θλιβερή προσπάθεια ανέρευσης κοινών σημείων Ορθοδοξίας και Παπισμού έχει αναλωθεί ο Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος ενόψει της επίσκεψης του Πάπα στο νησί. Σημερινό κείμενο που δημοσιεύτηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου και υπογράφεται από τον Αριστείδη Βικέτο μας ενημερώνει ότι «Παραμονές της επίσκεψης του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ’ στην Κύπρο ανοίγει στη Λευκωσία έκθεση εικόνων και άλλων έργων τέχνης με τίτλο «Κύπρος και Ιταλία στην εποχή του Βυζαντίου – Ιστορικές και καλλιτεχνικές μαρτυρίες της Λατινοκρατίας στην Κύπρο» (1191-1571). Την έκθεση που θα εγκαινιάσει ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θα επισκεφθεί το Σάββατο ο Πάπας.......

Μέσα από την έκθεση, κατά τον αρθρογράφο «τονίζονται ιδιαίτερα οι σχέσεις της Κύπρου με την Ιταλία, το Βατικανό και ευρύτερα το Ρωμαιοκαθολικό κόσμο της Ευρώπης, τις αλληλεπιδράσεις στην τέχνη που αναπτύχθηκαν κατά τους τέσσερις αιώνες της Λατινοκρατίας στην Κύπρο (Φραγκοκρατία 1191-1489 και Βενετοκρατία 1489-1571), παρουσιάζοντας τις ομοιότητες και τις κοινές αποδοχές».

Είναι τουλάχιστον τραγελαφικό στο βωμό των καλών σχέσεων με τον Πάπα που καλλιεργούν οι οικουμενιστές να προσπαθούν να βρούνε «κοινά σημεία» της Ορθοδοξίας με τον Παπισμό. Η πολλά παθούσα από τους Παπικούς Κύπρος όφειλε να υπενθυμίσει στον αιρετικό Πάπα τα εγκλήματα που έχει διαπράξει στη μεγαλόνησο, το υπό των Λατίνων μαρτύριο των δεκατριών μοναχών της Καντάρας το έτος 1231 και όχι «την αναρρίχηση στο θρόνο του Βατικανού του Κλήμη Η΄, ενός Πάπα κυπριακής καταγωγής».

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_8145.html

***

Ο Μητροπολίτης Μόρφου ομιλητής σε εκδήλωση για τον άγιο Φιλούμενο

 την ημέρα έλευσης του Πάπα στην Κύπρο

 Η ανακοίνωση μιας πνευματικής εκδήλωσης μέσα από την ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου δείχνει ίσως τη στάση που θα κρατήσει ο Μητροπολίτης Μόρφου κ. Νεόφυτος κατά την υποδοχή του Πάπα. Και εξηγούμαστε: Ο Πάπας θα φτάσει στην Κύπρο την Παρασκευή, 4 Ιουνίου. Την ίδια εκείνη μέρα ο Μητροπολίτης Μόρφου κ.Νεόφυτος ομιλεί στη Γαλάτα σε σύναξη που διοργανώνει η Μητρόπολή του για τον άγιο Φιλούμενο. Βέβαια η άφιξη του Πάπα και η υποδοχή θα γίνει στις 2 το μεσημέρι στην Πάφο ενώ η ομιλία του Μητροπολίτη Μόρφου στη Γαλάτα είναι στις 6 το απόγευμα. Μένει να δούμε αν και ο Μητροπολίτης Μόρφου αρνηθεί τη συμμετοχή στην υποδοχή του Πάπα ώστε να γλιτώσει και τον αγώνα δρόμου προκειμένου μετά από λίγη ώρα να μιλήσει στην πνευματική εκδήλωση.

Η Ανακοίνωση για την εκδήλωση της Μητρόπολης Μόρφου αναφέρει:......Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Φιλούμενος ο Κύπριος, ο Βίος και το νόημα του μαρτυρίου του

Η Ιερά Μητρόπολη Μόρφου σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Φιλανθρωπίας Γυναικών, σας προσκαλούν σε πνευματική σύναξη, με ομιλητή τον Πανιερότατο Μητροπολίτη Μόρφου κ.κ. Νεόφυτο.

Θέμα: «Ο Άγιος Ιερομάρτυρας Φιλούμενος ο Κύπριος, ο Βίος και το νόημα του μαρτυρίου του».

Η ομιλία θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Γαλάτας την Παρασκευή 4 Ιουνίου στις 6:30 το απόγευμα.

Σας περιμένουμε για να περάσουμε μαζί ένα όμορφο απόγευμα.

ΕΚ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/blog-post_9104.html

***

Timeo Danaos et dona ferentes

του Ανδρέα Παπαβασιλείου

Διδάκτορα Θεολογίας

πηγή: Πολίτης 1/6/2010

e-mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Στις 16 και στις 30 του λήξαντος μηνός Μαΐου διαβάστηκε σ' όλους τους Ναούς της Κύπρου Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου ΙΣΤ΄. Προτού σχολιάσουμε την Εγκύκλιο αυτή, θα θέλαμε να παρατηρήσουμε ότι είναι η πρώτη φορά που η παρούσα Ιερά Σύνοδος απευθύνθηκε προς το Πλήρωμα της Εκκλησίας της Κύπρου, με την έπισήμανση μάλιστα του γεγονότος ότι το περιεχόμενο της ρηθείσης Εγκυκλίου έτυχε της ομόφωνης απόφασης των μελών της. Προς έξαρση δε του κύρους της Εγκυκλίου αυτής φαίνεται ότι κρίθηκε σκόπιμη και η αναγραφή των ονομάτων όλων των μελών της Ιεραρχίας. Στο παρελθόν η Ιερά Σύνοδος απευθυνόταν προς το Πλήρωμά της μόνο όταν συνέτρεχαν σοβαρότατοι λόγοι, γεγονός που σπανίως συνέβαινε.....

Να υποθέσουμε, λοιπόν, ότι η παρούσα επίσκεψη του Πάπα είναι για την Ιερά Σύνοδο πολύ μεγάλης σημασίας, ώστε θα έπρεπε να απευθυνθεί προς το "Πλήρωμα της Εκκλησίας" ; Οι λόγοι όμως τους οποίους η Ιερά Σύνοδος επικαλέστηκε για την έκδοση της Εγκυκλίου αυτής αναιρούν την "ιστορικότητα" της επίσκεψης του Πάπα, επειδή εστιάζονται σε δύο επιχειρήματα, τα οποία κυριολεκτικά αποδυναμώνουν τη σύνταξή της. Αποτελεί, για παράδειγμα, λόγο ισχυρό η έκδοση από την Ιερά Σύνοδο Εγκυκλίου, και μάλιστα μετά από "ενδελεχή" εξέταση του όλου θέματος, "επειδή εκφράζονται από μερικούς ανησυχίες και επιχειρείται από άλλους εκμετάλλευση της επικείμενης επίσκεψης στην Κύπρο του Πάπα"; Τόση σημασία είχαν "οι ανησυχίες μερικών" και η πρόθεση άλλων να "εκμεταλλευτούν" αυτή την επίσκεψη, ώστε να κριθεί αναγκαία η ασυνήθης τακτική της να εκδώσει Εγκύκλιο και μάλιστα να απαιτήσει από τους Ιερείς να τη διαβάσουν δύο Κυριακές; Στην παρούσα Εγκύκλιο προτάσσεται η διατύπωση, ότι "ο Πάπας έρχεται ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας", παραγνωρίζοντας το γεγονός ότι Πρώτος ο οποίος προσκάλεσε τον Ηγέτη της Παπικής Εκκλησίας να επισκεφθεί την Κύπρο ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄, κατά τη μετάβασή του στο Βατικανό, λέγοντας τότε την παροιμιώδη φράση "Σας θέλουμε κοντά μας"! Γιατί η Ιερά Σύνοδος, και ο Αρχιεπίσκοπος προσωπικά, δεν ένιωσε να θίγεται το κύρος της Εκκλησίας Κύπρου με τη δήλωση ότι η επίσκεψη του Πάπα πραγματοποιείται, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας και ουχί του Προκαθημένου της Εκκλησίας Κύπρου; Εκτός κι αν ήθελε να αποσείσει τη μεγάλη ευθύνη για την εδώ παρουσία τού Ποντίφικα με την έκφραση της απλής συγκατάθεσής της. Εν τοιαύτη περιπτώσει, γιατί αυτή η "πρωτοστασία" της Εκκλησίας για την προβολή της επίσκεψης του Ποντίφικα και την "προστασία" του από "μερικούς ανήσυχους", όπως και από μερικά "ανεύθυνα στοιχεία", στις φωνές των οποίων το Πλήρωμα της Εκκλησίας θα πρέπει "να κωφεύσει"; Και εφόσον "ο Πάπας έρχεται ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας", γιατί αυτός ο υπερβάλλων ζήλος από μέρους του Αρχιεπισκόπου και των συνεργατών του να αιτιολογήσουν την επίσκεψη και να απομονώσουν τους φωνασκούντες και τους ταραξίες, όταν αυτή η ευθύνη βαραίνει εξ ολοκλήρου την Κυβέρνηση; Μέχρι τώρα δεν εκδόθηκε καμία επίσημη ανακοίνωση, ούτε και έγινε οποιαδήποτε δήλωση από αρμόδιο κυβερνητικό φορέα γι' αυτή την επίσκεψη. Γιατί αυτόν τον άχαρο ρόλο να επωμιστεί η Εκκλησία Κύπρου και να χρεωθεί αποκλειστικά με όσα ελλείμματα θα καταγράψει η Ιστορία, σε σχέση με την επίσκεψη αυτή του Πάπα, η οποία θα πραγματοποιηθεί "για να προσκυνήσει στο χώρο του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου"; Γιατί παραθεωρήθηκε η σημασία των όσων άλλων θα κάνει ο Ποντίφικας στην Κύπρο, όπως και πού θα διαμένει, γεγονός που επιφόρτισε το Δημόσιο με τόσες χιλιάδες ευρώ;

Προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση η προβολή του ισχυρισμού ότι ο Αρχιεπίσκοπος κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Πάπα θα συναντηθεί μαζί του και θα θέσει ενώπιόν του το θέμα της σύλησης των Ναών μας και της απαγόρευσης από τις κατοχικές αρχές της συντήρησης και λειτουργίας τους! Το ίδιο αίτημα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β΄ περιέλαβε και στην προσφώνησή του προς τον Πάπα κατά την επίσκεψή του στο Βατικανό (16 Ιουνίου 2007). Έκτοτε όμως έχουν παρέλθει τρία χρόνια και ο Πάπας δεν έκανε απολύτως τίποτε, είτε διότι δεν θέλει είτε διότι δεν μπορεί. Γιατί, λοιπόν, να επενδύουμε στην επίσκεψη αυτή φρούδες ελπίδες, όταν η πραγματικότητα άλλα μας διδάσκει; Από την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο, όχι μόνο δεν αναμένουμε τίποτε το ουσιαστικό, αλλά ανησυχούμε και για τις α ρ ν η τ ι κ έ ς ε π ι π τ ώ σ ε ι ς της τόσο από άποψη εκκλησιολογική όσο και από άποψη εθνική. Η εκ των υστέρων πιθανή αναγνώριση του λάθους της πρόσκλησης και του προγράμματος της επίσκεψης δεν θα επανορθωθεί με τίποτε, διότι θα έχει περάσει στις δέλτους της Ιστορίας και άρα θα είναι αδύνατη οποιαδήποτε διορθωτική κίνηση. Θα κλείσουμε τη σύντομη αναφορά μας στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα με τη φράση του Λαοκόοντα προς τους Τρώες, για να μην δεχτούν τον Δούρειο Ίππο, που τους άφησαν οι Δαναοί (=Έλληνες), Timeo Danaos et dona ferentes, δηλ. φοβούμαι τους Δαναούς και δώρα φέροντας. Είμαστε επιφυλακτικοί απέναντι στον Πάπα, ανεξάρτητα με ποιες διαθέσεις θα έλθει στην Κύπρο.

πηγή: http://www.politis-news.com/cgibin/hweb?-A=949111&-V=articles

αναδημοσίευση από: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/06/timeo-danaos-et-dona-ferentes.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel