Ζωηφόρος

Κύπρου Χρυσόστομος: Θα αποβληθούν Ιεράρχες,

Κύπρου Χρυσόστομος:

Θα αποβληθούν Ιεράρχες

***

O Αρχιεπίσκοπος Κύπρου απειλεί με αποπομπή τους "απείθαρχους" ιεράρχες

Τελεσίγραφο από Αρχιεπίσκοπο

του Βάσου Βασιλείου

από την Κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», 26/5/2010

Εκρηκτικές διαστάσεις προσλαμβάνει το θέμα της άρνησης Συνοδικών να υποδεχθούν τον Πάπα Βενέδικτο, με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο να ετοιμάζεται να δώσει «τελεσίγραφο εξόδου» στους Συνοδικούς που δεν θα πειθαρχήσουν. Συγκεκριμένα, ο Μακαριότατος απαντώντας σε σχετική ερώτηση του «Φ» ανέφερε, ότι «θα θέσει θέμα στη Σύνοδο να αποβληθούν για ένα χρόνο από το Σώμα όσοι δεν παρευρεθούν στην υποδοχή του Ποντίφικα. Θα θέσω θέμα να εξέλθουν της Συνόδου αν αρνούνται να αποτελούν τμήμα της», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος......

Σε παρατήρηση ότι μίλησε επανειλημμένως για δημοκρατία ενώπιον της Συνόδου, ο Μακαριότατος ανέφερε ότι αυτό ισχύει πλήρως και αυτό είναι που θα ισχύσει και στην προκειμένη περίπτωση. «Αποφασίσαμε δημοκρατικά και ομόφωνα και αυτό που ζητώ είναι να σεβαστούν πρωτίστως τη δική τους υπογραφή», είπε.

«Όσοι δεν παρευρεθούν στην υποδοχή δεν έχουν θέση μετ’ εμού», ξεκαθάρισε ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου.

Σημειώνεται, ότι μετά την εκλογή του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, είναι η πρώτη φορά που η Εκκλησία της Κύπρου διχάζεται σε ένα θέμα και μάλιστα από έναν εξωγενή παράγοντα, ο οποίος δοκιμάζει τη συνοχή της Συνόδου.

Σημειώνεται επίσης, πως οι σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου με τον Μητροπολίτη Λεμεσού βελτιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό μετά την εκλογή του πρώτου και όλα έδειχναν ότι οι κατά καιρούς διαφωνίες δεν θα οδηγούσαν στα άκρα τους δύο αρχιερείς.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ», έτοιμοι να στηρίξουν τον Αρχιεπίσκοπο ενώπιον της Συνόδου, η οποία θα συνέλθει μία μέρα πριν την άφιξη του Πάπα, είναι και άλλοι Συνοδικοί, οι οποίοι, πέραν των άλλων, θεωρούν εαυτούς θιγμένους από το γεγονός ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, εμφανίζονται από κάποιους ως λιγότερο ορθόδοξοι από ό,τι άλλοι Συνοδικοί.

Προηγουμένως, ο Μακαριότατος προέβη σε δηλώσεις τονίζοντας ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Παράλληλα επέκρινε τον Μητροπολίτη Λεμεσού λέγοντας «κακώς και χείριστα έπραξε που έκανε δηλώσεις». Ο Μακαριότατος αναφερόταν στη συνέντευξη του Μητροπολίτη Λεμεσού στον «Φ», στην οποία ανακοίνωσε ότι δεν θα παρευρεθεί στην τελετή υποδοχής, ενώ παράλληλα χαρακτήρισε τον Πάπα ως αιρετικό. Εξάλλου, ο Αρχιεπίσκοπος όσον αφορά τους διαφωνούντες τόνισε ότι δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει».

Ο Αρχιεπίσκοπος, ο οποίος εκλήθη να σχολιάσει χθεσινό δημοσίευμα του «Φ», σύμφωνα με το οποίο τουλάχιστον πέντε Συνοδικοί δεν θα παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα, ανέφερε και τα εξής: «Δεν είμεθα λιγότερο Ορθόδοξοι ούτε από τον Άγιο Λεμεσού ούτε από τον Άγιο Κυρηνείας ή από οποιονδήποτε άλλο και οφείλουν να το καταλάβουν, διαφορετικά θα απομονωθούν και θα μείνουν μόνοι τους. Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους, ας μείνουν».«Έχουμε επισκεφθεί πέντε αρχιερείς το Βατικανό και δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η πίστη μας ή πουλήσαμε την Ορθοδοξία», πρόσθεσε. Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εξεδόθη για την επίσκεψη του Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως την υπέγραψαν όλοι και ήταν όλοι ομόφωνοι.

ΑΝΗΣΥΧΕΙ Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ

ΑΝΗΣΥΧΙΑ επικρατεί στους κόλπους της Εκκλησίας, ενόψει πληροφοριών που φέρουν φανατικούς από την Ελλάδα έτοιμους να κατέλθουν στην Κύπρο με σκοπό να συνδεθούν με τους εδώ ομοϊδεάτες τους, για να αντιδράσουν από κοινού στην επίσκεψη του Πάπα.

Χθες ο Μακαριότατος ερωτηθείς αν οι τοποθετήσεις που ακούστηκαν μπορεί να ενθαρρύνουν επεισόδια από λαϊκούς, ανέφερε: «Πιστεύω ναι, μπορούν να πάρουν θάρρος, αλλά δεν ανησυχώ επειδή ο Πάπας είναι προσκεκλημένος της Κυβέρνησης και οφείλει η Κυβέρνηση να προστατέψει τον φιλοξενούμενο. Δεν έχω καμία ανησυχία διότι μπορεί ο άλλος να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να πάει να προσβάλει κάποιον φιλοξενούμενο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εκτός αν θέλουν αναμέτρηση με την Αστυνομία. Τότε θα την έχουν».

«Όλοι μπορούν να είναι ευγενικοί»

Η ΕΠΙΣΚΕΨΗ του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, δεν έχει σκοπό να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε, αλλά έρχεται με σκοπό να επισκεφθεί το ποίμνιό του, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αntonio Franco, Αποστολικός Νούντσιο του Βατικανού, με έδρα την Ιερουσαλήμ. Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση χθες με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Αρχιεπίσκοπος Φράνκο αναφέρθηκε στην επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο μεταξύ 4-6 Ιουνίου, χαρακτηρίζοντάς την προσκύνημα στα βήματα του Αγίου Παύλου. «Πιστεύω ότι όλοι μπορούν να είναι ευγενικοί με το άτομο και δεν υπάρχει λόγος για αντίδραση. Πρόκειται για μια απλή επίσκεψη ενός ατόμου που δεν έρχεται για να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε ή για να δημιουργήσει προβλήματα».

«Δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει»

Σχετικά με τους Συνοδικούς που φέρονται να διαφοροποιούνται, ο Μακαριότατος είπε: «Όντως υπάρχουν μερικοί που διαφοροποιούν τις απόψεις τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Οφείλουν πειθαρχία στη Σύνοδο. Πολλές φορές και εγώ δεν συμφωνώ με κάτι που θέλει η πλειοψηφία, αλλά πείθομαι στην απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αν θέλουν μπορούν να μείνουν στις Μητροπόλεις τους. Αν θέλουν να απομονωθούν ας απομονωθούν, δουλειά δική τους».

πηγή: http://www.philenews.com/digital/

αναδημοσίευση από:  http://thriskeftika.blogspot.com/2010/05/o_26.html

***

Επίσκεψη Πάπα στην Κύπρο

Σχεδιάζουν διαμαρτυρίες «γνωστά άτομα» από την Ελλάδα

του Αριστείδη Βικέτου

Ο Κύπριος υπουργός Εμπορίου και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης δήλωσε ότι κάποια άτομα από την Ελλάδα, «γνωστά μάλιστα», θέλουν να έρθουν στην Κύπρο να διαμαρτυρηθούν για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου.

«Η Κύπρος είναι η δική μας η χώρα, είναι η χώρα των Κυπρίων. Ο Πάπας δεν έρχεται να προσηλυτίσει κανένα. Πιστεύω ότι πρέπει να δείξουμε και το σεβασμό και τη φιλοξενία μας», υπέδειξε ο Κύπριος υπουργός.

Ο εκπρόσωπος τύπου της Κυπριακής Αστυνομίας Μιχάλης Κατσουνωτός δήλωσε ότι δεν έχει διαφανεί  πρόθεση για μαζική κάθοδο ατόμων από την Ελλάδα.

Επίσης, διαβεβαίωσε ότι «θα ληφθούν όλα τα δέοντα μέτρα» για την ασφάλεια του Πάπα.

Πρόσθεσε ότι συγκεντρώνονται και αξιολογούνται πληροφορίες αναφορικά με ενδεχόμενες αντιδράσεις.

«Μέχρι στιγμής, πέραν από κάποιες λεκτικές αντιδράσεις, δεν υπάρχουν ούτε στοιχεία ούτε ενδείξεις για εκδηλώσεις διαμαρτυρίας», σημείωσε ο εκπρόσωπος τύπου της Αστυνομίας.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2464

***

Αντώνης Πασχαλίδης: Φέρνουν από την Ελλάδα διαμαρτυρόμενους

Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος στην «Α»: Αυστηρό μήνυμα προς Συνοδικούς

της Κατερίνας Ηλιάδη

από την Κυπριακή εφημερίδα «Η Αλήθεια», 26/05/2010

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου: « Εμείς πήγαμε στο Βατικανό και μας φιλοξένησε ο Πάπας

και δεν χάσαμε την ορθοδοξία μας…» - Σπρώχνουν στα άκρα

Για καλλιέργεια Μουτζαχεντίν κατηγορείται ο μητροπολίτης Λεμεσού Η κατάσταση στο εσωτερικό της Εκκλησίας, αναφορικά με την επίσκεψη του πάπα, φαίνεται να χειροτερεύει μέρα τη μέρα.

Την Κυριακή, το δημόσιο χορό των αντιπαραθέσεων για την εν λόγω επίσκεψη, άνοιξε ο μητροπολίτης Αθανάσιος με συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο», ενώ, χθες, η ίδια εφημερίδα δημοσίευσε τα ονόματα άλλων τεσσάρων Συνοδικών που συμφωνούν με τον Λεμεσού και θα μποϋκοτάρουν τις εκδηλώσεις υποδοχής του ποντίφικα.

Πρόκειται για τους μητροπολίτες Κυρηνείας Παύλο και Τριμυθούντος Βαρνάβα, καθώς και τους χωρεπισκόπους Καρπασίας Χριστοφόρο και Αμαθούντος Νικόλαο.

Ο αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος Β’, φανερά εκνευρισμένος για το κλίμα που διαμορφώνεται λίγο πριν την επίσκεψη στην Κύπρο του αρχηγού της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας και της πόλης – κράτος του Βατικανού, ένα κλίμα που ενδεχομένως να προσβάλει την Εκκλησία της Κύπρου εάν υπάρξουν ακραίου τύπου αντιδράσεις από φανατικούς αντιπαπικούς, δήλωσε χθες πως όσοι διαθέτουν λίγο μυαλό δεν έχουν να ζημιώσουν οτιδήποτε από αυτή την επίσκεψη. «Ο Πάπας δεν θα έρθει εδώ να κάνει διδασκαλία ούτε να συζητήσουμε θέμα Καθολικής και Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Έρχεται ως προσκυνητής, έρχεται ως τουρίστας», ανέφερε, μιλώντας χθες το πρωί στην εκπομπή «Προφίλ» του Super Spor FM. Ανταπαντώντας στον Λεμεσού Αθανάσιο, που είπε ότι ο πάπας δεν έχει τίποτε να προσφέρει σε σχέση με το κυπριακό, ο Κύπρου Χρυσόστομος παρέπεμψε στο Σχέδιο Ανάν. «Τα χωριά του Κορμακίτη που τα κατοικούν καθολικοί, μαρωνίτες, ενθυμίστε ότι ήσαν στην πλευρά τη δική μας. Ποιου το δακτυλάκι ενεργοποιήθηκε νομίζετε; Το δικό σου ή το δικό μου; Μας περνούσε να κάνουμε έτσι πράγμα εμείς;», είπε χαρακτηριστικά.

Μερικοί ελαφρόμυαλοι

Αναφορικά με την παρατήρηση του Αγίου Λεμεσού, ότι ο ποντίφικας ουδέποτε υπερασπίστηκε την Ορθόδοξη Εκκλησία, ο αρχιεπίσκοπος είπε το εξής: «Μα δεν βλέπω το λόγο γιατί ο πάπας να υποστηρίξει την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Εμείς στηρίξαμε καμιά φορά την Καθολική και θα έρθει να στηρίξει ο Πάπας την Ορθόδοξη Εκκλησία; [...] Εμείς πήγαμε στο Βατικανό και μας φιλοξένησε ο Πάπας και δεν χάσαμε την ορθοδοξία μας… Δεν ξέρω εάν η ορθοδοξία του Αθανάσιου είναι καλύτερη από τη δική μου [...] Εάν ο ίδιος ο Θεός λέει να αγαπούμε και τους εχθρούς μας, για φανταστείτε σε πιο ύψος είναι η χριστιανική φιλοσοφία… Και μεις απερίσκεπτα λέμε να μην πατήσει, να μην έρθει, γιατί θα σκανδαλίσει. Μα, τώρα, εάν έχει μερικούς ελαφρόμυαλους που σκανδαλίζονται, τι να τους κάνω…».

Ανοικτόμυαλος ο λαός

Σημειώνεται πως ο μακαριότατος αμφισβήτησε με εύσχημο τρόπο τη δήλωση του Λεμεσού ότι έμαθε από τον Τύπο για την επίσκεψη του Πάπα, λέγοντας: «Ε καλά… (χαμόγελο) Τα έμαθαν από τον Τύπο… (χαμόγελο). Ε το είπαμε και το ξέρουν. Αλλά, αν υποτεθεί ότι κάποιος το έμαθε από τον Τύπο, ε τι είναι εκείνο που τον ενοχλεί;

Δεν το έμαθε δεκαπέντε μέρες προηγουμένως και το έμαθε δεκαπέντε ημέρες αργότερα. Εδώ είναι η ουσία του θέματος; Ο λαός μας, ευτυχώς, έχει ανοικτά μυαλά, δεν είναι στενοκέφαλος. Στην Κύπρο δεν είχαμε ποτέ θρησκευτικό πρόβλημα. Ούτε με τους μουσουλμάνους δεν είχαμε θρησκευτικό πρόβλημα».

Ακόμη, ο αρχιεπίσκοπος είπε πως ο μητροπολίτης Λεμεσού συμφωνούσε με την εγκύκλιο για τον Πάπα που διαβάστηκε σε όλους του ναούς, γι’ αυτό και την υπέγραψε.

Αυστηρή η Εκκλησία

Αναφορικά με τη είδηση ότι θα μποϋκοτάρουν τον Βενέδικτο ΙΣΤ’ πέντε συνολικά Συνοδικοί, ο κ. Χρυσόστομος τόνισε (σε άλλες δηλώσεις που έκανε κατά τη διάρκεια της ημέρας) πως στην Κύπρο υπάρχει δημοκρατία και ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του.

«Στην Εκκλησία υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία λόγου και μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Αποφασίζει η Σύνοδος και η απόφαση της Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Αν θέλουν την Εκκλησία να στέκει ψηλά, να ομονοεί και να κατευθύνει σωστά το λαό μας, οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της Συνόδου [...]

Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους, ας μείνουν.

Η Εκκλησία είναι δίκαιη, αλλά αυστηρή. Όποιου δεν αρέσει να μείνει στο σπίτι το δικό του. Αυτή είναι η άποψη η δική μου», υπογράμμισε. Τέλος, επανέλαβε πως ο Άγιος Λεμεσού κακώς έπραξε, χείριστα, που έκαμε δηλώσεις. «Ο ίδιος να πιστεύει ό,τι θέλει, δικαιούται. Αλλά, δεν δικαιούται να βγαίνει στα ΜΜΕ και να σκανδαλίζει το λαό μας. Αυτή τη στιγμή εκείνος έκαμε σκανδαλισμό και όχι ο πάπας», κατέληξε. Σημειώνεται πως σύμφωνα με τον αρχιεπίσκοπο, η τακτική Ιερά Σύνοδος θα γίνει προ της αφίξεως του πάπα, την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη και «άρα θα τεθεί το θέμα οπωσδήποτε».

πηγή: http://www.alitheiaportal.com/alitheia/politika/sprokhnoun-sta-akra.html

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/

***

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου : «Όποιου δεν αρέσει, να μείνει σπίτι του»

« Η συντριπτική πλειοψηφία της Συνόδου θα είναι παρούσα»

της Ντίας Χαιλή

από την Κυπριακή εφημερίδα «Σημερινή» 26/05/2010

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος ο Β΄ απάντησε σε όσους από τους αρχιερείς προτίθενται να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, και δεν θα παραστούν στην επίσημη υποδοχή του Πάπα Βενέδικτου στην Πάφο ή κατά την υποδοχή του στην Ιερά Αρχιεπισκοπή.

«Δεν είμεθα λιγότερο Ορθόδοξοι ούτε από τον Άγιο Λεμεσού ούτε από τον Άγιο Κυρηνείας ή από οποιονδήποτε άλλο και οφείλουν να το καταλάβουν, διαφορετικά θα απομονωθούν και θα μείνουν μόνοι τους», δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος.

«Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους, ας μείνουν», πρόσθεσε ο Μακαριότατος, όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες με βάση τις οποίες τα βήματα του Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος θα απουσιάσει από την τελετή υποδοχής του Πάπα Βενέδικτου, θα ακολουθήσουν οι Μητροπολίτες Κυρηνείας, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αμαθούντος.

«Στην Εκκλησία υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία λόγου και μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του, αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Αποφασίζει η Σύνοδος και η απόφαση της Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Αν θέλουν την Εκκλησία να στέκει ψηλά και να ομονοεί και να κατευθύνει σωστά το λαό μας, οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της Συνόδου», είπε. Και πρόσθεσε: «Η Εκκλησία είναι δίκαιη, αλλά αυστηρή. Όποιου δεν αρέσει, να μείνει στο σπίτι του. Αυτή είναι η άποψη η δική μου».

Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εξεδόθη για την επίσκεψη του Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως την υπέγραψαν όλοι και ήταν όλοι ομόφωνοι, «γιατί είπαμε να απευθυνθούμε στο λαό μας για να μην τον παραπλανήσει κανείς και κακώς, χείριστα, έπραξε ο Άγιος Λεμεσού που έκαμε δηλώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «o ίδιος να πιστεύει ό,τι θέλει δικαιούται, αλλά δεν δικαιούται να βγαίνει στα ΜΜΕ και να σκανδαλίζει το λαό μας. Αυτήν τη στιγμή εκείνος έκαμε σκανδαλισμό και όχι ο Πάπας», πρόσθεσε.

Ερωτηθείς πώς σκέφτεται να αντιδράσει εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η Εκκλησία αποφασίζει συνοδικώς και δεν έχει καμία έγνοια ότι η Σύνοδος δεν θα αποφασίζει εκάστοτε σωστά.

«Όντως υπάρχουν μερικοί που διαφοροποιούν τις απόψεις τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Οφείλουν πειθαρχία στη Σύνοδο. Πολλές φορές και εγώ δεν συμφωνώ με κάτι που θέλει η πλειοψηφία, αλλά πείθομαι στην απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αν θέλουν μπορούν να μείνουν στις Μητροπόλεις τους. Αν θέλουν να απομονωθούν, ας απομονωθούν, δουλειά δική τους», είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως η τακτική Σύνοδος θα γίνει προ της αφίξεως του Πάπα την επόμενη Τρίτη και Τετάρτη και «άρα θα τεθεί το θέμα οπωσδήποτε».

Ποιοι θα τον υποδεχθούν

Όπως ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος, έχει αποφασιστεί από την Ιερά Σύνοδο ποιοι θα υποδεχθούν τον Πάπα στην Πάφο και ποιοι στην Αρχιεπισκοπή.

Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών είναι και κάποιοι από όσους αντιδρούν, απάντησε αρνητικά.

Ερωτηθείς αν οι διαφωνούντες δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «αυτό ήταν παραδεχτό και είπαμε ως Σύνοδος: ‘ώρα σας καλή’. Δεν θέλετε να έλθετε, να μην έλθετε, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της Συνόδου θα είναι παρούσα». «Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν δημόσια να σκανδαλίσουν το λαό μας», είπε.

«Η Κυβέρνηση να τον προστατέψει»

Ερωτηθείς αν οι τοποθετήσεις Συνοδικών κατά της επίσκεψης Πάπα μπορεί να ενθαρρύνουν επεισόδια από λαϊκούς, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσότομος ανέφερε: «Πιστεύω ναι, μπορούν να πάρουν θάρρος αλλά δεν ανησυχώ γιατί ο Πάπας είναι προσκεκλημένος της Κυβέρνησης και οφείλει η Κυβέρνηση να προστατέψει τον φιλοξενούμενο. Δεν έχω καμίαν ανησυχία γιατί μπορεί ο άλλος να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να πάει να προσβάλει κάποιον φιλοξενούμενο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εκτός αν θέλουν αναμέτρηση με την Αστυνομία. Τότε θα την έχουν».

πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/269910

αναδημοσίευση από: http://aktines.blogspot.com/

***

ΔΗΣΥ: Η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

θα συμβάλει στην προώθηση των εθνικών στόχων

Ιδιαίτερη σημασία αποδίδει ο Δημοκρατικός Συναγερμός στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, θεωρώντας, όπως δήλωσε το μέλος του Πολιτικού Γραφείου και Επίτροπος του κόμματος για θέματα Θρησκευτικών Ομάδων, Φραγκίσκος Φραγκίσκου, ότι είναι κάτι που γίνεται για πρώτη φορά και αναμένεται ότι θα συμβάλει ουσιαστικά στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού και στην προώθηση των εθνικών στόχων.

''Ταυτόχρονα'', είπε ο κ. Φραγκίσκου σε δηλώσεις του στα κεντρικά γραφεία του ΔΗΣΥ, ''είναι ζήτημα αναβάθμισης της κοινωνικής μας ταυτότητας, μέσα στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του σύγχρονου πολιτικού γίγνεσθαι''.

''Ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας'', δήλωσε ο κ. Φραγκίσκου, ''θα μας δώσει την ευκαιρία να προβάλουμε την καταπάτηση των θρησκευτικών δικαιωμάτων του λαού μας και την καταστροφή των χριστιανικών μνημείων και της κληρονομιάς μας στις κατεχόμενες περιοχές της πατρίδας μας, όπου οι θρησκευτικές ελευθερίες του λαού μας έχουν φαλκιδευθεί, σαν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής''.

Η Θρησκευτική Ομάδα των Μαρωνιτών, σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Φραγκίσκου, αναμένει, μαζί με όλες τις άλλες Ομάδες και Κοινότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας, ''ότι αυτή η επίσκεψη του Πάπα θα δώσει ξανά την ελπίδα της επιστροφής, της δικαίωσης, αλλά πάνω από όλα της αποκατάστασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που βάναυσα έχουν καταπατηθεί στην ευρωπαϊκή Κύπρο''.

Δελτίο Τύπου-ΔΗΣΥ-25/05/2010

πηγή: http://aktines.blogspot.com/

***

Ο μητροπολίτης Λεμεσού

βέβαιος διάδοχος του Αρχιεπισκοπικού θρόνου

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Είναι με τον επιεικέστερο δυνατόν χαρακτηρισμό παράξενη η συμπεριφορά του Αρχιεπισκόπου Κύπρου τις τελευταίες μέρες. Απειλεί τώρα όσους επισκόπους (ο αριθμός τους παραμένει ακόμη αδιευκρίνιστος) δεν θέλουν να παραστούν στην υποδοχή του Πάπα. Μία λογική (επαναλαμβάνω λογική) εξήγηση υπάρχει: Απεφάσισε να χρίσει, για τους δικούς του λόγους, έμμεσα τον Μητροπολίτη Λεμεσού διάδοχό του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο! Υπενθυμίζω ότι αναφέρθηκα δύο φορές σε λογική εξήγηση της συμπεριφοράς του Αρχιεπισκόπου. Δεν εννοούσα κατ’ ανάγκην ότι ερμηνεύει το θέατρο του παραλόγου που ζούμε αυτές τις μέρες στην Κύπρο.

ΟΣΟΙ ΣΥΜΠΡΟΣΕΥΧΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΘΑΙΡΕΘΟΥΝ

Ως γνωστόν οι Ιεροί Κανόνες των Οικουμενικών και Τοπικών Συνόδων απαγορεύουν αυστηρά και επί ποινή καθαιρέσεως τη συμπροσευχή με αιρετικούς. Ο Πάπας με βούλα της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου είναι αιρετικός. Άρα όσοι συμπροσευχηθούν με τον Πάπα πρέπει να καθαιρεθούν με βάση τους Ιερούς Κανόνες. Αν ο Αρχιεπίσκοπος θέσει θέμα στη σύνοδο για να τιμωρήσει τους Ιεράρχες που θα αρνηθούν να συμμετάσχουν στην υποδοχή του Πάπα βάσει ποιων κανόνων θα τους καταδικάσει; Βάσει αυτών που προβλέπουν καθαίρεση του ιδίου και όποιου άλλου ιεράρχη παρανομήσει και συμπροσευχηθεί με τον Πάπα;

Ο ΛΕΜΕΣΟΥ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΜΑΡΤΥΡΑΣ ΣΤΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΤΩΝ ΠΙΣΤΩΝ

Αν προχωρήσει σε τέτοια ενέργεια μια λογική εξήγηση υπάρχει! Για κάποιο λόγο απεφάσισε να δώσει το δακτυλίδι της διαδοχής στο Σεβασμιότατο Λεμεσού. Αν επιβάλει το επιτίμιο αποβολής από τις εργασίες της Συνόδου σε όσους Ιεράρχες απόσχουν από την υποδοχή του Πάπα το ΜΟΝΟ πράγμα που θα κατορθώσει είναι να κάνει τον Μητροπολίτη Λεμεσού μάρτυρα στη συνείδηση των πιστών. Όσες αντιρρήσεις και αν υπάρχουν ή αν υπήρχαν εκ μέρους των παραδοσιακών πιστών απέναντι στο πρόσωπο του Αγίου Λεμεσού θα σβηστούν με μια μονοκοντυλιά άπαξ και διαπαντός και θα καταστεί με μαθηματική ακρίβεια κατά αναπόδραστη νομοτέλεια ο πόλος αντίστασης στα οικουμενιστικά ανοίγματα της Εκκλησίας της Κύπρου και ο βέβαιος διάδοχος του Αρχιεπισκοπικού θρόνου όποτε προκύψει θέμα διαδοχής. Αυτά λέγει η κοινή λογική ακόμη και ημών των ανεγκεφάλων και ανοήτων που ενεργούμε με ζήλον χωρίς επίγνωση, σύμφωνα με τους χαρακτηρισμούς του Μακαριότατου.

ΔΕΝ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΤΙΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΕΠΙΣΚΟΠΟΙ;

Και ο μεν Αρχεπίσκοπος δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των λόγων του ή ίσως προωθεί, με αυτόν τον τρόπο, την υποψηφιότητα Λεμεσού. Καλά ούτε ο Μητροπολίτης Πάφου το κατανοεί; Ούτε ο Άγιος Μόρφου; Ούτε ο Άγιος Κιτίου; Ούτε ο Άγιος Κωνσταντίας; Το σίγουρο είναι ότι αποκλείεται να αγνοούν ότι ο ευνοούμενος του ΑΚΕΛ για τον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο, όποτε ήθελαν προκύψει, έχει ήδη ορισθεί. Ο Μητροπολίτης Πάφου έχει αποκλειστεί λόγω των θέσεων του στο Κυπριακό. Οι Μητροπολίτες Κύκκου, Κιτίου, Κωνσταντίας και Μόρφου είναι δεκτοί από το ΑΚΕΛ πλην όμως το ΑΚΕΛ έχει κάψει τη γούνα του δύο φορές τα τελευταία χρόνια στις εκλογές εκκλησιαστικών προσώπων: Και στη Μητρόπολη Λεμεσού και στις Αρχιεπισκοπικές εκλογές. Γι’ αυτό αποκλείεται να ποντάρει σε άλογο που δεν έχει σοβαρότατες πιθανότητες να κερδίσει την κούρσα. Έτσι η μόνη επιλογή που απονέμει είναι η υποψηφιότητα του Μητροπολίτη Ταμασού ο οποίος αφ' ενός μεν θα έχει στη διάθεσή του τον κορβανά της Μονής του Κύκκου και παράλληλα την ικανότητα να διεμβολίσει τη δεξαμενή των ψήφων της δεξιάς με μεγαλύτερη επιτυχία. Επομένως η κοινή λογική λέγει ότι αν ο Μητροπολίτης Λεμεσού (μόνος εκ των δελφίνων του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου) αφεθεί μόνος να πολεμά τις οικουμενιστικές ενέργειες η εκλογή του στον Αρχιεπισκοπικό Θρόνο είναι με μαθηματική βεβαιότητα εξασφαλισμένη. Θα μου πείτε: Μα αυτά τα γράφεις για να προβληματίσεις όσους σκέφτονται να παραστούν στην υποδοχή του Πάπα. Και απαντώ: Ασφαλώς και τα γράφω γι’ αυτό το σκοπό και όχι για κανένα άλλο, αλλά δεν είναι η ΜΟΝΗ ρεαλιστική εκτίμηση των δεδομένων που υπάρχει;

ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΡΟΒΟΚΑΤΟΡΕΣ ΣΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΤΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ;

Ας σημειωθεί ότι η στάση του Μητροπολίτη Λεμεσού θα αποκτήσει ιδιαίτερη δυναμική αν ορισμένοι από το περιβάλλον του σταματήσουν να υποσκάπτουν την κατά Θεόν στάση του. Ο Αρχεπίσκοπος μιλά με αυτή την αθυροστομία και τον αυταρχισμό όχι μόνον εξαιτίας του χαρακτήρα του αλλά και επειδή ενθαρρύνεται από τη στάση ορισμένων ιεραρχών.

ΑΚΑΤΑΝΟΗΤΗ ΚΑΙ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗ Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΝΕΑΠΟΛΕΩΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ

Ένας από αυτούς λ.χ. ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος δήλωσε χθες ότι δεν θα ήταν φρόνιμο να φύγει από την Αρχιεπισκοπή για να απόσχει από την υποδοχή του Πάπα. Οι δηλώσεις του Αγίου Νεαπόλεως, αν μετεδόθησαν ορθά από τα ΜΜΕ (δεν είδαμε ακόμη διάψευσή τους), φέρνουν τον Θεοφιλέστατο σε κάθετη αντιπαράθεση με το Γέροντά του Μητροπολίτη Λεμεσού ο οποίος σε δηλώσεις του σε Ιερατικό συνέδριο της Μητρόπολής του είπε ότι προτιμά να χάσει το θρόνο του παρά να παραστεί στην υποδοχή του Πάπα. Ο Αρχιεπίσκοπος απειλεί με επιτίμιο αποβολής για ένα χρόνο από τις εργασίες της Συνόδου όσους δεν παρευρεθούν στην υποδοχή του Πάπα. Η μάχαιρα του επιτίμιου θωπεύει ήδη ανατριχιαστικά το λαιμό του Σεβασμιότατου Λεμεσού. Και ο Άγιος Νεαπόλεως; Προβαίνει στην αποκαρδιωτική και ακατανόητη δήλωση ότι δεν είναι φρόνιμο να φύγει από την Αρχιεπισκοπή για να απουσιάσει από την υποδοχή του Πάπα! Να σχολιάσουμε τη στάση του; Είναι το λιγότερο ασέβεια προς τον Γέροντά του! Αήθεια εκ μέρους του! Και φυσικά αδίστακτη παράβαση των Ιερών Κανόνων.

Η ΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΗΓΟΥΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΜΑΧΑΙΡΑ

Υπάρχει επίσης μια παράξενη σιωπή εκ μέρους του Ηγουμένου του Μαχαιρά (επισκόπου πολλαπλώς ευεργετηθέντος από το Σεβασμιότατο Λεμεσού). Οι δημοσιογραφικές πληροφορίες δεν αναφέρουν το όνομά του μεταξύ αυτών που θα είναι απόντες από την υποδοχή του Πάπα. Ευελπιστούμε ότι αυτό δεν σημαίνει ότι θα καταφέρει πισώπλατη μαχαιριά κατά του ευεργέτη του. Οφείλει να διευκρινίσει, με δημόσιες δηλώσεις, όπως και ο Άγιος Νεαπόλεως, ότι στηρίζουν το Γέροντά τους και ότι θα ακολουθήσουν το παράδειγμά του προπαντός τώρα που απειλείται με εκκλησιαστικά επιτίμια για την κατά Θεόν στάση που δείχνει αναφορικά με την έλευση του αιρεσιάρχη της Ρώμης στην Κύπρο. Του το οφείλουν! Το οφείλουν στους κανόνες της μοναχικής υπακοής που έχουν δώσει. Και το οφείλουν προπαντός στο Χριστό και στην Εκκλησία αλλά και στις χιλιάδες των παραδοσιακών πιστών που παρακολουθούν ενεοί και κατασκανδαλισμένοι τα τελευταία χρόνια τον οικουμενιστικό κατήφορο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel