Ζωηφόρος

Ο Πάπας, το μποϊκοτάζ των Μητροπολιτών και η λιμουζίνα,

Ο Πάπας, το μποϊκοτάζ και η λιμουζίνα

***

Αιρετικός με βούλα της Συνόδου ο Ποντίφικας

Εμμέσως πλην σαφώς καρφώνουν τον Πάπα και για προσηλυτισμό

του Βάσου Βασιλείου

Εκτός από το μητροπολίτη Λεμεσού, την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου αναμένεται να μποϊκοτάρουν και ο μητροπολίτης Κυρηνείας Παύλος, ο μητροπολίτης Τριμυθούντος Βαρνάβας, ο χωρεπίσκοπος Καρπασίας Χριστόφορος και ο χωρεπίσκοπος Αμαθούντας Νικόλαος.

Στο μεταξύ, μέλη της Ιεράς Συνόδου θεωρούν ως πιο αρνητικό εκ μέρους του Πάπα τον προσηλυτισμό χριστιανών που προωθεί η Καθολική Εκκλησία, παρά το γεγονός ότι θεωρείται αιρετικός, αφού στην πρώτη περίπτωση υπάρχουν επιπτώσεις με ενίσχυση του καθολικισμού εις βάρος της Ορθοδοξίας.

Τόσον ο μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος όσον και ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος θεωρούν ότι ο προσηλυτισμός αποτελεί ένα από τα πλέον αρνητικά στοιχεία στη δράση της Καθολικής Εκκλησίας εις βάρος της Ορθοδοξίας......

Παράλληλα, ο Πάφου Γεώργιος υπέδειξε πως η Ιερά Σύνοδος έκανε αναφορά στην εγκύκλιό της ημερομηνίας 16 Μαΐου, τόσο για το ότι ο Πάπας είναι αιρετικός όσο και στον προσηλυτισμό στον οποίο επιδίδεται η Καθολική Εκκλησία και διερωτήθηκε τι περισσότερο ανέφερε ο μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος στη συνέντευξή του στον «Φ» την περασμένη Κυριακή.

Όταν ρωτήθηκε σε ποιο σημείο έγινε αναφορά στην εγκύκλιο για το ότι ο Πάπας είναι αιρετικός (όπως υπεστήριξε ο μητροπολίτης Λεμεσού), ο μητροπολίτης Πάφου παρέπεμψε στην παράγραφο που αναφέρει:

«Η συμμετοχή μας στην υποδοχή του Πάπα, η παρουσία μας στις εκδηλώσεις προς τιμή του, καθώς και συνάντησή μας μαζί του, δεν σημαίνουν παραθεώρηση των μεγάλων δογματικών και άλλης φύσεως διαφορών, που μας χωρίζουν…».

Σε παρατήρηση ότι δεν είναι ξεκάθαρο εκ πρώτης όψεως ότι η πιο πάνω αναφορά παραπέμπει σε αιρετικό, ο Πάφου Γεώργιος τόνισε πως όποιος έχει δογματική διαφορά με την ορθόδοξη πίστη θεωρείται από την Εκκλησία μας αιρετικός και αυτό είναι ξεκάθαρο για όσους γνωρίζουν περί δογμάτων. Ο Πάφου Γεώργιος παρατήρησε, επίσης, πως η πιο πάνω αναφορά έγινε όχι σε οποιαδήποτε ανακοίνωση, αλλά σε εγκύκλιο την οποία υπογράφουν όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου.

Εξάλλου, ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως Πορφύριος ανέφερε ότι δεν πρέπει να μας φοβίζει ούτε ο διάλογος με άλλες θρησκείες ή με άλλα δόγματα ούτε και οι επαφές που πραγματοποιούνται κατά καιρούς με διάφορες ευκαιρίες. Δεν θα προδοθεί η ορθοδοξία αν συναντηθούμε, αν συζητήσουμε, αν συμφάγουμε ακόμη και με αλλόθρησκους, είπε, για να προσθέσει:

Βρισκόμαστε υπό κατοχή και χρειαζόμαστε τη βοήθεια και των Χριστιανών και άλλων για να απελευθερώσουμε τον τόπο μας και η βοήθεια αυτή, αν έρθει, δεν θα έρθει εν τη απουσία μας.

Ως προς το θέμα του προσηλυτισμού ο μητροπολίτης Πάφου ανέφερε ότι σε αυτήν γίνεται αναφορά στην εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου, ως εξής:

«…Ούτε και παραγνώριση της εκκλησιολογικής εκτροπής της Ουνίας, πού είναι για μας μια απεχθέστατη μέθοδος προσηλυτισμού». Ο Πάφου Γεώργιος ανέφερε ότι καθολικοί επίσκοποι οι οποίοι φορούν τα ίδια ρούχα με τους ορθόδοξους επισκόπους παραπλανούν τους πιστούς λέγοντας ότι πρεσβεύουν τα ίδια που πρεσβεύουμε και εμείς, αλλά στο τέλος μνημονεύουν τον Πάπα.

Για το ίδιο θέμα ο χωρεπίσκοπος Νεαπόλεως ανέφερε ότι όντως το συγκεκριμένο ζήτημα αποτελεί αγκάθι στις σχέσεις μεταξύ των δύο Εκκλησιών.

Προσηλυτισμος

ΚΑΤΑ την επίσκεψή του στην Κύπρο ο Πάπας θα προχωρήσει και σε πράξεις που ενισχύουν τον προσηλυτισμό εις βάρος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως υποστηρίζουν μέλη της Ιεράς Συνόδου που δεν θέλησαν να δημοσιοποιηθεί το όνομά τους. Συγκεκριμένα, όπως ανέφεραν, στην Κύπρο θα αφιχθούν και επίσκοποι από τη Μέση Ανατολή και ανάμεσά τους θα περιλαμβάνονται και Ουνίτες, οι οποίοι προσηλυτίζουν χριστιανούς στον καθολικισμό. Ο Πάπας αναμένεται να επιδώσει προσκλήσεις στους ουνίτες επισκόπους για το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί τον Οκτώβρη στο Βατικανό, κάτι το οποίο θεωρείται ως μη ορθή ενέργεια, αφού αυτό θα γίνει σε μια ορθόδοξη χώρα.

                                                     πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/05/blog-post_1008.html

***

Κύπρου Χρυσόστομος «Θα απομονωθούν οι Μητροπολίτες

που μποϋκοτάρουν την επίσκεψη του Πάπα»

Δεν είμεθα λιγότερο Ορθόδοξοι ούτε από τον Άγιο Λεμεσού ούτε από τον Αγιο Κυρηνείας ή από οποιονδήποτε άλλο και οφείλουν να το καταλάβουν, διαφορετικά θα απομονωθούν και θα μείνουν μόνοι τους.

Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους ας μείνουν, δήλωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ερωτηθείς σε σχέση με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας ο ''Φιλελεύθερος'', σύμφωνα με το οποίο τα βήματα του Μητροπολίτη Λεμεσού, ο οποίος θα απουσιάσει από την τελετή υποδοχής του Πάπα Βενέδικτου στις αρχές Ιουνίου, θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με πληροφορίες, και άλλοι τουλάχιστον τέσσερεις αρχιερείς, οι Μητροπολίτες Κυρηνείας, Τριμυθούντος, Καρπασίας και Αμαθούντος.

«Στην Εκκλησία υπάρχει δημοκρατία, υπάρχει ελευθερία λόγου και μπορεί ο καθένας να λέει την άποψή του αλλά δεν μπορεί ο καθένας να κάνει του κεφαλιού του. Αποφασίζει η Σύνοδος και η απόφαση της Συνόδου είναι υποχρεωτική για όλους. Αν θέλουν την Εκκλησία να στέκει ψηλά και να ομονοεί και να κατευθύνει σωστά το λαό μας οφείλουν να πειθαρχούν στις αποφάσεις της Συνόδου», ανέφερε.

«Έχουμε επισκεφθεί πέντε αρχιερείς το Βατικανό και δεν νομίζω ότι έχει αλλάξει η πίστη μας ή πουλήσαμε την Ορθοδοξία μας. Δεν είμεθα εμείς λιγότερο Ορθόδοξοι ούτε από τον Άγιο Λεμεσού ούτε από τον Άγιο Κυρηνείας ή από οποιονδήποτε άλλο και οφείλουν να το καταλάβουν διαφορετικά θα απομονωθούν, θα μείνουν μόνοι τους. Αν επιθυμούν να μείνουν μόνοι τους ας μείνουν. Η Εκκλησία είναι δίκαιη αλλά αυστηρή. Όποιου δεν αρέσει να μείνει στο σπίτι το δικό του. Αυτή είναι η άποψη η δική μου», είπε.

Ερωτηθείς για την εγκύκλιο που εξεδόθη για την επίσκεψη του Πάπα, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως την υπέγραψαν όλοι και ήταν όλοι ομόφωνοι «γιατί είπαμε να απευθυνθούμε στο λαό μας για να μην τον παραπλανήσει κανείς και κακώς, χείριστα, έπραξε ο Άγιος Λεμεσού που έκαμε δηλώσεις», ανέφερε και πρόσθεσε: “o ίδιος να πιστεύει ό,τι θέλει δικαιούται, αλλά δεν δικαιούται να βγαίνει στα ΜΜΕ και να σκανδαλίζει το λαό μας. Αυτή τη στιγμή εκείνος έκαμε σκανδαλισμό και όχι ο Πάπας”.

Ερωτηθείς πώς σκέφτεται να αντιδράσει εάν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε πως η Εκκλησία αποφασίζει συνοδικώς και δεν έχει καμία έγνοια ότι η Σύνοδος δεν θα αποφασίζει εκάστοτε σωστά.

“Οντως υπάρχουν μερικοί που διαφοροποιούν τις απόψεις τους, αλλά δεν μπορούν να κάνουν ό,τι τους κατέβει. Οφείλουν πειθαρχία στη Σύνοδο. Πολλές φορές και εγώ δεν συμφωνώ με κάτι που θέλει η πλειοψηφία, αλλά πείθομαι στην απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Αν θέλουν μπορούν να μείνουν στις Μητροπόλεις τους. Αν θέλουν να απομονωθούν ας απομονωθούν, δουλειά δική τους”, είπε.

Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο Αρχιεπίσκοπος είπε πως η τακτική Σύνοδος θα γίνει προ της αφίξεως του Πάπα την προσεχή Τρίτη και Τετάρτη και «άρα θα τεθεί το θέμα οπωσδήποτε».

Ανέφερε, εξάλλου, πως ήδη έχει αποφασιστεί από την προηγούμενη συνεδρία της Συνόδου ποιοι θα υποδεχθούν τον Πάπα στην Πάφο και ποιοι στην Αρχιεπισκοπή.

Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών είναι και κάποιοι από όσους αντιδρούν απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως «καλέσαμε όσους θέλουν και ήδη δήλωσαν, που είναι αρκετοί, και μερικοί που υποδεχθούν τον Πάπα στην Πάφο, όπως εγώ, θα τον υποδεχθούν και εδώ».

Ερωτηθείς αν οι διαφωνούντες δεν εκδήλωσαν ενδιαφέρον, ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε καταφατικά, σημειώνοντας πως «αυτό ήταν παραδεχτό και είπαμε ως Σύνοδος: ‘ώρα σας καλή’. Δεν θέλετε να έλθετε να μην έλθετε, διότι η συντριπτική πλειοψηφία της Συνόδου θα είναι παρούσα».  «Αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί βγαίνουν δημόσια να σκανδαλίσουν το λαό μας», είπε.

Ερωτηθείς αν αυτές οι τοποθετήσεις μπορεί να ενθαρρύνουν επεισόδια από λαϊκούς, ο Αρχιεπίσκοπος ανέφερε: «Πιστεύω ναι, μπορούν να πάρουν θάρρος αλλά δεν ανησυχώ γιατί ο Πάπας είναι προσκεκλημένος της Κυβέρνησης και οφείλει η Κυβέρνηση να προστατέψει τον φιλοξενούμενο. Δεν έχω καμίαν ανησυχία γιατί μπορεί ο άλλος να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά και δεν έχει δικαίωμα να πάει να προσβάλει κάποιον φιλοξενούμενο. Αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι πάντες. Εκτός αν θέλουν αναμέτρηση με την Αστυνομία. Τότε θα την έχουν».

πηγή: http://www.ikypros.com/cgibin/hweb?-A=79997&-V=news&w=

***

Αρχιεπίσκοπος Κύπρου Χρυσόστομος: "Το θέλημα του Κυρίου είναι

να διαβουλευόμαστε με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία"

Στην επίσημη ιστοσελίδα της Εκκλησίας της Κύπρου δημοσιεύεται συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στη δημοσιογράφο Μιράντα Λυσάνδρου της εφημερίδας "Πολίτης". Μεταφἐρουμε εδώ το απόσπασμα της συνέντευξης που περιέχει τις αρχιεπισκοπικές θέσεις για την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο:

* Φοβάστε για αντιδράσεις λόγω της έλευσης του Πάπα στην Κύπρο;

*Το θέλημα του Κυρίου είναι να διαβουλευόμαστε με τη ρωμαιοκαθολική εκκλησία. Ο ίδιος ο Κύριος, λίγες στιγμές προτού συλληφθεί από τους Ιουδαίους, έκαμε διά της προσευχής του μια δραματική έκκληση προς τον θεό πατέρα του. Να παραμείνει ενωμένος και ο χριστιανικός κόσμος, όπως ενωμένα είναι τα τρία πρόσωπα της Αγίας Τριάδας. Αυτοί που αντιτίθενται στο θέλημα του Θεού είναι ανεγκέφαλοι που έχουν ζήλο ου κατ' επίγνωση. Δεν πιστεύω ότι τώρα θα υπάρχουν αντιδράσεις διότι ο Πάπας είναι επίσημα προσκεκλημένος του κράτους, και το κράτος σίγουρα θα τον προστατέψει.......

* Ποιο κοινό μήνυμα θα στείλετε οι δυο σας;

* Το πρώτο μήνυμα είναι η αγάπη.* Τι είναι η αγάπη;* Ο Θεός αγάπη εστί, είπε ο Ιωάννης ο Θεολόγος. Και εκείνος που ξέρει να αγαπά είναι ενωμένος μετά του Θεού. Κάνοντας τον αγώνα τον πνευματικό για να αλλάξει τον κακό εαυτό του, για να τον φωτίζει, να τον ενισχύει, και να τον κατευθύνει στο δρόμο που χάραξε ο ίδιος ο Χριστός.

πηγή: http://thriskeftika.blogspot.com/2010/05/blog-post_8432.html

***

Την αλεξίσφαιρη λιμουζίνα του Πάπα των 500 χιλ. ευρώ, ποιός θα την πληρώσει;

Σκάνδαλο πρώτου μεγέθους αποτελεί η είδηση, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία θα αγοράσει αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο, αξίας 500 χιλιάδων ευρώ, με το οποίο θα κυκλοφορεί στις μετακινήσεις του ο Πάπας Βενέδικτος κατά την επίσκεψή του στην Κύπρο.

Όταν, εν μέσω οικονομικής κρίσης, η κυβέρνηση ζητά πάγωμα μισθών των δημοσίων υπαλλήλων, κόβονται επιδόματα σε πολύτεκνους και φοιτητές, προκειμένου να μειωθεί το έλλειμμα του δημοσίου, αποτελεί μεγάλο σκάνδαλο η ίδια η κυβέρνηση να προθυμοποιείται να αγοράσει ένα τόσο ακριβό αυτοκίνητο για να κυκλοφορεί ο Πάπας από τις 2-6 Ιουνίου στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Από τη μια, η κυβέρνηση Χριστόφια κατηγορεί την Εκκλησία ότι δεν διαχειρίζεται σωστά την εκκλησιαστική περιουσία, που ανήκει στην ελληνορθόδοξη κοινότητα της Κύπρου, και από την άλλη, η ίδια σπαταλάει τα χρήματα του φορολογούμενου λαού σε αχρείαστες καταστάσεις.

Αλήθεια, από ποιόν κινδυνεύει ο Πάπας εδώ στην Κύπρο, για να χρειάζεται αλεξίσφαιρο αυτοκίνητο των 500 χιλιάδων ευρώ;

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γιατί τηρούν «σιγήν ιχθύος»;

Είναι κρίμα κι άδικο να επωμιστεί ο κυπριακός λαός αυτό το κόστος, χάριν του Πάπα.

«Ρωμιοσύνη»- 25/05/2010

***

O Νούντσιος του Βατικανού Αντόνιο Φράνκο «δεν έχει διαπιστώσει ότι στην Κύπρο υπάρχει αντίδραση για την επίσκεψη του Πάπα..»

Πρόκειται για μια απλή επίσκεψη και ο Πάπας Βενέδικτος δεν έρχεται για να δημιουργήσει προβλήματα σε οποιονδήποτε, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Αντόνιο Φράνκο, Αποστολικός Νούντσιος του Βατικανού, με έδρα την Ιερουσαλήμ.

Σε δηλώσεις του την Τρίτη, μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, ο Αρχιεπίσκοπος Φράνκο αναφερόμενος στην επίσκεψη του Ποντίφικα στην Κύπρο μεταξύ 4-6 Ιουνίου, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Πάπας Βενέδικτος θα έρθει στην Κύπρο με σκοπό να επισκεφθεί το ποίμνιό του και όχι να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε, προσθέτοντας ότι η επίσκεψη αποτελεί ένα προσκύνημα στα βήματα του Αγίου Παύλου.

«Η επίσκεψη του Πάπα είναι, πρώτα, ένα προσκύνημα στα βήματα του Αγίου Παύλου, είναι μια επίσκεψη στην κοινότητα των πιστών, και υπάρχει και η διάσταση της Μέσης Ανατολής, γιατί στη λειτουργία της Κυριακής, θα δώσει το κείμενο το οποίο θα είναι η βάση, το εργαλείο, για τη Σύνοδο των Μητροπολιτών της Μέσης Ανατολής, το οποίο θα λάβει χώρα στη Ρώμη τον Οκτώβριο», είπε.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι, όπως έγινε και στη Μάλτα, πρόσφατα, καθώς και στην Πορτογαλία, από την επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο «θα υπάρχει ένα αίσθημα χαράς, μια εγγύτητα, διότι για τους Καθολικούς είναι η επίσκεψη του αρχηγού της Εκκλησίας τους, ο οποίος επισκέπτεται την οικογένειά του».

Κληθείς να σχολιάσει τις αντιδράσεις στην Κύπρο για την επίσκεψη, ο Αρχιεπίσκοπος Φράνκο είπε ότι δεν έχει διαπιστώσει ότι υπάρχει στην Κύπρο αντίδραση και σημείωσε πως «πρόκειται για μια απλή επίσκεψη και δεν υπάρχει λόγος για αντίδραση, διότι ούτε έρχεται για να θέσει σε κίνδυνο τη ζωή οποιουδήποτε ούτε για να δημιουργήσει προβλήματα σε οποιονδήποτε. Έρχεται απλώς για να επισκεφθεί τους ανθρώπους του», κατέληξε.

«Ρωμιοσύνη»- 25/05/2010

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Νούντσιος της Αγίας Έδρας άφησε να νοηθεί ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο συνάντησης στην Κύπρο μεταξύ Πάπα Βενέδικτου και Πατριάρχη Μόσχας Κύριλλου.

«Καθημερινή» 25.05.2010

***

Διευκρινίσεις της μονής Αγίου Νεοφύτου

Η Ιερά Μονή Αγίου Νεοφύτου για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

Με αφορμή δημοσίευση ανακοίνωσης-διαφήμισης σε πρωινή εφημερίδα, για διοργάνωση ημερίδας στην Πάφο, με θέμα: «Θεολογικές και ηθικές διαστροφές της παναιρέσεως του παπισμού», η Ιερά Βασιλική και Σταυροπηγιακή Μονή Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου επιθυμεί να πληροφορήσει τον ορθόδοξο λαό της Κύπρου και ιδιαίτερα της Πάφου, ότι στην εν λόγω ημερίδα δεν συμμετέχει και πολύ περισσότερο δεν έχει καμιά σχέση με τους διοργανωτές.

Η χρησιμοποίηση του ονόματος του Αγίου Νεοφύτου, (ενός μεγάλου ασκητού της Ορθόδοξης Εκκλησίας της Κύπρου, που χαρακτηρίζεται ως το κατ΄ εξοχήν πρότυπο αρετής και αγιότητας βίου, και που δικαίως απολαμβάνει μεγάλης εκτίμησης και σεβασμού από τον ορθόδοξο λαό μας), για να προσελκύσει το ενδιαφέρον των πιστών, για συμμετοχή σ΄ αυτή την αντιπαπική σύναξη, κρίνεται απαράδεκτη.

Δηλώνουμε απερίφραστα ότι το λεγόμενο «Κέντρο πατερικών Μελετών Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος», του οποίου αγνοούμε την ύπαρξη και πολύ αμφιβάλλουμε αν υπάρχει τέτοιο κέντρο, και το οποίο φέρεται ως συνδιοργανωτής αυτής της εκδήλωσης, δεν σχετίζεται με κανέναν τρόπο με την Ιερά Μονή μας. Θεωρούμε ότι αυθαίρετα χρησιμοποιείται το όνομα του Αγίου της Μονής μας με υστεροβουλία και με τελικό σκοπό να παραπλανηθούν οι πιστοί, από ανεύθυνα αντιδραστικά στοιχεία, για να συμμετάσχουν σε εκδηλώσεις, ενάντια στην επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο.

Η τυχόν συμμετοχή οποιουδήποτε μέλους της ομάδας εκδοτών της κριτικής έκδοσης των Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου του Εγκλείστου σ΄ αυτή τη σύναξη είναι καθαρά προσωπική και δεν εκφράζει ούτε το ηγουμενοσυμβούλιο και τα μέλη της Αδελφότητας της Μονής μας, αλλ΄ ούτε και τη Συντονιστική Επιστημονική Επιτροπή Έκδοσης των Συγγραμμάτων του Αγίου Νεοφύτου. Εξάλλου, είναι δεδηλωμένη η θέση του ηγουμένου της Μονής μας Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Χύτρων κ. Λεοντίου, ο οποίος από κοινού με τον Μακαριότατο Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και τα άλλα μέλη της Ιεράς Συνόδου κάλεσαν το λαό «να κωφεύσει στις οποιεσδήποτε προτροπές για έκφραση διαμαρτυριών ή και δημιουργία ασχημιών, κατά την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα».

Θεωρούμε, ως Αδελφότητα της Μονής μας, ότι η καπήλευση «ιερών και οσίων» για εξυπηρέτηση αλλότριων σκοπών είναι απαράδεκτη και καταδικαστέα.

Καλούμε το λαό μας να παραμείνει ήρεμος και να μην ανησυχεί ότι κινδυνεύει η Ορθοδοξία μας από μια εθιμοτυπική και κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, επίσκεψη του Ρωμαίου Ποντίφικα.

Η σφυρηλάτηση της ενότητας λαού και ηγεσίας (πολιτικής και θρησκευτικής) κρίνεται αναγκαία, όσο ποτέ άλλοτε, για αντιμετώπιση των κινδύνων που διατρέχει η ημικατεχόμενη πατρίδα μας. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δημιουργούμε πρόσθετους εχθρούς.

Ηγούμενος και Αδελφότητα Ιεράς Μονής Αγίου Νεοφύτου

πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/269478

***

Οι επισημάνσεις του Αρχιεπισκόπου Κύπρου

για τη συνέντευξη του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου

του Παναγιώτη Τελεβάντου

Μόλις δημοσιεύθηκε η συνέντευξη του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Λεμεσού κ. Αθανάσιου αναφορικά με την επικείμενη έλευση του Πάπα στην Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος θεώρησε σκόπιμο να κάνει δηλώσεις στο ΡΙΚ 1 με τις οποίες απεδοκίμασε την παρέμβαση του Μητροπολίτη Λεμεσού. Διερωτήθηκε μάλιστα γιατί ο Σεβασμιότατος υπέγραψε την εγκύκλιο με την οποία ο Κυπριακός λαός καλείται να υποδεχθεί το Πάπα, ενώ τώρα εκφράζει αποδοκιμασία για την έλευσή του. Αλλά δεν έμεινε μέχρις εδώ.

Ο ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΚΑΛΕΙ ΤΟ ΛΕΜΕΣΟΥ ΝΑ ΣΙΩΠΗΣΕΙ!!!

Προχώρησε και επιτίμησε τον Μητροπολίτη Λεμεσού επειδή έδωσε συνέντευξη και τον κάλεσε να σιωπήσει!!! Καταρχήν τι δικαίωμα έχει ο Αρχεπίσκοπος να καλεί το συνεπίσκοπό του να σιωπήσει για θέματα πίστεως; Είναι επίσκοπος! Οχι υπάλληλος της Αρχιεπισκοπής. Αν οι επίσκοποι δεν έχουν δικαίωμα (τι δικαίωμα; Αστεία λέμε; Αδήριτη υποχρέωση και επιβεβλημένο καθήκον!) να μιλούν για θέματα πίστεως τότε ποιος έχει δικαίωμα και υποχρέωση να μιλά; Αυτός είναι ο σεβασμός του Μακαριότατου προς το επισκοπικό αξίωμα και το συνοδικό πολίτευμα της Εκκλησίας;

Η ΑΛΛΑΓΗ ΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΛΕΜΕΣΟΥ

Ο Μακαριότατος αναφέρθηκε επίσης για το ανακόλουθο του Σεβασμιότατου Λεμεσού ο οποίος υπέγραψε την εγκύκλιο που εξαπέλυσε η Σύνοδος για να υποδεχθεί τον Πάπα και ύστερα από λίγες μέρες έδωσε συνέντευξη στην οποία έλεγε ότι ο Πάπας είναι ανεπιθύμητος στην Κύπρο. Ας σημειωθεί ότι ο Σεβασμιότατος Λεμεσού έδωσε τη δική του εκδοχή για την υπογραφή της εγκυκλίου. Γιατί πρέπει να την παραγνωρίσουμε; Πέραν αυτού ο κάθε λογικά και αντικειμενικά σκεπτόμενος άνθρωπος διερωτάται: Ακόμη και αν η εκδοχή του Μακαριότατου είναι ορθή γιατί πρέπει να ντρέπεται ο Σεβασμιότατος γι’ αυτή τη διαφοροποίηση; Από πότε έγινε να θεωρούμε λάθος τη συμφωνία μας με τη γραμμή των Πατέρων; Εκείνο που μετρά στη συνείδηση των πιστών είναι ότι ο Σεβασμιότατος Λεμεσού με τη συνέντευξή του στοιχήθηκε με κρυστάλλινη διαύγεια σε όλα τα θέματα που αφορούν την έλευση του Πάπα στην Κύπρο.

ΤΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ ΤΗΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗΣ

Είπε συγκεκριμένα: Ο Πάπας είναι αιρετικός. Ο Παπισμός δεν είναι Εκκλησία. Δεν έχει μυστήρια. Ο Πάπας δεν θα έπρεπε να έχει προσκληθεί στην Κύπρο, αλλά και που προσεκλήθη δεν θα φέρει κανένα καλό στο εθνικό μας θέμα. Συμπλήρωσε μάλιστα ότι η Εκκλησία της Κύπρου κατά τη Λατινοκρατία υπέστη τα πάνδεινα και η δουλεία και τα μαρτύρια της είναι χειρότερα και από την εποχή της Τουρκοκρατίας και εξήγησε ότι το μόνον που θα απομείνει από την επίσκεψη του Πάπα είναι ο σκανδαλισμός του ευσεβούς λαού του Θεού που αποστρέφεται και αποδοκιμάζει τις οικουμενιστικές πρωτοβουλίες. Δεν παρέλειψε επίσης να κάνει αναφορά στο σκάνδαλο της παιδεραστίας που σείει κυριολεκτικά συνθέμελα τα θεμέλια του Παπισμού.

ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΜΕΤΑΚΙΝΗΤΟΣ ΣΤΗΝ ΟΜΟΦΩΝΙΑ;

Ερωτώ: Ποιος λογικός και απροκατάληπτος άνθρωπος δικαιούται να μεμφθεί το Σεβαμιότατο για τις τόσο ξεκάθαρες θέσεις του; Ακόμη και αν η εκδοχή του Μακαριότατου, και όχι του Σεβασμιότατου Λεμεσού για την ευθύνη της πρόσκλησης προς τον Πάπα είναι ορθή, γιατί θα έπρεπε ο Αγιος Λεμεσού να μείνει εδραίος και αμετακίνητος σε μια θέση που διαπίστωσε ότι σκανδάλιζε το ποίμνιο της Εκκλησίας και τον άφηνε εκτεθειμένο στις δίκαιες επικρίσεις των πιστών;

ΑΛΛΟ ΑΣΥΝΕΠΕΙΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟ ΜΕΤΑΝΟΙΑ

Η αλλαγή στάσης με γνώμονα την αλήθεια της Εκκλησίας δεν λέγεται ασυνέπεια αλλά μετάνοια. Και η μετάνοια για οποιοδήποτε λάθος δεν μας αφήνει εκτεθειμένους, όπως φαίνεται να φρονεί ο Μακαριότατος! Αντίθετα μας εξυψώνει στα μάτια και του Θεού και των ανθρώπων. Το αμαρτάνειν ανθρώπινον. Το εμμένειν στην αμαρτίαν σατανικόν.

ΜΟΝΟΝ Ο ΛΕΜΕΣΟΥ ΕΔΩΣΕ ΣΥΓΚΑΤΑΘΕΣΗ;

Άλλωστε μόνον ο Άγιος Λεμεσού συγκατάνευσε στη διοργάνωση του Διαθρησκειακού συνεδρίου και στην πρόσκληση προς τον Πάπα να επισκεφθεί την Κύπρο; Οι υπόλοιποι επίσκοποι της Εκκλησίας της Κύπρου δεν έδωσαν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο τη συγκατάθεσή τους για τις οικουμενιστικές πρωτοβουλίες; Γιατί να μεμφθούμε το Σεβασμιότατο Λεμεσού επειδή εκφράζει δημόσια, έστω και την ενδεκάτη, με τόση σαφήνεια ξεκάθαρα ορθόδοξες θέσεις; Τι έπρεπε να κάνει; Να εκφράσει εμμονή ή να επιδείξει ανοχή με τη σιωπή του στις οικουμενιστικές πρωτοβουλίες; Οσο αυστηρά και αν εξετάσει κάποιος τη συνέντευξη του Σεβασμιότατου Λεμεσού είναι αδύνατο να τη βρει επιλήψιμη αφού διαχώρισε τη θέση του από τις οικουμενιστικές πρωτοβουλίες.

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΠΟΙΜΝΙΟ;

Το πιο παράδοξο ίσως που είπε ο Μακαριότατος στις δηλώσεις στο ΡΙΚ 1 είναι ότι κάνει λάθος ο Σεβασμιότατος Λεμεσού όταν διατυπώνει την άποψη ότι ο κόσμος είναι σκανδαλισμένος με την πρόσκληση προς τον Πάπα. Είναι απορίας άξιον πώς ο Μακαριότατος γνωρίζει ότι δεν υπάρχει σκανδαλισμός των πιστών αφού ως γνωστόν δεν ασκεί το έργο του πνευματικού. Αντίθετα! Ο Μητροπολίτης Λεμεσού έχει χιλιάδες πνευματικά παιδιά και γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα αν υπάρχει ή αν δεν υπάρχει σκανδαλισμός αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα. Γιατί, λοιπόν, να εμπιστευτεί κάποιος την άποψη του Μακαριότατου και όχι του Αγίου Λεμεσού που γίνεται άμεσα αποδέκτης του σκανδαλισμού του ποιμνίου του;

ΝΑ ΒΡΕΙ ΜΙΜΗΤΕΣ, ΟΧΙ ΕΠΙΚΡΙΤΕΣ, Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

Εκφράζω την ισχυρή πεποίθηση ότι το ζητούμενο (τουλάχιστον αυτή τη στιγμή), δεν είναι να ψέξουμε τον Αγιο Λεμεσού ή να διακριβώσουμε την ευθύνη του για τις οικουμενιστικές πρωτοβουλίες της Εκκλησίας της Κύπρου τα τελευταία χρόνια. Αυτό που πρέπει να μας ανησυχεί δεν είναι ότι άργησε ο Σεβασμιότατος Λεμεσού να μιλήσει (επιτέλους ο εργάτης της ενδεκάτης αμείβεται όπως και της πρώτης) αλλά το ότι η Εκκλησία της Κύπρου έχει 17 αρχιερείς και από αυτούς μόνον ο Αγιος Λεμεσού βρήκε το σθένος να διαχωρίσει δημόσια τη θέση του από τις Οικουμενιστικές πρακτικές και εξέφρασε θέσεις για τον Οικουμενισμό, τους διαλόγους και τον Πάπα που ανέπαυσαν πλήρως τη συνείδηση των πιστών. Πιστεύω ειλικρινά ότι αντί επικριτές του Μητροπολίτη Λεμεσού αναμένουμε μιμητές του ανάμεσα στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου.

πηγή: http://aktines.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel