Ζωηφόρος

Διχάζει η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο,

Διχάζει η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο

Αντιδράσεις στη συνέντευξη

του Μητροπολίτη Λεμεσού για την επίσκεψη Πάπα

***

Διχάζει η επίσκεψη του Πάπα

της Ελένης Μαυρουδή

από την Κυπριακή εφημερίδα «Η Σημερινή», 24/05/2010

Αντιδράσεις έχουν ξεσπάσει στους κύκλους της Κυπριακής Εκκλησίας για την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο από τις 4 μέχρι τις 6 Ιουνίου. Σε σχόλιά του αναφορικά με την αρνητική αντίδραση του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου για την επίσκεψη του Ποντίφικα, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι «είναι σωστό κάποιος να παραμείνει πιστός σε αυτά που πιστεύει». Ωστόσο, ο Αρχιεπίσκοπος διερωτήθηκε «γιατί ο Μητροπολίτης Λεμεσού συμμετείχε στην έκδοση της εγκυκλίου», σχετικά με την επίσκεψη, προσθέτοντας ότι «θα ήταν καλύτερα ο Λεμεσού Αθανάσιος να παραμείνει σιωπηλός».

Τα περί σκανδαλισμού

Ο Αρχιεπίσκοπος απέρριψε, επίσης, τη δήλωση του Μητροπολίτη Λεμεσού περί σκανδαλισμού των πιστών, υποδεικνύοντας ότι «ο λαός έχει ορθή πίστη». «Όταν όλη η Ορθοδοξία διεξάγει θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία», πρόσθεσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω απ' όλη την Ορθοδοξία». Ο Αρχιεπίσκοπος κατέληξε στις δηλώσεις του λέγοντας ότι ο Πάπας Βενέδικτος «επισκέπτεται την Κύπρο ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες. Ο Ποντίφικας μπορεί να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού προβλήματος αν το επιθυμεί, καθώς πολλοί ξένοι ηγέτες είναι καθολικοί», δήλωσε.

Αδικαιολόγητη η αντίδραση

Από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος ανέφερε, σε δηλώσεις, ότι «οποιαδήποτε αντίδραση στην επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο είναι αδικαιολόγητη», παραπέμποντας μάλιστα σε απόφαση της Ιεράς Συνόδου, όπου είχε επισημανθεί ότι ο Πάπας δεν έρχεται στο νησί για μας δώσει τις κακοδοξίες του, ούτε για να υπογράψει οποιαδήποτε συνθήκη με την Εκκλησία της Κύπρου». Ο Πάφου Γεώργιος διερωτήθηκε, τέλος, γιατί «κάποιοι που διαμαρτύρονται τώρα δεν αντιδρούν όταν επισκέπτονται την Κύπρο άθεοι και ειδωλολάτρες».

Αίρεση ο παπισμός

Τα σχόλια του Αρχιεπισκόπου Χρυσόστομου ήρθαν με αφορμή τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, ο οποίος εξέφρασε την αντίθεσή του για την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο. Όπως ανέφερε ο Μητροπολίτης Λεμεσού νωρίτερα, ο ίδιος διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη θέση της Κυπριακής Εκκλησίας, δηλώνοντας ότι δεν πρόκειται να παραστεί στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν για την υποδοχή του Ποντίφικα. Ο Μητροπολίτης Αθανάσιος πρόσθεσε ότι «ο παπισμός είναι αίρεση και είναι λάθος να αναγνωρίζουμε τον Πάπα ως επίσκοπο και ως αδελφό μας στην ιεροσύνη και στην πίστη μας». Ο Λεμεσού Αθανάσιος υποστήριξε, επίσης, ότι η επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών, τονίζοντας παράλληλα ότι καμία ασχήμια και αγένεια δεν πρέπει να γίνει.

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Να υπενθυμίσουμε, πάντως, ότι σε εγκύκλιό της η Ιερά Σύνοδος την Κυριακή 16 Μαΐου ανακοίνωσε την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου, η οποία αναγνώσθηκε την ίδια μέρα στο τέλος της Θείας Λειτουργίας στους ναούς. Η εγκύκλιος αναφέρει, επίσης, ότι ο Πάπας έρχεται ως προσκεκλημένος του Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά και με τη συγκατάθεση της Εκκλησίας, πρωτίστως για να επισκεφθεί και να προσκυνήσει στο χώρο του κηρύγματος των Αποστόλων Βαρνάβα και Παύλου, στην Πάφο, αλλά και για να επισκεφθεί τους Ρωμαιοκαθολικούς της Κύπρου, Λατίνους και Μαρωνίτες. Στην εγκύκλιο υπογραμμίζεται ότι ο Ποντίφικας δεν θα μεταβεί στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Τέλος, η εγκύκλιος αναφέρει ότι ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, στη συνάντησή του με τον Πάπα, θα θέσει το θέμα της σύλησης των ναών και της απαγόρευσης, από τις κατοχικές αρχές, της συντήρησης και λειτουργίας τους.

Οι εκδηλώσεις των Μαρωνιτών

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του στον «ΤΥΠΟ» των Μαρωνιτών, ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών Κύπρου Γιούσεφ Σουέηφ ανέφερε ότι όλοι εργάζονται πυρετωδώς για το ιστορικό γεγονός. Όπως δήλωσε, κατά την επίσκεψη του Πάπα θα πραγματοποιηθούν δύο μεγάλες εκδηλώσεις. Μία στο στάδιο «Ελευθερία» για τη Θεία Λειτουργία για τη Σύνοδο της Μέσης Ανατολής, και μία στο σχολείο «Άγιος Μάρωνας», όπου και στις δύο αναμένονται 6.500 και 5.000-6.000 άτομα αντίστοιχα. Έπειτα θα γίνει η οικουμενική τελετή στην Αγία Κυριακή στην Πάφο, με περίπου 3.000-4.000 κόσμου, η Λειτουργία στην εκκλησία του Τιμίου Σταυρού για τον κλήρο και τα πνευματικά κινήματα, και τέλος η προσευχή στην Παναγία των Χαρίτων Μαρωνιτών στη Λευκωσία, όπου και πάλι ο αριθμός των πιστών στο εσωτερικό θα είναι περιορισμένος.

πηγή: http://sigmalive.com/simerini/news/local/269353

***

Ρήγμα στην Εκκλησία της Κύπρου για την επίσκεψη Πάπα

Ιερός «πόλεμος» για τον Πάπα

από την Κυπριακή εφημερίδα  «Φιλελεύθερος», 24/05/2010

Αντίδραση Αρχιεπισκόπου στη συνέντευξη Αθανάσιου

Ρήγμα στην Εκκλησία για την επίσκεψη Πάπα.

Φωτιές άναψε η χθεσινή συνέντευξη-ποταμός του μητροπολίτη Λεμεσού, στην οποία κατέκρινε την επικείμενη επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο. Ο Λεμεσού Αθανάσιος χαρακτήρισε τον Πάπα «αιρετικό», υποστήριξε ότι η επίσκεψή του «θα προκαλέσει μεγάλη αναταραχή στις συνειδήσεις των πιστών» και σημείωσε ότι «άλλο ο διάλογος και άλλο να τον υποδέχεσαι ως κανονικό Επίσκοπο». Σχολιάζοντας τις επικρίσεις, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος σημείωσε ότι «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία» και είπε ότι ο Πάπας θα έρθει ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες.

Λεμεσού Αθανάσιος: Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν

Αρχιεπίσκοπος: Θα ήταν καλύτερα να μη μιλούσε ο Λεμεσού

Πάφου Γεώργιος: Αδικαιολόγητες οι αντιδράσεις

Ιερός «πόλεμος» για τον Πάπα

Αντίδραση Αρχιεπισκόπου στη συνέντευξη Αθανάσιου

Την αντίδραση του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου προκάλεσε ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος και τα όσα ανέφερε σε συνέντευξή του στον «Φ» αναφορικά με την επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, υποδεικνύοντας ότι, «θα ήταν καλύτερα να παραμείνει σιωπηλός». Είναι σωστό κάποιος, ανέφερε ο προκαθήμενος της Κυπριακής Εκκλησίας, να παραμένει πιστός σ’ αυτό που πιστεύει, ταυτόχρονα όμως διερωτήθηκε γιατί ο Μητροπολίτης Λεμεσού συμμετείχε στην έκδοση της εγκυκλίου από την Ιερά Σύνοδο. Απέρριψε, επίσης, τα περί σκανδαλισμού των πιστών, στα οποία αναφέρθηκε ο Μητροπολίτης Λεμεσού στη συνέντευξη του, υποδεικνύοντας ότι ο λαός έχει ορθή πίστη. «Όταν όλη η Ορθοδοξία διεξάγει θεολογικό διάλογο με την Καθολική Εκκλησία», υπογράμμισε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, «δεν μπορεί ένας πιστός να είναι πάνω από όλη την Ορθοδοξία», και επεσήμανε ότι Πάπας Βενέδικτος επισκέπτεται την Κύπρο ως προσκυνητής και όχι για συνομιλίες. Σημείωσε, επίσης, ότι ο Πάπας μπορεί να συμβάλει στη λύση του Κυπριακού αν το επιθυμεί, καθότι πολλοί ξένοι ηγέτες είναι καθολικοί.

Τις δηλώσεις του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου σχολίασε και ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, λέγοντας ότι οποιαδήποτε αντίδραση στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου είναι αδικαιολόγητη. Παρέπεμψε ακολούθως σε απόφαση της Ιεράς Συνόδου, στην οποία είχε επισημανθεί ότι ο Πάπας δεν έρχεται στο νησί για να μας δώσει τις κακοδοξίες του, ούτε για να υπογράψει οποιαδήποτε συνθήκη με την Εκκλησία της Κύπρου και διερωτήθηκε για ποιο λόγο αυτοί που τώρα διαμαρτύρονται δεν αντιδρούν και όταν επισκέπτονται την Κύπρο άθεοι και ειδωλολάτρες, όπως είπε.

Ο Λεμεσού Αθανάσιος μέσα από τη συνέντευξη του στον «Φ», εξέφρασε την αντίθεση του στην επίσκεψη του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο, διαχώρισε τη θέση του από την επίσημη θέση της Κυπριακής Εκκλησίας και δήλωσε την πρόθεση του να μην παραστεί στις εκδηλώσεις υποδοχής του Ποντίφικα. Ο παπισμός, σύμφωνα με τον Λεμεσού Αθανάσιο, είναι αίρεση και η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα σκανδαλίσει τις ψυχές αθώων ευσεβών χριστιανών. Τόνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να γίνει καμία ασχημία, καμιά αγένεια και καμιά κακή διαγωγή.

«Νομίζω», είπε ο Μητροπολίτης Λεμεσού, «ότι η επίσκεψη του Πάπα στην Κύπρο θα προκαλέσει αρκετά προβλήματα στις συνειδήσεις πολλών ευσεβών χριστιανών. Θα ήταν καλύτερα να μην ερχόταν, διότι πιστεύω ότι δεν θα μας ωφελήσει σε τίποτα μια που δεν είδα μέχρι τώρα κάποια θετική παρέμβαση του Βατικανού όσον αφορά τα εθνικά μας θέματα».

Είπε, επίσης, ότι «ο παπισμός είναι αίρεση και πηγή πολλών άλλων αιρέσεων που σήμερα ταλαιπωρούν την οικουμένη» και ότι είναι λάθος να «αναγνωρίζουμε τον Πάπα ως Επίσκοπο, ως εν Χριστώ αδελφό μας στην ιεροσύνη και στην πίστη». Επικαλέστηκε, επίσης, τον Άγιο Ιουστίνο Πόποβιτς, ο οποίος είπε ότι στην ιστορία του ανθρώπινου γένους, υπήρξαν τρεις τραγικές πτώσεις: του πρωτόπλαστου Αδάμ, του Ιούδα και του Πάπα, ο οποίος ως πρώτος Επίσκοπος της Εκκλησίας όπως ήταν, εξέπεσε από την κανονική Εκκλησία και συμπαρέσυρε μαζί του πλήθη ανθρώπων μέχρι σήμερα.

«ΔΕΝ ΔΙΑΣΑΦΗΝΙΣΤΗΚΕ ΟΤΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΣΥΜΦΩΝΟΙ»

Σε ό,τι αφορά στην εγκύκλιο ο Μητροπολίτης Λεμεσού ανέφερε ότι, «όλοι μας αποφασίσαμε να εκδοθεί μια εγκύκλιος προς το λαό για να μείνει ενωμένος με την Εκκλησία του, να μην ακούει τους παλιοημερολογίτες, οι οποίοι θέλουν να τον αποσπάσουν από την κανονική Εκκλησία. Εκείνο το οποίο δεν διασαφηνίστηκε στην εγκύκλιο είναι το ότι δεν είμαστε όλοι ενήμεροι και σύμφωνοι με την πρόσκληση προς τον Πάπα».

πηγή: http://www.philenews.com/digital/ClipForm.aspx?nid=2051904

***

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Κύπρου

για την επίσκεψη του Πάπα

του Κυριάκου Σαββίδη

από την Κυπριακή εφημερίδα  «Η Σημερινή», 24/05/2010

Η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου

Αφάνταστη έκπληξη και αξεδιάλυτη σύγχυση προκάλεσε η Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, την περασμένη Κυριακή 16.5.2010, με την πολλαπλή χρήση των αορίστων αντωνυμιών -κάποιων, άλλων, μερικών. Την κορύφωση, όμως, της έκπληξης επιστέγασαν οι μετέπειτα αυθόρμητες δηλώσεις του Προκαθημένου της Εκκλησίας της Κύπρου, με τη χρήση των αχρήστων και αχρείαστων επιθέτων περί «ανεγκεφάλων « κ.λπ... Η αοριστία, αν σίγουρα δεν φανερώνει ατολμία, επιτρέπει, όμως, αναμφίβολα στην αμφιβολία να την υποσκάπτει και να τροφοδοτεί τη σκέψη, ότι ενδεχομένως η πιο πάνω αόριστη αναφορά να πρόκειται περί εξωγήινων, πλέον, όπως τους Μάρκο Ευγενικό, Κοσμά τον Αιτωλό, τον Άγιο Νεκτάριο, Γρηγόριο τον Παλαμά, τον Πόποβιτς κ.ά. που αντιτάχθηκαν στον παπισμό κατά την επίγεια παρουσία τους.

Παρόλο που στην Ιερά Σύνοδο υπάρχουν Αρχιερείς που είναι εναρμονισμένοι με τους προαναφερθέντες Αγίους και συμπορεύονται μ' αυτούς, θεωρούμε, όμως, αναγκαίο, ως μέλη του επίγειου χριστεπώνυμου πληρώματος της Ορθόδοξης Εκκλησίας, να εκφράσουμε τις απορίες ή και τις διαφωνίες μας με ορισμένες τοποθετήσεις Της, αναφορικά με την κάθοδο του Πάπα Βενέδικτου στην Κύπρο.

1. Αναφορικά με την πληροφόρηση -β, παράγραφος της εγκυκλίου- ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προσκάλεσε τον Πάπα με τη συγκατάθεση της Συνόδου, δεν ανταποκρίνεται στην αλήθεια. Η πρώτη πρόσκληση εγένετο από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β' στις 16.6.2007. Δεν θα παραθέσουμε την προς τον Πάπα προσφώνησή του και πρόσκλησή του για την κάθοδο του Πάπα στην Κύπρο, για να μη σκανδαλίζουμε περαιτέρω τους πιστούς. (Εάν, όμως, προκληθούμε, θα το πράξουμε).

2 . Διαφωνούμε με τη θέση: -γ παράγραφος εγκυκλίου- «...ότι σεβόμενος τις ευαισθησίες μας και δείχνοντας έμπρακτα τη συμπαράστασή του προς την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την πλευρά μας, δεν θα μεταβεί στα κατεχόμενα εδάφη μας...». Ο Πάπας ως κοσμικός Άρχων, ερχόμενος, σε τι θα έβλαπτε αν μετέβαινε στα μαρωνίτικα χωριά και επισκεπτόταν τους συλημένους ναούς της Ορθοδοξίας ή σαν προκάθημενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, δήλωνε ευθαρσώς ότι αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία σ' όλη την επικράτειά της, ότι καταδικάζει τη σύληση των ναών, την εισβολή και κατοχή ή και τον εποικισμό; Μήπως οι Τούρκοι θα γονάτιζαν και θα του φιλούσαν το χέρι, εφόσον θα γνώριζαν τις προαναφερθείσες προθέσεις του;

3. Στην 4η παράγραφο της εν λόγω εγκυκλίου αναφέρεται «θα συναντηθούμε μαζί του και θα θέσουμε ενώπιόν του το θέμα της σύλησης των ναών μας και της απαγόρευσης από τις κατοχικές αρχές της συντήρησης και λειτουργίας τους. Η επιρροή του Ποντίφικα στους ισχυρούς της γης είναι γνωστή και αναμένουμε, μέσω των πρέσβεων του Βατικανού σε όλο τον κόσμο, ώθηση στις δίκαιες επιδιώξεις μας». Φαίνεται ότι αν δεν είμαστε ανιστόρητοι για τη μέχρι τούδε ανθελληνική πολιτική των Παπών, σίγουρα εθελοτυφλούμε και ματαιοπονούμε! Δεν διδασκόμαστε από το διδακτικό και καθοδηγητικό παρελθόν. Και το χειρότερο, θέτουμε υπεράνω της παντοδυναμίας του Κυρίου τον παπισμό, τον οποίο ικετεύουμε και αναμένουμε απ' αυτόν «...ώθηση στις δίκαιες επιδιώξεις μας»!

4. Διερωτόμαστε πραγματικά προς τι η 5η παράγραφος «Η συμμετοχή μας στην υποδοχή του Πάπα, η παρουσία μας στις εκδηλώσεις προς τιμήν του»; Μήπως αυτό δεν φανερώνει αναγνώριση και υποτέλεια στον Πάπα ή μήπως ευελπιστούμε ότι θα τον κολακεύσουμε για να μας απαλλάξει από τους τουρκικούς όνυχας ως ισχυρός της Γης; Οποία ψευδαίσθηση και αυταπάτη! Οφείλουμε να προσευχόμαστε στον Θεό να μας ελεήσει και να μην παροργισθεί μαζί μας!.

5. Δεν συμφωνούμε με το μέρος της (παρ .6), «ιδιαίτερα σ' έναν κόσμο στον οποίο οι χριστιανοί κινδυνεύουμε να καταντήσουμε μειοψηφία έναντι των πιστών άλλων θρησκειών...». Η εξ αποκαλύψεως Αλήθεια, ο Χριστός, δεν χωρεί συμβιβασμούς: Ο Θεός κατέστρεψε με κατακλυσμό ολόκληρο τον κόσμο και άφησε μόνο τον δίκαιο Νώε. Ο Θεός δεν εμπαίζεται με δοκησισοφίες και με προπέτασμα τις εθνικές μας ευαισθησίες! Την ένωση των Εκκλησιών «ίνα πάντες έν ώσιν» υποστηρίζουμε με θέρμη, αλλά πάνω στην κοινή πίστη που προϋπήρχε πριν από το οριστικό σχίσμα το 1054!.

Πειθόμαστε..., «.. τοις ηγουμένοις ημών και υπείκομεν αυτοίς» εάν και εφόσον ορθοτομούν το Λόγο του Θεού, σύμφωνα με τη Διδασκαλία Του, την Ιερή Παράδοση, το πνεύμα των 7 Οικουμενικών Συνόδων, των ιερών κανόνων και του Ευαγγελίου. Εάν Αρχιερείς τοποθετούν εαυτούς υπεράνω τούτων, δεν μπορούν να μέμφονται τους αμαρτωλούς κριτές τους, ούτε και να διεκδικούν το απυρόβλητο, εκπέμποντας σκιές πνευματικής τρομοκρατίας!

πηγή: http://www.sigmalive.com/simerini/analiseis/other/269347

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel