Ζωηφόρος

Ναυπάκτου Ιερόθεος: «Επηρεασμένη από την θεωρία των Σλαβοφίλων η μεταπατερική θεολογία»

Ναυπάκτου Ιερόθεος:

«Επηρεασμένη από την θεωρία των Σλαβοφίλων

η μεταπατερική θεολογία»


***

Στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς

12_04_08Την Τρίτη 27 Μαρτίου ε.έ. ο Σεβασμιώτατος επισκέφθηκε την Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Βελλάς, κατόπιν προσκλήσεως τού Διευθυντού αυτής Αρχιμ. π. Δημητρίου Αργυρού, προκειμένου να δώση –την καθιερωμένη πλέον– διάλεξη στους μαθητές και καθηγητές της Σχολής, πού αυτήν την φορά είχε θέμα την θεολογία των Σλαβοφίλων, τα αποτελέσματά της και την κριτική πού της εξήσκησαν οι αείμνηστοι μεγάλοι θεολόγοι π. Γεώργιος Φλωρόφσκι και π. Ιωάννης Ρωμανίδης.

Ο π. Δημήτριος στην εισαγωγική του ομιλία παρουσίασε τον ομιλητή στους νέους φοιτητές, μιλώντας για την θεολογική του παραγωγή και την όλη παρουσία του στην Εκκλησία.

Ο Σεβασμιώτατος, αναπτύσσοντας το θέμα του, έδωσε τον ορισμό τού Σλαβοφιλισμού, μίλησε για τα συγκεκριμένα πρόσωπα πού τον συνέλαβαν ως θεωρία και τον εξέφρασαν, κυρίως για τον Αλέξη Χομιακώφ, την βασική του ιδέα της ταύτισης της Εκκλησίας με τον πολιτισμό, για τις βασικές έννοιες τού ιρανιασμού και κουσιτισμού πάνω στις οποίες θεμελίωσε την θεωρία του, την βασική άποψη ότι υπάρχει εξέλιξη και ανάπτυξη της θεολογίας από τούς Πατέρες, στους Σχολαστικούς και τέλος στους Ρώσσους θεολόγους. Μίλησε όμως και για την κριτική πού έγινε στον Χομιακώφ και στο κίνημα των Ρωσοφίλων, τόσο από συγχρόνους του Ρώσους φιλοσόφους και θεολόγους, όπως τον Φλωρένσκι και τον Μπερντιάγεφ, όσο και από νεωτέρους όπως τον π. Γεώργιο Φλωρόφσκι και τον π. Ιωάννη Ρωμανίδη. Στην συνέχεια αναφέρθηκε στον επηρεασμό από την θεωρία αυτή των Ελλήνων θεολόγων πού σπούδασαν στο εξωτερικό και την μετέφεραν στην Ελλάδα και σήμερα εκφράζεται ως μεταπατερική θεολογία με την θεμελιώδη θεωρία τους περί δύο εκκλησιολογιών στην Ορθόδοξη Εκκλησία.

Γενικά, όπως είπε ο Σεβασμιώτατος, η επηρεασμένη από την θεωρία των Σλαβοφίλων μεταπατερική θεολογία παρουσιάζεται σήμερα στην πράξη με τα εξής κυρίως χαρακτηριστικά: α) ερμηνεύουν την Εκκλησία αλλά και την κοινωνία μέσα από την Τριαδολογία και όχι την Χριστολογία, β) ομιλούν για την οντολογία τού προσώπου και την κοινωνία προσώπων, γ) κάνουν λόγο για Ευχαριστιακή εκκλησιολογία και όχι για εκκλησιαστική Ευχαριστία, και δ) διασπούν το Μυστήριο τού Σταυρού και της Αναστάσεως τού Χριστού, κυρίως ομιλούν για την Ανάσταση ξεχωριστά από τον Σταυρό τού Χριστού. Σε αντιδιαστολή με την αλλοιωμένη αυτή θεολογία των Σλαβοφίλων ο Σεβασμιώτατος παρουσίασε την ορθόδοξη άποψη. Τέλος δέχθηκε ερωτήσεις και συζήτησε με τούς φοιτητές και τούς καθηγητές της Σχολής.

Το μεσημέρι ο Σεβασμιώτατος παρακάθισε στο κοινό γεύμα στην τραπεζαρία της Σχολής και είχε συνομιλία με τον π. Δημήτριο και τούς καθηγητές στα Γραφεία της Σχολής.

Α.Κ.

πηγή: http://www.parembasis.gr/2012/12_04_08.htm

και από: http://aktines.blogspot.com/2012/05/blog-post_8306.html

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel