Ζωηφόρος

Διευκρινιστική επιστολὴ του π. Θεοδώρου Ζήση,

Διευκρινιστική επιστολὴ του π. Θεοδώρου Ζήση

προς τον ειδησεογραφικό ιστοχώρο "Ρομφαία"

***

Διευκρινίσεις από τον Πρωτοπρ. Θεόδωρο Ζήση

Επιστολή προς το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων "Romfea.gr" απέστειλε ο Πρωτοπρεσβύτερος Θεόδωρος Ζήσης, σχετικά με το δημοσίευμα με τίτλο: "Ζήτησαν συγγνώμη πριν τη δίκη...από τις "φιλοπαπικές μοναχές".

Η επιστολή έχει ως εξής:

Την Παρασκευή, 3 Ιουνίου, δημοσιεύσατε στον ιστοχώρο σας άρθρο με τίτλο «Ζήτησαν συγγνώμη πριν τη δίκη… από τις "φιλοπαπικές" μοναχές», προερχόμενο από την τοπική εφημερίδα της Καρδίτσας «ΑΛΗΘΕΙΑ».

Επειδή ο «συκοφάντης» τον οποίον παρουσιάζει το άρθρο ως ζητήσαντα συγγνώμη είμαι εγώ, και δεν ξέρω για ποιο λόγο δεν με κατανομάζει η εφημερίδα, θεωρώ υποχρέωσή μου απέναντι της αλήθειας, που δεν παρουσιάζετε ολόκληρη, να σας ενημερώσω σχετικώς και να σας παρακαλέσω να αναρτήσετε τα γραφόμενά μου στον ιστοχώρο σας.

Οι μοναχές Διοδώρα και Μαριάμ με οδήγησαν στα δικαστήρια για άρθρο επικριτικό που είχα γράψει εναντίον τους στην εφημερίδα «Ορθόδοξος Τύπος», στις 5 Φεβρουαρίου του 2010 με τίτλο «Φιλοπαπικαί μοναχαί κατεδίκασαν εις φυλάκισιν μέλη Ορθοδόξου Σωματείου της Καρδίτσας».

Κατά την ημέραν της δίκης (31η Μαΐου), για να αποφευχθεί ο σκανδαλισμός των ανθρώπων και ιδιαίτερα αυτών που βρίσκονται στην αίθουσα του δικαστηρίου, όταν βλέπουν ρασοφόρους να αλληλοκατηγορούνται, αντί να ειρηνεύουν, βολιδοσκοπήσαμε την πλευρά των μηνυτριών μοναχών, αν επιθυμούν, να βρούμε κάποιον τρόπο συμβιβασμού, συνδιαλλαγής, ώστε να ανακαλέσουν την εις βάρος μου και εις βάρος του «Ορθοδόξου Τύπου» μήνυση.

Και το πράξαμε αυτό, διότι προ ολίγου καιρού το ίδιο έγινε στην κατ’ έφεση δίκη εναντίον Ορθοδόξου Σωματείου της Καρδίτσας, τα μέλη του οποίου πρωτοδίκως είχαν καταδικασθή σε φυλάκιση, διότι διαμαρτυρήθηκαν διά του τύπου για φιλοπαπικές ενέργειες των ιδίων μοναζουσών, οι οποίες τους οδήγησαν στα δικαστήρια.

Εφάνηκε όντως ότι υπάρχει και τώρα διάθεση συμβιβασμού και ειρηνεύσεως, οπότε οι δικηγόροι των δύο πλευρών ανέλαβαν, και με την ιδικήν μας συμμετοχή, να συντάξουν το σχετικό κείμενο, στο οποίο και οι δύο πλευρές έκαναν υποχωρήσεις και παραχωρήσεις, με επανειλημμένες φραστικές διατυπώσεις, ώστε να μη φαίνεται υποχωρούσα η μία μόνον πλευρά. Εμείς μάλιστα από την Θεσσαλονίκη με τον δικηγόρο μου κ. Γεώργιο Γώγο είχαμε θέση ως αδιαπραγμάτευτη θέση, ως κόκκινη γραμμή, την εκ μέρους των μοναζουσών αποκήρυξη του Παπισμού ως αιρέσεως.

Όπως είχα γράψει και στο απολογητικό μου υπόμνημα, εάν οι μοναχές διεκήρυσσαν ότι ο Παπισμός δεν είναι Εκκλησία αλλά αίρεση, τότε εγώ θα ζητούσα συγγνώμη και θα έλεγα ότι έκανα λάθος.

Αυτή η γραμμή κυριάρχησε και αποτυπώθηκε στο κοινό κείμενο που υπογράψαμε. Το σημαντικό, επομένως, γεγονός σ’ αυτήν την δίκη, που αξίζει να προβληθεί και να σχολιασθεί μετ’ επαίνων για τις μοναχές, είναι ότι πρώην φιλοπαπικές μοναχές, όπως προκύπτει από πλήθος ενεργειών και γραπτών κειμένων, σε αίθουσα ελληνικού δικαστηρίου αποκηρύσσουν τον Παπισμό ως αίρεση.

Αυτήν την ομολογία επιζητούσαμε, η Ορθοδοξία μας ενδιαφέρει, και όχι το προσωπικό μας κύρος και η προσωπική μας ταπείνωση, μολονότι το να ζητεί κανείς συγγνώμη δεν είναι υποτιμητικό αλλά ανυψωτικό.

Για την ακρίβεια πάντως των πραγμάτων και ακριβώς για να μη δοθεί δυνατότητα μονομερούς εκμεταλλεύσεως, στο συνταχθέν κείμενο συμβιβασμού ούτε μας εζητήθη, ούτε εμείς ζητήσαμε συγγνώμη. Αν θα ήθελε, λοιπόν, κανείς να βάλει κάποιον τίτλο στο σχετικό ρεπορτάζ, ο καταλληλότερος θα ήταν ο εξής: «Ορθόδοξες μοναχές αποκηρύσσουν τον Παπισμό ως αίρεση, σε αίθουσα ελληνικού δικαστηρίου».

Για την αλήθεια των ανωτέρω σας παραθέτουμε αυτούσιο το κείμενο του συμβιβασμού:

ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΤΡΙΜΕΛΟΥΣ ΠΛΗΜΜΕΛΕΙΟΔΙΚΕΙΟΥ ΚΑΡΔΙΤΣΗΣ

ΔΗΛΩΣΙΣ  καταχωρητέα εις τα πρακτικά

Οι εγκαλούσες, αφού έλαβον υπ’ όψιν την επαναλαμβανομένην και σήμερα δήλωση του πρώτου κατηγορουμένου, η οποία περιέχεται εις το υπόμνημά του παροχής εξηγήσεως κατά την προηγηθείσαν προκαταρτικήν εξέτασίν του εις την παρούσαν υπόθεσιν, συμφώνως προς την οποία, «αν λοιπόν οι εγκαλούσες διακηρύξουν δημοσίως ότι ο παπισμός δεν είναι εκκλησία, αλλά αίρεση, όπως διαχρονικά πιστεύει η Ορθόδοξη Εκκλησία, τότε εγώ θα ζητήσω συγγνώμη χίλιες φορές και urbi et orbi, θα διακηρύξω ότι έκανα λάθος, ότι οι Μοναχές Διοδώρα και Μαριάμ δεν είναι φιλοπαπικές, είναι ορθόδοξες, χωρίς εισαγωγικά, ότι δεν είναι λύκοι βαρείς, αλλά καλοί ποιμένες, δεν είναι σκότος, αλλά είναι φως», δηλώνουμε ότι θεωρούμε τον παπισμόν αίρεσιν, όπως πάντοτε πιστεύουμε και πράττουμε από και διά της Ορθοδόξου Βαπτίσεώς μας και της μοναχικής κουράς μας.

Ο πρώτος των κατηγορουμένων δηλώνει τα εξής:

Για τα αναγραφόμενα στο επίδικο δημοσίευμα (της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» της 5-02-2010, αριθμ. φύλλου 1818/5-02-2010 σελ. 5) που αφορούν τα πρόσωπα των εγκαλουσών, δεν είχα προσωπική γνώση και αντίληψη, γιατί οφείλονται σε εσφαλμένη πληροφόρησή μου από δημοσιεύματα του τύπου. Σέβομαι την τιμή και την υπόληψιν των προσώπων των εγκαλουσών Διοδώρας Μοναχής, Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου «Καραϊσκάκη» και Μαριάμ Μοναχής, Προηγουμένης Α’ Επιτρόπου της Ιεράς Μονής Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινης Εκκλησιάς». Δεν είχα την πρόθεση με το επίδικο δημοσίευμα να θίξω την τιμή και την υπόληψίν τους, αλλά μόνον να στηλιτεύσω την αίρεση του παπισμού.

Όποια λεκτική υπέρβασις έγινε εκ μέρους μου στο επίδικο άρθρο δεν είχε σκοπό να προσβάλει τις εγκαλούσες, τις οποίες μαζί με τα μέλη των μοναστικών τους αδελφοτήτων Αγίου Γεωργίου «Καραϊσκάκη» και Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινης Εκκλησιάς», τιμούμε και σεβόμεθα.

Οι δε λοιποί κατηγορούμενοι, Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος του Σωτηρίου και Γεώργιος Ζερβός του Πέτρου, δηλώνουν και αυτοί, ότι δεν είχαν πρόθεση να θίξουν την τιμήν και την υπόληψιν των εγκαλουσών, αλλά παρέλειψαν να ελέγξουν το κείμενο του δημοσιεύματος, το οποίον υπογράφεται από τον πρώτο κατηγορούμενο, διότι είχαν εμπιστοσύνη σε αυτόν.

Αναλαμβάνουν την υποχρέωσιν να δημοσιεύσουν το παρόν εις την σελίδα 5 της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος», της οποίας ο Κωνσταντίνος Σωτηρόπουλος τυγχάνει εκδότης και ο δεύτερος Διευθυντής σύνταξης.

ΥΠΟΓΡΑΦΕΣ

Μετά τιμής και ευχών

Πρωτοπρεσβύτερος

Θεόδωρος Ζήσης

Πηγή: http://www.theodromia.gr/D400D57E.el.aspx

Και από: http://thriskeftika.blogspot.com/2011/06/blog-post_2707.html

***

Ζήτησαν συγνώμη πριν την δίκη… από τις «φιλοπαπικές» μοναχές

από την Εφημερίδα "ΑΛΗΘΕΙΑ"

Χθες στο πρωτοδικείο Καρδίτσας ήταν προγραμματισμένη να γίνει μια ενδιαφέρουσα δίκη.

Με έγκληση των μοναχών Διοδώρας Καθηγουμένης της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου «Καραϊσκάκη» και Μαριάμ Προηγούμενης Α΄Επιτρόπου της Ιεράς Μονής Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινης Εκκλησιάς» κατηγορούμενοι ήταν ο εκδότης και ο διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας «Ορθόδοξος Τύπος» και ένας ακόμη αρθρογράφος.

Οι δύο μοναχές κατέφυγαν στην δικαιοσύνη διότι ο αρθογράφος σε κείμενο που δημοσίευσε στην εφημερίδα ανέφερε ότι «οι μοναχές είναι φιλοπαπικές και λύκοι βαρείς.»

Λίγο πριν γίνει η δίκη, ο αρθρογράφος ζήτησε συγνώμη από τις μοναχές και δήλωσε: «Δεν είχα πρόθεση με το επίδικο δημοσίευμα να θίξω την τιμή και την υπόληψιν τους, αλλά μόνον να στηλιτεύσω την αίρεση του παπισμού.

Όποια λεκτική υπέρβασις έγινε εκ μέρους μου στο επίδικο άρθρο δεν είχε σκοπό να προσβάλλει τις εγκαλούσες, τις οποίες μαζί με τα μέλη των μοναστικών τους αδελφοτήτων Αγίου Γεωργίου Καραϊσκάκη» και Δώδεκα Αποστόλων «Κόκκινης Εκκλησιάς», τιμούμε και σεβόμεθα.»

Οι άλλοι δύο κατηγορούμενοι, εκδότης και διευθυντής σύνταξης της εφημερίδας, «δήλωσαν ότι δεν είχαν την πρόθεσιν να θίξουν την τιμήν και την υπόληψιν των εγκαλουσών, αλλά παρέλειψαν να ελέγξουν το κείμενο του δημοσιεύματος, το οποίον υπογράφεται από τον πρώτο κατηγορούμενο, διότι είχαν εμπιστοσύνη σε αυτόν.»

Μετά από όλα αυτά οι δύο μοναχές απέσυραν την μήνυση.

ΣΧΟΛΙΟ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ: Στο σημείο αυτό έχουμε να πούμε το εξής: Δεν είναι μόνο το παρόν δικαστήριο που οι κατηγορούμενοι λίγο πριν την δίκη δηλώνουν το λάθος τους και λένε ότι σέβονται την τιμή και την υπόληψιν των δύο μοναχών.

Αυτό έγινε και στο παρελθόν και με γνωστό Καρδιτσιώτη που ενώ έγραψε τα μύρια όσα εναντίον τους, όταν ήρθε η ώρα να τα αποδείξει, δήλωσε ταπεινά συγνώμη.

Οι δύο μοναχές με την στάση τους δείχνουν ότι διαπνέονται από τα χριστιανικά ιδεώδη και δέχονται τη συγνώμη ακόμη και αυτών που με μανία στράφηκαν εναντίον τους και αυτό τις τιμάει ιδιαίτερα. Φυσικά, πολύ καλά έκαναν και προσέφυγαν στο δικαστήριο μια και πολλές φορές η κακοήθεια μόνο έτσι καταπολεμείται.

Όμως, αυτό θα πρέπει να μας κάνει όλους μας πολύ προσεκτικούς σε ότι ακούμε να λέγεται γύρω μας.

Όταν αυτοί που τα λένε, όταν καλούνται να τα αποδείξουν, βάζουν την ουρά κάτω από τα σκέλια, τότε μόνο η λύπησή μας τους ταιριάζει.

Φυσικά καλά θα κάνει ο Μητροπολίτης μας να σταματήσει να τους εμπιστεύεται όπως κάνει ήδη ο λαός της Καρδίττσας.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8312:------lr-&catid=25:2009-12-18-08-37-46

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel