Ζωηφόρος

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας για τον πρώην Ράσκας Αρτέμιο,

Η Ιερά Σύνοδος της Σερβικής Εκκλησίας

για τον πρώην Ράσκας Αρτέμιο

Βελιγράδι | του συνεργάτης μας Π.Ε.

Το Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «Romfea.gr» δημοσιεύει σήμερα Κυριακή, 19 Δεκεμβρίου 2010 από τα Σερβικά, το ανακοινωθέν της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Σερβικής Εκκλησίας, σχετικά με την υπόθεση του πρώην Ράσκας και Πριζρένης Αρτεμίου.

Η Ιερά Σύνοδος στην ανακοίνωση της μεταξύ άλλων τόνιζει: "η Ιερά Σύνοδος των Ιεραρχών με πλήρη υπευθυνότητα θέλει να επιστήσει την προσοχή της Εκκλησίας μας, της Εκκλησίας του Αγίου Σάββα, του κλήρου, των μοναζόντων και του πιστού λαού, ότι η τέλεση της "Λειτουργίας" από τον πρώην επίσκοπο και τους υποστηρικτές του, οι οποίοι άπαντες είναι καθηρημένοι κληρικοί, όπως και ο ίδιος, δεν είναι Θεία Λειτουργία, η "Κοινωνία" τους δεν είναι Θεία Κοινωνία, τα "Μυστήρια" τους δεν είναι Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας του Θεού, ό,τι και αν πράττουν συμβάλλει στην πνευματική καταστροφή, τόσο των ιδίων όσο και των ακολουθούντων και μετεχόντων στις ακολουθίες και τις συνάξεις τους."

Η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου έχει ως εξής:

Η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Σερβίας, συνελθούσα στις 16 Δεκεμβρίου 2010, σχετικώς με την αντιεκκλησιαστική και αντικανονική δράση του πρώην επισκόπου της Επαρχίας Ράσκας – Πριζρένης, μοναχού Αρτεμίου,  ανακοινώνει τα εξής:

α. Όπως είναι γνωστό η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Σερβίας στην τακτική της Συνεδρίαση του Μαΐου 2010 βάσει των ρητώς και γραπτώς καταλογιζομένων ενεργειών και παραβάσεων των Ιερών Κανόνων εκ μέρους του  επισκόπου Αρτεμίου προέβη στην λήψη αποφάσεως περί της διαρκούς και αμετακλήτου καθαιρέσεώς του από το αξίωμα του αρχιερέως της Επαρχίας Ράσκας και Πριζρένης.

Ο επίσκοπος Αρτέμιος αποδεχόμενος την απόφαση, απεδέχθη επίσης και την μετά την καθαίρεση παραμονή του στη μονή Σισάτοβατς.

Δυστυχώς εν συνεχεία και στο διάστημα των μηνών Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου εξέφρασε στην Ιερά Σύνοδο τη «μετάνοιά» του για την αποδοχή των αποφάσεων της Ιεράς Συνόδου εμμένοντας  στην παράλογη ιδέα του, ότι παραμένει «ισόβιος επίσκοπος της Ράσκας και Πριζρένης».

Με αφορμή τα ανωτέρω η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την απαγόρευση ιερουργίας του εν λόγω επισκόπου έως την επόμενη συνεδρία της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας για τον Νοέμβριο μήνα του τρέχοντος.

Αντί να ζητήσει συγχώρεση από την Ιερά Σύνοδο για τις ενέργειές του και τις παραβιάσεις της κανονικής τάξεως της Εκκλησίας, ώστε να απαλλαγεί από την απαγόρευση ιερουργίας, ο επίσκοπος Αρτέμιος βιαίως, συνοδευμένος από «οπαδούς» κληρικούς του, οι οποίοι επίσης υπόκεινται στην απαγόρευση τελέσεως Ιερών Ακολουθιών και εναντίον των οποίων έχει ήδη κινηθεί ποινική διαδικασία, έκανε απόπειρα βίαιου σφετερισμού της εκκλησιαστικής εξουσίας στην επαρχία Ράσκας και Πριζρένης και των Ι. Μονών της, αρχίζοντας την παρανομία του αυτή με την αντικανονική και αντισυνταγματική τέλεση της Θ. Λειτουργίας στη Μονή Ντούμποκι Πότοκ. Παραλλήλως, χρησιμοποιώντας πλαστή σφραγίδα, άρχισε να επικυρώνει παράνομες αποφάσεις του στην επαρχία Ράσκας και Πριζρένης.

Με αφορμή τα εν λόγω γεγονότα, τα οποία μάλιστα έλαβαν χώρα κατά τη διάρκεια της συνεδρίασεώς της, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας με βαθειά θλίψη αναγκάστηκε να προχωρήσει στην απόφαση εναντίον του πρώην επισκόπου Αρτέμιο αποστερώντας τον ιεραρχικό βαθμό του και τον επανέφερε στην τάξη των μοναχών.

Τούτη η αντικανονική ιερουργία και η συμμετοχή σε αυτήν, όπως και άλλοι επιπλέον λόγοι, συνέβαλαν στην τελική απόφαση το Ανώτατο Εκκλησιαστικό  Δικαστήριο  να επικυρώσει τις αποφάσεις του Εκκλησιαστικού Δικαστηρίου της Επαρχίας Ράσκας και Πριζρένης να καθαιρέσει τους δεκαεπτά «οπαδούς» ιεροδιακόνους και ιερομόναχους του Αρτεμίου.

Αντί αφυπνίσεως και μετανοίας, ο μοναχός Αρτέμιος και οι καθηρημένοι οπαδοί μοναχοί του συνέχισαν να "λειτουργούν" στο ναό του Αγίου Ιωάννου του Βαπτιστού της επαρχίας Ζίτσης, τον οποίο προηγουμένως είχαν καταλάβει και ανακηρύξει σε μοναστήρι, προσθέτοντας με αυτό τον τρόπο ακόμη μια ανομία επί ανομιών.

2. Ως εκ τούτου, η Ιερά Σύνοδος της Ιεραρχίας θεωρεί καθήκον της να ενημερώσει το κοινό, ότι ο πρώην επίσκοπος Ράσκας και Πριζρένης Αρτέμιος με τις προαναφερθείσες ενέργειές του, όχι μόνον ετέθη και τυπικά σε ατραπό σχίσματος  με την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας της Σερβίας, αλλά κυριολεκτικώς ίδρυσε τη δική του σχισματική ομάδα, των Αρτεμιανών, ως την πρώτη στο είδος της στην ιστορία της Εκκλησίας της Σερβίας.

Μην χάνοντας την ελπίδα και καλώντας τον σε μετάνοια, η Ιερά Σύνοδος των Ιεραρχών με πλήρη υπευθυνότητα θέλει να επιστήσει την προσοχή της Εκκλησίας μας, της Εκκλησίας του Αγίου Σάββα, του κλήρου, των μοναζόντων και του πιστού λαού, ότι η τέλεση της "Λειτουργίας" από τον πρώην επίσκοπο και τους υποστηρικτές του, οι οποίοι άπαντες είναι καθηρημένοι κληρικοί, όπως και ο ίδιος, δεν είναι Θεία Λειτουργία, η "Κοινωνία" τους δεν είναι Θεία Κοινωνία, τα "Μυστήρια" τους δεν είναι Ι. Μυστήρια της Εκκλησίας του Θεού, ό,τι και αν πράττουν συμβάλλει στην πνευματική καταστροφή, τόσο των ιδίων όσο και των ακολουθούντων και μετεχόντων στις ακολουθίες και τις συνάξεις τους.

Ισχυριζόμενοι, ότι ασκούν τη λατρεία του Θεού και υπό τη μορφή της προασπίσεως της Ορθοδοξίας, κατ’ ουσίαν καταλύουν την ενότητα της Εκκλησίας του Χριστού, αποκόπτοντας τους εαυτούς τους, όπως ακριβώς οι σχισματικοί, από τη ζώσα, σωτηριοφόρο Κοινωνία Της και αποστερώντας από τον εαυτό τους και από άλλους την αιώνιο σωτηρία.

Γι΄ αυτό το λόγο όσοι εύπιστα τους ακολουθούν  –ας αναλογισθούν,  ποιόν ή τι ακολουθούν, αποσυνδεόμενοι από την Εκκλησία του Χριστού και συνεπώς υποπίπτοντας στο ανάθεμα των σχισματικών και παρασύροντας μαζί τους και τα παιδιά τους.

Εκ του Γραφείου της Ιεράς Συνόδου

της Εκκλησίας της Σερβίας

+ Επ. Μπάτσκας κ.Ειρηναίος Μπούλοβιτς

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=6651:2010-12-19-13-00-45&catid=33:2009-12-18-08-37-34

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel