Ζωηφόρος

Μετά την «μεταπατερική» έρχεται και η «μετακανονική» θεολογία

Η «Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών» της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος που «γέννησε» και ανέθρεψε την «μεταπατερική θεολογία» εγκυμονεί και ετοιμάζεται να κυοφορήσει την «μετακανονική θεολογία».

Ο νεολογισμός («μετακανονική») είναι δικός μας –και ίσως ατυχής- αλλά είμαστε βέβαιοι πως οι φωστήρες της «Ακαδημίας» θα βρούνε έναν κατάλληλο όρο για να εκφράσουν τις ανησυχίες τους για το κατά πόσο οι Κανόνες «μέσα στο αναμφισβήτητο κύρος που τους περιβάλλει…διατηρούν την υπαρκτική δυναμική τους, για να ανταποκρίνονται στα αιτήματα του ολοένα και περισσότερο μεταβαλλόμενου κόσμου» [1].

Αρχές Μαΐου διοργανώνουν συνέδριο που θα αναζητήσει «εάν υπάρχει η δυνατότητα η Ορθόδοξη θεολογία, όσον αφορά ειδικά στην κανονική της παράδοση, να κατανοηθεί και να λειτουργήσει όχι μόνο ως «παραδοσιακή», μένοντας αμετακίνητα πιστή στο γράμμα μιας υποτιθέμενης «παράδοσης», αλλά και ως συναφειακή, υπερβαίνοντας τις συντεταγμένες ενός προ-νεωτερικού κοσμοειδώλου, το οποίο αποτελεί τελεσίδικα παρελθόν για τον χρόνο της Εκκλησίας»! [2] Όσοι παρακολουθούν τη «θεολογία» που εκπορεύεται από την «Ακαδημία» μπορούν να κατανοήσουν τι πρόκειται να ακουστεί στο συνέδριο αυτό. Πολλώ δε μάλλον όταν μεταξύ των ομιλητών βλέπει κανείς και πάλι τους γνωστούς φίλους της «Ακαδημίας» Μητροπολίτη Μεσσηνίας Χρυσόστομο, Σταύρο Γιαγκάζογλου, Θεόδωρο Γιάγκου, Αθανάσιο Παπαθανασίου, Παντελή Καλαϊτζίδη, Βλάσιο Φειδά και άλλους ομόφρονές τους.

Τα πράγματα είναι ακόμη χειρότερα αν αναλογιστεί κανείς ότι αναθεώρηση των ιερών Κανόνων ετοιμάζεται και στα πλαίσια της προγραμματισθείσης για το 2016 «Μεγάλης Συνόδου της Ορθοδοξίας» κυρίως όσων αφορούν στις σχέσεις με τους ετεροδόξους (συμπροσευχές κλπ.). Η «Ακαδημία» σπεύδει να σταθεί και πάλι ως το θεωρητικό θεολογικό δεκανίκι οικουμενιστικών βηματισμών που επιχειρούν υψηλά ιστάμενοι κληρικοί.

[1] και [2]: Από σχετική ανακοίνωση της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών

 

Πηγή: http://thriskeftika.blogspot.gr/2014/04/blog-post_3526.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel