Ζωηφόρος

H ΔΙΣ εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος...,

H ΔΙΣ εμμένει στην παράδοση

του γλωσσικού ιδιώματος

***

Απειλείται η «ενότητα»...

«Αμαρτία» κατά την ΔΙΣ η τέλεση της Θείας Λειτουργίας στη νέα ελληνική γλώσσα

Η ΔΙΣ εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος

Δεν κατάφερε τελικά να πείσει τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και τα μέλη της Ιεράς Συνόδου ο μητροπολίτης Νικοπόλεως κ. Μελέτιος, ο οποίος εγκαλείται γιατί τελεί τη Θεία Λειτουργία στη νέα ελληνική γλώσσα. Κατά την ΔΙΣ, τα νέα ελληνικά «απειλούν» την ...«ενότητα της Εκκλησίας».

Σύμφωνα με το Βήμα, ο μητροπολίτης Νικοπόλεως κλήθηκε την Τετάρτη από την Ιερά Σύνοδο και επί δύο και πλέον ώρες έδινε εξηγήσεις.

«Κάνω το καθήκον μου. Έχω ευθύνη έναντι των πιστών οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τη Θεία Λειτουργία» είπε και κάλεσε τους ιεράρχες να του πουν ποιοι ιεροί κανόνες απαγορεύουν τη μετάφρασή της.

Υπέρ των θέσεων του Μητροπολίτη Νικοπόλεως τάχθηκε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος δήλωσε ότι «πολλοί νέοι δεν προσέρχονται στη Λειτουργία επειδή δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα », ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Τελικά, επικράτησε η άποψη των συντηρητικών και με ανακοίνωσή της η ΔΙΣ δήλωσε ότι «εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος του παραδεδομένου τρόπου τελέσεως της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Μυστηρίων. Οιαδήποτε μετάφραση λειτουργικών κειμένων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενότητα της Εκκλησίας».

Καλεί επίσης τους ιεράρχες που επιθυμούν να τελούν τη λειτουργία στα νέα ελληνικά να το πράττουν μόνον για ειδικούς λόγους και έπειτα από σχετική άδειά της.

πηγή: http://www.in.gr/news/article.asp?lngEntityID=1126223&lngDtrID=244

***

Απολογία μητροπολίτη για τα Νέα Ελληνικά!

Εξηγήσεις έδωσε στην Ιερά Σύνοδο ο Νικοπόλεως Μελέτιος

επειδή ιερουργεί σε απλοποιημένη γλώσσα

της Μαρίας Αντωνιάδου

από την εφημερίδα «Το Βήμα», 15 Απριλίου 2010

«Έχω ευθύνη έναντι των πιστών». Αυτή ήταν η απάντηση του Μητροπολίτη Νικοπόλεως κ. Μελετίου στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο και στα 12 μέλη της Ιεράς Συνόδου ενώπιον των οποίων κλήθηκε να δώσει εξηγήσεις για το γεγονός ότι τελεί τη Θεία Λειτουργία στη νέα ελληνική γλώσσα. Παρά το γεγονός ότι ο κ. Μελέτιος είχε τη στήριξη των Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Ιγνατίου και Φθιώτιδος κ. Νικολάου, υπό την πίεση των συντηρητικών, όπως χαρακτηρίζονται, κύκλων, η Ιερά Σύνοδος με ανακοινωθέν της δηλώνει ότι «εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος του παραδεδομένου τρόπου τελέσεως της Θείας Λειτουργίας και των Ιερών Μυστηρίων. Οιαδήποτε μετάφραση λειτουργικών κειμένων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενότητα της Εκκλησίας». Καλεί επίσης τους ιεράρχες που επιθυμούν να τελούν τη λειτουργία στα νέα ελληνικά να το πράττουν μόνον για ειδικούς λόγους και έπειτα από σχετική άδειά της.

Επί δύο και πλέον ώρες ο Μητροπολίτης Νικοπόλεως εξηγούσε στα μέλη της Ιεράς Συνόδου τους λόγους που τον οδήγησαν σε αυτή την απόφαση. «Κάνω το καθήκον μου» είπε και πρόσθεσε: «Έχω ευθύνη έναντι των πιστών οι οποίοι δεν καταλαβαίνουν τη Θεία Λειτουργία». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, κάλεσε τους ιεράρχες να του πουν ποιοι ιεροί Κανόνες απαγορεύουν τη μετάφρασή της.

Υπέρ των θέσεων του Μητροπολίτη Νικοπόλεως τάχθηκε ο Μητροπολίτης Φθιώτιδος κ. Νικόλαος, ο οποίος δήλωσε ότι «πολλοί νέοι δεν προσέρχονται στη Λειτουργία επειδή δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα ». Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε με τις δηλώσεις του και ο Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος επισήμανε το γεγονός ότι «κανένας από τους πιστούς της Μητρόπολης Νικοπόλεως και Πρεβέζης δεν διαμαρτυρήθηκε για την προσπάθεια του ποιμενάρχη τους.

πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=325768&dt=15/04/2010 

 ***

H ΔΙΣ εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος του παραδεδομένου τρόπου τελέσεως των Ιερών Μυστηρίων

Δεύτερη Συνεδρία της Δ.Ι.Σ. για το μήνα Απρίλιο

Συνήλθε σήμερα Τετάρτη, 14 Απριλίου 2010, στην πρώτη Συνεδρία Της η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος, υπό την Προεδρία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πασης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά την σημερινή Συνεδρία : Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος επικύρωσε τα Πρακτικά της προηγουμένης Συνεδρίας.

Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ύστερα από διάφορα κείμενα που κατατέθηκαν στην Ιερά Σύνοδο για την μετάφραση των λειτουργικών κειμένων.....

άκουσε την εισήγηση του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανής και Κονίτσης κ. Ανδρέα, που του είχε ανατεθεί από προηγούμενη Συνεδρία, και εν συνεχεία δέχθηκε διευκρινήσεις του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου για το θέμα αυτό από την πρακτική που γίνεται στην Ιερά Μητρόπολή του.

Ακολούθως έγινε ευρύτατη συζήτηση, κατά την οποία, λόγω της σοβαρότητος του θέματος, τοποθετήθηκαν όλοι οι Αρχιερείς, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις τους μέσα από την θεολογική τους γνώση και την ποιμαντική τους αγωνία. Το θέμα αποδεσμεύθηκε από την πρακτική που τηρείται στην Ιερά Μητρόπολη Νικοπόλεως και Πρεβέζης και αντιμετωπίσθηκε γενικά, από πλευράς θεολογικής, λειτουργικής και ποιμαντικής.

Κοινό σημείο των συζητήσεων ήταν ότι η Ορθόδοξη Λατρεία και δη η θεία Λειτουργία είναι ένας μεγάλος λειτουργικός πλούτος, τον οποίο μας παρέδωσαν οι Άγιοι Πατέρες και όλη η διαχρονική παράδοση, όπως θαυμάζεται από τους ετεροδόξους, σε συνδυασμό με την ποιμαντική προσπάθεια μυήσεως των πιστών στα γινόμενα και τελούμενα της Θείας Λατρείας.

Μετά την ολοκλήρωση των συζητήσεων η Διαρκής Ιερά Σύνοδος κατέληξε στα εξής :

1. Η Λατρεία της Εκκλησίας και μάλιστα η θεία Λειτουργία, αποτελούν το κέντρο της Εκκλησιαστικής ζωής, την καρδιά της Εκκλησίας, γι’ αυτό και κάθε προσέγγιση σε αυτήν πρέπει να γίνεται με βαθύτατο σεβασμό. Δεν πρόκειται μόνο για μία λογική κατανόηση, αλλά για μύηση στο «πνεύμα» της, για ένωση των Χριστιανών με τον Χριστό. Γι’ αυτό η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εμμένει στην παράδοση του γλωσσικού ιδιώματος του παραδεδομένου τρόπου τελέσεως της θείας Λειτουργίας και των Ιερών Μυστηρίων. Οιαδήποτε μετάφραση λειτουργικών κειμένων μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στην ενότητα της Εκκλησίας.

2. Επειδή στην Εκκλησία όλα πρέπει να γίνονται «ευσχημόνως και κατά τάξιν» και τον αρμόδιο λόγο έχει η Ιερά Σύνοδος, γι’ αυτό ο Αρχιερεύς που ενδεχομένως έχει έναν ειδικό λόγο αναγνώσεως κάποιων κειμένων σε μετάφραση, θα πρέπει να λαμβάνει άδεια από την Διαρκή Ιερά Σύνοδο.

3. Το θέμα όμως αυτό θα συνεχισθεί να συζητείται στις αρμόδιες Συνοδικές Επιτροπές, σε Συνέδρια που θα διοργανωθούν για τον σκοπό αυτόν, σε συνεργασία με τις Θεολογικές Σχολές και όταν ωριμάσει η συζήτηση, και κριθεί αναγκαίο, θα εισαχθεί στην Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος, η οποία είναι το ανώτατο όργανο διοικήσεως της Εκκλησίας, προκειμένου να αντιμετωπισθεί Συνοδικώς.

Τέλος η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συζήτησε και έλαβε αποφάσεις σχετικά με τρέχοντα υπηρεσιακά ζητήματα.

Εκ του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Συνόδου

***

O Nικοπόλεως Μελέτιος ενώπιον της ΔΙΣ

του Νίκου Παπαχρήστου

Ενώπιον του Αρχιεπισκόπου Ιερωνύμου και των μελών της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου παρουσιάστηκε σήμερα ο σεβαστός Μητροπολίτης Νικοπόλεως και Πρεβέζης Μελέτιος προκειμένου να δώσει εξηγήσεις για την πρωτοβουλία του να τελείται, σε Ναούς της επαρχίας του, η Θεία Λειτουργία στη δημοτική. Η πρωτοβουλία του κ. Μελετίου, που είχε μεγάλη απήχηση μεταξύ των μελών του ποιμνίου της επαρχίας που ποιμαίνει τριάντα χρόνια, προκάλεσε τις αντιδράσεις και τις διαμαρτυρίες ορισμένων προσώπων -και από την επαρχία του- τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησαν σε σχετικές καταγγελίες προς την Ιερά Σύνοδο.

Όπως αναφέρουν Συνοδικές πηγές στο πλαίσιο αυτό ο Μητροπολίτης Μελέτιος κλήθηκε να ενημερώσει τους συνοδικούς αδελφούς του Αρχιερείς «και όχι για να απολογηθεί».

Σύμφωνα με εκκλησιαστικούς κύκλους αρκετοί μητροπολίτες τάσσονται υπέρ της πρωτοβουλίας του Νικοπόλεως Μελετίου.

«Το πρόβλημα είναι βαθύτατα ποιμαντικό. Θέλουμε να μένουμε προσκολλημένοι στους τύπους ή προσηλωμένοι στην ουσία της λειτουργικής μας ζωής που απαιτεί την συμμετοχή όλων, κλήρου και λαού, στην λατρεία, στην Θεία Λειτουργία» διερωτάται, μιλώντας στο Amen.gr, ένας εκ των μητροπολιτών της Εκκλησίας της Ελλάδος. «Όλοι βλέπουμε ότι ειδικά οι νέοι, αλλά όχι μόνον αυτοί,  δεν κατανοούν την λειτουργική γλώσσα και κατά συνέπεια δεν συμμετέχουν στην Θεία Λειτουργία. Επομένως θέλουμε συνειδητοποιημένους πιστούς, που βιώνουν και κατανοούν τα μυστήρια της Εκκλησίας, ή απλούς θεατές όσων συμβαίνουν στους Ναούς;».

Ωστόσο πολλοί μητροπολίτες φαίνεται να διαφωνούν «με τους γλωσσικούς νεοτερισμούς».  Συγκεκριμένα υποστηρίζουν ότι «δεν είναι δυνατόν να ισοπεδωθούν και να εκλαϊκευτούν τα πάντα». Και προσθέτουν: «Και τέλος πάντως οτιδήποτε γίνεται να είναι αποτέλεσμα  απόφασης των συνοδικών οργάνων και όχι μεμονωμένων πρωτοβουλιών».

Υπενθυμίζεται ότι και ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος είχα λάβει σχετική πρωτοβουλία – την οποία είχε θέσει υπόψη της Ιεράς Συνόδου –δηλαδή της χρησιμοποίησης της δημοτικής σε ορισμένα σημεία της Θείας Λειτουργίας. Τελικά πριν ακόμα συμπληρωθεί ένας χρόνος εφαρμογής του μέτρου και ύστερα από τις έντονες αντιδράσεις που σημειώθηκαν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος αναγκάστηκε να υποχωρήσει και να σταματήσει την χρήση της δημοτικής.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=2144

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel