Ζωηφόρος

Συνέντευξη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου στον Νίκο Παπαχρήστου,

Πάπας και Πατριάρχης Αλεξανδρείας

κ. Θεόδωρος

συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου

Συνέντευξη στον Νίκο Παπαχρήστου του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου λίγο πριν ξεκινήσει την επίσημη ειρηνική επίσκεψη του στην Ελλαδική Εκκλησία, μας μίλησε για την Ιεραποστολή, την ομογένεια, το μήνυμα του προς την πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της χώρας μας.

 «Να στρέψουν το βλέμμα τους στην πονεμένη Αφρική», θα ζητήσει  ο Πατριάρχης Αλεξανδρείας Θεόδωρος, όπως δηλώνει σε συνέντευξη του στο Αmen.gr,  από την Πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδας αλλά και από την Εκκλησία και το πλήρωμα της. Ο 124ος διάδοχος στον Θρόνο του Αποστόλου Μάρκου μιλάει, λίγες ώρες πριν ξεκινήσει η επίσημη επίσκεψη του στην Εκκλησία της Ελλάδος, για το Ιεραποστολικό έργο και την ανάγκη περεταίρω στήριξής του. Με συγκίνηση αναφέρεται στα φτωχά και πεινασμένα παιδιά της Αφρικής και αποκαλύπτει πως «δεν τον πιάνει  ύπνος» μπροστά σε αυτή την πραγματικότητα. Υπογραμμίζει δε, την σημασία του διαλόγου ως μέσου ειρηνικής συνύπαρξης διαφορετικών λαών και πολιτισμών.

Ακολουθεί η συνέντευξη του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β’ στο δημοσιογράφο Νίκο Παπαχρήστου, υπεύθυνο του Amen.gr.

Νίκος Παπαχρήστου: Μακαριώτατε, πόσο δύσκολο είναι το Ιεραποστολικό έργο που πραγματοποιεί το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας, διά των επισκοπών του, στην Μαύρη ήπειρο; Ποιες οι ανάγκες και ποια η βοήθεια που χρειάζεστε;

Αλεξανδρείας Θεόδωρος: Τα κυριότερα προβλήματα είναι προφανώς η στελέχωση και η επάνδρωση των Ιερών Μητροπόλεων και Επισκοπών στην Αφρική και η  εξασφάλιση των απαραίτητων πόρων για την επιτέλεση του μεγάλου, σύνθετου και πολυδιάστατου εθνικού, κοινωνικού, πνευματικού και ιστορικού έργου και οράματός μας. Η πραγματικότητα όμως δικαιώνει τον μόχθο και τις αγωνίες μας. Ο Θεός αναδεικνύει διαρκώς νέα πρόσωπα και ανοίγει  διόδους. Η αισιοδοξία για ένα καλύτερο μέλλον ενεργοποιεί τις δυνάμεις μας για εργασία και διαρκή επέκταση του αρχαίου εκκλησιαστικού θεσμού, τον οποίο διακονούμε με προσήλωση και σεβασμό στην παράδοση.

Nα ἔχετε ὑπ’ ὄψιν σας, πώς οἱ ἄνθρωποι τῆς Ἀφρικῆς χαρακτηρίζονται γιά τόν αὐθορμητισμό τους. Καί μέ δεδομένη τήν τραγική πολλές φορές κατάσταση στήν ὁποία ζοῦνε, δέχονται τό μήνυμα τοῦ εὐαγγελίου καί τήν παρουσία τοῦ Ἱεραποστόλου μέσα ἀπό τό μικρό ἤ μεγάλο παράπλευρο κοινωνικό ἔργο, μέ ἐνθουσιασμό ἤ καί μέ ἀδιαφορία. Οἱ ἄνθρωποι τῆς Ἱεραποστολῆς κηρύττουν τό λόγο τοῦ Θεοῦ καί στή συνέχεια οἱ ἀποδέκτες κατηχούμενοι ἐλεύθερα ἐπιλέγουν νά τοποθετηθοῦν.

Και τα χρήματα χρειάζονται αναμφισβήτητα αν λάβουμε υπόψιν πως όλα σχεδόν τα είδη τα οποία χρησιμοποιούνται στις Ιεραποστολές αγοράζονται από τους Αρχιερείς μας ώστε να αποθηκευθούν και να προσφερθούν κατόπιν στις οργανωμένες εκκλησιαστικές δραστηριότητες  που υπάρχουν και λειτουργούν.

Όμως πέρα απ΄ αυτό, η βοήθεια είναι και ηθική. Με την προσευχή και την ευχή του ο καθένας μπορεί να προσφέρει ένα είδος βοηθείας εντελώς διαφορετικής, προς όλους εκείνους τους εμπερίστατους ανθρώπους οι οποίοι είναι «εικόνες του Θεού του ζώντος». Αλλά και με πολλούς ακόμη τρόπους βοηθείται το έργο μας. Οταν για παράδειγμα ένας Κληρικός μεταβαίνει στην Αφρική να βοηθήσει για κάποιο χρονικό διάστημα τον Επίσκοπο και να εργασθεί στην Ιεραποστολή ως Ιερέας, ή ως γιατρός εθελοντικά σε ιατρείο της Ιεραποστολής, που έχουμε τέτοιες περιπτώσεις, είναι και αυτό μία σημαντική βοήθεια. Πάντα υπάρχουν τρόποι να δείξει κανείς έμπρακτα την αγάπη και την διάθεσή του !

"Oι Ιεραπόστολοι δεν κάνουν διακρίσεις"

Ν.Π. Και ως Επίσκοπος αλλά και ως Μητροπολίτης Καμερούν και αργότερα Ζιμπάμπουε και τώρα ως Πατριάρχης ταξιδεύετε σε κάθε γωνιά της Αφρικανικής ηπείρου. Έρχεστε σε επαφή με όλους τους ανθρώπους ανεξαρτήτως θρησκεύματος. Ποιο πιστεύετε πρέπει να είναι το πρώτο μέλημα της Εκκλησίας στην πονεμένη αυτή ήπειρο; Να στηρίξει πνευματικά τους ανθρώπους ή να τους βοηθήσει να αντιμετωπίσουν τα τεράστια προβλήματα όπως την φτώχεια, την πείνα και τις ασθένειες;

Πατρ. Αλεξανδρείας: Οι πολλές και συντονισμένες πρωτοβουλίες του Πατριαρχείου μας για την αντιμετώπιση του πόνου στηρίζονται στην αξία της ανθρώπινης ζωής και φύσεως, που τιμήθηκε από το Θεό με ιδιαίτερα χαρίσματα, στα οποία φυσικά δεν περιλαμβάνεται ο πόνος.

Η πνευματική κινητοποίηση της Εκκλησίας με την προσευχή και την αγάπη εκφράζεται με κάθε τρόπο, είτε στο επίπεδο της απαντήσεως στις πνευματικές και υπαρξιακές αναζητήσεις, είτε στο επίπεδο της αντιμετωπίσεως των προβλημάτων της πείνας, των ασθενειών και της παιδείας.  Στην διαμόρφωση της πνευματικότητας και στην κάλυψη των καθημερινών αναγκών και προβλημάτων του ανθρώπου στηρίζουμε επίσης και όλο το ιεραποστολικό έργο μας σε κάθε χώρα της Αφρικής.

Δεν θα πρέπει ποτέ να λησμονείται ή να παραθεωρείται ο κύριος σκοπός του έργου μας που είναι ο ευαγγελισμός των λαών. Κοντά σ’αυτόν τόν πρώτιστο σκοπό επιτελείται και ένα, καθόλου ευκαταφρόνητο βεβαίως, ανθρωπιστικό και εν γένει κοινωνικό έργο, με την ευθύνη του Πατριαρχείου μας και την πρωτοβουλία και καθοδήγηση των κατά τόπους Ιεραρχών, κληρικών και λαϊκών συνεργατών.

Στις Ιεραποστολές για παράδειγμα, προσφέρονται βασικά είδη ρουχισμού, ιατροφαρμακευτικής περιθάλψεως, φαγητό, σχολικά είδη ή και φοίτηση σε σχολεία της Ιεραποστολής ή σε σχολές εκμαθήσεως κάποιας τέχνης, αλλά ποτέ δεν γίνεται διάκριση των προσερχομένων λόγω θρησκείας.

Δεν ρωτούνε ποτέ οι Ιεραπόστολοι αν είναι κανείς Ορθόδοξος ή Καθολικός ή Αγγλικανός ή βουδιστής και άθεος, προκειμένου να του παράσχουν κάποια ανθρωπιστική παροχή ή βοήθεια. Αυτό είναι πολύ σημαντικό οπως εύκολα αντιλαμβάνεσθε.

Ν.Π. Μεταφέρατε μας μερικές από τις συγκλονιστικές εικόνες που αντικρίζετε στα ποιμαντικά και ιεραποστολικά ταξίδια σας στις διάφορες χώρες της Αφρικής.

Πατρ. Αλεξανδρείας: Η μεγάλη αγάπη των Αποδήμων Ελλήνων και κυρίως της νεολαίας μας προς την Εκκλησία πρός το Πατριαρχείο μας, η πληγωμένη όψη και τα θλιμένα μάτια των παιδιών της Αφρικής, αλλά κυρίως  η ενσυνείδητη  συναίσθηση της ευθύνης για την εκπλήρωση της αποστολής  που έχουμε αναλάβει ενώπιον του Θεού και της  Εκκλησίας κατά την επιτέλεση του έργου μας.

Ζω πολύ μεγάλες στιγμές, εμπειρίες πράγματι συγκλονιστικές, οι οποίες παραμένουν χαραγμένες για όλη μου τη ζωή βαθειά μέσα στην ψυχή μου. Αισθάνομαι σε πολλές περιπτώσεις την ζωντανή παρουσία του Θεού δίπλα μου και βιώνω την λυτρωτική παρέμβαση του Αναστημένου Χριστού κατά την εκτέλεση Ιεραποστολικών Περιοδειών. Είναι Αυτός που επιτελεί τό όποιο έργο, η δική Του θέληση και Χάρη που ολοκληρώνει και τελειοποιεί τις δικές μας ανάξιες ενέργειες. Αυτός μας οδηγεί και Αυτός είναι πάντα κοντά μας. Αυτό πρέπει να πιστέψουμε και με αυτήν την αποδοχή της πρόνοιας Του να προχωρήσουμε.

Όταν πολλές φορές πρέπει να βαδίσουμε πεζή, για ώρες ολόκληρες μέσα στα μονοπάτια, στα δάση για να συναντήσουμε τις φυλές, τότε μετά από ώρες οδοιπορίας εξαντλητικής, ατενίζω χιλιάδες μικρά παιδιά να με περιμένουν έξω από τα χωριά τους και να με υποδέχονται με τα τύμπανα, με πολεμικούς χορούς, με λουλούδια ή κλαδιά από δένδρα στα χέρια και να τραγουδάνε ύμνους παραδοσιακούς. Έρχονται και με κυκλώνουν τραγουδώ- ντας και καλωσορίζοντάς με. Ή άλλοτε πάλι όταν βρίσκομαι ανάμεσα σε εκατοντάδες νεογέννητα βρέφη, τα οποία συνέλλεξαν οι Ιεραπόστολοι μέσα από τους κάδους απορριμάτων (που τα πέταξαν λόγῳ των κοινωνικών προκαταλήψεων ή της φτώχειας), και πρέπει να τα φροντίσουμε και να τα τακτοποιή- σουμε σε ιδρύματα της Ιεραποστολής.

Δεν με πιάνει ο ύπνος νύχτες ολόκληρες μπρός σ΄αυτήν τη σκληρή πραγματικότητα... Καταλαβαίνετε τί καταστάσεις βιώνω! Και αναστενάζω όλη νύχτα και προσεύχομαι : «Ω! Θεέ μου βοήθα μας να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο...».

"Στην Αφρική υπάρχει πολύς πόνος αλλά υπάρχει και πολύ αγάπη"

Ν.Π. Μακαριώτατε, όλοι εμείς που ζούμε μακριά από τη δική σας πραγματικότητα,  πιστεύετε αντιλαμβανόμαστε τον πόνο της Αφρικής;

Πατρ.Αλεξανδρείας: Δεν μπορεί κανείς να μιλήσει για θέματα τα οποία αφορούν στην ψυχή του καθενός ανθρώπου. Κάνουμε προσπάθειες να ευαισθητοποιήσουμε τον κόσμο, να τον ενημερώσουμε για την κατάσταση την οποία βλέπουμε και η οποία ποτέ δεν είναι δυνατόν να περιγραφεί με λόγια και με θεωρίες ή ψυχρές γραπτές αναφορές. Πρόκειται για μεγάλη δυστυχία πολλές φορές, τήν οποία αδυνατεί να συλλάβει ο ανθρώπινος νους των «βολεμένων καί σύγχρονων κοινωνιών».

Όμως το ενθαρρυντικό είναι ότι πολύς κόσμος ενδιαφέρεται, έρχονται στό Πατριαρχείο μας στην Αλεξάνδρεια, επισκέπτονται τους Μητροπολίτες και τους Επισκόπους μας στις Επαρχίες τους και γνωρίζουν από κοντά την μεγάλη ανθρωπιστική προσπάθεια που γίνεται με αληθινή αυτοθυσία. Και όπου μπορούν με οποιονδήποτε τρόπο στηρίζουν έμπρακτα, βοηθούν και χορηγούν την Ιεραποστολή και την προσπάθεια για ανακούφιση της ανθρώπινης δυστυχίας.

Σε πολλές περιπτώσεις ξεύρετε, είναι συγκινητική η αποδοχή του κόσμου και μήν λησμονούμε, οτιδήποτε γίνεται στήν Αφρική, οφείλεται στην προσφορά, την φιλοτιμία και την ενίσχυση των διακόνων, όπως τους ονομάζω, της αγάπης.

Υπάρχει πολύς πόνος, αλλά υπάρχει και πολλή αγάπη. Εχει ο Θεός ! Αφού επιτρέπει να δοκιμάζονται οι άνθρωποι, ας προσευχηθούμε να ενισχύει με τη χάρη Του τις αδύναμες και ανάξιες δυνάμεις μας να συνεχίζουμε ένα έργο και μία προσπάθεια, η οποία στόχο μοναδικό έχει την ζωντανή Του εικόνα τον άνθρωπο. Η ελπίδα υπάρχει....!

"Ο Ελληνισμός πρέπει να διατηρήσει την εσωτερική του ενότητα"

Ν.Π. Παράλληλα με το ιεραποστολικό σας έργο, το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας είναι ο πνευματικός προστάτης της εναπομένουσας ομογένειας. Πόσο δύσκολη είναι αυτή η αποστολή, η διατήρηση του ελληνισμού σε έναν τόπο όπου βρίσκεται για χιλιάδες χρόνια;

Πατρ. Αλεξανδρείας: Είτε βρίσκομαι στην Αφρική σε κάποια Πατριαρχική-Ιεραποστολική περιοδεία με δεκάδες χιλιάδες Αφρικανούς να με περιμένουν να τελειώσω τη Θεία Λειτουργία για να με χαιρετήσουν, είτε βρίσκομαι στην Αλεξάνδρεια με 20 ή 30 Έλληνες, δεν με προβληματίζει το γεγονός του μικρού αριθμού του ποιμνίου. Είναι για μένα ψυχές ζωντανές και με τον ίδιο παλμό και την ίδια αγάπη και διάθεση αντιμετωπίζουμε την μικρή σε αριθμό αλλά, μην το ξεχνάτε, μεγάλη σε ιστορία και προσφορά Ελληνική Κοινότητα Αλεξανδρείας.

Τις περισσότερες φορές, όταν χοροστατώ ή λειτουργώ στον Αγιο Σάββα ή στον Ευαγγελισμό και αλλού στην Αλεξάνδρεια και το Κάϊρο, βρίσκονται μέσα στον Ναό 5 και 6 άτομα μόνον, αλλά αυτό δεν με πτοεί. Προσευχόμασθε και φροντίζουμε να παραμένει αναμμένο τό κανδήλι στις Εκκλησιές μας, το κανδήλι του Ελληνισμού, της πίστεως και της παρουσίας της μικρής ή μεγάλης σε αριθμό Ομογένειας.

Εγώ ο ίδιος προσωπικά επισκέπτομαι συχνά πυκνά τα Ιδρύματά μας, τα γηροκομεία και τα νοσοκομεία, τα Ελληνικά Εκπαιδευτήρια, έχω επικοινωνία και συνεργασία με τους Εκαπιδευτικούς και τα παιδιά, την μαθητιώσα νεολαία, τους στηρίζω και τους βοηθώ. Πηγαίνω στις γιορτές τους που με καλούν, συμμετέχω σε όλα τα προγράμματα και τις εκδηλώσεις τους, μοιράζω πάντοτε, χαρά, δώρα αγάπης, συμμερίζομαι την αγωνία και τα όνειρά τους και είμαι «σάρκα από την σάρκα τους».

Ο Ελληνισμός σήμερα πρέπει να διατηρήσει την εσωτερική του ενότητα, η οποία επιτυγχάνεται υπό την σκέπη της Ορθοδοξίας και την οργάνωση της Εκκλησίας. Οπως είναι γνωστό, η ελληνική διασπορά διαμορφώθηκε και οργανώθηκε σε κοινότητες που συνδέονται με την ελληνική  παράδοση, αλλά και με την μητροπολιτική Ελλάδα μέσω της Εκκλησίας και των όσων προσφέρονται από αυτήν.

Το μήνυμα στην ηγεσία της Ελλάδας

Ν.Π. Ποιο είναι τα είναι το μήνυμα που θα μεταφέρετε στην πολιτειακή και πολιτική ηγεσία της Ελλάδος, στην Εκκλησία της Ελλάδος αλλά και το πλήρωμα της κατά την επικείμενη επίσκεψή σας; Θα έχετε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των κομμάτων…

Πατρ.Aλεξανδρείας: Πρωτίστως θα τους εκφράσω την ευγνώμονα ευχαριστία του Πατριαρχικού Θρόνου Αλεξανδρείας και την δική μου προσωπική ευχαριστία για την έως σήμερα πολλαπλή στήριξι, αγάπη και το αμέριστο ενδιαφέρον τους για τα θέματα της Αλεξανδρινής Εκκλησίας. Θα τους πληροφορήσω για την προνομιακή θέση του Πατριαρχείου μας μέσα στο φιλόξενο περιβάλλον του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνυ Μουμπάρακ και όλα εκείνα που μας δίδει ώστε απρόσκοπτα να συνεχίζουμε το έργο μας.

Όμως, θα τους ζητήσω νά στρέψουν το βλέμμα τους στην πονεμένη Αφρική, αυτήν την ευλογημένη και τόσο φωτεινή από το φως του ηλίου Ηπειρο, οι λαοί της οποίας ταλαιπωρούνται και υποφέρουν. Την Αφρική η οποία, όπως έλεγε ένας μεγάλος Πατριάρχης, «μία ημέρα θα κρίνει την πορεία του κόσμου».

Ν.Π. Μακαριώτατε, ζούμε σε μια εποχή συγκρούσεων. Κατά τη γνώμη σας ποιος είναι ο δρόμος που θα οδηγήσει στην ειρηνική συνύπαρξη διαφορετικών λαών, πολιτισμών και θρησκειών;

Πατρ. Αλεξανδρείας: Η αγάπη, η αλληλοκατανόηση, ο διάλογος και η γνωριμία μεταξύ μας. Μην ξεχνάτε ποτέ αυτό που πάντοτε υπογραμμίζω με έμφαση. Οτι η Νειλοχώρα Αίγυπτος αποτελεί φωτεινό παράδειγμα συνυπάρξεως ειρηνικής, μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Για τους λόγους αυτούς, η Αλεξανδρινή Εκκλησία βρίσκεται σε διαρκή επαφή και σε διάλογο με άλλες θρησκείες, ιδίως δε με το Ισλάμ, που ως θρησκεία κυριαρχεί τόσο στις χώρες της Βόρειας Αφρικής, όσο και στην μεγάλη και φιλόξενη χώρα της Αιγύπτου, όπου και η ιστορική έδρα του Πατριαρχείου μας.

Στα πλαίσια μάλιστα του Διαθρησκειακού διαλόγου εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής συμμετέχουν συχνά σε διεθνή φόρα, ενώ ο ομιλών, ως Προκαθήμενος του Αλεξανδρινού Θρόνου, επισκέπτεται συχνάκις το περίφημο ισλαμικό Πανεπιστήμιο «Αλ Άζχαρ» του Καϊρου, όπου πάντοτε του επιφυλάσσεται  ιδιαιτέρως εγκάρδια υποδοχή, και εκφωνεί σχετική ομιλία προς τους καθηγητές και τους φοιτητές, γύρω από ζητήματα συνυπάρξεως και αλληλοσεβασμού των δύο θρησκειών.

Παραλλήλως, ως ιστορικό και δευτερόθρονο Πατριαρχείο της Ανατολής συμμετέχουμε και στους Διαχριστιανούς διαλόγους, σε όλα τα επίπεδα. Εκπρόσωποι του Πατριαρχείου μας, Μητροπολίτες καί Ἐπίσκοποι, λαμβάνουν ενεργά μέρος σε κάθε προσυνεδριακή συνάντηση της μέλλουσας να συνέλθει πανορθοδόξου Συνόδου, αλλά και σε όλες τις φάσεις, τις επιτροπές και τις υποεπιτροπές του διαλόγου μεταξύ Ορθοδόξων και Ρωμαιοκαθολικών.

Σε όλες αυτές τις περιπτώσεις, οι Αλεξανδρινές αντιπροσωπείες υποστηρίζουν πάντοτε σθεναρώς την ορθόδοξη θέση και παράδοση, την «φιλτάτη Ορθοδοξία», και προσπαθούν να εξηγήσουν στους συνομιλητές τους πού ευρίσκεται το φως της ευαγγελικής αληθείας και της αρχαίας χριστιανικής πρακτικής και παραδόσεως.

Αλλά και με την Κοπτική Εκκλησία ευρισκόμαστε σε συνεχή διάλογο, ο δε μακαριστός προκάτοχος ημών αείμνηστος Πατριάρχης κυρός Παρθένιος Γ΄ είχε προχωρήσει κατά πολύ τον διάλογο, ο οποίος εις μεν το δογματικό επίπεδο έφερε πολλούς και γλυκοχύμους καρπούς, μένει δε να συνεχιστεί και στον τομέα της ποιμαντικής, λειτουργικής και εν γένει διοικητικής διακονίας ημών, ώστε να καταλήξει κάποτε σε αίσια αποτελέσματα, προς πνευματική οικοδομή και σωτηριώδη ανάπαυση των ψυχών του πληρώματος της Εκκλησίας.

Eπίσης, διατηρούμε αδελφικές σχέσεις συνεργασίας και συναντιλήψεως τόσο με τα υπόλοιπα πρεσβυγενή Πατριαρχεία της καθ’ ημάς Ανατολής, όσο και με τα νεώτερα Ορθόδοξα Πατριαρχεία. Συχνές είναι οι επισκέψεις τόσο της Μετριότητος Ημών, όσο και ιεραρχών του Αλεξανδρινού Θρόνου στις αδελφές αυτές Εκκλησίες, με την ευκαιρία επετείων και εκκλησιαστικών γεγονότων, αλλά και οι ευλογητές επισκέψεις Ορθοδόξων Προκαθημένων, μετά των τιμίων συνοδειών αυτών, εις την Αλεξανδρινήν Πατριαρχικήν Καθέδραν.

"Ο διάλογος βοηθάει"

Ν.Π. Κατά συνέπεια ο διάλογος σε διαθρησκειακό, διαχριστιανικό και πανορθόδοξο επίπεδο είναι χρήσιμος και απαραίτητος …

Πατρ.Αλεξανδρείας: Ο διάλογος σε όλα τα επίπεδα βοηθάει. Εδώ θα αναφέρω κάτι πολύ σοφό που έλεγε ο Πατριάρχης των Διαλόγων Παρθένιος : «Τό ότι συναντάμε ο ένας τόν άλλο και βλέπουμε τα πρόσωπα των αδελφών μας και συζητούμε σε κλίμα αγάπης, φιλαδελφίας και κατανοήσεως, είναι χρήσιμο, εμπρός στα μεγάλα πανανθρώπινα προβλήματα και την διάσωση των πανανθρωπίνων ηθικών αξιών του Ευαγγελίου».

Ν.Π. Μακαριώτατε, ποια τα συναισθήματα σας που, κατά την επίσημη επίσκεψη σας στην Εκκλησία της Ελλάδος, θα προσκυνήσετε στο Ναό και τον τάφο του Αγίου Νεκταρίου στην Αίγινα;

Πατρ.Αλεξανδρείας:  Ο Αγιος Νεκτάριος είναι ο «δικός μας Αγιος», υπήρξε κληρικός και Αρχιερεύς του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, χειροτονήθηκε Ιερέας στην Αγία τράπεζα της ιστορικής Μονής του Αγίου Σάββα στην Αλεξάνδρεια. Εχω στο μυαλό μου συνεχώς την ιερή μορφή και παρουσία του Αγίου Νεκταρίου, καθώς υπήρξα μαθητής της Ριζαρείου Εκκλ. Σχολής, προστάτης της οποίας είναι ο Αγιος Νεκτάριος. Και ως σπουδαστής και αργότερα ως Κληρικός, φρόντιζα να ζω και να κινούμαι, να μελετώ πάντοτε κατω από το εικόνισμά του.

Οταν βρίσκομαι στην Αθήνα περνώ και ανάβω ένα κερί στην παλιά Ριζάρειο Σχολή. Στο Κάϊρο διατηρούμε με περισσή ευλάβεια το κελλί του Αγίου Νεκταρίου, και αρκετά από τα προσωπικά του αντικείμενα. Αποτελούν για μας πολύτιμη πνευματική παρακαταθήκη. Αισθάνομαι τον Αγιο Νεκτάριο, προστάτη και ευεργέτη μου και τον τιμώ ιδιαιτέρως μέσα στην ψυχή μου.

Eυχές στους αναγνώστες του Amen.gr

Εύχομαι σε όλους τους συνδρομητές και επισκέπτες του ηλεκτρονικού δικτύου σας ευλογημένα και ευφρόσυνα Χριστούγεννα με την χάρη του Επιφανέντος Κυρίου, σ’εσάς δε να έχετε υγεία και δύναμη στο λειτούργημα της διακονίας της Ενημερώσεως, ώστε η προσφορά και η συμβολή σας στην σωστή και εποικοδομητική δημοσιογραφία να καρποφορούν και να αυξάνουν. Ο Θεός να είναι μαζί σας!

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=1094

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

Register

User Registration