Ζωηφόρος

«Κίνημα» μητροπολιτών, Έκτακτη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας,

«Κίνημα» μητροπολιτών

Ανάστατη η Ιεραρχία

για την απόφαση απαλλαγής του Παντελεήμονος

Έκτακτη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος

Διαβάστε στην ιστοσελίδα www.zoiforos.gr

Η επιστολή των μητροπολιτών: «Η απόφαση μας ευρίσκει αντιθέτους»

Κίνημα κατά Παντελεήμονος

Ο Ιερώνυμος δεν δέχθηκε την παραίτηση του Νικόλαου

Η απάντηση του Αρχιμ. Ιάκωβου Γιοσάκη στον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο 

Η επιστολή παραίτησης του Μεσογαίας στον Ιερώνυμο

Ο Αρχιεπίσκοπος θα συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου

Σε μια σπάνια κίνηση στην πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος ιεράρχες συνέταξαν κείμενο στο οποίο επισημαίνουν στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο τα προβλήματα που ανακύπτουν από την απόφαση απαλλαγής του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα από τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης για τις οποίες εκτίει ποινή καθείρξεως στις φυλακές Κορυδαλλού.

Όπως επισημαίνει Το Βήμα, xαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου στον οποίο προσέφυγε ο κ. Παντελεήμων κατά της καταδίκης του.

Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα.

«Στην περίπτωση που το ανώτατο αναιρετικό δικαστήριο, ο Αρειος Πάγος, απορρίψει την αίτηση αναιρέσεως του εγκαλουμένου και η ποινική απόφαση καταστεί αμετάκλητη η Εκκλησία θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου (...) διαφορετικά θα υπέχουν τα μέλη του πρωτοβαθμίου για Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου ποινική ευθύνη ως φυσικά πρόσωπα για παράβαση καθήκοντος» επισημαίνουν στο κείμενο που υπογράφουν γνωστοί ιεράρχες, ανάμεσά τους οι μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ.

Μάλιστα, όπως τονίζουν, η κίνησή τους αποτελεί «έκφραση πόνου και αγωνίας του κλήρου,των μοναχών και του λαού των Μητροπόλεών μας και την υπογράφουμε κηδόμενοι του κύρους της Αγιωτάτης μας Εκκλησίας». Ακόμη τονίζουν και συμφωνούν με την άποψη του Αρχιεπισκόπου όπως εκφράστηκε την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με την οποία «η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη».

Στο μεταξύ, ο Αρχιεπίσκοπος με απαντητική επιστολή του προς τον μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο, τον ενημερώνει ότι δεν κάνει δεκτή την παραίτησή του από τη θέση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής και τον προτρέπει να συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του για το καλό και το συμφέρον της Εκκλησίας.

Στην ίδια επιστολή ο κ. Ιερώνυμος διατυπώνει την αδυναμία του να προσβάλει την απόφαση του εκκλησιαστικού δικαστηρίου, που ουσιαστικά αθωώνει τον Παντελεήμονα. «Δυστυχώς ο Νόμος 5383/1932 δεν παρέχει σε κανέναν τη δυνατότητα να προσβάλει το απαλλακτικό βούλευμα του εκκλησιαστικού δικαστηρίου» αναφέρει.

Υπενθυμίζεται ότι ο μητροπολίτης Μεσογαίας είχε στείλει στον Αρχιεπίσκοπο επιστολή, με την οποία υπέβαλε την παραίτησή του, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι αντίθετος σε ενέργειες που δικαιολογούν υπόνοιες συγκάλυψης ή μεθοδεύσεις.

Πηγή: in.gr

«Η απόφαση μας ευρίσκει αντιθέτους»

Τι αναφέρουν στην επιστολή τους οι μητροπολίτες

που αντιδρούν στην απαλλαγή Παντελεήμονος

Στη δισέλιδη επιστολή τους οι μητροπολίτες εκφράζουν την έντονη αντίδρασή τους στην απόφαση της Ιεράς Συνόδου για την απαλλαγή του Μητροπολίτη πρώην Αττικής για τρεις λόγους. Αναλυτικά το κείμενο των μητροπολιτών προς τον Αρχιεπίσκοπο έχει ως εξής:

«Η Απόφαση της πλειονοψηφίας του υπό την προεδρία του Σεβ. Μητροπολίτου Νικοπόλεως και Πρεβέζης κ. Μελετίου, Αντιπροέδρου της ΔΙΣ, συνελθόντος την 9.3.2009 Πρωτοβαθμίου δι΄ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου και ενεργούντος ως Δικαστικού Συμβουλίου διά της οποίας εκρίθη ότι για την κανονική υπόθεση του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος δεν προκύπτουν επαρκείς αποδείξεις ενοχής, τεθείσης αυτής στο Αρχείο μάς ευρίσκει αντιθέτους, μετά μάλιστα και την τοποθέτησιν του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου, όπως διαλαμβάνεται στο από 9.3.2009 Δελτίο Τύπου της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος όπου εδήλωσε: “η υπόθεση θα έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη”, διά τους κάτωθι λόγους:

1. Το περιλαμβανόμενο στο κατηγορητήριο κανονικό αδίκημα της υπεξαιρέσεως μεγάλου χρηματικού ποσού της Ιεράς Μονής Ευαγγελισμού Θεοτόκου Όρους Αμώμων της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής καταγνώσθηκε με την ποινική διαδικασία στον εγκαλούμενο Μητροπολίτη με καταδικαστικές Αποφάσεις του 3μελούς και 5μελούς Εφετείου Κακουργημάτων και αναμένεται η Απόφαση στην εκδικασθείσα αίτηση αναιρέσεως ενώπιον του Αρείου Πάγου και συνεπώς το εκκλησιαστικό Δικαστικό Συμβούλιο ώφειλε για την εξαγωγή της κρίσεώς του να αναμείνει, εφ΄ όσον μέχρι τώρα αυτό έπραξε, την αμετάκλητη απόφαση του ανωτάτου αναιρετικού δικαστηρίου για να συνεκτιμήσει τις ποινικές αποφάσεις και έτσι να προβή σε ασφαλή ουσιώδη κρίση.

2. Το κατά του εγκαλουμένου Μητροπολίτου κανονικό κατηγορητήριο περιελάμβανε την κατηγορία της συμμετοχής του σε υπεράκτιο εταιρεία, που προκύπτει από επίσημα έγγραφα. Για τον λόγο αυτό και μόνο θα έπρεπε να παραπεμφθεί ο εγκαλούμενος σε κανονική δίκη για να διασφαλιστεί η εγκυρότητα της Αποφάσεως του ανωτάτου Εκκλησιαστικού Δικαστικού οργάνου.

3. Η Εκκλησία της Ελλάδος συνέπραξε στην νομοπαρασκευαστική επιτροπή για την κατάρτιση του Ν. 590/1977 “Περί Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος” και αποδέχθηκε με τη διάταξη του άρθρου 44, παράγρ.  1 την ισχύ του Νόμου 5383/1932 “Περί Εκκλησιαστικών Δικαστηρίων και της προ αυτών διαδικασίας” και συνεπώς και την ισχύ της διατάξεως του άρθρου 160 με την οποία επί επιβληθείσης δι΄ αμετακλήτου ποινικής αποφάσεως εγκληματικής ποινής επιβάλλεται από το αρμόδιο Εκκλησιαστικό Δικαστήριο η καθαίρεση του καταδικασθέντος χωρίς άλλη διαδικασία. Στην περίπτωση που το ανώτατο αναιρετικό δικαστήριο, ο Αρειος Πάγος, απορρίψει την αίτηση αναιρέσεως του εγκαλουμένου και η ποινική απόφαση καταστεί αμετάκλητη η Εκκλησία θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει την απόφαση του ως άνω Αναιρετικού Δικαστηρίου διότι οι περί δεδικασμένου διατάξεις ουδεμία εφαρμογή μπορούν να έχουν στην συγκεκριμένη περίπτωση, όπως εσφαλμένα μερικοί υποστηρίζουν, διαφορετικά, αν δεν εφαρμόσει την σχετική διάταξη, δυνάμει του εκδοθέντος αθωωτικού βουλεύματος, θα υπέχουν τα μέλη του πρωτοβαθμίου για Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου ποινική ευθύνη ως φυσικά πρόσωπα για παράβαση καθήκοντος.

4. Η παρούσα αποτελεί έκφραση πόνου και αγωνίας του Κλήρου, των Μοναχών και του λαού των Μητροπόλεών μας και την υπογράφουμε κηδόμενοι του κύρους της Αγιωτάτης μας Εκκλησίας».

ΟΙ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ:

† ὁ ΚΑΡΥΣΤΙΑΣ & ΣΚΥΡΟΥ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

† ὁ ΣΤΑΓΩΝ & ΜΕΤΕΩΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

† ὁ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ & ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΑΜΒΡΟΣΙΟΣ

† ὁ ΜΑΝΤΙΝΕΙΑΣ & ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ

† ὁ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΗΣ ΑΞΙΟΥΠΟΛΕΩΣ & ΠΟΛΥΚΑΣΤΡΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ

† ὁ ΔΡΥΪΝΟΥΠΟΛΕΩΣ, ΠΩΓΩΝ. & ΚΟΝΙΤΣΗΣ ΑΝΔΡΕΑΣ

† ὁ ΞΑΝΘΗΣ & ΠΕΡΙΘΕΩΡΙΟΥ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ

† ὁ ΝΑΥΠΑΚΤΟΥ & ΑΓΙΟΥ ΒΛΑΣΙΟΥ ΙΕΡΟΘΕΟΣ

† ὁ ΣΑΜΟΥ & ΙΚΑΡΙΑΣ ΕΥΣΕΒΙΟΣ

† ὁ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

† ὁ ΓΥΘΕΙΟΥ & ΟΙΤΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

† ὁ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

† ὁ ΘΕΣΣΑΛΙΩΤΙΔΟΣ & ΦΑΝΟΡΙΟΦΕΡΣΑΛΩΝ ΚΥΡΙΛΛΟΣ

† ὁ ΑΡΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

† ὁ ΦΛΩΡΙΝΗΣ, ΠΡΕΣΠΩΝ & ΕΟΡΔΑΙΑΣ ΘΕΟΚΛΗΤΟΣ

† ὁ ΥΔΡΑΣ ΣΠΕΤΣΩΝ & ΑΙΓΙΝΗΣ ΕΦΡΑΙΜ

† ὁ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

† ὁ ΝΕΑΣ ΣΜΥΡΝΗΣ ΣΥΜΕΩΝ

† ὁ ΕΔΕΣΣΗΣ ΠΕΛΛΗΣ & ΑΛΜΩΠΙΑΣ ΙΩΗΛ

† ὁ ΘΗΡΑΣ ΑΜΟΡΓΟΥ & ΝΗΣΩΝ ΕΠΙΦΑΝΙΟΣ

† ὁ ΠΑΤΡΩΝ ΧΡΥΣΟΣΤΟΜΟΣ

† ὁ ΚΥΘΗΡΩΝ ΣΕΡΑΦΕΙΜ

† ὁ ΑΙΤΩΛΙΑΣ & ΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ ΚΟΣΜΑΣ

† ὁ ΣΙΣΑΝΙΟΥ & ΣΙΑΤΙΣΤΗΣ ΠΑΥΛΟΣ

† ὁ ΓΟΡΤΥΝΟΣ & ΜΕΓΑΛΟΠΟΛΕΩΣ ΙΕΡΕΜΙΑΣ

† ὁ ΘΗΒΩΝ & ΛΕΒΑΔΕΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ

† ὁ ΠΑΡΟΝΑΞΙΑΣ ΚΑΛΛΙΝΙΚΟΣ

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Κίνημα κατά Παντελεήμονος

Μητροπολίτες συλλέγουν υπογραφές κατά της απόφασης απαλλαγής του Μητροπολίτη πρώην Αττικής- Έκτακτη σύγκληση της Συνόδου της Ιεραρχίας αποφάσισε ο Αρχιεπίσκοπος

ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΜΑΡΙΑ ΑΝΤΩΝΙΑΔΟΥ | Παρασκευή 13 Μαρτίου 2009

Ανάστατη είναι η Ιεραρχία της Εκκλησίας της Ελλάδος. Σε μια σπάνια κίνηση στην πορεία της Εκκλησίας της Ελλάδος ιεράρχες συνέταξαν κείμενο στο οποίο επισημαίνουν στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο τα προβλήματα που ανακύπτουν από την απόφαση απαλλαγής του Μητροπολίτη πρώην Αττικής από τις κατηγορίες της υπεξαίρεσης για τις οποίες εκτίει ποινή καθείρξεως στις φυλακές Κορυδαλλού. Χαρακτηριστική της κατάστασης είναι η απόφαση του Αρχιεπισκόπου να συγκαλέσει εκτάκτως τη Σύνοδο της Ιεραρχίας αμέσως μετά την ετυμηγορία του Αρείου Πάγου στον οποίο προσέφυγε ο κ. Παντελεήμων κατά της καταδίκης του. Το ανώτατο δικαστήριο αναμένεται να εκδώσει την απόφασή του το πιθανότερο την επόμενη εβδομάδα. «Στην περίπτωση που το ανώτατο αναιρετικό δικαστήριο, ο Άρειος Πάγος, απορρίψει την αίτηση αναιρέσεως του εγκαλουμένου και η ποινική απόφαση καταστεί αμετάκλητη η Εκκλησία θα πρέπει οπωσδήποτε να εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου (...) διαφορετικά θα υπέχουν τα μέλη του πρωτοβαθμίου για Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου ποινική ευθύνη ως φυσικά πρόσωπα για παράβαση καθήκοντος» επισημαίνουν στο κείμενο που υπογράφουν γνωστοί ιεράρχες, ανάμεσά τους και δύο αρχιερείς που προέρχονται από το στενό και ευρύτερο περιβάλλον του κ. Ιερώνυμου, οι μητροπολίτες Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ. Μάλιστα, όπως τονίζουν, η κίνησή τους αποτελεί «έκφραση πόνου και αγωνίας του κλήρου, των μοναχών και του λαού των Μητροπόλεών μας και την υπογράφουμε κηδόμενοι του κύρους της Αγιωτάτης μας Εκκλησίας». Ακόμη τονίζουν και συμφωνούν με την άποψη του Αρχιεπισκόπου όπως εκφράστηκε την περασμένη Τρίτη, σύμφωνα με την οποία «η υπόθεση έπρεπε να παραπεμφθεί σε δίκη».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η κίνηση για τη συγκέντρωση υπογραφών αποτελεί σπάνιο φαινόμενο για την Εκκλησία. Τα τελευταία χρόνια ανάλογη κίνηση εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της κρίσης στις σχέσεις με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και για το σχέδιο νόμου για την εκκλησιαστική δικαιοσύνη που ήθελε να συντάξει ο μακαριστός αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, έχουν συγκεντρωθεί περισσότερες από 23 υπογραφές. Πληροφορίες όμως φέρουν και άλλους ιεράρχες να αποστέλλουν στην Ιερά Σύνοδο επιστολές διαμαρτυρίας, όπως οι μητροπολίτες Σπάρτης κ. Ευστάθιος, Γλυφάδας κ. Παύλος, Καισαριανής κ. Δανιήλ, Σερρών κ. Θεολόγος και Κερκύρας κ. Νεκτάριος. Την ίδια ώρα συνεχίζονται οι αντιδράσεις από την απόφαση του Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικολάου να παραιτηθεί από τη θέση του τοποτηρητή της Μητρόπολης Αττικής δηλώνοντας με επιστολή του στον Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο ότι δεν δύναται να κωφεύσει «εις την κραυγή αγανακτήσεως του διαρκώς σκανδαλιζομένου υφ΄ ημών λαού της πατρίδος και της Εκκλησίας μας». Σε απαντητική επιστολή του ο κ. Ιερώνυμος δηλώνει στον Μητροπολίτη «την βούληση και την επιθυμίαν ημών όπως εξακολουθήσητε ίνα ασκήτε τα καθήκοντα υμών ως τοποτηρητού προς εξυπηρέτησιν του καλώς νοουμένου συμφέροντος της Αγίας ημών Εκκλησίας».

Ακόμη ο Αρχιεπίσκοπος επισημαίνει ότι ο νόμος περί εκκλησιαστικών δικαστηρίων δεν του παρέχει τη δυνατότητα «προσβολής του απαλλακτικού βουλεύματος» που εξέδωσε η Ιερά Σύνοδος.

Πηγή: http://www.tovima.gr/

Ο Ιερώνυμος δεν δέχθηκε την παραίτηση του Νικόλαου

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος αρνήθηκε να δεχθεί την παραίτηση που του υπέβαλε ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος από τη θέση του Τοποτηρητή της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος μιλώντας χθες για το θέμα, επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό αλλά θα λυθεί με σύνεση και ψυχραιμία.

Με επιστολή του προς τον Μητροπολίτη Μεσογαίας κ. Νικόλαο ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δεν έκανε αποδεκτή την παραίτηση που είχε υποβάλλει ο κ. Νικόλαος τονίζοντας ότι «Δεν αποδεχόμεθα την υποβληθείσα παραίτηση και δηλώνουμε την βούληση και επιθυμία όπως εξακολουθήσετε να ασκείτε τα καθήκοντα του Τοποτηρητή για την εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου συμφέροντος της Εκκλησίας, όπως άλλωστε έχετε πράξει μέχρι τώρα».

Τέλος επισημαίνεται μεταξύ άλλων ότι ο νόμος περί εκκλησιαστικής δικαιοσύνης δεν επιτρέπει οποιαδήποτε αλλαγή της απόφασης του πρωτοβάθμιου συνοδικού δικαστηρίου σύμφωνα με το οποίο ετέθη σε αργία ο Μητροπολίτης Παντελεήμων πρώην Αττικής.

Πηγή: Romfea.gr 

Στο μεταξύ δριμεία κριτική στον Μητροπολίτη Μεσογαίας εξαπέλυσε ο Αρχιμανδρίτης κ. Ιάκωβος Γιοσάκης, καθώς ο κ. Νικόλαος επεσήμανε ότι ο κληρικός σε συνέντευξή του είχε προβλέψει την απαλλαγή του Μητροπολίτη πρώην Αττικής από την Ιερά Σύνοδο.

Η επιστολή απάντηση του Αρχιμ. Ιάκωβου Γιοσάκη

στον Μητροπολίτη Μεσογαίας Νικόλαο     

Από το 24ωρο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων «ΡΟΜΦΑΙΑ» επληροφορήθην τους «λόγους» παραιτήσεως του Επισκόπου Μεσογαίας, από την θέσιν του «Τοποτηρητού» της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, την οποίαν και παρανόμως κατείχε μέχρι και την στιγμήν εκείνην.

Ομολογώ ότι έμεινα κατάπληκτος από όλα όσα με περισσήν υποκρισίαν και άφθαστον μαεστρίαν διαλαμβάνει ο δαιδαλόχειρ ούτος εις την προρρηθείσαν επιστολήν του και ιδιαίτερα τους δήθεν «λόγους» οι οποίοι τον οδήγησαν εις την ενέργειάν του αυτήν.

Ως λόγον, μάλιστα, της παραιτήσεώς του ορίζει μεταξύ άλλων, το γεγονός ότι δήθεν «η εν λόγω Απόφασις είχε μετά βεβαιότητος προβλεφθή υπό του ιερομ. Ιακώβου Γιοσάκη εις την συνέντευξιν αυτού εις την εφημερίδα «Η ΣΦΗΝΑ» της 20ης Φεβρουαρίου 2009, ως γνώσιν έχοντος, με ό,τι τούτο υπονοεί ή συνεπάγεται».

Δυστυχώς, διά τον κ. Νικόλαον!

«Αστοχήσας εξετράπη εις άκριτον ματαιολογίαν» (Α΄ Τιμ.1:6.) αποκαλυφθείσης ούτω της καρποφθόρου, δολοφροσύνης και διχομυθίας του μαϊστορος τούτου της υποκριτικής τέχνης.

Ισχυρίζεται, δηλαδή, ο δολομήδης ούτος, ότι με την από 20ης Φεβρουαρίου 2009 συνέντευξίν μου εις την προμνησθείσαν εφημερίδαν εγνώριζα, ήδη, το αποτέλεσμα της αποφάσεως του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, λειτουργούντος, εν προκειμένω, ως Δικαστικού Συμβουλίου, επί της υποθέσεως του Μητροπολίτου Αττικής κ. Παντελεήμονος, η οποία εν τέλει παρεπέμφθη εις το αρχείον και όχι εις το Πρωτοβάθμιον δι’  Αρχιερείς Συνοδικόν Δικαστήριον προς εκδίκασιν, υπονοώντας δημοσίως και δολίως ότι υπήρξα συμμέτοχος εις την διαδικασίαν εκπονήσεως και λήψεως της αποφάσεως αυτής.

Αναρωτιέται, όμως, ο κάθε εχέφρων.

Πως ήταν δυνατόν να επηρεάσω εγώ την Διαρκή Ιεράν Σύνοδον υπέρ του Σεβ. Μητροπολίτου Αττικής, όπως ο δύσμοιρος συκοφάντης μου εξυπονοή, όταν το ίδιο Συνοδικό Σχήμα προ ολίγων μόλις ημερών ενέκρινε το άδικον αίτημά του, δια την παύσιν μου εκ των εφημεριακών καθηκόντων μου;

Εύρε ούτω, την πολυπόθητον δι’ αυτόν ευκαιρίαν, ο «τετραπέρατος» κ. Νικόλαος ως «ταῖς παρθένοις τὴν μέλλουσαν ἐπιφαίνεσθαι αὐταῖς κάθαρσιν», αυτός ο επὶ σειρὰ ετών ενδιατρίψας «αγωνιστής» της μοναχικής ασκήσεως και «εκφραστής» της «αγιορειτικής» ησυχίας παρὰ τω κλινώ άστυ της πρωτευούσης, να αναφερθή εις το πρόσωπόν μου αποδεικνύων διά μίαν ακόμη φοράν το εμπαθές προσωπείον του, το αβυσαλέον μίσος του και της ψυχής του τα δυσόρφναια και ερεμνά.

Πρόθυμος ο επίσκοπος Μεσογαίας εις τον παγκευθή, ψευδοποιὸν καὶ πλαστὸν λόγον, τον κατασκευασμένον πρὸς διαβολὴν άλλων, δεν διστάζει να παραμορφώση το αληθές περιεχόμενον της συνεντεύξεώς μου, σχετικά με τον Σεβ. Μητροπολίτην Αττικής κ. Παντελεήμονα, διά να δημιουργήση επίπλαστες και σαθρές εντυπώσεις, του περιεχομένου της συνεντεύξεώς μου, διά το επίδικον θέμα, έχοντος  επί λέξει ούτω:

 «-Πιστεύετε ότι θα ξαναπάρει πίσω τη Μητρόπολή του;

Φρονώ βασίμως ότι ανεξάρτητα της έκβασης της υπόθεσης σε ποινικό επίπεδο, η Εκκλησία της Ελλάδος θα κληθεί να αντιμετωπίσει το <έκκλητον> του Σεβ. Μητροπολίτη Αττικής ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχη, η απόφαση του οποίου λειτουργεί ως  Άρειος Πάγος της Εκκλησίας την οποία και καλείται υποχρεωτικά η τελευταία να εφαρμόσει.

Η υπόθεση είναι εξαιρετικά περίπλοκη και η οποιαδήποτε πρόβλεψη είναι μάλλον άκαιρη έως ατυχής.

Οι δε επίδοξοι μνηστήρες της Μητρόπολης, όσο υπάρχει Παντελεήμων, θα αναμένουν επί μακρόν...

-Δηλαδή θα τον δικαιώσει ο κ. Βαρθολομαίος; Είναι δυνατόν… Εάν τηρηθούν αυστηρώς οι ιεροί κανόνες και η ιεροκανονική τάξη, ασφαλώς».

Εκ του ως άνω περιεχομένου, προκύπτει αβίαστα ότι εγώ μόνον κρίσεις εξέφρασα επί της υποθέσεως του Σεβ. Μητροπολίτου Αττικής εν σχέσει με την έκκλητον προσφυγή του τελευταίου, ενώπιον του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου και ουδέν έτερον τι. Εκ ποίου, λοιπόν, στοιχείου νομιμοποιείται ο πολυπήμων κ. Νικόλαος να προβαίνη εις τοιούτους καταπτύστους ισχυρισμούς;

Της «καλογερικής» πανουργίας του κ. Νικολάου, ουκ έσται τέλος!

Ισχυρίζεται, περαιτέρω,  ο δολορράφος  ούτος, ότι δήθεν:

 «…η Απόφασις αύτη εξήγειρε, ως μη ώφειλε, τον πιστόν λαόν -και όχι μόνον-, ως τούτο καταδεικνύεται εκ των πλείστων όσων ευρυτάτης κυκλοφορίας καυστικών δημοσιευμάτων και επιμόνων προς εμέ τηλεφωνημάτων, προκειμένου να προβώ εις τας απαιτουμένας ενεργείας προς ανατροπήν της ως άνω Αποφάσεως, ως θιγούσης την κοινήν λογικήν και το κοινόν περί δικαιοκριτικής ευθύνης της Ιεράς Συνόδου αίσθημα».

Άραγε, τα καλογερικά καμώματα του φίλου του «αγίου» Μεσογαίας, Εφραίμ του Βατοπεδινού δεν εξήγειραν τον πιστόν λαόν, ώστε ο κ. Νικόλαος να σπεύση αδιστάκτως «ὡς νυκτοκόραξ ἐν οἰκοπέδω» να παράσχη εις αυτόν, όστις εγένετο όντως αιτία δεινοτάτου σκανδαλισμού των πιστών και ουχί μόνον, ανά την Οικουμένην άπασαν, οδηγήσας και εις αυτὸν τούτον τον κατηκρημνισμὸν της Ελληνικής Κυβερνήσεως συλλήβδην, υποστήριξιν και κάλυψιν εκ των ΜΜΕ, ισχυρισθείς, μάλιστα, κατά την ιερατικήν σύναξιν των Κληρικών της επαρχίας του ότι, η περίπτωσις του εν λόγῳ «αγίου συνασκητού» του, αποτελεί «σάλτσα με δυο τρία μακαρονάκια από κάτω»;

Διατί, άραγε, δεν παρητήθη ο «ευαίσθητος» ούτος επίσκοπος, και εις την περίπτωσιν κατά την οποίαν η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, παρά το βαρύτατο ανακριτικό πόρισμα του Μητροπολίτου Ελασώνος κ. Βασιλείου  έθεσε την υπόθεσιν του Μητροπολίτου πρώην Πειραιώς Καλλινίκου εις το Αρχείον, οι επώνυμες από τηλεοψίας καταγγελίες εις βάρος του οποίου δια παρεκκλίνουσα σεξουαλικήν συμπεριφοράν - ομοφυλοφιλίαν είχον συγκλονίσει την κοινήν γνώμην;

Η η ανάδειξις του κ. Νικολάου και η προώθησίς του εις τον επισκοπικόν θρόνον της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας από τον πάλαι ποτέ κραταιόν «γέροντά» του Μητροπολίτην πρώην Πειραιώς κ. Καλλίνικον, του παρέχει το δικαίωμα «σώφρονος και πατερικής» σιωπής;

Ο κ. Νικόλαος εκφράζει την έντονον αντίδρασίν του και την κάθετον αντίθεσίν του  «προς ενεργείας και αποφάσεις αίτινες δικαιολογούν υπονοίας συγκα­λύψεως ή μεθοδεύσεων».

Λησμόνησεν, όμως, ο «άγιος» ούτος, ποίας μεθοδεύσεις ηκολούθησεν ο ίδιος, δια την κίβδηλον εκκλησιαστικήν ανάκρισιν την οποίαν δια αθεμίτων τρόπων εξ υπαρχής εξύφανε και κατεσκεύασε εις βάρος μου και δια ποίων παρασκηνιακών μεθοδεύσεων απέσπασε την «έγκρισιν» της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, διά την παύσιν μου από τα εφημεριακά μου καθήκοντα.

Βεβαίως από το ασματικόν τροπάριον «Βεβαρημένων τῶν ὀφθαλμῶν μου ἐκ τῶν άνομιῶν μου οὐ δύναμαι ἀτενίσαι καί ἰδεῖν τόν αἰθέραν τοῦ ουρανοῦ», δυνάμεθα να οδηγηθούμε, ασφαλώς, εις τον αληθή λόγον  ο οποίος οδήγησεν τον κ. Νικόλαον εις την παραίτησίν του από την «Τοποτηρητείαν» της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής, η οποία ήτο η, πλέον, ενδεδειγμένη λύσις.

Είθε ο κ. Νικόλαος να επιδείξη την αυτήν  στάσιν παραιτούμενος και εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Μεσογαίας, αποσυρόμενος και πάλιν, είτε εις την φιλόξενον Ιεράν Μονήν Βατοπεδίου είτε εις το «ασκηταριό» του Βύρωνος, ένθα επί σειρά ετών ενετρύφησεν εις τα «μοναχικά παλαίσματα», ίνα μη επαληθευθούν όσα ό ίδιος παρρησιαζόμενος ομολόγησε κατά την ημέρα της εις επίσκοπον χειροτονίας του, σύμφωνα με τα οποία:

 «…Λυπούμαι πραγματικά μήπως ο κόσμος της Ανατολικής Αττικής, της Μεσογαίας και Λαυρεωτικής πληρώσει το τίμημα του αιφνιδιασμού μου και της ενδεχομένως απερίσκεπτης συγκαταθέσεώς μου…

Ούτε όραμα πρός αυτήν την κατεύθυνση έχω ως τώρα γεννήσει ούτε και γνώση της επισκοπικής αποστολής διαθέτω».

Ο αρμόδιος Εισαγγελεύς εις τον οποίον προσφεύγω θα αποφασίση σχετικώς δια την ηθικήν και κοινωνικήν απαξίαν, όλων όσων εν γνώσει της αναληθείας τους, διετύπωσε σε βάρος μου ο κ. Νικόλαος.

Αθήνα, 12-3-2009

+Αρχιμ. ΙΑΚΩΒΟΣ ΓΙΟΣΑΚΗΣ 

Πηγή: Romfea.gr 

Η επιστολή παραίτησης του Μεσογαίας στον Ιερώνυμο

Η επιστολή παραιτήσεως του Μητροπολιτη Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικολάου, από την θέση του Τοποτηρήτη της Ιεράς Μητρόπολης Αττικής, προς τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμο έχει ως εξής:

Μακαριώτατε,

Ευρισκόμενος εις Μόσχαν, επληροφορήθην από Δημάρχους της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής ότι, κατόπιν Αποφάσεως του Πρωτοβαθμίου δι’ Αρχιερείς Συνοδικού Δικαστηρίου, λειτουργούντος ως Δικαστικού Συμβουλίου, παρά το βαρύτατον περιεχόμενον του Ανακριτικού Πορίσματος του Σεβ. Μητροπολίτου Καρυστίας κ. Σεραφείμ εις βάρος του Μητροπολίτου πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος, παρεπέμφθη η υπόθεσις του τελευταίου εις το αρχείον και όχι εις το Πρωτοβάθμιον δι’  Αρχιερείς Συνοδικόν Δικαστήριον προς εκδίκασιν.

Τας ως άνω πληροφορίας διεσταύρωσα αργότερον εις το διαδίκτυον.

Επειδή κατόπιν τούτου, δια την Ιεράν Σύνοδον, ο Σεβ. Μητροπολίτης πρ. Αττικής κ. Παντελεήμων κακώς απεμακρύνθη από της θέσεώς του, εις την οποίαν ωρίσθην εγώ Τοποτηρητής από 9.2.2005, και συνεπώς εξέλιπον οι λόγοι της από τότε τοποθετήσεώς μου.

Επειδή κατά κανένα τρόπον δεν θα επεθύμουν και ο ίδιος ο Σεβ. πρ. Αττικής να αισθάνεται πικρίαν δια το πρόσωπόν μου, δεδομένου ότι πλέον καταλαμβάνω την θέσιν του, αδίκως απομακρυνθέντος, και δικαίως και νομίμως πλέον θα χρησιμοποιεί τον τίτλον του Αττικής.

Επειδή η εν λόγω Απόφασις είχε μετά βεβαιότητος προβλεφθή υπό του ιερομ. Ιακώβου Γιοσάκη εις την συνέντευξιν αυτού εις την εφημερίδα «Η ΣΦΗΝΑ» της 20ης Φεβρουαρίου 2009, ως γνώσιν έχοντος, με ό,τι τούτο υπονοεί ή συνεπάγεται.

Επειδή η Απόφασις αύτη εξήγειρε, ως μη ώφειλε, τον πιστόν λαόν -και όχι μόνον-, ως τούτο καταδεικνύεται εκ των πλείστων όσων ευρυτάτης κυκλοφορίας καυστικών δημοσιευμάτων και επιμόνων προς εμέ τηλεφωνημάτων, προκειμένου να προβώ εις τας απαιτουμένας ενεργείας προς ανατροπήν της ως άνω Αποφάσεως, ως θιγούσης την κοινήν λογικήν και το κοινόν περί δικαιοκριτικής ευθύνης της Ιεράς Συνόδου αίσθημα (Το ερώτημα πώς παρεκάμφθη τελικώς το περιεχόμενον του Ανακριτικού Πορίσματος παραμένει αναπάντητον).

Επειδή επληροφορήθην ότι εζητήθη υπό τινων συνοδικών αδελφών η παραίτησίς μου από την θέσιν του  Τοποτηρητού, αν και τούτο αποτελεί αποκλειστικήν αρμοδιότητα του Αρχιεπισκόπου και μόνον και ουχί της Ιεράς Συνόδου (Άρθρον 23 (;) του Ν. 590 « Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος).

Επειδή Υμείς προσωπικώς, καθώς φαίνεται εις το χθεσινόν Δελτίον Τύπου της Ιεράς Συνόδου, διαχωρίζετε μεν την θέσιν Σας από την Απόφασιν χωρίς όμως εν τέλει να την παραπέμπετε καθ’  αρμοδιότητα εις την Εκκλησιαστικήν Δικαιοσύνην, προκειμένου να διαφανή η αθωότης  -όπερ ειλικρινώς και από καρδίας εύχομαι- ή ενδεχομένως η ενοχή του και δι’ άλλα αδικήματα εμπεριστάτου Σεβ. πρ. Αττικής κ. Παντελεήμονος.

Μη δυνάμενος να κωφεύσω εις την κραυγήν της αγανακτήσεως του διαρκώς σκανδαλιζομένου υφ’ ημών λαού της πατρίδος και της Εκκλησίας μας ή δι’  άλλου τρόπου να δηλώσω με σαφήνειαν την κάθετον αντίθεσίν μου προς ενεργείας και αποφάσεις αίτινες δικαιολογούν υπονοίας συγκαλύψεως ή μεθοδεύσεων.

Σας υποβάλλω την από της θέσεως του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής παραίτησίν μου, με την παράκλησιν όπως αύτη τύχη της προσωπικής Σας εγκρίσεως και αποδοχής, ευχαριστών άμα δια την άχρι τούδε εμπιστοσύνην και συμπαράστασιν.

Επί δε τούτοις διατελώ μετά του βαθυτάτου σεβασμού

† Ο Μεσογαίας & Λαυρεωτικής Νικόλαος

Πηγή: Romfea.gr 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel