Ζωηφόρος

Βραβείο στην “Κιβωτό” του Γέροντα Γαβριήλ,

 

Η Κιβωτός της Μάνης - agioritikovima.gr

 

Πηγή: http://www.youtube.com/watch?v=Bcc8vKQrtzY&feature=player_embedded

 

***

 

Η “Κιβωτός” του Γέροντα Γαβριήλ στους Δολούς της Μάνης(Video)

του Γιάννη Σωτηρόπουλου

 

ΜΟΝΑΧΟΙ ΕΚΤΡΕΦΟΥΝ ΑΛΟΓΑΚΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΓΙΑ ΘΕΡΑΠΕΥΤΙΚΗ ΙΠΠΑΣΙΑ ΣΕ ΠΑΙΔΙΑ ΜΕ ΔΙΑΝΟΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

 

    Ταξιδέψαμε έως τους Άνω Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Καλαμάτα και συναντήσαμε τέσσερις μοναχούς, οι οποίοι έχουν μετατρέψει το....

 

ιερό κάθισμα «της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος», σε οικολογικό παράδεισο και κιβωτό διάσωσης σπάνιων φυτών και ζώων.

 

     Εκτρέφουν σκυριανά αλογάκια και μανιάτικα γαϊδουράκια που τελούν υπό εξαφάνιση.   

 

      Παράλληλα, ντόπια δέντρα και φυτά, όπως το σκόρδο της Μάνης και οι κερασιές του Ταϋγέτου επιστρέφουν και πάλι, ενώ ιδιαίτερη είναι η φροντίδα που δείχνουν οι μοναχοί στο δέντρο της ελιάς και στις περίπου 60 καταγεγραμμένες ποικιλίες του.

 

Πηγή: http://ypotheto.blogspot.com/2011/05/video.html

 

***

 

Βραβείο στο γέροντα Γαβριήλ για την "κιβωτό" στους Δολούς

 

To βραβείο "Οικόπολις 2011" - Εργο ζωής αφιερωμένο στο περιβάλλον απονεμήθηκε στον γέροντα Γαβριήλ Κοβιλιάτη, ο οποίος έχει δημιουργήσει στη Μονή Μεταμόρφωσης του Σωτήρος, στους Δολούς της Μάνης μια "κιβωτό" για τη διάσωση της πανίδας και της χλωρίδας.

 

Το βραβείο της κατηγορίας επιστήμης απονεμήθηκε στο Νίκο Παπαδόπουλο για την εργασία του: "Μοντέλα διακίνησης και εναπόθεσης στερεών σωματιδίων ιπτάμενης τέφρας στο περιβάλλον και συνακόλουθες ραδιολογικές επιπτώσεις στη λεκάνη της Μεγαλόπολης".

 

Η απονομή των Βραβείων Περιβαλλοντικής Ευαισθησίας "Οικόπολις 2011" του "Ecocity" έγινε τη Δευτέρα στο Μουσείο της Ακρόπολης.

 

Στον καθένα διακεκριμένο απονεμήθηκε το αγαλματίδιο "Οικόπολις 2011" κατασκευασμένο από ανακυκλωμένο γυαλί, δημιουργία του καλλιτέχνη Χρήστου-Μιχαήλ Παπανδρόπουλου.

 

Ο γέροντας Γαβριήλ Κοβιλιάτης κατά κόσμον Φίλιππος-Αδωνις Γιαννόπουλος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1940, με την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια, όπου τελείωσε το γυμνάσιο.

 

Σπούδασε στην Αγγλία, στην Γαλλία και στην Γερμανία όπου ολοκλήρωσε με αριστεία σπουδές στην Κλασική Αρχαιολογία, στην Ιστορία Καλών Τεχνών και στην Βυζαντινολογία.

 

Η διατριβή του με θέμα «Διδυμότειχο, ιστορία ενός βυζαντινού οχυρού» βραβεύθηκε από την Εταιρεία Σπουδών Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Εργάσθηκε 25 χρόνια στην ξενάγηση Δυτικοευρωπαίων επιστημόνων με κύριο στόχο οι επισκέπτες της χώρας μας να γνωρίσουν την ρωμιοσύνη, δηλαδή την Ορθοδοξία ως συνέχεια και εκπλήρωση της ελληνικής αναζήτησης στην Φιλοσοφία και στην Αρχαία Τραγωδία.

 

Αφιερώθηκε στον μοναχισμό και σήμερα, στο ιερό κάθισμα της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στους Ανω Δολούς της Μεσσηνίας, με συνοδοιπόρους τον πατέρα Νεκτάριο, τον πατέρα Σιλουανό και τον πατέρα Αλέξιο, έχει μετατρέψει το μικρό μοναστήρι, σε κιβωτό διάσωσης της ελληνικής χλωρίδας και πανίδας.

 

Στους Δολούς της Μεσσηνιακής Μάνης γίνεται μια σημαντική προσπάθεια από τον ηγούμενο που παρακολουθεί με ενδιαφέρον ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο μητροπολίτης Γυθείου - Οιτύλου και Πάσης Μάνης Χρυσόστομος καθώς και ο μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος.

 

Η μείωση του πληθυσμού του σκυριανού αλόγου προκάλεσε την προσοχή του γέροντα και των μοναχών, οι οποίοι με ιδιαίτερες προσπάθειες κατάφεραν να γεννηθεί στη μονή, πριν δύο χρόνια, το πρώτο σκυριανό αλογάκι, ενώ το ίδιο ενδιαφέρον έχουν δείξει και για τα μανιάτικα γαϊδουράκια, που έχουν σχεδόν χαθεί από την περιοχή.

 

Στο έργο τους έχουν συμπεριλάβει την ανάπτυξη ποικιλιών από ντόπια δένδρα και φυτά, όπως είναι το σκόρδο της Μάνης, το αχλάδι της Μεσσηνίας και τα κεράσια του Ταϋγέτου, ενώ η αγάπη τους για την ελιά έχει οδηγήσει στην καταγραφή 90 ποικιλιών από όλη την Ελλάδα και στην αναπαραγωγή 60 από αυτές.

 

Στη μονή επίσης καλλιεργούνται σπόροι από είδη που είναι υπό εξαφάνιση, όπως μαυραπιδιές, κολοκυθαπιδιές, μηλαπιδιές, καθώς και μια μεγάλη ποικιλία βοτάνων.

 

πηγή: http://www.isthmos.gr/article.php?news_id=24279

 

Και από: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/06/blog-post_2820.html

 

Media

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel