Ζωηφόρος

Το λάθος του Ρεν για την Κύπρο...

Ο επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ενώσεως, αρμόδιος για τη διεύρυνση της Ε.Ε., Ολι Ρεν δήλωσε προ ολίγων ημερών ότι εργάστηκε για την επανένωση της Κύπρου και κατέβαλε κόπους επί πέντε έτη.

Πρόσθεσε, όμως, ότι είναι απογοητευμένος, διότι δεν έγινε καμία πρόοδος. Κατέληξε λέγοντας ότι η «επανένωση» της νήσου θα βοηθήσει σημαντικά την οικονομική ανάπτυξη και ανάκαμψη της μικρής αυτής χώρας.

Σέβομαι τις καλές προθέσεις του Ολι Ρεν, διαφωνώ όμως μαζί του για λόγους ιστορικούς και πρακτικούς. Τι σημαίνει «επανένωση»; Μήπως με αφορμή την οικονομική κρίση στην Κύπρο έχουν αρχίσει πιέσεις για ένα νέο Σχέδιο Ανάν; Μήπως στο όνομα της ανάκαμψης οδηγούμαστε σε μια λύση χειρότερη από αυτή που απορρίφθηκε πανηγυρικά το 2004;

Μήπως ο Ολι Ρεν, εκών-άκων, πιέζει τους Ελληνοκυπρίους να γίνουν χρηματοδότες της τουρκοκυπριακής οικονομίας και να καταστούν δύο φορές θύματα; Μία λόγω της κακής πολιτικής του Χριστόφια και του ΑΚΕΛ στα οικονομικά και μία λόγω της πολυδιαφημισμένης «επανένωσης»; Μήπως την έλλειψη επιχειρηματικότητας των Τουρκοκυπρίων θα την πληρώσει η δραστήρια, αλλά πληγωμένη, ελληνοκυπριακή κοινότητα;

Στα ερωτήματά μου αυτά προσθέτω ορισμένα γεγονότα από την Ιστορία: Όσο διήρκεσε η συγκυβέρνηση Ελλήνων και Τούρκων στην Κύπρο (1960-1963), οι Τουρκοκύπριοι βουλευτές αξιοποιούσαν το ΒΕΤΟ που είχαν και εμπόδιζαν κρίσιμα νομοσχέδια. Αν γίνει η «επανένωση» του κ. Ρεν, ποιος μας εγγυάται ότι δεν θα επαναληφθεί το ίδιο; Μετά την εισβολή η οικονομία των Κατεχομένων, παρά τη δυναμική στήριξη της Άγκυρας και ορισμένων ισλαμικών χωρών, έμεινε πολύ πίσω συγκριτικά με τη νόμιμη Κυπριακή Δημοκρατία. Οι Ελληνοκύπριοι επέτυχαν το οικονομικό θαύμα τους, παρά την προσφυγιά, χωρίς την παρουσία Τουρκοκυπρίων. Είμαι βέβαιος ότι δεν θα μπορούσε η ελληνική κοινότητα της Κύπρου να επιτύχει όσα επέτυχε μετά το 1974, αν είχε μέσα στα πόδια της τους Τουρκοκυπρίους.

Στον Ολι Ρεν απαντά και η έκθεση οικονομολόγων της Τράπεζας Κύπρου για τις οικονομικές συνέπειες του Σχεδίου Ανάν, αν εφαρμοζόταν. Η επιβάρυνση θα ήταν αβάσταχτη για τους Ελληνοκυπρίους, οι οποίοι θα εκαλούντο να πληρώσουν τον θύτη τους· τον τουρκικό Στρατό, ο οποίος ελέγχει τα πάντα στα Κατεχόμενα.

Κ. Ρεν, οποιαδήποτε μορφή επανένωσης αυτή τη στιγμή δεν θα βοηθήσει την οικονομία της Κύπρου!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel