Ζωηφόρος

Οι εκκλησιαστικοί φόροι

Με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ισχύει στη χώρα μας - μισθοδοσία από το Κράτος - πληρώνονται οι ιερείς των Εκκλησιών σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.

Σε αρκετές από αυτές οι πολίτες καταβάλλουν εθελοντικά μέσω της φορολογικής τους δήλωσης έναν φόρο υπέρ της Εκκλησίας που επιθυμούν, προκειμένου εν συνεχεία να πληρώνονται οι ιερείς. Τέτοιο σύστημα εφαρμόζεται στη Γερμανία, στην Ιταλία, στην Ισλανδία. Στη Δανία η Εκκλησία λαμβάνει κρατική επιχορήγηση ενώ οι πολίτες καταβάλλουν και ειδικό εκκλησιαστικό φόρο.

Στο Λουξεμβούργο και στη Ρουμανία εφαρμόζεται σύστημα αντίστοιχο με το ελληνικό: το Κράτος πληρώνει μισθούς και συντάξεις των ιερέων. Στη Γαλλία εξάλλου, όπου υπάρχει πλήρης διαχωρισμός Εκκλησίας και Κράτους, οι ιερείς δεν μισθοδοτούνται αλλά η Πολιτεία είναι υποχρεωμένη να συντηρεί ναούς που είναι χτισμένοι πριν από το 1905, ενώ οι τοπικές Αρχές παρέχουν στέγη στους ιερείς.

Στο ερώτημα εάν στη χώρα μας μπορούν οι ιερείς να πληρώνονται με άλλον τρόπο, για παράδειγμα όπως με αυτόν που εφαρμόζεται στη Γερμανία μέσω «εκκλησιαστικού φόρου», ο Μητροπολίτης Μεσσηνίας Χρυσόστομος απαντά ότι αυτό μπορεί να γίνει έπειτα από διάλογο. Για την ώρα όμως ξεκαθαρίζει ότι «σ' εμάς δεν υπάρχει μητρώο αναγνωρισμένων εκκλησιών και δεν μπορεί να εφαρμοστεί».

Πηγή: http://www.tanea.gr/ellada/article/?aid=4786960

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel