Logo
Print this page

Καταδίκη της Γαλλίας για τη φορολόγηση δωρεών σε θρησκευτικές οργανώσεις

Η φορολόγηση των «δωρεών» σε εκκλησιαστικές οργανώσεις συνιστά παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, αποφάνθηκε το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

 

Στην καταδίκη της Γαλλίας, για παραβίαση του δικαιώματος στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας, προχώρησε σήμερα το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μετά την εκδίκαση των προσφυγών τριών θρησκευτικών οργανώσεων, που διαμαρτυρήθηκαν για την φορολόγηση των οικονομικών δωρεών τους από τις Γαλλικές αρχές.

Οι θρησκευτικές ενώσεις που δικαιώθηκαν από το Δικαστήριο είναι:

- Η Association Cultuelle Du Temple Pyramide, ένας θρησκευτικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός, που ιδρύθηκε στις 3 Απριλίου του 1991 και διαλύθηκε στις 10 Αυγούστου του 1995 και είχε ως στόχο την κατασκευή ενός τόπου λατρείας στο Καστελάν της Γαλλίας.

- Η Association DesChevaliers Du Lotus D'Or, ένας μη κερδοσκοπικός σύνδεσμος που δημιουργήθηκε το 1971 και διαλύθηκε στις 16 Σεπτεμβρίου του 1995, που προωθούσε τις πρακτικές λατρείας μίας νέας θρησκείας γνωστής ως Aumism.

- Η Ευαγγελική Εκκλησία Eglise Evangelique Missionnaire et Salaûn.

Ο φορολογικός έλεγχος στα βιβλία των δύο πρώτων ενώσεων αποκάλυψε ότι είχαν λάβει, συνολικά, πάνω από δυόμισι εκατομμύρια ευρώ από διάφορες οικονομικές δωρεές.

Όταν οι ενώσεις αρνήθηκαν να φορολογηθούν για το ύψος των δωρεών που είχαν λάβει, οι Γαλλικές αρχές τους επέβαλλαν αυτόματα έναν φορολογικό συντελεστή 60% και τις υποχρέωσαν να πληρώσουν και 80% προσαυξήσεις.

Για την Ευαγγελική εκκλησία οι γαλλικές αρχές έκριναν ότι δεν μπορούσε να χαρακτηριστεί θρησκευτική ένωση και ως εκ τούτου την υποχρέωσαν να πληρώσει πάνω από 280.000 ευρώ επιβάλλοντας αυτόματη φορολόγηση.

Το Δικαστήριο έκρινε σήμερα ότι, και στις τρείς περιπτώσεις οι γαλλικές αρχές είχαν παραβιάσει το δικαίωμα στην ελευθερία της σκέψης, συνείδησης και θρησκείας και υποχρέωσε την Γαλλία να καταβάλλει αποζημίωση 3.599.551 ευρώ στη θρησκευτική ένωση Association Cultuelle Du Temple Pyramide, 387.722 ευρώ στον σύνδεσμο Association Des Chevaliers Du Lotus D'Or και 49.568 ευρώ στην Ευαγγελική εκκλησία.

Πηγή: ΑΜΠΕ

Πηγή: http://www.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_kathremote_1_31/01/2013_481513

 

Related items

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR