Ζωηφόρος

Διχάζει η υποχώρηση Ιερώνυμου,

Διχάζει την Ιεραρχία

η υποχώρηση Ιερώνυμου

για την φορολόγηση

και τις «ιερές» προσλήψεις

από την εφημερίδα «ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΩΡΑ», 7-12-2009

Καζάνι που βράζει μοιάζει η Ιεραρχία λίγα 24ωρα μετά την απόφαση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου και της πλειοψηφίας της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου να αποδεχθούν τον τριπλασιασμό της φορολόγησης της εκκλησιαστικής περιουσίας, αλλά και ν’ ανάψουν το πράσινο φως σε προσλήψεις στην Εκκλησία μέσω ΑΣΕΠ. «Μα, δεν καταλαβαίνει ο Μακαριώτατος ότι η λήψη τέτοιων αποφάσεων χωρίς επαρκή και υπεύθυνη διαβούλευση μπορεί να συμπαρασύρει ελληνορθόδοξες Εκκλησίες του Εξωτερικού επιφέροντας πλήγμα σε εθνικά συμφέροντα», αναρωτιόταν Μητροπολίτης των λεγομένων «Νέων Χώρων», ο οποίος επικοινωνεί τακτικά με τον Οικουμενικό Πατριάρχη, Βαρθολομαίο. Ουσιαστικά, εκφράζει τον προβληματισμό του, καθώς η ξαφνική μεταστροφή του Αρχιεπισκόπου – και μάλιστα σε σύντομο διάστημα – για τόσο σοβαρά ζητήματα ενδεχομένως να ….ανοίξει την όρεξη τόσο της Τουρκικής όσο και της Ισραηλινής, αλλά και της Αιγυπτιακής κυβέρνησης απέναντι στα παλαίφατα Πατριαρχεία της Κωνσταντινούπολης, των Ιεροσολύμων και της  Αλεξάνδρειας.

Πιθανότατα, δε, ν’ αξιώσουν και αυτές φορολογικές επιβαρύνσεις επί των περιουσιακών στοιχείων, που διαθέτουν οι Ελληνόφωνες Εκκλησίες στα εδάφη τους. Κάτι τέτοιο, άλλωστε, έχει ήδη επισημανθεί από Ιεράρχες της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, οι οποίοι ανησυχούν για την εξέλιξη των πραγμάτων στην Ελλαδική Εκκλησία. Οι έντονες επιφυλάξεις του Μητροπολίτη Πωγωνιανής, Ανδρέα και η κάθετη αντίρρηση του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου δεν κατέστη δυνατό ν’ αντιστρέψουν το… κλίμα υποταγής. «Ο κ. Ιερώνυμος είπε ΝΑΙ ΣΕ ΟΛΑ. Θα έπρεπε πρώτα να συζητήσει διεξοδικά το θέμα με το σύνολο της Ιεραρχίας και μετά να αποφανθεί», είπε στην «ΕΩΚ» ο κ. Γαλίτης, ομότιμος Καθηγητής της Θεολογικής σχολής Αθηνών.

Ουκ ολίγοι Θεολόγοι τάσσονται υπέρ της πρότασης του Μητροπολίτη Φθιώτιδος Νικολάου, η οποία κατατέθηκε στην έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου και δεν εισακούστηκε. Δηλαδή να συγκεντρωθούν οι μισθοί όλων των Ιεραρχών της Ελλαδικής Εκκλησίας για τον μήνα Δεκέμβριο και να δοθούν ως ενίσχυση στο επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης της κυβέρνησης στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης, που ταλανίζει την χώρα. Ο Προκαθήμενος της Ελλαδικής Εκκλησίας, όπως αναφέρουν έγκυροι εκκλησιαστικοί κύκλοι, πήρε το παιχνίδι πάνω του και ούτε λίγο ούτε πολύ «καπέλωσε» τον καθ’ ύλην αρμόδιο Αρχιερέα, Μητροπολίτη Ιωαννίνων, Θεόκλητο.

Ο Σεβασμιώτατος  Ιωαννίνων, Πρόεδρος της Οικονομικής Επιτροπής της Εκκλησίας της Ελλάδος εμφανίζεται, πάντως, χολωμένος με τη στάση του Αρχιεπισκόπου. Ο ίδιος είχε χρησιμοποιήσει σκληρή γλώσσα για το υπό ψήφιση σχετικό νομοσχέδιο, ενώ δεν συμμεριζόταν και την πρόθεση της κυβέρνησης για προσλήψεις σε υπηρεσίες της Εκκλησίας. «Δεν αξίζω τέτοιας συμπεριφοράς. Η Εκκλησία δεν είναι εύκολος στόχος», φέρεται να είπε σε στενούς συνεργάτες του.

Αλλόθρησκοι  στην Εκκλησία

«Εχετε προετοιμαστεί για το ενδεχόμενο να επιτύχει στις εξετάσεις μέσω ΑΣΕΠ μάρτυρας του Ιεχωβά και να προσληφθεί στην Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος ή στην Αρχιεπισκοπή Αθηνών ως οδηγός του Μακαριωτάτου;», είχαμε ρωτήσει τον εκπρόσωπο της Δ.Ι.Σ. Μητροπολίτη Ναυπάκτου, Ιερόθεο. Η ερώτηση δεν αιφνιδίασε τον Σεβασμιώτατο δεν απαντήθηκε, ωστόσο, ικανοποιητικά: «Η Διαρκής Ιερά Σύνοδος συμφωνεί κατ’ αρχήν», είπε ψύχραιμα ο κ. Ιερόθεος. «Αντιλαμβάνεστε ότι έτσι καταστρατηγείτε τον Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας της Ελλάδος;», επανήλθαμε δριμύτεροι. «Είμαστε έτοιμοι να εξετάσουμε τα κριτήρια επιλογής προσωπικού που θα διενεργούν τα εκκλησιαστικά Νομικά Πρόσωπα», αντέτεινε ο Σεβασμιώτατος Ναυπάκτου. Όπως και να’χει, ήταν ο Αρχιεπίσκοπος που μόλις πριν 20 ημέρες είχε αποστείλει… οργισμένη επιστολή προς τον Υπουργό Εσωτερικών, Ιωάννη Ραγκούση, διαμαρτυρώμενος για τις «ιερές» προσλήψεις, που δε λαμβάνουν υπ’ όψιν τον Καταστατικό Χάρτη της Ελλαδικής Εκκλησίας (Νόμος 590/1977), ο οποίος ορίζει σαφώς τις προϋποθέσεις πρόσληψης εκκλησιαστικών υπαλλήλων.

Η πλειοψηφία των μελών της Ιεραρχίας, πάντως, είναι θορυβημένη με τις κινήσεις της λεγόμενης μικρής Συνόδου (ΔΙΣ). Έχουν, λοιπόν, πυκνώσει την τηλεφωνική επικοινωνία μαζί τους και ζητούν να επανεξετασθούν τα «καυτά» θέματα, αν όχι στη συνεδρίαση της Δ.Ι.Σ., που ξεκινά την επόμενη Τετάρτη, τουλάχιστον στη σύγκληση της Ιεραρχίας, που προγραμματίζεται εκτός απροόπτου για τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο.

Έτσι κι αλλιώς, δεν είναι δυνατό να λαμβάνονται αποφάσεις για τόσο σημαντικά ζητήματα από την δωδεκαμελή  Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Οι τελικές αποφάσεις, φρόνιμο είναι να αποτελούν «καρπό» έστω μίας έκτακτης συνεδρίασης της Ιεραρχίας, στην οποία βαρύνουσα άποψη θα έχουν Αρχιερείς με την εμπειρία και τις γνώσεις του Ιωαννίνων Θεόκλητου, αλλά και του Άνθιμου Θεσσαλονίκης.

πηγή: http://exagorefsis.blogspot.com/

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel