Logo
Print this page

Έκπληξη στην Ιερά Σύνοδο από την αύξηση του ΕΤΑΚ,

Έκπληξη στην Ιερά Σύνοδο

από την αύξηση του ΕΤΑΚ

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Έκπληξη επικρατεί στους κόλπους της Ιεράς Συνόδου από την αύξηση του συντελεστή του ΕΤΑΚ για τα «ιερά» ακίνητα. Η δυσφορία είναι έντονη σε μερίδα ιεραρχών αλλά και στελεχών των οικονομικών υπηρεσιών. Ενοχλημένος φέρεται, σύμφωνα με πληροφορίες, να είναι και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, καθώς δεν ήταν ενήμερος για αυτή την εξέλιξη, παρά το γεγονός ότι το μεσημέρι της Δευτέρας συναντήθηκε με τον Γιώργο Παπανδρέου, λίγη ώρα πριν οριστικοποιηθούν τα νέα φορολογικά μέτρα.

Η κατάσταση «νευρικού κλονισμού» που έχει διαμορφωθεί στην Ιερά Σύνοδο μετά την ανακοίνωση από το υπουργείο Οικονομίας της αύξησης του συντελεστή του ΕΤΑΚ για τα εκκλησιαστικά ακίνητα στο 3‰ από 1‰ που ήταν αρχικά έγκειται στον τριπλασιασμό του ποσού που θα κληθεί να καταβάλει εφάπαξ η Εκκλησία στο δημόσιο ταμείο. Σύμφωνα με πληροφορίες, η «αιμορραγία» μόνο για το ταμείο της ΕΚΥΟ από την αύξηση του ΕΤΑΚ αγγίζει το ποσό των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ. Σε αυτό το ποσό δεν περιλαμβάνεται το επιπλέον ποσό που θα κληθούν να καταβάλλουν τα υπόλοιπα ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος που είναι υπόχρεα καταβολής του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων.

Παρά τον αρχική έκπληξη η διοικούσα Εκκλησία φαίνεται ότι δεν βιάζεται να αντιδράσει. «Υπήρξε πράγματι αιφνιδιασμός από το νομοσχέδιο για τη φορολογία. Μάλιστα και ο ίδιος ο Αρχιεπίσκοπος ήταν έκπληκτος από αυτή την εξέλιξη» δήλωσε ιεράρχης της κεντρικής Ελλάδας στο Amen.gr.  «Τέτοια σοβαρά προβλήματα όμως  δεν λύνονται με συνθήματα» υπογράμμισε, τονίζοντας ότι η διοικούσα Εκκλησία ξέρει τον τρόπο για να αντιδράσει, εάν όντως το μέτρο αυτό δεν είναι δίκαιο. Αρκετοί ιεράρχες διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι «Μπορεί στο παρελθόν η Εκκλησία να αιφνιδιαζόταν, αυτή τη στιγμή όμως ούτε εμείς, ούτε και η πολιτεία επιθυμούν να ταραχθεί η κοινωνική συνοχή και για αυτό περιμένουμε επίσημη ενημέρωση».  Δεν αποκλείεται μάλιστα η Ιερά Σύνοδος να δημοσιοποιήσει τη θέση της με την έκδοση ενός ανακοινωθέντος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα του ΕΤΑΚ θα συζητηθεί εκτενώς κατά την αυριανή συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, προκειμένου τα μέλη της ΔΙΣ να ενημερωθούν για όλες τις πτυχές του μέτρου. Ενδεικτικό της σύγχυσης που επικρατεί είναι η άγνοια αρκετών ιεραρχών για τον εφάπαξ χαρακτήρα του ΕΤΑΚ, που από την 1η Ιανουαρίου του 2010 καταργείται για να επανέλθει ο παλαιός Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί, ότι οικονομικά στελέχη και νομικοί σύμβουλοι της ΕΚΥΟ προετοιμάζουν την υπερασπιστική γραμμή της Εκκλησίας. Βασικό τους «όπλο» αναμένεται να είναι η αντισυνταγματικότητα που εντοπίζουν στην επιβολή επιπλέον φορολόγησης επί των εκκλησιαστικών ακινήτων. Τη στιγμή, μάλιστα, που η εν Ελλάδι περιουσία Βακουφίων, Ρωμαιοκαθολικών Επισκοπών και παλαίφατων Πατριαρχείων υπόκειται σε φοροελαφρύνσεις ακόμα και πλήρη απαλλαγή καταβολής φόρων (παλαιότερα με τον Φ.Μ.Α.Π. - Φόρος Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας και τώρα από το Ε.Τ.Α.Κ.).

Τις συζητήσεις για τη δυναμική παρέμβαση της Εκκλησίας, ενδεχομένως και για την προσφυγή της στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ενισχύει η δημόσια παρέμβαση του νομικού συμβούλου της ΕΚΥΟ. Ο κ. Θεόδωρος Παπαγεωργίου σε άρθρο του που δημοσιεύεται στο  www.amen.gr (http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=857) επισημαίνει μεταξύ άλλων:

«Διαφορετική (δυσμενέστερη) φορολογική μεταχείριση της Εκκλησίας της Ελλάδος δεν θα είναι ανεκτή συνταγματικώς, αλλά και εν όψει των διατάξεων της Ε.Σ.Δ.Α.. Η αρχή αυτή αυτοθρόως ισχύει ενδεχομένης και προκειμένης της υπαγωγής της Εκκλησίας της Ελλάδος σε κάθε φόρο, γεγονός που θα συνέπεται την μη εξαίρεση από αυτόν για τα λοιπά νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου, τα λοιπά θρησκευτικά νομικά πρόσωπα η φορείς, καθώς και τα λοιπά μη κερδοσκοπικά νομικά πρόσωπα.

Ειδάλλως η δημιουργία νέων φορολογικών αντικειμένων μόνον για την Εκκλησία της Ελλάδος και εν γένει τα νομικά πρόσωπα του άρθρου 1 παρ. 4 του ν. 590/1977 (και όχι και για τα λοιπά Ν.Π.Δ.Δ.) αποτελεί εκ μέρους της νομοθετικής λειτουργίας συνειδητή έναρξη απορρυθμίσεως των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας της Ελλάδος  και εκθεμελίωση της ιδιότητας της τελευταίας ως Ν.Π.Δ.Δ.».

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=861

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR