Logo
Print this page

Συνάντηση Παπανδρέου-Ιερώνυμου,

Συνάντηση Παπανδρέου-Ιερώνυμου 

Τριγμοί στο παρασκήνιο

για τη φορολόγηση της "ιερής" περιουσίας 

***

«Μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχει μια πολύ καλή χημεία»

της Μαρίας Αντωνιάδου

Από την εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ», 03/11/2009

ΚΑΤ΄ ΙΔΙΑΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΥ - ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ

Στο τραπέζι η εκκλησιαστική περιουσία

Το αγκάθι της φορολόγησης και οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους

είναι τα ζητήματα που κυρίως έθεσε χθες ο κ. Παπανδρέου στον Αρχιεπίσκοπο.

         Σε ιδιαίτερα ζεστό κλίμα και με το αγκάθι της εκκλησιαστικής περιουσίας και της φορολόγησής της να προκαλεί πολλές σκιές πραγματοποιήθηκε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου η πρώτη επίσημη συνάντηση που είχαν μετά τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος και ο πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου. «Μεταξύ των δύο ανδρών υπάρχει μια πολύ καλή χημεία» τόνιζε στο «Βήμα» συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου, ο οποίος όμως επεσήμανε ότι η φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας αλλά και όλα τα ζητήματα που τέθηκαν επί τάπητος στη συνάντηση με τον Πρωθυπουργό θα συζητηθούν στη συνεδρίαση της 12μελούς Διαρκούς Ιεράς Συνόδου που συνέρχεται στη Μονή Πετράκη σήμερα, αύριο και μεθαύριο.

Τη δημιουργία επιτροπών οι οποίες θα εξετάσουν όλο το πλέγμα των σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας ανακοίνωσε χθες ο Πρωθυπουργός, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος του είναι «με θετικό πνεύμα» να προχωρήσουν οι δύο πλευρές σε μια σημαντική, όπως τη χαρακτήρισε, συνεργασία. Ο κ. Γ. Παπανδρέου στάθηκε ιδιαίτερα στους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, στο πλαίσιο των οποίων, όπως τόνισε, θα αντιμετωπιστούν όλα τα ζητήματα.

Η εκκλησιαστική περιουσία, το μέγεθός της, η φορολόγησή της και οι σχέσεις Εκκλησίας και Κράτους είναι τα ζητήματα που κυρίως έθεσε ο κ. Γ. Παπανδρέου στον Αρχιεπίσκοπο, ο οποίος απέφυγε να δεσμευθεί. «Ακουσα τις απόψεις του κ. Προέδρου και είπα και τις δικές μου απόψεις» είπε ο κ. Ιερώνυμος. Και προσέθεσε με νόημα: «Αλλά εγώ είμαι ένα πρόσωπο μόνο:Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος. Τη συζήτησή μας και τα πολύ σπουδαία πράγματα που είπαμε θα τα μεταφέρω στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο. Πιστεύω ότι αυτό το πνεύμα της συνεργασίας, της θελήσεως να συνεργαστούμε, για θέματα τα οποία αποβλέπουν στην εξυπηρέτηση κάθε ανθρώπου, στην αναβάθμιση και στην αντιμετώπιση των δυσκολιών κάθε ανθρώπου που υποφέρει σε σχέση με το θέμα της πρόνοιας θα είναι θέματα τα οποία θα αγκαλιάσει και η ΔΙΣ».

Αξίζει να σημειωθεί ότι προχθές, 24 ώρες πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, ο Αρχιεπίσκοπος αναφέρθηκε στις πληροφορίες για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας λέγοντας: «Πικραινόμαστε όταν γίνονται επιθέσεις ή όταν μας φοβερίζουν ότι θα μας πάρουν χρήματα. Και τι σημαίνει αυτό; Θα αφαιρεθούν από το έργο μας και έτσι απλά θα κοπούν από την εξυπηρέτηση αυτών των ανθρώπων».

Η φορολόγηση προκαλεί έντονο σκεπτικισμό σε όλους τους ιεράρχες. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι αρχιερείς δηλώνουν πως πρέπει να φορολογούνται αλλά διερωτώνται τι θα γίνει με την αναξιοποίητη περιουσία της Εκκλησίας αλλά και με εκείνες τις εκτάσεις που αμφισβητούνται από το Κράτος.

Εν τω μεταξύ από το Συνοδικό Μέγαρο ο Μητροπολίτης Ζακύνθου κ. Χρυσόστομος, ο οποίος ανακοίνωσε τη σύγκληση συνεδρίου για τον θρησκευτικό τουρισμό, χαιρέτισε την πραγματοποίηση της συνάντησης Αρχιεπισκόπου και Πρωθυπουργού. «Πιστεύω» τόνισε ο κ. Χρυσόστομος «ότι οι κκ. Παπανδρέου και Ιερώνυμος είναι άνθρωποι νουνεχείς και αγαπούν την πατρίδα και την Εκκλησία». Στη συνέχεια ο κ. Χρυσόστομος αναφέρθηκε στα φυλλάδια που κυκλοφόρησαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2004 και χαρακτήριζαν τον κ. Παπανδρέου άθεο. «Πιστεύω» τόνισε ο Μητροπολίτης Ζακύνθου «ότι ο Γιώργος Παπανδρέου έχει ξεχάσει την πικρία του όταν πριν από μερικά χρόνια από αυτό εδώ το κτίριο κινήθηκαν φυλλάδια εναντίον του που τον έλεγαν άθεο. Τώρα είναι όλα στο φως, τώρα υπάρχει διαφάνεια».

πηγή: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=32&artId=297042&dt=03/11/2009

Τριγμοί στο παρασκήνιο για τη φορολόγηση της "ιερής" περιουσίας 

του Αντώνη Τριανταφύλλου

Σκεπτικισμός επικρατεί σε κυβέρνηση και Ιερά Σύνοδο για τη φορολόγηση της εκκλησιαστικής περιουσίας. Ένα εικοσιτετράωρο μετά τη συνάντηση του Αρχιεπισκόπου με τον πρωθυπουργό ο προβληματισμός για τα αποτελέσματα των κατ’ ιδίαν επαφών των Γιώργου Παπανδρέου και κ. Ιερώνυμου είναι πλέον διάχυτος σε μονή Πετράκη και Μέγαρο Μαξίμου. Από το μεσημέρι της Τρίτης στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι εμφανής η περίσκεψη για την κυοφορούμενη αρνητική στάση της Εκκλησίας έναντι του σχεδίου φορολόγησης εσόδων της Εκκλησίας από την επιχειρηματική αξιοποίηση περιουσιακών της στοιχείων.

Πολιτεία και διοικούσα Εκκλησία φαίνεται ότι δεν μπορούν να βρουν κοινό σημείο επαφής για τη φορολόγηση. Η μεν κυβέρνηση φέρεται, σύμφωνα με πολιτικούς κύκλους, αποφασισμένη στο πλαίσιο των προγραμματικών δεσμεύσεών της να προχωρήσει στην επιβολή φορολογίας στα εμπορικά εισοδήματα και της Εκκλησίας. Την ίδια στιγμή, στελέχη της Ιεράς Συνόδου αλλά και μητροπολίτες αποτυπώνουν το δικό τους προβληματισμό επισημαίνοντας ότι ένα σχέδιο φορολόγησης θα πρέπει να βασίζεται στην ισονομία και όχι σε καθαρά εισπρακτικά κριτήρια.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχει οικονομική κρίση. Η Εκκλησία δεν ζει στο δικό της σύμπαν και θα συνδράμει και με τις δικές της δυνάμεις στη μείωση του χρέους. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνει υπό καθεστώς ισονομίας. Δεν είναι λογικό να φορολογείται μόνο η Εκκλησία της Ελλάδος και την ίδια στιγμή τα Πατριαρχεία, τα Βακούφια, η Εβραϊκή Κοινότητα και τα άλλα θρησκεύματα να μην συνεισφέρουν εξίσου» αναφέρει ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ μιλώντας στο Amen.gr.

Ο δυναμικός ιεράρχης εκφράζει την πεποίθησή ότι ένα φορολογικό σχέδιο θα πρέπει να βασίζεται στην ισονομία και όχι να έχει απλώς φοροεισπρακτικό χαρακτήρα. Εκτιμά μάλιστα, ότι η κυβέρνηση δεν έχει γνωστοποιήσει το οικονομικό της σχέδιο, αναφορικά με τη φορολόγηση της Εκκλησιαστικής περιουσίας, στο σύνολο του. «Δεν είναι τόσο απλό να πει κανείς ότι επιβάλλει πρόσθετη φορολογία. Τι να φορολογήσει επιπλέον;» διερωτάται. «Τα σχολεία που λειτουργούν από τις μητροπόλεις και για τα οποία βάζουμε και λεφτά από την τσέπη μας, ή τις εικόνες και τα εκκλησιαστικά κειμήλια, που είναι αντικείμενα δημόσιας λατρείας -  κατά τον Αστικό Κώδικα - άρα αντικείμενα αναπαλλοτρίωτα, που δεν μπορούν να μισθωθούν πωληθούν, άρα και να φορολογηθούν;».

Σε αυτό το βαρύ κλίμα αναμένεται να συνεδριάσει αύριο το πρωί η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, όπου ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος θα ενημερώσει επισήμως τα δώδεκα μέλη της ΔΙΣ για τα αποτελέσματα της συνάντησης του με τον πρωθυπουργό. Ήδη από την Τρίτη αρκετά μέλη της ΔΙΣ εξέφραζαν τον προβληματισμό τους για το κυβερνητικό σχέδιο επισημαίνοντας ότι, εφόσον η πολιτεία έχει αποφασίσει τελεσίδικα την επιπλέον φορολόγηση και της περιουσίας της Ελλαδική Εκκλησίας, τότε για λόγους ισονομίας θα έπρεπε να δρομολογήσει την είσπραξη αντίστοιχων φόρων και από τα τέσσερα Ορθόδοξα Πατριαρχεία, τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, τα υπόλοιπα χριστιανικά δόγματα  και τις άλλες θρησκευτικές κοινότητες που διαθέτουν και αξιοποιούν επιχειρηματικά περιουσιακά τους στοιχεία στη χώρα.

Η ανησυχία των ιεραρχών αφορά το ποσό που θα κληθούν  να καταβάλλουν τα ΝΠΔΔ της Εκκλησίας της Ελλάδος στο δημόσιο ταμείο από την επιπλέον φορολόγηση των εμπορικών δραστηριοτήτων, που εκτιμάται ότι ανέρχεται σε εκατομμύρια ευρώ. Την ίδια στιγμή, κυβερνητικοί κύκλοι υποστήριζαν την Τρίτη ότι η επιπλέον φορολόγηση της Εκκλησίας είναι πολιτική δέσμευση, αλλά θα πραγματοποιηθεί σε δίκαιη βάση.

Όσον αφορά τις μεικτές επιτροπές, τη σύσταση των οποίων ανακοίνωσαν από το μέγαρο Μαξίμου Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και Γιώργος Παπανδρέου, στελέχη της Ιπποκράτους ανέφεραν την Τρίτη ότι θα ενεργοποιηθούν για να μελετήσουν και να διαχειριστούν από κοινού τους κοινοτικούς πόρους που θα απελευθερωθούν για την Εκκλησία στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ, που αντικατέστησε τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης. Το ποσό αυτό που θα διατεθεί σε 15 μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος ανέρχεται σε περίπου 30 εκατομμύρια ευρώ.

πηγή: http://www.amen.gr/index.php?mod=news&op=article&aid=855

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR