Ζωηφόρος

Τα «Ρουσφέτια» που θέλει η Εκκλησία,

Τα «Ρουσφέτια» που θέλει η Εκκλησία

Διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής,

κοινοτικά κονδύλια και

αποδέσμευση από το ΥΠΕΧΩΔΕ των ακινήτων-φιλέτων

Τις «διευκολύνσεις» που θα ζητήσει η Εκκλησία από τη νέα κυβέρνηση που θα προκύψει στις 4 Οκτωβρίου μελετούν τον τελευταίο καιρό από τα γραφεία τους στην Ιερά Σύνοδο οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου.

Η προκήρυξη των εκλογών τον Σεπτέμβριο δεν προκάλεσε, όπως είχαμε γράψει και πρόσφατα, αναστάτωση μόνο στον πολιτικό χώρο αλλά και στη διοίκηση της Εκκλησίας. Αν και τους τελευταίους μήνες ο Ιερώνυμος είχε αναλάβει προσωπικά να τακτοποιήσει τις εκκρεμότητες που υπήρχαν μεταξύ της κυβέρνησης και της Εκκλησίας, εντούτοις η ξαφνική αναγγελία των εκλογών τούς έδεσε τα χέρια.

Οι υπουργικές αποφάσεις που θα μπορούσαν να δώσουν λύση σε πολλά εκκλησιαστικά προβλήματα έμειναν στα συρτάρια και… αναμένουν τον επόμενο υπουργό για να τις προωθήσει. Οι συνεργάτες του Ιερώνυμου γνωρίζουν καλά ότι όλη αυτή η διαδικασία των συζητήσεων με υπουργούς και η κατάθεση των αιτημάτων της Εκκλησίας θα είναι πολύ χρονοβόρα, ελπίζουν όμως ότι μια κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ (λόγω των καλών προσωπικών σχέσεων που διατηρεί ο Αρχιεπίσκοπος με πολλά στελέχη του) θα μπορέσει να δώσει πολύ πιο σύντομα ένα τέλος στα όσα δύο σχεδόν χρόνια ζητούν από την απερχόμενη κυβέρνηση. «Μέχρι να ενημερωθούν οι υπουργοί και να ληφθούν οι απαραίτητες αποφάσεις θα περάσει αρκετός χρόνος. Όμως πιστεύουμε ότι θα έχουμε θετικά αποτελέσματα», λέει κληρικός της Συνόδου ο οποίος γνωρίζει καλά τα αιτήματα της Εκκλησίας που περιμένουν «διευθέτηση» από τη νέα κυβέρνηση.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα πρώτα «ρουσφέτια» που θα ζητήσει η διοίκηση της Εκκλησίας από τη νέα κυβέρνηση είναι τα εξής:

- Η διχοτόμηση της Μητρόπολης Αττικής σε δύο νέες μητροπόλεις. Βασικό μέλημα του Αρχιεπισκόπου είναι ο χωρισμός πριν από την άνοιξη του 2010 της Μητρόπολης σε δύο νέες μητροπόλεις: την Ιερά Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως, με έδρα το Ίλιο, και την Ιερά Μητρόπολη Κηφισιάς, Αμαρουσίου και Ωρωπού, με έδρα την Κηφισιά, ώστε να μπορέσει να εκλέξει δύο δικούς του ανθρώπους. Στην περίπτωση της Μητρόπολης Αττικής το μεγάλο πρόβλημα όμως για τον Αρχιεπίσκοπο δεν είναι μόνο το «ρουσφέτι» που θα ζητήσει από τον νέο υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων για τη διχοτόμηση αλλά και οι διεκδικήσεις που θα προβάλουν οι δύο πρώην Αττικής: Ο Νικόδημος Γκατζιρούλης (μετά και την άρση του επιτιμίου της ακοινωνησίας στην οποία αναμένεται να προχωρήσει η Σύνοδος της ιεραρχίας τον Οκτώβριο) και ο Παντελεήμονας Μπεζενίτης, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες έχει ήδη αποφυλακιστεί και περιμένει την απόφαση της εκκλησιαστικής προσφυγής του («έκκλητο») στο Οικουμενικό Πατριαρχείο. Από τον νέο υπουργό Παιδείας ο Αρχιεπίσκοπος επιπλέον θα ζητήσει να γίνουν όλες οι απαραίτητες αλλαγές στην εκκλησιαστική εκπαίδευση, στις οποίες είχε συμφωνήσει και με τον Άρη Σπηλιωτόπουλο και προβλέπονταν στο σχέδιο νόμου που δεν πρόλαβε να επικυρωθεί από τη Βουλή.

- Η άντληση κοινοτικών και άλλων κρατικών κονδυλίων. Οι κρατικές χρηματοδοτήσεις προς την Αρχιεπισκοπή και τις μητροπόλεις (κυρίως μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων) παρουσιάζουν μεγάλη στασιμότητα. Από τα υπεσχημένα από την εποχή του Μακαριστού Χριστόδουλου κονδύλια από τον ευρωπαϊκό κορβανά ακόμη δεν έχει ληφθεί ούτε δεκάρα! Στη διοίκηση της Εκκλησίας εκτιμούν ότι σύντομα τα κονδύλια αυτά θα μπορέσουν να διοχετευθούν στις μητροπόλεις για να γίνουν τα έργα που έχουν προβλεφθεί, αν και αυτό θα χρειαστεί οπωσδήποτε και ένα «χέρι βοηθείας» από τα νέα κυβερνητικά στελέχη που θα προΐστανται στα συναρμόδια υπουργεία (Οικονομικών κ.λπ.).

- Η αποδέσμευση των εκκλησιαστικών ακινήτων-«φιλέτων» από το ΥΠΕΧΩΔΕ. Ο Αρχιεπίσκοπος πρόσφατα είχε αποσπάσει τη δέσμευση του κ. Σουφλιά ότι θα φρόντιζε για την αποδέσμευση δεκάδων εκκλησιαστικών ακινήτων «φιλέτων» (οικόπεδο στη Λ. Αλεξάνδρας, οικόπεδο στην οδό Δεινοκράτους στο Κολωνάκι, οικόπεδα στη Βουλιαγμένη κ.λπ.) που δεν μπορούν να αξιοποιηθούν, αφού απαιτείται προηγουμένως απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ.

Οι συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου στην οικονομική υπηρεσία της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ), όπως λένε οι φήμες, έχουν ήδη κάνει μια πρώτη εκτίμηση σε «ημέτερη» εταιρεία εκτίμησης ακινήτων και ασκούν πιέσεις στον Ιερώνυμο για να δώσει προτεραιότητα στο θέμα αμέσως μετά τις εκλογές, λέγοντάς του ότι η Εκκλησία χάνει πολλά έσοδα από τη μη αξιοποίηση των συγκεκριμένων ακινήτων. Ήδη, μαθαίνουμε, μέσα στην

ΕΚΥΟ τα golden boys έχουν καταγράψει σε μια μακροσκελή λίστα όλα τα ακίνητα που είναι «μπλοκαρισμένα» και τα έσοδα που θα μπορούσαν να προκύψουν από την αξιοποίησή τους. Οι κακές γλώσσες λένε όμως ότι ήδη έχουν βρεθεί (πριν ακόμη λάβει απόφαση ο επόμενος υπουργός ΠΕΧΩΔΕ) οι υποψήφιοι επιχειρηματίες για την εκμετάλλευση των συγκεκριμένων ακινήτων…

πηγή: http://www.paron.gr/v3/new.php?id=45810&colid=&catid=26&dt=2009-09-27%200:0:0

Αναδημοσίευση από: http://exagorefsis.blogspot.com/

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel