Ζωηφόρος

«Ιερή» δυσφορία για τους φόρους, του Μάνου Χαραλαμπάκη,

«Ιερή» δυσφορία για τους φόρους

Μετά την εξαγγελία Γιώργου

για την ακίνητη περιουσία της Εκκλησίας

του Μάνου Χαραλαμπάκη

Ακίνητη περιουσία πολλών εκατομμυρίων ευρώ διαθέτει η Εκκλησία. Η αναγγελία Παπανδρέου για τη φορολόγησή της δεν είναι η πρώτη φορά που διατυπώνεται. Κύκλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος πάντως μολονότι δεν δήλωναν εμφανώς την αντίθεσή τους στην πρόταση του ΠΑΣΟΚ- όπως έχουν κάνει στο παρελθόν- εξέφραζαν χθες με διακριτικό τρόπο τη δυσφορία τους.

O πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Παπανδρέου ποντάρει στο γεγονός ότι ειδικά την τελευταία πενταετία το ελληνικό Δημόσιο έχει χάσει έσοδα πολλών εκατομμυρίων ευρώ λόγω των φοροαπαλλαγών που ισχύουν για την Εκκλησία. Πολλές από αυτές είχαν αποφασιστεί αμέσως μετά την ανάληψη της εξουσίας από τη Ν.Δ. ως... ιερό αντάλλαγμα για τη στάση που είχε κρατήσει ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος κατά των κυβερνήσεων Σημίτη και υπέρ της συντηρητικής παράταξης της... Δεξιάς του Κυρίου. Ένα από τα «αντίδωρα» που είχε δώσει η κυβέρνηση της Ν.Δ. στην Εκκλησία ήταν η φοροαπαλλαγή που αποφάσισε λίγους μετά την ανάληψη της εξουσίας το 2004. Τότε, στα τέλη Νοεμβρίου 2004, στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο που ψήφισε είχε μηδενίσει τον φόρο (10%) που κατέβαλλαν τα μοναστήρια και οι μητροπόλεις για τα εισοδήματα που εισέπρατταν από ενοίκια.

Είχαν ακολουθήσει όμως και άλλα δώρα της κυβέρνησης προς την Εκκλησία. Απαλλάχθηκε (με τον Νόμο 3427/2005) από το τέλος αυτόματου υπερτιμήματος και το τέλος συναλλαγής ακινήτων. Πάντως, λίγο πριν από τις εκλογές του Μαρτίου του 2004, η Εκκλησία είχε απαλλαγεί από άλλον έναν φόρο· είχε καταργηθεί ο φόρος 35% επί των συνολικών εσόδων (από το παγκάρι) που πλήρωναν οι ναοί.

Ιδιοκτήτης 900 ακινήτων

Πλήρης καταγραφή της εκκλησιαστικής περιουσίας και των εκτάσεων γης που της ανήκουν έως σήμερα δεν έχει γίνει. Στοιχεία υπάρχουν μόνο για τα έσοδα και τα ακίνητα της κεντρικής διοίκησης της Εκκλησίας. Το 2008, σύμφωνα με πληροφορίες, τα έσοδα της Εκκλησίας έφτασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 13 εκατομμύρια από αυτά μπήκαν στο ταμείο της από τα ενοίκια που εισπράττει. Υπολογίζεται ότι της ανήκουν 900 κτίρια στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη. Εκεί στεγάζονται υπουργεία, γραφεία, καταστήματα, χώροι στάθμευσης, ξενοδοχεία.

Ενδεικτικό είναι ότι έως το 2006 έμπαιναν στο «παγκάρι» της Εκκλησίας περίπου 790.000 ευρώ τον χρόνο από το ενοίκιο που έπαιρνε από το υπουργείο Παιδείας για το ακίνητό της στην οδό Μητροπόλεως. Κτίριο που μέχρι σήμερα παραμένει ξενοίκιαστο.

Η μοναστηριακή περιουσία

Θολό παραμένει το τοπίο σε ό,τι αφορά άλλες εκτάσεις της Εκκλησίας, τη λεγόμενη μοναστηριακή περιουσία, η οποία έως σήμερα δεν έχει καταστεί δυνατόν να καταμετρηθεί. Παλαιότερες εκτιμήσεις του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης αναφέρουν πως η έκταση φτάνει τα 1.300.000 στρέμματα. Από αυτά, 732.000 είναι βοσκότοποι, 367.000 δασικές εκτάσεις, 189.000 γεωργικές και περίπου 400.000 χαρακτηρίζονται ως «διακατεχόμενα». Κι αυτό διότι γι΄ αυτά δεν υπάρχουν τίτλοι ιδιοκτησίας.

ΕΣΟΔΑ 20 ΕΚΑΤ. ΕΥΡΩ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ

Το 2008 τα έσοδα της Εκκλησίας έφτασαν τα 20 εκατομμύρια ευρώ. Περίπου 13 εκατομμύρια από αυτά μπήκαν στο ταμείο της από ενοίκια

«Δώσαμε, δώσαμε» για νοσοκομεία, πάρκα, πλατείες

ΠΑΡ΄ ΟΤΙ ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μετά την πρόταση του κ. Παπανδρέου έσπευσε να δηλώσει ότι οι πολιτικοί δεν πρέπει να ασχολούνται με την εκκλησιαστική περιουσία, ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος τηρεί προσεκτική στάση και φαίνεται ότι δεν επιθυμεί να παρέμβει τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή, παραμονές των εκλογών, και να πάρει θέση. Ωστόσο, τον προηγούμενο χρόνο ο Αρχιεπίσκοπος είχε αναφερθεί αρκετές φορές στο θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, είτε με αφορμή το Βατοπέδι είτε με την πρόταση για φορολόγησή της. Ένα από τα σχέδια του κ. Ιερωνύμου είναι δηλαδή η περιουσία της Εκκλησίας να αξιοποιηθεί ακόμη και σε συνεργασία με την Πολιτεία, «όχι όμως για να κερδίσει το κράτος κάτι»- όπως έχει πει- αλλά για να εξυπηρετούνται άνθρωποι που υποφέρουν.

Αντίθετοι πολλοί ιεράρχες

Την ίδια στιγμή, μεγάλη μερίδα ιεραρχών θεωρεί ότι η Εκκλησία δεν θα πρέπει να φορολογηθεί καθώς στο παρελθόν έχει δώσει πολύ μεγάλο μέρος της περιουσίας της στην Ελληνική Πολιτεία προκειμένου να κατασκευασθούν νοσοκομεία, πάρκα, πλατείες, πανεπιστήμια. Γι΄ αυτό και υποστηρίζουν πως τα όσα ακούγονται περί τεράστιας περιουσίας δεν είναι παρά ένας μύθος.

Για παράδειγμα, τον περασμένο Ιούνιο, ο πρόεδρος των Οικονομικών Υπηρεσιών της Εκκλησίας (ΕΚΥΟ) Μητροπολίτης Ιωαννίνων Θεόκλητος, είχε τονίσει σε ομιλία: «Δεν υπάρχει κοινωνικός φορέας που δεν έχει λάβει πλουτισμό από την Εκκλησία: νοσοκομεία, πανεπιστήμια, σχολεία, πλατείες, κοινωνικά ιδρύματα, χώροι αθλοπαιδιών, πνεύμονες πρασίνου, δρόμοι και κοινόχρηστοι χώροι έχουν αφειδώλευτα παραχωρηθεί από την Εκκλησία...».

Και αρκετοί είναι οι ιεράρχες που υποστηρίζουν ότι ήδη η Εκκλησία φορολογείται, αφού τόσο η κεντρική διοίκηση όσο και αρκετές μητροπόλεις καταβάλλουν το Ενιαίο Τέλος Ακίνητης Περιουσίας (ΕΤΑΚ). Κάποιες ωστόσο έχουν αρνηθεί να το πληρώσουν.

πηγή: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&artid=4536231&ct=1

«Μη ματαιοπονείτε για την εκκλησιαστική περιουσία»

"Εδώ και χρόνια δεν γίνεται τίποτα, μην ματαιοπονείτε" ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μετά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να επιβληθεί φόρος στην εκκλησιαστική περιουσία

"Μη ματαιοπονείτε, δεν γίνεται τίποτα" ανέφερε σε δηλώσεις του ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος μετά την πρόταση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου να επιβληθεί φόρος στην εκκλησιαστική περιουσία.

Ο Μητροπολίτης Άνθιμος, σε δηλώσεις του στην Κοινωνία ώρα MEGA, σημείωσε ότι το θέμα της φορολόγησης της εκκλησίας συζητείται εδώ και χρόνια δίχως όμως να έχει υλοποιηθεί κάτι και επανέλαβε πως τα κόμματα δεν θα πρέπει να εντάσσουν την εκκλησία στα προγράμματά τους και να μην γίνεται η υπόθεση αυτή αντικείμενο πολιτικής ή κομματικής εκμετάλλευσης.

Τόνισε, εξάλλου, ότι η εκκλησία φορολογείται για όλα τα αστικά ακίνητα, πληρώνοντας κανονικά το ΕΤΑΚ και σημείωσε ότι η συζήτηση αφορά στις λεγόμενες δασικές και αγροτολιβαδικές εκτάσεις που έχουν στην ιδιοκτησία τους οι Μονές και οι οποίες δεν απόδίδουν έσοδα.

Ο Μητροπολίτης επεσήμανε, τέλος, ότι από τη Βουλή έχει ψηφιστεί νόμος για την ρύθμιση του θέματος και συμβούλεψε τους πολιτικούς: "Μη βάζετε τα χέρια σας στη φωτιά, θα καείτε".

πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=11378&subid=2&pubid=6078849

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel