Logo
Print this page

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ κατά της Εκκλησίας στις Σέρρες, του Αιμίλιου Πολυγένη,

Το ΠΑ.ΣΟ.Κ

κατά της Εκκλησίας στις Σέρρες

του Αιμίλιου Πολυγένη

Πριν λίγες μέρες το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με εντολή του Υπουργού Παιδείας κ. Άρη Σπηλιωτόπουλου, τοποθέτησε στις Εφορείες των Δημοσίων Βιβλιοθηκών της χώρας κληρικούς.

Για κάποιους οι προθέσεις αυτές του Υπουργείου Παιδείας, ερμηνεύτηκαν ως αλλαγή της «κοσμικής» φιλοσοφίας που μέχρι σήμερα διείπε τη λειτουργία τους.

Ενώ σε άλλες Εφορείες ο Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Σπηλιωτόπουλος διόρισε ιερείς, στις Σέρρες με απόφαση του ανέθεσε την Προεδρεία της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης στον Μητροπολίτη Σερρών κ. Θεολόγο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ. Θεολόγου στη θέση του Προέδρου της Δ.Κ.Β.Σ αποτελεί έκπληξη, τόσο γιατί στα 57 χρόνια λειτουργίας του συγκεκριμένου ΝΠΔΔ πρώτη φορά συμβαίνει κάτι ανάλογο.

Επίσης, τα τοπικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι ο Μητροπολίτης Σερρών είναι πλήρης σοβαρών εκκλησιαστικών, πνευματικών, διοικητικών και λοιπών υποχρεώσεων, και τίθεται ερώτημα εάν θα μπορέσει να ασχοληθεί κατ` ουσίαν και με τα νέα του απαιτητικά καθήκοντα.

Πάντως, ακούγεται ότι ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, ουδέποτε θέλησε η επεδίωξε να λάβει αυτή την θέση. Εξάλλου, να αναφερθεί πως η θητεία είναι τριετής και οι θέσεις είναι άμισθες.

Να σημειωθεί πως ο Μητροπολίτης Σερρών κ. Θεολόγος, μπήκε στο στόχαστρο και της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Ν. Σερρών, η οποία εξέδωσε μια σκληρή θα λέγαμε ανακοίνωση για το θέμα αυτό.

Ανακοίνωση της Ν.Ε. Σερρών του ΠΑΣΟΚ:

Η τοποθέτηση του Μητροπολίτη κ.κ. Θεολόγου στη θέση του Προέδρου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών προκάλεσε όχι μόνον έκπληξη, αλλά και προβληματισμό στην τοπική κοινωνία.

Ένας φορέας που στα κοινωνικά και πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας διεκδικεί έναν ευρύτερο προσανατολισμό, πνευματικό και εκπαιδευτικό ταυτόχρονα, που ο ρόλος του είναι η καλλιέργεια αξιών και υψηλών ιδανικών, αφήνεται στα χέρια ενός θρησκευτικού ποιμένα, ο οποίος λειτουργεί μ’ έναν συγκεκριμένο θεοκρατικό κώδικα ηθικής και φιλοσοφίας.

Δεν ξέρουμε τι επιδιώκει ο σεβαστός Μητροπολίτης μας με το διορισμό του στη θέση αυτή. Σίγουρα όμως ο νέος κοσμικός ρόλος που φαίνεται να διεκδικεί, χρήζει ιδιαίτερης προσοχής.

Πρωτίστως είναι μακράν κάθε πατερναλιστικής νοοτροπίας, με την οποία ένας θρησκευτικός ποιμενάρχης καθοδηγεί το ποίμνιό του.

Πολιτικά απαράδεκτη όμως και ανεύθυνη κρίνεται η επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΠΘ, που φαίνεται ότι ενέδωσε σε ανάλογες απαιτήσεις του εκκλησιαστικού χώρου και σε άλλες πόλεις.

Ανενδοίαστα και προκλητικά έξω από το πνεύμα των καιρών παραδίδει ένα κοσμικό πνευματικό κέντρο, ένα χώρο κατεξοχήν ελεύθερης έκφρασης και διακίνησης ιδεών σε εκκλησιαστικούς ταγούς, αποκλείοντας έτσι πνευματικούς δημιουργούς με έργο και με κύρος από τον ευρύτερο χώρο της εκπαίδευσης, της επιστήμης και του πολιτισμού.

Μήπως τελικά στην πολιτική ηγεσία του ΥΠΕΠΘ βολεύει μια κοινωνία «θεοκρατικού τύπου», στην οποία οι πολίτες δεν αντιμετωπίζονται ως ελεύθερα σκεπτόμενα, υπεύθυνα πολιτικά όντα με κριτική άποψη και θέση, αλλά ως μάζα που καθοδηγείται τυφλά;

Μήπως η κυβερνώσα - ευτυχώς για λίγο ακόμη - παράταξη αναζητεί σανίδα σωτηρίας μέσω της συνδρομής πιο ακραίων συντηρητικών, φίλα προσκείμενων προς αυτήν, πολιτικών χώρων, που η πολιτική τους φιλοσοφία έχει ως βάση το τρίπτυχο «Πατρίς -θρησκεία - οικογένεια»; Δημοσιεύματα φέρουν πρωτοκλασάτα στελέχη του Νομού να μεθοδεύουν κομματική «συναλλαγή» για ψηφοθηρικούς λόγους ενόψει της επερχόμενης εκλογικής ήττας.

Μήπως τελικά το αύριο που επαγγέλλεται η Νέα Δημοκρατία για τον τόπο δεν είναι παρά ένας πολιτικός Μεσαίωνας;

Εμείς ως Π.Α.Σ.Ο.Κ καταγγέλλουμε την οπισθοδρομική αυτή πολιτική επιλογή του ΥΠΕΠΘ και καλούμε όλους τους συμπολίτες μας να στρατευθούν ενάντια σ’ αυτήν την απόφαση.

Σε όσους πάλι αμφισβητούν τη στάση που υιοθετούμε σε παρόμοιες καταστάσεις, τους υπενθυμίζουμε ότι το Π.Α.Σ.Ο.Κ, ως υπεύθυνο πολιτικό κόμμα που αγκαλιάζει νέες ιδέες και εφαρμόζει νέες πολιτικές, έχει δώσει ως τώρα πάμπολλα δείγματα γραφής σε συγκρούσεις και ρήξεις με καθεστηκυίες, συντηρητικές αντιλήψεις και νοοτροπίες.

Και σε αυτήν τη φάση δε θα κάνει πίσω, αλλά θα στρατευθεί ξανά στην πρώτη γραμμή. 

πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3054&Itemid=1

Η Μητρόπολη Σερρών για το θέμα της Δ.Κ. Βιβλιοθήκης

Ο ΜητροπολίτηςΤο Πρακτορείο Εκκλησιαστικών Ειδήσεων Romfea.gr, την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου είχε γράψει για τις αντιδράσεις που έχει προκαλέσει

στις Σέρρες, η τοποθέτηση του Μητροπολίτη Σερρών και Νιγρίτας κ. Θεολόγου στην άμισθη θέση του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δ.Κ. Βιβλιοθήκης Σερρών από τον ΥΠ.Ε.Π.Θ. κ. Σπηλιωτόπουλο.

Σήμερα η Ιερά Μητρόπολη Σερρών με αφορμή των προβληματισμό ορισμένων για το γεγονός αυτό, προέβη στην παρακάτω ανακοίνωση.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ:

Με  αφορμή τον, ως μη όφειλε, δημιουργηθέντα προβληματισμό σε ορισμένους συμπολίτες μας εκ του γεγονότος τής  τοποθετήσεως από το ΥΠ.Ε.Π.Θ. του  Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας  στην άμισθη θέση του Προέδρου του Εφορευτικού Συμβουλίου της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης Σερρών, εκ της Ιεράς Μητροπόλεως ανακοινώνονται τα εξής.

Κάθε  καλοπροαίρετη δημόσια τοποθέτηση, υπό τήν προϋπόθεση ότι διατυπώνεται με ευπρέπεια και σοβαρότητα είναι  ασφαλώς αξία εκτιμήσεως, σεβασμού, αλλά και αξιολογήσεως.

Η Εκκλησία μας υπήρξε διαχρονικά και  ασφαλώς συνεχίζει να είναι  ο αυθεντικός χώρος και τρόπος αναπτύξεως και διασφαλίσεως τής  ελευθερίας του ανθρωπίνου προσώπου καθώς και η πνευματική κιβωτός  ενός αξεπέραστου πολιτισμού.

Ασφαλώς αυτή την αξιολόγηση εξέφρασε και ο συντάκτης του σχετικού Νόμου (άρθρο 6 & 2 του Νόμου 3149/2003 «περί δημοσίων βιβλιοθηκών...»), όπου πλην των άλλων προτεινομένων προσώπων παρέχεται η δυνατότητα συμμετοχής στο Εφορευτικό Συμβούλιο των Δημοσίων Βιβλιοθηκών και εκπροσώπου της Εκκλησίας.

Ο Σεβασμιώτατος ουδέποτε επεδίωξε καθ’ οιονδήποτε τρόπο τήν τοποθέτησή του στην άμισθη θέση του Προέδρου του Ε.Σ. τής Δημόσιας Κεντρικής  Βιβλιοθήκης Σερρών.

Μολονότι τα υψηλά  ποιμαντορικά και πνευματικά του καθήκοντα αποτελούν το πρώτιστο και κύριο μέλημά του δεν θα μπορούσε, εφόσον του προτάθηκε, να αρνηθεί τις υπηρεσίες του σε μία θέση προσφοράς με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση της πνευματικής και πολιτιστικής ζωής του τόπου μας.

Αυτονόητο τυγχάνει τέλος το γεγονός ότι ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Ε.Σ., τον Διευθυντή, τους εργαζομένους στην Δημόσια Βιβλιοθήκη Σερρών, τις αρχές του τόπου μας, τον πνευματικό κόσμο και τον φιλογράμματο λαό των Σερρών, θα εργασθούν με ευρύτητα πνεύματος και με όλες τις δυνάμεις τους για την περαιτέρω ανάπτυξη της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης των Σερρών, η οποία αποτελεί κτήμα όλων των Σερραίων. 

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=3065&Itemid=1

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR