Logo
Print this page

Διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας-Κράτους λένε Παπανδρέου και Ιερώνυμος,

Διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας-Κράτους

λένε Παπανδρέου και Ιερώνυμος

από δημοσίευμα της «Ελευθεροτυπίας» 10/04/2009

Σύμπτωση απόψεων για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας προέκυψαν κατά τη συνάντηση, στην Αρχιεπισκοπή, Γιώργου Παπανδρέου και Ιερώνυμου, καθώς και για τη δυνατότητα της Εκκλησίας να συμβάλει με τις δικές της δυνάμεις στην αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης για τα ασθενέστερα στρώματα.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αφού εξέφρασε τη συμπαράστασή του στον μακαριότατο, επειδή η Μητρόπολη έγινε στόχος βομβιστών, εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και τη δυνατότητα, μέσα από αυτούς, να αναπτυχθούν τομείς στενής συνεργασίας, κυρίως στον κοινωνικό τομέα και ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, τόσο στους Έλληνες πολίτες που δοκιμάζονται από τη φτώχεια, όσο και στους μετανάστες.

Κατά τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, υφίσταται ήδη σχέση διακριτών ρόλων μεταξύ Πολιτείας και Εκκλησίας, αλλά υπάρχει και χώρος με θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Επ' αυτών όπως είπε, έγινε διεξοδική συζήτηση, “επειδή στόχος της Εκκλησίας, πέρα από την πνευματική ζωή, είναι η διακονία του κάθε ανθρώπου που υποφέρει”.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Διακριτοί οι ρόλοι Εκκλησίας-Κράτους λένε Παπανδρέου και Ιερώνυμος

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργος Α. Παπανδρέου, συναντήθηκε σήμερα με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, κ. Ιερώνυμο, στην Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών.

Μετά την συνάντηση, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, έκαναν τις ακόλουθες δηλώσεις:

Γιώργος Α. Παπανδρέου:

Πρώτα απ' όλα, είχα την ευκαιρία να εκφράσω στον Μακαριώτατο την αλληλεγγύη και την συμπαράστασή μας, λόγω των απαράδεκτων γεγονότων που συνέβησαν χθες σε μερικές εκκλησίες και, μάλιστα, εν μέσω εορτών για το Πάσχα.

Η συνάντησή μας ήταν μια πολύ χρήσιμη ευκαιρία -και ήταν και δική μου χαρά- να ανταλλάξουμε απόψεις, πρώτα απ' όλα, για τους διακριτούς ρόλους Εκκλησίας και Πολιτείας, αλλά και παράλληλα για τη δυνατότητα, ακριβώς μέσα από αυτούς τους διακριτούς ρόλους, να υπάρξουν και τομείς στενής συνεργασίας, όπως παραδείγματος χάριν στον κοινωνικό τομέα, ιδιαίτερα αυτή την εποχή, που βιώνουμε την οικονομική κρίση, την φτώχεια, και ο κόσμος αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα.

Συζητήσαμε την συνεργασία μας σε τομείς, όπως η αντιμετώπιση της φτώχειας, καθώς και το έργο που προσφέρει η Εκκλησία, με τα συσσίτια που κάνετε Μακαριώτατε, για τους μετανάστες και την προσπάθεια ένταξής τους στην χώρα μας, με ανθρωπιά, ώστε να αισθανθούν ότι είναι η δεύτερη πατρίδα τους, αλλά ότι είναι κι αυτή πατρίδα τους, ιδιαίτερα μάλιστα η νέα γενιά των μεταναστών.

Επίσης, για τα παιδιά που είναι εθισμένα από ναρκωτικά, ξέρω ότι κάνετε κι εκεί ένα σημαντικό έργο.

Εκεί, πιστεύω ότι υπάρχει ένα πολύ σημαντικό πεδίο συνεργασίας με την Πολιτεία, όπως βεβαίως - θυμάμαι και από τη θέση μου στο Υπουργείο Εξωτερικών- και στον τομέα της ανθρωπιστικής βοήθειας, της αναπτυξιακής βοήθειας, που μπορεί και η Εκκλησία της Ελλάδας να παρέχει, πάντα με τη στήριξη και της Πολιτείας και του Ελληνικού λαού, σε χώρες της περιοχής, ή και ευρύτερα όπως στην Αφρική και αλλού.

Είναι πολύ χρήσιμη αυτή η ανταλλαγή απόψεων. Και είπαμε ότι σε όλα αυτά τα θέματα, και της συνεργασίας, αλλά και σε ζητήματα όπου χρειάζεται να επεξεργαστούμε περαιτέρω τις σχέσεις μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας, θα έχουμε τακτικές επαφές ώστε, μέσα από το διάλογο και τη συνεννόηση, να βρούμε τις απαραίτητες και σωστές λύσεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος δήλωσε:

Θα ήθελα κι εγώ να ευχαριστήσω θερμότατα για την επίσκεψη του κ. Γιώργου Παπανδρέου, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ευχαριστίες πολλές και για την επίσκεψη, αλλά κυρίως για τη δυνατότητα που μας έδωσε να ανταλλάξουμε απόψεις πάνω σε βασικά θέματα και σχέσεων Εκκλησίας και Πολιτείας και άλλων.

Η σχέση Εκκλησίας και Πολιτείας, μπορούμε να το πούμε πια, είναι μια σχέση διακριτών ρόλων, αλλά υπάρχει κι ένας χώρος με θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Πάνω σε αυτά συζητήσαμε αρκετά και, κυρίως, επειδή στόχος της Εκκλησίας, πέρα από την πνευματική ζωή, είναι η διακονία του κάθε ανθρώπου που υποφέρει, δόθηκε η ευκαιρία να μιλήσουμε γι' αυτό το έργο που γινόταν και γίνεται και το για πρόγραμμα που υπάρχει και συνεχίζεται.

Οι συζητήσεις και οι απόψεις πάνω σε αυτά τα θέματα, όπως είναι η φτώχεια, η πείνα, και τόσα άλλα θέματα, που όλοι τα γνωρίζουμε στην εποχή μας, μας βρήκε σύμφωνους για συνεργασία, να προχωρήσουμε κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Επίσης, θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι και σε άλλους στόχους μας, όπως είναι η ανάπτυξη της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και σε άλλους τομείς, που μέχρι τώρα δεν έχουν καλλιεργηθεί αρκετά, κι εκεί βρήκαμε ευρύ πεδίο συζήτησης και συνεννόησης.

Αλλά επειδή είμαστε άνθρωποι και πάντοτε παρουσιάζονται προβλήματα και δυσκολίες, και στην ανθρώπινη ζωή, αλλά και στις σχέσεις τις ανθρώπινες, είπαμε ότι υπάρχει όλη η θέληση, η κατανόηση, η συμφωνία, αυτά τα προβλήματα να τα κουβεντιάζουμε και να τα βλέπουμε από κοινού. 

……………………………………………………………………………………………………………………………………..

Σχόλιο επί του θέματος από το ιστολόγιο: http://aktines.blogspot.com/

Το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να μη δουλεύει σε «δύο κυρίους».

Είναι γνωστό ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ το 2003 προέβη στην ψήφιση νόμου που αφορούσε την απαλλαγή φόρου εκκλησιαστικών φορέων. Τότε ο νόμος απέβλεπε στην γεφύρωση του χάσματος που προκάλεσε το ζήτημα της απάλειψης του θρησκεύματος εκ των ταυτοτήτων και εξυπηρετούσε το συγκεκριμένο κόμμα που προσδοκούσε πολιτικά οφέλη. Τώρα όμως, επειδή η οικονομική κρίση σε συνδυασμό με την προσέλκυση ψηφοφόρων δεν επιτρέπουν αναφορές σε συγκεκριμένες κοινωνικές τάξεις εκ των οποίων αντλούνται υποστηρικτές, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έκρινε σκόπιμο να ακολουθήσει τη γνωστή ακίνδυνη πεπατημένη και δοκιμασμένη από το παρελθόν οδό της επίθεσης προς την Ορθόδοξη Εκκλησία.

Είναι γνωστή η θέση του κόμματος για την αλλαγή των άρθρων του Συντάγματος 3(περί Επικρατούσας θρησκείας) ,13(περί απαγόρευσης του προσηλυτισμού) και 33(περί Προέδρου της Δημοκρατίας).

Ποια είναι η άποψη του κόμματος για την οικογένεια ; Είναι γνωστό ότι χαρακτηρίζει κοντόφθαλμη και αδιέξοδη την διάταξη που αποκλείει από την σύναψη Σύμφωνου Συμβίωσης τα ομόφυλα ζευγάρια.

Ποια είναι η θέση του κόμματος για το μάθημα των Θρησκευτικών;

Είναι υπέρ των εγκυκλίων του καλοκαιριού και μάλιστα η υπεύθυνη παιδείας του κόμματος αναφέρει ανακρίβειες λέγοντας ότι «τα παραπάνω έγιναν σαφή και σε πρόσφατη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου».

Μήπως κάποιοι μιλώντας συνεχώς για διακριτούς ρόλους Εκκλησίας-Πολιτείας, θέλουν μια Εκκλησία περιορισμένη μέσα στους τέσσερις τοίχους και χωρίς άποψη;

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR