Ζωηφόρος

Η Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ για τη ρύθμιση σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας(2ο μέρος),

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ του ΣΥΡΙΖΑ

για τη ρύθμιση σχέσεων Πολιτείας και Εκκλησίας,

τις θρησκευ­τικές ενώσεις

και την κατοχύρωση της θρησκευτικής ελευ­θερίας

Άρθρο 1 θρησκευτική ελευθερία και ισότητα

1.      Η θρησκευτική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Κάθε πρόσωπο έχει δικαίωμα να εκδηλώνει τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις ατομικά ή συλλογικά, δημόσια ή κατ' ιδί­αν, με τη λατρεία, τις ιεροτελεστίες, τη διδασκαλία και την πρακτική. Έχει επίσης το δικαίωμα να αποσιωπά τις θρησκευτικές του πεποιθήσεις και να τις μεταβάλλει ελεύθερα και χωρίς τύπους.

2.      Το κράτος διασφαλίζει την ακώλυτη άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας και σέβεται όλα τα θρησκεύ­ματα. Οι θρησκευτικές ενώσεις και οι λειτουργοί τους έχουν ίσα δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η απόλαυση των ατομικών, πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων δεν εξαρτάται από τις θρησκευτικές πεποιθήσεις καθενός.

Άρθρο 2 θρησκευτικές ενώσεις

1. Οι αυτοτελείς θρησκευτικές κοινότητες αποκτούν νομική προσωπικότητα με εγγραφή σε ειδικό δημόσιο βι­βλίο, που τηρείται στο Εφετείο Αθηνών. Η εγγραφή γίνεται με απόφαση του Εφετείου Αθηνών, που εκδίδεται με τη διαδικασία της εκούσιας δικαιοδοσίας, ύστερα από αί­τηση είκοσι (20) τουλάχιστον φυσικών προσώπων, στην οποία επισυνάπτεται η συστατική πράξη και το καταστατι­κό της ένωσης, υπογεγραμμένα από τους ιδρυτές.

2.     Για τη διάγνωση του θρησκευτικού χαρακτήρα και της αυτοτέλειας, λαμβάνονται ιδίως υπόψη η διάρκεια και η ύπαρξη συγκροτημένου θρησκευτικού δόγματος, προσιτού σε κάθε ενδιαφερόμενο. Αποκλείεται η εγγρα­φή ενώσεων που διακηρύττουν ή ακολουθούν μισαλλό­δοξες πρακτικές.

3.     Η κατά την παράγραφο 1 αίτηση εγγραφής κοινο­ποιείται υποχρεωτικά στον Εισαγγελέα Εφετών, ο οποί­ος παρίσταται κατά τη συζήτηση. Κατά της απόφασης του Εφετείου μπορούν να ασκήσουν αναίρεση οι αιτού­ντες και ο Εισαγγελεύς Εφετών, μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών.

4.     Οι θρησκευτικές ενώσεις αποφασίζουν ελεύθερα για την εσωτερική οργάνωση τους. Για την εξυπηρέτηση τοπικών ή ειδικών σκοπών, έχουν το δικαίωμα να συγκρο­τούν αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες, με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια.

5.     Το καταστατικό των θρησκευτικών ενώσεων και κά­θε μεταγενέστερη τροποποίηση του κατατίθενται στη Γραμματεία του Εφετείου Αθηνών και είναι προσιτά στον καθένα. Ρυθμίσεις μη κατατεθειμένες ουδέποτε κατισχύ­ουν των προσιτών. Οι σχετικές διαφορές υπάγονται στην αρμοδιότητα των δικαστηρίων των Αθηνών.

6.     Οι χώροι λατρείας των θρησκευτικών ενώσεων είναι πράγματα εκτός συναλλαγής, με την έννοια του άρθρου 966 ΑΚ. Οι συναθροίσεις τους προστατεύονται κατ’ άρ­θρο 200 ΠΚ.

7.     Με αίτηση του Εισαγγελέα Εφετών, το Εφετείο Αθηνών μπορεί να διατάξει τη διαγραφή θρησκευτικής ένωσης από το ειδικό δημόσιο βιβλίο της παραγράφου 1 του παρόντος άρθρου, είτε διότι εξέλιπαν οι προϋποθέ­σεις για την εγγραφή της είτε διότι η ένωση δεν συμ­μορφώθηκε με την κατά την παράγραφο 4 του παρόντος υποχρέωση της. Κατά της απόφασης του Εφετείου μπο­ρούν να ασκήσουν αναίρεση η ένωση και ο Εισαγγελεύς Εφετών, μέσα σε προθεσμία τριών (3) μηνών.

8.     Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Δικαιοσύνης ρυθμίζονται οι λε­πτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρό­ντος άρθρου.

Άρθρο 3 Φορολογική μεταχείριση θρησκευτικών ενώσεων

1.      Οι κάθε είδους δωρεές, εν ζωή ή αιτία θανάτου, κα­θώς και οι κληροδοσίες προς θρησκευτικές ενώσεις, απαλλάσσονται από κάθε φόρο.

2.      Οι θρησκευτικές ενώσεις απαλλάσσονται από κάθε φόρο για τα εισοδήματα και τα κάθε είδους έσοδα που πραγματοποιούν κατά την επιδίωξη των θρησκευτικών σκοπών τους. Δεν υπάγονται στην απαλλαγή αυτή εισο­δήματα από εμπορικές δραστηριότητες, από χρεόγραφα και από εκμετάλλευση ακινήτων.

3.      Οι θρησκευτικές ενώσεις δημοσιεύουν κάθε χρόνο τον ισολογισμό τους. Για την οικονομική διαχείριση τους συντάσσεται κάθε χρόνο έκθεση από μέλη του Σώματος Ορκωτών Ελεγκτών, περίληψη της οποίας δημοσιεύεται με τον ισολογισμό. Την ίδια υποχρέωση υπέχουν και οι κατά την παράγραφο 4 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες.

4. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κα-θορίζονται το λογιστικό πρότυπο που θα πρέπει να ακολουθούν οι θρησκευτικές ενώσεις και η κατηγορία των βιβλίων που αυτές θα πρέπει να τηρούν. Με το ίδιο διά-ταγμα ρυθμίζονται και οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 4

Εκκλησία της Ελλάδος και λοιπά

εκκλησιαστικά Ν.Π.Δ.Δ.

1.     Η Εκκλησία της Ελλάδος και τα κάθε είδους νομικά πρόσωπα δημόσιου δικαίου που εξαρτώνται από αυτήν μετατρέπονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου. Έως ότου υπαχθεί στο καθεστώς των θρησκευτικών ενώσεων των άρθρων 2 και 3, η οργάνωση της διέπεται από τις ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου. Οι ρυθμίσεις αυτές, με εξαίρεση εκείνες που αναγνωρίζουν αρμοδιότητα σε όργανα της ελληνικής Πολιτείας και οι οποίες καταργούνται, επέχουν θέση καταστατικού και εξακολουθούν να εφαρ­μόζονται για την εσωτερική λειτουργία της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και των κάθε είδους νομικών προ­σώπων που εξαρτώνται από αυτήν.

2.     Οι διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου ισχύ­ουν επίσης για την Εκκλησία της Κρήτης, τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβού­λιο και τις ισραηλιτικές κοινότητες, που μετατρέπονται επίσης σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

3.     Οι Μουφτείες μετατρέπονται σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου και περιορίζονται στο αμιγώς πνευματικό έργο τους. Έως ότου υπαχθούν στο καθεστώς των θρησκευτικών ενώσεων των άρθρων 2 και 3, η οργάνωση τους διέπεται από τις ρυθμίσεις που ήταν σε ισχύ κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου.

4.     Η εγγραφή της Εκκλησίας της Ελλάδος και των λοιπών νομικών προσώπων του παρόντος άρθρου στο ειδικό δημόσιο βιβλίο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, καθώς και η εν γένει υπαγωγή τους στο καθεστώς των θρησκευτικών ενώσεων του ίδιου άρ­θρου, θα γίνει με πράξη του Υπουργικού Συμβουλίου μέ-σα σε εύλογο χρόνο και πάντως, την 31η Δεκεμβρίου 2010 αυτοδικαίως.

5.     Με την εγγραφή της Εκκλησίας της Ελλάδος στο ει-δικό δημόσιο βιβλίο της παραγράφου 1 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, τα νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από αυτήν μετατρέπονται αυτοδικαίως σε αποκεντρωμένες οργανικές μονάδες της, υπό την έννοια της παραγράφου 4 του άρθρου 2 του παρόντος νόμου, εκτός εάν αυτά έως τότε επιλέξουν, με ρητή και ανεπιφύλακτη δή­λωση τους στη Γραμματεία του Εφετείου Αθηνών, να λειτουργήσουν εφεξής ως νομικά πρόσωπα μη υπαγόμενα στις ρυθμίσεις του παρόντος νόμου. Το ίδιο ισχύει και για τα νομικά πρόσωπα που εξαρτώνται από την Εκκλη­σία της Κρήτης, τις Μητροπόλεις της Δωδεκανήσου, το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο και τις ισραηλιτικές κοινότητες.

Άρθρο 5

Ναοί και χώροι λατρείας

1.       Για την ανέγερση ναού και κάθε είδους χώρου λα-τρείας κάθε θρησκευτικής ένωσης, η αρμόδια πολεοδο­μική αρχή εκδίδει σχετική άδεια οικοδομής, ύστερα από γνώμη της οικείας ΕΠ.Α.Ε.. Η άδεια εκδίδεται ή αναθεω­ρείται ύστερα από αίτηση του ιδιοκτήτη και του νόμιμου εκπροσώπου της θρησκευτικής ένωσης και διέπεται από τις γενικές πολεοδομικές διατάξεις και τις τυχόν ειδικές που ισχύουν σε κάθε περιοχή. Ίδια άδεια απαιτείται και για κάθε εργασία, κατασκευή ή σχετική εγκατάσταση σε υφιστάμενους ναούς και χώρους λατρείας, ανεξάρτητα από το χρόνο που εκδόθηκε η αρχική άδεια και από την υπηρεσία που την εξέδωσε. Προκειμένου περί ναών που έχουν χαρακτηρισθεί θρησκευτικά μνημεία, απαιτείται επιπλέον γνώμη του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων.

2.       Προκειμένου περί ναών και χώρων λατρείας κάθε θρησκευτικής ένωσης εφαρμόζονται οι διατάξεις του κτιριοδομικού κανονισμού που αφορούν κτίρια της κατηγορίας συνάθροισης κοινού (άρθρο 346 του π.δ. 14.7-27.7.1999). Οι σχετικές αρμοδιότητες του Γραφείου Ναοδομίας (Κανονισμός 66/1993, ΦΕΚ 47 Α') καταργούνται.

Άρθρο 6 Διδασκαλία των θρησκευτικών

1.  Στο ν. 1566/1985 «Δομή και λειτουργία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ 167 Α') επέρχονται οι ακόλουθες τροπο­ποιήσεις:

α. Από το εδάφιο α' της παραγράφου 1 του άρθρου 1 διαγράφονται οι λέξεις «και τα γνήσια στοιχεία της ορ­θόδοξης χριστιανικής παράδοσης».

β. Από το εδάφιο β' της παραγράφου 2 του άρθρου 6 διαγράφονται οι λέξεις «του ορθόδοξου χριστιανικού ήθους».

2.  Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων επανακαθορίζεται το αναλυτικό πρόγραμμα του μαθήματος των θρησκευτικών, έτσι όπως αυτό διδάσκε­ται στη στοιχειώδη και τη μέση εκπαίδευση, ώστε η διδασκαλία του να παύσει να έχει ομολογιακό χαρακτήρα και η ύλη του να περιλάβει εισαγωγή στην ιστορία, την κοινωνιολογία και τη δογματική όλων των θρησκειών. Ειδικά στο λύκειο, το μάθημα των θρησκευτικών μετονομζεται σε θρησκειολογία.

Άρθρο 7 Εκκλησιαστική εκπαίδευση

1.     Οι Ανώτερες Εκκλησιαστικές Σχολές, η Αθωνιάς Εκ-κλησιαστική Ακαδημία, τα Ενιαία Εκκλησιαστικά Λύκεια, τα Μέσα Εκκλησιαστικά Φροντιστήρια και τα Εκκλησιαστικά Γυμνάσια περιέρχονται στην ευθύνη, εποπτεία και οικονομική στήριξη της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκ-κλησίας της Κρήτης, του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Ιερής Κοινότητας του Αγίου Όρους, ανάλογα με τον τόπο όπου τα εκπαιδευτήρια αυτά είναι εγκατεστημένα.

2.     Τα εκπαιδευτήρια της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου λειτουργούν εφεξής ως ιδιωτικά, υπαγό­μενα στις οικείες διατάξεις για την ιδιωτική εκπαίδευση. Έως ότου οι εποπτεύοντες φορείς αναμορφώσουν κα­ταλλήλως το θεσμικό πλαίσιο οργάνωσης και λειτουργί­ας τους, εξακολουθούν να εφαρμόζονται σε αυτά οι ρυθ­μίσεις που ήταν σε ισχύ κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου, με εξαίρεση εκείνες που αναγνωρίζουν σε όργανα της ελληνικής Πολιτείας αρμοδιότητες ευρύ­τερες της συνήθους εποπτείας, που ασκείται στα ιδιωτι­κά εκπαιδευτήρια.

3.      Όσοι από τους φοιτούντες στα εκπαιδευτήρια της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου δεν επιλέ­ξουν να παραμείνουν σε αυτά υπό το νέο νομικό καθε­στώς τους, μπορούν να μετεγγραφούν σε δημόσιους εκ­παιδευτικούς φορείς αντίστοιχης βαθμίδας της επιλογής τους.

4.      Όσοι από το προσωπικό των εκπαιδευτηρίων της πρώτης παραγράφου του παρόντος άρθρου δεν επιλέ­ξουν να παραμείνουν σε αυτά υπό το νέο νομικό καθε­στώς τους, τοποθετούνται σε ειδικώς συνιστώμενες προσωπικές οργανικές θέσεις του Υπουργείου Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων του ίδιου βαθμού.

5.      Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Υπουργού Εθνικής Παιδείας και Θρησκευ­μάτων ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 8 Κατάργηση θρησκευτικού όρκου

1.  Το άρθρο 408 του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας
αντικαθίσταται ως εξής:

Όρκος μάρτυρα «Πριν εξετασθεί, ο μάρτυρας οφείλει να δώσει τον ακόλουθο όρκο: «Δηλώνω στην τιμή και στη συνείδηση μου ότι θα πω όλη την αλήθεια και μόνο την αλήθεια, χω­ρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε».»

2.  Το άρθρο 218 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντι­
καθίσταται ως εξής:

Όρκος των μαρτύρων στο ακροατήριο «1. Κάθε μάρτυρας οφείλει, πριν εξετασθεί στο ακροα­τήριο, να δώσει δημόσια τον ακόλουθο όρκο: «Δηλώνω στην τιμή και τη συνείδηση μου ότι θα πω όλη την αλή­θεια και μόνο την αλήθεια, χωρίς να προσθέσω ούτε να κρύψω τίποτε».

2.     Ο άλαλος μάρτυρας που γνωρίζει να γράφει ορκίζε­ται, γράφοντας και υπογράφοντας τον όρκο. Αν δεν ξέ­ρει να γράφει, ορκίζεται με τη βοήθεια του διερμηνέα.

3.     Αν δεν τηρηθούν οι διατάξεις των προηγούμενων παραγράφων, η διαδικασία είναι άκυρη.»

3.     Το άρθρο 220 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας κα­ταργείται.

4.     Το άρθρο 194 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντι­καθίσταται ως εξής:

Όρκος πραγματογνώμονα

«1. Σε αυτόν που έχει ήδη δώσει όρκο ως πραγματο­γνώμονας υπενθυμίζεται ο όρκος που έχει δώσει. Οι υπόλοιποι ορκίζονται ως εξής: «Δηλώνω στην τιμή και τη συνείδηση μου ότι θα διενεργήσω με πλήρη αμεροληψία και επιμέλεια και με κάθε μυστικότητα την πραγματο­γνωμοσύνη που μου ανατέθηκε, έχοντας μοναδικό σκο­πό την εξακρίβωση της αλήθειας».

2. Αν ο πραγματογνώμονας δεν ορκισθεί, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, η πραγματογνωμοσύνη είναι άκυρη.»

5.  Το άρθρο 236 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αντι­καθίσταται ως εξής:

Όρκος διερμηνέα «Ο διερμηνέας, πριν αναλάβει τα καθήκοντα του, οφεί­λει να δηλώσει στην τιμή και τη συνείδηση του, ενώπιον εκείνου που τον διόρισε, ότι θα μεταφράσει με ακρίβεια και πιστότητα όλα όσα θα ειπωθούν κατά τη συζήτηση ή, αν πρόκειται για την περίπτωση του άρθρου 237, τα έγ­γραφα.»

6.  Οι παράγραφοι 3, 4 και 5 του άρθρου 398 του Κώδι­κα Ποινικής Δικονομίας αντικαθίστανται ως εξής:

Όρκος ενόρκων «3. Ο πρόεδρος του μικτού ορκωτού δικαστηρίου δια­βάζει στους ενόρκους τον ακόλουθο όρκο: «Δηλώστε στην τιμή και τη συνείδηση σας και υποσχεθείτε ότι θα θεωρήσετε με προσοχή και θα εξετάσετε με ευσυνειδη­σία, στη διάρκεια της δικαστικής συζήτησης, την κατηγο­ρία εναντίον του...., καθώς και την υπεράσπιση του, ότι δεν θα συνεννοηθείτε με κανέναν σχετικά με την από­φαση που θα εκδοθεί και ότι, κατά την εκπλήρωση των καθηκόντων που σας επιβάλλονται, δεν θα ενεργήσετε επηρεασμένοι από φιλία, έχθρα ή χάρη, ούτε για κάποια ιδιαίτερη ωφέλεια ή για άλλη παρόμοια αιτία, αλλά θα έχετε στο νου σας μόνο τη δικαιοσύνη και την αλήθεια και ότι θα ψηφίσετε κατά συνείδηση και κατά την ελεύ­θερη πεποίθηση που θα σχηματίσετε από τη συζήτηση, προσφερόμενοι εντελώς πιστά και άδολα.»

4.     Αφού διαβάσει τον όρκο, ο πρόεδρος του δικαστηρί­ου καλεί ονομαστικά κάθε ένορκο να σηκώσει το δεξί του χέρι και να προφέρει τη λέξη «υπόσχομαι».

5.     Αν, για συνειδησιακούς λόγους, ένας ένορκος κω­λύεται να δώσει όρκο, δίνει αντίστοιχη διαβεβαίωση στην τιμή και τη συνείδηση του.»

7.  Η παρ. 1 του άρθρου 14 του ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 137 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Οι αντιπρόεδροι της Κυβέρνησης, οι Υπουργοί και οι Υφυπουργοί διορίζονται και παύονται σύμφωνα με τα άρθρα 37 παρ. 1 και 81 παρ. 1 του Συντάγματος, με προ­εδρικό διάταγμα, ύστερα από πρόταση του Πρωθυπουρ­γού, και δίνουν ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας τον ακόλουθο όρκο: «Δηλώνω στην τιμή και τη συνείδη­ση μου ότι θα τηρώ το Σύνταγμα και τους νόμους και θα υπηρετώ το γενικό συμφέρον του ελληνικού λαού».»

8.     Στις περιπτώσεις α' και β' της παραγράφου 1 του άρθρου 19 του Κώδικα Κατάστασης Δημόσιων Πολιτικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν. 2683/1999, ΦΕΚ 19 Α'), οι λέξεις «Ορκίζομαι να φυλάττω.,. και να εκπλη­ρώνω» αντικαθίστανται με τις λέξεις «Δηλώνω, επικαλού­μενος την τιμή και τη συνείδηση μου, ότι θα φυλάττω... και θα εκπληρώνω». Η περίπτωση γ' της ίδιας παραγρά­φου καταργείται.

9.     Από την παρ. 1 του άρθρου 3 του Γενικού Κανονι­σμού Υπηρεσίας στο Στρατό (π.δ. 130/1984, ΦΕΚ 42 Α') διαγράφονται οι λέξεις «και το Ιερό Ευαγγέλιο ή στα Ιε­ρά Σύμβολα που πιστεύει ο καθένας» και οι λέξεις «ορκί­ζομαι να φυλάττω» αντικαθίστανται με τις λέξεις «δηλώ­νω στην τιμή και τη συνείδηση μου ότι θα φυλάττω». Από την παρ. 2 του ιδίου άρθρου διαγράφονται οι λέξεις «και θρησκευτικά σύμβολα».

10. Σε ορκωμοσίες που διεξάγονται σε δημόσιες Αρ­χές και υπηρεσίες, δεν συμμετέχουν θρησκευτικοί λει­τουργοί.

Άρθρο 9 Πολιτικός γάμος

1.  Το άρθρο 1367 ΑΚ αντικαθίσταται ως εξής:

« Άρθρο 1367 Τέλεση του γάμου

Ο γάμος τελείται με την ταυτόχρονη δήλωση των μελ­λονύμφων ότι συμφωνούν σε αυτόν. Η δήλωση γίνεται δημόσια, κατά πανηγυρικό τρόπο, ενώπιον δύο μαρτύ­ρων, προς το δήμαρχο ή τον πρόεδρο της κοινότητας του τόπου όπου τελείται ο γάμος ή προς το νόμιμο ανα­πληρωτή τους, που είναι υποχρεωμένοι να συντάξουν αμέσως σχετική πράξη.»

2.     Από το άρθρο 1368 ΑΚ διαγράφονται οι λέξεις «είτε ως πολιτικός είτε με ιερολογία της ανατολικής ορθόδο­ξης εκκλησίας».

3.     Από το άρθρο 1369 ΑΚ διαγράφονται οι λέξεις «με όποιον τύπο και αν αυτός πρόκειται να τελεσθεί».

4.     Το άρθρο 1371 ΑΚ καταργείται.

5.     Στο άρθρο 1372 ΑΚ, οι λέξεις «ένας από τους τύ­πους που προβλέπονται στο άρθρο 1367 ΑΚ» αντικαθί­στανται με τις λέξεις «ο τύπος που προβλέπεται στο άρ­θρο 1367 ΑΚ».

Άρθρο 10 Ληξιαρχικές πράξεις

1.  Το άρθρο 16 του ν. 344/1976 «Περί ληξιαρχικών πράξεων» (ΦΕΚ 143 Α') αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο δήμαρχος ή ο πρόεδρος της κοινότητας που δέ­χθηκε τη δήλωση για την τέλεση του γάμου υποχρεούται να συντάξει και να υπογράψει επί τόπου δήλωση περιέ­χουσα όλα τα στοιχεία της οικείας ληξιαρχικής πράξης.

2.  Τη δήλωση που αναφέρεται στην προηγούμενη πα­ράγραφο υπογράφουν επίσης οι σύζυγοι και οι μάρτυ­ρες. Αν αυτοί είναι αναλφάβητοι, υπογράφουν ως μάρτυρες δύο από αυτούς που παρέστησαν.»

2.     Στο άρθρο 22 παρ. 1 στοιχείο ε' του ν. 344/1976 «Περί ληξιαρχικών πράξεων» (ΦΕΚ 143 Α'), μετά τις λέ­ξεις «τα δημοτολόγια των γονέων», προστίθενται οι λέ­ξεις «Το θρήσκευμα καταγράφεται εφόσον δηλωθεί».

3.     Τα άρθρα 26, 27 και 28 του ν. 344/1976 «Περί λη­ξιαρχικών πράξεων» (ΦΕΚ 143 Α') καταργούνται.

4.     Από το άρθρο 29 παρ. 1 του ν. 344/1976 «Περί λη­ξιαρχικών πράξεων» (ΦΕΚ 143 Α') διαγράφονται οι λέ­ξεις «ή ο θρησκευτικός λειτουργός που ευλόγησε τον γάμο» και οι λέξεις «ή ο θρησκευτικός λειτουργός που την συνέταξε».

5.     Από το άρθρο 31 στοιχείο α' του ν. 344/1976 «Περί ληξιαρχικών πράξεων» (ΦΕΚ 143 Α') διαγράφονται οι λέξεις «το θρήσκευμα και δόγμα».

6.     Το στοιχείο δ' του άρθρου 31 του ν. 344/1976 «Πε­ρί ληξιαρχικών πράξεων» (ΦΕΚ 143 Α') καταργείται.

7.     Από το στοιχείο ζ' του άρθρου 31 του ν. 344/1976 «Περί ληξιαρχικών πράξεων» (ΦΕΚ 143 Α') διαγράφο­νται οι λέξεις «ή ο θρησκευτικός λειτουργός».

Άρθρο 11

Κατάργηση ειδικής νομικής μεταχείρισης

θρησκευτικών λειτουργών

1.     Το στοιχείο γ' του άρθρου 6 του ν. 1763/1988 «Στρατολογία των Ελλήνων» (ΦΕΚ 57 Α') καταργείται.

2.     Το άρθρο 99 του Εισαγωγικού Νόμου Αστικού Κώδι­κα καταργείται. Η κληρονομιά κληρικών και μοναχών διέπεται από τις διατάξεις του Αστικού Κώδικα.

3.     Από την παράγραφο 7 του άρθρου 111 και από την παράγραφο 2 του άρθρου 112 του Κώδικα Ποινικής Δικο­νομίας διαγράφονται οι λέξεις «των Αρχιερέων».

4.     Από τον τίτλο του άρθρου 215 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας διαγράφεται η λέξη «Αρχιερέων». Από την παράγραφο 1 του ίδιου άρθρου διαγράφονται οι λέξεις «και οι Αρχιερείς».

5.     Το στοιχείο δ' του άρθρου 1048 του Κώδικα Πολιτι­κής Δικονομίας καταργείται.

Άρθρο 12 Απαγόρευση αναγραφής του θρησκεύματος

Απαγορεύεται η αναγραφή του θρησκεύματος σε δη­μόσιο έγγραφο, τίτλο σπουδών ή βεβαίωση δημόσιας αρχής, εκτός από τις βεβαιώσεις που εκδίδουν τα λη­ξιαρχεία ύστερα από αίτηση του ενδιαφερομένου, εφό­σον με την αίτηση αυτή ζητείται ρητά η αναγραφή του στοιχείου αυτού για συγκεκριμένη κάθε φορά νόμιμη χρήση.

Άρθρο 13 Απαγόρευση προσηλυτισμού

Μετά το άρθρο 335 Π Κ προστίθεται νέο άρθρο 335Α , το οποίο έχει ως εξής:

«Άρθρο 335Α Προσηλυτισμός

1.      Όποιος πιέζει πρόσωπο σε βαθμό καταναγκασμού, με σκοπό να μεταβάλει τις θρησκευτικές του πεποιθή­σεις (προσηλυτισμός) τιμωρείται με πρόστιμο. Η ίδια πράξη τιμωρείται με φυλάκιση μέχρις έξι μηνών όταν επιχειρείται σε βάρος ανηλίκων.

2.      Για την ποινική δίωξη απαιτείται έγκληση.»

Άρθρο 14 Διαρρύθμιση κοιμητηρίων

1.    Σε κάθε κοιμητήριο διαμορφώνεται, μερίμνη του οι­κείου οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης, διακεκριμένος χώρος, με προορισμό τον αποχαιρετισμό των νεκρών, που είχαν εκφράσει την επιθυμία να ενταφιασθούν χω­ρίς τη διεξαγωγή θρησκευτικής κηδείας.

2.    Στον ίδιο χώρο θα μπορεί να διεξάγεται θρησκευτική κηδεία, εφόσον η θρησκευτική ένωση στην οποία ανήκε ο νεκρός δεν διαθέτει χώρο λατρείας σε εύλογη από­σταση.

Άρθρο 15 Αποτέφρωση νεκρών

1. Για την αποτέφρωση νεκρού χρειάζεται δήλωση του ιδίου του προσώπου όσο ζούσε. Αν τέτοια δήλωση δεν υπάρχει, αρκεί δήλωση των πλησιέστερων συγγενών, ότι ο νεκρός, όσο ζούσε, δεν είχε εκφράσει ρητά σχετι­κή αντίρρηση. Σε περίπτωση διαφωνίας μεταξύ συγγε­νών του ίδιου βαθμού, αποφαίνεται ο εισαγγελέας.

2. Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Περιβάλλοντος, Χωροταξίας και Δημόσιων Έργων και Υγείας και Κοινω­νικής Αλληλεγγύης, καθορίζονται οι όροι και προϋποθέ­σεις για την ίδρυση και λειτουργία αποτεφρωτηρίων από οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης ή νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου.

Άρθρο 16 Καθεστώς θρησκευτικών λειτουργών

1.      Η σχέση εργασίας των έμμισθων και των άμισθων λειτουργών των θρησκευτικών ενώσεων διέπεται από τις διατάξεις του ιδιωτικού δικαίου. Οι ανωτέρω υπάγο­νται στην ασφάλιση του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλί­σεων (Ι.Κ.Α.).

2.      Οι υπηρετούντες κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου σε οργανικές θέσεις λειτουργοί και υπάλληλοι της Εκκλησίας της Ελλάδος, της Εκκλησίας της Κρήτης, των Μητροπόλεων της Δωδεκανήσου και των εξαρτώμενων από αυτές νομικών προσώπων διατη­ρούν το υφιστάμενο μισθολογικό, ασφαλιστικό και συ­νταξιοδοτικό καθεστώς τους.

3.      Στη ρύθμιση της προηγούμενης παραγράφου υπά­γονται και οι υπηρετούντες κατά την έναρξη της ισχύος του παρόντος νόμου Μουφτήδες.

4.      Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών, Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και Εσωτερι­κών ρυθμίζονται οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 17 Επιστροφή ακινήτων

1.     Το Ελληνικό Δημόσιο θα επιστρέψει στην Εκκλησία της Ελλάδος, μέσα σε προθεσμία δέκα (10) ετών από την έναρξη της ισχύος του παρόντος, όσα ακίνητα αυτή του είχε παραχωρήσει από την 1.1.1945 και εφεξής, προκειμένου να αναλάβει τη μισθοδοσία των λειτουργών όλων των βαθμών. Με πράξη του Υπουργικού Συμβουλί­ου, η προθεσμία αυτή μπορεί να παραταθεί εφάπαξ για πέντε (5) το πολύ ακόμη έτη.

2.     Για τον επακριβή προσδιορισμό των ακινήτων της προηγούμενης παραγράφου, η Εκκλησία της Ελλάδος οφείλει να καταθέσει στις κατά τόπους Κτηματικές Υπηρε­σίες του Δημοσίου τίτλους και άλλα αποδεικτικά στοιχεία.

Άρθρο 18 Υπουργείο Παιδείας

1.     Στο άρθρο 23 παρ. 1 του ν. 1558/1985 «Κυβέρνηση και κυβερνητικά όργανα» (ΦΕΚ 137 Α'), το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και θρησκευμάτων (ΥΠ.Ε.Π.Ο.) μετο­νομάζεται σε Υπουργείο Παιδείας.

2.     Η Γενική Γραμματεία και η Γενική Διεύθυνση θρη­σκευμάτων του Υπουργείου Παιδείας καταργούνται. Το προσωπικό τους τοποθετείται σε ειδικώς συνιστώμενες προσωπικές οργανικές θέσεις του Υπουργείου Παιδείας του ίδιου βαθμού.

Άρθρο 19 Θρησκευτικές υπηρεσίες Υπουργείων

1.      Το θρησκευτικό Σώμα Ενόπλων Δυνάμεων και η Διεύθυνση θρησκευτικού του Γενικού Επιτελείου Εθνι­κής Άμυνας καταργούνται.

2.      Οι κατά την παράγραφο 4 του άρθρου 23 του ν. 1481/1984 «Οργανισμός Υπουργείου Δημόσιας Τάξης» (ΦΕΚ 152 Α') οργανικές θέσεις ιερέων της Ελληνικής Αστυνομίας καταργούνται.

3.      Οι κατά τις παραγράφους 3 και 4 του άρθρου 24 του π.δ. 36/2000 «Οργανισμός Υπουργείου Δικαιοσύνης» (ΦΕΚ 29 Α') οργανικές θέσεις κλάδου Π Ε ιερέων του προσωπικού των Καταστημάτων Κράτησης και ΚΑΥΦ, των Υπηρεσιών Επιμελητών Ανηλίκων Δικαστηρίων Ανη­λίκων και του Ιδρύματος Αγωγής Ανηλίκων Αρρένων Βό­λου καταργούνται.

4.      Το προσωπικό των υπηρεσιών και οργανικών θέσε­ων, οι οποίες καταργούνται με τις προηγούμενες παρα­γράφους του παρόντος άρθρου, τοποθετείται σε ειδικώς συνιστώμενες προσωπικές οργανικές θέσεις του ίδιου βαθμού των αντίστοιχων Υπουργείων.

5.      Οι στρατιωτικές μονάδες, οι υπηρεσίες της Ελληνι­κής Αστυνομίας και τα Καταστήματα Κράτησης αρμοδιό­τητας Υπουργείου Δικαιοσύνης, υποχρεούνται να παρέ­χουν στους υπηρετούντες και στους κρατουμένους, αντιστοίχως, δυνατότητα απρόσκοπτης ατομικής πρό­σβασης σε ναούς και χώρους λατρείας κατόπιν αιτήμα­τος. Σε περιπτώσεις αδυναμίας μετακίνησης ή κατάστα­σης ανάγκης, οι ανωτέρω υπηρεσίες υποχρεούνται να επιτρέπουν την είσοδο θρησκευτικών λειτουργών στους χώρους τους, προκειμένου να παράσχουν υπηρεσίες σε ατομικό επίπεδο και υπό συνθήκες πλήρους διακριτικό­τητας.

6.      Με προεδρικά διατάγματα που εκδίδονται ύστερα από πρόταση των Υπουργών Εθνικής Άμυνας, Δικαιοσύ­νης και Εσωτερικών αντιστοίχως, ρυθμίζονται οι λεπτο­μέρειες για την εφαρμογή των διατάξεων του παρόντος άρθρου.

Άρθρο 20 Κατάργηση διατάξεων

1.      Τα άρθρα 1, 3, 4, 5 και 6 του α.ν. 1363/1938 «περί κατοχυρώσεως διατάξεων των άρθρων 1 και 2 του εν ισχύι Συντάγματος» (ΦΕΚ 305 Α'), όπως σήμερα ισχύ­ουν, καταργούνται. Ωσαύτως καταργούνται το άρθρο 41 του α.ν. 1369/1938 «περί ιερών ναών και εφημερίων» (ΦΕΚ 317 Α'), καθώς και το β.δ. της 20.5/2.6.1939 «πε­ρί εκτελέσεως διατάξεων του α.ν. 1672/1939 «περί τρο­ποποιήσεως του α.ν. 1363/1938 «περί κατοχυρώσεως των άρθρων 1 και 2 του εν ισχύι Συντάγματος»» (ΦΕΚ 220 Α').

2.      Τα άρθρα 196 ΠΚ («Κατάχρηση εκκλησιαστικού αξιώματος»), 198 Π.Κ. («Κακόβουλη βλασφημία») και 199 ΠΚ («Καθύβριση θρησκευμάτων») καταργούνται. Από την παράγραφο 2 του άρθρου 175 ΠΚ («Αντιποίη­ση») διαγράφονται οι λέξεις «καθώς επίσης και για την αντιποίηση άσκησης υπηρεσίας λειτουργού της Ανατολι­κής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού ή άλλης θρησκεί­ας γνωστής στην Ελλάδα») και από το άρθρο 176 Π Κ οι λέξεις «ή θρησκευτικού» και «από εκείνους που αναφέ­ρει η παρ. 2 του άρθρου 175».

3.      Ο ν. 590/1977 «περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (ΦΕΚ 146 Α'), όπως ισχύει σή­μερα, καταργείται.

4.      Ο ν. 5383/1932 «περί των Εκκλησιαστικών Δικαστη­ρίων και της προ αυτών διαδικασίας» (ΦΕΚ 110 Α'), όπως ισχύει σήμερα, καταργείται.

5.      Ο ν. 4149/1961 «περί καταστατικού Νόμου της εν Κρήτη Ορθοδόξου Εκκλησίας και άλλων τινών διατάξε­ων» (ΦΕΚ 41 Α'), όπως ισχύει σήμερα, καταργείται.

6.      Ο ν. 476/1976 «περί Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσε­ως» (ΦΕΚ 308 Α'), όπως ισχύει σήμερα, καταργείται, με την επιφύλαξη της προσωρινής εφαρμογής διατάξεων του σύμφωνα με την παρ. 2 του άρθρου 7 του παρόντος νόμου.

7.      Το ν.δ. 90/1973 «περί του θρησκευτικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων» (ΦΕΚ 168 Α'), όπως ισχύει σή­μερα, καταργείται.

8.      Ο ν. 1920/1991 «Περί κυρώσεως της από 24ης Δε­κεμβρίου 1990 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου «πε­ρί Μουσουλμάνων θρησκευτικών Λειτουργών»» (ΦΕΚ 11 Α'), όπως ισχύει σήμερα, καταργείται.

9.      Ο ν. 2456/1920 «περί ισραηλιτικών κοινοτήτων» (ΦΕΚ 173 Α') και ο α.ν. 367/1945 «περί ανασυγκροτήσε­ως ισραηλιτικών κοινοτήτων» (ΦΕΚ 143 Α'), όπως ισχύ­ουν σήμερα, καταργούνται.

10.  Κάθε διάταξη, γενική ή ειδική, αντίθετη προς τον
παρόντα νόμο καταργείται.

Άρθρο 21 Έναρξη ισχύος

Η ισχύς του παρόντος αρχίζει από τη δημοσίευση του στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Αθήνα, 22 Οκτωβρίου 2008

Οι Προτείνοντες Βουλευτές

Αλέξανδρος Αλαβάνος

Φώτιος Κουβέλης

Παναγιώτης Λαφαζάνης

Ευαγγελία Αμμανατίδου - Πασχαλίδου

Ιωάννης Δραγασάκης

Θεόδωρος Δρίτσας

Περικλής Κοροβέσης

Αναστάσιος Κουράκης

Αθανάσιος Λεβέντης

Ιωάννης Μπανιάς

Μιχαήλ Παπαγιαννάκης

Νικόλαος Τσούκαλης

Άννα Φιλίνη

Γρηγόρης Ψαριανός

 

Επιμέλεια:   Γεώργιος   Κομιώτης

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel