Ζωηφόρος

Σχέδιο για ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές,

Σχέδιο για ανοικτά καταστήματα τις Κυριακές

(Η Διαμαντοπούλου επί το έργον

που ξέρει πολύ καλά…)

Θέμα κυριακάτικης λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων στην Αθήνα άνοιξε η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου παρουσιάζοντας το χρηματοδοτούμενο από το ΕΣΠΑ πρόγραμμα για την επανεκκίνηση της πόλης που τιτλοφορείται «Αθήνα ξανά» και οποίο παρουσιάστηκε σήμερα σε συνέντευξη Τύπου από κοινού με τον δήμαρχο Αθηναίων, Γ. Καμίνη και τον υπουργό Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές περιλαμβάνεται, μεταξύ άλλων, δράσεων, σε ένα πλέγμα πέντε αξόνων που θα δημοπρατηθούν τους επόμενους 6-9 μήνες και θα έχουν ολοκληρωθεί στα επόμενα 2,5 χρόνια.

Το πρόγραμμα «Αθήνα Ξανά», όπως ανέφερε η υπουργός, έχει συζητηθεί και έχει εγκριθεί από την Ομάδα Δράσης, λαμβάνει υπόψη του τις μελέτες και την προεργασία της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου αλλά και τα συμπεράσματα της Διυπουργικής Επιτροπής για το Κέντρο της Αθήνας και αποτελείται από μια σειρά άμεσων μέτρων και δράσεων που συνοψίζονται στα εξής:

Ενίσχυση της τοπικής επιχειρηματικότητας και ανταγωνιστικότητας.

Αναβάθμιση της ποιότητας της ζωής των κατοίκων της πόλης.

Αναζωογόνηση του αστικού ιστού

Αποτελεσματική διαχείριση της κοινωνικής κρίσης

Διασφάλιση της υλοποίησης και της βιωσιμότητας του προγράμματος

Μετατροπή ξενοδοχείων σε κέντρα υποστήριξης επιχειρηματικότητας

Για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας της πόλης, ο δήμος Αθηναίων σχεδιάζει, όπως αναφέρθηκε από τον δήμαρχο Αθηναίων και την υπουργό Ανάπτυξης, τη μετατροπή τριών εγκαταλειμμένων ξενοδοχείων στην περιοχή της Ομόνοιας σε κέντρα υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με προγράμματα επιδότησης για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα, κίνητρα για ανάπτυξη για start up επιχειρήσεις, συνεργασία με τη Σχολή Καλών Τεχνών για δημιουργία εταιρειών «ντιζάιν» κ.λπ. και, όπως ξεκαθάρισε η υπουργός, δεν «μιλάμε για βιομηχανική ανάπτυξη».

Ο δήμος θα προχωρήσει και στη δημιουργία δικτύου κοινωνικής στέγασης, κέντρου διαμονής για ηλικιωμένους αστέγους και κέντρου δημιουργικής απασχόλησης για παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Για την αναζωογόνηση του αστικού ιστού προβλέπεται η ανάπλαση και δημιουργία πράσινου σε έντεκα πλατείες του κέντρου της πόλης, η βελτίωση του αστικού τοπίου, η ανάκτηση δημόσιου χώρου, η βελτίωση των πεζοδρομίων και του ηλεκτροφωτισμού, η δημιουργία «πράσινων» στεγών στα σχολεία, πράσινων διαδρομών και ποδηλατοδρόμων από την Ακαδημία Πλάτωνος μέχρι τον Κεραμεικό κ.λπ.

Πέραν των δράσεων υπό άμεση χρηματοδότηση, στόχος είναι η Αθήνα να ενισχυθεί με πόρους και δομές μητροπολιτικού χαρακτήρα, ούτως ώστε να ωριμάσει ένα δεκαετές αναπτυξιακό πρόγραμμα και να επιτευχθεί η χρηματοδότηση της πρωτεύουσας απευθείας από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την επόμενη προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ (2014- 2020) με στόχο το 1 δισ. ευρώ.

Η υπουργός σημείωσε ότι με τον πρόγραμμα που υπεγράφη, δημιουργείται το θεσμικό πλαίσιο ώστε ο δήμος να διαχειρίζεται τους πόρους του ΕΣΠΑ.

«Δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο»

Από την πλευρά του ο κ. Κουτρουμάνης σχολίασε ότι «δεν υπάρχει περιθώριο να χάσουμε άλλο χρόνο».

Αναφορικά με τους χώρους φιλοξενίας λαθρομεταναστών, ο κ. Καμίνης ανέφερε ότι ο πρόβλημα δεν είναι μόνο της Αθήνας, επισημαίνοντας ότι οι χώροι φιλοξενίας πρέπει να δημιουργηθούν σε όλη τη χώρα. Από την πλευρά της η υπουργός σημείωσε ότι συμφωνεί με τα μέτρα που προωθεί ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοΐδης λέγοντας πως «ούτε μια μέρα δεν πρέπει να υπάρξει περαιτέρω καθυστέρηση, ανεξαρτήτως των εκλογών».

Όσον αφορά τις διαδηλώσεις, ο δήμαρχος υποστήριξε την πρόταση που έχει κάνει για τη λήψη μέτρων αναφέροντας ότι «πρέπει να λειτουργούμε με κανόνες και πολιτικό κόστος δεν ισχύει για αυτά τα θέματα». Με την πρόταση Καμίνη δήλωσε πως συμφωνεί και η κ. Διαμαντοπούλου.

Αντίθετη η ΕΣΕΕ

«Το θέμα του πλαισίου λειτουργίας της αγοράς συνιστά αγαπημένο πεδίο πειραματισμού από το Υπουργείο Ανάπτυξης, για μία ακόμη φορά», δήλωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Β. Κορκίδης, σχολιάζοντας το ότι στην παρουσίαση του Προγράμματος "Αθήνα Ξανά", η υπουργός Ανάπτυξης Άννα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε σε πρόθεσή της να επιτρέψει τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων και την Κυριακή.

«Καταρχάς, - είπε ο κ. Κορκίδης -, αυτή είναι μία προοπτική στην οποία αντιτίθεται το σύνολο του εμπορικού κόσμου της χώρας. Έχουμε επανειλημμένως αναφερθεί στους λόγους για τους οποίους μία τέτοια απόφαση θα δώσει τελειωτικό χτύπημα στη χειμαζόμενη αγορά του κέντρου και κυρίως στην ανάγκη να λαμβάνονται υπόψιν οι φορείς της αγοράς στο ζήτημα της ρύθμισης του ωραρίου. Θα έπρεπε τουλάχιστον να γνωρίζουν ότι αυτή η εμμονή στις εξαιρέσεις είναι όχι μόνο αντισυνταγματική αλλά και το άλλοθι του αθέμιτου ανταγωνισμού. Η θέση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου είναι σαφής: το πλαίσιο λειτουργία της αγοράς είναι αδιαπραγμάτευτο».

Πηγή: http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63642037




Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel