Ζωηφόρος

Συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι θα συζητήσουν!

Συνεδρίασαν και αποφάσισαν ότι θα συζητήσουν!

***

Τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός με τον Αρχιεπίσκοπο

Σε εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το μεσημέρι η συνάντηση του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος και μελών της Ιεράς Συνόδου, με τον Πρωθυπουργό κ. Γεώργιο Παπανδρέου.

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της «Romfea.gr» οι δύο πλευρές, αποφάσισαν να συσταθεί μια κοινή επιτροπή στην οποία θα μετέχουν Κυβερνητικοί και άνθρωποι της Εκκλησίας σε υψηλό επίπεδο.

Να αναφερθεί, ότι η επιτροπή αυτή θα διευκολύνει τις δύο πλευρές, ώστε να μην γίνεται συνεχώς ανταλλαγή υπομνημάτων και επιστολών.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες από Κυβερνητικά στελέχη, τα θέματα που τέθηκαν κατά την διάρκεια της συνάντησης, είναι η αποδέσμευση της εκκλησιαστικής περιουσίας, η μη δέσμευση των καταθέσεων και να μην περάσει το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις.

Οι πληροφορίες της «Romfea.gr» αναφέρουν, ότι ο Αρχιεπίσκοπος έθεσε στον κ. Παπανδρέου και το θέμα της Κάρτας του Πολίτη, όπου ο Πρωθυπουργός τον καθησύχασε και του είπε να μην ανησυχεί.

Τέλος, συζήτησαν και για το μάθημα των θρησκευτικών, όπου ζήτησαν να είναι υποχρεωτικό.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8059:protipourgos-ieronimos&catid=23:2009-12-18-08-37-13

***

Αρχιεπίσκοπος σε Πρωθυπουργό "Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις"

Με τον Πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου συναντήθηκαν σήμερα στη μία το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και οι Σεβ. Μητροπολίτες Σάμου κ. Ευσέβιος, Ελασσώνος κ. Βασίλειος και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών και ο  Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχιμ. Μάρκος Βασιλάκης.

Στην αρχή της συνάντησής τους, ο Πρωθυπουργός και ο Αρχιεπίσκοπος είχαν τον ακόλουθο διάλογο:

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Μακαριώτατε, να σας καλωσορίσω και πάλι. Είναι ιδιαίτερη η χαρά μου που βρισκόμαστε σήμερα και, μάλιστα, σε μια δύσκολη στιγμή για τη χώρα, το ξέρετε κι εσείς πολύ καλά.

Μια δύσκολη στιγμή, η οποία χρειάζεται τη συνέργειά μας, τη συνεργασία μας, πάντα ο καθένας με τον ιδιαίτερο ρόλο του, το Κράτος και η Εκκλησία, για να μπορέσουμε να μιλήσουμε και να δώσουμε λύσεις στα προβλήματα, αλλά ιδιαίτερα να δώσουμε ελπίδα και αισιοδοξία.

Και ξέρω ότι αυτό είναι κάτι το οποίο εσείς κάνετε, με την προσπάθειά σας, την προσφορά σας και τα μηνύματά σας, όπως και τώρα, το Πάσχα.

Χαίρομαι και πάλι που σας βλέπω. Και είμαι σίγουρος ότι αυτή η στενή συνεργασία θα μας επιτρέψει να βάλουμε την Ελλάδα σε ένα διαφορετικό δρόμο.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: Κύριε Πρόεδρε, κι εμείς είμαστε πολύ χαρούμενοι που είμαστε σήμερα κοντά σας, ο Σεβασμιότατος Ελασσόνας…

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Καλωσορίσατε.

ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ: …Που είναι Πρόεδρος των Οικονομικών. Ο Σεβασμιότατος Σάμου, που επίσης είναι μέλος της Επιτροπής των Οικονομικών. Ο Άγιος Νέας Σμύρνης, μέλος της Ιεράς Συνόδου, και ο Αρχιγραμματεύς της Συνόδου.

Είμαστε κοντά σας σήμερα, διότι θα θέλαμε από κοινού να συζητήσουμε θέματα που έχουν ευρύτερη σημασία στις σχέσεις Εκκλησίας και Πολιτείας.

Και μάλιστα, όπως πολύ ωραία τονίσατε, μέσα σε αυτή την περίοδο, που η πατρίδα μας, η χώρα μας, βιώνει μια μεγάλη κρίση. Και σε αυτή την κρίση, η Εκκλησία μας προσπαθεί να βοηθήσει, όσο το δυνατόν περισσότερο, και να σταθεί πλάι στο λαό, διότι ο λαός προσβλέπει με αγωνία, όπως ξέρετε, και έχει απαιτήσεις από όλους μας.

Θα θέλαμε, λοιπόν, σήμερα, να συζητήσουμε πάνω σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος και να πάρουμε αποφάσεις, που θα βοηθήσουν την καλύτερη πορεία και την ανακούφιση των ανθρώπων μας.

Γ. ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ: Σας ευχαριστώ. Και πάλι, καλώς ορίσατε.

Να σημειωθεί, ότι από κυβερνητικής πλευράς, παρόντες στη συνάντηση είναι η αρμόδια υπουργός Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων Άννα Διαμαντοπούλου, ο υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Υγείας και Κοινωνικής Ασφάλειας, Χρήστος Αηδόνης.

Πηγή: http://www.romfea.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=8058:-q-q&catid=13

***

Συζήτησαν για να αποφασίσουν ότι… θα συζητήσουν!

των Νίκου Παπαχρήστου και Αντώνη Τριανταφύλλου

Η αποδέσμευση και αξιοποίηση της εναπομείνασας Εκκλησιαστικής περιουσίας, το ζήτημα των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ, το ευαίσθητο ζήτημα της «εικαζόμενης συναίνεσης» για τη δωρεά οργάνων, οι προσλήψεις και αποσπάσεις κληρικών, το ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη, η αναβάθμιση της εκκλησιαστικής εκπαίδευσης, η αποτροπή υποβάθμισης του μαθήματος των θρησκευτικών καθώς και η αποτελεσματικότερη συνεργασία Εκκλησίας-Πολιτείας προς όφελος της Κοινωνίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σχεδόν δίωρης συνάντησης που είχαν ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος και ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου το μεσημέρι της Παρασκευής στο Μέγαρο Μαξίμου.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, στην οποία συμμετείχαν επίσης οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος, ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης, ο υφυπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δόλλης καθώς και οι Μητροπολίτες Σάμου Ευσέβιος, Ελασσώνος Βασίλειος, Νέας Σμύρνης Συμεών και ο Αρχιγραμματέας Αρχιμ.π.Μάρκος Βασιλάκης, αποφασίστηκε να συνεχιστεί ο διάλογος πάνω σε συγκεκριμένη ατζέντα.

Για τον σκοπό αυτό, όπως είπε η υπουργός Παιδείας σε συζήτησή της με δημοσιογράφους, θα υπάρξει μια νέα θεσμική σχέση στο διάλογο Κυβέρνησης-Εκκλησίας με την σύσταση μεικτής Επιτροπής στην οποία από Κυβερνητικής πλευράς θα προΐσταται η υπουργός Παιδείας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των συναρμόδιων υπουργείων όπως Εσωτερικών, Οικονομικών, Εξωτερικών, Πολιτισμού, Περιβάλλοντος και Υγείας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρέδωσε αναλυτικό υπόμνημα με τις θέσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για όλα τα παραπάνω ζητήματα.

Σε ό,τι αφορά την δεσμευμένη ακίνητη εκκλησιαστική περιουσία ο Αρχιεπίσκοπος φέρεται να ζήτησε για άλλη μια φορά τον σεβασμό του Κράτους προς τις αμετάκλητες δικαστικές αποφάσεις που διατάζουν την αποδέσμευση των μέχρι σήμερα ρυμοτομικώς δεσμευμένων ακινήτων της Εκκλησίας. Εκκλησιαστικές πηγές αναφέρουν ότι ο κ.Ιερώνυμος, όπως και στο πρόσφατο παρελθόν, πρότεινε την αξιοποίηση αυτών των ακινήτων προς όφελος του λαού, στο πλαίσιο μιας συγκεκριμένης και με σαφή χρονικό ορίζοντα συνεργασίας με την Πολιτεία.

Μεγάλο «αγκάθι» στη σημερινή συνάντησή του Αρχιεπισκόπου και της αντιπροσωπείας της ΔΙΣ με τον Πρωθυπουργό φαίνεται να ήταν το ζήτημα των χρηματικών διαθεσίμων των εκκλησιαστικών ΝΠΔΔ (Εκκλησίας της Ελλάδος, Μητροπόλεων, Ι.Ναών) και της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος όπως τα διαθέσιμα των ΝΠΔΔ μεταφερθούν σε ειδικό λογαριασμό της. Συγκεκριμένα η ΤτΕ έχει θέσει θέμα εφαρμογής του νόμου 1611 του 1950 που προβλέπει ότι όλα τα ΝΠΔΔ οφείλουν να έχουν κατατεθειμένα τα χρηματικά διαθέσιμά τους στην ΤτΕ, η οποία αποκλειστικά διαχειρίζεται και επενδύει τα εν λόγω ποσά σε κινητές αξίες του ελληνικού Δημοσίου (π.χ. ομόλογα), δηλαδή δανείζει το Δημόσιο.

Η Εκκλησία της Ελλάδος αντιδρά σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο αφού θα της αποστερήσει κάθε δυνατότητα στήριξης και περαιτέρω ανάπτυξης του πολυδιάστατου φιλανθρωπικού έργου της.

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στους δημοσιογράφους, υποστήριξε ότι η ΤτΕ είναι ένας ανεξάρτητος οργανισμός και δεν είναι εύκολη η παρέμβαση ακόμα και από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό. Ωστόσο άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο αν δεν διευθετηθεί το ζήτημα, να εξεταστεί η δυνατότητα αντιμετώπισης του με νομοθετική ρύθμιση.

Πάντως σημαντικός αριθμός Μητροπολιτών αναμένουν να δουν τι θα κάνει η Κυβέρνηση. Στην περίπτωση που δεν παρέμβει τότε φέρονται αποφασισμένοι να ζητήσουν από τα εκκλησιαστικά ΝΠΔΔ που ελέγχουν, να αποσύρουν από τις τράπεζες τις καταθέσεις τους. Ανάλογη αναμένεται να είναι η στάση Ιερών Μονών και εκκλησιαστικών ιδρυμάτων.

Στο ζήτημα της Κάρτας του Πολίτη η κυβερνητική πλευρά έσπευσε να δώσει διευκρινήσεις. Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τον Αρχιεπίσκοπο και τους Ιεράρχες ότι τον ενδιαφέρει προσωπικά η προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ενώ κατέστησε σαφές πως δεν τίθεται θέμα ασφάλειας προσωπικών δεδομένων.

Στο θέμα της «εικαζόμενης συναίνεσης» για την δωρεά οργάνων σώματος, ο Αρχιεπίσκοπος, σύμφωνα με πληροφορίες, κατέστησε σαφές πως η Εκκλησία δεν μπορεί να συμφωνήσει στην προωθούμενη ρύθμιση.

Σύμφωνα με πληροφορίες διατυπώθηκαν και οι επιφυλάξεις της Εκκλησίας της Ελλάδος σχετικά με τον όρο «εχθροπάθεια» που χρησιμοποιείται σε πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης για την «καταπολέμηση ορισμένων μορφών ρατσισμού και ξενοφοβίας μέσω του ποινικού δικαίου» και αναφέρεται στην «καλλιέργεια και εξωτερίκευση αισθημάτων μίσους και αντιπαλότητας».

Υπενθυμίζεται ότι πολλοί Μητροπολίτες θεωρούν ότι μέσω του σχετικού άρθρου του εν λόγω νομοσχεδίου, με τον ασαφή όρο «εχθροπάθεια», επιχειρείται να τεθούν περιορισμοί, μεταξύ άλλων, και στη δυνατότητα της Εκκλησίας να ενημερώνει τον λαό για καταστροφικές λατρείες και επιθετικές θρησκευτικές παραδοχές.

Να σημειωθεί ότι ο Πρόεδρος της Ιεράς Συνόδου και η συνοδεία του έτυχαν θερμής υποδοχής από τον πρωθυπουργό στο κατώφλι του μεγάρου Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «συνέργεια και συνεργασία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας» προκειμένου «με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο κάθε ένας αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η χώρα να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, αισιοδοξία και ελπίδα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ.Παπανδρέου εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη δυνατότητα στενής συνεργασίας μεταξύ πολιτείας και Εκκλησίας σημειώνοντας ότι «θα μας επιτρέψει να βάλουμε την Ελλάδα σε διαφορετικό δρόμο».

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος υποστήριξε ότι η Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας. «Είμαστε κοντά σας» ανέφερε χαρακτηριστικά, ενώ προϊδέασε τους συνομιλητές του για το εύρος της ατζέντας της συζήτησης λέγοντας ότι «θέλουμε να συζητήσουμε θέματα ευρύτερης σημασίας στις σχέσεις κράτους-Εκκλησίας». Ο κ. Ιερώνυμος συμφώνησε με τη διαπίστωση του πρωθυπουργού για την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα τείνοντας χείρα βοηθείας προς την πολιτεία. «Η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο» υποστήριξε μεταφέροντας στον πρωθυπουργό την αγωνία των πολιτών. «Ο λαός προσβλέπει με αγωνία, έχει απαιτήσεις. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο» δήλωσε με νόημα.

Πηγή: http://www.amen.gr/

***

Η Εκκλησία τα θέλει όλα και δε δίνει τίποτα

Ένα «ιερό μνημόνιο» παρέλαβαν από τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και την Ιερά Σύνοδο, ο Πρωθυπουργός και οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου, Πολιτισμού, Παύλος Γερουλάνος και ο υφυπουργός Υγείας Χρήστος Αηδόνης στη συνάντηση που είχαν νωρίτερα στο μέγαρο Μαξίμου.

Ο «ευλαβικός κατάλογος» ή «οι 6 εντολές» όπως τις χαρακτήρισε κυβερνητικός παράγοντας, αφορούσε τα ανοικτά θέματα τα οποία η Εκκλησία ζητά να επιλυθούν. Το περίεργο είναι ότι σε συνθήκες κρίσης, η Ιερά Σύνοδος δεν φάνηκε να «βάζει πλάτη» αποδεχόμενη τις επιπτώσεις που έχει ήδη δοκιμάσει το σύνολο της κοινωνίας. Τι ζήτησαν ο επικεφαλής της Εκκλησίας της Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος και οι συν αυτώ;

1. Να εξαιρεθούν εφημέριοι-ιερείς από το 1 προς 5 που ισχύσει στις προσλήψεις στο Δημόσιο.

2. Να τύχουν φορολογικών ελαφρύνσεων.

3. Να αποδεσμευτεί η εκκλησιαστική περιουσία. Υπάρχουν ακίνητα – φιλέτα (όπως πίσω από το Παναθηναϊκό στάδιο ή στο Λυκαβηττό τα οποία έχουν δεσμευτεί είτε για να γίνουν χώροι πράσινου είτε λόγω αρχαιολογικής υπηρεσίας. Πρότειναν πάντως να υπάρξει σύμπραξη Εκκλησίας-Πολιτείας προκειμένου να συνεκμεταλλευτούν τις εκτάσεις αυτές.

4. Να μην ισχύει πλέον ο νόμος (του 1950) που δίνει το δικαίωμα στην Τράπεζα της Ελλάδος να δεσμεύει τα κεφάλαια κίνησης της Εκκλησίας και να της αποδίδει κρατικά ομόλογα. Ζήτησαν επ’ αυτού την παρέμβαση του Πρωθυπουργού προς τον διοικητής της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλο.

5. Να παραμείνουν τα Θρησκευτικά υποχρεωτικό δίωρο μάθημα στο Λύκειο και όχι να είναι 1 ώρα προαιρετικό στην Β και στην Γ Λυκείου, όπως προβλέπει ο νέος νόμος Διαμαντοπούλου.

6. Διαφωνούν με την «εικαζόμενη συναίνεση» στις μεταμοσχεύσεις. Ως γνωστόν η κυβέρνηση έχει δηλώσει (λόγω του δραματικού προβλήματος ανεύρεσης μοσχευμάτων) εφεξής κάθε ένας θα θεωρείται δωροδότης οργάνων εκτός εάν εγγράφως δηλώσει το αντίθετο. Η Εκκλησία λοιπόν θεωρεί ότι αυτό πρέπει να αλλάξει. Ασχέτως εάν και η ίδια ακολουθεί την ίδια μέθοδο (π.χ βαφτίζεται υποχρεωτικά χριστιανός ορθόδοξος και εφόσον ενηλικιωθείς και το επιθυμείς μπορείς να αλλάξεις θρήσκευμα ή να δηλώσεις «άθεος»...).

Οι απαντήσεις που πήραν ο Αρχιεπίσκοπος και τα λοιπά μέλη που τον συνόδευσαν δεν ήταν ιδιαιτέρως ενθαρρυντικές. Στο θέμα του μαθήματος των Θρησκευτικών πχ η κυβέρνηση διεμήνυσε ότι δεν προτίθεται να κάνει πίσω. Στο θέμα της δέσμευσης των κεφαλαίων κίνησης από την ΤτΕ εξήγησαν ότι η Τράπεζα είναι ανεξάρτητη και δεν μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση. Στο ζήτημα των δεσμευμένων εκτάσεων και στο 5 προς 1 είπαν θα το «κοιτάξουν». Σε κάθε περίπτωση συμφωνήθηκε να δημιουργηθεί μια κοινή επιτροπή της οποίας θα προεδρεύει η υπουργός Παιδείας και θα συμμετέχουν εκπρόσωποι των υπουργείων Εξωτερικών, Οικονομικών, Εσωτερικών, Περιβάλλοντος Υγείας, Πολιτισμού και φυσικά εκπρόσωποι της Ιεράς Συνόδου για να κάνουν έναν «θεσμικό διάλογο» προκειμένου να δουν που μπορούν να υπάρξουν λύσεις.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/5280/%CE%B7-

Πηγή: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/05/blog-post_5806.html

***

Άλλη μια επιτροπή - Χωρίς απτό αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Συμφωνία για σύσταση επιτροπής. Πέντε αιτήματα θέτει η εκκλησία

Αν και χρειάστηκε περίπου δύο μήνες για να προγραμματισθεί, η συνάντηση του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, δεν είχε κανένα αποτέλεσμα.

Το μόνο που αποφασίστηκε, ήταν να συσταθεί μία νέα επιτροπή, όπου θα συζητηθούν τα θέματα εκκλησίας- πολιτείας με νέα χρονοτριβή, ενώ δεν ανακοινώθηκαν ούτε καν τα ονόματα αυτών που θα συμμετέχουν.

Στη συνάντηση που διήρκεσε 1 ώρα και 45 λεπτά, αποφασίστηκε η υπό σύσταση αυτή επιτροπή να ασχοληθεί με 5 αιτήματα της εκκλησίας :

α)Να αποδοθούν στην εκκλησία προς εκμετάλλευση, δεσμευμένες εκτάσεις και ακίνητα και πόροι να χρησιμοποιηθούν για φιλανθρωπικό έργο και την ανάπτυξη της χώρας.

β) Να τροποποιηθεί ο νόμος 1690 που δίνει τη δυνατότητα στην Τράπεζα της Ελλάδος να προχωρά σε παρακράτηση μέρους των αποθεματικών ναών, μοναστηριών, μητροπόλεων και

των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων σε ολόκληρη τη χώρα, ακόμα και στην Κρήτη και τα Δωδεκάνησα, που έχουν διαφορετικό εκκλησιαστικό καθεστώς.

γ) Να παραμείνει υποχρεωτικό στο λύκειο το μάθημα των θρησκευτικών , αλλά και άλλα εκκρεμή ζητήματα με το υπουργείο παιδείας .

δ)Να δοθεί δυνατότητα να καλυφθούν τα κενά σε εφημέριους στην παραμεθόριο

και ε) Το νομοσχέδιο για τις μεταμοσχεύσεις και η θέση της εκκλησίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος ζήτησε να συμπεριληφθεί στην ατζέντα και το θέμα της κάρτας του πολίτη, αλλά ο Πρωθυπουργός του το απέκλεισε δίνοντας απλά διαβεβαιώσεις ότι με τις ρυθμίσεις δεν θα θιχτούν προσωπικά δεδομένα.

Το πρωθυπουργό πλαισίωναν οι υπουργοί παιδείας Α. Διαμαντοπούλου, πολιτισμού Παύλος Γερουλάνος και οι υφυπουργοί εξωτερικών Δ. Δόλης και Υγείας Χ. Αηδόνης, ενώ τον Αρχιεπίσκοπο, οι μητροπολίτες Νέας Σμύρνης Συμεών, Σάμου Ευσέβιος, ο μητροπολίτης Ελλασώνας Βασίλειος, πρόεδρος της διοικούσας επιτροπής της ΕΚΥΟ και ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Αρχ. Μάρκος Βασιλάκης.

Ο Γιώργος Παπανδρέου υποδεχόμενος την αντιπροσωπεία της Ιεράς Συνόδου αναφέρθηκε στην ανάγκη να υπάρξει «συνέργεια και συνεργασία μεταξύ κράτους και Εκκλησίας» προκειμένου «με τον ιδιαίτερο ρόλο που έχει ο κάθε ένας αυτή τη δύσκολη στιγμή που περνά η χώρα να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις, αισιοδοξία και ελπίδα» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Ιερώνυμος υποστήριξε ότι η Εκκλησία βρίσκεται στο πλευρό της Πολιτείας. «Η Εκκλησία προσπαθεί να βοηθήσει όσο το δυνατόν περισσότερο» υποστήριξε μεταφέροντας στον πρωθυπουργό την αγωνία των πολιτών. «Ο λαός προσβλέπει με αγωνία, έχει απαιτήσεις. Πρέπει να πάρουμε αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κόσμο» δήλωσε με νόημα.

Πηγή: http://news247.gr/ellada/politiki/synanthsh_papandreoy-ierwnymoy.854477.html

Πηγή: http://exagorefsis.blogspot.com/2011/05/blog-post_4346.html

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel