Ζωηφόρος

Η Κύπρος στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Ενώ η προσοχή μας ήταν στραμμένη στις ευρωεκλογές  διαδραματίσθηκαν ενδιαφέροντα γεγονότα στο δεύτερο κράτος του Ελληνισμού, την Κύπρο. Τα θυμίζω εν συντομία:

 

Πρώτο σημαντικό γεγονός ήταν η επίσκεψη του Αντιπροέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Ο Αμερικανός αξιωματούχος δήλωσε ότι τώρα με την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων και με τη συνεργασία Κύπρου-Ισραήλ, οι ΗΠΑ καθίστανται στρατηγικός εταίρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο Μπάιντεν επισκέφθηκε και τα Κατεχόμενα, αλλά αρνήθηκε να κάνει χειραψία με τον ψευδοπρόεδρο των Τουρκοκυπρίων Έρογλου. Η κίνηση αυτή υποδηλώνει ότι οι ΗΠΑ δεν αναγνωρίζουν το ψευδοκράτος, το οποίο ανακήρυξε ο μακαρίτης Ντενκτάς στις 15.11.1983. Ο Ελληνισμός οφείλει να αξιοποιήσει τη διεθνή απομόνωση των φερεφώνων της Άγκυρας και να εργασθεί για την προβολή του Κυπριακού ως ζητήματος εισβολής και κατοχής.

Δεύτερο σημείο άξιο σχολιασμού είναι το αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών. Με σταυροδοσία των υποψηφίων, όπως και στην Ελλάδα, οι Κύπριοι ανέδειξαν πρώτο κόμμα τον Δημοκρατικό Συναγερμό (ΔΗΣΥ) της Δεξιάς. Περισσότερο από το ένα τρίτο των ψηφοφόρων έδειξαν έτσι τη στήριξή τους στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη,  πρώην Πρόεδρο του ΔΗΣΥ. Δεύτερο κόμμα, με μεγάλες απώλειες συγκριτικά με το παρελθόν, ήλθε το Κομμουνιστικό ΑΚΕΛ. Η αριστερή διακυβέρνηση του Δ. Χριστόφια και του ΑΚΕΛ κατά την προηγούμενη πενταετία έβλαψε την Κυπριακή οικονομία, προσπάθησε να αφελληνίσει την παιδεία και τελικά οδήγησε την Κυπριακή Αριστερά στην απώλεια του 1/4 της δυνάμεώς της. Τρίτο  ήλθε το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗΚΟ) του Κέντρου, το οποίο διαφωνεί με οποιαδήποτε σκέψη νεκραναστάσεως του Σχεδίου Ανάν.  Τέταρτο ήλθε το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, με αρχηγό τον αξιόλογο πολιτικό Γιαννάκη Ομήρου και με σαφή αντίθεση σε λύσεις τύπου Ανάν. Ο πρώην Υπουργός Γιώργος Λιλλήκας, ο οποίος είχε πέρσυ διεκδικήσει την Προεδρία της Δημοκρατίας, ίδρυσε κόμμα, αλλά με μικρή διαφορά δεν κέρδισε έδρα.

 

Τελικά ο ΔΗΣΥ εκλέγει 2 ευρωβουλευτές. Το ΑΚΕΛ επίσης 2, το ΔΗΚΟ 1 και η ΕΔΕΚ 1. Με τον ΔΗΣΥ επανεξελέγη η μαχητική Ελένη Θεοχάρους, η οποία θέτει συχνά στην Ευρωβουλή το ερώτημα για την τύχη των αγνοουμένων-θυμάτων της εισβολής του 1974. Προ ενός έτους κατήγγειλε ότι βρέθηκαν σκελετοί Ελληνοκυπρίων αιχμαλώτων σε τουρκική φυλακή. Της εύχομαι να συνεχίσει τον αγώνα!

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

Αγιοι της Λεσβου

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel