Ζωηφόρος

Μπεζενίτης: Στο Φανάρι για δικαίωση, του Θωμά Τσάτση,

Μπεζενίτης: Στο Φανάρι για δικαίωση

του  Θωμά Τσάτση

από την εφημερίδα «Ελευθεροτυπία» 02.06.09 

Στο Οικουμενικό Πατριαρχείο προσέφυγε ο καθηρημένος, πρώην μητροπολίτης Παντελεήμονας Μπεζενίτης, διεκδικώντας τη δικαίωσή του.

Το θέμα της διαχείρισης της «υπόθεσης Μπεζενίτη» από την πλευρά της Εκκλησίας της Ελλάδος έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια σε στελέχη του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Και αυτό, λόγω του τρόπου που η Ελλαδική Εκκλησία τον καθαίρεσε επικαλούμενη τους νόμους του κράτους και όχι τους ιερούς κανόνες όπως είχε δεσμευτεί πριν από λίγους μήνες.

Τώρα το Φανάρι καλείται να πάρει την «καυτή πατάτα» και να δώσει λύση, κάτι που είναι πιθανό να οδηγήσει σε σύγκρουση με την Αρχιεπισκοπή.

Εχει ιδιαίτερη σημασία πώς αντιμετώπισαν τους τελευταίους μήνες τα μέλη της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου το θέμα του πρώην Αττικής. Βάζοντας κάποιος σε χρονική σειρά τις αποφάσεις τους, διαπιστώνει τις αντιφατικές τους κινήσεις.

Τα ίδια πρόσωπα, που από τη μια αποφάσιζαν ότι δεν πρόκειται να εφαρμόσουν τον νόμο αλλά τους ιερούς κανόνες, στη συνέχεια καθαίρεσαν τον Παντελεήμονα βάσει ενός νόμου!

Μετά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, στις 11 Νοεμβρίου 2008, παρόντος του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου οι μητροπολίτες έστειλαν επιστολή στο υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, ζητώντας την κατάργηση του νόμου του 1983, βάσει του οποίου τέθηκε σε διαθεσιμότητα το 2005 ο τότε μητροπολίτης πρώην Αττικής.

Οι ιεράρχες έγραψαν ότι ο νόμος παραβιάζει θεμελιώδεις ιερούς κανόνες για τη θέση του επισκόπου και των αρχών της εκκλησιαστικής δίκης και ήταν αντισυνταγματικός. Αποφάσισαν επίσης να δηλώσουν σεβασμό στην ισχύ της απόφασης της Οικουμενικού Πατριαρχείου (1203/2005), σύμφωνα με την οποία στην περίπτωση του πρώην Αττικής θα ισχύσουν οι ιεροί κανόνες και το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα ενημερωθεί για τις λεπτομέρειες της υπόθεσης.

Στις 9 Μαρτίου 2009, τα μέλη της ΔΙΣ, χωρίς την παρουσία του αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου, συνεδριάζοντας ως πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, απάλλαξαν κατά πλειοψηφία τον Παντελεήμονα Μπεζενίτη από τις εις βάρος του κατηγορίες και εξέδωσαν απαλλακτικό βούλευμα.

Η απόφασή τους προκάλεσε δυσαρέσκεια σε μερίδα ιεραρχών. Το θέμα όμως περιπλέχθηκε με την απόφαση του Αρείου Πάγου που στις 19 Μαρτίου ανακοίνωσε ότι δικαίως το Εφετείο καταδίκασε τον Παντελεήμονα σε κάθειρξη 6 χρόνων.

Αυτό σήμαινε ότι βάσει του νόμου του κράτους, ο πρώην Αττικής έπρεπε να καθαιρεθεί.

Όπως και έγινε. Τα μέλη της ΔΙΣ και πάλι ως πρωτοβάθμιο εκκλησιαστικό δικαστήριο, χωρίς την παρουσία του αρχιεπισκόπου, συνεδρίασαν στις 16 Μαΐου και εφάρμοσαν τον νόμο.

Επρόκειτο για τα ίδια πρόσωπα που έξι μήνες πριν δήλωναν ότι θα εφαρμόσουν την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου, σύμφωνα με την οποία εντός της Εκκλησίας ισχύουν οι ιεροί κανόνες και όχι οι νόμοι του κράτους. 

 

Αγιολογιο

Αγιον Ορος

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR

Login or Register

Register

User Registration
or Cancel