Logo
Print this page

Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες κατά το προσκύνημα της σορού του προκαθήμενου της Εκκλησίας των Κοπτών,

Τρεις νεκροί και δεκάδες τραυματίες κατά το προσκύνημα

της σορού του προκαθήμενου της Εκκλησίας των Κοπτών


Τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και δεκάδες τραυματίστηκαν όταν ποδοπατήθηκαν χιλιάδες πιστοί οι οποίοι είχαν συρρεύσει στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Μάρκου στο Κάιρο για να αποτίσουν φόρο τιμής στον προκαθήμενο της Εκκλησίας των Κοπτών της Αιγύπτου Σενούντα Γ'.

Ο προκαθήμενος της Εκκλησίας των Κοπτών απεβίωσε το Σάββατο σε ηλικία 88 ετών ύστερα από μακρά ασθένεια.

Δεκάδες χιλιάδες συνέρρευσαν στο ναό όπου η σορός του εκτίθεται στην παπικό θρόνο με τα επίσημα άμφια.

Αυστηρά μέτρα ασφαλείας έχουν ληφθεί γύρω από το ναό, όπου οι προσκυνητές έχουν σχηματίσει ουρά άνω του ενός χιλιομέτρου για να αποτίσουν φόρο τιμής στον Σενούντα, προσωπικότητα αγαπητή στην κοινότητα των Κοπτών.

Κόπτες κληρικοί από ολόκληρο τον κόσμο φθάνουν στο Κάιρο για την κηδεία η οποία θα πραγματοποιηθεί αύριο, Τρίτη. Ο Σενούντα θα ταφεί σε μοναστήρι της βόρειας Αιγύπτου.

Ο Σενούντα ήταν προκαθήμενος της εκκλησίας από το 1971. Με την ηγεσία της Αιγύπτου είχε μάλλον καλές σχέσεις με μία εξαίρεση: το 1981 ο τότε πρόεδρος Ανουάρ Σαντάτ τον είχε εκτοπίσει σε μοναστήρι για την αυστηρή κριτική που έκανε στην κυβέρνηση. Επέστρεψε με εντολή του Χόσνι Μουμπάρακ το 1985.

Στην Αίγυπτο ζουν περί τα δέκα εκατομμύρια χριστιανοί κόπτες (οι μουσουλμάνοι είναι περίπου 70 εκατομμύρια) οι οποίοι καταγγέλλουν συχνά ότι υφίστανται διακρίσεις εις βάρος τους.

Τα τελευταία χρόνια έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά βιαιοτήτων μεταξύ κοπτών και μουσουλμάνων με αποκορύφωμα τον εμπρησμό κοπτικής εκκλησίας την Πρωτοχρονιά του 2011, που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο 27 πιστών.

Πηγή: http://news.in.gr/world/article/?aid=1231187040

Zoiforos.GR

Latest from Zoiforos.GR

©2005-2016 Zoiforos.gr || Σχεδίαση - Ανάπτυξη Lweb.GR